Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0659

    Uitvoeringsverordening (EU) nr. 659/2013 van de Commissie van 10 juli 2013 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 tot opstelling van de communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap Voor de EER relevante tekst

    PB L 190 van 11.7.2013, p. 54–81 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/659/oj

    11.7.2013   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 190/54


    UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 659/2013 VAN DE COMMISSIE

    van 10 juli 2013

    tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 tot opstelling van de communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2005 betreffende de vaststelling van een communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod binnen de Gemeenschap is opgelegd en het informeren van reizigers over de identiteit van de exploiterende luchtvaartmaatschappij, en tot intrekking van artikel 9 van Richtlijn 2004/36/EG (1), en met name artikel 4 (2),

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie van 22 maart 2006 (3) is de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 bedoelde communautaire lijst opgesteld van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie.

    (2)

    Overeenkomstig artikel 4, lid 3, van Verordening (EG) nr. 2111/2005 hebben een aantal lidstaten en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) de Commissie in kennis gesteld van informatie die van belang is voor de actualisering van de communautaire lijst. Ook derde landen hebben relevante informatie meegedeeld. De communautaire lijst moet op basis daarvan worden bijgewerkt.

    (3)

    De Commissie heeft alle betrokken luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks of via de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de naleving van de regelgeving door die maatschappijen, in kennis gesteld van de essentiële feiten en overwegingen die aan de basis liggen van haar beslissing om aan deze luchtvaartmaatschappijen een exploitatieverbod op te leggen in de Unie of om de voorwaarden te wijzigen van een exploitatieverbod voor een luchtvaartmaatschappij op de communautaire lijst.

    (4)

    De Commissie gaf de betrokken luchtvaartmaatschappijen de gelegenheid om door de lidstaten ingediende documenten te raadplegen, om schriftelijke opmerkingen in te dienen en om een mondelinge uiteenzetting te geven aan de Commissie en aan het bij Verordening (EEG) nr. 3922/1991 van de Raad van 16 december 1991 inzake de harmonisatie van technische voorschriften en administratieve procedures op het gebied van de burgerluchtvaart (4) opgerichte Comité inzake veiligheid van de luchtvaart.

    (5)

    Het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart heeft van de Commissie updates ontvangen over het gezamenlijk overleg dat in het kader van Verordening (EG) nr. 2111/2005 en Uitvoeringsverordening (EG) nr. 473/2006 aan de gang is met de bevoegde autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen van de volgende staten: Curaçao en Sint-Maarten, de Republiek Guinee, India, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Mozambique en Nepal. Het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart heeft van de Commissie ook updates ontvangen over het technisch overleg met de Russische Federatie en het toezicht op Bolivia, Tadzjikistan en Turkmenistan.

    (6)

    Het EASA heeft aan het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart uiteenzettingen gegeven over de resultaten van de analyse van de auditverslagen die de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) heeft uitgevoerd in het kader van haar uitgebreide Universal Safety Oversight Audit Programme (USOAP). De lidstaten werd verzocht prioriteit te geven aan platforminspecties van luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn in landen waarvoor de ICAO belangrijke veiligheidsproblemen (SSC) heeft vastgesteld of waarvoor het EASA heeft geconcludeerd dat het systeem voor toezicht op de veiligheid belangrijke tekortkomingen vertoont. In aanvulling op het overleg van de Commissie in het kader van Verordening (EG) nr. 2111/2005 maakt de prioriteit die wordt gegeven aan platforminspecties het mogelijk om verdere informatie te verkrijgen over de veiligheidsprestaties van de in die landen geregistreerde luchtvaartmaatschappijen.

    (7)

    Het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart heeft geluisterd naar uiteenzettingen van het EASA over de resultaten van de platforminspecties in het kader van het programma voor de veiligheidsbeoordeling van buitenlandse luchtvaartuigen (SAFA), overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 van de Commissie van 5 oktober 2012 tot vaststelling van technische eisen en administratieve procedures voor vluchtuitvoering, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad (5).

    (8)

    Het EASA heeft aan het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart ook uiteenzettingen gegeven over de projecten voor technische bijstand die het heeft uitgevoerd in landen waartegen maatregelen zijn genomen of die onder toezicht staan op grond van Verordening (EG) nr. 2111/2005. Het Comité is in kennis gesteld van de plannen en verzoeken om verdere technische bijstand en samenwerking, teneinde de administratieve en technische capaciteiten van burgerluchtvaartautoriteiten te verbeteren, zodat kan worden geholpen bij het oplossen van gevallen van niet-naleving van toepasselijke internationale normen. De lidstaten werd verzocht om ook deze verzoeken op bilaterale basis te beantwoorden, in overleg met de Commissie en het EASA. Bij deze gelegenheid heeft de Commissie de nadruk gelegd op het nut van het verstrekken van informatie aan de internationale luchtvaartgemeenschap, met name via de SCAN-databank van de ICAO, over technische bijstand die de Unie en haar lidstaten verlenen om de veiligheid van de luchtvaart in de wereld te verbeteren.

    (9)

    Sommige lidstaten hebben bepaalde handhavingsmaatregelen genomen op basis van een EASA-analyse van de resultaten van SAFA-platforminspecties van luchtvaartuigen van bepaalde luchtvaartmaatschappijen uit de EU, van normalisatie-inspecties van de EASA of van specifieke inspecties en audits door nationale luchtvaartautoriteiten. Zij hebben de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart in kennis gesteld van deze maatregelen. Griekenland heeft op 1 december 2012 het bewijs luchtvaartexploitant (AOC) van Sky Wings ingetrokken en Spanje heeft op 10 april 2013 het AOC van Mint Lineas Aereas ingetrokken.

    (10)

    Bovendien heeft Zweden de Commissie laten weten dat het zich zorgen maakt over een luchtvaartmaatschappij, geregistreerd als AS Avies in Estland, waarmee zich in Zweden in 2013 twee ernstige incidenten hebben voorgedaan, namelijk een overschrijding van de start- of landingsbaan in februari en een tijdelijk vermogensverlies van beide motoren tijdens het wegklimmen in mei. De bevoegde autoriteiten van Estland hebben het Comité laten weten dat ze een aantal maatregelen hebben genomen, waaronder verscherpte bewaking, wat inhoudt dat de luchtvaartmaatschappij een correctief actieplan (CAP) moet opstellen, en een toetsing van de aanvaarding door de veiligheidsmanager en de verantwoordelijke manager.

    (11)

    Luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn in de Democratische Republiek Congo zijn sinds maart 2006 opgenomen in bijlage A (6). Na een recent initiatief van de bevoegde autoriteiten van de Democratische Republiek Congo (ANAC) om opnieuw actief overleg te plegen met de Commissie en het EASA, hebben zij de nodige bewijsstukken verstrekt om een alomvattende update van de luchtvaartmaatschappijen in bijlage A mogelijk te maken.

    (12)

    De bevoegde autoriteiten van de Democratische Republiek Congo hebben de Commissie bij brief van 12 juni 2013 meegedeeld dat de luchtvaartmaatschappijen Air Baraka, Air Castilla, Air Malebo, Armi Global Business Airways, Biega Airways, Blue Sky, Ephrata Airlines, Eagles Services, GTRA, Mavivi Air Trade, Okapi Airlines, Patron Airways, Pegasus, Sion Airlines en Waltair Aviation een exploitatievergunning hebben gekregen. Aangezien de bevoegde autoriteiten van de Democratische Republiek Congo geen bewijs hebben geleverd waaruit blijkt dat het veiligheidstoezicht op deze luchtvaartmaatschappijen in overeenstemming met de internationale veiligheidsnormen wordt uitgevoerd, wordt op basis van de gemeenschappelijke criteria geoordeeld dat alle luchtvaartmaatschappijen van de geactualiseerde lijst in bijlage A moeten worden opgenomen.

    (13)

    De bevoegde autoriteiten van de Democratische Republiek Congo deelden bij brief van 12 juni 2013 ook mee dat de luchtvaartmaatschappijen Bravo Air Congo, Entreprise World Airways (EWA), Hewa Bora Airways (HBA), Mango Aviation, TMK Air Commuter en Zaabu International, die eerder waren opgenomen in bijlage A, geen exploitatievergunning hebben. Bijgevolg wordt geoordeeld dat deze luchtvaartmaatschappijen uit bijlage A moeten worden geschrapt.

    (14)

    De bevoegde autoriteiten van de Democratische Republiek Congo verklaarden ook dat, in overeenstemming met het rechtsstelsel van het land, voor luchtvervoer zowel een exploitatievergunning als een AOC vereist is en dat tot nu toe geen van de bestaande exploitanten aan beide vereisten voldoet. Ondertussen is in april 2013 voor vijf exploitanten (Korongo, FlyCAA, Air Tropiques, ITAB en Kinavia) het vijfstappenproces voor certificering van de ICAO gestart. Dit zal naar verwacht eind september 2013 worden afgerond. Aan het einde van dit certificeringsproces zal het ANAC een lijst verstrekken van alle luchtvaartexploitanten die naar behoren geregistreerd zijn en in het bezit zijn van een geldig AOC.

    (15)

    De Commissie nam nota van de toezegging van de bevoegde autoriteiten van de Democratische Republiek Congo, met name van de minister van Transport, en moedigt hen aan inspanningen te blijven leveren voor de instelling van een toezichtsysteem voor de burgerluchtvaart dat in overeenstemming is met de internationale veiligheidsnormen. De Commissie blijft zich ook inzetten om de recent hervatte actieve dialoog verder te ontwikkelen.

    (16)

    In december 2012 is gestart met formeel overleg met de bevoegde autoriteiten van de Republiek Guinee na de door de ICAO tijdens haar controle in april 2012 vastgestelde veiligheidsrisico’s, waarbij een SSC was afgekondigd met betrekking tot de certificering van luchtvaartmaatschappijen.

    (17)

    Na indiening van een CAP, dat vervolgens door de ICAO werd aanvaard en gevalideerd, heeft de ICAO op 29 mei 2013 aangekondigd dat zij het SSC heeft geschrapt.

    (18)

    In januari 2013 vond in Brussel overleg plaats tussen de Commissie, bijgestaan door het EASA, en de bevoegde autoriteiten van de Republiek Guinee. Tijdens deze bijeenkomst hebben de bevoegde autoriteiten van de Republiek Guinee uitgebreid verslag gedaan over de recentste ontwikkelingen met betrekking tot de tenuitvoerlegging van het CAP dat in december 2012 bij de ICAO was ingediend.

    (19)

    Volgens de bevoegde autoriteiten van de Republiek Guinee zijn de luchtvaartmaatschappijen Sahel Aviation Service, Eagle Air, Probiz Guinée en Konair bezig met hercertificering. Geen van deze maatschappijen vliegt naar het luchtruim van de Unie. De autoriteiten hebben ook meegedeeld dat het AOC van de luchtvaartmaatschappijen GR-Avia, Elysian Air, Brise Air, Sky Guinée Airlines en Sky Star Air is opgeschort.

    (20)

    De bevoegde autoriteiten van de Republiek Guinee gingen akkoord om de Commissie op de hoogte houden van alle belangrijke ontwikkelingen betreffende de tenuitvoerlegging van de ICAO-normen, zodat de situatie regelmatig kan worden gecontroleerd.

    (21)

    Als uit relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat er als gevolg van het niet-naleven van internationale veiligheidsnormen veiligheidsrisico’s dreigen, zal de Commissie genoodzaakt zijn actie te ondernemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

    (22)

    Er is verder overleg met de bevoegde autoriteiten van Indonesië (DGCA) om na te gaan of de DGCA vooruitgang boekt bij het waarborgen van het veiligheidstoezicht op alle in Indonesië geregistreerde luchtvaartmaatschappijen in overeenstemming met de internationale veiligheidsnormen.

    (23)

    Na de videoconferentie tussen de Commissie, het EASA en het DGCA op 18 oktober 2012 ging de DGCA verder met het verbeteren van het Indonesische systeem voor veiligheidstoezicht op de luchtvaart en maakte het werk van de bevindingen die door de Federal Aviation Administration (FAA) van de VS waren vastgesteld tijdens de technische beoordeling in september 2012. Na de officiële publicatie van het FAA-verslag kwam het DGCA met de FAA bijeen en ging het akkoord met een CAP.

