Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42022X2055

    Κανονισμός αριθ. 147 του ΟΗΕ — Ενιαίες διατάξεις σχετικά με την έγκριση κατασκευαστικών στοιχείων μηχανικής ζεύξης συνδυασμών γεωργικών οχημάτων [2022/2055]

    PUB/2022/761

    ΕΕ L 275 της 25.10.2022, p. 80–118 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2055/oj

    25.10.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 275/80


    Μόνο τα πρωτότυπα κείμενα της ΟΕΕ/ΗΕ έχουν νομική ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δημόσιο δίκαιο. Η κατάσταση και η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να ελέγχονται στην τελευταία έκδοση του εγγράφου που αφορά την κατάσταση προσχώρησης στους κανονισμούς OEE/HE, δηλαδή του εγγράφου TRANS/WP.29/343, το οποίο διατίθεται στη διεύθυνση:

    https://unece.org/status-1958-agreement-and-annexed-regulations

    Κανονισμός αριθ. 147 του ΟΗΕ — Ενιαίες διατάξεις σχετικά με την έγκριση κατασκευαστικών στοιχείων μηχανικής ζεύξης συνδυασμών γεωργικών οχημάτων [2022/2055]

    Ημερομηνία έναρξης ισχύος: 2 Ιανουαρίου 2019

    Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης. Το αυθεντικό και νομικά δεσμευτικό κείμενο είναι το: ECE/TRANS/WP.29/2018/69.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

    1.

    Πεδίο εφαρμογής

    2.

    Ορισμοί

    3.

    Αίτηση έγκρισης διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης

    4.

    Γενικές απαιτήσεις για διατάξεις ή κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης

    5.

    Αίτηση έγκρισης οχήματος εξοπλισμένου με διατάξεις ή κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης

    6.

    Γενικές απαιτήσεις για οχήματα εξοπλισμένα με διατάξεις ή κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης

    7.

    Σημάνσεις

    8.

    Έγκριση

    9.

    Τροποποιήσεις της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης ή του οχήματος και επέκταση της έγκρισης

    10.

    Διαδικασίες συμμόρφωσης της παραγωγής

    11.

    Κυρώσεις για μη συμμόρφωση της παραγωγής

    12.

    Οριστική παύση της παραγωγής

    13.

    Ονομασίες και διευθύνσεις των τεχνικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διενέργεια δοκιμών έγκρισης και των αρχών έγκρισης τύπου

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

    1

    Κοινοποίηση σχετικά με τις διατάξεις και τα κατασκευαστικά στοιχεία

    2

    Κοινοποίηση σχετικά με τα οχήματα

    3

    Υπόδειγμα διάταξης σήματος έγκρισης

    4

    Υποδείγματα διατάξεων σημάτων χαρακτηριστικών τιμών

    5

    Απαιτήσεις για διατάξεις ή κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης για οχήματα των κατηγοριών T, R και S

    6

    Δοκιμές διατάξεων ή κατασκευαστικών στοιχείων μηχανικής ζεύξης για οχήματα των κατηγοριών T, R και S

    7

    Εγκατάσταση και ειδικές απαιτήσεις

    1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    1.1.

    Ο παρών κανονισμός θέτει τους όρους που πρέπει να πληρούν οι διατάξεις και τα κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης προκειμένου να θεωρούνται αμοιβαίως συμβατά και εναλλάξιμα σε διεθνές επίπεδο.

    1.2.

    Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία που προορίζονται για οχήματα κατηγορίας T, R ή S (1) (γεωργικά οχήματα) με σκοπό να αποτελέσουν συνδυασμό οχημάτων (2).

    1.3.

    Ο παρών κανονισμός ισχύει για:

    1.3.1.

    τυποποιημένες διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία, που υπάγονται στον ορισμό του σημείου 2.2·

    1.3.2.

    μη τυποποιημένες διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία, που υπάγονται στον ορισμό του σημείου 2.3·

    1.3.3.

    μη τυποποιημένες διάφορες διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία, που υπάγονται στον ορισμό του σημείου 2.4.

    1.4.

    Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε μηχανικά αναβατόρια (ζεύξη τριών σημείων) ή σε κάτω βραχίονες ζεύξης ελκυστήρα και στις συνδέσεις τους με το ρυμουλκούμενο όχημα.

