EUR-Lex Prístup k právu Európskej únie

Späť na domovskú stránku portálu EUR-Lex

Tento dokument je výňatok z webového sídla EUR-Lex

Dokument 52005AE0384

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 95/2/ΕΚ για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών και της οδηγίας 94/35/ΕΚ για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα»COM(2004) 650 τελικό — 2004/0237 COD

ΕΕ C 255 της 14.10.2005, s. 59 – 60 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

14.10.2005   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 255/59


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 95/2/ΕΚ για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών και της οδηγίας 94/35/ΕΚ για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα»

COM(2004) 650 τελικό — 2004/0237 COD

(2005/C 255/11)

Στις 16 Νοεμβρίου 2004, και σύμφωνα με το άρθρο 95 της συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ανωτέρω πρόταση.

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, ανάπτυξη της υπαίθρου και περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές εργασίες της ΕΟΚΕ, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 17 Μαρτίου 2005 με βάση εισηγητική έκθεση της κας Ann Davison.

Κατά την 416η σύνοδο ολομέλειάς της 6ης και 7ης Απριλίου 2005 (συνεδρίαση της 6ης Απριλίου 2005), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 136 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 7 αποχές, την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1.   Ιστορικό

1.1

Αυτή είναι η έκτη τροποποίηση που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών σε διάστημα δέκα ετών και η τρίτη που αφορά τα γλυκαντικά.

1.2

Οι τροποποιήσεις της οδηγίας 95/2/EΚ, η οποία εφάρμοζε την αρχή των «θετικών καταλόγων ουσιών», αφορούν πρόσθετα «πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών». Αυτό σημαίνει ότι δίδεται κυρίως έμφαση στα αρτύματα, τους γαλακτωματοποιητές και τους σταθεροποιητές, καθώς και τα συντηρητικά.

1.3

Οι τροποποιήσεις σκοπό έχουν την απόσυρση, μείωση, επαναξιολόγηση, έγκριση, επέκταση, αποσαφήνιση και μετονομασία ορισμένων προσθέτων τροφίμων των κατηγοριών αυτών. Οι εν λόγω αλλαγές προτείνονται αφού ελήφθη υπόψη η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής Τροφίμων και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με ορισμένα νέα πρόσθετα τροφίμων και την επέκταση της χρήσης ορισμένων ήδη εγκεκριμένων πρόσθετων τροφίμων. Οι τροποποιήσεις θα εισαγάγουν επίσης εναρμονισμένους ελέγχους σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες ουσίες που είναι απαραίτητες για την αποθήκευση και χρήση αρτυμάτων. (Αυτή τη στιγμή ισχύουν διαφορετικοί νόμοι στα επιμέρους κράτη μέλη).

1.4

Οι νέες διατάξεις θα διασφαλίσουν ότι η χρήση πρόσθετων ουσιών θα επιτρέπεται μόνον στις περιπτώσεις που η ασφάλειά τους έχει αξιολογηθεί, η τεχνολογική τους χρήση είναι αιτιολογημένη και δεν έχουν διαπιστωθεί ανησυχίες όσον αφορά τη λήψη τους.

2.   Γενικές παρατηρήσεις

2.1

Η ΕΟΚΕ είχε προτείνει τη σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και επιδοκιμάζει την συνακόλουθη διάκριση μεταξύ αξιολόγησης κινδύνων και διαχείρισης κινδύνων, καθώς και το γεγονός ότι η ΕΑΑΤ φαίνεται να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να παράγονται νέα προϊόντα. Ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα επενδύσουν επαρκείς πόρους υπέρ της θέσης σε εφαρμογή της νέας προσέγγισης της ΕΑΑΤ. Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρούσα προσαρμογή της νομοθεσίας στα νέα δεδομένα, έχει δε να διατυπώσει ορισμένες αναλυτικές παρατηρήσεις.

3.   Ειδικές παρατηρήσεις

Θα υπήρχε μεγαλύτερη σαφήνεια εάν η Επιτροπή είχε περιλάβει τους αριθμούς Ε, όπως αναφέρονται στην επισήμανση, μαζί με τα πρόσθετα τροφίμων που κατονομάζει στα έγγραφά της.

3.1   Ενώσεις με βάση το νάτριο

Στο κείμενο περιλαμβάνονται ορισμένες ουσίες με βάση το νάτριο. Η ΕΟΚΕ ανησυχεί διότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντιληφθούν μέσω της επισήμανσης ότι οι εν λόγω ενώσεις είναι κοινό αλάτι και ότι συνεπώς μπορούν να αυξήσουν την μέγιστη αποδεκτή μέση ημερήσια λήψη (ΑΗΔ) τους των 6 mg. Δεν μπορούν επομένως να ανταποκριθούν κατάλληλα σε τυχόν υποδείξεις να περιορίσουν την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουν.

