EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE1377

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tiettyjen immateriaalioikeuksien suojeluun liittyvien tehtävien antamisesta sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit), mukaan luettuna julkisen ja yksityisen sektorin edustajien kutsuminen koolle väärentämisen ja piratismin eurooppalaisen seurantakeskuksen muodossa KOM(2011) 288 lopullinen – 2011/0135 COD

EUVL C 376, 22.12.2011, p. 62–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.12.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 376/62


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tiettyjen immateriaalioikeuksien suojeluun liittyvien tehtävien antamisesta sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit), mukaan luettuna julkisen ja yksityisen sektorin edustajien kutsuminen koolle väärentämisen ja piratismin eurooppalaisen seurantakeskuksen muodossa

KOM(2011) 288 lopullinen – 2011/0135 COD

2011/C 376/11

Esittelijä: Thomas McDONOGH

Neuvosto päätti 15. kesäkuuta 2011 ja Euroopan parlamentti 7. kesäkuuta 2011 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklan ja 118 artiklan ensimmäisen kohdan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tiettyjen immateriaalioikeuksien suojeluun liittyvien tehtävien antamisesta sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit), mukaan luettuna julkisen ja yksityisen sektorin edustajien kutsuminen koolle väärentämisen ja piratismin eurooppalaisen seurantakeskuksen muodossa

KOM(2011) 288 lopullinen – 2011/0135 COD.

Asian valmistelusta vastannut ”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 30. elokuuta 2011.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 21.–22. syyskuuta 2011 pitämässään 474. täysistunnossa (syyskuun 21. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 152 ääntä puolesta ja 1 vastaan 4:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

Komitea on tyytyväinen, että komissio ehdottaa asetusta, jolla vankennetaan väärentämisen ja piratismin eurooppalaista seurantakeskusta uskomalla sen tehtävät sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle OHIMille. Seurantakeskuksen työ on elintärkeää eurooppalaisen teollis- ja tekijänoikeuksien suojelujärjestelmän kannalta. Seurantakeskus tarvitsee lisää voimavaroja täyttääkseen saamansa tehtävät.

1.2

Komitea on valmistelemassa erillistä lausuntoa komission äskettäin antamasta tiedonannosta, jossa ehdotetaan strategiaa teollis- ja tekijänoikeuksien sisämarkkinoiden luomiseksi. (1) Teollis- ja tekijänoikeudet ovat keskeinen ponnin teknologiseen ja kaupalliseen innovointiin, joista Euroopan talouden elpyminen ja tuleva kasvu riippuvat. (2) Tekijänoikeuksien hallinnoinnin luonteella on lisäksi ratkaiseva merkitys eurooppalaisen kulttuurin kukoistukselle ja unionin kansalaisten elämänlaadulle.

1.3

Komitea ei usko, että älykkääseen, kestävään ja osallistavaan kasvuun tähtäävän Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet kyetään saavuttamaan luomatta teollis- ja tekijänoikeuksien aitoja sisämarkkinoita. Komitea on jo vuosia kehottanut unionin ja jäsenvaltioiden sääntöjen yhdenmukaistamiseen, jotta pystytään edistämään innovointia, luovuutta ja kansalaisten hyvinvointia ja samalla tukemaan aloitteita, jotka tuovat työtä, hyödykkeitä ja palveluita mahdollisimman monen ulottuville. (3)

1.4

Komitea pitää yleisesti ottaen hyväksyttävänä ehdotettua asetusta, jonka nojalla OHIMille luovutetaan vastuu väärentämisen ja piratismin eurooppalaisen seurantakeskuksen hallinnointiin liittyvistä tehtävistä ja toimista – myös tekijänoikeutta, lähioikeuksia ja patenttioikeuksia koskevista tehtävistä. ETSK yhtyy ehdotukseen uskoa tehtävät OHIMille, olemassa olevalle EU:n virastolle, koska komiteankin mielestä seurantakeskus pystyisi siten hyödyntämään OHIMin hankkimaa kokemusta teollis- ja tekijänoikeuksien alalla, sen resursseja ja rahoitusta, ja siitä tulisi nopeasti toimintakykyinen. Komitea on hyvillään myös siitä, että ratkaisu olisi EU:n talousarvion kannalta kustannustehokas.

