Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE3894

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Life-ohjelman väliarviointi” (valmisteleva lausunto)

    EUVL C 173, 31.5.2017, p. 7–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    31.5.2017   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 173/7


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Life-ohjelman väliarviointi”

    (valmisteleva lausunto)

    (2017/C 173/02)

    Esittelijä:

    Lutz RIBBE

    Lausuntopyyntö

    25.8.2016

    Oikeusperusta

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 304 artikla

     

     

    Työvaliokunnan päätös

    15.3.2016

     

     

    Vastaava erityisjaosto

    ”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö”

    Hyväksyminen erityisjaostossa

    6.2.2017

    Hyväksyminen täysistunnossa

    23.2.2017

    Täysistunnon numero

    523

    Äänestystulos

    (puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

    169/25/18

    1.   Päätelmät ja suositukset

    1.1

    ETSK toistaa (1) painokkaasti kantansa, jonka mukaan on tärkeä pitää yllä ja kehittää edelleen erillistä EU:n rahoitusohjelmaa, jonka kohteena ovat ympäristö, biologisen monimuotoisuuden suojeleminen ja parantaminen, resurssitehokkuus, kestävä kehitys, viestintä ja tiedottaminen sekä valtiosta riippumattomien ympäristöjärjestöjen tukeminen.

    1.2

    Life-ohjelmalla on kuluneiden 25 vuoden aikana ollut huomattava merkitys eurooppalaisen ympäristö- ja enenevästi myös kestävyyspolitiikan kannalta. Sitä voidaan nykyään pitää oikeutetusti EU:n ympäristöpolitiikan välttämättömänä osana ja sitä oleellisesti vahvistavana tekijänä.

    1.3

    Life-ohjelma on vahvistanut ympäristöpolitiikkaa kahdella tavalla. Life-hankkeet ovat

    a)

    välittömästi edistäneet suorien ja havaittavien tulosten saavuttamista. Life-ohjelmasta rahoitetuilla hankkeilla on esimerkiksi pystytty estämään tiettyjen, EU:n lainsäädännön mukaisesti suojeltujen uhanalaisten lajien sukupuuttoon kuoleminen;

    b)

    osoittaneet väestölle paikan päällä, mitä myönteisiä lähestymistapoja EU:n ympäristöpolitiikan taustalta löytyy ja mitä hyötyä tästä politiikasta on ihmisille, ympäristölle ja luonnolle. Life-ohjelmasta on näin ollen tullut eräänlainen välittäjä EU-politiikan ja ”kansalaisten ja alueiden Euroopan” kesken. Tämä on erityisen tärkeää aikoina, joina Euroopan lisäarvo asetetaan yhä useammin kyseenalaiseksi.

    1.4

    Life-ohjelma, jonka jatkuvaa mukauttamista uusiin haasteisiin on arvostettava erityisesti, on osoittanut myös, että kansalaisyhteiskunnassa on suuri potentiaali ja valmius toimia EU:n ympäristö- ja kestävyyspolitiikan täytäntöönpanon ja kehittämisen puolesta. EU:n lainsäädännön täytäntöön paneminen on paljon enemmän kuin pelkkä lainsäädäntötoimenpide, joka jäsenvaltioiden on toteutettava. Ympäristö- ja kestävyyspolitiikan onnistuminen on riippuvainen kansalaisten hyväksynnästä, politiikan on oltava avointa, ja siitä on tiedotettava. Tässäkin Life-ohjelma antaa erittäin arvokkaan panoksen.

    1.5

    Life-hankkeet tuovat kuitenkin usein myös välittömästi tai välillisesti ilmi poliittisten päätösten ristiriitaisuudet, myös EU-tasolla. Vaikka tämä saattaa olla joillekin päätöksentekijöille epämiellyttävää, sitä tulisi pitää arvokkaana panoksena, joka voi viime kädessä johtaa ympäristönsuojelun vahvempaan integrointiin muihin politiikanaloihin.

