EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan unionin asetukset

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 288 artikla – asetukset

ARTIKLAN TARKOITUS

Siinä määritellään säädökset, joita Euroopan unioni (EU) voi hyväksyä, asetukset mukaan lukien.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • Asetukset ovat säädöksiä, jotka on määritelty Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 288 artiklassa. Asetukset pätevät yleisesti, ovat kaikilta osiltaan velvoittavia, ja niitä sovelletaan sellaisinaan kaikissa EU:n jäsenvaltioissa.
  • On kuitenkin huomattava, että joitakin asetuksia ei sovelleta kaikkiin jäsenvaltioihin ja on olemassa joitakin jäsenvaltioita koskevia poikkeuksia, eli ne ovat jättäytyneet ulkopuolelle, esimerkiksi seuraavasti:
  • Kun EU esimerkiksi päätti ryhtyä toimiin suojellakseen paremmin ihmisten terveyttä ja ympäristöä kemiallisiin aineisiin liittyviltä riskeiltä, se hyväksyi asiaa koskevan asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (REACH-asetus – ks. tiivistelmä).
  • Asetukset ovat osa EU:n johdettua oikeutta. EU:n toimielimet hyväksyvät ne perustamissopimusten perusteella. Niillä pyritään takaamaan EU:n lainsäädännön yhtenäinen soveltaminen kaikkialla EU:ssa.
  • Asetus voi olla säädös, delegoitu säädös tai täytäntöönpanosäädös. Jos se hyväksytään Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan parlamentin tavallisessa lainsäädäntömenettelyssä tai erityisessä lainsäätämisjärjestyksessä, se on säädös.
  • Asetus pätee yleisesti abstrakteihin henkilöryhmiin (ei yksilöityihin henkilöihin), ja se on kaikilta osiltaan velvoittava. Päätöksessä voidaan sen sijaan nimetä, kenelle se on osoitettu, ja se velvoittaa vain niitä.
  • Niiden, joita asetus koskee, on noudatettava sitä kokonaisuudessaan, ja sitä sovelletaan sellaisenaan jäsenvaltioissa. Tämä tarkoittaa sitä, että
    • sitä sovelletaan voimaantulonsa jälkeen sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa ilman, että sitä tarvitsee saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä;
    • siinä voidaan asettaa oikeuksia ja velvollisuuksia luonnollisille henkilöille, jotka voivat vedota siihen suoraan kansallisissa tuomioistuimissa;
    • luonnolliset henkilöt voivat käyttää sitä perustana suhteissaan toisiin luonnollisiin henkilöihin, jäsenvaltioihin ja EU:n viranomaisiin.
  • Asetus tulee voimaan siinä säädettynä päivänä tai, mikäli tämä ei ole mahdollista, 20 päivää sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Asetuksia sovelletaan samanaikaisesti, automaattisesti ja yhdenmukaisesti kaikkialla EU:ssa.

Delegoidut asetukset

Delegoituja säädöksiä koskevassa menettelyssä (SEUT-sopimuksen 290 artikla) Euroopan komissio voi hyväksyä delegoituja asetuksia täydentääkseen tai tarkistaakseen muita kuin säädöksen keskeisiä osia.

Täytäntöönpanoasetukset

  • Täytäntöönpanosäädöksiä koskevassa menettelyssä (SEUT-sopimuksen 291 artikla) komissio ja poikkeustapauksissa neuvosto voi hyväksyä asetuksia sellaisen lainsäädännön täytäntöönpanemiseksi, joka edellyttää yhdenmukaista täytäntöönpanoa EU:ssa. Komission täytäntöönpanovaltaa on käytettävä asetuksen (EU) N:o 182/2011 mukaisesti (ks. tiivistelmä).
  • Euroopan unionin toimielimet voivat myös hyväksyä Euroopan sosiaalirahastoa ja Euroopan aluekehitysrahastoa koskevia täytäntöönpanoasetuksia. Tämäntyyppiset asetukset on määritelty SEUT-sopimuksen 164 ja 178 artiklassa.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 2 luku – Unionin säädökset, hyväksymismenettelyt ja muita määräyksiä – 1 jakso – Unionin säädökset – 288 artikla (aiempi EY-sopimuksen 249 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 171–172)

Viimeisin päivitys: 16.03.2022

Top