1.5

Komitea yhtyy periaatteessa ehdotukseen sisällyttää OHIMin seurantakeskuksen osalta hoitamiin tehtäviin suuren yleisön ja valvontaviranomaisten tietoisuuden lisääminen immateriaalioikeuksien merkityksestä ja parhaista niiden suojeluun soveltuvista keinoista, väärentämisen ja immateriaalioikeuksia koskevan sääntelyn tutkiminen sekä verkossa tapahtuvan tiedonvaihdon parantaminen, jotta oikeuksien noudattamisen varmistaminen on tehokasta.

1.6

Komitea on kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että ETSK tulisi kirjata asetuksen 4 artiklan luetteloon seurantakeskuksen kokouksiin kutsuttavista organisaatioista.

1.7

Komitea kehottaa painokkaasti mainitsemaan asetuksen 8 artiklassa, neuvoston ja parlamentin ohella, ETSK:n asetuksen soveltamisesta laadittavan arviointikertomuksen vastaanottajatahona.

1.8

Kansallisilla immateriaalioikeusvirastoilla on ratkaiseva rooli teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisessa. ETSK suhtautuu myönteisesti komission neuvoon käsittää ilmaus ”edustajia immateriaalioikeuksien suojelua käsittelevistä julkishallinnoista, elimistä ja järjestöistä sekä yksityiseltä sektorilta” (4 artiklan 1 kohta) siten, että kansalliset immateriaalioikeusvirastot kuuluvat seurantakeskuksen kokouksiin kutsuttaviin tahoihin.

1.9

Ripeä, oikeudenmukainen ja johdonmukainen riitojenratkaisu väärentämisestä tai piratismista suoritettavine maksuineen lisäisi luottamusta teollis- ja tekijänoikeuksia koskevaan lainsäädäntöön ja parantaisi oikeuksien noudattamisen varmistamisilmapiiriä. Niinpä komitea kehottaa komissiota mainitsemaan 2 artiklassa OHIMin tehtävänä olevan erityisesti auttaa parantamaan teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvään riitojenratkaisuun sovellettavien hyvien käytänteiden tuntemusta ja niiden ymmärtämistä ja sisällyttämään kohtaan maininta asian kannalta merkittävimmästä jäsenvaltioiden oikeuskäytännöstä. Valitusoikeutta toimivaltaisiin tuomioistuimiin ei kuitenkaan saa estää.

1.10

Komitea aikoo kommentoida aikanaan nykyistä kattavammin oikeuksien yhteisvalvontaa EU:ssa. OHIM voisi kuitenkin antaa merkittävän panoksen, jolla parannettaisiin tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisessa vallitsevaa ilmapiiriä, keräämällä tietoa tekijänoikeuksien yhteisvalvontajärjestöjen erilaisista käytänteistä eri puolilta EU:ta. Komitea kehottaa komissiota harkitsemaan tällaisen lähestymistavan lisäämistä asetuksen 2 artiklaan.

2.   Taustaa

2.1

Teollis- ja tekijänoikeudet, joihin kuuluvat patentit, tavaramerkit, mallit ja maantieteelliset merkinnät, tekijänoikeus (tekijöiden oikeudet), lähioikeudet (esittäjien, tuottajien ja levittäjien osalta), ovat EU:n talouden kulmakivi ja sen tulevan kasvun keskeinen ponnin.

2.2

Vuonna 2009 kymmenen tärkeimmän tavaramerkin osuus EU:n jäsenvaltioiden BKT:sta oli keskimäärin lähes 9 prosenttia. Tekijänoikeuteen perustuvan luovan teollisuuden, kuten ohjelmisto-, kirjan- ja lehdenkustannus-, musiikki- ja elokuva-alan, panos EU:n BKT:hen oli 3,3 prosenttia vuonna 2006. Sen piiriin kuuluu noin 1,4 miljoonaa pk-yritystä, joissa on 8,5 miljoonaa työpaikkaa. ”Osaamistalouden” toimialoilla työllisyys kasvoi 24 prosenttia vuosina 1996–2006, kun vastaava luku muilla toimialoilla oli 6 prosenttia.

2.3

Useat alan omat ja kansainvälisten järjestöjen julkaisemat tutkimukset vahvistavat, että väärennettyjen ja laittomasti valmistettujen tavaroiden kauppa kasvaa jatkuvasti. Niissä todetaan, että tällainen kauppa

vähentää merkittävästi investoimista innovointiin ja tuhoaa työpaikkoja (4)

vaarantaa eurooppalaisten kuluttajien terveyden ja turvallisuuden (5)

aiheuttaa vakavia ongelmia eurooppalaisille pk-yrityksille (6)

johtaa verotulojen menetyksiin (myyntitietojen ilmoittamisen vähenemisen vuoksi) (7) sekä

houkuttelee järjestäytynyttä rikollisuutta (8).

