Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan puolustusalan toimintasuunnitelma

Euroopan puolustusalan toimintasuunnitelma

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Tiedonanto (COM(2016) 950 final) – Euroopan puolustusalan toimintasuunnitelma

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 42 artikla

TIEDONANNON TARKOITUS

  • Tiedonannon tavoitteena on
    • tehostaa Euroopan unionin (EU) maiden puolustusvalmiuksiin käytettyjen varojen käyttöä
    • koota yhteen resursseja EU:n kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi
    • luoda kilpailukykyisempi ja innovatiivisempi teollisuuspohja puolustusalalla.
  • Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 42 artiklassa vahvistetaan EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan toiminta. Se kattaa useita osa-alueita aina päätöksenteosta ja Euroopan puolustusviraston roolista keskinäistä avunantoa koskevaan EU:n lausekkeeseen.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Toimintasuunnitelma jakautuu kolmeen lohkoon:

  • 1.

    Euroopan puolustusrahaston perustaminen, mukaan lukien kaksi rahoitusjärjestelyä:

    • Tutkimus: yhteensä 90 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä ja sen jälkeen 500 miljoonaa euroa vuodessa yhteistyöhön perustuvien tutkimushankkeiden rahoittamiseen innovatiivisten puolustusteknologioiden alalla (esim. elektroniikka, salatut ohjelmistot, robotiikka).
    • Valmiudet: noin viisi miljardia euroa vuodessa (Euroopan komissio tarkentaa määrän), jotta EU-maat voivat hankkia tiettyjä resursseja (esim. miehittämättömiä ilma-aluksia, helikoptereita) yhdessä ja vähentää siten kustannuksia. EU-maat päättävät näistä valmiuksista ja omistavat ne yhdessä.
    • Puolustusrahaston painopisteet vahvistaa koordinointielin, jossa kokoontuvat unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja sekä EU-maiden, Euroopan puolustusviraston, komission ja teollisuudenalan edustajat.
  • 2.

    Investointien suuntaaminen puolustusalan toimitusketjuihin: Komissio tukee Euroopan investointipankkia, joka pyrkii parantamaan puolustusalan toimitusketjun rahoitusmahdollisuuksia. Puolustusalan toimitusketjun ydin koostuu suurelta osin pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Lisäksi komissio edistää alakohtaista osaamisyhteistyötä koskevan suunnitelman yhteydessä puolustusalan yhteistyötä. Se pyrkii varmistamaan, että työntekijöillä on tarvittavat taidot innovaatioiden luomiseen.

  • 3.

    EU:n puolustusalan sisämarkkinoiden vahvistaminen: Komissio ryhtyy tehostamaan EU:n laajuista kilpailua puolustusalan hankinnoissa torjuakseen markkinoiden hajanaisuutta ja lisätäkseen puolustusalan kilpailukykyä. Yritykset voivat toimia helpommin yli rajojen, ja EU-maat saavat eniten vastinetta rahoilleen. Tätä varten komissio ehdottaa, että parannetaan hankintadirektiivin ja siirtoja koskevan direktiivin täytäntöönpanoa.

Muita tärkeitä kohtia:

TAUSTAA

  • EU-mailla on yhdessä maailman toiseksi suurimat sotilasmenot (Yhdysvaltojen jälkeen). Suurimmat puolustusalan hankinnat tehdään kuitenkin valtiotasolla, ja esimerkiksi päällekkäisyydet sekä yhteentoimivuuden ja teknologian puutteet heikentävät edelleen EU:n sotilaallisten valmiuksien tehokkuutta.
  • Vaikka EU:n ulkopuoliset maat lisäävät sotilasmenojaan, EU-maat keskimäärin vähentävät puolustusalan rahoitustaan.
  • Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Euroopan puolustusalan toimintasuunnitelma (COM(2016) 950 final, 30.11.2016)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – V osasto – Yleiset määräykset unionin ulkoisesta toiminnasta ja erityismääräykset yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – 2 luku – Erityismääräykset yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – 2 jakso – Yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa koskevat määräykset – 42 artikla (aiempi SEU-sopimuksen 17 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 38–39)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/81/EY, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2009, hankintaviranomaisten ja hankintayksiköiden tekemien rakennusurakoita sekä tavara- ja palveluhankintoja koskevien sopimusten tekomenettelyjen yhteensovittamisesta puolustus- ja turvallisuusalalla ja direktiivien 2004/17/EY ja 2004/18/EY muuttamisesta (EUVL L 216, 20.8.2009, s. 76–136)

Direktiiviin 2009/81/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/43/EY, annettu 6 päivänä toukokuuta 2009, yhteisön sisällä tapahtuvia puolustukseen liittyvien tuotteiden siirtoja koskevien ehtojen yksinkertaistamisesta (EUVL L 146, 10.6.2009, s. 1–36)

Ks. konsolidoitu toisinto

Viimeisin päivitys: 17.07.2017

Top