3.2   Νιτρώδη και νιτρικά άλατα

Πρόθεση της Επιτροπής είναι να μειωθούν, όπως συνέστησε η ΕΑΑΤ, όσο το δυνατόν περισσότερο τα επιτρεπόμενα όρια δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των τροφίμων. Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα είναι χρήσιμα συντηρητικά, η υπερβολική τους κατανάλωση, όμως, συνεπάγεται κινδύνους. Συνεπώς, η Επιτροπή συνιστά την υιοθέτηση μιας στρατηγικής, η οποία καθορίζει ένα ανώτατο επίπεδο. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών, η ΕΟΚΕ θα επιθυμούσε να καθοριστεί το χαμηλότερο δυνατό όριο και, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να τεθούν, εάν αυτό είναι απαραίτητο, διαφορετικά επίπεδα για διαφορετικά προϊόντα.

3.3   Τροφές απογαλακτισμού, συμπληρώματα διατροφής και τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής να εναρμονιστεί η διατύπωση με τη αντικατάσταση, σε ολόκληρη τη σχετική νομοθεσία, του όρου «τροφές απογαλακτισμού» με τον όρο «μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές» και να καταστεί σαφέστερη η διατύπωση που αφορά τα συμπληρώματα διατροφής και τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

3.4   p — υδροξυβενζοϊκές ενώσεις

3.4.1

Η νομοθεσία για τις ενώσεις αυτές επρόκειτο να αναθεωρηθεί και η ΕΑΑΤ καθόρισε μια γενική (για το σύνολο της ομάδας) αποδεκτή ημερήσια δόση (ΑΗΔ) 0-10 mg/kg βάρους σώματος για το άθροισμα των μεθυλεστέρων και αιθυλεστέρων του p-υδροξυβενζοϊκού οξέος και των αλάτων νατρίου των ουσιών αυτών. Προτείνεται ωστόσο να αποσυρθεί η έγκριση για το 4-υδροξυβενζοϊκό προπύλιο το οποίο έχει επίδραση στις σεξουαλικές ορμόνες και στα αναπαραγωγικά όργανα νεαρών αρσενικών αρουραίων. Προτείνεται επίσης να απαγορευθεί η χρήση p-υδροξυβενζοϊκών ενώσεων σε υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής.

3.4.2

Η ΕΟΚΕ αντιλαμβάνεται ότι ο υπολογισμός της ΑΗΔ εκ μέρους της ΕΑΑΤ αφήνει το κατάλληλο περιθώριο ασφαλείας για τα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες. Συμφωνεί ότι στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται ένα σαφές επίπεδο στο οποίο δεν παρατηρούνται επιβλαβείς επιπτώσεις, θα πρέπει να αποσύρεται η έγκριση.

3.5   Πηκτικά μέσα σε ζελεδομπουκίτσες

Δεδομένου ότι ο κίνδυνος πνιγμού είναι καλά τεκμηριωμένος, προτείνεται να αποσυρθούν από την κυκλοφορία ορισμένα πρόσθετα τροφίμων που σχηματίζουν πηκτώματα. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την κατάργησή τους, επισημαίνει ωστόσο ότι ο κίνδυνος οφείλεται στο σχήμα, τη μορφή και την συνεκτικότητα αυτών των ζαχαρωτών, και όχι στα ίδια τα πρόσθετα τροφίμων. Χρειάζεται μία ευρύτερη απαγόρευση ώστε να αποφευχθεί και η ίδια ακόμη η κυκλοφορία τους στην αγορά. Εφόσον η εισαγωγή απαγόρευσης για το προϊόν αυτό δεν προβλέπεται από την γενική νομοθεσία τροφίμων ή από την οδηγία για την γενική ασφάλεια των προϊόντων, το προϊόν απαγορεύεται μέσω των προσθέτων τροφίμων που περιέχει. Η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει ένα μη ασφαλές προϊόν.

3.6   Ερυθριτόλη

Πρόκειται για μία γλυκαντική ουσία που παράγουν με φυσικό τρόπο ορισμένα φρούτα, μανιτάρια, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και τυριά, χρησιμεύει ωστόσο και για άλλους σκοπούς και προτείνεται η χρήση της να επιτραπεί για διάφορες εφαρμογές. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την απόφαση αυτή, αλλά διατυπώνει επιφυλάξεις για τη διατύπωση «καλύπτουν ανεπιθύμητες γεύσεις» για το λόγο ότι δίδεται η εντύπωση ότι η γεύση τροφίμων που δεν είναι φρέσκα μπορεί να «καλυφθεί». Η ΕΟΚΕ σημειώνει τα πλεονεκτήματα που ένα νέο γλυκαντικό παρουσιάζει για ορισμένες ειδικές ομάδες καταναλωτών που κάνουν συχνή χρήση γλυκαντικών όπως οι διαβητικοί. Με τον τρόπο αυτό, όχι απλώς αυξάνεται ο αριθμός των προϊόντων από τα οποία έχουν να επιλέξουν, αλλά η ερυθριτόλη έχει και λιγότερες καθαρκτικές επιδράσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, σχετική ένδειξη.

