EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014TN0413

Υπόθεση T-413/14: Προσφυγή της 30ης Μαΐου 2014 — Γρηγοριάδης κ.λπ. κατά Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.λπ.

ΕΕ C 439 της 8.12.2014, p. 29–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

8.12.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 439/29


Προσφυγή της 30ης Μαΐου 2014 — Γρηγοριάδης κ.λπ. κατά Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.λπ.

(Υπόθεση T-413/14)

(2014/C 439/39)

Γλώσσα διαδικασίας: η ελληνική

Διάδικοι

Προσφεύγοντες: Γρηγόρης Γρηγοριάδης (Aθήνα, Ελλάδα), Φαίδρα Γρηγοριάδου (Αθήνα, Ελλάδα), Ιωάννης Τσόλιας (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα), Δημήτριος Αλεξόπουλος (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα), Νικόλαος Παπαγεωργίου (Αθήνα, Ελλάδα) και Ιωάννης Μαρινόπουλος (Αθήνα, Ελλάδα) (εκπρόσωπος: Χ. Παπαδημητρίου, δικηγόρος)

Καθών: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Eurogroup

Αιτήματα των προσφευγόντων

Οι προσφεύγοντες ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο:

να αναγνωριστεί η παράλειψη των καθών να νομοθετήσουν, ώστε να εξαιρεθούν ρητώς από την αναγκαστική συμμετοχή των ομολογιούχων ελληνικού δικαίου του ελληνικού δημοσίου στο P.S.I. τα ομόλογα που αγόρασαν οι προσφεύγοντες από την ελληνική δημοκρατία·

να δοθεί στους προσφεύγοντες με άμεσης εφαρμογής κοινοτική πράξη, οδηγία, κανονισμό ή άλλο κοινοτικό νόμο η δυνατότητα να εισπράξουν το 100 % της αξίας του ομολόγου που χωρίς να ερωτηθούν και χωρίς να συναινέσουν ενετάχθη στο P.S.I.· και

να δοθεί αποζημίωση 5 00  000 ευρώ με άμεσης εφαρμογής κοινοτική πράξη, οδηγία, κανονισμό ή άλλο κοινοτικό νόμο σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες για την ταλαιπωρία, στενοχώρια, βάναυση παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και που υπέστησαν.

Ισχυρισμοί και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής οι προσφεύγοντες προβάλλουν πέντε ισχυρισμούς:

1.

Πρώτος ισχυρισμός: Oι ενέργειες νομοθετικές και άλλες που οδήγησαν την Ελλάδα στην αναγκαστική συμμετοχή των ομολογιούχων ελληνικού δικαίου του ελληνικού δημοσίου στο P.S.I. είναι γνήσιες κοινοτικές πράξεις.

2.

Δεύτερος ισχυρισμός: Tα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους στην ουσία επιβλήθηκαν από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και δη την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3.

Τρίτος ισχυρισμός: Οι καθών παρέλειψαν να νομοθετήσουν και να εξαιρέσουν ρητά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου των προσφευγόντων με τις πράξεις του υπουργικού συμβουλίου, με τις οποίες εξειδικεύθηκαν οι όροι εφαρμογής του P.S.I. στην Ελλάδα.

4.

Τέταρτος ισχυρισμός: Η μη εξαίρεσή τους και ρητή αποζημίωσή τους από το P.S.I. προξένησε στους προσφεύγοντες άμεση, προσωπική και σοβαρή ζημία, και τους στέρησε την απολαβή θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

5.

Πέμπτος ισχυρισμός: Όλα τα νομοθετικά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έγιναν καθ’υπόδειξη και ορθότερα μετά από απόφαση του Eurogroup, του ΕCOFIN, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Top