Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D2309

Neuvoston päätös (YUTP) 2015/2309, annettu 10 päivänä joulukuuta 2015, tehokkaan asevientivalvonnan edistämisestä

EUVL L 326, 11.12.2015, p. 56–63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/2309/oj

11.12.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 326/56


NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2015/2309,

annettu 10 päivänä joulukuuta 2015,

tehokkaan asevientivalvonnan edistämisestä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 26 artiklan 2 kohdan ja 31 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Valtion- ja hallitusten päämiesten 12 päivänä joulukuuta 2003 hyväksymässä Euroopan turvallisuusstrategiassa määritetään viisi keskeistä haastetta, joihin unionin on vastattava: terrorismi, joukkotuhoaseiden leviäminen, alueelliset konfliktit, toimintakyvyttömät valtiot ja järjestäytynyt rikollisuus. Näistä viidestä haasteesta neljässä ovat keskeisellä sijalla tavanomaisten aseiden hallitsemattoman leviämisen seuraukset. Kyseisessä strategiassa korostetaan vientivalvonnan merkitystä aseiden leviämisen estämisessä.

(2)

Unioni hyväksyi 5 päivänä kesäkuuta 1998 poliittisesti sitovat aseiden vientiä koskevat käytännesäännöt, joissa vahvistetaan yhteiset perusteet tavanomaisten aseiden laillisen kaupan sääntelyä varten.

(3)

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 15 ja 16 päivänä joulukuuta 2005 pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman keskittymisen ja kaupan torjumista koskevan EU:n strategian, jonka mukaan unioni tukee alueellisella ja kansainvälisellä tasolla vientivalvonnan tehostamista ja aseiden vientiä koskevien käytännesääntöjen perusteiden edistämistä muun muassa avustamalla EU:n ulkopuolisia maita asiaa koskevan kansallisen lainsäädännön laatimisessa sekä edistämällä avoimuutta lisääviä toimia.

(4)

Aseiden vientiä koskevat käytännesäännöt korvattiin 8 päivänä joulukuuta 2008 neuvoston yhteisellä kannalla 2008/944/YUTP (1), joka on oikeudellisesti sitova ja jossa vahvistetaan kahdeksan perustetta, joiden mukaan tavanomaisten aseiden vientiä koskevia hakemuksia on arvioitava. Se sisältää lisäksi aseiden viennin epäämistä koskevan ilmoitus- ja neuvottelumenettelyn ja avoimuutta lisääviä toimenpiteitä, kuten aseiden vientiä koskevan EU:n vuosikertomuksen vuosittaisen julkaisemisen. Useat EU:n ulkopuoliset maat ovat yhtyneet yhteiseen kantaan 2008/944/YUTP.

(5)

Yhteisen kannan 2008/944/YUTP 11 artiklan mukaan jäsenvaltioiden on pyrittävä kaikin tavoin rohkaisemaan muita sotilasteknologiaa tai puolustustarvikkeita vieviä valtioita soveltamaan kyseisen yhteisen kannan perusteita.

(6)

YK:n yleiskokous hyväksyi 2 päivänä huhtikuuta 2013 asekauppasopimuksen, joka tuli voimaan 24 päivänä joulukuuta 2014. Asekauppasopimuksen tavoitteena on edistää avoimuutta ja vastuullista toimintaa aseiden kaupassa. Kuten yhteisessä kannassa 2008/944/YUTP, myös asekauppasopimuksessa määrätään useista riskinarvioinnin perusteista, joiden mukaan aseiden vientiä on arvioitava. Unioni tukee konkreettisesti asekauppasopimuksen tehokasta täytäntöönpanoa ja maailmanlaajuista soveltamista neuvoston päätöksen 2013/768/YUTP (2) nojalla hyväksytyn erityisen ohjelmansa kautta. Tällä ohjelmalla annetaan useille EU:n ulkopuolisille maille niiden pyynnöstä apua aseiden siirtoa koskevien valvontajärjestelmiensä vahvistamiseksi asekauppasopimuksen vaatimusten mukaisesti.

