Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR2389

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «H δέσμη μέτρων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027»

    COR 2018/02389

    ΕΕ C 461 της 21.12.2018, p. 70–78 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.12.2018   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 461/70


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «H δέσμη μέτρων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027»

    (2018/C 461/10)

    Γενικός εισηγητής:

    Nikola DOBROSLAVIC (HR, EPP), νομάρχης Ντουμπρόβνικ-Νέρετβα

    Έγγραφο αναφοράς:

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ένας σύγχρονος προϋπολογισμός για μια Ένωση που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται τους πολίτες της — Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027

    COM(2018) 321 final

    Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2021-2027

    COM(2018) 322 final

    Πρόταση διοργανικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση

    COM(2018) 323 final

    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης στην περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη

    COM(2018) 324 final

    Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    COM(2018) 325 final

    Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τις μεθόδους και τη διαδικασία απόδοσης των ιδίων πόρων που βασίζονται στην κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών που δεν ανακυκλώνονται, και για τα μέτρα αντιμετώπισης των ταμειακών αναγκών

    COM(2018) 326 final

    Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση εκτελεστικών μέτρων για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    COM(2018) 327 final

    Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1553/89 του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1989 για το ομοιόμορφο οριστικό καθεστώς είσπραξης των ιδίων πόρων που προέρχονται από το φόρο επί της προστιθέμενης αξίας

    COM(2018) 328 final

    I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης στην περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη

    COM(2018) 324 final

    Τροπολογία 1

    Άρθρο 2 στοιχείο γ)

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    «κρατικός φορέας»: το σύνολο των δημόσιων αρχών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, καθώς και των οργανισμών των κρατών μελών κατά την έννοια του [άρθρο 2 σημείο 42] του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) xx/xx (ο «δημοσιονομικός κανονισμός»).

    «κρατικός φορέας»: το σύνολο των κεντρικών δημόσιων αρχών, καθώς και των οργανισμών των κρατών μελών κατά την έννοια του [άρθρο 2 σημείο 42] του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) xx/xx (ο «δημοσιονομικός κανονισμός»).

    Αιτιολογία

    Πρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού όλα τα διοικητικά όργανα και οι φορείς των άμεσα αιρετών τοπικών και περιφερειακών αρχών.

    Τροπολογία 2

    Άρθρο 3, παράγραφος 1 στοιχείο στ)

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    την αποτελεσματική και έγκαιρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στις δικές τους έρευνες ή διώξεις, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές πράξεις τους και με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας.

    την αποτελεσματική και έγκαιρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και, όποτε συντρέχει περίπτωση, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στις δικές τους έρευνες ή διώξεις, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές πράξεις τους και με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας.

    Αιτιολογία

    Οι διατάξεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δύνανται να εφαρμοστούν, μετά τη σύστασή της, μόνο στα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

    Τροπολογία 3

    Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β) πρώτο εδάφιο

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    αναστολή της έγκρισης ενός ή περισσοτέρων προγραμμάτων ή τροποποίησή του/τους·

     

    Αιτιολογία

    Η ανάκληση της έγκρισης ενός ή περισσοτέρων προγραμμάτων ή της τροποποίησής τους δεν θα επιφέρει καμία άμεση χρηματική ποινή στο οικείο κράτος μέλος. Αντιθέτως, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, η αναστολή της ανάληψης υποχρεώσεων ή/και των πληρωμών και η ταυτόχρονη διατήρηση της υποχρέωσης των κρατικών φορέων να υλοποιούν τα προγράμματα και να εκτελούν τις πληρωμές στους τελικούς αποδέκτες ή στους δικαιούχους, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του προτεινόμενου κανονισμού. Επιπλέον, η κατάργηση της αναστολής της έγκρισης ενός ή περισσοτέρων προγραμμάτων ή της τροποποίησής τους θα καθυστερούσε σημαντικά την υλοποίηση των οικείων προγραμμάτων, διότι όλες οι επακόλουθες διαδικασίες θα έπρεπε επίσης να ανασταλούν.

    Τροπολογία 4

    Άρθρο 5 παράγραφος 6

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    6.   Όπου η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει αποδειχθεί η γενικευμένη έλλειψη όσον αφορά το κράτος δικαίου, υποβάλλει στο Συμβούλιο πρόταση εκτελεστικής πράξης σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα.

    6.   Όπου η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει αποδειχθεί η γενικευμένη έλλειψη όσον αφορά το κράτος δικαίου, υποβάλλει στο Συμβούλιο πρόταση εκτελεστικής πράξης σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα. Στην προκειμένη περίπτωση, η Επιτροπή υποβάλλει μαζί με την παρούσα πρόταση έναν ενδεικτικό δημοσιονομικό προγραμματισμό για το σκέλος του προϋπολογισμού της ΕΕ που αφορά το προτεινόμενο μέτρο, ο οποίος καλύπτει τα επόμενα έτη και είναι διαρθρωμένος κατά κατηγορία δαπανών, τομέα πολιτικής και θέσεων του προϋπολογισμού. Αυτός ο ενδεικτικός προγραμματισμός θα αποτελέσει τη βάση για την εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στους προϋπολογισμούς των εθνικών και των υποεθνικών επιπέδων του οικείου κράτους μέλους.