    (24)

    In april 2013 verstrekte het DGCA aan de Commissie een gedetailleerd afschrift van het CAP met daarin de geboekte voortgang, en deelde het mee dat er een opleidingssysteem voor inspecteurs was ingesteld, dat de veiligheidsvoorschriften voor de luchtvaart waren herzien en dat er instructies voor het inspectiepersoneel waren goedgekeurd voor het gebruik van tweemotorige vliegtuigen over langere afstanden (ETOPS) en prestatiegebaseerde navigatie/navigatieprestatie-eisen (PBN/RNP) en opgesteld voor vluchtuitvoering bij alle weersomstandigheden (AWOPS).

    (25)

    Het DGCA bevestigde dat de certificering van luchtvaartuigen, routes, luchthavenfaciliteiten, grondafhandeling, onderhoud, handboeken en bemanning van Citilink Indonesia administratief nog steeds onder het beheer van Garuda Indonesia vallen.

    (26)

    De DGCA verstrekte ook actuele informatie over bepaalde luchtvaartmaatschappijen onder zijn toezicht. Het deelde mee dat aan twee nieuwe luchtvaartmaatschappijen een AOC was afgegeven, namelijk aan Martabuana Abadion op 18 oktober 2012 en aan Komala Indonesia op 8 januari 2013, en dat Intan Angkasa Air Services was gehercertificeerd. Aangezien het DGAC echter geen bewijs leverde waaruit blijkt dat het veiligheidstoezicht op deze luchtvaartmaatschappijen in overeenstemming met de internationale veiligheidsnormen wordt uitgevoerd, wordt op basis van de gemeenschappelijke criteria geoordeeld dat deze luchtvaartmaatschappijen in bijlage A moeten worden opgenomen.

    (27)

    Daarnaast deelde het DGCA mee dat het AOC van Sebang Merauke Air Charter op 18 september 2012 tijdelijk was opgeschort.

    (28)

    De DGCA deelde mee en bewees dat het AOC van Metro Batavia op 14 februari 2013 was ingetrokken. Bijgevolg moet Metro Batavia uit bijlage A worden geschrapt.

    (29)

    Op 25 juni 2013 gaf het DGCA een uiteenzetting aan het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart. Het DGCA stelde het Comité in kennis van de informatie die het in april 2013 aan de Commissie had verstrekt en bevestigde dat elke AOC-houder die zijn vloot wenst uit te breiden, daarvoor de goedkeuring van het DGCA moet krijgen en dat het DGCA die toestemming in bepaalde gevallen heeft geweigerd. Het DGCA was echter niet tussengekomen bij de uitbreidingsplannen van Lion Air, omdat het van oordeel was dat de maatschappij over voldoende middelen beschikte en afdoende was gecontroleerd. Betreffende het ongeval met een Boeing B737-800 van Lion Air op 13 april 2013 deelde het DGCA mee dat het voorlopige ongevalsverslag was gepubliceerd. Het verslag bevatte drie aanbevelingen betreffende het dalen onder minimumhoogte, procedures voor het overdragen van de besturing en de bijbehorende opleiding. Het DGCA beschreef nauwkeurig de maatregelen die het had genomen om de problemen in verband met het ongeval aan te pakken: onder meer had het een veiligheidsonderzoek van Lion Air uitgevoerd en erop toegezien dat de luchtvaartmaatschappij na het voorlopige verslag corrigerende maatregelen had genomen.

    (30)

    Lion Air woonde de hoorzitting bij en beantwoordde vragen van de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart. Lion Air verklaarde dat het voldoende middelen kon krijgen om de gestage uitbreiding van de vloot te beheren, maar dat zij voor het bemannen van haar luchtvaartuigen genoegen nam met de minimale vergunningseisen voor zowel gezagvoerders als eerste officieren en geen bijkomende ervaring eiste. Wat het ongeval betreft, verklaarde de onderneming dat zij de aanbevelingen van het voorlopige ongevalsverslag in praktijk bracht, maar dat ze het eindverslag afwachtte om de onderliggende oorzaken vast te stellen. Lion Air verklaarde dat zij de veiligheid bevorderde en de gegevens van haar Flight Operations Quality Assurance-programma gebruikte om risico’s vast te stellen. De onderneming verklaarde dat zij het certificaat van de Operational Safety Audit van de International Air Transport Association (IOSA) nog niet had gekregen.

    (31)

    De Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart namen nota van de flinke vooruitgang die het DGCA heeft geboekt en van het plan om de FAA in augustus 2013 uit te nodigen voor een IASA-audit. De Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart blijven het DGCA aanmoedigen om een luchtvaartsysteem in te stellen dat volledig beantwoordt aan de ICAO-normen.

    (32)

    Wat Lion Air betreft, namen de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart met bezorgdheid nota van de beperkte ervaring van de piloten die door de maatschappij in dienst worden genomen en worden ingezet en van de antwoorden op vragen over het veiligheidsbeleid van de luchtvaartmaatschappij. De Commissie en het Comité zullen daarom de veiligheidsprestaties van de maatschappij nauwgezet blijven controleren.

    (33)

    Het overleg met de bevoegde autoriteiten van Kazachstan is actief voortgezet om na te gaan of de autoriteiten vooruitgang boeken bij het waarborgen van het veiligheidstoezicht op alle in Kazachstan geregistreerde luchtvaartmaatschappijen in overeenstemming met internationale veiligheidsnormen.

    (34)

    Overeenkomstig Verordening (EU) nr. 1146/2012 heeft Air Astana herhaaldelijk bij brieven van 23 november 2012, 30 januari 2013, 14 maart 2013, 29 maart 2013 en 13 mei 2013, aan de Commissie informatie verstrekt over haar veiligheidsprestaties en over wijzigingen van de vloot. Voorts verstrekte Air Astana een kopie van het nieuwe AOC en de nieuwe exploitatiespecificaties die op 22 april 2013 werden afgegeven. Door een aanpassing van de vloot zijn luchtvaartuigen van het type Fokker 50 niet langer opgenomen in de exploitatiespecificaties. Bijgevolg moet bijlage B van deze verordening dienovereenkomstig worden gewijzigd.

    (35)

    Op 12 juni 2013 had de Commissie, bijgestaan door het EASA, een technisch overleg met de bevoegde autoriteiten van Kazachstan en een vertegenwoordiger van Air Astana. Tijdens de bijeenkomst deelden de bevoegde autoriteiten van Kazachstan mee dat zij vooruitgang boeken bij een ambitieuze hervorming van de luchtvaartsector, waarmee zij het Kazachse wet- en regelgevingskader voor de luchtvaart in overeenstemming met de internationale veiligheidsnormen willen brengen.

    (36)

    Air Astana verstrekte tijdens de bijeenkomst meer informatie over de ontwikkeling van de vloot in de periode 2012-2014. De maatschappij deelde met name mee dat diverse luchtvaartuigen uitgefaseerd zijn en dat nieuwe luchtvaartuigen worden toegevoegd aan de huidige Boeing B767 en B757’s en Airbus A320’s, die al in bijlage B bij deze verordening zijn opgenomen. Alle nieuw aangekochte luchtvaartuigen zullen worden geregistreerd in Aruba. Zowel de bevoegde autoriteiten van Kazachstan als Air Astana hebben zich ertoe verbonden de Commissie op de hoogte te brengen zodra een nieuw luchtvaartuig wordt opgenomen in het AOC van Air Astana.

    (37)

    De lidstaten en het EASA hebben daarnaast bevestigd dat de platforminspecties van Air Astana op Europese luchthavens in het kader van het SAFA-programma geen specifieke punten van bezorgdheid aan het licht hebben gebracht.

    (38)

    De lidstaten zullen de daadwerkelijke naleving van de relevante veiligheidsnormen controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van Air Astana, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012. Als uit de resultaten van deze inspecties of uit andere relevante veiligheidsinformatie blijkt dat de internationale veiligheidsnormen niet worden nageleefd, zal de Commissie genoodzaakt zijn maatregelen te nemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

    (39)

    De Commissie blijft de ambitieuze hervorming van het burgerluchtvaartsysteem door de autoriteiten van Kazachstan steunen en verzoekt de autoriteiten om hun inspanningen voor de instelling van een systeem voor toezicht op de burgerluchtvaart dat voldoet aan de internationale veiligheidsnormen, vastberaden voort te zetten. Daartoe spoort zij de autoriteiten aan om de tenuitvoerlegging van het met de ICAO overeengekomen CAP voort te zetten en prioriteit te verlenen aan de twee openstaande SSC’s en aan de hercertificering van alle exploitanten onder hun verantwoordelijkheid. Zodra de SSC’s tot tevredenheid van de ICAO zijn afgesloten en de feitelijke tenuitvoerlegging van de ICAO-normen voldoende is gedocumenteerd, is de Commissie bereid om, bijgestaan door het EASA en de steun van de lidstaten, een veiligheidsbeoordeling ter plaatse uit te voeren om de geboekte voortgang te controleren en een toetsing door het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart voor te bereiden.

    (40)

    De Commissie zet het overleg met de bevoegde autoriteiten van Kirgizië voort met het oog op het aanpakken van de veiligheidsrisico's die hebben geleid tot exploitatiebeperkingen voor alle luchtvaartmaatschappijen uit Kirgizië, met inbegrip van de capaciteiten van Kirgizië voor staatstoezicht op de veiligheid op het gebied van exploitatie en onderhoud van luchtvaartuigen. De Commissie wenst met name te verzekeren dat er voortgang wordt geboekt met betrekking tot sommige van de bevindingen van de USOAP-audit door de ICAO in 2009, die mogelijk een effect kunnen hebben op de veiligheid van de internationale luchtvaart.

    (41)

    Op 23 mei 2013 hield de Commissie, bijgestaan door het EASA, technisch overleg met de bevoegde autoriteiten van Kirgizië teneinde luchtvaartmaatschappijen te identificeren waarvan de certificering en het toezicht voldoen aan de internationale veiligheidsnormen, waardoor een geleidelijke versoepeling van de beperkingen zou kunnen worden overwogen. In dit verband hebben de bevoegde autoriteiten van Kirgizië toegestemd erin informatie te verstrekken die nuttig kan zijn voor het boeken van enige vooruitgang. De Kirgizische vertegenwoordigers gingen er ook mee akkoord om actuele informatie te verstrekken over de corrigerende acties die ze hebben genomen als oplossing voor de openstaande ICAO-bevindingen, waardoor de zaak zou kunnen worden geëvalueerd.

    (42)

    Tijdens de bijeenkomst bevestigden de Kirgizische autoriteiten dat op 8 november 2012 een AOC werd afgegeven aan Sky Bishkek. Aangezien de bevoegde autoriteiten van Kirgizië geen bewijs leverden waaruit blijkt dat het veiligheidstoezicht op deze luchtvaartmaatschappij in overeenstemming met de internationale veiligheidsnormen wordt uitgevoerd, wordt op basis van de gemeenschappelijke criteria geoordeeld dat luchtvaartmaatschappij Sky Bishkek in bijlage A moet worden opgenomen.

    (43)

    Het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart verzoekt de bevoegde autoriteiten van Kirgizië om meer vaart te zetten achter de uitvoering van het met de ICAO overeengekomen CAP en alles in het werk te stellen om te garanderen dat het toezicht op de veiligheid van alle in Kirgizië geregistreerde luchtvaartmaatschappijen in overeenstemming is met de internationale veiligheidsnormen.

    (44)

    Zodra de tenuitvoerlegging van het met de ICAO overeengekomen CAP en de feitelijke uitvoering van de ICAO-normen voldoende gedocumenteerd zijn, is de Commissie bereid om, bijgestaan door het EASA en met de steun van de lidstaten, een veiligheidsbeoordeling ter plaatse uit te voeren om na te gaan of de bevoegde autoriteiten van Kirgizië hun toezichtfuncties volgens de internationale normen kunnen uitoefenen en een toetsing door het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart voor te bereiden.

    (45)

    Het overleg met de bevoegde autoriteiten van Libië (LYCAA) gaat voort om na te gaan of Libië voortgang boekt bij de hervorming van zijn systeem voor de veiligheid van de burgerluchtvaart. In het bijzonder wordt nagegaan of het veiligheidstoezicht op alle in Libië geregistreerde luchtvaartmaatschappijen overeenkomstig de internationale veiligheidsnormen wordt uitgevoerd.

