Associeringsavtal med Ukraina

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Beslut (EU) 2017/1247 och beslut (EU) 2017/1248 om ingående på EU:s vägnar av associeringsavtalet med Ukraina

VILKET SYFTE HAR BESLUTEN OCH AVTALET?

VIKTIGA PUNKTER

Avtalet inleds med en ingress, som innehåller skälen till avtalet och dess syften. Därefter följer sju avdelningar.

Allmänna principer

Följande principer utgör grundläggande delar av avtalet mellan parterna:

EU och Ukraina enas också om att principerna om en fri marknadsekonomi ligger till grund för deras förbindelser. De erkänner också att följande är av central betydelse för att stärka deras förbindelser:

Starkare politisk dialog och samarbete

Den politiska dialogen kommer att utvecklas ytterligare för att uppnå en gradvis konvergens mellan EU och Ukraina på områdena för gemensam utrikes- och säkerhetspolitik och gemensam säkerhets- och försvarspolitik. Bland annat kommer man att försöka

Rättvisa, frihet och säkerhet

Inom detta område prioriteras arbetet med att

Syftet är att stärka rättsväsendet, förbättra dess effektivitet, säkerställa dess oberoende och opartiskhet samt bekämpa korruption. Respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna ska vara vägledande för parternas samarbete om rättvisa, frihet och säkerhet.

Parterna åtar sig även att

I avdelningen nämns också uttryckligen att parterna vill öka de direkta personkontakterna och inser betydelsen av att – så småningom – införa visumfria resor till EU för ukrainska medborgare, förutsatt att villkoren för välhanterad och säker rörlighet är uppfyllda.

Handel och handelsrelaterade frågor

Parterna har som mål att upprätta ett djupgående och omfattande frihandelsområde och därmed skapa ett nytt ekonomiskt klimat som framför allt främjar handel, investeringar och en stärkt konkurrens. Dessa är avgörande faktorer för omstrukturering och modernisering av ekonomin. I frihandelsavtalet ingår att gradvis avskaffa tullar och kvoter, vilket ligger i linje med den mer omfattande processen att anpassa Ukrainas lagar till EU:s lagar, normer och praxis (EU:s regelverk). Detta kommer att bidra till ytterligare ekonomisk integration med EU:s inre marknad.

Ekonomiskt samarbete och sektorssamarbete

Denna avdelning omfattar samarbete inom en rad olika områden och sektorer genom successiv anpassning till EU:s lagstiftning och praxis, samt till internationella normer och standarder om sådana finns. Till de berörda områdena hör

Finansiellt samarbete

EU och medlemsstaterna (EU-länderna) har gett ekonomiskt bistånd till Ukraina sedan 1990-talet. Ukraina kan få fortsatt ekonomiskt stöd genom EU:s relevanta finansieringsmekanismer och finansieringsinstrument för att uppnå målen i associeringsavtalet. Det tidigare europeiska grannskapsinstrumentet har nu ersatts av instrumentet för grannskapet, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen för perioden 2021–2027.

Institutionella och allmänna bestämmelser och slutbestämmelser

Denna sista avdelning handlar om hur man sköter förbindelserna mellan EU och Ukraina. Den institutionella strukturen ser ut på följande sätt:

Tillfällig liberalisering av handeln

Mot bakgrund av Rysslands oprovocerade och omotiverade anfallskrig mot Ukraina antog Europaparlamentet och Europeiska unionens råd (rådet) den 25 maj 2023 förordning (EU) 2023/1077. Förordningen innebär att EU inför åtgärder för att tillfälligt liberalisera handeln, som kompletterar handelsmedgivandena enligt associeringsavtalet, och upphäver sina handelspolitiska skyddsåtgärder under ett års tid. Dessa åtgärder trädde i kraft den 6 juni 2023. Genom denna förordning förnyas åtgärderna i den tidigare förordningen (EU) 2022/870.

Alla tullar som inte redan har avskaffats enligt avdelning IV i associeringsavtalet med Ukraina, som omfattar upprättande av ett djupgående och omfattande frihandelsområde, upphävs under ett års tid. Detta innebär följande tillfälliga ändringar:

DATUM FÖR IKRAFTTRÄDANDE

Avtalet trädde i kraft den 1 september 2017.

BAKGRUND

Många viktiga delar i avtalet började tillämpas provisoriskt fr.o.m. den 1 november 2014, nämligen

Det djupgående och omfattande frihandelsavtalet började tillämpas den 1 januari 2016.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Associeringsavtal mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (EUT L 161, 29.5.2014, s. 3).

Fortlöpande ändringar av associeringsavtalet har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Rådets beslut (EU) 2017/1247 av den 11 juli 2017 om ingående på Europeiska unionens vägnar av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan, med undantag för bestämmelserna om behandling av arbetstagare som är tredjelandsmedborgare och lagligen är anställda på den andra partens territorium (EUT L 181, 12.7.2017, s. 1).

Rådets beslut (EU) 2017/1248 av den 11 juli 2017 om ingående på Europeiska unionens vägnar av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan, vad avser bestämmelserna om behandling av arbetstagare som är tredjelandsmedborgare och lagligen anställda på den andra partens territorium (EUT L 181, 12.7.2017, s. 4).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1077 av den 31 maj 2023 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (EUT L 144, 5.6.2023, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/870 av den 30 maj 2022 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (EUT L 152, 3.6.2022, s. 103).

Information om ikraftträdandet av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (EUT L 193, 25.7.2017, s. 1).

Meddelande om provisorisk tillämpning av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (EUT L 321, 5.12.2015, s. 1).

Meddelande om provisorisk tillämpning av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (EUT L 311, 31.10.2014, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/478 av den 11 mars 2015 om gemensamma importregler (EUT L 83, 27.3.2015, s. 16).

Slutakt mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan, vad gäller associeringsavtalet (EUT L 278, 20.9.2014, s. 4).

Rådets beslut 2014/668/EU av den 23 juni 2014 om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, och om provisorisk tillämpning av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan, vad gäller avdelning III (med undantag för bestämmelserna om behandling av arbetstagare som är tredjelandsmedborgare och lagligen anställda på den andra partens territorium) och avdelningarna IV, V, VI och VII i avtalet, samt därtill hörande bilagor och protokoll (EUT L 278, 20.9.2014, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Rådets beslut 2014/295/EU av den 17 mars 2014 om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, och om provisorisk tillämpning av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan, vad gäller ingressen, artikel 1 och avdelningarna I, II och VII i avtalet (EUT L 161, 29.5.2014, s. 1).

Senast ändrat 09.06.2023