EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan unionin ja Ukrainan välinen assosiaatiosopimus

Euroopan unionin ja Ukrainan välinen assosiaatiosopimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Päätös (EU) 2017/1247 ja päätös (EU) 2017/1248 EU:n ja Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä EU:n puolesta

PÄÄTÖSTEN JA SOPIMUKSEN TARKOITUS

  • Neuvoston päätöksillä (EU) 2017/1247 ja (EU) 2017/1248 hyväksyttiin Ukrainan kanssa tehty assosiaatiosopimus, joka tuli voimaan päätösten nojalla.
  • Sopimus muodostaa Euroopan unionin (EU) ja Ukrainan välisissä sopimussuhteissa uuden vaiheen, jonka tavoitteena on osapuolten poliittinen assosioituminen ja taloudellinen yhdentyminen seuraavasti:
    • edistetään osapuolten asteittaista lähentymistä (hyvää suhdetta) yhteisten arvojen pohjalta
    • tehostetaan poliittista vuoropuhelua ja yhteistyötä vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueella
    • edistetään rauhaa ja vakautta
    • luodaan edellytykset talous- ja kauppasuhteiden tehostamiselle, niin että Ukraina voi asteittain päästä joiltakin osin EU:n sisämarkkinoille
    • luodaan edellytykset yhä tiiviimmälle yhteistyölle muilla osapuolten yhteistä etua koskevilla aloilla.
  • Sopimuksella korvataan EU:n ja Ukrainan välinen kumppanuus- ja yhteistyösopimus, joka muodosti aiemmin oikeusperustan ja puitteet EU:n ja Ukrainan keskinäisille suhteille.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Sopimuksen johdanto-osassa esitetään sopimuksen perusteet ja tavoitteet. Varsinainen sopimusteksti on jaettu seitsemään osastoon.

Yleiset periaatteet

EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen keskeisiä elementtejä ovat

  • demokratian periaatteiden, oikeusvaltion, hyvän hallinnon, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittaminen
  • täysivaltaisuuden, alueellisen koskemattomuuden ja rajojen loukkaamattomuuden sekä itsenäisyyden periaatteiden noudattamisen edistäminen sekä joukkotuhoaseiden leviämisen estäminen.

EU ja Ukraina vahvistavat myös, että niiden suhteet perustuvat vapaan markkinatalouden periaatteisiin. Ne tunnustavat myös seuraavat keskeiset tavoitteet niiden suhteiden kehittämisessä:

Tehostettu poliittinen vuoropuhelu ja yhteistyö

Poliittista vuoropuhelua kehitetään EU:n ja Ukrainan lähentämiseksi asteittain yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan aloilla. Sillä pyritään muun muassa

  • lujittamaan osapuolten välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua kansainvälisen turvallisuuden ja kriisinhallinnan aloilla, jotta voidaan käsitellä maailmanlaajuisia ja alueellisia haasteita ja keskeisiä uhkia
  • kehittämään tulossuuntautunutta käytännön yhteistyötä rauhan, turvallisuuden ja vakauden saavuttamiseksi Euroopan mantereella.

Oikeus, vapaus ja turvallisuus

Tämän alan prioriteetteina on

  • oikeusvaltioperiaatteen lujittaminen ja instituutioiden vahvistaminen kaikilla tasoilla hallinnossa yleensä sekä
  • lainvalvonnan ja erityisesti oikeudenkäytön aloilla.

Tavoitteena on lujittaa oikeuslaitosta, parantaa sen tehokkuutta, turvata sen riippumattomuus ja puolueettomuus sekä torjua korruptiota. Osapuolten välisen yhteistyön johtoajatuksena oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioiden alalla on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittaminen.

Osapuolet sitoutuvat myös

  • lisäämään vuoropuhelua ja yhteistyötä maahanmuuton, turvapaikka-asioiden ja rajaturvallisuuden alalla sekä
  • torjumaan järjestäytynyttä rikollisuutta ja rahanpesua.