(7)

Näin ollen on tärkeää varmistaa tässä päätöksessä ja päätöksessä 2013/768/YUTP säädettyjen tiedotus- ja avustustoimien keskinäinen täydentävyys. Albania, Bosnia ja Hertsegovina, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Serbia, Montenegro, Kosovo (3), Algeria, Egypti, Libya, Marokko, Tunisia, Armenia, Azerbaidžan, Georgia, Moldovan tasavalta, Ukraina, Valko-Venäjä, Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kap Verde, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko, Senegal, Sierra Leone, Togo, Mauritania, Kamerun, Tšad ja Kiina on yksilöity tämän päätöksen edunsaajamaiksi. Tässä päätöksessä yksilöityjä edunsaajia, jotka eivät ole toteuttaneet mitään toimia asekauppasopimuksen allekirjoittamiseksi tai siihen liittymiseksi, olisi tarvittaessa kannustettava siihen tämän päätöksen nojalla toteutettavien toimien avulla. Samoin niitä edunsaajia, jotka ovat allekirjoittaneet asekauppasopimuksen mutta eivät ole vielä ratifioineet sitä, olisi tarvittaessa kannustettava ratifioimaan se. Jos tämä päätös pannaan täytäntöön onnistuneesti, se voisi siten toimia myös välineenä, jolla tehostetaan päätöksen 2013/768/YUTP nojalla annettavaa asekauppasopimukseen liittyvää apua.

(8)

Unionin toimia tehokkaan ja avoimen asevientivalvonnan edistämiseksi on kehitetty vuodesta 2008 lähtien neuvoston yhteisen toiminnan 2008/230/YUTP (4) sekä neuvoston päätösten 2009/1012/YUTP (5) ja 2012/711/YUTP (6) nojalla. Näillä toimilla on erityisesti tuettu alueellisen yhteistyön lisääntymistä, suurempaa avoimuutta ja vastuullisempaa toimintaa yhteisen kannan 2008/944/YUTP periaatteiden mukaisesti ja siinä vahvistettuja riskinarvioinnin perusteita noudattaen. Kyseiset toimet ovat perinteisesti kohdistuneet kolmansiin maihin unionin itäisessä ja eteläisessä naapurustossa.

(9)

Unioni on viime vuosina antanut apua myös kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnan parantamiseen EU:n ulkopuolisissa maissa yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan, jäljempänä ’YUTP’, talousarvioon kuulumattomien unionin rahoitusvälineiden nojalla toteutettujen hankkeiden puitteissa. Näitä ponnisteluja on jatkettu osaamiskeskusaloitteen puitteissa. Olisi varmistettava koordinointi kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnan kannalta tärkeiden toimien kanssa.

(10)

Neuvosto on valtuuttanut Saksan talous- ja vientivalvontaviraston (Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle, jäljempänä ’BAFA’) huolehtimaan päätösten 2009/1012/YUTP ja 2012/711/YUTP teknisestä täytäntöönpanosta. Se on onnistuneesti organisoinut kaikki kyseisissä päätöksissä säädetyt toimet. BAFA on myös päätöksen 2013/768/YUTP mukaan se virasto, joka toteuttaa asekauppasopimuksen tehokasta täytäntöönpanoa tukevat hankkeet. Tätä taustaa vasten BAFAn valinta virastoksi, joka toteuttaa tämän päätöksen mukaiset unionin toimet, on perusteltua ottaen huomioon, että sillä on todistettavasti kokemusta, pätevyys ja tarvittava asiantuntemus asiaankuuluvien unionin asevientivalvonnan toimien koko kirjon osalta. BAFAn valinta helpottaa synergian tunnistamista asekauppasopimuksen tiedottamista koskevan ohjelman ja tämän päätöksen mukaisten toimien välillä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi ja Euroopan turvallisuusstrategian mukaisesti unionin tavoitteena on:

a)

edistää sitä, että EU:n ulkopuoliset maat tehostavat asevientivalvontaa yhteisessä kannassa 2008/944/YUTP ja asekauppasopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti, ja pyrkiä tarvittaessa täydentävyyteen ja synergiaan unionin avustushankkeiden kanssa kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnan alalla;

b)

tukea EU:n ulkopuolisten maiden toimia kansallisella ja alueellisella tasolla vastuullisuuden ja avoimuuden lisäämiseksi tavanomaisten aseiden kaupassa.