    Αιτιολογία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τις ενδεχόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις μιας δυνητικής μείωσης των κονδυλίων της ΕΕ στους προϋπολογισμούς των εθνικών και των υποεθνικών επιπέδων του οικείου κράτους μέλους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις αρχές της αναλογικότητας και της μη εισαγωγής διακρίσεων.

    Τροπολογία 5

    Άρθρο 6 παράγραφος 2

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    2.   Η Επιτροπή αξιολογεί την κατάσταση στο οικείο κράτος μέλος. Όταν παύουν να υφίστανται, εν όλω ή εν μέρει, οι γενικευμένες ελλείψεις όσον αφορά το κράτος δικαίου εξαιτίας των οποίων θεσπίστηκαν τα κατάλληλα μέτρα, η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο πρόταση απόφασης για την άρση των μέτρων αυτών εν όλω ή εν μέρει. Εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 2, 4, 5, 6 και 7.

    2.   Η Επιτροπή αξιολογεί την κατάσταση στο οικείο κράτος μέλος. Όταν παύουν να υφίστανται, εν όλω ή εν μέρει, οι γενικευμένες ελλείψεις όσον αφορά το κράτος δικαίου εξαιτίας των οποίων θεσπίστηκαν τα κατάλληλα μέτρα, η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο πρόταση απόφασης για την άρση των μέτρων αυτών εν όλω ή εν μέρει. Εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 2, 4, 5, 6 και 7. Προκειμένου να συγκεντρωθούν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την κατάργηση των μέτρων, το Ελεγκτικό Συνέδριο εκπονεί ειδική έκθεση, βάσει ταχείας διαδικασίας, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα, σύμφωνα με το άρθρο 287 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο της ΣΛΕΕ.

    Αιτιολογία

    Η κατάργηση των μέτρων πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρά, αντικειμενικά και εγκαίρως διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η υλοποίηση των οικείων προγραμμάτων χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

    Τροπολογία 6

    Άρθρο 6 παράγραφος 3

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    3.   Όπου αίρονται μέτρα σχετικά με την αναστολή της έγκρισης ενός ή περισσότερων προγραμμάτων ή τροποποιήσεων αυτών, που αναφέρεται στο άρθρο 4 σημείο 2 στοιχείο β) σημείο i), ή την αναστολή των αναλήψεων υποχρεώσεων, που αναφέρεται στο άρθρο 4 σημείο 2 στοιχείο β) σημείο ii), τα ποσά που αντιστοιχούν στις ανασταλείσες αναλήψεις υποχρεώσεων εγγράφονται στον προϋπολογισμό, με την επιφύλαξη του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) xx/xx του Συμβουλίου (κανονισμός για το ΠΔΠ). Οι ανασταλείσες δεσμεύσεις του έτους ν δεν μπορεί να εγγράφονται στον προϋπολογισμό πέραν του έτους ν+ 2 .

    3.   Όπου αίρονται μέτρα σχετικά με την αναστολή της έγκρισης ενός ή περισσότερων προγραμμάτων ή τροποποιήσεων αυτών, που αναφέρεται στο άρθρο 4 σημείο 2 στοιχείο β) σημείο i), ή την αναστολή των αναλήψεων υποχρεώσεων, που αναφέρεται στο άρθρο 4 σημείο 2 στοιχείο β) σημείο ii), τα ποσά που αντιστοιχούν στις ανασταλείσες αναλήψεις υποχρεώσεων εγγράφονται στον προϋπολογισμό, με την επιφύλαξη του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) xx/xx του Συμβουλίου (κανονισμός για το ΠΔΠ). Οι ανασταλείσες δεσμεύσεις του έτους ν δεν μπορεί να εγγράφονται στον προϋπολογισμό πέραν του έτους ν+ 3 .

    Αιτιολογία

    Η λύση αυτή θα διευκολύνει τη χρήση πόρων που απελευθερώνονται από τη διαδικασία αναστολής, και άρα θα αποφεύγεται η απώλεια των εν λόγω πόρων.

    II.   ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Γενικές παρατηρήσεις

    1.

    χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο μετά το 2020, το οποίο, ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς και άλλων εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων, θα αποτελέσει μια στέρεη βάση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Η ΕτΠ αναγνωρίζει το έργο που έχει επιτελεστεί, θεωρεί, ωστόσο, ότι, προτού εγκριθεί, η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και να βελτιωθεί προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ, αλλά και στις ανάγκες των τοπικών και των περιφερειακών αρχών·

    2.

