EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62017CN0479

Asia C-479/17 P: Valitus, jonka Guardian Europe Sàrl on tehnyt 8.8.2017 unionin yleisen tuomioistuimen (laajennettu kolmas jaosto) asiassa T-673/15, Guardian Europe v. Euroopan unioni, 7.6.2017 antamasta tuomiosta

EUVL C 369, 30.10.2017, p. 4–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.10.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 369/4


Valitus, jonka Guardian Europe Sàrl on tehnyt 8.8.2017 unionin yleisen tuomioistuimen (laajennettu kolmas jaosto) asiassa T-673/15, Guardian Europe v. Euroopan unioni, 7.6.2017 antamasta tuomiosta

(Asia C-479/17 P)

(2017/C 369/05)

Oikeudenkäyntikieli: englanti

Asianosaiset

Valittaja: Guardian Europe Sàrl (edustajat: C. O’Daly, solicitor ja F. Louis, avocat)

Muu osapuoli: Euroopan unioni, jota edustaa Euroopan unionin tuomioistuin ja Euroopan komissio)

Vaatimukset

Valittaja vaatii, että unionin tuomioistuin

1)

kumoaa tuomion siltä osin kuin tuomiolauselman 3 kohdassa hylättiin osittain Guardian Europen SEUT 268 artiklaan ja 340 artiklan toiseen kohtaan perustuva vahingonkorvausvaatimus

2)

toteaa, että unionin tuomioistuin voi itse ratkaista asian kantajan vahingonkorvausvaatimusten osalta ja tämän johdosta

a)

velvoittaa Euroopan unionin, jota edustaa Euroopan unionin tuomioistuin, korvaamaan niiden vahinkojen johdosta, jotka aiheutuivat Guardian Europelle siitä, että unionin yleinen tuomioistuin rikkoi Euroopan unionin perusoikeuskirjan 47 artiklan ja ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamista koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen 6 artiklan 1 kohdan mukaisia oikeudenkäynnin kohtuulliseen kestoon liittyviä vaatimuksia, seuraavat summat: (i) vaihtoehtokustannuksista/tulonmenetyksestä 1 388 000 euroa, (ii) ylimääräisistä takauskuluista 143 675,78 euroa ja (iii) aineettomista vahingoista asianmukainen prosenttiosuus siitä sakkojen määrästä, joka Guardianille määrättiin päätöksessä

b)

velvoittaa Euroopan unionin, jota edustavat komissio ja Euroopan unionin tuomioistuin, korvaamaan niiden vahinkojen johdosta, jotka aiheutuivat Guardian Europelle siitä, että komissio ja unionin yleinen tuomioistuin loukkasivat yhdenvertaisen kohtelun periaatetta, seuraavat summat: (i) vaihtoehtokustannuksista tai tulonmenetyksestä 7 712 000 euroa ja (ii) aineettomista vahingoista asianmukainen prosenttiosuus siitä sakkojen määrästä, joka Guardianille määrättiin päätöksessä

c)

määrää hyvityskoron a alakohdassa mainituille summille (27.7.2010 alkaen tämän valituksen johdosta annettavan unionin tuomioistuimen tuomion julistamispäivään saakka) ja b alakohdassa mainituille summille (19.11.2010 alkaen tämän valituksen johdosta annettavan unionin tuomioistuimen tuomion julistamispäivään saakka) Eurostatin siinä jäsenvaltiossa (Luxemburg), johon Guardian Europe on sijoittautunut, kyseisen ajanjakson osalta toteaman vuotuisen inflaatioprosentin mukaisesti.

d)

määrää viivästyskoron a ja b alakohdassa mainituille summille tämän valituksen johdosta annettavan unionin tuomioistuimen tuomion julistamispäivästä alkaen siihen saakka, kunnes summat on maksettu kokonaan sen korkokannan mukaisesti, jonka Euroopan keskuspankki (EKP) on vahvistanut perusrahoitusoperaatioillensa, korotettuna kahdella prosenttiyksiköllä