2.4

Neuvosto (9) ja komissio (10) perustivat vuonna 2009 väärentämisen ja piratismin eurooppalaisen seurantakeskuksen, jäljempänä ’seurantakeskus’. Seurantakeskuksen tavoitteena on parantaa tuntemusta immateriaalioikeuksien loukkauksista.

2.5

Seurantakeskus on muodoltaan asiantuntijakeskus, joka kerää ja seuraa kaikkia immateriaalioikeuksien loukkauksia koskevia tietoja ja raportoi niistä sekä toimii yhteistyöfoorumina, jolla kansallisten viranomaisten ja sidosryhmien edustajat vaihtavat ajatuksia ja asiantuntemusta parhaista käytänteistä, kehittävät yhteisiä immateriaalioikeuksien noudattamisen varmistamista koskevia strategioita ja laativat suosituksia poliittisille päättäjille.

2.6

Seurantakeskuksen edellytetään tekevän alati enemmän, mutta sen toimeksiantoa ei ole mahdollista laajentaa eikä sen operatiivisia toimia ole mahdollista kehittää, sillä molemmat niistä edellyttävät pysyvää infrastruktuuria (henkilöresursseja, rahoitusta ja tietoteknistä välineistöä sekä tarvittavan asiantuntemuksen saatavuutta).

2.7

Komissio on tehnyt ehdotuksen kokonaisvaltaisesta uudesta teollis- ja tekijänoikeuksia koskevasta strategiasta. (11) Se on osa kattavaa ohjelmaa, joka tähtää kestävän kasvun ja työpaikkojen luomiseen sisämarkkinoilla sekä Euroopan kilpailukyvyn kehittämiseen maailmanmarkkinoilla. Strategia täydentää ja on tärkeä osa Eurooppa 2020 -strategiaa, sisämarkkinoiden toimenpidepakettia (12) ja Euroopan digitaalistrategiaa.

2.8

Äskettäisessä tiedonannossaan, josta komitea on laatimassa erillistä lausuntoa, komissio käsittelee teollis- ja tekijänoikeuksien sisämarkkinoiden luomista. (13) Ehdotettu asetus, jolla vankennetaan väärentämisen ja piratismin eurooppalaista seurantakeskusta uskomalla sen tehtävät sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle OHIMille, kuuluu teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan strategian ensimmäisiin hedelmiin. Siten seurantakeskus kykenee laajentamaan tehtäväkenttäänsä ja hyödyntämään OHIMin teollis- ja tekijänoikeuksien alalla hankkimaa asiantuntemusta sekä sen tuloksekasta osaamista tavaramerkkien ja mallien alalla.

2.9

Ehdotetun asetuksen 2 artiklassa on kattava luettelo OHIMille uskottavista tehtävistä ja toimista, joihin sisältyy oikeuksien noudattamisen varmistamisvalmiuksien kehittäminen kaikkialla unionissa, immateriaalioikeuksien loukkauksia koskevan yleisen tietoisuuden parantaminen ja oikeuksien noudattamisen tehokasta varmistamista suosivan yleisen ilmapiirin edistäminen.

2.10

Komissio toteutti vaikutusten arvioinnin eri vaihtoehdoista seurantakeskuksen kapasiteetin lisäämiseksi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan uuden strategian tarpeiden mukaisella tavalla. (14) Johtopäätökseksi muodostui, että seurantakeskusta koskevan vastuun siirtäminen OHIMille on suositelluin toimintavaihtoehto, koska OHIMilla on asiaankuuluvaa rahoitusta ja asianmukaiset rakenteet ja koska se kykenee saavuttamaan seurantakeskuksen tavoitteet heti, kun sen perusasetusta on muutettu.