    (46)

    Op 25 april 2013 leverde de LYCAA een verslag over de hercertificeringsactiviteiten van luchtvaartmaatschappij Libyan Airlines. In het verslag werd een vijfstappenprocedure volgens de aanbevelingen van de ICAO beschreven, maar er werd geen gedetailleerd bewijs geleverd van de bijbehorende inspectieactiviteiten. De Commissie vroeg om nadere gegevens en op 29 april 2013 leverde de LYCAA een samenvatting van de bevindingen, samen met de door Libyan Airlines genomen maatregelen om de bevindingen op de gecontroleerde gebieden te kunnen sluiten.

    (47)

    Op 4 juni 2013 bracht de LYCAA de Commissie er schriftelijk van op de hoogte dat Libyan Airlines niet klaar was voor een eventuele opheffing van de beperkingen, daarbij verwijzend naar een verandering van het management van de luchtvaartmaatschappij en de daaruit voortvloeiende noodzaak om het effect van deze veranderingen op de operationele veiligheid van de luchtvaartmaatschappij te beoordelen.

    (48)

    Op 26 juni 2013 gaf de LYCAA een uiteenzetting aan het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart. De LYCAA informeerde het Comité over de ondernomen acties en de vooruitgang op het vlak van de hercertificering van Libische luchtvaartmaatschappijen. De LYCAA verklaarde dat zij geen enkele Libische luchtvaartmaatschappij kon aanbevelen voor vrijstelling van de huidige beperkingen. Zij verschafte termijnen voor het tijdstip waarop zij vermoedden dat de luchtvaartmaatschappijen het certificeringsproces zouden afronden. De LYCAA zei dat het verslag over het ongeval met de Airbus A330 van Afriqiyah Airways was gepubliceerd, en dat ze in overleg was met de ICAO en een aantal nationale luchtvaartautoriteiten over het verstrekken van bijkomende technische bijstand.

    (49)

    De LYCAA bevestigde uitdrukkelijk aan de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart dat zij de huidige beperkingen voor alle luchtvaartmaatschappijen zou handhaven tot de vijfstappenprocedure voor hercertificering volledig is afgerond en alle belangrijke bevindingen zijn afgesloten. Daarna zouden afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen toestemming kunnen krijgen om opnieuw commerciële vluchten naar de Unie uit te voeren, met toestemming van de Commissie en na een hoorzitting van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart.

    (50)

    Voorts herhaalden de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart dat de LYCAA voor elke gehercertificeerde luchtvaartmaatschappij gedetailleerde inlichtingen over de hercertificering moet bezorgen aan de Commissie en dat ze uitgebreid overleg moet plegen met de Commissie en de lidstaten over de desbetreffende audits, bevindingen, corrigerende maatregelen en afsluitende acties en over de bijzonderheden van de plannen voor permanent toezicht, vóór er een akkoord over de versoepeling van beperkingen kan worden gesloten. Als tegenover de Commissie en de lidstaten niet afdoende kan worden bewezen dat het hercertificeringsproces daadwerkelijk is afgerond en dat op duurzame wijze permanent toezicht overeenkomstig de ICAO-normen wordt uitgevoerd, zal de Commissie genoodzaakt zijn onmiddellijk maatregelen te nemen zodat de luchtvaartmaatschappijen geen activiteiten kunnen uitvoeren in de EU, IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

    (51)

    Er zijn exploitatiebeperkingen opgelegd aan luchtvaartmaatschappij Air Madagascar; overeenkomstig Verordening (EU) nr. 390/2011 is deze maatschappij opgenomen in bijlage B. Op 24 mei 2013 diende luchtvaartmaatschappij Air Madagascar een verzoek in om het luchtvaartuig van het type Boeing B737 met registratiemerkteken 5R-MFL toe te voegen aan de lijst van luchtvaartuigen van het type Boeing B737 die reeds in bijlage B zijn opgenomen.

    (52)

    Air Madagascar verklaarde en bewees dat de veiligheidsprestaties van haar vloot verbeterd zijn. De bevoegde autoriteiten van Madagaskar (ACM) deelden mee dat, met betrekking tot activiteiten die worden uitgevoerd met het luchtvaartuig van het type Boeing B737, zij tevreden zijn met het huidige nalevingsniveau van Air Madagascar inzake de ICAO-vereisten. De lidstaten en het EASA bevestigden dat de platforminspecties op Europese luchthavens in het kader van het SAFA-programma geen specifieke punten van bezorgdheid aan het licht hebben gebracht.

    (53)

    Rekening houdend met de veiligheidsprestaties van de activiteiten die door Air Madagascar worden uitgevoerd met de luchtvaartuigen van het type Boeing B737 en overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria, is de Commissie, na advies van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart, van mening dat het luchtvaartuig van het type Boeing B737 met registratiemerkteken 5R-MFL naar de Unie mag vliegen. Bijgevolg moet bijlage B worden gewijzigd om de exploitatie van het luchtvaartuig van het type Boeing B737 met registratiemerkteken 5R-MFL toe te staan.

    (54)

    De lidstaten zullen de daadwerkelijke naleving van de relevante veiligheidsnormen blijven controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van Air Madagascar, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012.

    (55)

    Alle in Mauritanië geregistreerde luchtvaartmaatschappijen zijn sinds december 2012 (7) geschrapt uit bijlage A in het licht van een aantal factoren: de grote voortgang die is gerapporteerd door de bevoegde autoriteiten van Mauritanië (ANAC) bij het verhelpen van door de ICAO vastgestelde tekortkomingen betreffende de naleving van internationale normen, het verhelpen van tekortkomingen die waren vastgesteld bij de initiële certificering van luchtvaartmaatschappij Mauritania Airlines International (MAI), de bevestiging dat MAI bij het hervatten van vluchten naar de Unie na februari 2013 alleen naar Las Palmas de Gran Canaria in Spanje zal vliegen, en de toezegging van de Commissie om een veiligheidsbeoordeling ter plaatse uit te voeren om de bevredigende tenuitvoerlegging van de door de ANAC en MAI gerapporteerde maatregelen te bevestigen.

    (56)

    De Commissie legde van 14 tot 18 april 2013 een beoordelingsbezoek ter plaatse af betreffende de luchtvaartveiligheid in Mauritanië, bijgestaan door het EASA en met technische ondersteuning van de lidstaten.

    (57)

    Tijdens het bezoek bewees de ANAC tegenover het beoordelingsteam haar sterke vastberadenheid en bekwaamheid om te voldoen aan de luchtvaartveiligheidsnormen van de ICAO en om op duurzame wijze haar verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot de certificering van en het toezicht op luchtvaartmaatschappijen onder haar verantwoordelijkheid. Het beoordelingsteam was met name van mening dat de ANAC voortgang had laten zien bij de tenuitvoerlegging van het CAP, dat gericht is op de naleving van de ICAO-normen, dat zij beschikt over het nodige gekwalificeerde personeel en de benodigde voorschriften en procedures, dat zij een alomvattend en passend toezichtplan hanteert en ten uitvoer legt, en dat zij een systeem heeft ingesteld voor het aanpakken van vastgestelde veiligheidsproblemen. Bij het opstellen van deze mening werd rekening gehouden met de huidige beperkte omvang en activiteiten van de luchtvaartindustrie in Mauritanië en de recente herstructurering van de ANAC.

    (58)

    Het beoordelingsteam bezocht ook MAI en kreeg bewijs dat de luchtvaartmaatschappij in staat is om als exploitant te voldoen aan de luchtvaartveiligheidsnormen van de ICAO, in het bijzonder wat betreft luchtwaardigheid, kwalificatie en opleiding, handleidingen en veiligheidsprocedures en identificatie en oplossing van veiligheidsproblemen die zijn vastgesteld tijdens interne en externe controles, zoals bij de toezichtactiviteiten van de ANAC.

    (59)

    Het beoordelingsteam was echter ook van mening dat de ANAC en MAI de daadwerkelijke tenuitvoerlegging van bepaalde internationale eisen moeten voortzetten, met name op het gebied van specifieke en herhaalde opleiding van technisch personeel, aanpassing en actualisering van handleidingen, procedures en checklists, systematisch toezicht op en documentatie van alle voortdurende toezichtactiviteiten en een verbeterd systeem voor de rapportage en analyse van incidenten. MAI moet ook haar veiligheidsbeheersysteem (SMS) en haar analyse van vluchtgegevens verder uitvoeren.

    (60)

    De ANAC en MAI werden gehoord door het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart op 26 juni 2013. Tijdens de bijeenkomst gaven de ANAC en MAI bijzonderheden over de vorderingen die zijn gemaakt op het vlak van de aanbevelingen die tijdens de controle ter plaatse werden gedaan. De ANAC bracht verslag uit over de actualisering van de procedures, de checklist, het opleidingsplan, het toezichtplan en het opleidingsprogramma. De ANAC leverde ook bewijs van de uitvoering van gerichte inspecties bij MAI en van een brede bewustmakingscampagne over de melding van incidenten, en verstrekte informatie over een verbeterde toegang tot technische informatie van fabrikanten van motoren. De ANAC verklaarde dat ze MAI onder nauwlettend toezicht hield, inclusief talrijke platforminspecties, en dat ze indien nodig krachtdadig optrad.

    (61)

    MAI meldde dat zij met vluchten naar Las Palmas de Gran Canaria was begonnen op 8 mei 2013 en dat zij een actieplan had opgesteld om alle aanbevelingen van het evaluatieteam op te volgen. De meeste acties van het plan waren afgesloten, met inbegrip van onder meer het bijwerken van handboeken, nieuwe procedures en de benoeming van een kwaliteits- en veiligheidsmanager. MAI was het ermee eens dat vooruitgang was geboekt met de uitvoering van het SMS, maar dat het systeem nog niet volledig operationeel was.

    (62)

    Tijdens de eerste twee platforminspecties van MAI-luchtvaartuigen door Spanje, op 8 en 22 mei 2013, kwamen een aantal bevindingen aan het licht, hoofdzakelijk met betrekking tot onderhoudsomstandigheden, maar het aantal en de ernst daalde tijdens een derde platforminspectie op 12 juni. Spanje bevestigde dat MAI informatie had verstrekt om de openstaande bevindingen, die nog steeds door Spanje werden onderzocht, te kunnen sluiten.

    (63)

    Het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart was verheugd over de grote vooruitgang die de ANAC en MAI hebben geboekt bij de tenuitvoerlegging van internationale veiligheidsnormen en moedigde hen aan met dezelfde vastberadenheid te blijven werken aan verbetering. De ANAC en MAI werden verzocht regelmatig, ten minste tweemaal per jaar, verslag uit te brengen aan de Commissie over hun vooruitgang bij de tenuitvoerlegging van de ICAO-vereisten en bij de opvolging van de nog openstaande aanbevelingen, met name wat betreft het systeem voor de melding en analyse van incidenten van de ANAC en de uitvoering van het SMS en de analyse van vluchtgegevens van MAI. De ANAC verbond zich ertoe de Commissie in te lichten over nieuwe commerciële luchtvaartmaatschappijen die door de ANAC zouden worden gecertificeerd.

    (64)

    De lidstaten zullen de daadwerkelijke naleving van de relevante veiligheidsnormen controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van in Mauritanië geregistreerde luchtvaartmaatschappijen, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012.

    (65)

    Als uit de resultaten van platforminspecties of uit andere relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat de internationale veiligheidsnormen niet worden nageleefd, zal de Commissie genoodzaakt zijn maatregelen te nemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

    (66)

    De bevoegde autoriteiten van Mozambique (Instituut voor de burgerluchtvaart van Mozambique — IACM) en vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappij Linhas Aéreas de Moçambique (LAM) hielden overleg met de Commissie en het EASA in Brussel op 31 mei 2013. Het IACM heeft uitvoerig inlichtingen verstrekt over de huidige stand van uitvoering van het bij de ICAO ingediende CAP. De LAM deed uitvoerig verslag over de mate waarin internationale veiligheidsnormen in hun structuur en dagelijkse activiteiten zijn opgenomen, evenals over haar uitbreidingsplannen.

