EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005R1056

Regulamentul (CE) nr. 1056/2005 al Consiliului din 27 iunie 2005 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1467/97 privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii deficitului excesiv

JO L 174, 7.7.2005, p. 5–9 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 352M, 31.12.2008, p. 187–191 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/1056/oj

10/Volumul 03

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

156


32005R1056


L 174/5

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1056/2005 AL CONSILIULUI

din 27 iunie 2005

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1467/97 privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii deficitului excesiv

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire al Comunității Europene, în special articolul 104 alineatul (14) al doilea paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

întrucât:

(1)

Pactul de Stabilitate și Creștere a constat inițial din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare, precum și supravegherea și coordonarea politicilor economice (3), Regulamentul (CE) nr. 1467/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii deficitului excesiv (4) și Rezoluția Consiliului din 17 iunie 1997 privind Pactul de Stabilitate și Creștere (5). Pactul de Stabilitate și Creștere și-a dovedit utilitatea în consolidarea disciplinei fiscale contribuind astfel la o mai mare stabilitate macroeconomică cu o inflație și cu rate ale dobânzii scăzute, factori necesari creșterii durabile și creării de locuri de muncă.

(2)

La 20 martie 2005, Consiliul adoptă un raport intitulat „Îmbunătățirea punerii în aplicare a Pactului de Stabilitate și Creștere” care vizează consolidarea guvernării și gestionării naționale a cadrului fiscal prin întărirea bazelor economice și a eficacității pactului, atât în ceea ce privește latura preventivă, cât și latura corectivă pentru protejarea sustenabilității finanțelor publice pe termen lung, promovarea creșterii și evitarea impunerii unor sarcini excesive generațiilor viitoare. Raportul a fost aprobat de Consiliul European în concluziile sale din 23 martie 2005 (6), în care s-a afirmat că raportul actualizează și completează Pactul de Stabilitate și Creștere, din care face acum parte integrantă.

(3)

În conformitate cu raportul Ecofin din 20 martie 2005 aprobat de Consiliul European de primăvară din 2005, statele membre, Consiliul și Comisia își reafirmă angajamentul de a pune în aplicare tratatul și Pactul de Stabilitate și Creștere, în mod eficient și la termenele prevăzute, prin intermediul sprijinului și presiunii colegilor, precum și de a acționa într-o strânsă cooperare constructivă în procesul de supraveghere economică și fiscală, pentru a garanta securitatea și eficacitatea normelor din pact.

(4)

Este necesară modificarea Regulamentului (CE) nr. 1467/97 pentru a permite aplicarea deplină a îmbunătățirilor convenite în ceea ce privește punerea în aplicare a Pactului de Stabilitate și Creștere.

(5)

Principiul orientativ de aplicare a procedurii deficitului excesiv este corectarea promptă a deficitului excesiv. Procedura trebuie să rămână simplă, transparentă și echitabilă.

(6)

Este necesară revizuirea conceptului de excedent peste valoarea de referință, rezultat dintr-o recesiune economică gravă. Această revizuire trebuie să țină seama de eterogenitatea economică a Uniunii Europene.

(7)

Comisia ar trebui să pregătească întotdeauna un raport pe baza articolului 104 alineatul (3) din tratat. În raportul său, Comisia ar trebui să ia în considerare măsura în care se aplică excepțiile prevăzute la articolul 104 alineatul (2). În temeiul articolului 104 alineatul (3), raportul Comisiei ar trebui să reflecte, în mod adecvat, evoluțiile poziției economice pe termen mediu și ale poziției bugetare pe termen mediu. Pe lângă aceasta, ar trebui să se țină seama de orice alți factori care, în opinia statului membru în cauză, sunt relevanți pentru evaluarea comprehensivă din punct de vedere calitativ a excedentului peste valoarea de referință.