    2.   ΟΡΙΣΜΟΙ

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν τα ακόλουθα:

    2.1.

    «διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης»: το σύνολο των στοιχείων του σκελετού, των μερών του αμαξώματος και του πλαισίου του μηχανοκίνητου οχήματος και του ρυμουλκούμενου που φέρουν φορτίο, μέσω των οποίων το μηχανοκίνητο όχημα και το ρυμουλκούμενο συνδέονται προκειμένου να σχηματίζουν συνδυασμό οχημάτων ή αρθρωτά οχήματα. Περιλαμβάνονται επίσης τα σταθερά, τα κινητά και τα αφαιρέσιμα εξαρτήματα για τη συνάρμοση ή τη λειτουργία των εν λόγω διατάξεων ή κατασκευαστικών στοιχείων μηχανικής ζεύξης.

    2.1.1.

    Η απαίτηση της αυτόματης ζεύξης καλύπτεται εφόσον η όπισθεν κίνηση του ρυμουλκού επί του ρυμουλκουμένου επαρκεί για την πλήρη συναρμογή της ζεύξης, την αυτόματη ασφάλισή της και την ένδειξη της συναρμογής των διατάξεων ασφάλισης χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.

    2.2.

    Οι «τυποποιημένες διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία ζεύξης» ανταποκρίνονται στις τυποποιημένες διαστάσεις και στις χαρακτηριστικές τιμές του παρόντος κανονισμού. Είναι εναλλάξιμα εντός της κατηγορίας τους, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή όσον αφορά τις διαστάσεις στερέωσης και μπορούν να συνδεθούν με τυποποιημένες διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης της κατάλληλης κατηγορίας σύμφωνα με το παράρτημα 5 πίνακας 2.

    2.3.

    Οι «μη τυποποιημένες διατάξεις και τα κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης» δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις τυποποιημένες διαστάσεις και στις χαρακτηριστικές τιμές του παρόντος κανονισμού, δύνανται ωστόσο να συνδεθούν σε τυποποιημένες διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία ζεύξης της αντίστοιχης κατηγορίας.

    2.4.

    Οι «μη τυποποιημένες διάφορες διατάξεις και τα κατασκευαστικά στοιχεία» δεν ανταποκρίνονται στις τυποποιημένες διαστάσεις και στις χαρακτηριστικές τιμές του παρόντος κανονισμού ούτε δύνανται να συνδεθούν σε τυποποιημένες διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία ζεύξης. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, διατάξεις που δεν αντιστοιχούν σε καμία από τις κατηγορίες a έως r που αναφέρονται στο σημείο 2.6, οι οποίες όμως συμμορφώνονται με υφιστάμενα εθνικά και διεθνή πρότυπα.

    2.5.

    Τα πλαίσια ρυμούλκησης μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός κατασκευαστικά στοιχεία και μπορούν να ρυθμίζονται γρήγορα ως προς το ύψος ή να ρυθμίζονται με πείρους.

    Ο παρών κανονισμός αφορά στα πλαίσια ρυμούλκησης που αποτελούν χωριστές μονάδες και όχι δομικό τμήμα του ελκυστήρα.

    2.6.

    Οι διατάξεις και τα κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης ταξινομούνται κατά τύπο ως ακολούθως:

    2.6.1.

    Κατηγορία a80

    Σφαίρα ζεύξης 80 και πλάκα συγκράτησης που χρησιμοποιεί σφαιρική διάταξη και βραχίονες στο ρυμουλκό για σύνδεση με το ρυμουλκούμενο μέσω σφαιρικής κεφαλής ζεύξης με πτερύγια 80.

    2.6.2.

    Κατηγορία b80

    Η κεφαλή ζεύξης 80 έχει σφαιρική κοιλότητα 80 mm, τοποθετημένη στη ράβδο έλξης του ρυμουλκούμενου για τη σύνδεση με τη σφαίρα ζεύξης 80.

    2.6.3.

    Κατηγορία c40

    Διατάξεις ζεύξης ράβδου έλξης τύπου περόνης με πείρο (διάμετρος 30 mm έως 38 mm), σιαγόνα και πείρο αυτόματου ή μη αυτόματου κλεισίματος και ασφάλισης στο ρυμουλκό για σύνδεση με το ρυμουλκούμενο μέσω δακτυλίου ζεύξης.