    1.6

    YK-toimintaohjelman 2030 (eli kestävän kehityksen tavoitteiden) toteuttaminen EU-politiikassa on yksi unionin lähivuosien suurimmista haasteista. Life-ohjelmalla on oltava tässä tukitehtävä. Kyse ei ole pelkästään siitä, että tiiviissä vuoropuhelussa työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan ryhmien kanssa etsitään tehokkaimpia täytäntöönpanokeinoja. Myös useiden komission yksiköiden ja jäsenvaltioissa vastaavasti useiden ministeriöiden, viranomaisten ja virastojen, joille kestävyyspolitiikka on tähän asti ollut lähinnä sivuasia, on muutettava ajattelutapaansa, jotta paljon puhuttu luonnon- ja ympäristönsuojelun integrointi muihin politiikanaloihin muuttuu todellisuudeksi.

    1.7

    ETSK suosittaa joitain muutoksia:

    Life-ohjelmasta tulisi tehdä Natura 2000 -verkoston keskeinen rahoitusväline. Aikoinaan valittua lähestymistapaa, jonka mukaan Natura 2000 -verkoston rahoitus järjestetään ensisijaisesti EU:n aluekehitysrahastojen ja YMP:n toisen pilarin kautta, on pidettävä riittämättömänä. Komitea viittaa tässä yhteydessä lausuntoonsa (2) ja kannattaa kyseiseen käyttötarkoitukseen sidottujen määrärahojen lisäämistä Life-ohjelman talousarvioon. Tässä yhteydessä on varmistettava kaikkien tukitoimien johdonmukaisuus ja vältettävä ristiriitaisia tai kaksinkertaisia tukia muista EU:n rahastoista.

    Tulisi myös tarkastella, miten voitaisiin onnistua vielä paremmin Life-ohjelman tukemien hankkeiden muuttamisessa todellisiksi ”mallihankkeiksi” eli toistamaan niitä – mahdollisuuksien mukaan ilman lisärahoitusta – muualla Euroopassa.

    Perinteisiä tutkimushankkeita ei tulisi tukea Life-ohjelmasta, jolloin voidaan myös vetää entistä selkeämpi raja Horisontti 2020 -puiteohjelmaan nähden.

    1.8

    Ilmastopoliittista osaa on tulevaisuudessa vahvistettava entisestään. Tämä koskee erityisesti mahdollisia sopeutumistoimenpiteitä, joihin asianomaiset kansalaiset, maataloustuottajat, kaupungit tai kunnat ja alueet voivat itse ryhtyä.

    2.   Taustaa

    2.1

    Vuonna 1992 luotu Life-ohjelma on EU:n tärkein ympäristöalan tukiohjelma. Sen tarkoituksena on suojella luonnon monimuotoisuutta ja luontotyyppejä (erityisesti Natura 2000 -verkoston avulla) sekä edistää resurssitehokkuutta, ilmastonsuojelua, viestintää ja tiedottamista. Life-ohjelmalla on kaudella 2014–2020 käytettävissään 3,456 miljardin euron määrärahat, kun edellisellä seitsemän vuoden ohjelmakaudella määrärahoja oli noin 2 miljardia euroa.

    2.2

    Ohjelmalla on seuraavat päätavoitteet:

    edistetään vähähiilisen, resurssitehokkaan ja ilmastonmuutoksen kestävän talouden rakentamista sekä ympäristönsuojelua ja biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä;

    parannetaan ympäristöpolitiikkaa sekä EU:n ympäristölainsäädännön täytäntöönpanoa ja valvontaa ja otetaan ympäristö- ja ilmastopoliittiset tavoitteet paremmin huomioon muilla politiikanaloilla sekä julkisten ja yksityisten organisaatioiden käytänteissä;

    tuetaan parempaa ympäristö- ja ilmastohallintoa kaikilla tasoilla, etenkin ottamalla siihen mukaan kansalaisyhteiskunta, valtiosta riippumattomat järjestöt ja paikalliset toimijat;

    tuetaan seitsemännen ympäristöä koskevan toimintaohjelman täytäntöönpanoa ja – tulevaisuudessa -kestävän kehityksen YK-toimintaohjelman 2030 toteuttamista EU-politiikassa.