(8)

În toate evaluările bugetare din cadrul procedurii deficitului excesiv ar trebui să acorde o atenție deosebită excedentului apropiat de valoarea de referință care reflectă punerea în aplicare a reformelor sistemului de pensii care introduc un sistem cu mai mulți piloni incluzând un pilon obligatoriu finanțat prin capitalizare, deoarece punerea în aplicare a acestor reforme conduce la o depreciere pe termen scurt a poziției bugetare, în timp ce susținerea pe termen lung a finanțelor publice se îmbunătățește în mod evident. În special, în evaluarea efectuată în temeiul articolului 104 alineatul (12) din tratat privind corectarea deficitului excesiv, Comisia și Consiliul trebuie să evalueze evoluțiile cifrelor deficitului din cadrul procedurii deficitului excesiv, ținând seama și de costul net al reformei pilonului gestionat public.

(9)

Termenele limită procedurale pentru deciziile Consiliului în ceea ce privește procedura deficitului excesiv ar trebui prelungite pentru a permite statului membru în cauză să își încadreze mai bine acțiunile în procedura bugetară națională și să dezvolte un pachet mai coerent de măsuri. În special, termenul limită în care Consiliul trebuie să decidă în conformitate cu articolul 104 alineatul (6) din tratat asupra existenței unui deficit excesiv trebuie să fie stabilit, ca regulă, la patru luni de la datele de raportare stabilite la articolul 4 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 3605/93 al Consiliului din 22 noiembrie 1993 privind aplicarea Protocolului privind procedura deficitului excesiv anexat Tratatului de instituire a Comunității Europene (7). Se răspunde astfel cazurilor în care datele statistice bugetare nu au fost validate de Comisie (Eurostat) la scurt timp după datele de raportare stabilite de Regulamentul (CE) nr. 3605/93.

(10)

Pentru a asigura corectarea promptă a deficitelor excesive, este necesar ca statele membre cu deficit excesiv să acționeze eficient și să realizeze o minimă îmbunătățire fiscală anuală în soldul ajustat ciclic, din care se deduc măsurile punctuale și cele temporare. Ca etalon, țările cu deficit excesiv sunt solicitate să realizeze un efort fiscal minim anual în termeni de ajustare ciclică, din care se deduc măsurile punctuale și cele temporare.

(11)

Perioadele maxime de timp în care statele membre trebuie să întreprindă acțiuni și să adopte măsuri eficiente trebuie să fie prelungite pentru a permite o mai bună încadrare a acțiunilor în procedura bugetară națională și dezvoltarea unor pachete mai articulate de măsuri.

(12)

În cazul în care statul membru în cauză a acționat eficient ca răspuns la o recomandare în temeiul articolului 104 alineatul (7) din tratat sau la o notificare emisă în temeiul articolului 104 alineatul (9), iar evenimente economice negative și neprevăzute cu consecințe nefavorabile majore pentru finanțele publice împiedică corectarea deficitului excesiv în termenul stabilit de Consiliu, trebuie prevăzută posibilitatea Consiliului de a emite o recomandare revizuită în temeiul articolului 104 alineatul (7) sau o notificare revizuită în temeiul articolului 104 alineatul (9).

(13)

Termenul global maxim curent de 10 luni de la datele de raportare, stabilit la articolul 4 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 3605/93, până la decizia de impunere de sancțiuni ar fi inconsecvent față de termenele limită modificate în fiecare etapă a procedurii și cu posibilitatea de a emite recomandări revizuite în temeiul articolului 104 alineatul (7) sau notificări revizuite în temeiul articolului 104 alineatul (9). Prin urmare, este necesară ajustarea termenului global maxim în conformitate cu modificările respective.

(14)

De asemenea, este necesară modificarea dispozițiilor aplicabile punerii în aplicare a procedurii deficitului excesiv în cazul Regatului Unit, prevăzute de anexa la Regulamentul (CE) nr. 1467/97 pentru a se evidenția aceste modificări,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1467/97 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 2, alineatele (2) și (3) se înlocuiesc cu următoarele alineate:

„(2)   Atunci când evaluează și decid în conformitate cu articolul 104 alineatele (3) - (6) din tratat asupra existenței unui deficit excesiv, Comisia și Consiliul pot considera drept excepțional un excedent peste valoarea de referință ce rezultă dintr-o recesiune economică gravă în sensul articolului 104 alineatul (2) litera (c) a doua liniuță, în cazul în care excedentul peste valoarea de referință rezultă dintr-o rată anuală negativă de creștere a PIB-ului sau dintr-o pierdere acumulată de producție pe durata unei perioade prelungite de creștere anuală negativă foarte mică a PIB-ului în raport cu potențialul acestuia.