    σημειώνει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάδοχη στρατηγική της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», με αποτέλεσμα οι στρατηγικοί στόχοι των επιμέρους προγραμμάτων να μην είναι σαφείς και η σύνδεση μεταξύ του συνολικού ΠΔΠ και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης να θεωρείται ανεπαρκής. Ως εκ τούτου, καλεί την Επιτροπή, στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το προτεινόμενο ΠΔΠ, να καθορίσει τους στρατηγικούς στόχους για τις διάφορες πολιτικές της ΕΕ σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο αντίκτυπό τους· αυτό απαιτεί μια δομημένη προσέγγιση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η οποία θα αντανακλά τη διασύνδεση μεταξύ των τοπικών και περιφερειακών δυνατοτήτων και προσπαθειών και των κοινών ευρωπαϊκών στόχων·

    3.

    εκφράζει την απογοήτευσή της διότι, λαμβανομένης υπόψη της ανισορροπίας που διαπιστώνεται μεταξύ των υποχρεώσεων που απορρέουν από τους στόχους που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη, καθώς και από τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις, αφενός, και του πεδίου εφαρμογής του μελλοντικού ΠΔΠ, αφετέρου, η πρόταση της Επιτροπής δεν είναι αρκετά φιλόδοξη. Επαναλαμβάνει τη θέση της ΕτΠ, την οποία συμμερίζεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία το μελλοντικό ΠΔΠ θα πρέπει να καθοριστεί τουλάχιστον στο 1,3 % του ΑΕΕ. Διαπιστώνει με ανησυχία ότι, σε προηγούμενες περιπτώσεις, ο οριστικός όγκος του ΠΔΠ κατέληξε να είναι χαμηλότερος από την αρχική πρόταση της Επιτροπής, γεγονός το οποίο, εάν επαναληφθεί θα διαβρώσει περαιτέρω τον τελικό επιθυμητό αντίκτυπο στους επιμέρους τομείς πολιτικής της ΕΕ·

    4.

    θεωρεί μη αποδεκτό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση πρόσθετων προτεραιοτήτων αποβαίνει σε βάρος των υφιστάμενων πολιτικών της ΕΕ με αποδεδειγμένη ενωσιακή προστιθέμενη αξία, όπως, λόγου χάρη, η πολιτική συνοχής και η κοινή γεωργική πολιτική, καθώς και, ιδίως, η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Οι προτεινόμενες περικοπές είναι ο εσφαλμένος τρόπος επίλυσης του προβλήματος χρηματοδότησης των πρόσθετων προτεραιοτήτων και προκλήσεων·

    5.

    χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής να καταστούν οι κανόνες πιο συνεκτικοί και να μειωθεί δραστικά ο διοικητικός φόρτος για τους δικαιούχους και τις διαχειριστικές αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή σε προγράμματα της ΕΕ και να επισπευσθεί η εφαρμογή τους·

    6.

    εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη διαφάνειας που χαρακτηρίζει την παρούσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το τρέχον και το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Επικροτεί, εν προκειμένω, τις προσπάθειες που καταβάλλει η Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταρτίσει μια συγκριτική χρηματοοικονομική ανάλυση αμφότερων των ΠΔΠ·

    7.

    λαμβάνει υπό σημείωση την εστιασμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση της νέας προτεινόμενης δομής του ΠΔΠ, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιτόπιων αναγκών και στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Αντιτίθεται, ωστόσο, στην κατάργηση του κοινού τομέα του προϋπολογισμού για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, καθότι αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της πολιτικής συνοχής εντός του ΠΔΠ και θα προλειάνει το έδαφος για έναν πιθανό διαχωρισμό του ΕΚΤ+ από την πολιτική συνοχής. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συνέργειες και η σύνδεση μεταξύ των διαφόρων πηγών χρηματοδότησης, οι οποίες είναι ύψιστης σημασίας για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές·

    8.

    προβληματίζεται επειδή οι προτάσεις της Επιτροπής επικεντρώνονται στην περαιτέρω ενίσχυση των προγραμμάτων που τελούν υπό καθεστώς άμεσης ή έμμεσης διαχείρισης σε βάρος προγραμμάτων που υπόκεινται σε κοινή διαχείριση από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα περιορίσει τη διαφάνεια της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Υπογραμμίζει ότι οι αρχές της εταιρικής σχέσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης πρέπει να τηρούνται πλήρως και να εφαρμόζονται, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα σχετικά στάδια από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση των ενωσιακών πολιτικών·

    9.

    θεωρεί λυπηρή την αναντιστοιχία μεταξύ της έγκρισης του 8ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον της ΕΕ και του ΠΔΠ μετά το 2020. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων του μελλοντικού προγράμματος δράσης για το περιβάλλον και η διάρκεια των προγραμμάτων θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις προθεσμίες του ΠΔΠ ώστε η χορηγούμενη χρηματοδότηση να αντανακλά δεόντως τις προτεραιότητες και τους στόχους βιωσιμότητας·

    10.

    εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη ασφάλειας προγραμματισμού σε ό,τι αφορά το ΠΔΠ, σε περίπτωση μη σύναψης έγκαιρης, σαφούς και λειτουργικής συμφωνίας σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση·

    11.

    υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ των περιφερειακών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, υπό την προϋπόθεση να προστεθεί μια περιφερειακή προοπτική στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, δεδομένου ότι αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για την εδραίωση σαφών και ουσιαστικών δεσμών μεταξύ τους·

    Μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων

    12.

    χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για εισαγωγή τριών νέων κατηγοριών ιδίων πόρων, αλλά σημειώνει με απογοήτευση ότι η Επιτροπή, με βάση την πρόταση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους, δέχτηκε να ενσωματωθούν δύο μόνο επιπλέον πηγές χρηματοδότησης και φρονεί ότι η πρόταση της Επιτροπής θα μπορούσε να διέπεται από μεγαλύτερη φιλοδοξία ως προς αυτήν την παράμετρο· ως εκ τούτου, προτείνει να συνεχιστούν επειγόντως οι προσπάθειες εξεύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης του προϋπολογισμού·

    13.

    επικροτεί τις προσπάθειες της Επιτροπής να απλουστεύσει το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, και ιδίως την πρόταση για σταδιακή κατάργηση όλων των επιστροφών που συνδέονται με τα κράτη μέλη και απλούστευση των εσόδων που βασίζονται στον ΦΠΑ·

    14.

    σημειώνει με δυσαρέσκεια ότι η Επιτροπή, στην πρότασή της για τη θέσπιση νέων κατηγοριών ιδίων πόρων, δεν προέβη σε επαρκή έλεγχο της τήρησης της αρχής της επικουρικότητας, αλλά ούτε και σε αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων της πρότασης στην οικονομική κατάσταση των τοπικών και των περιφερειακών αρχών·

    15.

    τονίζει ότι η πρόταση για την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) διαθέτει σημαντικές δυνατότητες να αυξήσει την αναλογία των ιδίων πόρων, υπό την προϋπόθεση να καταστεί δεσμευτική για μεγάλο αριθμό εταιρειών. Ωστόσο, επί του παρόντος, ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το πότε αυτή η πηγή ιδίων πόρων αναμένεται να καθιερωθεί. Η ΕτΠ διατυπώνει τις ανησυχίες της σχετικά με το ζήτημα των εσόδων με βάση τα μη ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών, δεδομένου ότι ένας από τους κύριους στόχους της ΕΕ συνίσταται στην πλήρη αποφυγή της χρήσης τέτοιων συσκευασιών, κάτι το οποίο θα επιφέρει απώλεια εσόδων από αυτήν την κατηγορία ιδίων πόρων ή ακόμη περισσότερες διακυμάνσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού·

    16.

    επιδοκιμάζει την προτεινόμενη περικοπή των ποσών που παρακρατούνται από τα κράτη μέλη για την κάλυψη του κόστους είσπραξης των παραδοσιακών ιδίων πόρων, όμως προτρέπει την Επιτροπή να προχωρήσει ακόμη περισσσότερο και να μην ορίσει το ύψος των ποσών που παρακρατούνται για το κόστος είσπραξης στο 10 %, όπως προτείνεται, αλλά σε συνάρτηση με το πραγματικό κόστος·

    Κράτος δικαίου, ευελιξία και σταθερότητα

    17.

    είναι της γνώμης ότι η τήρηση του κράτους δικαίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και την αποδοτική χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Επιδοκιμάζει σε αυτό το πλαίσιο τις προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή για να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την ασφάλεια δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς·

    18.

    συμφωνεί με την άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου προχωρά πέρα από τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 7 της ΣΕΕ και μπορεί να εφαρμοστεί ταχύτερα·

    19.

    χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ομαλή χρηματοδότηση των τελικών δικαιούχων διασφαλίζοντας ότι τα κράτη μέλη πληρούν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι των δικαιούχων σε περίπτωση εκκίνησης διαδικασίας για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης· αναμένει από την Επιτροπή να αναπτύξει πρόσθετα μέσα για την προστασία των συμφερόντων των τελικών δικαιούχων·

    20.

    συνιστά στην Επιτροπή να θεσπίσει πρόσθετες διαδικασίες με καθολική ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη, όπως, λόγου χάρη, εφάπαξ χρηματικά πρόστιμα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης·

    21.

    έχοντας κατά νου τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), θεωρεί ότι η τρέχουσα νομοθετική λύση που δρομολογεί η Επιτροπή χορηγεί υπερβάλλουσα διακριτική ευχέρεια όσον αφορά την εκκίνηση της διαδικασίας και καλεί την Επιτροπή να θεσπίσει σαφή κριτήρια προκειμένου να καθοριστεί τι νοείται ως γενικευμένη έλλειψη κράτους δικαίου, εξαιτίας της οποίας διακυβεύεται η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση·

    22.