    2.3

    Tukikauteen 2007–2013 verrattuna Life-ohjelmassa on lukuisia uusia piirteistä:

    luodaan ilmastotoimet-alaohjelma;

    otetaan käyttöön uusi hankekategoria (integroidut hankkeet) ”perinteisten”, valmiuksia vahvistavien ja valmistelevien hankkeiden rinnalla;

    otetaan käyttöön uusia rahoitusvälineitä, tarkemmin sanottuna luonnonpääoman rahoitusjärjestely (NCFF), jonka painopisteenä ovat ekosysteemipalvelut ja luonnonpääoman suojelu, ja energiatehokkuuden yksityinen rahoitusväline (PF4EE);

    poistetaan asteittain hankkeisiin suunnattavat maakohtaiset määrärahat: vuodesta 2018 alkaen hankkeet valitaan pelkästään soveltuvuutensa perusteella ja riippumatta maantieteellisestä jakaumasta (koskee perinteisiä hankkeita);

    komissio huolehtii nyt ohjelman täytäntöönpanosta pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston (EASME) kautta.

    2.4

    Tukikaudella 2014–2020 Life-ohjelman rakenne on seuraava:

    ympäristö-alaohjelma, jonka painopistealueet ovat ”ympäristö ja resurssitehokkuus”, ”luonnon monimuotoisuus” sekä ”ympäristöhallinto ja -tieto” ja jonka osuus määrärahoista on noin 75 prosenttia (2 592 miljoonaa euroa);

    ilmastotoimet-alaohjelma, jonka painopistealueet ovat ”ilmastonmuutoksen hillitseminen”, ”ilmastonmuutokseen sopeutuminen” sekä ”ilmastohallinto ja -tieto” ja jonka osuus määrärahoista on noin 25 prosenttia (864 miljoonaa euroa).

    2.5

    Euroopan komissio toteuttaa 30. kesäkuuta 2017 mennessä Life-ohjelman väliarvioinnin ja on pyytänyt ETSK:ta ja alueiden komiteaa antamaan ennen väliarvioinnin julkistamista lausunnon Life-ohjelman uudesta muodosta vuonna 2014 käyttöön otetut uudistukset huomioon ottaen.

    3.   Yleisiä huomioita

    3.1

    ETSK:n mielestä on liian aikaista antaa meneillään olevasta ohjelmakaudesta pätevää ”väliarviota”, sillä uuden ohjelmakauden ensimmäiset hankkeet on myönnetty vasta vuonna 2015 ja valtaosaa niistä ei vielä ole saatu edes päätökseen, saati että ne olisivat jo arvioitavissa. Komitea haluaa kuitenkin tähänastisten ohjelmakausien arvioinnin pohjalta antaa alustavan panoksen Life-ohjelman muotoiluun tukikaudeksi 2021–2028.

    Life-ohjelman tähänastiset tulokset ja lisäarvo sekä sen rajat

    3.2

    Life-ohjelmalla on kuluneiden 25 vuoden aikana ollut huomattava merkitys eurooppalaisen ympäristö- ja enenevästi myös kestävyyspolitiikan kannalta. Se on antanut mittaamattoman panoksen biologisen monimuotoisuuden suojelemiseen. Sitä voidaan nykyään pitää oikeutetusti EU:n ympäristöpolitiikan välttämättömänä osana ja sitä oleellisesti vahvistavana tekijänä.

    3.3

    Life-ohjelma on vahvistanut ympäristöpolitiikkaa kahdella tavalla. Life-hankkeet ovat

    a)

    välittömästi edistäneet suorien ja havaittavien tulosten saavuttamista. Life-ohjelmasta rahoitetuilla hankkeilla on esimerkiksi pystytty estämään tiettyjen, EU:n lainsäädännön mukaisesti suojeltujen uhanalaisten lajien sukupuuttoon kuoleminen. Esimerkkinä voidaan mainita töyhtöiibiksen ja isotrapin suojeluhankkeet. Life-ohjelma oli ja on usein ainoa rahoitusmahdollisuus, sillä monesti jäsenvaltioilla ei ole vastaavia suojeluohjelmia eivätkä ne ole kiinnostuneita sellaisten luomisesta;

    b)

    osoittaneet väestölle paikan päällä, mitä myönteisiä lähestymistapoja EU:n ympäristöpolitiikan taustalta löytyy ja mitä hyötyä tästä politiikasta on ihmisille, ympäristölle ja luonnolle. Life-ohjelmasta on näin ollen tullut eräänlainen välittäjä EU-politiikan ja ”kansalaisten ja alueiden Euroopan” kesken. Tämä on erityisen tärkeää aikoina, joina Euroopan lisäarvo asetetaan yhä useammin kyseenalaiseksi.