Tässä osastossa mainitaan myös, että osapuolet haluavat nimenomaisesti lisätä ihmisten välisiä kontakteja ja tunnustavat, että aikanaan on tärkeää ottaa käyttöön Ukrainan kansalaisten viisumivapaa matkustus EU:hun edellyttäen, että olosuhteet mahdollistavat hallitun ja turvallisen liikkuvuuden.

Kauppa ja kaupan liitännäistoimenpiteet

Osapuolten tavoitteena on perustaa pitkälle menevä ja laaja-alainen vapaakauppa-alue. Ne ovat sitoutuneet luomaan uudenlaisen suotuisan ilmapiirin erityisesti kaupalle ja investoinneille sekä tehostamaan kilpailua, jotka kaikki ovat olennaisen tärkeitä talouden rakenneuudistuksen ja nykyaikaistamisen kannalta. Pitkälle menevä ja laaja-alainen vapaakauppa-alue edellyttää tullien ja kiintiöiden vaiheittaista poistamista sellaisen laajemman prosessin mukaisesti, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa Ukrainan lainsäädäntöä EU:n säädösten, standardien ja käytäntöjen (säännöstö) kanssa ja siten edistää tiiviimpää taloudellista yhdentymistä EU:n sisämarkkinoihin.

Taloudellinen ja alakohtainen yhteistyö

Osasto kattaa lukuisilla eri aloilla ja toimialoilla tehtävän yhteistyön, joka perustuu asteittaiseen yhdenmukaistamiseen EU:n säädösten ja käytäntöjen sekä tarvittaessa kansainvälisten normien ja standardien kanssa. Yhdenmukaistamisen piiriin kuuluvat muun muassa seuraavat toimialat:

Rahoitusyhteistyö

EU ja EU:n jäsenvaltiot ovat antaneet rahoitusapua Ukrainalle 1990-luvulta lähtien. Ukraina voi saada jatkuvaa rahoitustukea asianmukaisten EU:n rahoitusmekanismien ja -välineiden kautta saavuttaakseen assosiaatiosopimuksen tavoitteet. Kaudella 2021–2027 entinen Euroopan naapuruusväline on korvattu naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön välineellä (Globaali Eurooppa).

Institutionaaliset määräykset, yleiset määräykset ja loppumääräykset

Viimeisessä osastossa käsitellään EU:n ja Ukrainan välisten suhteiden hoitoa. Institutionaaliset puitteet ovat seuraavat:

  • EU:n ja Ukrainan huippukokous: mahdollistaa Eurooppa-neuvoston ja komission puheenjohtajien sekä Ukrainan presidentin välisen huipputason poliittisen vuoropuhelun.
  • Assosiaationeuvosto: käy ministeritason vuoropuhelua asioista, joista voidaan tehdä sitovia päätöksiä.
  • Assosiaatiokomitea: avustaa assosiaationeuvostoa sen tehtävien valmistelussa; komitea voi muodostaa alakomiteoita alakohtaisen yhteistyön toteuttamista varten.
  • Parlamentaarinen assosiaatiovaliokunta: foorumi, jolla Euroopan parlamentin ja Ukrainan parlamentin jäsenet kokoontuvat mielipiteiden vaihtoa varten.
  • Kansalaisyhteiskunnan foorumi: edistää kansalaisyhteiskuntien edustajien säännöllisiä tapaamisia ja antaa suosituksia assosiaationeuvostolle.

Kaupan väliaikainen vapauttaminen

Ottaen huomioon Venäjän provosoimattoman ja perusteettoman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto hyväksyivät 25. toukokuuta 2023 asetuksen (EU) 2023/1077, jolla otetaan käyttöön väliaikaisia kauppaa vapauttavia toimenpiteitä, joilla täydennetään assosiaatiosopimuksen mukaisia kaupallisia myönnytyksiä ja keskeytetään voimassa olevat kaupan suojatoimet yhden vuoden ajaksi. Toimet tulivat voimaan 6. kesäkuuta 2023. Tällä asetuksella uudistetaan aiempi asetus (EU) 2022/870.