    συνιστά να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την εφαρμογή της προτεινόμενης διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 287 της ΣΕΕ·

    23.

    εκφράζει την ικανοποίησή της για τις προτάσεις της Επιτροπής που έχουν ως σκοπό να αυξηθεί η ευελιξία του ΠΔΠ, παράμετρος η οποία σαφώς θα συνεισφέρει στην έγκαιρη αντιμετώπιση νέων και απρόβλεπτων προκλήσεων. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η αυξημένη ευελιξία στη χρήση των πόρων δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος της μακροπρόθεσμης βεβαιότητας προγραμματισμού και του στρατηγικού προσανατολισμού των προγραμμάτων, ιδίως των προγραμμάτων που τελούν υπό καθεστώς κοινής διαχείρισης. Ζητεί, επομένως, να αξιολογηθεί κατά πόσο η εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας αναφορικά με τις ενισχυμένες εξουσίες ανακατανομής των κονδυλίων που διαθέτει η Επιτροπή αντιβαίνει στις αρχές της επικουρικότητας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Ζητεί, επομένως, τη συμμετοχή των περιφερειακών και των τοπικών αρχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όποτε προβλέπεται η ανακατανομή κονδυλίων που τελούν υπό επιμερισμένη διαχείριση·

    Οι επιμέρους τομείς του προϋπολογισμού της ΕΕ

    24.

    επικροτεί τις προτάσεις όσον αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού για τις πολιτικές που συνδέονται με τις νέες σημαντικές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση και η διαχείριση των συνόρων, καθώς και η δημιουργία ειδικής θέσης του προϋπολογισμού για την ασφάλεια και την άμυνα·

    25.

    υποστηρίζει την αύξηση των πόρων για την έρευνα και την καινοτομία, τη συνέχιση και την επέκταση του ισχύοντος ΕΤΣΕ για την ενσωμάτωση του νέου ταμείου «InvestEU», την ενίσχυση της χρηματοδότησης του προγράμματος Erasmus+, καθώς και την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων στην προστασία του κλίματος σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ· επαναλαμβάνει, ωστόσο, ότι η προτεινόμενη αύξηση των πόρων δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάρος της πολιτικής συνοχής και της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης·

    26.

    αντιτίθεται σθεναρά στην προτεινόμενη περικοπή ύψους 10 % του προϋπολογισμού για την πολιτική συνοχής, ιδίως σε σχέση με το Ταμείο Συνοχής, η χρηματοδότηση του οποίου προβλέπεται να μειωθεί μάλιστα κατά 45 %. Επίσης, θεωρεί απαράδεκτες τις προτεινόμενες περικοπές των πιστώσεων για την κοινή γεωργική πολιτική, ιδίως τις περικοπές ύψους 28 % για το ΕΓΤΑΑ και 13 % για το ΕΤΘΑ. Μια τέτοια δραστική μείωση σε τομείς οι οποίοι εξακολουθούν να αποδεικνύουν την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία τους και συγκαταλέγονται, για τους πολίτες, ανάμεσα στις πλέον ορατές πολιτικές της ΕΕ θα ήταν, εντέλει, εξαιρετικά επιζήμια για την οικονομική μεγέθυνση και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών περιφερειών·

    27.

    ζητεί, αντιθέτως, στο ίδιο πνεύμα με τη διακήρυξη για την αγροτική ανάπτυξη, που υιοθετήθηκε στο Κορκ τον Σεπτέμβριο του 2016, να ενισχυθεί η συνολική χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη πέραν του 5 % του προϋπολογισμού της ΕΕ υπέρ των αγροτικών και ενδιάμεσων περιοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90 % του εδάφους της ΕΕ και φιλοξενούν το 58 % του πληθυσμού της και το 56 % των θέσεων εργασίας της·

    28.

    τονίζει ότι η προτεινόμενη μείωση των πόρων της πολιτικής συνοχής θα έθετε υπό αμφισβήτηση την επίτευξη ενός από τους βασικούς στόχους της Συνθήκης, συγκεκριμένα, την οικοδόμηση οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Ως αποτέλεσμα της προσέγγισης αυτής, οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης θα αυξηθούν περαιτέρω και θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, καθώς και αυτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά και δημογραφικά προβλήματα. Μια τέτοια προσέγγιση παραβλέπει επίσης τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει μέχρι σήμερα η πολιτική συνοχής σε τομείς όπως η καινοτομία, η ψηφιοποίηση και η προστασία του κλίματος. Προειδοποιεί ότι ενδεχόμενες περικοπές σε κονδύλια που προορίζονται για προγράμματα εδαφικής συνεργασίας θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο ενίσχυσης της εδαφικής συνοχής, αλλά και τα σημαντικότερα εργαλεία στο εν λόγω πεδίο, όπως οι ΕΟΕΣ και οι μακροπεριφερειακές στρατηγικές·

    29.