    2.6.4.

    Κατηγορία d40-1

    Δακτύλιοι ράβδου έλξης 40 με κυλινδρική οπή κατάλληλη για πείρο (διαμέτρου 30 mm έως 38 mm) και ονομαστικό πάχος 30,5 mm, τοποθετημένοι στη ράβδο έλξης ρυμουλκούμενων για σύνδεση με διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης.

    2.6.5.

    Κατηγορία d40-2

    Δακτύλιοι ράβδου έλξης 40 με κυλινδρική οπή κατάλληλη για πείρο (διαμέτρου 30 mm έως 38 mm) και ονομαστικό πάχος 42 mm, τοποθετημένοι στη ράβδο έλξης ρυμουλκούμενου για σύνδεση με διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης.

    2.6.6.

    Κατηγορία d50

    Τοροειδής δακτύλιος ράβδου έλξης με οπή διαμέτρου 50 mm, τοποθετημένος σε ράβδους έλξης ρυμουλκούμενου για σύνδεση με άγκιστρο έλξης (κατηγορία g) ή με διάταξη ζεύξης τύπου piton (κατηγορία h).

    2.6.6.1.

    Κατηγορία d50-1

    Τοροειδής δακτύλιος ράβδου έλξης με οπή διαμέτρου 50 mm και ονομαστική διάμετρο διατομής 30 mm, τοποθετημένος σε ράβδους έλξης ρυμουλκούμενου για σύνδεση με άγκιστρο έλξης (κατηγορία g) ή με διάταξη ζεύξης τύπου piton (κατηγορία h).

    2.6.6.2.

    Κατηγορία d50-2

    Τοροειδής δακτύλιος ράβδου έλξης με οπή διαμέτρου 50 mm και ονομαστική διάμετρο διατομής 41 mm κατ’ ανώτατο όριο, τοποθετημένος σε ράβδους έλξης για σύνδεση με άγκιστρο έλξης (κατηγορία g).

    2.6.7.

    Κατηγορία e

    Μη τυποποιημένες ράβδοι έλξης που περιλαμβάνουν διχαλωτές και άλλες ράβδους έλξης, διατάξεις αδράνειας και παρόμοια στοιχεία εξοπλισμού τοποθετημένα στο εμπρόσθιο μέρος του ρυμουλκούμενου οχήματος ή στο πλαίσιο του οχήματος, τα οποία είναι κατάλληλα για ζεύξη με το ρυμουλκό μέσω δακτυλίων ζεύξης. Δακτύλιοι ράβδου έλξης, σφαιρική κεφαλή ζεύξης με πτερύγια ή παρόμοιες διατάξεις ζεύξης.

    Οι ράβδοι έλξης δύνανται να είναι αρθρωτές προκειμένου να κινούνται ελεύθερα σε κατακόρυφο επίπεδο χωρίς να υποστηρίζουν οποιοδήποτε κατακόρυφο φορτίο ή να είναι σταθερά τοποθετημένες σε κατακόρυφο επίπεδο ώστε να υποστηρίζουν ένα κατακόρυφο φορτίο (άκαμπτες ράβδοι έλξης). Οι άκαμπτες ράβδοι έλξης μπορούν να είναι πλήρως άκαμπτες ή να τοποθετούνται με ελατήριο ή να είναι ρυθμιζόμενες (π.χ. υδραυλικά).

    Οι ράβδοι έλξης μπορεί επίσης να αποτελούνται από περισσότερα του ενός κατασκευαστικά στοιχεία και να είναι ρυθμιζόμενες ή κεκαμμένες.

    2.6.8.

    Κατηγορία f

    Μη τυποποιημένα πλαίσια ρυμούλκησης που περιλαμβάνουν όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία και διατάξεις μεταξύ των διατάξεων ζεύξης, όπως διάταξη ζεύξης τύπου περόνης, σφαιρική διάταξη ζεύξης κ.λπ., και του οπίσθιου τμήματος του ελκυστήρα (π.χ. του κιβωτίου ταχυτήτων, του αμαξώματος που φέρει φορτίο ή του πλαισίου).

    2.6.9.