2.   Unioni pyrkii saavuttamaan 1 kohdassa tarkoitetut tavoitteet seuraavin hanketoimin:

a)

edistetään edelleen EU:n ulkopuolisten maiden keskuudessa yhteisessä kannassa 2008/944/YUTP ja asekauppasopimuksessa vahvistettuja perusteita ja periaatteita päätösten 2012/711/YUTP ja 2009/1012/YUTP sekä yhteisen toiminnan 2008/230/YUTP täytäntöönpanolla saavutettujen tulosten pohjalta;

b)

autetaan EU:n ulkopuolisia maita tarpeen mukaan laatimaan, saattamaan ajan tasalle ja panemaan täytäntöön asiaan liittyviä lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on luoda tehokas järjestelmä tavanomaisten aseiden vientivalvontaa varten;

c)

tuetaan edunsaajia lupa- ja valvontaviranomaisten kouluttamisessa asevientivalvonnan asianmukaisen täytäntöönpanon ja noudattamisen varmistamiseksi;

d)

lisätään kansainvälisen asekaupan avoimuutta ja vastuullisuutta, myös tukemalla kansallisia ja alueellisia toimenpiteitä, joilla edistetään avoimuutta ja tavanomaisten aseiden viennin asianmukaista tarkkailua;

e)

kannustetaan niitä edunsaajia, jotka eivät ole toteuttaneet mitään toimia asekauppasopimuksen allekirjoittamiseksi tai siihen liittymiseksi, liittymään siihen ja sopimuksen allekirjoittaneita ratifioimaan se;

f)

edistetään jatkopohdintaa aseiden tarkoituksenvastaisten siirtojen riskistä ja sen lieventämisestä niin tuonnin kuin viennin näkökulmasta.

Liitteessä on yksityiskohtainen kuvaus tässä kohdassa tarkoitetuista hanketoimista.

2 artikla

1.   Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, jäljempänä ’korkea edustaja’, vastaa tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

2.   Edellä 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hanketoimien teknisestä täytäntöönpanosta vastaa BAFA.

3.   BAFA suorittaa tehtävänsä korkean edustajan alaisuudessa. Tätä tarkoitusta varten korkea edustaja sopii tarvittavista järjestelyistä BAFAn kanssa.

3 artikla

1.   Rahoitusohje 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hanketoimien toteuttamiseksi on 999 000 euroa.

2.   Edellä 1 kohdassa vahvistetulla määrällä rahoitettavien menojen hallinnointiin sovelletaan unionin talousarvioon sovellettavia menettelyjä ja sääntöjä.

3.   Komissio valvoo 1 kohdassa tarkoitetun rahoitusohjeen asianmukaista hallinnointia. Tätä varten se tekee BAFAn kanssa rahoitussopimuksen. Sopimuksessa on määrättävä, että BAFAn on varmistettava, että unionin osuuden näkyvyys on sen suuruuden mukainen.

4.   Komissio pyrkii tekemään 3 kohdassa tarkoitetun rahoitussopimuksen mahdollisimman pian tämän päätöksen voimaantulon jälkeen. Se ilmoittaa neuvostolle kyseisessä prosessissa mahdollisesti ilmenevistä vaikeuksista ja rahoitussopimuksen tekopäivästä.

4 artikla

Korkea edustaja raportoi neuvostolle tämän päätöksen täytäntöönpanosta BAFAn säännöllisesti laatimien selvitysten perusteella. Näitä selvityksiä käytetään neuvoston suorittaman arvioinnin perustana. Komissio raportoi 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hanketoimien täytäntöönpanon rahoitusnäkökohdista.

5 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Sen voimassaolo päättyy 30 kuukauden kuluttua 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun rahoitussopimuksen tekemisestä tai, jos rahoitussopimusta ei ole sinä aikana tehty, kuuden kuukauden kuluttua päätöksen hyväksymispäivästä.

Tehty Brysselissä 10 päivänä joulukuuta 2015.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

F. BAUSCH


(1)  Neuvoston yhteinen kanta 2008/944/YUTP, vahvistettu 8 päivänä joulukuuta 2008, sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa koskevien yhteisten sääntöjen määrittämisestä (EUVL L 335, 13.12.2008, s. 99).

(2)  Neuvoston päätös 2013/768/YUTP, annettu 16 päivänä joulukuuta 2013, asekauppasopimuksen täytäntöönpanoa Euroopan turvallisuusstrategian puitteissa tukevista EU:n toimista (EUVL L 341, 18.12.2013, s. 56).

(3)  Tämä nimeäminen ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244(1999) ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.

(4)  Neuvoston yhteinen toiminta 2008/230/YUTP, hyväksytty 17 päivänä maaliskuuta 2008, EU:n toimien tukemisesta aseviennin valvonnan sekä asevientiä koskevien EU:n käytännesääntöjen periaatteiden ja perusteiden edistämiseksi kolmansissa maissa (EUVL L 75, 18.3.2008, s. 81).

