Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-lainsäädännön täytäntöönpano

EU-lainsäädännön täytäntöönpano

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 288 artikla

ARTIKLAN TARKOITUS

Artiklassa vahvistetaan, että käyttäessään unionin toimivaltaa toimielimet hyväksyvät asetuksia, direktiivejä ja päätöksiä sekä antavat suosituksia ja lausuntoja. Lisäksi artiklassa kuvataan näiden oikeudellisten säädösten luonnetta niiden soveltamisen ja sitovuuden osalta.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

EU perustuu oikeusvaltioperiaatteeseen. EU varmistaa lainsäädännöllisillä keinoilla, että jäsenvaltiot panevat EU:n politiikat ja tavoitteet asianmukaisesti täytäntöön.

Euroopan komissio valvoo, että EU-lainsäädäntöä sovelletaan oikein ja oikea-aikaisesti. Jos hallitukset tai yritykset jättävät velvollisuutensa hoitamatta tai rikkovat lakia, komissio voi ryhtyä oikeustoimiin niitä vastaan.

Komissiolla on Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 17 artiklan nojalla valtuudet huolehtia

Komissio

  • laatii lainsäädäntöluonnoksia ja toimittaa ne muille lainsäädäntövaltaa käyttäville EU:n toimielimille, joita ovat Euroopan parlamentti ja neuvosto;
  • auttaa EU:n jäsenvaltiota EU-lainsäädännön asianmukaisessa toimeenpanossa
    • tarjoamalla tietoa, täytäntöönpanosuunnitelmia ja yleistä neuvontaa verkossa sekä
    • järjestämällä asiantuntijaryhmien tapaamisia;
  • nostaa kanteen Euroopan unionin tuomioistuimessa, jos se katsoo, että jäsenvaltion hallitus ei ole sisällyttänyt EU-lainsäädäntöä kansalliseen säännöstöönsä sovittuun määräaikaan mennessä tai toimeenpannut sitä asianmukaisesti (rikkomusmenettely);
  • määrää sakkoja yrityksille, joiden katsoo rikkovan EU:n kilpailusääntöjä.

Euroopan unionin tuomioistuin

  • tulkitsee perussopimuksia ja säädöksiä ennakkoratkaisumenettelyssä;
  • tekee päätöksiä siitä, onko EU-lainsäädäntöä rikottu;
  • voi määrätä hallitukselle sakkoja, jos se ei ole toteuttanut tarvittavia korjaavia toimenpiteitä sen jälkeen, kun EU-lainsäädännön rikkominen on todettu.

Kansalliset hallitukset

  • vastaavat ensi sijassa EU-lainsäädännön saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä sekä sen asianmukaisen täytäntöönpanon varmistamisesta (SEU-sopimuksen 4 artikla);
  • toteuttavat kaikki tarvittavat kansallisen lainsäädäntönsä mukaiset toimenpiteet sitovan EU-lainsäädännön täytäntöönpanemiseksi (SEUT-sopimuksen 291 artiklan 1 kohta);
  • ottavat käyttöön tehokkaat menettelyt niitä henkilöitä varten, jotka katsovat, että heidän lainsäädännön mukaisia oikeuksiaan on rikottu.

TAUSTAA

EU-oikeus perustuu primaarilainsäädäntöön ja sekundaarilainsäädäntöön (eli johdettuun oikeuteen). Primaarilainsäädäntöön kuuluvat EU:n perussopimukset, jotka muodostavat EU:n toiminnan perustan ja sisältävät sen perussäännöt.

Johdettuun oikeuteen kuuluvat asetukset, direktiivit, päätökset, delegoidut säädökset ja täytäntöönpanosäädökset.

Asetukset ja päätökset ovat automaattisesti sitovia koko EU:ssa voimaantulopäivästään lähtien, ja direktiivit on saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä tiettyyn määräaikaan mennessä, yleensä direktiivin antamista seuraavan kahden vuoden aikana.

ASIAKIRJA

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 2 luku – Unionin säädökset, hyväksymismenettelyt ja muita määräyksiä – 1 jakso – Unionin säädökset – 288 artikla (aiempi EY-sopimuksen 249 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 171–172)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – I osasto – Yhteiset määräykset – 4 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 18)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto

III osasto – Määräykset toimielimistä – 17 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 25–26)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 2 luku – Unionin säädökset, hyväksymismenettelyt ja muita määräyksiä – 1 jakso – Unionin säädökset – 291 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 173)

Viimeisin päivitys: 12.07.2018

Top