    Κατηγορία g

    Άγκιστρα έλξης με πλάκα συγκράτησης και διάταξη καθόδου που λειτουργούν με εξωτερική ισχύ για τηλεχειριζόμενη ζεύξη και απόζευξη για σύνδεση με το ρυμουλκούμενο με τη χρήση δακτυλίων ζεύξης ή δακτυλίων ράβδου έλξης.

    2.6.10.

    Κλάση h

    Διατάξεις ζεύξης τύπου piton με πλάκα συγκράτησης που συνδέονται με το ρυμουλκούμενο μέσω δακτυλίων ζεύξης ή δακτυλίων ράβδου έλξης.

    2.6.11.

    Κατηγορία i

    Διατάξεις ζεύξης ράβδου έλξης ελκυστήρα χωρίς δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον διαμήκη άξονα.

    2.6.12.

    Κατηγορία j

    Δακτύλιοι ράβδου έλξης τοποθετημένοι στις ράβδους έλξης για σύνδεση με ράβδο ζεύξης ελκυστήρα (κατηγορία i).

    2.6.13.

    Κατηγορία q

    Διατάξεις ζεύξης ράβδου έλξης τύπου περόνης χωρίς δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον διαμήκη άξονα.

    2.6.14.

    Κατηγορία r

    Δακτύλιος ράβδου έλξης, με δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον διαμήκη άξονα, με κυκλική διατομή και τοποθετημένος στη ράβδο έλξης ρυμουλκούμενων για σύνδεση με μη περιστρεφόμενες διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης (κατηγορία q).

    2.6.15.

    Κατηγορία s

    Διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία ζεύξης που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις κατηγορίες a έως r και χρησιμοποιούνται για ειδικές εφαρμογές και τα οποία καλύπτονται γενικά από υφιστάμενα εθνικά ή διεθνή πρότυπα (μοναδικά σε ορισμένες χώρες).

    2.7.

    «Τηλεκατευθυνόμενα συστήματα»: διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία που καθιστούν δυνατό τον χειρισμό της διάταξης ζεύξης από την πλευρά του οχήματος ή από τον θάλαμο του οδηγού του οχήματος.

    2.8.

    «Τηλενδείκτες»: διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία που παρέχουν ένδειξη ότι η ζεύξη έχει πραγματοποιηθεί και οι διατάξεις ασφάλισης έχουν τεθεί σε λειτουργία.

    2.9.

    «Τύπος διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης»: διάταξη ή κατασκευαστικό στοιχείο που δεν διαφέρει όσον αφορά ουσιώδη στοιχεία όπως:

    2.9.1.

    η εμπορική ονομασία ή σήμα του κατασκευαστή ή του προμηθευτή·

    2.9.2.

    η κατηγορία της ζεύξης, όπως ορίζεται στο σημείο 2.6·

    2.9.3.

    η εξωτερική μορφή, οι κύριες διαστάσεις ή σημαντικές διαφορές στον σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένων των χρησιμοποιούμενων υλικών· και

    2.9.4.

    οι χαρακτηριστικές τιμές D, Dc, S, Av και V όπως ορίζονται στο σημείο 2.10.

    2.10.

    Οι χαρακτηριστικές τιμές D, Dc, S, Av και V ορίζονται ή προσδιορίζονται ως ακολούθως:

    2.10.1.

    Η τιμή D ή Dc είναι η θεωρητική τιμή αναφοράς των οριζόντιων δυνάμεων που ασκούνται στο ρυμουλκό και στο ρυμουλκούμενο, που χρησιμοποιείται ως βάση για τα οριζόντια φορτία στις δυναμικές δοκιμές.

    Για διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης που δεν έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν τα επιβαλλόμενα κατακόρυφα φορτία, η τιμή είναι:

    Formula

    Για διατάξεις και κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης για ρυμουλκούμενα με άκαμπτη ράβδο έλξης, όπως ορίζονται στο σημείο 2.12, η τιμή είναι:

    Formula

    όπου:

    T

    είναι η μέγιστη τεχνικώς επιτρεπόμενη μάζα του ρυμουλκού σε τόνους. Κατά περίπτωση, περιλαμβάνει το κατακόρυφο φορτίο που επιβάλλεται από ένα ρυμουλκούμενο με άκαμπτη ράβδο έλξης (3).