3)

jos on tarpeellista, 2 kohdan a–d alakohdan sijasta palauttaa asian unionin yleisen tuomioistuimeen käsiteltäväksi ja

4)

velvoittaa vastaajat korvaamaan valittajalle tästä valituksesta ja oikeudenkäynnistä unionin yleisessä tuomioistuimessa aiheutuneet oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

1)

Unionin yleinen tuomioistuin rikkoi tuomiossaan SEUT 268 artiklaa ja 340 artiklan toista kohtaa ja sovelsi virheellisesti unionin oikeudessa olevaa yrityksen käsitettä, kun se katsoi, ettei Guardian Europelle aiheutunut lainkaan tulonmenetystä siitä, että unionin yleinen tuomioistuin rikkoi asiassa T-82/08, Guardian Industries Corp. ja Guardian Europe Sàrl v. komissio, oikeudenkäynnin kohtuulliseen kestoon liittyviä vaatimuksia.

2)

Unionin yleinen tuomioistuin rikkoi tuomiossaan SEUT 268 artiklaa ja 340 artiklan toista kohtaa, sovelsi virheellisesti unionin oikeudessa olevaa yrityksen käsitettä ja teki aineellisesti virheellisiä päätelmiä – tämä virheellisyys ilmenee unionin yleiselle tuomioistuimelle toimitetuista asiakirjoista –, kun se katsoi, että Guardian Europelle aiheutui vain 82 prosentin suuruinen menetys takauskuluista, jotka oli maksettava siltä ajalta, jona unionin yleinen tuomioistuin ei asiassa T-82/08, Guardian Industries Corp. ja Guardian Europe Sàrl v. komissio, antanut tuomiota kohtuullisen ajan kuluessa.

3)

Unionin yleinen tuomioistuin rikkoi tuomiossaan SEUT 268 artiklaa ja 340 artiklan toista kohtaa, kun se katsoi, ettei Guardian Europelle aiheutunut aineetonta vahinkoa siitä, että asiassa T-82/08, Guardian Industries Corp. ja Guardian Europe Sàrl v. komissio rikottiin oikeudenkäynnin kohtuulliseen kestoon liittyviä vaatimuksia.

4)

Unionin yleinen tuomioistuin rikkoi tuomiossaan SEUT 268 artiklaa ja 340 artiklan toista kohtaa ja sovelsi virheellisesti unionin oikeudessa olevaa yrityksen käsitettä, kun se katsoi, ettei Guardian Europelle aiheutunut tulonmenetystä siitä, että komission päätöksessä K(2007) 5791 lopullinen (1) – Tasolasi ja unionin yleisen tuomioistuimen asiassa T-82/08 antamassa tuomiossa Guardian Industries Corp. ja Guardian Europe Sàrl v. komissio loukattiin yhdenvertaisen kohtelun periaatetta.

5)

Unionin yleinen tuomioistuin rikkoi tuomiossaan SEUT 268 artiklaa ja 340 artiklan toista kohtaa, kun se katsoi, ettei Guardian Europelle aiheutunut aineetonta vahinkoa siitä, että komission päätöksessä K(2007) 5791 lopullinen – Tasolasi ja unionin yleisen tuomioistuimen asiassa T-82/08 antamassa tuomiossa Guardian Industries Corp. ja Guardian Europe Sàrl v. komissio loukattiin yhdenvertaisen kohtelun periaatetta.

6)

Unionin yleinen tuomioistuin rikkoi tuomiossaan SEUT 268 artiklaa ja 340 artiklan toista kohtaa, kun se katsoi, että vain ylimmän oikeusasteen tuomioistuimen – ei siten unionin yleisen tuomioistuimen – antama tuomio voi aiheuttaa vahingonkorvausvastuun unionin oikeuden rikkomisesta.


(1)  [EY] 81 artiklan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan mukaisesta menettelystä 28.11.2007 tehty komission päätös K(2007) 5791 lopullinen (Asia COMP/39165 – Tasolasi).


Top