    3.4

    Life-ohjelma on monilla tähän mennessä tuetuilla hankkeilla osoittanut, että kansalaisyhteiskunnassa on suuri potentiaali ja valmius toimia EU:n ympäristö- ja kestävyyspolitiikan täytäntöönpanon ja kehittämisen puolesta. EU:n lainsäädännön täytäntöön paneminen on paljon enemmän kuin pelkkä lainsäädäntötoimenpide, joka jäsenvaltioiden on toteutettava. Ympäristö- ja kestävyyspolitiikan onnistuminen on riippuvainen kansalaisten hyväksynnästä, politiikan on oltava avointa, ja siitä on tiedotettava. Tässäkin Life-ohjelma antaa erittäin arvokkaan ja välttämättömän panoksen.

    3.5

    Life-hankkeet tuovat kuitenkin usein myös välittömästi tai välillisesti ilmi poliittisten päätösten ristiriitaisuudet, myös EU-tasolla. Vaikka tämä saattaa olla joillekin päätöksentekijöille epämiellyttävää, sitä tulisi pitää arvokkaana panoksena, joka voi viime kädessä johtaa ympäristönsuojelun vahvempaan integrointiin muihin politiikanaloihin.

    3.6

    Tässä törmätäänkin Life-ohjelman rajoihin: Life-ohjelmalla ei pystytä korjaamaan (eikä ole tarkoituskaan korjata) ongelmia, jotka johtuvat voimassa olevan ympäristölainsäädännön puutteellisesta täytäntöönpanosta tai ympäristönäkökohtien puutteellisesta huomioon ottamisesta muilla politiikanaloilla. Asiaa voidaan havainnollistaa kolmella esimerkillä:

    3.6.1

    Life-ohjelman avulla voidaan edistää sen tosiasian selkeyttämistä julkisuudessa, että ilman puhtautta koskevan EU-politiikan ensisijaisena tavoitteena on vähentää haitta-aineiden aiheuttamaa väestön terveyden vaarantumista. Life-ohjelmalla ei kuitenkaan voida ratkaista erimielisyyksiä, joita esimerkiksi Saksassa esiintyy ympäristöpoliitikkojen ja liikennepoliitikkojen välillä ja joissa on viime kädessä kyse siitä, mitä ”suojelukohdetta” pidetään tärkeämpänä (kaupunkiväestön terveyden suojelua pienhiukkasilta vai autoilijoiden oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen).

    3.6.2

    Life-ohjelmalla on esimerkiksi Urban Bees -hankkeen (3) kautta välitetty laajoille väestöryhmille erinomaisesti tietoa pölyttäjien merkityksestä, niihin kohdistuvista vaaratekijöistä mutta myös toimintavaihtoehdoista niiden suojelemiseksi. Esimerkiksi tiettyjen maatalouskäytäntöjen tai mehiläisille mahdollisesti vaarallisten torjunta-aineiden sallimisen aiheuttamia riskejä voidaan poistaa kuitenkin vain, jos EU:n muut yksiköt panostavat asiaan riittävästi ja jos voimassa olevaa ennalta varautumisen periaatetta sovelletaan johdonmukaisesti.

    3.6.3

    Itävallassa on vuodesta 1999 alkaen rahoitettu julkisin varoin (joista osa tulee Life-ohjelmasta) tähän mennessä yhteensä 45 miljoonalla eurolla menestyksekästä ohjelmaa maailmanlaajuisesti uhanalaisen kalalajin, tonavanjokilohen (4), suojelemiseksi. Save-jokeen laskevat joet ovat lajin ensisijainen esiintymisalue. Hiljattainen tutkimus on osoittanut, että tonavanjokilohen esiintymisalueelle on suunniteltu noin 600 vesivoimalan rakentamista. Asiantuntijat odottavat, että tonavanjokilohen kanta vähenee näiden toimien myötä jopa 70 prosenttia. Joidenkin vesivoimaloiden rakentamista on tarkoitus tukea myös EU-varoin.