    λυπάται επειδή, παρότι περισσότερο από το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ ζουν σε παραμεθόριες περιφέρειες και ενώ οι εν λόγω περιφέρειες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολυάριθμες εδαφικές προκλήσεις, τα κονδύλια του προϋπολογισμού που διατίθενται για τη διασυνοριακή συνεργασία προβλέπεται να μειωθούν σε πραγματικές τιμές, παρά την αποδεδειγμένη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία τους·

    30.

    επισημαίνει τις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις της παρούσας πρότασης για το ΠΔΠ στους Ευρωπαίους γεωργούς και στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών. Σε περίπτωση έγκρισης των προτεινόμενων περικοπών των κονδυλίων για τον δεύτερο πυλώνα της ΚΓΠ, η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης δεν θα ήταν πλέον σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή της, συγκεκριμένα, να περιορίσει τις διαφορές στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. Ζητεί, επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεχίσει να υπάγεται στο σύστημα διαχείρισης που προβλέπεται στον κανονισμό περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ), ούτως ώστε να συνεχιστεί η διασφάλιση της συνοχής μεταξύ των χρηματοδοτικών πηγών και να ενισχυθεί η εδαφική διάσταση της ΚΓΠ·

    31.

    ειδικότερα, αντιτάσσεται στην πρόταση μείωσης του προϋπολογισμού του προγράμματος POSEI που επικουρεί τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, η οποία υπονομεύει τον στόχο του να προσφέρει στοχευμένη λύση για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία σε κάθε περιφέρεια, μέσω του ρόλου του ως χρηματοδοτικού μέσου άμεσης στήριξης των γεωργών·

    32.

    εκφράζει τη λύπη της επειδή οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για το ΕΚΤ+ δεν αυξήθηκαν σε πραγματικές τιμές, μολονότι αυτό προβλεπόταν να καλύψει το κόστος πρόσθετων καθηκόντων, όπως η ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών· υπενθυμίζει ότι το ΕΚΤ (βλέπε τη γνωμοδότηση της ΕτΠ για το ΕΚΤ+ (1)) πρέπει να παραμείνει σε σύνδεση με την πολιτική συνοχής, του κύριου μέσου που διαθέτει η ΕΕ για επενδύσεις σε ανθρώπους και ανθρώπινο κεφάλαιο, την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών·

    33.

    σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), παρά τις υφιστάμενες επικαλύψεις και τους συμψηφισμούς με το ΕΚΤ+, δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτό το τελευταίο· υποστηρίζει ότι η προστιθέμενη αξία των μέτρων που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ εξαρτάται από το κατά πόσον αυτά θα συμπληρωθούν από διαδικασίες μετατροπής και αναδιάρθρωσης που θα υλοποιηθούν μέσω μακροπρόθεσμων προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως δε με προληπτικά μέτρα όπως αυτά που παρέχει το ΕΚΤ+·

    34.

    αντιτίθεται στη θέσπιση του κανόνα n+2 αντί του n+3 ως χρονοδιάγραμμα για τη χρήση των κονδυλίων που μεταβιβάζονται ετησίως διότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος καθυστερημένης έγκρισης των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει την απορρόφηση των μεταβιβαζόμενων κονδυλίων, σε περίπτωση εφαρμογής του κανόνα n+2·

    35.

    απορρίπτει σθεναρά τις προτεινόμενες λύσεις, η εφαρμογή των οποίων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των τοπικών και των περιφερειακών αρχών σε ό,τι αφορά αφενός τις προθεσμίες για την αξιοποίηση των ετήσιων κονδυλίων του προϋπολογισμού που διατίθενται από τα προγράμματα της ΕΕ και, αφετέρου, το ύψος της προχρηματοδότησης και ιδίως της συγχρηματοδότησης των έργων σε σύγκριση με την ισχύουσα κατάσταση. Το ενδεχόμενο αυτό υφίσταται καθότι μεγάλος αριθμός τοπικών και περιφερειακών αρχών δεν διαθέτει τη χρηματοδοτική ικανότητα να αυξήσει το μερίδιο των ιδίων πόρων του·

    36.

    καλεί την Επιτροπή να υπολογίσει τη μεταφορά των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για τα κράτη μέλη με βάση την τελευταία κατανομή των περιφερειών NUTS 2, για τις οποίες η Eurostat μπορεί να παράσχει τα αναγκαία δεδομένα ούτως ώστε να αντιστοιχηθούν καλύτερα οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις περιφέρειες NUTS 2 με τον υπολογισμό των μεταφορών πιστώσεων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο·

    37.