    R

    είναι η μέγιστη τεχνικώς επιτρεπόμενη μάζα σε τόνους ενός ρυμουλκούμενου με ράβδο έλξης, ελεύθερα κινούμενη σε κατακόρυφο επίπεδο, ή ενός ημιρυμουλκούμενου.3

    C

    είναι η μάζα, σε τόνους, που μεταδίδεται στο έδαφος από τον άξονα ή τους άξονες του ρυμουλκούμενου με άκαμπτη ράβδο έλξης, όπως ορίζεται στο σημείο 2.12, όταν είναι συζευγμένο με το ρυμουλκό όχημα και φέρει φορτίο ίσο με τη μέγιστη τεχνικώς επιτρεπόμενη μάζα.2

    g

    είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας (λαμβανομένη ως 9,81 m/s2).

    S

    όπως ορίζεται στο σημείο 2.10.2.

    2.10.2.

    Η τιμή S είναι η κατακόρυφη μάζα, σε χιλιόγραμμα, που επιβάλλεται στη διάταξη ζεύξης, υπό στατικές συνθήκες, από το ρυμουλκούμενο με άκαμπτη ράβδο έλξης, όπως ορίζεται στο σημείο 2.12, μέγιστης τεχνικώς αποδεκτής μάζας.3

    2.10.3.

    Η τιμή Av είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα άξονα του διευθυντήριου άξονα σε τόνους στην περίπτωση ρυμουλκούμενων με αρθρωτές ράβδους έλξης.

    2.10.4.

    Η τιμή V είναι η θεωρητική τιμή αναφοράς του εύρους της κατακόρυφης δύναμης που επιβάλλεται στη διάταξη ζεύξης από το ρυμουλκούμενο με άκαμπτη ράβδο έλξης με μέγιστη τεχνικώς επιτρεπόμενη μάζα άνω των 3,5 τόνων. Η τιμή V χρησιμοποιείται ως βάση για τις κατακόρυφες δυνάμεις στις δυναμικές δοκιμές.

    Formula

    2.11.

    Σύμβολα και ορισμοί που χρησιμοποιούνται στο παράρτημα 6 του παρόντος κανονισμού.

    Av

    =

    μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα άξονα του διευθυντήριου άξονα σε τόνους στην περίπτωση ρυμουλκούμενων με αρθρωτές ράβδους έλξης.

    C

    =

    μάζα του ρυμουλκουμένου με άκαμπτη ράβδο έλξης σε τόνους· βλέπε σημείο 2.10.1 του παρόντος κανονισμού.

    D

    =

    τιμή D σε kN· βλέπε σημείο 2.10.1 του παρόντος κανονισμού.

    Dc

    =

    τιμή Dc σε kN για ρυμουλκούμενα με άκαμπτη ράβδο έλξης· βλέπε σημείο 2.10.1 του παρόντος κανονισμού.

    R

    =

    μάζα του ρυμουλκουμένου σε τόνους· βλέπε σημείο 2.10.1 του παρόντος κανονισμού.

    T

    =

    μάζα του ρυμουλκού σε τόνους· βλέπε σημείο 2.10.1 του παρόντος κανονισμού.

    Fs

    =

    στατική ανυψωτική δύναμη σε kN.

    Fh

    =

    οριζόντια συνιστώσα της δύναμης δοκιμασίας στον διαμήκη άξονα του οχήματος σε kN.

    Fv

    =

    κατακόρυφη συνιστώσα της δύναμης δοκιμασίας σε kN.

    S

    =

    στατική κατακόρυφη μάζα σε χιλιόγραμμα.

    V

    =

    τιμή V σε kN· βλέπε σημείο 2.10.4 του παρόντος κανονισμού.

    g

    =

    επιτάχυνση της βαρύτητας, ίση με 9,81 m/s2.

    vmax

    =

    vmax είναι η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα για την οποία υποβάλλεται σε δοκιμή και εγκρίνεται το όχημα όσον αφορά τον παρόντα κανονισμό

    Δείκτες:

    O

    =

    μέγιστη δύναμη δοκιμασίας

    U

    =

    ελάχιστη δύναμη δοκιμασίας

    s

    =

    στατική δύναμη

    h

    =

    οριζόντια

    p

    =

    παλμική

    res

    =

    συνισταμένη

    v

    =

    κατακόρυφη

    w

    =

    εναλλασσόμενη δύναμη

    2.12.