    3.7

    Komitea pitääkin myönteisenä, että Life-ohjelmassa kiinnitetään nyt enemmän huomiota lainsäädännön täytäntöönpanon parantamiseen paitsi asianomaisten viranomaisten myös valvontaelinten kohdalla.

    Life-ohjelman kehittäminen

    3.8

    ETSK pitää tervetulleena, että Life-ohjelman luonteeseen on viime vuosina kuulunut joustavuus ja kyky mukautua uusiin haasteisiin ja kerättyihin kokemuksiin. Tämä pätee myös uudella rahoituskaudella 2014–2020:

    painopiste on asetettu maihin, joilla on suurimmat täytäntöönpanovajeet;

    kansalliset kiintiöt on poistettu;

    yritysten osallistumismahdollisuuksia on parannettu;

    innovointia painotetaan enemmän;

    synergioita muiden ohjelmien kanssa on lisätty alkaen uusista integroiduista hankkeista, jotka otettiin käyttöön vuonna 2014. ETSK on tässä yhteydessä tyytyväinen siihen, että sen suositus (5) erottaa ”perinteisten” ja ”integroitujen” hankkeiden määrärahat selvästi toisistaan on otettu huomioon;

    otetaan käyttöön täysin uusia ympäristöalan rahoitusvälineitä, kuten energiatehokkuuden yksityinen rahoitusväline (PF4EE) ja luonnonpääoman rahoitusjärjestely (NCFF);

    luodaan ilmastoulottuvuus.

    4.   ETSK:n suositukset

    Life-ohjelman ylläpitäminen ja vahvistaminen

    4.1

    Mikään ohjelma ei ole niin hyvä, etteikö sitä voisi parantaa. Tästä huolimatta ETSK vahvistaa (6) lähtökohtaisesti vahvan kannatuksensa tämän talousarviossa eriytetyn rahoitusohjelman jatkamiselle meneillään olevan rahoituskauden jälkeen. Se on tarpeen, koska lukuisista kannustavista edistysaskeleista ja suuntaa-antavista päätöksistä (mm. YK-toimintaohjelma 2030, Pariisin ilmastopäätökset, biologista monimuotoisuutta koskeva EU-strategia) huolimatta ympäristöongelmia ei ole vielä läheskään ratkaistu eikä siirtymää resurssitehokkaaseen, vähäpäästöiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttävään EU-politiikkaan ole vielä onnistuttu käynnistämään. Päinvastoin: Euroopan komissio ja Euroopan ympäristökeskus esittävät itse useissa raporteissa, että ympäristön kuormitus on osittain jopa kasvamassa (7).

    4.2

    Luonnonsuojeludirektiivien REFIT-prosessissa tehdyt analyysit ovat osoittaneet selkeästi, että oikeudelliset puitteet ovat asianmukaiset mutta että rahoitusvarat ovat aivan riittämättömät Natura 2000 -verkoston tavoitepohjaisen hallinnoinnin mahdollistamiseksi. Tämä Euroopan biologisen monimuotoisuuden suojelemisen perustehtävä vaatii ehdottomasti asianmukaista rahoitusta.

    4.3

    Life-ohjelman jatkuvuudella on oleellinen merkitys EU:n ympäristöpolitiikan toimivuuden ja uskottavuuden kannalta, ja nämä on turvattava yhdistämällä ympäristöalan 7. toimintaohjelma, kestävää kehitystä koskeva YK-toimintaohjelma ja Pariisin ilmastopäätökset horisontaalisesti kaikkiin muihin eurooppalaisiin politiikanaloihin ja rahoitusohjelmiin. ETSK muistuttaa, että se on lisäksi kannattanut toistuvasti ympäristösuuntautunutta ja oikeudenmukaisempaa eurooppalaista ohjausjaksoa.