(5)  Neuvoston päätös 2009/1012/YUTP, tehty 22 päivänä joulukuuta 2009, EU:n toimien tukemisesta aseviennin valvonnan sekä yhteisessä kannassa 2008/944/YUTP vahvistettujen periaatteiden ja perusteiden edistämiseksi kolmansissa maissa (EUVL L 348, 29.12.2009, s. 16).

(6)  Neuvoston päätös 2012/711/YUTP, annettu 19 päivänä marraskuuta 2012, tuesta unionin toimille aseviennin valvonnan sekä yhteisessä kannassa 2008/944/YUTP vahvistettujen periaatteiden ja perusteiden edistämiseksi kolmansissa maissa (EUVL L 321, 20.11.2012, s. 62).


LIITE

1 ARTIKLAN 2 KOHDASSA TARKOITETUT HANKETOIMET

1.   TAVOITTEET

Tämän päätöksen tavoitteina on edistää aseiden siirtojen valvonnan tehostamista sekä tukea toimia kansallisella ja alueellisella tasolla vastuullisuuden ja avoimuuden lisäämiseksi tavanomaisten aseiden kansainvälisessä kaupassa. Tavoitteisiin olisi tarvittaessa sisällyttävä yhteisessä kannassa 2008/944/YUTP ja asekauppasopimuksessa vahvistettujen periaatteiden ja perusteiden edistäminen. Näiden tavoitteiden saavuttamisessa olisi pyrittävä tarvittaessa täydentävyyteen ja synergiaan kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaa koskevien unionin avustushankkeiden kanssa.

Edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi unionin olisi edelleen edistettävä yhteisen kannan 2008/944/YUTP normeja päätösten 2012/711/YUTP ja 2009/1012/YUTP sekä yhteisen toiminnan 2008/230/YUTP täytäntöönpanolla saavutettujen tulosten pohjalta. Edunsaajia olisi tätä varten autettava tarpeen mukaan laatimaan, saattamaan ajan tasalle ja panemaan täytäntöön asiaankuuluvia lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia toimenpiteitä, joilla tuetaan tehokasta tavanomaisten aseiden siirtojen valvontajärjestelmää. Lisäksi tukea olisi annettava aseiden tarkoituksenvastaisten siirtojen riskin arviointiin ja lieventämiseen.

Olisi myös tuettava aseiden siirtojen valvonnan täytäntöönpanosta ja noudattamisesta vastaavien lupa- ja valvontaviranomaisten kouluttamista sekä kansallisia ja alueellisia toimenpiteitä, joilla edistetään avoimuutta ja tavanomaisten aseiden viennin asianmukaista tarkkailua. Lisäksi olisi edistettävä yhteyksiä yksityiseen sektoriin ja kannustettava aseiden siirtoja sääntelevien kansallisten oikeudellisten ja hallinnollisten määräysten noudattamiseen.

2.   TÄYTÄNTÖÖNPANOSTA VASTAAVAN VIRASTON VALINTA

Tämän päätöksen täytäntöönpanosta vastaa BAFA. BAFA toimii tarvittaessa yhteistyössä jäsenvaltioiden vientivalvontavirastojen, asianomaisten alueellisten ja kansainvälisten järjestöjen, ajatushautomoiden, tutkimuslaitosten ja valtioista riippumattomien järjestöjen kanssa.

BAFAlla on huipputason kokemusta vientivalvontaa koskevien avustus- ja tiedotustoimien toteuttamisesta. Se on saanut tätä kokemusta kaikilta strategisen vientivalvonnan keskeisiltä aloilta käsitellessään kemiallisiin ja biologisiin uhkiin, säteily- ja ydinuhkiin sekä kaksikäyttötuotteisiin ja aseisiin liittyviä kysymyksiä. Ohjelmiensa ja toimiensa kautta BAFA on hankkinut perusteellisia tietoja useimpien tämän päätöksen soveltamisalaan kuuluvien edunsaajien vientivalvontajärjestelmistä.

Asevientivalvontaan liittyvien avustus- ja tiedotustoimien osalta BAFA on saattanut päätösten 2009/1012/YUTP ja 2012/711/YUTP täytäntöönpanon onnistuneesti päätökseen. BAFA vastaa myös päätöksellä 2013/768/YUTP perustetun asekauppasopimuksen täytäntöönpanon tukiohjelman teknisestä täytäntöönpanosta.