3.   Huomioita

3.1

Komiteassa yhdistyvät erilaiset EU:ssa vallalla olevat taloudelliset ja sosiaaliset intressit, mukaan luettuina kaikki kansalaisyhteiskunnan toimijat. Tiivistämällä jäsentensä erilaiset odotukset ja kokemuksen tällä ainutlaatuisella instituutiolla on ratkaiseva rooli toimintalinjoja harkittaessa ja muotoiltaessa. Lisäksi ETSK suhtautuu vakavasti teollis- ja tekijänoikeuksien suojeluun ja on vuosien mittaan työskennellyt ahkerasti auttaakseen muovaamaan immateriaalioikeutta koskevaa unionin politiikkaa. Sen vuoksi komitea on hyvin hämmästynyt ja pettynyt todetessaan, ettei sitä ole sisällytetty ehdotetun asetuksen 4 artiklassa olevaan luetteloon organisaatioista, jotka kutsutaan seurantakeskuksen kokouksiin. Komitea olisi lisättävä luetteloon, jotta varmistetaan, että ETSK voi antaa panoksensa seurantakeskuksen työskentelyyn ja tietämykseen, jota se kokoaa.

3.2

Seurantakeskuksen kokoonpanoon olisi kuuluttava kansalaisyhteiskunnan eri organisaatioiden edustajia, myös työnantajajärjestöjä, ammattiliittoja, tekijänoikeusjärjestöjä ja kuluttajien etuja ajavia järjestöjä.

3.3

Komitea on niin ikään vahvasti sitä mieltä, että ETSK olisi mainittava asetuksen 8 artiklassa neuvoston ja parlamentin ohella asetuksen soveltamisesta laadittavan arviointikertomuksen vastaanottajatahona.

3.4

Teollis- ja tekijänoikeuksien heikko hallinnointi ja kehno noudattamisen varmistaminen on tuottanut monenlaista vahinkoa. Mainittakoon esimerkkeinä rikollis- ja terroristijärjestöjen rahoittaminen sekä rahanpesu ja väärentäminen. Kyseessä on rikollinen toiminta, jota on vastustettava lujin ottein. Seurantakeskuksen työskentelyyn tulee kuulua rikollisen toiminnan laajuuden ja luonteen tutkiminen.

3.5

Teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen johdonmukainen varmistaminen vaatii aitoa hallinnollista yhteistyötä väärentämisen ja piratismin torjumiseksi ja aidon kumppanuuden solmimista rajattomien sisämarkkinoiden toteuttamiseksi. Tähän tarvitaan välttämättä tehokasta Euroopan unionin laajuista yhteyspisteiden verkostoa.

3.6

Kaikkien jäsenvaltioiden kansalaisten ja yritysten on tiedettävä, mihin organisaatioihin on otettava yhteyttä saadakseen tietoa ja tukea teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamiseen liittyvissä seikoissa. Seurantakeskuksen olisi tehtävä kansallisia immateriaalioikeusvirastoja tunnetuksi kunkin jäsenvaltion ensisijaisena yhteyspisteenä teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamiseen liittyvissä kysymyksissä.

3.7

Jotta toissijaisuusperiaate tulisi asianmukaisesti huomioiduksi, jäsenvaltioiden olisi sisällytettävä kansalliset immateriaalioikeusvirastot niiden organisaatioiden joukkoon, jotka kutsutaan seurantakeskuksen kokouksiin ehdotetun asetuksen 4 artiklan 1 kohdan perusteella. Virastojen mukanaolo vahvistaisi seurantakeskuksen käytännön asiantuntemusta ja oikeuksien noudattamiseen varmistamisvalmiutta kaikkialla EU:ssa.

3.8

Jokaisen noudattamista valvovan elimen ja kaikkien teollisoikeuksia käsittelevien kansallisten virastojen käytettävissä täytyy olla teollis- ja tekijänoikeuksien loukkaamistapauksia koskeva nopea ja toimiva sähköinen tiedonvaihtoverkosto. Seurantakeskuksen pitää ottaa mainitun verkoston perustaminen ensisijaiseksi tavoitteekseen.

3.9

Riitoja immateriaalioikeuksien omistajuudesta sekä väärentämisestä ja piratismista langetettavista maksuista on usein vaikea ratkaista. Ehdotetun asetuksen 2 artiklan 2 kohdan nojalla OHIM voisi kerätä teollis- ja tekijänoikeuksista syntyneisiin kiistoihin liittyvää oikeuskäytäntöä ja auttaa parantamaan riitojenratkaisua kaikkialla EU:ssa estämättä turvautumista toimivaltaisiin tuomioistuimiin.

3.10

OHIMin tulisi tarjota nimenomaisesti tukea, joka on suunniteltu erityisesti pk-yrityksiä ja -teollisuutta silmällä pitäen, sillä väärentämisrikollisuus kohdistuu monissa tapauksissa juuri niihin. Seurantakeskuksen pitää siten taata, että mainitut tahot saavat paremmin tietoa oikeuksistaan. Eurooppa 2020 -strategian onnistuminen edellyttää huomion kohdentamista enenevästi vastaperustettujen ja pk-yritysten vaalimiseen.