    ομοίως, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει, κατά τη διαμόρφωση των κριτηρίων συγχρηματοδότησης και κατανομής των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής, άλλους δείκτες πέραν του κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ, δεδομένου ότι ο εν λόγω δείκτης δεν μετρά με ακρίβεια την ικανότητα μιας κοινωνίας να αντιμετωπίσει ζητήματα που την επηρεάζουν, όπως η δημογραφική αλλαγή, και ζητεί τη θέσπιση δεικτών σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο οι οποίοι θα μετρούν την πρόοδο πέραν του ΑΕγχΠ. Όσον αφορά τη δημογραφική πρόκληση, προτείνεται η εξέταση των ακόλουθων δυνητικών δεικτών: εξέλιξη του πληθυσμού (έντονη και παρατεταμένη απώλεια), εδαφικός κατακερματισμός, γήρανση, υπεργήρανση, μετανάστευση των νέων και των ενηλίκων και συνακόλουθη υπογεννητικότητα·

    38.

    απορρίπτει τις προτεινόμενες περικοπές στους προϋπολογισμούς των μεταφορικών υποδομών στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ), ιδίως λόγω των αδικαιολόγητων περικοπών στον προϋπολογισμό του Ταμείου Συνοχής, καθότι δεν στοιχειοθετούνται υπό το πρίσμα των στόχων και των απαιτήσεων εξασφάλισης ενός οικολογικού, ασφαλούς και καλά διασυνδεδεμένου συστήματος μεταφορών·

    39.

    κρίνει εξαιρετικά περιορισμένη την προτεινόμενη κατανομή πιστώσεων για το νέο μέσο «Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων», με τη μορφή γραμμής του προϋπολογισμού της ΕΕ από την οποία μπορούν να χορηγηθούν έως 30 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, με στόχο την κατάλληλη απόκριση σε περίπτωση νέου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κλυδωνισμού στις αγορές ο οποίος θα έπληττε τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην ευρωζώνη ή στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ). Ως εκ τούτου, προτείνει να αυξηθούν αισθητά οι σχετικές πιστώσεις, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί το επενδυτικό δυναμικό της ΕΕ, και να μην καταλογίζονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ·

    40.

    εκφράζει τον προβληματισμό της για το προτεινόμενο πρόγραμμα στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεδομένου ότι η πρόταση στηρίζεται στο άρθρο 175 της Συνθήκης, το οποίο αφορά την πολιτική συνοχής, το πρόγραμμα θα πρέπει να περιορίζεται σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και προσδίδουν ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Το πρόγραμμα θα πρέπει επίσης να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας νέας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ, η οποία θα διαδεχθεί τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και θα οργανωθεί με γνώμονα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επιπλέον, θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιες υποχρεώσεις με αυτές που επιβάλλονται για τα διαρθρωτικά και τα επενδυτικά ταμεία όσον αφορά την εταιρική σχέση και τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τέλος, η ΕτΠ αντιτάσσεται στη δυνατότητα που προβλέπεται στον κανονισμό πλαίσιο των ΕΔΕΤ να μεταφέρεται ποσοστό έως 5 % των πιστώσεων προς άλλα ταμεία και χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους της συνοχής και τα οποία, επιπροσθέτως, τελούν στην πλειονότητά τους υπό άμεση διαχείριση, χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών·

    41.

    τονίζει ότι οι περικοπές στην πολιτική συνοχής, στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης και στην ΚΓΠ έχουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη των στόχων στους τομείς της εδαφικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ακόμα και αν εγκριθεί η αύξηση των πόρων για το πρόγραμμα LIFE κατά σχεδόν 60 %, ο προτεινόμενος συνολικός προϋπολογισμός για την προστασία του κλίματος και την προσαρμογή στον ενεργειακό τομέα είναι χαμηλότερος απ’ ό,τι ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για τις τρέχουσες δημοσιονομικές προοπτικές. Αντί να αξιοποιεί τις διευρυμένες δυνατότητες της γεωργικής πολιτικής, και ιδίως της πολιτικής συνοχής, στην προώθηση των επενδύσεων με θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον και στο κλίμα, το προτεινόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μειώνει τα κονδύλια για τις πολιτικές στους τομείς της συνοχής και της γεωργίας, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο υπό αμφισβήτηση την επίτευξη των στόχων της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ·

    42.

    λαμβάνει υπό σημείωση την πρόταση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος LIFE (βλέπε τη γνωμοδότηση της ΕτΠ για το πρόγραμμα LIFE (2)), το οποίο έχει ζωτική σημασία για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές διότι τις συνδράμει στην καταπολέμηση της απώλειας βιοποικιλότητας, στην ανάπτυξη λύσεων πράσινων υποδομών και στην προώθηση της βιωσιμότητας. Εκφράζει, ωστόσο, τη λύπη της για το γεγονός ότι η προτεινόμενη αύξηση «εξουδετερώνεται» εν μέρει λόγω της συμπερίληψης μέτρων που προηγουμένως χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Προτρέπει, ως εκ τούτου, να αυξηθεί ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος LIFE κατά το αντίστοιχο ποσό. Ζητεί, επιπλέον, στις δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων προς υποστήριξη της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας να διατηρηθεί ο ίδιος συντελεστής συγχρηματοδότησης με το πρόγραμμα «Ορίζων 2020»·

    43.