Kaiken kaikkiaan BAFAlla on ainutlaatuinen mahdollisuus tunnistaa vahvuudet ja heikkoudet tässä päätöksessä säädettyjen toimien edunsaajien vientivalvontajärjestelmissä. Sillä on näin ollen erittäin hyvät edellytykset helpottaa synergiaa erilaisten asevientivalvonnan avustus- ja tiedotusohjelmien välillä ja välttää tarpeettomat päällekkäisyydet.

3.   KOORDINOINTI MUIDEN VIENTIVALVONNAN ALAAN KUULUVIEN UNIONIN AVUSTUSHANKKEIDEN KANSSA

Olisi pyrittävä synergiaan ja täydentävyyteen unionin aiemmista tiedotustoimista niin kaksikäyttötuotteiden kuin tavanomaisten aseiden vientivalvonnan alalla saatujen kokemusten pohjalta. Tätä varten 4.2.1–4.2.3 kohdassa tarkoitetut toimet olisi toteutettava tarvittaessa yhdessä sellaisten kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaa koskevien muiden toimien kanssa, jotka rahoitetaan YUTP-talousarvioon kuulumattomista unionin rahoitusvälineistä. Erityisesti olisi harkittava rinnakkaistapahtumien järjestämistä. Tämä tulisi tehdä asiaan liittyvien unionin rahoitusvälineiden oikeudellisia ja rahoituksellisia rajoituksia täysimääräisesti noudattaen.

4.   HANKETOIMIEN KUVAUS

4.1   Hankkeen tavoitteet

Päätavoitteena on antaa teknistä apua sellaisille edunsaajille, jotka ovat osoittaneet halukkuutensa kehittää normejaan ja käytäntöjään asevientivalvonnan alalla. Toteutettavissa toimissa kiinnitetään tätä varten huomiota edunsaajien asemaan ja erityisesti seuraaviin seikkoihin:

mahdollinen jäsenyys tavanomaisten aseiden ja kaksikäyttötuotteiden ja -teknologian siirtoja koskevissa kansainvälisissä vientivalvontajärjestelmissä tai sellaiseen tehty jäsenyyshakemus;

onko kyseessä unionin jäsenehdokas ja onko edunsaaja virallinen vai mahdollinen jäsenehdokas;

suhtautuminen asekauppasopimukseen.

Jos edunsaaja on ainoastaan allekirjoittanut asekauppasopimuksen, toimilla olisi mahdollisuuksien mukaan pyrittävä poistamaan ratifioinnin esteet, erityisesti jos nämä esteet ovat teknisluonteisia ja liittyvät täytäntöönpanovalmiuksia koskeviin puutteisiin tai tarpeisiin. Olisi tarpeen mukaan edistettävä päätöksen 2013/768/YUTP nojalla annettavaa unionin tukea. Jos edunsaaja ei ole toteuttanut mitään toimia asekauppasopimuksen allekirjoittamisen ja ratifioimisen taikka siihen liittymisen suhteen, toimilla olisi edistettävä asekauppasopimukseen liittymistä mahdollisesti sellaisten muiden edunsaajien tuella, jotka ovat ratifioineet asekauppasopimuksen.

Toinen täydentävä tavoite on parantaa edunsaajien tietoisuutta aseiden tarkoituksenvastaisten siirtojen riskin arvioinnista ja kyseisen riskin lieventämisestä niin viennin kuin tuonnin näkökulmasta. Tämän täydentävän tavoitteen mukaisten toimien avulla voidaan erityisesti yhdistää aseiden siirtoja koskevat valvontatoimet muihin hankkeisiin, joiden tavoitteena on ehkäistä aseiden tarkoituksenvastaisia siirtoja, kuten fyysiseen turvallisuuteen ja varastojen hallintaan liittyviin toimiin sekä toimiin, joilla edistetään aseiden ja ampumatarvikkeiden jäljitettävyyttä.

4.2   Hankkeen kuvaus

4.2.1   Alueelliset työpajat

Hanke toteutetaan enintään kuutena kaksipäiväisenä työpajana, jossa annetaan koulutusta tavanomaisten aseiden vientivalvonnan asiaan liittyvillä osa-alueilla.