    «Ρυμουλκούμενο με άκαμπτη ράβδο έλξης»: ρυμουλκούμενο όχημα με άξονα ή ομάδα αξόνων, ράβδο έλξης που δεν μπορεί να περιστραφεί σε σχέση με το όχημα ή, λόγω της παρουσίας συστήματος ανάρτησης (για παράδειγμα), μπορεί να περιστραφεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό γύρω από έναν άξονα, παράλληλο προς την επιφάνεια της οδού και εγκάρσια προς την κατεύθυνση κίνησης, και, ως εκ τούτου, είναι σε θέση να μεταδίδει κατακόρυφες δυνάμεις στο ρυμουλκό. Μέρος του βάρους ενός τέτοιου ρυμουλκούμενου φέρεται από το ρυμουλκό. Η υδραυλικά ρυθμιζόμενη αρθρωτή ράβδος έλξης θεωρείται ως άκαμπτη ράβδος έλξης (4).

    2.13.

    «Θετική μηχανική εμπλοκή»: το γεγονός ότι ο σχεδιασμός και η γεωμετρία μιας διάταξης και των κατασκευαστικών της στοιχείων δεν επιτρέπουν το άνοιγμα ή την απόζευξή της όταν ασκούνται σε αυτήν οποιεσδήποτε δυνάμεις ή συνιστώσες δυνάμεων στις οποίες υποβάλλεται κατά τις συνήθεις χρήσεις ή δοκιμές.

    2.14.

    «Τύπος οχήματος»: οχήματα που δεν διαφέρουν όσον αφορά σε ουσιώδη στοιχεία όπως η δομή, οι διαστάσεις, το σχήμα και τα υλικά, στα σημεία στα οποία είναι στερεωμένη η διάταξη ή το κατασκευαστικό στοιχείο μηχανικής ζεύξης. Ο ορισμός αυτός ισχύει τόσο για το ρυμουλκό όσο και για το ρυμουλκούμενο.

    3.   ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Ή ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΕΥΞΗΣ

    3.1.

    Η αίτηση για χορήγηση έγκρισης υποβάλλεται από τον κάτοχο της εμπορικής ονομασίας ή του εμπορικού σήματος ή από δεόντως διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του.

    3.2.

    Για κάθε τύπο διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης η αίτηση συνοδεύεται από τις ακόλουθες πληροφορίες, οι οποίες υποβάλλονται, για παράδειγμα, μέσω του εντύπου κοινοποίησης που παρατίθεται στο παράρτημα 1:

    3.2.1.

    αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το σύνολο των εμπορικών ονομασιών και σημάτων του κατασκευαστή ή του προμηθευτή που πρέπει να φέρει η διάταξη ή το κατασκευαστικό στοιχείο ζεύξης·

    3.2.2.

    σχέδια τα οποία είναι επαρκώς λεπτομερή ώστε να καθορίζουν τη διάταξη ή το κατασκευαστικό στοιχείο και τα οποία προσδιορίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους στο όχημα· τα σχέδια περιγράφουν τη θέση και τον χώρο που προβλέπονται για την τοποθέτηση του αριθμού έγκρισης και άλλων σημάτων σύμφωνα με το σημείο 7·

    3.2.3.

    δήλωση των τιμών D, Dc, S, Av και V όπως εφαρμόζονται και ορίζονται στο σημείο 2.10·

    3.2.3.1.

    οι χαρακτηριστικές τιμές των διατάξεων ζεύξης τουλάχιστον ισούνται με εκείνες που ισοδυναμούν με τις μέγιστες επιτρεπόμενες μάζες του ρυμουλκού, του ρυμουλκούμενου και του συνδυασμού των οχημάτων·

    3.2.4.

    αναλυτική τεχνική περιγραφή της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου, στην οποία καθορίζονται ειδικότερα ο τύπος και τα χρησιμοποιηθέντα υλικά·

    3.2.5.

    δοκίμια εφόσον αιτηθούν από την αρμόδια για τις εγκρίσεις τύπου αρχή ή την τεχνική υπηρεσία·

    3.2.6.