    επισημαίνει ότι ο προγραμματισμένος στόχος για τη διάθεση ποσοστού 25 % του προϋπολογισμού της ΕΕ, ως συμβολή στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή, δεν επαρκεί για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες στο επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αύξησης του μεριδίου των δαπανών για την απαλλαγή του ενεργειακού τομέα, της βιομηχανίας και των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές σε ποσοστό άνω του 30 % και για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία·

    44.

    χαιρετίζει την αύξηση των κονδυλίων για τον υποτομέα «Ορίζων Ευρώπη», σε σύγκριση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Επιπροσθέτως, προτρέπει να θεσπιστεί πλαίσιο που θα διέπει τις επιλογές όσον αφορά τις μεταφορές πιστώσεων του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» από άλλα μέσα στο πλαίσιο του ΠΔΠ, με σεβασμό, ειδικότερα, της ελευθερίας της ενδιαφερόμενης διαχειριστικής αρχής για την ανάληψη πρωτοβουλιών, της από κοινού οικοδόμησης των δράσεων που θα συγχρηματοδοτούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς και της επιστροφής των κονδυλίων στην εδαφική περιοχή της διαχειριστικής αρχής·

    45.

    επιδοκιμάζει τη συμπερίληψη ειδικού τομέα για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων, καθώς και τη σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση δράσεων στους συγκεκριμένους τομείς. Εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι αποδίδεται πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στο ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων απ’ ό,τι σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, όπως η απονομή διεθνούς προστασίας και ασύλου στους μετανάστες, η στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης και η προώθηση της ένταξης των μεταναστών. Η ΕτΠ ζητεί, λοιπόν, οι χρηματοδοτικοί πόροι που διατίθενται για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης (βλέπε τη γνωμοδότηση της ΕτΠ για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης (3)) να αυξηθούν κατά το ίδιο ποσοστό (240 %) με τους πόρους που διατίθενται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι αυτοί θα είναι επαρκείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στο πεδίο της ένταξης·

    46.

    τονίζει ότι, με δεδομένη την έλλειψη φιλοδοξίας που παρατηρείται όσον αφορά τον συνολικό όγκο του ΠΔΠ, που περιορίζει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια ανάληψης δράσης της Ένωσης σε αυτόν τον ζωτικής σημασίας τομέα τόσο για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα όσο και για την ασφάλειά της, το γεγονός αυτό έχει εξέχουσα σημασία για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές που είναι αρμόδιες για πολλά από τα εν λόγω μέτρα· τονίζει, επίσης, επ’ αυτού, ότι τα χρηματοδοτικά μέσα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+), που καλούνται να καλύψουν τα μέτρα μακροπρόθεσμης ένταξης για τους μετανάστες, θα πρέπει να αυξηθούν αναλόγως, ώστε να καλύψουν τη νέα αυτή αρμοδιότητα·

    47.

    εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα «Δικαιώματα και αξίες», που καλείται να καλύψει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της ΕΕ και να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά, έχει μείζονα σημασία για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές. Ως εκ τούτου, προτείνει να αυξηθεί η γενική βάση του προγράμματος αυτού ώστε να ανταποκριθεί στις τεράστιες σχετικές προκλήσεις·

    48.

    επικροτεί την απλούστευση των μέσων εξωτερικής δράσης και την αντίστοιχη κατανομή των πόρων, η οποία συμβάλλει στην εφαρμογή μιας αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης εξωτερικής και αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ. Αναδεικνύει σε αυτό το πλαίσιο τον καθοριστικό ρόλο των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στη βελτίωση της συνεργασίας με τις γειτονικές και τις τρίτες χώρες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς και στην υλοποίηση του θεματολογίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030 στο σύνολό του· ζητεί να συνεκτιμηθεί σαφέστερα αυτός ο ρόλος στο ΠΔΠ, κατά προτίμηση μέσω άμεσα διατιθέμενου προϋπολογισμού·

    49.

    θεωρεί ότι μια ισχυρή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση υψηλής ποιότητας είναι απολύτως αναγκαία για την υλοποίηση των πολιτικών της Ένωσης, καθώς και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην προστιθέμενη αξία της ΕΕ και την ενίσχυση του διαλόγου με τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα· υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των θεσμικών οργάνων που έχουν συσταθεί από δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη για τον σκοπό αυτό·

    50.

    καλεί όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία σχετικά με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη έγκριση των ενωσιακών προγραμμάτων, πριν από την έναρξη ισχύος του επόμενου ΠΔΠ.

    Βρυξέλλες, 9 Οκτωβρίου 2018.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

    Karl-Heinz LAMBERTZ


    (1)  Γνωμοδότηση ΕτΠ 3597/2018 (δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη).

    (2)  Γνωμοδότηση ΕτΠ 3653/2018.

    (3)  Γνωμοδότηση ΕτΠ 4007/2018.


    Top