    (67)

    De bevoegde autoriteiten van Mozambique gaven een gedetailleerde uiteenzetting over de interne structuur en de personeelsbezetting van hun organisatie en beschreven de omvang en de inhoud van hun activiteiten. De verschillende stromen van eerdere en huidige activiteiten, samen met de respectieve tijdslijnen, werden verkend en in het licht van het met de ICAO overeengekomen CAP geplaatst. Voor de meeste van deze acties is de tenuitvoerleggingstermijn half juni 2013. Het aantal en de omvang van de acties, evenals de strakke deadlines, geven aan dat de autoriteiten vastberaden zijn. Om een realistische uitvoering mogelijk te maken, zou het kunnen dat het schema moet worden aangepast. De autoriteiten leken zich hier ten volle van bewust en zijn sommige van de in het CAP genoemde deadlines aan het herzien. Binnenkort wordt een herziene versie van het CAP ingediend bij de ICAO. De belangrijkste gebieden die pas in 2014 of 2015 zullen worden aangepakt, houden verband met specifieke aspecten van het wettelijk kader, resterende organisatorische kwesties in de interne structuur van de autoriteit en onderwerpen inzake luchtwaardigheid. Alle luchtvaartexploitanten hebben de vijfstappenprocedure voor hercertificering doorlopen. Uiteindelijk zijn acht exploitanten (Linhas Aéreas de Moçambique LAM S.A., Moçambique Expresso SARL MEX, CFM-TTA S.A., Kaya Airlines Lda, CR Aviation, Coastal Aviation, CFA-Mozambique S.A., TTA SARL) nu volledig gecertificeerd. Van vijf maatschappijen (Emilio Air Charter Lda, Aero-Serviços SARL, Helicopteros Capital Lda, UNIQUE Air Charter Lda, ETA Air Charter Lda) is de AOC opgeschort.

    (68)

    De vertegenwoordigers van de LAM gaven een gedetailleerde uiteenzetting over het bedrijf, inclusief een overzicht van de interne structuur, het personeel en de omvang van de activiteiten, en beschreven de opleidingsactiviteiten en de verschillende operationele partnerschappen die het bedrijf is aangegaan. De luchtvaartmaatschappij heeft strategische partnerschappen opgezet met andere luchtvaartmaatschappijen in Portugal, Kenia, Zuid-Afrika, Angola, Zambia en Ethiopië (Moçambique Expresso MEX is een dochteronderneming van de aanvoerende luchtvaartmaatschappij die volledig in handen is van LAM), opleidingsorganisaties (in Zuid-Afrika en Ethiopië) en onderhoudsorganisaties (in Portugal, Brazilië, Zuid-Afrika en Kenia). De interne veiligheidsbeheersystemen werden beschreven samen met de geplande uitvoering van de volgende fasen. Fase I (planning en organisatie) is grotendeels voltooid tot 2011 (sommige lopende activiteiten zullen worden afgerond in 2014). Fase II (reactieve processen) is grotendeels uitgevoerd tussen 2005 en 2009. Twee processen moeten tegen 2014 worden afgerond. De meeste acties van fase III (proactieve en voorspellende processen) zijn lopende. De einddatum is vastgesteld in de periode 2014-2015. Drie processen zijn uitgevoerd in 2009. Het merendeel van fase IV (operationele veiligheidswaarborging & voortdurende verbetering) zal worden uitgevoerd in de periode 2014-2015. Eén proces werd in 2009 afgerond.

    (69)

    LAM gaf ook toelichting bij haar uitbreidingsstrategie, met inbegrip van nieuwe routes en de ontwikkeling van de vloot.

    (70)

    Het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart was verheugd over de door de bevoegde autoriteiten van Mozambique gerapporteerde voortgang bij het herstellen van de door de ICAO vastgestelde tekortkomingen en moedigde hen aan om de werkzaamheden voor het instellen van een luchtvaartsysteem dat volledig voldoet aan de ICAO-normen, te voltooien.

    (71)

    Uit de resultaten van een ICAO-audit in mei 2009 bleek dat Nepal het merendeel van de internationale veiligheidsnormen niet daadwerkelijk naleeft. Hoewel geen SSC’s werden vastgesteld, bleek uit de audit dat de Nepalese bevoegde autoriteit niet in staat was een effectieve uitvoering van de internationale veiligheidsnormen te waarborgen op het gebied van luchtvaartactiviteiten, luchtwaardigheid en ongevallenonderzoek, en dat er belangrijke bevindingen waren die ook een effect hebben op de bekwaamheid van het land op het gebied van primaire luchtvaartwetgeving en burgerluchtvaartregels, burgerluchtvaartorganisatie en vergunningen en opleidingen van het personeel.

    (72)

    In twee jaar tijd (augustus 2010 — september 2012) hebben zich in Nepal vijf dodelijke ongevallen voorgedaan met in Nepal geregistreerde vliegtuigen, waarbij een aantal EU-burgers betrokken waren. Voorts deden zich nog drie ongevallen voor in 2013.

    (73)

    Het overleg met de bevoegde autoriteiten van Nepal ging van start in oktober 2012, op grond van veiligheidsgerelateerde tekortkomingen die waren vastgesteld tijdens de USOAP-audit van de ICAO in mei 2009 en het hoge aantal ongevallen met dodelijke afloop in een korte periode. Er zijn momenteel geen Nepalese luchtvaartmaatschappijen actief in de Unie.

    (74)

    Als onderdeel van het overleg ontving de Commissie documentatie over de toezichtactiviteiten die in 2012 en 2013 door de bevoegde autoriteiten van Nepal waren gepland en uitgevoerd. Uit de beoordeling van deze documentatie bleek dat er nog altijd enkele veiligheidstekortkomingen waren en dat de toezichtactiviteiten onvoldoende leken voor het controleren van de geïdentificeerde veiligheidsrisico's.

    (75)

    De Commissie, bijgestaan door het EASA, hield op 30 mei 2013 in Brussel technisch overleg met de bevoegde Nepalese autoriteiten (CAAN). Tijdens dit overleg gaf de CAAN een grondige verklaring van de situatie en verstrekte informatie over de controle van veiligheidsrisico’s. Uit de toelichtingen van Nepal bleek dat de toezichtactiviteiten vollediger waren dan in eerder door Nepal verstrekte inlichtingen werd vermeld. De CAAN verstrekte ook informatie over de follow-up van de aanbevelingen die in onderzoekrapporten over ongevallen werden gedaan en over verscheidene veiligheidsinitiatieven. Deze veiligheidsinitiatieven omvatten de vaststelling van veiligheidsdoelstellingen en -doelen. De daadwerkelijke tenuitvoerlegging van alle veiligheidsinitiatieven moet leiden tot een beter toezicht op en een betere controle van veiligheidsrisico’s. De inlichtingen die tijdens de bijeenkomst door de CAAN werden verstrekt, zullen verder worden gecontroleerd door onderzoek van de documentatie.

    (76)

    Luchtvaartmaatschappij SITA Air Plc Ltd nam ook aan het technisch overleg deel en verstrekte informatie over haar aan veiligheid gerelateerde activiteiten en de communicatie met de CAAN. SITA Air was betrokken bij een dodelijk ongeval in september 2012 en gaf toelichting bij de lessen die ze uit dit ongeval had getrokken.

    (77)

    De CAAN en de Nepalese luchtvaartsector staan nog altijd voor enkele uitdagingen, waaronder het aanwerven en behouden van voldoende deskundig personeel en de uitvoering van luchtvaartactiviteiten in een zeer veeleisende bergachtige omgeving. De CAAN toonde aan dat zij werk maakt van deze uitdagingen en de Commissie zal daarom de situatie in Nepal blijven controleren.

    (78)

    De ICAO voert in juli 2013 een coördinatie- en valideringsmissie (ICVM) ter plaatse uit in Nepal en het lijkt verstandig om de resultaten van dat ICAO-bezoek af te wachten alvorens de beoordeling van de veiligheidssituatie in Nepal af te ronden.

    (79)

    Als uit de resultaten van de ICAO-audit of uit andere relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat de veiligheidsrisico’s niet afdoende worden beheerst, zal de Commissie genoodzaakt zijn maatregelen te nemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

    (80)

    Het overleg met de bevoegde autoriteiten van de Filipijnen (CAAP) wordt voortgezet met het oog op de controle van de corrigerende maatregelen die de CAAP heeft genomen om de veiligheidskwesties te verhelpen die in 2012 en 2013 aan het licht zijn gekomen tijdens controles door zowel de ICAO als de Federal Aviation Administration (FAA) van de VS.

    (81)

    De CAAP deelde mee dat de ICAO in februari 2013 een ICVM heeft uitgevoerd en dat de ICAO op 1 maart 2013 schriftelijk aan de CAAP heeft meegedeeld dat de Filipijnen met de genomen corrigerende maatregelen de twee SSC’s die waren vastgesteld tijdens de USOAP-audit van de ICAO in oktober 2009 en de ICVM in oktober 2012, succesvol heeft aangepakt en opgelost.

    (82)

    Bijgevolg hield de Commissie, bijgestaan door het EASA en vertegenwoordigers van de lidstaten, op 16 april 2013 een bijeenkomst met de CAAP en luchtvaartmaatschappijen Philippine Airlines en Cebu Pacific Airways om de voortgang te bespreken die is geboekt bij het verhelpen van de openstaande problemen die waren vastgesteld tijdens het door de Commissie geleide bezoek ter plaatse van de ICAO, de FAA en de Unie in oktober 2010.

    (83)

    Tijdens de bijeenkomst bevestigde de CAAP dat zij een vijfstappenprocedure voor certificering heeft ingevoerd, tegelijk met een hervalidatieproces dat voor alle bestaande luchtvaartmaatschappijen wordt uitgevoerd. Zeven grote en negen kleine luchtvaartmaatschappijen hebben dat proces voltooid, waaronder Philippine Airlines (PAL) en Cebu Pacific Air (CEB). De CAAP deed verslag van de instelling van een tweesystemenaanpak voor toezicht op luchtvaartmaatschappijen, waarbij een Certificate Management Office (CMO) met 24 inspecteurs is opgericht voor toezicht op PAL en CEB alleen; de andere luchtvaartmaatschappijen vallen onder het toezicht van de Operations and Airworthiness Departments.

    (84)

    De CAAP verklaarde tevens dat zij de kwestie van de duurzaamheid van het systeem aanpakte door het salaris van het personeel te verhogen om inspectiepersoneel uit de industrie aan te kunnen trekken. Tevens zijn er opleidingsprogramma's voor inspecteurs ingevoerd. De CAAP voerde echter geen formele inspectie uit van de systemen voor kwaliteitsbeheer (QMS) of de SMS van de luchtvaartmaatschappijen onder haar toezicht.

    (85)

    PAL deelde mee dat zij een vloot van 44 luchtvaartuigen heeft (Boeing B747 en B777, Airbus A340, A330 en A320/319) met nog 68 luchtvaartuigen in bestelling (44 Airbus A321’s, 20 A330’s en 4 A340’s). Het SMS bevatte de doelstelling om gebeurtenissen die een slechte invloed hebben op de veiligheidsnormen met 10 % te verlagen ten opzichte van vorig jaar. De gegevens van de vluchtgegevenscontrole (FDM) zijn voor 95 tot 100 % van de vluchten onderzocht, waarbij de nadruk lag op instabiele naderingen en voorvallen met het grondnaderingswaarschuwingssysteem (GWPS). In het kader van de QMS werden in 2012 260 inspecties uitgevoerd, waarbij 94 inbreuken tegen de bedrijfsprocedures werden vastgesteld, die verschilden van de bevindingen van de CAAP omdat er meer opleidingsproblemen werden vastgesteld. Cebu Pacific Air deelde mee dat de vloot jaarlijks met 7 % groeit. In 2013 werd de vloot uitgebreid met twee Airbus A330’s waarmee in juni langeafstandsvluchten werden begonnen. Het doel was om tegen eind 2013 over 47 luchtvaartuigen te beschikken. Naar aanleiding van de vergadering voerde de Commissie, bijgestaan door de lidstaten, een bezoek ter plaatse uit in de Filipijnen van 3 tot en met 7 juni 2013.

    (86)

    Uit dit bezoek werd geconcludeerd dat de CAAP nog moderne technieken voor veiligheidsbeheer in de luchtvaart moet invoeren, zowel bij de luchtvaartmaatschappijen onder haar toezicht als intern. Op operationeel gebied is er nog altijd onvoldoende aandacht voor menselijke factoren en SMS-procedures.

    (87)

    Hoewel binnen de CAAP nog veel werk moet worden verricht, bleek uit het bezoek echter duidelijk dat de directeur-generaal voor de burgerluchtvaart duidelijke maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de CAAP haar dagelijkse werkzaamheden doeltreffender uitvoert. Bovendien werd opgemerkt dat er plannen zijn om het probleem van de vergrijzing van het inspecteurskader aan te pakken door een beter salaris te bieden, zodat gemakkelijker kan worden gerekruteerd uit de industrie, en om externe deskundigen in te schakelen zodat het risico op lacunes in het toezicht op de luchtvaartmaatschappijen wordt beperkt. Kortom, het toezicht van de CAAP op haar luchtvaartmaatschappijen verliep in wezen naar behoren, hoewel er nog enkele zwakke punten waren, met name op het gebied van opleiding, normalisatie, kwaliteitsbeheer en systemen voor veiligheidsbeheer.