    Vuoden 2014 muutosten vaikutukset

    4.4

    Kahden uuden rahoitusvälineen sisällyttäminen Life-ohjelmaan pilottihankkeina on ETSK:n kannattama uudistus. On vielä aivan liian aikaista ryhtyä tämän lähestymistavan arviointiin, sillä molempien välineiden – luonnonpääoman rahoitusjärjestelyn (NCFF) ja energiatehokkuuden yksityisen rahoitusvälineen (PF4EE) – ensimmäisistä hankkeista on vasta päätetty eikä niitä ole vielä toteutettu.

    4.5

    Kyseisellä lähestymistavalla lähdetään täysin uudelle polulle innovatiivisten rahoitusmahdollisuuksien luomiseksi luonnonsuojelu- ja energiatehokkuushankkeita varten yksityisten piensijoittajien piirissä. Tämä on tarpeellista, sillä vastaavat hankkeet ovat usein kariutuneet perinteisiin rahoitusmalleihin.

    4.6

    Tällä hetkellä on vaikea arvioida, kuinka menestyksekäs kyseinen ohjelmaosuus tulee olemaan, osoittautuuko yhteistyö EIP:n kanssa tarkoituksenmukaiseksi, ovatko hakumenettelyt riittävän yksinkertaisia ja ovatko rahoitusehdot, riskipääoman käyttö mukaan lukien, asianmukaisia. Tämän vuoksi ETSK kehottaa arvioimaan nimenomaan tätä Life-ohjelman osaa myöhemmin erityisen tarkkaan.

    4.7

    Komission tulisi omassa arvioinnissaan myös tarkastella, miten voitaisiin onnistua vielä paremmin Life-ohjelman tukemien hankkeiden muuttamisessa todellisiksi ”mallihankkeiksi” eli toistamaan niitä – mahdollisuuksien mukaan ilman lisärahoitusta – muualla Euroopassa taitotiedon siirtämistä ja taloudellista toteutettavuutta painottaen. Yksi askel voisi olla, että annetaan erityisen menestyksekkäiden hankkeiden toteuttajien tehtäväksi vastata tähän kysymykseen syventävässä hankevaiheessa.

    4.8

    ETSK pitää Life-ohjelmaa rahoitusvälineenä EU:n toimenpiteiden ja politiikkojen toteuttamiseksi eikä ohjelmana, jolla rahoitetaan ensisijaisesti kansallisten etujen mukaisia hankkeita. On kuitenkin tilanteita, joissa esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden esittämät Life-hankkeet ovat eurooppalaisen mutteivät niinkään kansallisen edun mukaisia. Yhteisrahoituskysymys onkin tulevaisuudessa ratkaistava niin, etteivät tällaiset hankkeet kariudu siihen, että niihin ei myönnetä kansallista rahoitusosuutta. (Tällaisia tapauksia on ETSK:n tiedossa.) Lisäksi ETSK kehottaa komissiota tarkastamaan, missä määrin erityisesti kansalaisjärjestöjen kohdalla voidaan soveltaa vielä suurempia yhteisrahoitusosuuksia. Oman rahoitusosuuden kokoaminen on usein nimenomaan kansalaisjärjestöille vaikeasti voitettava este. Lisäksi tämä rahoitus tulee usein julkiselta puolelta, jolloin rahoitusosuuden myöntäjät harjoittavat selkeästi ”valintapolitiikkaa”.

    Integroidut hankkeet / täydentävyys EU:n muiden politiikanalojen kanssa

    4.9

    ETSK arvostaa erityisesti ns. integroituja hankkeita, jotka on kehitetty Life-ohjelman puitteissa. Loistava esimerkki on hanke Belgian Nature Integrated Project (BNIP), joka kattaa Belgian koko alueen, yhdistää 28 sidosryhmää, 18 erityistä suojeluhanketta, 48 selkeästi erillistä toimenpidettä ja yhteensä yli 300 hoitosuunnitelmaa (esimerkiksi Natura 2000 -alueita varten). Hanke on koonnut yhteen 52 työntekijää seitsemästä eri ryhmästä. Se on luonut onnistuneesti yhteyksiä erilaisten tarjolla olevien EU:n rahoitusmahdollisuuksien sekä myös kansallisten resurssien välille.

