Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE1056

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Σχέδιο δράσης για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία: Για έναν πιο ανταγωνιστικό και καινοτόμο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα» [COM(2018) 109 final]

    EESC 2018/01056

    ΕΕ C 367 της 10.10.2018, p. 61–64 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.10.2018   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 367/61


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Σχέδιο δράσης για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία: Για έναν πιο ανταγωνιστικό και καινοτόμο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα»

    [COM(2018) 109 final]

    (2018/C 367/12)

    Εισηγητής: ο κ.

    Petru Sorin DANDEA

    Αίτηση γνωμοδότησης

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 10.4.2018

    Νομική βάση

    Άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Αρμόδιο τμήμα

    Οικονομική και νομισματική ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή

    Υιοθετήθηκε από το τμήμα

    27.6.2018

    Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

    12.7.2018

    Σύνοδος ολομέλειας υπ’ αριθ.

    536

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    (υπέρ/κατά/αποχές)

    126/1/1

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1.

    Η ΕΟΚΕ επικροτεί το σχέδιο δράσης της Επιτροπής και θεωρεί ότι η ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να αποφέρει μια σειρά από οφέλη, τόσο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και στους πελάτες τους.

    1.2.

    Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι το σχέδιο δράσης που υποβάλλει η Επιτροπή μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, αλλά και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    1.3.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι καθοριστικής σημασίας, ωστόσο, αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν με κανόνες που να εξασφαλίζουν ομοιομορφία στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην ΕΕ. Η EOKE θεωρεί, επίσης, ότι οι φορείς που δρουν στο χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας θα πρέπει να υπαχθούν στους ίδιους κανόνες με το χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδίως όσον αφορά την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την εποπτεία.

    1.4.

    Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι, προκειμένου να επιτευχθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού όσον αφορά την πρόσβαση στα δεδομένα πελατών δυνάμει της δεύτερης οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά (PSD2), αλλά και του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR), είναι ζωτικής σημασίας το δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα να εφαρμόζεται κατά τρόπο που συνάδει με την οδηγία PSD2.

    1.5.

    Δεδομένης της εξέλιξης των κρυπτονομισμάτων και της μεγάλης αστάθειας που παρουσιάζουν, η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και διαρκώς την κατάσταση στον τομέα αυτό σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Εφόσον απαιτείται, πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην υπάρχει περίπτωση να εκτεθούν σε κίνδυνο οποιαδήποτε στιγμή και κατ’ οιονδήποτε τρόπο η ασφάλεια και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος.

    1.6.

    Πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η εισαγωγή της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας οδηγεί σε απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας, τα οποία να εξασφαλίζουν στους εργαζομένους που πλήττονται από την εισαγωγή των καινοτόμων τεχνολογιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα τη δυνατότητα εύρεσης ει δυνατόν συντομότερα νέας θέσης εργασίας.

    1.7.

    Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να καθορίσει πιθανούς κανόνες για τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους σε ό,τι αφορά την ευθύνη τους για την ασφάλεια των δεδομένων που φιλοξενούν. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όπως οι επιχειρήσεις που αναθέτουν εξωτερικά τέτοιου είδους υπηρεσίες.

    2.   Η πρόταση της Επιτροπής

    2.1.

    Προκειμένου η χρηματοπιστωτική αγορά να καταστεί πιο ανταγωνιστική και καινοτόμος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στις 8 Μαρτίου 2018 σχέδιο δράσης σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει η καινοτομία βάσει της τεχνολογίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών — χρηματοοικονομική τεχνολογία (FinTech).

    2.2.

    Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή αποσκοπεί στο να μπορέσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει την ταχεία πρόοδο που καταγράφεται στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, όπως, λόγου χάρη, η τεχνολογία blockchain (αλυσίδας συστοιχιών) (1), η τεχνητή νοημοσύνη ή οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η Ευρώπη θα πρέπει να καταστεί παγκόσμιος κόμβος στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι Ευρωπαίοι επενδυτές θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά σε αυτόν τον δυναμικό τομέα.

    2.3.

    Με βάση τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2017, η Επιτροπή θεωρεί ότι η αναγκαιότητα για νομοθετικές ή κανονιστικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ είναι, προς το παρόν, περιορισμένη. Ωστόσο, χρειάζεται μια σειρά ειδικών πρωτοβουλιών που να στοχεύουν στην αποδοχή εκ μέρους της ΕΕ της ψηφιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    2.4.

    Το σχέδιο δράσης για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν: στη διευκόλυνση της επέκτασης των καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων σε επίπεδο ΕΕ, στη στήριξη της αφομοίωσης της τεχνολογικής καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και, επίσης, στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ακεραιότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    2.5.

    Στο πλαίσιο του προτεινόμενου σχεδίου δράσης, παράλληλα με την παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση κανονισμού της ΕΕ σχετικά με τους παρόχους υπηρεσιών συμμετοχικής χρηματοδότησης (ECSP) βάσει επενδύσεων και βάσει δανεισμού για επιχειρήσεις.

    2.6.