(3)   În pregătirea raportului în temeiul articolului 104 alineatul (3) din Tratat, Comisia ia în considerare toți factorii relevanți indicați în articolul respectiv. Raportul reflectă, în mod adecvat, evoluțiile poziției economice pe termen mediu (în special, potențialul de creștere, condițiile ciclice, punerea în aplicare a politicilor în contextul agendei de la Lisabona și a politicilor de încurajare a cercetării, dezvoltării și inovației) și evoluțiile poziției bugetare pe termen mediu (în special, eforturi de consolidare fiscală în perioade favorabile, susținerea datoriei, investițiile publice și calitatea globală a finanțelor publice). Pe lângă aceasta, Comisia ține seama de orice alți factori care, în opinia statului membru, sunt relevanți pentru evaluarea comprehensivă din punct de vedere a calității excedentului peste valoarea de referință și pe care statul membru trebuie să îi prezinte Comisiei și Consiliului. În contextul respectiv, trebuie să se țină seama de eforturile bugetare de creștere sau de menținere la un nivel înalt a contribuțiilor financiare la consolidarea parteneriatului internațional și la atingerea obiectivelor politicilor europene, în special unificarea europeană, în cazul în care aceste eforturi au un efect negativ asupra creșterii și sarcinii fiscale a unui stat membru. O evaluare globală echilibrată conține toți acești factori.

(4)   În cazul în care este îndeplinită dubla condiție a principiului general – și anume că, înaintea luării în considerare a factorilor relevanți menționați la alineatul (3), deficitul administrațiilor publice trebuie să rămână apropiat de valoarea de referință și că excedentul peste valoarea de referință trebuie să fie temporar – factorii în cauză se iau, de asemenea, în considerare în etapele care conduc la decizia privind existența unui deficit excesiv, în conformitate cu articolul 104 alineatele (4), (5) și (6) din tratat. Evaluarea globală echilibrată care urmează să fie realizată de Consiliu conține toți acești factori.

(5)   În toate evaluările bugetare din cadrul procedurii deficitului excesiv, Comisia și Consiliul țin seama de punerea în aplicare a reformelor sistemului de pensii care introduc un sistem cu mai mulți piloni incluzând un pilon obligatoriu, finanțat prin capitalizare.

(6)   În cazul în care Consiliul a decis, pe baza articolului 104 alineatul (6) din tratat, că există un deficit excesiv într-un stat membru, Comisia și Consiliul țin seama de factorii relevanți menționați la alineatul (3) și în etapele procedurale ulterioare prevăzute la articolul 104, inclusiv cele menționate la articolul 3 alineatul (5) și articolul 5 alineatul (2) din prezentul Regulament. Cu toate acestea, nu se iau în considerare factorii relevanți pentru decizia Consiliului în temeiul articolului 104 alineatul (12) din tratat privind abrogarea unor decizii sau a tuturor deciziilor sale în temeiul articolului 104 alineatele (6) – (9) și (11).

(7)   În cazul statelor membre în care deficitul depășește valoarea de referință, dar rămâne apropiat de această valoare, și în cazul în care acest excedent reflectă punerea în aplicare a reformelor sistemului de pensii care introduc un sistem cu mai mulți piloni incluzând un pilon obligatoriu și finanțat prin capitalizare, Comisia și Consiliul iau în considerare, de asemenea, costul reformei pilonului gestionat public atunci când evaluează evoluțiile cifrelor deficitului din cadrul procedurii deficitului excesiv. În acest scop, se ține seama de costul net al reformei pe o bază lineară descendentă pentru o perioadă de tranziție de cinci ani. Acest cost net se ia în considerare, de asemenea, pentru decizia Consiliului în temeiul articolului 104 alineatul (12) din tratat privind abrogarea unor decizii sau a tuturor deciziilor sale în temeiul articolului 104 alineatele (6) – (9) și (11), în cazul în care deficitul a scăzut, în mod semnificativ, și continuu și a atins un nivel apropiat de cel al valorii de referință.”;

2.