Kaikki Ukrainan kanssa tehdyn pitkälle menevää ja laaja-alaista vapaakauppasopimusta koskevan assosiaatiosopimuksen IV osaston mukaiset tariffit, joita ei ole vielä vapautettu, keskeytetään vuodeksi. Keskeytys koskee

  • tulohintajärjestelmän alaisia hedelmiä ja vihanneksia sekä tariffikiintiöiden alaisia maataloustuotteita ja jalostettuja maataloustuotteita
  • Ukrainasta peräisin olevaan tuontiin sovellettavien polkumyyntitullien kantamista ja
  • tuontiin sovellettavan yhteisen järjestelmän soveltamista Ukrainasta peräisin olevan tuonnin osalta.

VOIMAANTULOPÄIVÄ

Se tuli voimaan 1. syyskuuta 2017.

TAUSTAA

Monia merkittäviä sopimuksen osia sovellettiin väliaikaisesti 1. marraskuuta 2014 lähtien:

  • ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittaminen sekä oikeusvaltio
  • poliittinen vuoropuhelu ja poliittiset uudistukset
  • oikeus, vapaus ja turvallisuus
  • taloudellinen ja alakohtainen yhteistyö (esim. energia-ala, ympäristö, ilmastotoimet, liikenne, maatalous, maaseudun kehittäminen, kuluttajansuoja ja kalatalousala) ja rahoitusyhteistyö, mukaan lukien petostentorjunta.

Pitkälle menevää ja laaja-alaista vapaakauppa-aluetta sovelletaan väliaikaisesti 1. tammikuuta 2016 alkaen.

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välinen assosiaatiosopimus, (EUVL L 161, 29.5.2014, s. 3–2137).

Assosiaatiosopimukseen tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Neuvoston päätös (EU) 2017/1247, annettu 11 päivänä heinäkuuta 2017, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta lukuun ottamatta määräyksiä, jotka liittyvät työntekijöinä toisen osapuolen alueella laillisesti työskentelevien kolmansien maiden kansalaisten kohteluun (EUVL L 181, 12.7.2017, s 1–3).

Neuvoston päätös (EU) 2017/1248, annettu 11 päivänä heinäkuuta 2017, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta niiden määräysten osalta, jotka liittyvät työntekijöinä toisen osapuolen alueella laillisesti työskentelevien kolmansien maiden kansalaisten kohteluun (EUVL L 181, 12.7.2017, s. 4–5).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/1077, annettu 31 päivänä toukokuuta 2023, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen mukaisesti ukrainalaisiin tuotteisiin sovellettavia kaupan myönnytyksiä täydentävistä väliaikaisista kauppaa vapauttavista toimenpiteistä (EUVL L 144, 5.6.2023, s. 1–6).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/870, annettu 30 päivänä toukokuuta 2022, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen mukaisesti ukrainalaisiin tuotteisiin sovellettavia kaupan myönnytyksiä täydentävistä väliaikaisista kauppaa vapauttavista toimenpiteistä (EUVL L 152, 3.6.2022, s. 103–108).

Ilmoitus Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen voimaantulosta (EUVL L 193, 25.7.2017, s. 1).

Ilmoitus Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 321, 5.12.2015, s. 1).

Ilmoitus Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 311, 31.10.2014, s. 1).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/478, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2015, tuontiin sovellettavasta yhteisestä järjestelmästä (EUVL L 83, 27.3.2015, s. 16–33).

Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välinen assosiaatiosopimukseen liittyvä päätösasiakirja (EUVL L 278, 20.9.2014, s. 4–5).

Neuvoston päätös 2014/668/EU, annettu 23 päivänä kesäkuuta 2014, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta III osaston (lukuun ottamatta määräyksiä, jotka liittyvät työntekijöinä toisen osapuolen alueella laillisesti työskentelevien kolmansien maiden kansalaisten kohteluun) ja IV, V, VI ja VII osaston sekä niitä koskevien liitteiden ja pöytäkirjojen osalta, ja sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 278, 20.9.2014, s. 1–3).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston päätös 2014/295/EU, annettu 17 päivänä maaliskuuta 2014, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta johdanto-osan, 1 artiklan ja I, II ja VII osastojen osalta, ja sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 161, 29.5.2014, s. 1–2).

Viimeisin päivitys: 09.06.2023

Top