3.7   4 — εξυλορεσορκινόλη

3.7.1

Η παρούσα ουσία προτείνεται ως εναλλακτική λύση και όχι προκειμένου να καταργηθούν τα θειώδη άλατα που εμποδίζουν την μελάνωση των καρκινοειδών. Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αποδεκτή με την προϋπόθεση ότι τα κατάλοιπά της στο κρέας των καρκινοειδών δεν υπερβαίνουν τα 2 mg/kg.

3.7.2

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ανησυχία της για τα άτομα που καταναλώνουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες καρκινοειδών, όπως είναι π.χ. τα άτομα που ζουν σε παράκτιες περιοχές. Η ΕΑΑΤ πρέπει να αξιολογήσει τι είναι ασφαλέστερο για τους καταναλωτές: η 4-εξυλορεσορκινόλη, τα θειώδη άλατα ή ένας συνδυασμός των δύο;

3.8   Ημικυτταρίνη σόγιας

Η ημικυτταρίνη σόγιας λαμβάνεται από τις ίνες της παραδοσιακής σόγιας και έχει εγκριθεί από την ΕΕΤ. Όλα τα προϊόντα που παράγονται από ημικυτταρίνη σόγιας πρέπει να φέρουν σχετική επισήμανση επειδή ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

3.8.1

Η ΕΟΚΕ αποδέχεται αυτή τη μεταβολή όσον αφορά τη χρήση της ημικυτταρίνης σόγιας δεδομένου ότι η ανάγκη για τις περιορισμένες αυτές χρήσεις έχει αποδειχτεί.

3.9   Αιθυλοκυτταρίνη

Η αιθυλοκυτταρίνη λαμβάνεται από πολτό ξύλου η βαμβακιού και χρησιμοποιείται ευρέως ως ουσία πλήρωσης σε φαρμακευτικά δισκία. Η ΕΑΑΤ έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητος ο καθορισμός ΑΗΔ. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την πρόταση επέκτασης της χρήσης της με τον αυτό τρόπο όπως και για τις λοιπές κυτταρίνες.

3.10   Έγκριση της επέκτασης της χρήσης εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων

Η Επιτροπή προτείνει την επέκταση της χρήσης τριών προσθέτων τροφίμων: του όξινου ανθρακικού νατρίου, των σορβικών και βενζοϊκών ενώσεων στα καρκινοειδή και του διοξειδίου του πυριτίου.

Όξινο ανθρακικό νάτριο

Το συγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων είχε αρχικά οριστεί ως συστατικό βοηθητικό της επεξεργασίας το οποίο δεν υπάγεται στο πεδίο της κοινοτικής αρμοδιότητας. Σήμερα έχει προσδιοριστεί εκ νέου, η Επιτροπή ωστόσο δεν το θέτει υπό αμφισβήτηση διότι η χρήση του έχει ήδη επιτραπεί στα βιολογικά τρόφιμα.

Σορβικές και βενζοϊκές ενώσεις στα καρκινοειδή

Προτείνεται να επεκταθεί η χρήση τους με βάση το σκεπτικό ότι η κατανάλωση τους δεν προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η μέση τιμή κατανάλωσης αυτών των προϊόντων πιθανόν να κρύβει σημαντικές διακυμάνσεις και διερωτάται κατά πόσον οι καταναλωτές που κάνουν μεγάλη χρήση προστατεύονται επαρκώς. Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Επιτροπή συλλέγει περισσότερα στοιχεία για τις βενζοϊκές ενώσεις.

Το διοξείδιο του πυριτίου

Η Επιτροπή οφείλει να καταστήσει σαφή την άποψή της ότι είναι προτιμότερο να γίνεται χρήση υψηλότερης δόσης διοξειδίου του πυριτίου αντί να διατηρηθεί η σημαντική κατανάλωση οργανικών βαφών.

3.11   Κατάλληλη χρονική στιγμή

Η αναστολή της κυκλοφορίας στην αγορά του προϊόντος «ζελεδομπουκίτσες» πρέπει να διατηρηθεί έως ότου τεθεί σε εφαρμογή νέα κοινοτική νομοθεσία με την ίδια ισχύ.

Βρυξέλλες, 6 Απριλίου 2005.

Η Πρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Anne-Marie SIGMUND


Začiatok