    (88)

    Wat de luchtvaartmaatschappijen betreft, kon zowel PAL als Cebu Pacific Air aantonen dat zij beschikten over een doeltreffende procedure voor veiligheidsbeheer en dat zij konden waarborgen dat ze beantwoordden aan de toepasselijke veiligheidsvoorschriften. Op het moment van het bezoek deed zich bij Cebu Pacific Air echter een ongeval voor dat vragen opriep over hun vluchtuitvoeringscontrole. Bijgevolg besloot Cebu Pacific Air niet aan de hoorzitting van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart deel te nemen, om zich te kunnen concentreren op de aanpak van veiligheidsproblemen die tijdens de lopende veiligheidsonderzoeken aan het licht komen.

    (89)

    Tijdens het bezoek werkte de CAAP de lijst van de huidige AOC’s bij, waaruit blijkt dat momenteel 32 luchtvaartmaatschappijen door de CAAP zijn gecertificeerd. Bijlage A moet dienovereenkomstig worden bijgewerkt.

    (90)

    Op 26 juni 2013 gaven de CAAP en PAL een uiteenzetting voor het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart. De CAAP gaf nader uitleg over de lopende acties om duurzaamheid te waarborgen, waaronder de aanpak van de personeelsproblematiek, de levering van IT-apparatuur, het opstellen van een nationaal veiligheidsprogramma, de actualisering van de wetgeving en de verbetering van de opleiding, in het bijzonder over SMS.

    (91)

    Naast een bespreking van de punten die tijdens de bijeenkomst van 16 april 2013 werden aangehaald, verstrekte PAL informatie over de maatregelen die zijn genomen om tegemoet te komen aan de opmerkingen die zijn gemaakt tijdens het plaatsbezoek. Wat hun uitbreidingsplannen betreft, gaf de maatschappij toe dat het aanwerven van een geschikt aantal piloten een uitdaging vormde, maar zij merkte op dat de nieuwe luchtvaartuigen tevens de oudere vliegtuigen zouden vervangen en dat de uitbreiding bijgevolg beheersbaar was.

    (92)

    Rekening houdend met het veiligheidstoezicht van de CAAP en het vermogen van PAL om ervoor te zorgen dat de relevante veiligheidsvoorschriften voor de luchtvaart daadwerkelijk worden nageleefd, wordt op basis van de gemeenschappelijke criteria geoordeeld dat luchtvaartmaatschappij Philippine Airlines moet worden geschrapt uit bijlage A.

    (93)

    De lidstaten zullen de daadwerkelijke naleving van de relevante veiligheidsnormen controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van PAL, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012. Als uit de resultaten van deze inspecties of uit andere relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat de internationale veiligheidsnormen niet worden nageleefd, zal de Commissie genoodzaakt zijn maatregelen te nemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

    (94)

    De Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart putten echter vertrouwen uit de maatregelen van de CAAP om de nog openstaande veiligheidsproblemen op te lossen, en zij zullen de situatie nauwlettend blijven controleren met het oog op verdere evaluatie van de zaak tijdens de volgende vergaderingen van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart.

    (95)

    Luchtvaartuigen die worden geëxploiteerd door sommige in de Russische Federatie geregistreerde luchtvaartmaatschappijen en die naar luchthavens in de Unie vliegen, worden met prioriteit onderworpen aan SAFA-platforminspecties ter controle van de naleving van de internationale veiligheidsnormen. De bevoegde autoriteiten van de lidstaten en het EASA blijven hun tegenhangers in de Russische Federatie informeren over de vastgestelde bezorgdheden en nodigen hen uit actie te ondernemen om de niet-naleving van ICAO-normen te verhelpen.

    (96)

    Ondertussen zet de Commissie de dialoog over veiligheidskwesties in de luchtvaart met de bevoegde autoriteiten van de Russische Federatie voort, in het bijzonder om te verzekeren dat de huidige risico's als gevolg van slechte veiligheidsprestaties van in de Russische Federatie geregistreerde luchtvaartmaatschappijen op afdoende wijze worden ingeperkt.

    (97)

    Op 13 juni 2013 hield de Commissie, bijgestaan door het EASA en verscheidene lidstaten, een bijeenkomst met de vertegenwoordigers van het Russische Federale Agentschap voor Luchtvervoer (FATA). Het FATA gaf een update van de maatregelen die de autoriteit en de betrokken luchtvaartmaatschappijen hebben genomen om de bevindingen die tijdens SAFA-platforminspecties zijn vastgesteld, te verhelpen. Het FATA verklaarde met name dat één luchtvaartmaatschappij onder speciaal toezicht was geplaatst, terwijl het AOC van een andere maatschappij was ingetrokken.

    (98)

    Het FATA deelde tijdens het overleg mee dat in de eerste helft van 2013 Vim Airlines herhaaldelijk was gecontroleerd en verklaarde dat op basis van de auditresultaten Vim Airlines op een aanvaardbaar veiligheidsniveau opereerde. Over Red Wings deelde het FATA mee dat de luchtvaartmaatschappij na de opschorting van haar AOC in februari 2013, belangrijke bedrijfsontwikkelingen had ondergaan. Afhankelijk van het resultaat van de inspectie van de maatschappij, die op het tijdstip van de bijeenkomst aan de gang was, zou toestemming kunnen worden gegeven om de commerciële luchtvaartactiviteiten te hervatten. De Commissie pleitte ervoor grondig te controleren of Red Wings klaar was voor commerciële luchtvaartactiviteiten naar de EU alvorens dergelijke vluchten opnieuw toe te laten en verzocht om daarover te worden geïnformeerd vóór de volgende vergadering van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart.

    (99)

    Na de vergadering verstrekte het FATA nog meer informatie. Het agentschap meldde met name dat Red Wings opnieuw toestemming had gekregen om commerciële vluchten uit te voeren vanaf 17 juni 2013.

    (100)

    De Commissie, het EASA en de lidstaten zullen de veiligheidsprestaties van luchtvaartmaatschappijen die in de Russische Federatie geregistreerd zijn en naar de Unie vliegen, nauwgezet blijven controleren. De Commissie zal informatie over de veiligheid met de bevoegde Russische autoriteiten blijven uitwisselen om te kunnen bevestigen of de bevindingen die tijdens SAFA-platforminspecties zijn vastgesteld, afdoende door de betrokken luchtvaartmaatschappijen zijn verholpen.

    (101)

    Als uit de resultaten van platforminspecties of uit andere relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat de internationale veiligheidsnormen niet worden nageleefd, zal de Commissie genoodzaakt zijn maatregelen te nemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

    (102)

    Het overleg met de Sudanese Autoriteit voor de burgerluchtvaart (SCAA) werd voortgezet, om na te gaan of Sudan vooruitgang boekt bij de hervorming van het veiligheidssysteem voor de burgerluchtvaart om de veiligheidsproblemen aan te pakken die door de ICAO zijn vastgesteld tijdens de USOAP-audit in 2006 en de ICVM in december 2011. Deze controles leidden tot een SSC in verband met het certificeringsproces voor de afgifte van Air Operator Certificates.

    (103)

    Op 3 januari 2013 stelde de SCAA de Commissie in kennis dat de SCAA zijn toezichtsmogelijkheden heeft verbeterd, met inbegrip van het systeem voor de certificering van en het toezicht op luchtvaartmaatschappijen, onderhoudsorganisaties en goedgekeurde opleidingsorganisaties. De ICAO heeft derhalve, na een ICVM in mei 2012, het SSC geschrapt.

    (104)

    Hierna hield de Commissie, bijgestaan door het EASA, op 29 april 2013 overleg met de SCAA. De SCAA deelde mee dat het nu een autonome organisatie met een eigen begroting was, dat er door inschakeling van externe deskundigen verbeteringen waren aangebracht aan het Sudanese systeem voor de veiligheid van de luchtvaart, dat er actief lokaal werd gerekruteerd en dat de salarissen werden verhoogd om te kunnen concurreren met de industrie. De SCAA verklaarde dat slechts zes luchtvaartmaatschappijen gecertificeerd waren voor internationale vluchten (Sudan Airways, Marshland Aviation, Badr Airlines, Sun Air Aviation, Nova Airways en Tarco Air) en dat nog eens zeven luchtvaartmaatschappijen binnenlandse vluchten mochten uitvoeren. De SCAA deed verslag over de resultaten van de ICVM in mei 2012 en merkte op dat de ICAO-normen nu daadwerkelijk in hoge mate werden uitgevoerd, met name wat betreft luchtvaartactiviteiten en luchtwaardigheid.

    (105)

    De SCAA deelde voorts mee dat zij een risicobeoordeling had uitgevoerd betreffende de voortgezette exploitatie van oude, in de Sovjet-Unie gebouwde luchtvaartuigen, hetgeen ertoe leidde dat 50 % van deze in het Sudanese register opgenomen luchtvaartuigen aan de grond werd gehouden.

    (106)

    Op 4 juni 2013 verstrekte de SCAA aan de Commissie een kopie van haar AOC-register waarin achttien luchtvaartmaatschappijen met AOC’s waren opgenomen, waarvan er zes waren geschorst. Zij verstrekte ook nadere gegevens over de intrekking van de AOC’s van Attico Airlines (AOC nr. 023); Sudanese States Aviation Company (AOC nr. 010); Azza Air Transport (AOC nr. 012); Almajarah Aviation (AOC nr. 049); Helilift (AOC nr. 042); en Feeder Airlines (AOC nr. 50). Op basis van de informatie van de SCAA moet bijlage A dienovereenkomstig worden bijgewerkt.

    (107)

    De SCAA gaf op 25 juni 2013 een uiteenzetting voor het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart. De SCAA was vergezeld van de directeur-generaal van de Arabische Burgerluchtvaartcommissie (ACAC), die erkende dat de veiligheidslijst van de EU een katalysator kan zijn voor landen om systemische veiligheidsproblemen aan te pakken. Hij nam nota van de voordelen van samenwerking in een regionale context en legde de nadruk op de ondersteuning die de ACAC in dit verband biedt.

    (108)

    Naast de punten van de vergadering op 29 april 2013, stelde de SCAA het Comité in kennis van de plannen om het inspectiepersoneel te laten deelnemen aan de ICAO-cursus voor inspecteurs in juli en augustus 2013 en over het schrappen van alle luchtvaartuigen van het type Tupolev TU134 en Antonov AN12 uit het Sudanese luchtvaartuigregister, gepland voor juli 2013. De SCAA deelde ook mee dat alle luchtvaartmaatschappijen in Sudan tegen eind 2013 moeten voldoen aan de veiligheidseisen.

    (109)

    Het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart was verheugd over de belangrijke vooruitgang die de bevoegde autoriteiten van Sudan hebben geboekt bij het verhelpen van de door de ICAO geconstateerde tekortkomingen, maar erkende dat zowel de SCAA als de luchtvaartmaatschappijen onder haar toezicht nog een lange weg te gaan hebben voor ze volledig aan de ICAO-normen beantwoorden. Daarom zal de Commissie de vooruitgang van de SCAA nauwgezet blijven controleren met het oog op verdere evaluatie van de zaak tijdens de volgende vergaderingen van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart.

    (110)

    Voor één luchtvaartmaatschappij die geregistreerd is in de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Conviasa, geldt sinds april 2012 een exploitatieverbod gezien de zeer slechte prestaties tijdens SAFA-controles, verscheidene ongevallen en het uitblijven van een adequaat antwoord op de informatieverzoeken van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart. Vervolgens keurde de Commissie samen met de bevoegde autoriteiten van Venezuela op 18 juni 2012 een routekaart goed voor het verhelpen van de vastgestelde veiligheidstekortkomingen en de herziening van het besluit van de Unie.

    (111)

    Het overleg met de Venezolaanse burgerluchtvaartautoriteit (INAC) werd in 2013 verdergezet, om na te gaan of Venezuela vooruitgang boekt bij de verdere verbetering van het toezicht op de luchtvaartmaatschappijen en te garanderen dat Conviasa blijft werken aan de verbetering van de veiligheidstoestand om volledig te voldoen aan de internationale normen.