Työpajaan osallistujat (enintään 30 henkilöä) olisivat soveltamisalaan kuuluvien edunsaajien hallitusten edustajia sekä lupa- ja valvontaviranomaisia. Tarvittaessa voidaan kutsua myös parlamenttien sekä toimialan ja kansalaisyhteiskunnan edustajia.

Koulutusta antavat jäsenvaltioiden kansallisten hallintoelinten asiantuntijat, myös entiset virkamiehet, yhteiseen kantaan 2008/944/YUTP yhtyneiden maiden edustajat sekä yksityisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan edustajat.

Työpajat voidaan järjestää paikassa, josta korkea edustaja päättää neuvoston tavanomaisten aseiden viennin työryhmää (COARM) kuullen.

Alueellisia työpajoja järjestetään seuraavasti:

a)

enintään kaksi työpajaa Kaakkois-Euroopassa;

b)

enintään kaksi työpajaa Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluville Itä-Euroopan ja Kaukasian maille;

c)

enintään kaksi työpajaa Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluville Pohjois-Afrikassa sijaitseville Välimeren maille.

Tämä alueellinen jako kahteen työpajaan aluetta kohden voi jäädä toteutumatta, jos olosuhteet eivät ole suotuisat, esimerkiksi jos osallistujien määrä on yllättäen liian pieni, jos yksikään alueen edunsaaja ei esitä vakavasti otettavaa tarjousta isännöidä työpajaa tai jos on päällekkäisyyttä toisten toimijoiden tiedotustoimien kanssa. Jos yhdellä tai kahdella alueella ei toteuteta työpajoja, on työpajojen määrää mahdollista lisätä muilla alueilla kuuden työpajan kokonaismäärän rajoissa.

4.2.2   Opintokäynnit

Hanke toteutetaan enintään kuutena hallitusten edustajille sekä lupa- ja valvontaviranomaisille tarkoitettuna kaksipäiväisenä opintokäyntinä jäsenvaltioiden asianomaisten viranomaisten luo. Opintokäyntien olisi katettava vähintään kolme edunsaajaa ja sisällettävä vähintään yksi sellainen edunsaaja, joka ei ole ratifioinut asekauppasopimusta.

4.2.3   Edunsaajien yksilöllinen avustaminen

Hanke toteutetaan järjestämällä yksittäisille edunsaajille mieluiten paikan päällä yhteensä enintään 30 päivää työpajoja, joihin osallistuu hallituksen edustajia sekä lupa- ja valvontaviranomaisia. Yksityiskohtaisista tarpeista sekä edunsaajien ja EU:n jäsenvaltioiden asiantuntijoiden käytettävyydestä riippuen 30 päivän kokonaismäärä jaetaan kokonaisuuksiksi, joiden kesto on vähintään kaksi ja enintään viisi päivää.

Asiantuntemusta jakavat jäsenvaltioiden kansallisten hallintoelinten asiantuntijat (myös entiset virkamiehet), yhteiseen kantaan 2008/944/YUTP yhtyneiden maiden edustajat tai yksityisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan edustajat.

Näitä yksiköllisen avustamisen työpajoja järjestetään pääasiassa edunsaajien pyynnöstä. Niissä on tarkoitus käsitellä erityisiä kysymyksiä tai erityisiä tarpeita, jotka edunsaaja on ottanut esille esimerkiksi alueellisen työpajan yhteydessä tai säännöllisessä yhteydenpidossa unionin asiantuntijoihin ja täytäntöönpanosta vastaavaan virastoon.

4.2.4   Valvontaluetteloiden soveltaminen

Täytäntöönpanosta vastaava virasto perustaa vientivalvontaluetteloiden soveltamiseen perehtyneiden teknisten asiantuntijoiden luettelon. Asiantuntijat valitaan mahdollisimman laajalti eri jäsenvaltioista.

Käytettävissä on 100 työtuntia (perustuen 5 kohdassa vahvistettuihin asiantuntijoiden standardipalkkioihin), joiden puitteissa edunsaajien asianomaisten viranomaisten esittämät, valvontaluetteloiden soveltamista koskevat pyynnöt osoitetaan asiantuntijoille (heidän käytettävyydestään riippuen). Täytäntöönpanosta vastaava virasto laatii näitä pyyntöjä varten malleja ottaen asianmukaisesti huomioon arvion epävirallisen luonteen ja asian luottamuksellisuuden.