    Nimenomaan tällaisia sisällöllisiä ja rakenteellisia kytköksiä tulisi vahvistaa entisestään, esimerkiksi mahdollisia yhteisvaikutuksia Life-ohjelman ja entistä ympäristöystävällisemmän YMP:n välillä.

    Life-ohjelman uudet tehtävät

    4.10

    Sen lisäksi, että parannetaan Life-ohjelman ja YMP:n sisällöllisiä kytköksiä, olisi kuitenkin joka tapauksessa toteutettava myös tärkeä hallinnollinen ja budjettitekninen uudistus.

    4.11

    Tähän asti Natura 2000 -verkoston keskeisiä rahoitusvälineitä ovat olleet EU:n aluekehitysrahastot ja YMP:n toinen pilari, mikä perustuu komission vuonna 2004 esittämään ehdotukseen (8). ETSK kannatti ehdotusta aikanaan sillä ehdolla, että mainittuihin rahastoihin osoitetaan myös riittävästi asianomaiseen käyttötarkoitukseen sidottuja varoja. Näin ei ole tapahtunut, ja siksi ETSK pitää senaikaista lähestymistapaa riittämättömänä (9).

    4.12

    Tähän asti osoitetut varat eivät läheskään kata luonnonsuojeluvelvoitteiden korvaamiseen, hoitosuunnitelmien laatimiseen ja vaadittujen toimenpiteiden toteuttamiseen tarvittavia summia. Natura 2000 on EU:n toimivaltaan kuuluva perinteinen tehtäväalue, minkä on käytävä ilmi myös talousarviosta.

    4.13

    Komitea ehdottaa, että seuraavasta rahoituskaudesta alkaen kaikki Natura 2000 -verkoston täytäntöönpanoon ja ylläpitoon tarvittavat varat rahoitetaan Life-ohjelmasta ja että tämä lisävarojen tarve otetaan talousarvion laatimisessa huomioon. Komitea pyytää lisäksi komissiota selvittämään sisäisesti, voisiko Life-ohjelma olla sopiva väline Euroopan laajuisen verkon ”vihreä infrastruktuuri” (10) täytäntöön panemiseksi. Asianmukaiset rahoitusvarat olisi määriteltävä ja sisällytettävä talousarvioon. Tässä yhteydessä on varmistettava kaikkien tukitoimien johdonmukaisuus ja vältettävä ristiriitaisia tai kaksinkertaisia tukia muista EU:n rahastoista.

    4.14

    ETSK korostaa, että Natura 2000 -verkoston rahoituksessa on kyse Euroopan vihreän infrastruktuurin tärkeään osaan suunnatusta oleellisesta investoinnista, joka maksaa itsensä takaisin paitsi elämän- ja ympäristön laadun parantumisen muodossa myös paikallisten tulojen kasvamisena.

    4.15

    Kestävän kehityksen tavoitteiden eli YK-toimintaohjelman 2030 toteuttaminen EU-politiikassa tulee vaatimaan useita perustavanlaatuisia muutoksia EU:n poliittisiin lähestymistapoihin (11). Se edellyttää myös

    a)

    osittain radikaalia suunnanvaihdosta erityisesti niiden komission yksiköiden ajattelussa, jotka ovat tähän mennessä toimineet kestävyyspolitiikan alalla vähemmän tarkoituksenmukaisesti;

    b)

    täysin uudenlaista hallinnollista lähestymistapaa eli kansalaisyhteiskunnan toimijoiden huomattavasti tiiviimpää osallistumista ja alhaalta ylöspäin suuntautuvien lähestymistapojen merkittävää lisäämistä.

    4.16

    ETSK suosittaa komissiolle, että se luo Life-ohjelman vuoden 2020 jälkeisellä kaudella uusia toimia ja hankemahdollisuuksia kohdassa 4.15 mainittujen edellytysten vahvistamiseksi.