    (112)

    In mei 2013 verstrekten de bevoegde autoriteiten van Venezuela, via de bevoegde Spaanse autoriteiten, aan de Commissie een reeks schriftelijke opmerkingen over de tenuitvoerlegging van een aantal acties van de in juni 2012 goedgekeurde routekaart.

    (113)

    Hierna hield de Commissie, bijgestaan door het EASA, op 7 juni 2013 overleg met de INAC en Conviasa. Conviasa gaf een uitvoerige uiteenzetting over de uitgevoerde verbeteringen om de bevindingen van eerdere SAFA-inspecties te verhelpen, over de uit de ongelukken getrokken lessen en de aanbevelingen naar aanleiding daarvan, en over de wijzigingen die na de laatste INAC-audit waren doorgevoerd. Met name benadrukte Conviasa haar systeem van op SAFA lijkende controles vóór de vlucht en de verbetering van de systemen voor veiligheidsbeheer, de algemene kwaliteit, het onderhoud en de permanente luchtwaardigheidsprocessen. Conviasa gaf ook toelichting bij haar uitbreidingsplannen en de vernieuwing van de vloot in de komende jaren, met de geleidelijke uitfasering van de verouderende luchtvaartuigen van het type Boeing B737-200 en B737-300 en de versnelling van de reeds begonnen invoering van de nieuwe luchtvaartuigen van het type Embraer ERJ 190.

    (114)

    De INAC gaf een uiteenzetting over haar interne structuur en mechanismen, verstrekte gedetailleerde informatie over de procedures voor het behandelen van de resultaten van de SAFA-controles door de EU van Venezolaanse luchtvaartmaatschappijen en ging verder in op de planning en uitvoering van haar toezichtactiviteiten, die weldra platforminspecties van de nationale luchtvaartmaatschappijen zullen omvatten. De INAC verklaarde ook dat het recente ICVM-bezoek van de ICAO, dat plaatsvond van 22 tot 28 mei 2013, zou moeten leiden tot een verbetering van het huidige uitvoeringsniveau van de ICAO-normen.

    (115)

    De INAC gaf een uiteenzetting voor het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart op 26 juni 2013. Zij stelde het Comité in kennis van de onderwerpen die werden besproken tijdens de vergadering van 7 juni 2013.

    (116)

    Ook Conviasa gaf een uiteenzetting voor het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart op 26 juni 2013. Zij informeerde het Comité over de onderwerpen die werden besproken tijdens de vergadering van 7 juni 2013 en benadrukte dat zij, indien zij haar activiteiten in de Unie weer zou mogen hervatten, een gemengde exploitatievorm zou toepassen, waarbij de exploitatie van haar eigen Airbus A340-200 zou worden gecombineerd met een wet lease van een gelijkwaardig type luchtvaartuig.

    (117)

    Op basis van de doorlichting door Spanje, het recente bezoek van de ICAO en de uiteenzetting van de INAC en Conviasa, was het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart verheugd over de belangrijke en omvangrijke vorderingen bij het verhelpen van de gebreken die door het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart in 2012 waren vastgesteld. Rekening houdend met deze vooruitgang wordt op basis van de gemeenschappelijke criteria geoordeeld dat Conviasa uit bijlage A moet worden geschrapt.

    (118)

    De lidstaten zullen de daadwerkelijke naleving van de relevante veiligheidsnormen controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van in Venezuela geregistreerde luchtvaartmaatschappijen, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012.

    (119)

    Als uit de resultaten van platforminspecties of uit andere relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat de internationale veiligheidsnormen niet worden nageleefd, zal de Commissie genoodzaakt zijn maatregelen te nemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

    (120)

    In het kader van de actualisering van de bijlagen wordt in artikel 8, lid 2, van Verordening (EG) nr. 2111/2005 erkend dat besluiten snel en, indien passend, op urgente wijze worden genomen, gelet op de gevolgen voor de veiligheid. Ervaring met het bijwerken van de bijlagen heeft tevens aangetoond dat het, ter bescherming van gevoelige informatie en voor de minimalisering van commerciële gevolgen, van essentieel belang is dat de besluiten in het kader van de actualisering van de lijst zeer snel na goedkeuring ervan worden bekendgemaakt en in werking treden.

    (121)

    Verordening (EG) nr. 474/2006 dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd.

    (122)

    De in deze verordening opgenomen maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart.

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Verordening (EG) nr. 474/2006 wordt als volgt gewijzigd:

    1.

    Bijlage A wordt vervangen door bijlage A bij deze verordening.

    2.

    Bijlage B wordt vervangen door bijlage B bij deze verordening.

    Artikel 2

    Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel, 10 juli 2013.

    Voor de Commissie, namens de voorzitter,

    Siim KALLAS

    Vicevoorzitter


    (1)  PB L 344 van 27.12.2005, blz.15.

    (2)  PB L 143 van 30.4.2004, blz. 76.

    (3)  PB L 84 van 23.3.2006, blz. 14.

    (4)  PB L 373 van 31.12.1991, blz. 4.

    (5)  PB L 296 van 25.10.2012, blz. 1.

    (6)  Overwegingen 60 tot en met 64 van Verordening (EG) nr. 474/2006 van 22 maart 2006, PB L 84 van 23.3.2006, blz. 18.

    (7)  Overwegingen 71 tot en met 81 van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1146/2012 van de Commissie, PB L 333 van 5.12.2012, blz. 7.


    BIJLAGE A

    LIJST VAN LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN WAARAAN EEN VOLLEDIG EXPLOITATIEVERBOD IS OPGELEGD IN DE EU  (1)

    Naam van de juridische entiteit van de luchtvaartmaatschappij, zoals vermeld op het AOC (en handelsnaam, indien verschillend)

    Nummer van het Air Operator Certificate (AOC) of van de exploitatievergunning

    ICAO-identificatie-nummer van de luchtvaart-maatschap-pij

    Land van de luchtvaart-maatschappij

    BLUE WING AIRLINES

    SRBWA-01/2002

    BWI

    Suriname

    MERIDIAN AIRWAYS LTD

    AOC 023

    MAG

    Republiek Ghana

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Afghanistan die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Islamitische Republiek Afghanistan

    ARIANA AFGHAN AIRLINES

    AOC 009

    AFG

    Islamitische Republiek Afghanistan

    KAM AIR

    AOC 001

    KMF

    Islamitische Republiek Afghanistan

    PAMIR AIRLINES

    Onbekend

    PIR

    Islamitische Republiek Afghanistan

    SAFI AIRWAYS

    AOC 181

    SFW

    Islamitische Republiek Afghanistan

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Angola die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van TAAG Angola Airlines opgenomen in bijlage B, inclusief

     

     

    Republiek Angola

    AEROJET

    AO 008-01/11

    TEJ

    Republiek Angola

    AIR26

    AO 003-01/11-DCD

    DCD

    Republiek Angola

    AIR GICANGO

    009

    Onbekend

    Republiek Angola

    AIR JET

    AO 006-01/11-MBC

    MBC

    Republiek Angola

    AIR NAVE

    017

    Onbekend

    Republiek Angola

    ANGOLA AIR SERVICES

    006

    Onbekend

    Republiek Angola

    DIEXIM

    007

    Onbekend

    Republiek Angola

    FLY540

    AO 004-01 FLYA

    Onbekend

    Republiek Angola

    GIRA GLOBO

    008

    GGL

    Republiek Angola

    HELIANG

    010

    Onbekend

    Republiek Angola

    HELIMALONGO

    AO 005-01/11

    Onbekend

    Republiek Angola

    MAVEWA

    016

    Onbekend

    Republiek Angola

    SONAIR

    AO 002-01/10-SOR

    SOR

    Republiek Angola

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Benin die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Republiek Benin

    AERO BENIN

    PEA nr. 014/MDCTTTATP-PR/ANAC/DEA/SCS

    AEB

    Republiek Benin

    AFRICA AIRWAYS

    Onbekend

    AFF

    Republiek Benin

    ALAFIA JET

    PEA nr. 014/ANAC/MDCTTTATP-PR/DEA/SCS

    Onbekend

    Republiek Benin

    BENIN GOLF AIR

    PEA nr. 012/MDCTTP-PR/ANAC/DEA/SCS.

    BGL

    Republiek Benin

    BENIN LITTORAL AIRWAYS

    PEA nr. 013/MDCTTTATP-PR/ANAC/DEA/SCS.

    LTL

    Republiek Benin

    COTAIR

    PEA nr. 015/MDCTTTATP-PR/ANAC/DEA/SCS.

    COB

    Republiek Benin

    ROYAL AIR

    PEA nr. 11/ANAC/MDCTTP-PR/DEA/SCS

    BNR

    Republiek Benin

    TRANS AIR BENIN

    PEA nr. 016/MDCTTTATP-PR/ANAC/DEA/SCS

    TNB

    Republiek Benin

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van de Republiek Congo die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Republiek Congo

    AERO SERVICE

    RAC06-002

    RSR

    Republiek Congo

    CANADIAN AIRWAYS CONGO

    RAC06-012

    Onbekend

    Republiek Congo

    EMERAUDE

    RAC06-008

    Onbekend

    Republiek Congo

    EQUAFLIGHT SERVICES

    RAC 06-003

    EKA

    Republiek Congo

    EQUAJET

    RAC06-007

    EKJ

    Republiek Congo

    EQUATORIAL CONGO AIRLINES S.A.

    RAC 06-014

    Onbekend

    Republiek Congo

    MISTRAL AVIATION

    RAC06-011

    Onbekend

    Republiek Congo

    TRANS AIR CONGO

    RAC 06-001

    TSG

    Republiek Congo

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo (DRC) die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AFRICAN AIR SERVICE COMMUTER

    104/CAB/MIN/TVC/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AIR BARAKA

    409/CAB/MIN/TVC/002/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AIR CASTILLA

    409/CAB/MIN/TVC/007/2010

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AIR FAST CONGO

    409/CAB/MIN/TVC/0112/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AIR MALEBO

    409/CAB/MIN/TVC/0122/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AIR KASAI

    409/CAB/MIN/TVC/0053/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AIR KATANGA

    409/CAB/MIN/TVC/0056/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AIR TROPIQUES

    409/CAB/MIN/TVC/00625/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    ARMI GLOBAL BUSINESS AIRWAYS

    409/CAB/MIN/TVC/029/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    BIEGA AIRWAYS

    409/CAB/MIN/TVC/051/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    BLUE AIRLINES

    106/CAB/MIN/TVC/2012

    BUL

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    BLUE SKY

    409/CAB/MIN/TVC/0028/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    BUSINESS AVIATION

    409/CAB/MIN/TVC/048/09

    ABB

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    BUSY BEE CONGO

    409/CAB/MIN/TVC/0064/2010

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    CETRACA

    105/CAB/MIN/TVC/2012

    CER

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    CHC STELLAVIA

    409/CAB/MIN/TVC/0078/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    CONGO EXPRESS AIRLINES

    409/CAB/MIN/TVC/059/2012

    EXY

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    COMPAGNIE AFRICAINE D’AVIATION (CAA)

    409/CAB/MIN/TVC/0050/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    DOREN AIR CONGO

    102/CAB/MIN/TVC/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    EPHRATA AIRLINES

    409/CAB/MIN/TVC/040/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    EAGLES SERVICES

    409/CAB/MIN/TVC/0196/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    FILAIR

    409/CAB/MIN/TVC/037/2008

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    FLY CONGO

    409/CAB/MIN/TVC/0126/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    GALAXY KAVATSI

    409/CAB/MIN/TVC/0027/2008

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    GILEMBE AIR SOUTENANCE (GISAIR)

    409/CAB/MIN/TVC/0082/2010

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    GOMA EXPRESS

    409/CAB/MIN/TVC/0051/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    GOMAIR

    409/CAB/MIN/TVC/011/2010

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    GTRA

    409/CAB/MIN/TVC/0060/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    INTERNATIONAL TRANS AIR BUSINESS (ITAB)

    409/CAB/MIN/TVC/0065/2010

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    JET CONGO AIRLINES

    409/CAB/MIN/TVC/0011/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    KATANGA EXPRESS

    409/CAB/MIN/TVC/0083/2010

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    KATANGA WINGS

    409/CAB/MIN/TVC/0092/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    KIN AVIA

    409/CAB/MIN/TVC/0059/2010

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    KORONGO AIRLINES

    409/CAB/MIN/TVC/001/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    LIGNES AÉRIENNES CONGOLAISES

    (LAC)

    Ministeriële handtekening

    (ordonnantie nr. 78/205)