Articolul 3 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Consiliul decide cu privire la existența unui deficit excesiv în conformitate cu articolul 104 alineatul (6) din tratat în decurs de patru luni de la datele de raportare prevăzute la articolul 104 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 3605/93. Atunci când decide că există un deficit excesiv, Consiliul face, în același timp, recomandări statului membru respectiv în conformitate cu articolul 104 alineatul (7) din tratat.”;

(b)

alineatul (4) se înlocuiește cu următoarele alineate:

„(4)   Recomandarea Consiliului emisă în conformitate cu articolul 104 alineatul (7) din tratat stabilește un termen limită de șase luni pentru ca respectivul stat membru să întreprindă acțiuni eficiente. Recomandarea Consiliului stabilește, de asemenea, un termen limită pentru corectarea deficitului excesiv, care trebuie să se încheie în anul ce urmează după identificarea sa, cu excepția cazului în care există circumstanțe speciale. În recomandare, Consiliul solicită statului membru să realizeze o îmbunătățire anuală minimă de cel puțin 0,5 % din PIB ca valoare de referință, în soldul său ajustat ciclic, din care se deduc măsurile punctuale și cele temporare, pentru a garanta realizarea corectării deficitului excesiv în termenul limită prevăzut de recomandare.

(5)   În cazul în care au fost întreprinse acțiuni eficiente în conformitate cu o recomandare emisă în temeiul articolului 104 alineatul (7) și în cazul în care evenimente economice negative și neprevăzute cu consecințe nefavorabile majore pentru finanțele publice survin după adoptarea recomandării în cauză, Consiliul poate decide, la recomandarea Comisiei, adoptarea unei recomandări revizuite în temeiul articolului 104 alineatul (7). Recomandarea revizuită, care ia în considerare factorii relevanți menționați la articolul 2 alineatul (3) din prezentul regulament, poate prelungi semnificativ termenul limită pentru corectarea deficitului excesiv cu un an. Consiliul evaluează existența evenimentelor economice negative și neprevăzute cu consecințe nefavorabile majore pentru finanțele publice în raport cu previziunile economice în recomandarea sa.”;

3.

Articolul 5 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 5

(1)   Orice decizie a Consiliului de a notifica respectivelor state membre necesitatea de a lua măsuri pentru reducerea deficitului în conformitate cu articolul 104 alineatul (9) din tratat se ia în decurs de două luni de la decizia Consiliului care stabilește că nu s-au întreprins acțiuni eficiente în concordanță cu articolul 104 alineatul (8). În notificare, Consiliul solicită statului membru să realizeze o îmbunătățire anuală minimă de cel puțin 0,5 % din PIB ca valoare de referință, în soldul său ajustat periodic, din care se deduc măsurile punctuale și cele temporare pentru a garanta realizarea corectării deficitului excesiv în termenul limită prevăzut de notificare.

(2)   În cazul în care au fost întreprinse acțiuni eficiente în conformitate cu o notificare emisă în temeiul articolului 104 alineatul (9) și în cazul în care evenimente economice negative și neprevăzute cu consecințe nefavorabile majore pentru finanțele publice survin după adoptarea notificării în cauză, Consiliul poate decide, la recomandarea Comisiei, adoptarea unei notificări revizuite în temeiul articolului 104 alineatul (9). Notificarea revizuită, care ia în considerare factorii relevanți menționați la articolul 2 alineatul (3) din prezentul regulament, poate prelungi semnificativ termenul limită pentru corectarea deficitului excesiv cu un an. Consiliul evaluează existența evenimentelor economice negative și neprevăzute cu consecințe nefavorabile majore pentru finanțele publice în raport cu previziunile economice în notificarea sa.”;

4.