4.2.5   Lopullisesta arvioinnista järjestettävä tapahtuma

Lopullisen arvioinnin tekemiseksi tämän päätöksen nojalla toteutetuista toimista Brysselissä järjestetään edunsaajien ja jäsenvaltioiden kesken kaksipäiväinen tapahtuma mikäli mahdollista tavanomaisten aseiden viennin työryhmän (COARM) kokouksen yhteydessä.

Kustakin 6.1 kohdassa tarkoitetusta edunsaajasta kutsutaan enintään kaksi edustajaa (hallituksen edustajia sekä lupa- ja valvontaviranomaisia).

4.2.6   Aseiden tarkoituksenvastaisiin siirtoihin liittyvät toimet

Hanke toteutetaan Länsi-Afrikan ja Sahelin alueen maille sekä Kiinalle suunnattuina kahtena työpajana seuraavasti:

yksi kaksipäiväinen aloitustyöpaja, johon osallistuu enintään kaksi edunsaajan edustajaa;

yksi kaksipäiväinen päätöstyöpaja, johon osallistuu enintään kolme edunsaajan edustajaa.

Työpajat olisi järjestettävä Länsi-Afrikan ja Sahelin alueen maissa.

5.   ASIANTUNTIJAPALKKIOT

Asiantuntijapalkkioita voidaan maksaa 4.2.2–4.2.4 kohdassa tarkoitetuissa toimissa. Edellä 4.2.4 kohdassa tarkoitettujen toimien osalta asiantuntijapalkkiot lasketaan tunneittain sen mukaan, kuinka paljon aikaa (tunneissa mitattuna) on tosiasiallisesti käytetty tuotetunnistuspyyntöihin. Ennakkoarviona on enintään 100 asiantuntijapalkkiota (800 tuntia).

6.   EDUNSAAJAT

6.1   Edunsaajat 4.2.1–4.2.5 kohdassa tarkoitetuissa toimissa

i)

Kaakkois-Eurooppa (Albania, Bosnia ja Hertsegovina, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Montenegro, Serbia ja Kosovo*);

ii)

Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvat Pohjois-Afrikassa sijaitsevat Välimeren maat (Algeria, Egypti, Libya, Marokko ja Tunisia);

iii)

Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvat Itä-Euroopan ja Kaukasian maat (Armenia, Azerbaidžan, Georgia, Moldovan tasavalta, Ukraina ja Valko-Venäjä).

6.2   Edunsaajat 4.2.6 kohdassa tarkoitetuissa toimissa

ECOWAS-maat (Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kap Verde, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko, Senegal, Sierra Leone ja Togo; Mauritania, Kamerun, Tšad ja Kiina).

6.3   Edunsaajien tarkistaminen

Tavanomaisten aseiden viennin työryhmä (COARM) voi korkean edustajan ehdotuksesta päättää muuttaa edunsaajamaiden luetteloa asianmukaisten perustelujen pohjalta.

7.   HANKKEEN TULOKSET JA TÄYTÄNTÖÖNPANON INDIKAATTORIT

Edellä 4.2.5 kohdassa tarkoitetun lopullisesta arvioinnista järjestettävän tapahtuman lisäksi hankkeen tulosten arvioinnissa otetaan huomioon seuraavat seikat:

7.1   Edunsaajien yksilöllinen arvioiminen

Sen jälkeen kun toimet on saatettu päätökseen, täytäntöönpaneva virasto toimittaa Euroopan ulkosuhdehallinnolle ja komissiolle tilanneselvityksen kustakin 6.1 kohdassa tarkoitetusta edunsaajasta. Tämä selvitys laaditaan yhteistyössä asianomaisten EU:n edustustojen kanssa, ja siinä käsitellään toimia, jotka toteutettiin päätöksen voimassaoloaikana. Selvityksessä arvioidaan myös edunsaajan aseiden siirtojen valvontaan osoittamia voimavaroja. Jos edunsaaja on asekauppasopimuksen osapuoli, arviointi kattaa sen, miten nykyiset voimavarat mahdollistavat asekauppasopimuksen täytäntöönpanon.

7.2   Vaikutusten arviointi ja täytäntöönpanon indikaattorit

Tässä päätöksessä säädettyjen toimien vaikutusta olisi arvioitava teknisesti sen jälkeen, kun ne on saatettu päätökseen 6.1 kohdassa tarkoitettujen edunsaajien osalta. Korkea edustaja tekee vaikutustenarvioinnin yhteistyössä tavanomaisten aseiden viennin työryhmän (COARM) ja tarvittaessa asianomaisten EU:n edustustojen sekä muiden asianomaisten sidosryhmien kanssa.