    LCG

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    MANGO AIRLINES

    409/CAB/MIN/TVC/009/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    MAVIVI AIR TRADE

    409/CAB/MIN/TVC/00/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    OKAPI AIRLINES

    409/CAB/MIN/TVC/086/2011

    OKP

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    PATRON AIRWAYS

    409/CAB/MIN/TVC/0066/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    PEGASUS

    409/CAB/MIN/TVC/021/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    SAFE AIR

    409/CAB/MIN/TVC/021/2008

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    SERVICES AIR

    103/CAB/MIN/TVC/2012

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    STELLAR AIRWAYS

    409/CAB/MIN/TVC/056/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    SION AIRLINES

    409/CAB/MIN/TVC/0081/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    SWALA AVIATION

    409/CAB/MIN/TVC/0084/2010

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    TRACEP CONGO

    409/CAB/MIN/TVC/0085/2010

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    TRANSAIR CARGO SERVICES

    409/CAB/MIN/TVC/073/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    WALTAIR AVIATION

    409/CAB/MIN/TVC/004/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    WILL AIRLIFT

    409/CAB/MIN/TVC/0247/2011

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    WIMBI DIRA AIRWAYS

    409/CAB/MIN/TVC/039/2008

    WDA

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Djibouti die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Djibouti

    DAALLO AIRLINES

    Onbekend

    DAO

    Djibouti

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Equatoriaal Guinea die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Equatoriaal Guinea

    CRONOS AIRLINES

    2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

    Onbekend

    Equatoriaal Guinea

    CEIBA INTERCONTINENTAL

    2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

    CEL

    Equatoriaal Guinea

    PUNTO AZUL

    2012/0006/MTTCT/DGAC/SOPS

    Onbekend

    Equatoriaal Guinea

    TANGO AIRWAYS

    Onbekend

    Onbekend

    Equatoriaal Guinea

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Eritrea die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Eritrea

    ERITREAN AIRLINES

    AOC nr. 004

    ERT

    Eritrea

    NASAIR ERITREA

    AOC nr. 005

    NAS

    Eritrea

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Indonesië die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Mandala Airlines, EkspresTransportasiAntarbenua en Indonesia Air Asia, inclusief

     

     

    Republiek Indonesië

    AIR BORN INDONESIA

    135-055

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    AIR PACIFIC UTAMA

    135-020

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    ALFA TRANS DIRGANTATA

    135-012

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    ANGKASA SUPER SERVICES

    135-050

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    ASCO NUSA AIR

    135-022

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    ASI PUDJIASTUTI

    135-028

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    AVIASTAR MANDIRI

    135-029

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    CITILINK INDONESIA

    121-046

    CTV

    Republiek Indonesië

    DABI AIR NUSANTARA

    135-030

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    DERAYA AIR TAXI

    135-013

    DRY

    Republiek Indonesië

    DERAZONA AIR SERVICE

    135-010

    DRZ

    Republiek Indonesië

    DIRGANTARA AIR SERVICE

    135-014

    DIR

    Republiek Indonesië

    EASTINDO

    135-038

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    ENGGANG AIR SERVICE

    135-045

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    ERSA EASTERN AVIATION

    135-047

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    GATARI AIR SERVICE

    135-018

    GHS

    Republiek Indonesië

    HEAVY LIFT

    135-042

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    INDONESIA AIR TRANSPORT

    121-034

    IDA

    Republiek Indonesië

    INTAN ANGKASA AIR SERVICE

    135-019

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    JAYAWIJAYA DIRGANTARA

    121-044

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    JOHNLIN AIR TRANSPORT

    135-043

    JLB

    Republiek Indonesië

    KAL STAR

    121-037

    KLS

    Republiek Indonesië

    KARTIKA AIRLINES

    121-003

    KAE

    Republiek Indonesië

    KOMALA INDONESIA

    135-051

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    KURA-KURA AVIATION

    135-016

    KUR

    Republiek Indonesië

    LION MENTARI AIRLINES

    121-010

    LNI

    Republiek Indonesië

    MANUNGGAL AIR SERVICE

    121-020

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    MARTABUANA ABADION

    135-049

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    MATTHEW AIR NUSANTARA

    135-048

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    MERPATI NUSANTARA AIRLINES

    121-002

    MNA

    Republiek Indonesië

    MIMIKA AIR

    135-007

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    NATIONAL UTILITY HELICOPTER

    135-011

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    NUSANTARA AIR CHARTER

    121-022

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    NUSANTARA BUANA AIR

    135-041

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    PACIFIC ROYALE AIRWAYS

    121-045

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    PEGASUS AIR SERVICES

    135-036

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    PELITA AIR SERVICE

    121-008

    PAS

    Republiek Indonesië

    PENERBANGAN ANGKASA SEMESTA

    135-026

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    PURA WISATA BARUNA

    135-025

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    RIAU AIRLINES

    121-016

    RIU

    Republiek Indonesië

    SAYAP GARUDA INDAH

    135-004

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    SKY AVIATION

    135-044

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    SMAC

    135-015

    SMC

    Republiek Indonesië

    SRIWIJAYA AIR

    121-035

    SJY

    Republiek Indonesië

    SURVEI UDARA PENAS

    135-006

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    SURYA AIR

    135-046

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    TRANSNUSA AVIATION MANDIRI

    121-048

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    TRANSWISATA PRIMA AVIATION

    135-021

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    TRAVEL EXPRESS AVIATION SERVICE

    121-038

    XAR

    Republiek Indonesië

    TRAVIRA UTAMA

    135-009

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    TRI MG INTRA ASIA AIRLINES

    121-018

    TMG

    Republiek Indonesië

    TRIGANA AIR SERVICE

    121-006

    TGN

    Republiek Indonesië

    UNINDO

    135-040

    Onbekend

    Republiek Indonesië

    WING ABADI AIRLINES

    121-012

    WON

    Republiek Indonesië

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Kazachstan die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van Air Astana, inclusief

     

     

    Republiek Kazachstan

    AIR ALMATY

    AK-0453-11

    LMY

    Republiek Kazachstan

    AIR TRUST AIRCOMPANY

    AK-0455-12

    RTR

    Republiek Kazachstan

    ASIA CONTINENTAL AIRLINES

    AK-0317-12

    CID

    Republiek Kazachstan

    ATMA AIRLINES

    AK-0437-10

    AMA

    Republiek Kazachstan

    AVIA-JAYNAR / AVIA-ZHAYNAR

    AK-067-12

    SAP

    Republiek Kazachstan

    BEYBARS AIRCOMPANY

    AK-0442-11

    BBS

    Republiek Kazachstan

    BEK AIR

    AK-0463-12

    BEK

    Republiek Kazachstan

    BURUNDAYAVIA AIRLINES

    AK-0456-12

    BRY

    Republiek Kazachstan

    COMLUX-KZ

    AK-0449-11

    KAZ

    Republiek Kazachstan

    DETA AIR

    AK-0458-12

    DET

    Republiek Kazachstan

    EAST WING

    AK-0465-12

    EWZ

    Republiek Kazachstan

    LUK AERO (FORMER EASTERN EXPRESS)

    AK-0464-12

    LIS

    Republiek Kazachstan

    EURO-ASIA AIR

    AK-0441-11

    EAK

    Republiek Kazachstan

    EURO-ASIA AIR INTERNATIONAL

    AK-0445-11

    KZE

    Republiek Kazachstan

    FLY JET KZ

    AK-0446-11

    FJK

    Republiek Kazachstan

    INVESTAVIA

    AK-0447-11

    TLG

    Republiek Kazachstan

    IRTYSH AIR

    AK-0439-11

    MZA

    Republiek Kazachstan

    JET AIRLINES

    AK-0459-12

    SOZ

    Republiek Kazachstan

    JET ONE

    AK-0468-12

    JKZ

    Republiek Kazachstan

    KAZAIR JET

    AK-0442-11

    KEJ

    Republiek Kazachstan

    KAZAIRTRANS AIRLINE

    AK-0466-12

    KUY

    Republiek Kazachstan

    KAZAVIASPAS

    AK-0452-11

    KZS

    Republiek Kazachstan

    MEGA AIRLINES

    AK-0462-12

    MGK

    Republiek Kazachstan

    PRIME AVIATION

    AK-0448-11

    PKZ

    Republiek Kazachstan

    SAMAL AIR

    AK-0454-12

    SAV

    Republiek Kazachstan

    SEMEYAVIA

    AK-450-11

    SMK

    Republiek Kazachstan

    SCAT

    AK-0460-12

    VSV

    Republiek Kazachstan

    ZHETYSU AIRCOMPANY

    AK-0438-11

    JTU

    Republiek Kazachstan

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van de Kirgizische Republiek die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Kirgizische Republiek

    SKY BISHKEK

    Onbekend

    BIS

    Kirgizische Republiek

    AIR MANAS

    17

    MBB

    Kirgizische Republiek

    AVIA TRAFFIC COMPANY

    23

    AVJ

    Kirgizische Republiek

    CENTRAL ASIAN AVIATION SERVICES (CAAS)

    13

    CBK

    Kirgizische Republiek

    CLICK AIRWAYS

    11

    CGK

    Kirgizische Republiek

    STATE AVIATION ENTERPRISE UNDER THE MINISTRY OF EMERGENCY SITUATIONS (SAEMES)

    20

    DAM

    Kirgizische Republiek

    AIR BISHKEK (VOORHEEN EASTOK AVIA)

    15

    EAA

    Kirgizische Republiek

    KYRGYZ TRANS AVIA

    31

    KTC

    Kirgizische Republiek

    KYRGYZSTAN

    03

    LYN

    Kirgizische Republiek

    MANAS AIRWAYS

    42

    BAM

    Kirgizische Republiek

    S GROUP AVIATION

    6

    SGL

    Kirgizische Republiek

    SKY KG AIRLINES

    41

    KGK

    Kirgizische Republiek

    SKY WAY AIR

    39

    SAB

    Kirgizische Republiek

    SUPREME AVIATION

    40

    SGK

    Kirgizische Republiek

    VALOR AIR

    07

    VAC

    Kirgizische Republiek

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Liberia die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving.

     

     

    Liberia

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van de Republiek Gabon die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van Gabon Airlines, Afrijet en SN2AG, opgenomen in bijlage B, inclusief

     

     

    Republiek Gabon

    AFRIC AVIATION

    010/MTAC/ANAC-G/DSA

    EKG

    Republiek Gabon

    AIR SERVICES SA

    004/MTAC/ANAC-G/DSA

    RVS

    Republiek Gabon

    AIR TOURIST (ALLEGIANCE)

    007/MTAC/ANAC-G/DSA

    LGE

    Republiek Gabon

    NATIONALE ET REGIONALE TRANSPORT (NATIONALE)

    008/MTAC/ANAC-G/DSA

    NRG

    Republiek Gabon

    SCD AVIATION

    005/MTAC/ANAC-G/DSA

    SCY

    Republiek Gabon

    SKY GABON

    009/MTAC/ANAC-G/DSA

    SKG

    Republiek Gabon

    SOLENTA AVIATION GABON

    006/MTAC/ANAC-G/DSA

    SVG

    Republiek Gabon

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van de Republiek Mozambique die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Republiek Mozambique

    AERO-SERVICOS SARL

    MOZ-08

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    AEROVISAO DE MOZAMBIQUE

    Onbekend

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    CFA MOZAMBIQUE

    MOZ-10

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    CFM-TRANSPORTES E TRABALHO AEREO SA

    MOZ-07

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    COASTAL AVIATION

    MOZ-15

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    CR AVIATION

    MOZ-14

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    EMILIO AIR CHARTER LDA

    MOZ-05

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    ETA AIR CHARTER LDA

    MOZ-04

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    HELICOPTEROS CAPITAL

    MOZ-11

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    KAYA AIRLINES

    MOZ-09

    KYY

    Republiek Mozambique

    MOZAMBIQUE AIRLINES (LINHAS AEREAS DE MOÇAMBIQUE)

    MOZ-01

    LAM

    Republiek Mozambique

    MOZAMBIQUE EXPRESS/MEX

    MOZ-02

    MXE

    Republiek Mozambique

    UNIQUE AIR CHARTER

    MOZ-13

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    SAFARI AIR

    MOZ-12

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    TTA SARL

    MOZ-16

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    VR CROPSPRAYERS LDA

    MOZ-06

    Onbekend

    Republiek Mozambique

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van de Filipijnen die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van Philippine Airlines, inclusief

     

     

    Republiek der Filipijnen

    AEROEQUIPEMENT AVIATION

    2010037

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    AIR ASIA PHILIPPINES

    2012047

    APG

    Republiek der Filipijnen

    AIR PHILIPPINES CORPORATION

    2009006

    GAP

    Republiek der Filipijnen

    AIR JUAN AVIATION

    2013053

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    ASIA AIRCRAFT OVERSEAS PHILIPPINES INC.