La articolul 6, a doua frază, cuvintele „două luni” se înlocuiesc cu cuvintele „patru luni”;

5.

Articolul 7 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 7

În cazul în care un stat membru participant nu acționează în conformitate cu deciziile succesive ale Consiliului, în conformitate cu articolul 104 alineatele (7) și (9) din tratat, decizia Consiliului de a impune sancțiuni, în conformitate cu articolul 104 alineatul (11), se ia în decurs de șaisprezece luni de la datele de raportare stabilite la articolul 4 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 3605/93. În cazul în care se aplică articolul 3 alineatul (5) și articolul 5 alineatul (2) din prezentul regulament, termenul de șaisprezece luni se modifică în consecință. Procedura de urgență se utilizează în cazul unui deficit planificat, în mod deliberat, pe care Consiliul îl consideră excesiv.”;

6.

Articolul 9 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Perioada în care procedura este suspendată nu se include nici în perioada prevăzută la articolul 6 și nici în perioada prevăzută la articolul 7 din prezentul regulament.”;

(b)

se adaugă următorul alineat:

„(3)   Ulterior expirării perioadei prevăzute la articolul 3 alineatul (4) teza introductivă și ulterior expirării perioadei prevăzute la articolul 6 din prezentul regulament, Comisia informează Consiliul în cazul în care consideră că măsurile luate par să fie suficiente pentru a garanta progresul adecvat în corectarea deficitului excesiv în termenele limită stabilite de Consiliu, cu condiția ca aceste măsuri să fie pe deplin puse în aplicare și ca evoluțiile economice să fie în conformitate cu estimările. Declarația Comisiei se face publică.”;

7.

Trimiterile la articolul 104 litera (c), 109 litera (e), 109 litera (f) și 201 din tratat se înlocuiesc în regulament cu trimiteri la articolele 104, 116, 117 și respectiv 269. Trimiterea la articolul D din Tratatul privind Uniunea Europeană se înlocuiește cu trimiterea la articolul 4;

8.

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1467/97 se înlocuiește cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 27 iunie 2005.

Pentru Consiliu

Președintele

J.-C. JUNCKER


(1)  JO C 144, 14.6.2005, p. 16.

(2)  Aviz din 9 iunie 2005 (nepublicat incă în Jurnalul Oficial).

(3)  JO L 209, 2.8.1997, p. 1.

(4)  JO L 209, 2.8.1997, p. 6.

(5)  JO C 236, 2.8.1997, p. 1.

(6)  Anexa 2 la concluziile Consiliului European din 22 și 23 martie 2005.

(7)  JO L 332, 31.12.1993, p. 7. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 351/2002 (JO L 55, 26.2.2002, p. 23).


ANEXĂ

„ANEXĂ

TERMENE APLICABILE REGATULUI UNIT

1.

Pentru a asigura tratamentul egal pentru toate statele membre, atunci când adoptă decizii în cadrul secțiunilor 2, 3 și 4 din prezentul regulament, Consiliul trebuie să aibă în vedere anul bugetar diferit al Regatului Unit în vederea adoptării deciziilor referitoare la Regatul Unit într-un moment al anului său bugetar similar cu acele momente în care s-au luat sau se vor lua decizii în cazul altor state membre.

2.

Dispozițiile specificate în Coloana I se înlocuiesc cu dispozițiile din Coloana II.

Coloana I

Coloana II

«de regulă, în termen de patru luni de la datele de raportare stabilite la articolul 4 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 3605/93»

[articolul 3 alineatul (3)]

«de regulă, în termen de cinci luni de la sfârșitul anului bugetar în care a apărut deficitul»

«anul următor identificării sale»

[articolul 3 alineatul (4)]

«anul bugetar următor identificării sale»

«de regulă, în termen de șaisprezece luni de la datele de raportare stabilite la articolul 4 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 3605/93»

(articolul 7)

«de regulă, în termen de optsprezece luni de la sfârșitul anului bugetar în care a apărut deficitul»

«anul precedent»

[articolul 12 alineatul (1)]

«anul bugetar precedent»”


Top