Tätä varten käytetään seuraavia indikaattoreita:

onko annettu merkityksellisiä sisäisiä säännöksiä aseiden siirtojen valvonnasta ja vastaavatko ne tai missä määrin ne vastaavat yhteisen kannan 2008/944/YUTP säännöksiä, muun muassa arviointiperusteiden soveltaminen, EU:n yhteisen puolustustarvikeluettelon täytäntöönpano, raportointi;

tiedot täytäntöönpanotapauksista, jos tällaiset tiedot ovat saatavilla;

kykenevätkö edunsaajat raportoimaan aseiden viennistä ja/tai tuonnista, ottaen huomioon muun muassa YK:n rekisteri, asekauppasopimukseen kuuluva vuotuinen raportointi, kansalliset selvitykset;

onko edunsaaja virallisesti yhtynyt yhteiseen kantaan 2008/944/YUTP tai aikooko se tehdä niin.

Edellä 7.1 kohdassa tarkoitetuissa yksilöllisissä arviointiselvityksissä olisi tarpeen mukaan viitattava kyseisiin täytäntöönpanon indikaattoreihin.

8.   EU:N TIEDOTUSTOIMIEN VERKKOPORTAALIN KÄYTÖN EDISTÄMINEN

Päätöksen 2012/711/YUTP mukaisesti on kehitetty verkkoportaali, joka on EU:n omistama resurssi (https://export-control.jrc.ec.europa.eu). Se toimii kaikkien EU:n tiedotusohjelmien yhteisenä foorumina (kaksikäyttö, aseet, asekauppasopimus). Edellä 4.2.1–4.2.5 kohdassa luetelluilla toimilla lisätään tietoisuutta EU:n tiedotustoiminnan verkkoportaalista ja edistetään sen käyttöä. Tiedotustoimiin osallistuville olisi annettava tieto verkkoportaalin yksityisestä osasta, joka antaa pysyvän pääsyn resursseihin, asiakirjoihin ja kontakteihin. Verkkoportaalin käyttöä olisi myös edistettävä sellaisten muiden virkamiesten keskuudessa, jotka eivät voi suoraan osallistua avustus- ja tiedotustoimiin.

9.   EU:N NÄKYVYYS

Täytäntöönpaneva virasto ryhtyy kaikkiin aiheellisiin toimenpiteisiin julkistaakseen sen, että toimi on Euroopan unionin rahoittama. Nämä toimenpiteet pannaan täytäntöön Euroopan komission julkaiseman EU:n ulkoisen toiminnan tiedotusta ja näkyvyyttä koskevan käsikirjan mukaisesti. Virasto varmistaa näin ollen unionin osallistumisen näkyvyyden asianmukaisilla logoilla ja julkisuustoimilla, joissa korostetaan unionin asemaa ja lisätään tietoisuutta päätöksen syistä sekä unionin tuesta päätökselle ja tämän tuen tuloksista. Hankkeessa tuotetussa materiaalissa tuodaan selkeästi esiin unionin lippu asiasta annettujen unionin suuntaviivojen mukaisesti.

Koska suunniteltujen toimien laajuus ja luonne vaihtelevat suuresti, käytetään tiedottamisessa erilaisia välineitä, mukaan lukien perinteiset tiedotusvälineet, verkkosivusto, sosiaalinen media sekä tiedotus- ja promootiomateriaalit, kuten informatiiviset kaaviot, lehtiset, uutiskirjeet, lehdistötiedotteet ja muut vaihtoehdot tarpeen mukaan. Hankkeen nojalla laaditut julkaisut ja järjestetyt julkiset tapahtumat varustetaan asianmukaisilla merkinnöillä.

10.   KESTO

Hankkeen arvioitu kokonaiskesto on 24 kuukautta.

11.   RAPORTOINTI

Täytäntöönpaneva virasto laatii raportteja säännöllisesti neljännesvuosittain ja aina kunkin toimen päätyttyä. Raportit toimitetaan korkealle edustajalle viimeistään kuuden viikon kuluttua asianomaisten toimien päättymisestä.

12.   HANKKEEN ARVIOIDUT KOKONAISKUSTANNUKSET JA UNIONIN RAHOITUSOSUUS

Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat 1 110 000 euroa, johon Saksa osallistuu. EU:n rahoittaman hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat 999 000 euroa.


Top