    Η χορήγηση αδειών για τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) να αξιολογήσουν τις υφιστάμενες διαδικασίες αδειοδότησης και να υποβάλουν στην Επιτροπή συστάσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο, σχετικά με την προσαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2018, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με βάση την αξιολόγηση κινδύνου, η Επιτροπή θα εντοπίσει τις δυνητικές ανάγκες για κανονιστικές ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ.

    2.7.

    Στον τομέα των κοινών προτύπων και των διαλειτουργικών λύσεων για την FinTech, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης και τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της τεχνολογίας αλυσίδας συστοιχιών. Προκειμένου να αναπτυχθούν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, η Επιτροπή θα παροτρύνει τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της καινοτομίας. Επίσης, η Επιτροπή καλεί τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές να διευκολύνουν τη συνεργασία των εποπτικών αρχών, μέσω, μεταξύ άλλων, του συντονισμού και της διάδοσης των πληροφοριών που σχετίζονται με καινοτόμες τεχνολογίες, της σύστασης και λειτουργίας κόμβων καινοτομίας, καθώς και με τη θέσπιση προστατευμένων κανονιστικών περιβαλλόντων.

    2.8.

    Για τη στήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Επιτροπή θα συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα αξιολογεί το κατά πόσον υπάρχουν αδικαιολόγητα ρυθμιστικά εμπόδια για τη χρηματοπιστωτική καινοτομία. Η Επιτροπή καλεί τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές να εξετάσουν την ανάγκη για κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά την εξωτερική ανάθεση σε παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους. Η Επιτροπή θα διευκολύνει την ανάπτυξη τυποποιημένων συμβατικών ρητρών για την εξωτερική ανάθεση σε πάροχο υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    2.9.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρονεί ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά της ΕΕ να αξιοποιούν τα οφέλη της χρηματοοικονομικής καινοτομίας και να προσφέρουν, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στους πελάτες τους προϊόντα υψηλότερης ποιότητας.

    2.10.

    Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των ρυθμιζόμενων πληροφοριών σχετικά με εταιρείες που είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής υλοποίησης Ευρωπαϊκής Πύλης Χρηματοπιστωτικής Διαφάνειας (EFTG) με βάση την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (κανονιστική τεχνολογία RegTech).

    2.11.

    Αναφορικά με τις τεχνολογίες αλυσίδας συστοιχιών, η Επιτροπή δημιούργησε, τον Φεβρουάριο του 2018, το παρατηρητήριο — φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών, ενώ, παράλληλα, δρομολόγησε και μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία δημόσιας υποδομής αλυσίδας συστοιχιών της ΕΕ για την ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών. Η Επιτροπή επιθυμεί να αξιολογήσει κατά πόσο η τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποδομή ψηφιακών υπηρεσιών στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη». Επιπλέον, η Επιτροπή θα φιλοξενήσει εργαστήριο για την τεχνολογία FinTech στην ΕΕ.

    2.12.

    Για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, η Επιτροπή θα οργανώσει εργαστήριο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αξιολόγηση των εμποδίων που περιορίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τις απειλές στον κυβερνοχώρο μεταξύ των συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και για τον προσδιορισμό πιθανών λύσεων. Ομοίως, η Επιτροπή καλεί τις ΕΕΑ να αξιολογήσουν το κόστος και τα οφέλη της ανάπτυξης συνεκτικού πλαισίου δοκιμών για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο όσον αφορά σημαντικούς συμμετέχοντες στην αγορά και μείζονες υποδομές σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ.

    3.   Γενικές και ειδικές παρατηρήσεις

    3.1.

    Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεωρεί ότι η ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα αποφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη αφενός στις επιχειρήσεις και, αφετέρου, στους καταναλωτές.

    3.2.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι σχέδιο δράσης για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία είναι ύψιστης σημασίας τόσο για την εμβάθυνση και την επέκταση των κεφαλαιαγορών, μέσω της ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης, όσο και για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, η οποία συνιστά πρωταρχική προτεραιότητα της ΕΕ. Ομοίως, η ΕΟΚΕ θεωρεί, ότι το σχέδιο δράσης για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως ουσιαστικό κίνητρο για τον τομέα των ΜΜΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 99 % του συνολικού αριθμού εταιρειών σε επίπεδο ΕΕ, μέσα από την ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης, ούτως ώστε αυτές να μπορούν να υιοθετούν απλές και προσβάσιμες λύσεις.

    3.3.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι καθοριστικής σημασίας, ωστόσο, αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν με κανόνες που να εξασφαλίζουν ομοιομορφία στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην ΕΕ.

    3.4.

    Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά της ΕΕ να αξιοποιούν τα οφέλη της χρηματοοικονομικής καινοτομίας και να προσφέρουν, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στους πελάτες τους καλύτερα προϊόντα. Η ΕΟΚΕ κρίνει, επίσης, ότι αυτό δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ασφάλειας. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης, ανεξαρτήτως του τρόπου παρέμβασής τους (2).

    3.5.

    Οι κανονισμοί που διέπουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κρατών μελών, ενισχύθηκαν μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτοί καλύπτουν, επίσης, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και θεσπίζουν δεσμευτικούς κανόνες και πρότυπα ασφαλείας για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι τα πρότυπα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν σε επίπεδο ΕΕ και για τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή, τα εν λόγω πρότυπα θα πρέπει να ρυθμίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή ακόμη και να επεκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

    3.6.

    Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει το γεγονός ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, κατά κανόνα, πραγματοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο. Επί του παρόντος, οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των αρχών των κρατών μελών σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο ή τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι μάλλον περιορισμένες λόγω των διατάξεων της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας. Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστεί ένα υψηλότερο επίπεδο συντονισμού, ρύθμισης και εποπτείας σε επίπεδο ΕΕ.

    3.7.

    Όσον αφορά τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και ιδιαίτερα τα κρυπτονομίσματα, διαπιστώσαμε πρόσφατα στην Ευρώπη την εκρηκτική ανάπτυξη και την αστάθεια που παρουσιάζουν. Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, της έλλειψης διαφάνειας που τις χαρακτηρίζει και των υψηλών κινδύνων που συνεπάγονται, η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να παρακολουθεί διαρκώς και εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στον τομέα αυτό σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Είναι επίσης σημαντικό να αναληφθεί δράση οποιαδήποτε στιγμή και κατ’ οποιονδήποτε τρόπο θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ και, συνεπώς, να υιοθετηθούν σε αυτό το επίπεδο.

    3.8.

    Στον τομέα των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων έχει παρατηρηθεί ότι οι καινοτομίες που βασίζονται στην τεχνολογία μπορούν να παρακάμπτουν το πεδίο εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου, μολονότι, σε πρακτικούς όρους, λειτουργούν σε μια υψηλά ρυθμιζόμενη αγορά. Έχοντας κατά νου τον υψηλό βαθμό μεταβλητότητας του τομέα των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων (crypto-assets) και της έλλειψης διαφάνειας που χαρακτηρίζει αυτόν τον τομέα, αλλά και τους υψηλούς κινδύνους που αυτά μπορούν να προκαλέσουν στους επενδυτές η χρήση κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, η ΕΟΚΕ συνιστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη να διερευνήσουν μεθόδους για την εποπτεία των συναλλαγών που χρησιμοποιούν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία.

    3.9.

    Η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός παρατηρητηρίου για την τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών. Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι, λόγω της υψηλής δυναμικής ανάπτυξης των εφαρμογών στον κλάδο των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, το πεδίο αρμοδιοτήτων του παρατηρητηρίου θα πρέπει να επεκταθεί για να καλύψει το σύνολο του τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Εξάλλου, οι εφαρμογές τύπου αλυσίδας συστοιχιών εγείρουν πολλαπλά ζητήματα αρμοδιοτήτων και ευθυνών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία. Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ιδέα της Επιτροπής να δρομολογήσει μια πρωτοβουλία αλυσίδας συστοιχιών σε επίπεδο Ένωσης, με την οποία να μπορεί να διασαφηνιστεί η χρήση αυτής της τεχνολογίας και συγχρόνως να καταπολεμηθεί ο σημερινός κατακερματισμός.

    3.10.

    Έχει παρατηρηθεί ότι η εισαγωγή της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας οδηγεί σε απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας, τα οποία να εξασφαλίζουν στους εργαζομένους που πλήττονται από την εισαγωγή των καινοτόμων τεχνολογιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν όσο το δυνατόν συντομότερα μια νέα θέση εργασίας.

    3.11.

    Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένο συγκεντρωτισμό όσον αφορά τη διαβίβαση πληροφοριών και δεδομένων σε μικρό αριθμό εταιρειών που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη αγορά, οι οποίες, κατά κανόνα, δεν είναι ευρωπαϊκές εταιρείες. Η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να καθορίσει πιθανούς κανόνες για τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους σε ό,τι αφορά την ευθύνη τους για την ασφάλεια των δεδομένων που φιλοξενούν.

    Βρυξέλλες, 12 Ιουλίου 2018.

    O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Luca JAHIER


    (1)  Μία αλυσίδα συστοιχιών (blockchain) είναι ένας συνεχώς αυξανόμενος κατάλογος αρχείων, οι λεγόμενες συστοιχίες (block), οι οποίες συνδέονται και προστατεύονται με κρυπτογράφηση. Ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού, οι αλυσίδες συστοιχιών είναι ανθεκτικές σε οποιαδήποτε τροποποίηση των δεδομένων. Μια αλυσίδα συστοιχιών συνιστά ένα «ανοιχτό, κατανεμημένο καθολικό (ledger) στο οποίο μπορούν να καταγράφονται αποτελεσματικά οι συναλλαγές μεταξύ δύο συμβαλλομένων με ασφαλή, επαληθεύσιμο και μόνιμο τρόπο». Μετά την εγγραφή τους, τα δεδομένα οποιασδήποτε συστοιχίας δεν μπορούν πλέον να τροποποιηθούν αναδρομικά χωρίς μεταγενέστερη τροποποίηση όλων των επακόλουθων συστοιχιών, διαδικασία για την οποία απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας του δικτύου. (πηγή: Βικιπαίδεια)

    (2)  ΕΕ C 227 της 28.6.2018, σ. 63.


    Top