Απόφαση (ΕΕ) 2017/1247 και απόφαση (ΕΕ) 2017/1248 σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της ΕΕ, της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία
Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα προοίμιο στο οποίο εκτίθενται οι λόγοι της συμφωνίας και οι στόχοι της. Ακολουθείται από επτά τίτλους.
Γενικές αρχές
Οι αρχές που αποτελούν βασικά στοιχεία της συμφωνίας μεταξύ των μερών είναι οι εξής:
Η ΕΕ και η Ουκρανία συμφωνούν επίσης ότι οι αρχές της οικονομίας ελεύθερης αγοράς θεμελιώνουν τη σχέση τους. Αναγνωρίζουν επίσης ότι τα ακόλουθα είναι ουσιώδη για την ενίσχυση της σχέσης τους:
Εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας
Ο πολιτικός διάλογος θα αναπτυχθεί περαιτέρω προκειμένου να επιτευχθεί σταδιακή σύγκλιση ΕΕ-Ουκρανίας στους τομείς της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας καθώς και της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Μεταξύ άλλων, θα επιδιώξει:
Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια
Σε αυτούς τους τομείς, οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τα εξής:
Σκοπός είναι η ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας του και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών θα καθοδηγήσει τη συνεργασία των μερών όσον αφορά τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.
Τα μέρη δεσμεύονται επίσης:
Ο τίτλος συμπεριλαμβάνει επίσης ρητή αναφορά στην επιθυμία των μερών για αυξημένες διαπροσωπικές επαφές και την αναγνώριση από μέρους τους της σπουδαιότητας της θέσπισης —σε εύθετο χρόνο— άνευ θεώρησης ταξιδιών στην ΕΕ για τους Ουκρανούς πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι καλά διαχειριζόμενης και ασφαλούς κινητικότητας.
Εμπόριο και εμπορικά θέματα
Ο σκοπός των μερών είναι η δημιουργία μιας σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA). Δεσμεύονται να δημιουργήσουν ένα νέο κλίμα που να προάγει ιδίως το εμπόριο και τις επενδύσεις και να τονώσουν τον ανταγωνισμό, τα οποία είναι καίριας σημασίας για την οικονομική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό. Η DCFTA περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των τελωνειακών δασμών και των ποσοστώσεων, που — σύμφωνα με την ευρύτερη διαδικασία της εναρμόνισης της νομοθεσίας της Ουκρανίας με τη νομοθεσία, τα πρότυπα και τις πρακτικές της ΕΕ (κεκτημένο) — θα συμβάλουν στην περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση με την ενιαία αγορά της ΕΕ.
Οικονομική και τομεακή συνεργασία
Ο παρών τίτλος καλύπτει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων και τομέων, με βάση τη σταδιακή εναρμόνιση με τη νομοθεσία και τις πρακτικές της ΕΕ και, όπου χρειάζεται, με διεθνείς κανόνες και διεθνή πρότυπα. Στους σχετικούς τομείς συγκαταλέγονται οι εξής:
Οικονομική συνεργασία
Από τη δεκαετία του 1990 η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ χορηγούν χρηματοδοτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη βοήθεια μέσω των σχετικών μηχανισμών και εργαλείων χρηματοδότησης της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας σύνδεσης. Για την περίοδο 2021-2027, ο πρώην Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Γειτονίας έχει αντικατασταθεί από τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Παγκόσμια Ευρώπη.
Θεσμικές, γενικές και τελικές διατάξεις
Ο τελευταίος τίτλος καλύπτει τον τρόπο διαχείρισης των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας. Το θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ως εξής:
Προσωρινή ελευθέρωση του εμπορίου
Στις 25 Μαΐου 2023, ενόψει του απρόκλητου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/1077 για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου που συμπληρώνουν τις εμπορικές παραχωρήσεις βάσει της συμφωνίας σύνδεσης και αναστέλλουν τα υφιστάμενα μέτρα εμπορικής άμυνας για περίοδο 1 έτους. Τα εν λόγω μέτρα τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Ιουνίου 2023. Ο εν λόγω κανονισμός ανανεώνει τον προηγούμενο κανονισμό (ΕΕ) 2022/870.
Όλοι οι δασμοί βάσει του τίτλου IV της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία για τη θέσπιση της DCFTA, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη ελευθερωθεί, αναστέλλονται για ένα έτος. Η αναστολή καλύπτει τα εξής:
Τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Μερικά σημαντικά μέρη της συμφωνίας εφαρμόστηκαν προσωρινά από την 1η Νοεμβρίου 2014:
Η DCFTA εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:
Συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου (ΕΕ L 161 της 29.5.2014, σ. 3-2137).
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις αυτής της συμφωνίας σύνδεσης έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.
Απόφαση (ΕΕ) 2017/1247 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2017, για τη σύναψη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου εκτός των διατάξεων περί της μεταχείρισης των υπηκόων τρίτων χωρών που απασχολούνται νόμιμα ως εργάτες στο έδαφος τρίτου μέρους (ΕΕ L 181 της 12.7.2017, σ. 1-3).
Απόφαση (ΕΕ) 2017/1248 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας αφετέρου, όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν τη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που απασχολούνται νόμιμα ως εργαζόμενοι στο έδαφος του άλλου μέρους (ΕΕ L 181 της 12.7.2017, σ. 4-5).
Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1077 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαΐου 2023, για τα προσωρινά μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου, τα οποία συμπληρώνουν τις εμπορικές παραχωρήσεις που εφαρμόζονται στα ουκρανικά προϊόντα βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου (ΕΕ L 144 της 5.6.2023, σ. 1-6).
Κανονισμός (ΕΕ) 2022/870 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2022, για τα προσωρινά μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου, τα οποία συμπληρώνουν τις εμπορικές παραχωρήσεις που εφαρμόζονται στα ουκρανικά προϊόντα βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου (ΕΕ L 152 της 3.6.2022, σ. 103-108).
Ενημέρωση σχετικά με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου (ΕΕ L 193 της 25.7.2017, σ. 1).
Ανακοίνωση σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου (ΕΕ L 321 της 5.12.2015, σ. 1).
Ανακοίνωση σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου (ΕΕ L 311 της 31.10.2014, σ. 1).
Κανονισμός (ΕΕ) 2015/478 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών (ΕΕ L 83 της 27.3.2015, σ. 16-33).
Τελική Πράξη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου, όσον αφορά τη συμφωνία σύνδεσης (ΕΕ L 278 της 20.9.2014, σ. 4-5).
Απόφαση 2014/668/ΕΕ του Συμβουλίου, της 23ης Ιουνίου 2014, για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ουκρανίας, αφετέρου, όσον αφορά τον τίτλο III (με εξαίρεση τις διατάξεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπηκόων τρίτων χωρών που απασχολούνται νομίμως ως εργαζόμενοι στο έδαφος του άλλου μέρους) και τους τίτλους IV, V, VI και VII αυτής, καθώς και τα σχετικά παραρτήματα και πρωτόκολλα (ΕΕ L 278 της 20.9.2014, σ. 1-3).
Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.
Απόφαση 2014/295/ΕΕ του Συμβουλίου, της 17ης Μαρτίου 2014, για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους αφενός, και της Ουκρανίας αφετέρου, όσον αφορά το προοίμιο, το άρθρο 1 και τους τίτλους I, ΙΙ και VII αυτής (ΕΕ L 161 της 29.5.2014, σ. 1-2).
τελευταία ενημέρωση 09.06.2023