3.11

Asetus tiettyjen immateriaalioikeuksiin liittyvien tehtävien antamisesta OHIMille sisältää pyrkimyksen parantaa teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisilmapiiriä kaikkialla unionissa ja kerätä sellaista tarkoituksenmukaista tietoa, oikeuskäytäntö mukaan luettuna, joka voi auttaa saavuttamaan asetetun päämäärän. Tässä mielessä on tärkeää, että juuri OHIM kerää tietoa yhteisvalvontajärjestöjen käytänteistä ja tekijänoikeuskiistoja koskevasta keskeisestä oikeuskäytännöstä ja pyrkii samalla lisäämään tietämystä ja tietoisuutta ongelmista, joita puutteellinen sääntely aiheuttaa.

Bryssel 21. syyskuuta 2011

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Staffan NILSSON


(1)  ”Teollis- ja tekijänoikeuksien sisämarkkinat”, KOM(2011) 287 lopullinen.

(2)  Ks. Eurooppa 2020 -strategia (KOM(2010) 2020 lopullinen), Vuotuinen kasvuselvitys 2011 (KOM(2011) 11 lopullinen), Euroopan digitaalistrategia (KOM(2010) 245 lopullinen), Sisämarkkinoiden toimenpidepaketti (KOM(2011) 206 lopullinen) sekä Innovaatiounioni (KOM(2010) 546 lopullinen.

(3)  EYVL C 116, 28.4.1999, s. 35; EYVL C 155, 29.5.2001, s. 80; EYVL C 221, 7.8.2001, s. 20, EUVL C 32, 2.2.2004, s. 15; EUVL C 108, 30.4.2004, s. 23; EUVL C 324, 30.12.2006, s. 7; EUVL C 256, 27.10.2007, s. 3; EUVL C 182, 4.8.2009, s. 36; EUVL C 218, 11.9.2009, s. 8; EUVL C 228, 22.9.2009, s. 52; EUVL C 306, 16.12.2009, s. 7; EUVL C 18, 19.1.2011, s. 105; EUVL C 54, 19.2.2011, s. 58.

(4)  TERA Consultants, Building a Digital Economy: maaliskuu 2010, http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

(5)  Euroopan komission verotuksen ja tulliliiton pääosasto, Report on EU Customs enforcement of intellectual property rights – 2009, ks. http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm.

(6)  Technopolis (2007), Effects of counterfeiting on EU SMEs, http://ec.europa.eu/enterprise/enterprise_policy/industry/doc/Counterfeiting_Main%20Report_Final.pdf.

(7)  Frontier Economics (toukokuu 2009), The impact of counterfeiting on Governments and Consumers, http://www.iccwbo.org/uploadedFiles/BASCAP/Pages/Impact%20of%20Counterfeiting%20on%20Governments%20and%20Consumers%20-%20final%20doc.pdf-%20Final%20doc.pdf

(8)  UNICRI, Counterfeiting: a global spread, 2008, http://counterfeiting.unicri.it/report2008.php.

(9)  Neuvoston päätöslauselma, 25. syyskuuta 2008 (EUVL C 253, 4.10.2008, s. 1).

(10)  Komission tiedonanto ”Immateriaalioikeuksien valvonnan tehostaminen sisämarkkinoilla”, KOM(2009) 467 lopullinen.

(11)  Teollis- ja tekijänoikeuksien sisämarkkinat, KOM(2011) 287 lopullinen.

(12)  ”Sisämarkkinoiden toimenpidepaketti – 12 viputekijää kasvun vauhdittamiseksi ja luottamuksen lisäämiseksi: ’Yhdessä uuteen kasvuun’ ”, KOM(2011) 206 lopullinen.

(13)  KOM(2011) 287 lopullinen.

(14)  Komission yksiköiden valmisteluasiakirja, SEC(2011) 612 final – Vaikutustenarviointi, joka liittyy komission ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tiettyjen immateriaalioikeuksien suojeluun liittyvien tehtävien antamisesta sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit), mukaan luettuna julkisen ja yksityisen sektorin edustajien kutsuminen koolle väärentämisen ja piratismin eurooppalaisen seurantakeskuksen muodossa.


Top