    2012048

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    ASIAN AEROSPACE CORPORATION

    2012050

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    ASTRO AIR INTERNATIONAL

    2012049

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    AYALA AVIATION CORP.

    4AN9900003

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    CANADIAN HELICOPTERS PHILIPPINES INC.

    2010026

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    CEBU PACIFIC AIR

    2009002

    CEB

    Republiek der Filipijnen

    CM AERO SERVICES

    20110401

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    CYCLONE AIRWAYS

    2010034

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    FAR EAST AVIATION SERVICES

    2009013

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    INAEC AVIATION CORP.

    2010028

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    INTERISLAND AIRLINES

    2010023

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    ISLAND AVIATION

    2009009

    SOY

    Republiek der Filipijnen

    ISLAND TRANSVOYAGER

    2010022

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    LION AIR

    2009019

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    MACRO ASIA AIR TAXI SERVICES

    2010029

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    MAGNUM AIR

    2012051

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    MISIBIS AVIATION & DEVELOPMENT CORP

    2010020

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    NORTHSKY AIR INC.

    2011042

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    OMNI AVIATION CORP.

    2010033

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    ROYAL AIR CHARTER SERVICES INC.

    2010024

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    ROYAL STAR AVIATION, INC.

    2010021

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    SOUTH EAST ASIAN AIRLINES

    2009 004

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    SOUTH EAST ASIAN AIRLINES (SEAIR) INTERNATIONAL

    2012052

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    SOUTHERN AIR FLIGHT SERVICES

    2011045

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    SUBIC SEAPLANE, INC.

    2011035

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    WCC AVIATION COMPANY

    2009015

    Onbekend

    Republiek der Filipijnen

    ZEST AIRWAYS INCORPORATED

    2009003

    EZD

    Republiek der Filipijnen

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Sao Tomé en Principe die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Sao Tomé en Principe

    AFRICA CONNECTION

    10/AOC/2008

    ACH

    Sao Tomé en Principe

    BRITISH GULF INTERNATIONAL COMPANY LTD

    01/AOC/2007

    BGI

    Sao Tomé en Principe

    EXECUTIVE JET SERVICES

    03/AOC/2006

    EJZ

    Sao Tomé en Principe

    GLOBAL AVIATION OPERATION

    04/AOC/2006

    Onbekend

    Sao Tomé en Principe

    GOLIAF AIR

    05/AOC/2001

    GLE

    Sao Tomé en Principe

    ISLAND OIL EXPLORATION

    01/AOC/2008

    Onbekend

    Sao Tomé en Principe

    STP AIRWAYS

    03/AOC/2006

    STP

    Sao Tomé en Principe

    TRANSAFRIK INTERNATIONAL LTD

    02/AOC/2002

    TFK

    Sao Tomé en Principe

    TRANSCARG

    01/AOC/2009

    Onbekend

    Sao Tomé en Principe

    TRANSLIZ AVIATION (TMS)

    02/AOC/2007

    TLZ

    Sao Tomé en Principe

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Sierra Leone die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Sierra Leone

    AIR RUM, LTD

    Onbekend

    RUM

    Sierra Leone

    DESTINY AIR SERVICES, LTD

    Onbekend

    DTY

    Sierra Leone

    HEAVYLIFT CARGO

    Onbekend

    Onbekend

    Sierra Leone

    ORANGE AIR SIERRA LEONE LTD

    Onbekend

    ORJ

    Sierra Leone

    PARAMOUNT AIRLINES, LTD

    Onbekend

    PRR

    Sierra Leone

    SEVEN FOUR EIGHT AIR SERVICES LTD

    Onbekend

    SVT

    Sierra Leone

    TEEBAH AIRWAYS

    Onbekend

    Onbekend

    Sierra Leone

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Sudan die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Republiek Sudan

    ALFA AIRLINES

    054

    AAJ

    Republiek Sudan

    ALMAJAL AVIATION SERVICE

    015

    MGG

    Republiek Sudan

    BADER AIRLINES

    035

    BDR

    Republiek Sudan

    BENTIU AIR TRANSPORT

    029

    BNT

    Republiek Sudan

    BLUE BIRD AVIATION

    011

    BLB

    Republiek Sudan

    DOVE AIRLINES

    052

    DOV

    Republiek Sudan

    ELIDINER AVIATION

    008

    DND

    Republiek Sudan

    FOURTY EIGHT AVIATION

    053

    WHB

    Republiek Sudan

    GREEN FLAG AVIATION

    017

    Onbekend

    Republiek Sudan

    HELEJETIC AIR

    057

    HJT

    Republiek Sudan

    KATA AIR TRANSPORT

    009

    KTV

    Republiek Sudan

    KUSH AVIATION

    060

    KUH

    Republiek Sudan

    MARSLAND COMPANY

    040

    MSL

    Republiek Sudan

    MID AIRLINES

    025

    NYL

    Republiek Sudan

    NOVA AIRLINES

    046

    NOV

    Republiek Sudan

    SUDAN AIRWAYS

    001

    SUD

    Republiek Sudan

    SUN AIR COMPANY

    051

    SNR

    Republiek Sudan

    TARCO AIRLINES

    056

    TRQ

    Republiek Sudan

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Swaziland die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Swaziland

    SWAZILAND AIRLINK

    Onbekend

    SZL

    Swaziland

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Zambia die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Zambia

    ZAMBEZI AIRLINES

    Z/AOC/001/2009

    ZMA

    Zambia


    (1)  De in bijlage A vermelde luchtvaartmaatschappijen kunnen toestemming krijgen om verkeersrechten uit te oefenen door luchtvaartuigen met bemanning te huren (“wet lease”) van luchtvaartmaatschappijen waaraan geen exploitatieverbod is opgelegd, voor zover de geldende veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.


    BIJLAGE B

    LIJST VAN LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN WAARAAN EXPLOITATIEBEPERKINGEN ZIJN OPGELEGD IN DE EU  (1)

    Naam van de juridische entiteit van de luchtvaartmaatschappij, zoals vermeld op het AOC (en handelsnaam, indien verschillend)

    Nummer van het Air Operator Certificate (AOC)

    ICAO-identificatienummer van de luchtvaartmaatschappij

    Land van de luchtvaartmaatschappij

    Types luchtvaartuigen waarvoor de beperkingen gelden

    Registratiekenteken(s) en, indien beschikbaar, serienummer(s)

    Land van registratie

    AIR KORYO

    GAC-AOC/KOR-01

    KOR

    DPRK

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: twee lucht-vaar-tuigen van het type TU-204

    De volledige vloot, met uitzondering van:

    P-632, P-633

    DPRK

    AFRIJET (2)

    002/MTAC/ANAC-G/DSA

    ABS

    Republiek Gabon

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: twee luchtvaar-tuigen van het type Falcon 50, twee luchtvaar-tuigen van het type Falcon 900

    De volledige vloot, met uitzondering van:

    TR-LGV; TR-LGY; TR-AFJ; TR-AFR

    Republiek Gabon

    AIR ASTANA (3)

    AK-0443-11

    KZR

    Kazachstan

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: luchtvaar-tuigen van het type Boeing B767, luchtvaar-tuigen van het type Boeing B757, luchtvaar-tuigen van het type Airbus A319/320/321

    De volledige vloot, met uitzondering van: luchtvaartui-gen van de Boeing B767-vloot, zoals vermeld op het AOC; luchtvaartui-gen van de Boeing B757-vloot, zoals vermeld op het AOC; luchtvaartui-gen van de Airbus A319/320/-321-vloot, zoals vermeld op het AOC

    Aruba (Konink-rijk der Neder-landen)

    AIRLIFT INTERNATIONAL (GH) LTD

    AOC 017

    ALE

    Republiek Ghana

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: twee luchtvaar-tuigen van het type DC8-63F

    De volledige vloot, met uitzondering van:

    9G-TOP en 9G-RAC

    Republiek Ghana

    AIR MADAGAS-CAR

    5R-M01/2009

    MDG

    Madagaskar

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: drie luchtvaar-tuigen van het type Boeing B737-300, twee luchtvaar-tuigen van het type ATR 72-500, één luchtvaar-tuig van het type ATR 42-500, één luchtvaar-tuig van het type ATR 42-320 en drie luchtvaar-tuigen van het type DHC 6-300

    De volledige vloot, met uitzondering van:

    5R-MFH, 5R-MFI, 5R-MFL, 5R-MJE, 5R-MJF, 5R-MJG, 5R-MVT, 5R-MGC, 5R-MGD, 5R-MGF

    Republiek Madagas-kar

    AIR SERVICE COMORES

    06-819/TA-15/DGACM

    KMD

    Comoren

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: LET 410 UVP

    De volledige vloot, met uitzondering van:

    D6-CAM (851336)

    Comoren

    GABON AIRLINES (4)

    001/MTAC/ANAC

    GBK

    Republiek Gabon

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: één luchtvaar-tuig van het type Boeing B767-200

    De volledige vloot, met uitzondering van:

    TR-LHP

    Republiek Gabon

    IRAN AIR (5)

    FS100

    IRA

    Islamitische Republiek Iran

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: veertien luchtvaar-tuigen van het type Airbus A300, acht luchtvaar-tuigen van het type Airbus A310, één luchtvaar-tuig van het type Boeing B737

    De volledige vloot, met uitzondering van:

     

    EP-IBA

     

    EP-IBB

     

    EP-IBC

     

    EP-IBD

     

    EP-IBG

     

    EP-IBH

     

    EP-IBI

     

    EP-IBJ

     

    EP-IBM

     

    EP-IBN

     

    EP-IBO

     

    EP-IBS

     

    EP-IBT

     

    EP-IBV

     

    EP-IBX

     

    EP-IBZ

     

    EP-ICE

     

    EP-ICF

     

    EP-IBK

     

    EP-IBL

     

    EP-IBP

     

    EP-IBQ

     

    EP-AGA

    Islamiti-sche Republiek Iran

    NOUVELLE AIR AFFAIRES GABON (SN2AG)

    003/MTAC/ANAC-G/DSA

    NVS

    Republiek Gabon

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: één luchtvaar-tuig van het type Challen-ger CL-601, één luchtvaar-tuig van het type HS-125-800

    De volledige vloot, met uitzondering van:

    TR-AAG, ZS-AFG

    Republiek Gabon; Republiek Zuid-Afrika

    TAAG ANGOLA AIRLINES

    001

    DTA

    Republiek Angola

    De volledige vloot, met uitzonde-ring van: vijf luchtvaar-tuigen van het type Boeing B777 en vier luchtvaar-tuigen van het type Boeing B737-700

    De volledige vloot, met uitzondering van:

    D2-TED, D2-TEE, D2-TEF, D2-TEG, D2-TEH, D2-TBF, D2-TBG, D2-TBH, D2-TBJ

    Republiek Angola


    (1)  De in bijlage B vermelde luchtvaartmaatschappijen kunnen toestemming krijgen om verkeersrechten uit te oefenen door luchtvaartuigen met bemanning te huren ("wet lease") van luchtvaartmaatschappijen waaraan geen exploitatieverbod is opgelegd, voor zover de geldende veiligheidsnormen worden nageleefd.

    (2)  Afrijet mag voor zijn huidige activiteiten in de Europese Unie alleen gebruikmaken van de vermelde luchtvaartuigen.

    (3)  Air Astana mag zijn huidige activiteiten in de EU alleen uitvoeren met de vermelde specifieke luchtvaartuigen, voor zover deze luchtvaartuigen in Aruba zijn geregistreerd en alle wijzigingen van het AOC tijdig worden ingediend bij de Commissie en Eurocontrol.

    (4)  Gabon Airlines mag voor zijn huidige activiteiten in de Europese Unie alleen gebruikmaken van de vermelde luchtvaartuigen.

    (5)  Iran Air mag naar de Europese Unie vliegen met bepaalde luchtvaartuigen, onder de voorwaarden die zijn uiteengezet in overweging 69 van Verordening (EU) nr. 590/2010, PB L 170 van 6.7.2010, blz. 15.


    Top