    4.17

    Perinteisten tutkimushankkeiden kohdalla, joita on aiemmin rahoitettu osittain Life-ohjelmasta, tulisi kysyä, soveltuisivatko niiden rahoittamiseen tulevaisuudessa paremmin komission perinteiset tutkimusalan välineet. Näin vedettäisiin myös selkeä raja Horisontti 2020 -puiteohjelmaan nähden.

    4.18

    Ilmastokysymyksiä käsittelevää Life-ohjelman osaa on tulevaisuudessa vahvistettava entisestään. Tämä koskee erityisesti mahdollisia sopeutumistoimenpiteitä, joihin asianomaiset kansalaiset, maataloustuottajat, kaupungit tai kunnat ja alueet voivat itse ryhtyä.

    Bryssel 23. helmikuuta 2017.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Georges DASSIS


    (1)  ETSK:n lausunto EUVL C 191, 29.6.2012, s. 111

    (2)  Ks. ETSK:n lausunto ”Biologista monimuotoisuutta koskeva EU-politiikka”EUVL C 487, 28.12.2016, s. 14

    (3)  http://urbanbees.eu/

    (4)  Suojeltu luontodirektiivin liitteen II mukaisesti.

    (5)  ETSK:n lausunto EUVL C 191, 29.6.2012, s. 111

    (6)  ETSK:n lausunto EUVL C 191, 29.6.2012, s. 111

    (7)  ”Euroopan ympäristö – tila ja näkymät 2015 – Yhteenvetoraportti”, Euroopan ympäristökeskus, Kööpenhamina, 2015.

    (8)  COM(2004) 431, 15.7.2004, ”Natura 2000 -verkoston rahoittaminen”.

    (9)  Ks. ETSK:n lausunto EUVL C 487, 28.12.2016, s. 14

    (10)  http://ec.europa.eu/environment/nature/ecosystems/strategy/index_en.htm

    (11)  Ks. lausunnot EYVL C 117, 30.4.2004, s. 22 ja EYVL C 487, 28.12.2016, s. 41


    LIITE

    komitean lausuntoon

    Lausuntoa käsiteltäessä hylättiin seuraava muutosehdotus, joka sai tuekseen vähintään neljänneksen annetuista äänistä:

    Kohta 3.6.2

    Muutetaan seuraavasti:

     

    Life-ohjelmalla on esimerkiksi Urban Bees -hankkeen (12) kautta välitetty laajoille väestöryhmille erinomaisesti tietoa pölyttäjien merkityksestä, niihin kohdistuvista vaaratekijöistä mutta myös toimintavaihtoehdoista niiden suojelemiseksi. Esimerkiksi tiettyjen epäasianmukaisten maatalouskäytäntöjen tai mehiläisille mahdollisesti vaarallisten torjunta-aineiden sallimisen aiheuttamia riskejä voidaan poistaa kuitenkin vain, jos EU:n muut yksiköt panostavat asiaan riittävästi ja jos voimassa olevaa ennalta varautumisen periaatetta sovelletaan asianmukaisesti johdonmukaisesti.

    Perustelu

    Ei ole epäilystä siitä, että EU:n maataloudessa noudatetaan tiukimmin ympäristön huomioon ottamista, eläinten hyvinvointia, ympäristönsuojelua sekä maankäyttöä ja vesihuoltoa koskevia sääntöjä, sillä siihen sovelletaan maailmanlaajuisesti vaativimpia standardeja, ja ”täydentävien ehtojen järjestelmä”, toisin sanoen näiden kriteerien noudattaminen, on kaikkia eurooppalaisia maataloustuottajia sitova.

    Lisäksi kasvinsuojeluaineiden hyväksyminen edellyttää Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen suorittamia tarkistus- ja valvontamenettelyjä. Näin ollen tieteellisten kriteerien, jotka perustuvat analyysiin vahingollisuuden todennäköisyydestä, tulee olla ratkaisevassa asemassa. Näitä samoja perusteita on käytettävä ohjenuorana ennalta varautumisen periaatteen asianmukaiseen soveltamiseen.

    Äänestystulos

    Puolesta

    75

    Vastaan

    95

    Pidättyi äänestämästä

    33


    (12)  http://urbanbees.eu/


    Top