    όλα τα δοκίμια πρέπει να είναι πλήρως αποπερατωμένα με την τελική κατεργασία της επιφάνειας. Ωστόσο, η τελική κατεργασία παραλείπεται εφόσον αυτή συνίσταται στη βαφή ή στην επίστρωση με εποξειδική σκόνη.

    4.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ή ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΕΥΞΗΣ

    4.1.

    Όλα τα δοκίμια πληρούν τις προδιαγραφές των παραρτημάτων 5 και 6 σχετικά με τις διαστάσεις και την αντοχή. Η διεξαγωγή των δοκιμών που αναφέρονται στο παράρτημα 6 δεν προκαλεί τυχόν ρωγμές, θραύσεις ή υπερβολική μόνιμη παραμόρφωση που θα είναι επιζήμιες για την ικανοποιητική λειτουργία της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου.

    4.2.

    Όλα τα μέρη της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης, η αστοχία των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει στον διαχωρισμό του οχήματος και του ρυμουλκούμενου κατασκευάζονται από χάλυβα ή χυτοσίδηρο. Άλλα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον ο κατασκευαστής αποδείξει την ισοδυναμία τους προς ικανοποίηση της αρμόδιας για τις εγκρίσεις τύπου αρχής ή της τεχνικής υπηρεσίας του συμβαλλόμενου μέρους που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό.

    4.3.

    Η χρήση των διατάξεων ή των κατασκευαστικών στοιχείων μηχανικής ζεύξης είναι ασφαλής, η δε ζεύξη και απόζευξη μπορούν να πραγματοποιούνται από ένα άτομο χωρίς να απαιτείται η χρήση εργαλείων. Οι διατάξεις ζεύξης που προορίζονται για ρυμουλκούμενα με μέγιστη τεχνικώς επιτρεπόμενη μάζα άνω των 3,5 τόνων είναι ενός από τους ακόλουθους τύπους:

    α)

    αυτόματης ζεύξης που ορίζεται στο σημείο 2.2, ή

    β)

    αυτοματοποιημένης διαδικασίας ζεύξης και ασφάλισης σε περίπτωση που η διαδικασία ζεύξης που ξεκίνησε οριστικοποιείται αυτόματα και η θέση ασφάλισης υποδεικνύεται στο οπτικό πεδίο του οδηγού, ή

    γ)

    χειροκίνητης ασφάλισης και στερέωσης χωρίς διάταξη αυτοματοποίησης ή αυτόματης ασφάλισης.

    4.4.

    Οι διατάξεις ή τα κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης σχεδιάζονται και κατασκευάζονται κατά τρόπον ώστε να εξακολουθούν να λειτουργούν ικανοποιητικά και να διατηρούν τα χαρακτηριστικά που ορίζει ο παρών κανονισμός κατά τη συνήθη χρήση και με τη δέουσα συντήρηση και αντικατάσταση των φθειρόμενων μερών.

    4.5.

    Όλες οι διατάξεις ή τα κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης σχεδιάζονται με σκοπό τη θετική μηχανική εμπλοκή, η δε κλειστή θέση ασφαλίζει τουλάχιστον μία φορά με πρόσθετη θετική μηχανική εμπλοκή εκτός και αν αναφέρονται περαιτέρω απαιτήσεις στο παράρτημα 5. Εναλλακτικά, μπορούν να υπάρχουν δύο ή περισσότεροι χωριστοί μηχανισμοί για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της διάταξης, αλλά κάθε μηχανισμός σχεδιάζεται με σκοπό τη θετική μηχανική εμπλοκή και υποβάλλεται σε δοκιμές μεμονωμένα, σύμφωνα με τις τυχόν απαιτήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα 6. Η θετική μηχανική εμπλοκή οφείλει να ανταποκρίνεται στον ορισμό του σημείου 2.13.

    Δυνάμεις ελατηρίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για το κλείσιμο της διάταξης και για την αποτροπή της μετακίνησης των συστατικών μερών της διάταξης σε θέσεις στις οποίες αυτή ενδέχεται να ανοίξει ή να αποσυνδεθεί εξαιτίας των κραδασμών.

    Η αστοχία ή η παράλειψη οποιουδήποτε επιμέρους ελατηρίου δεν επιτρέπει το άνοιγμα ή την απόζευξη ολόκληρης της διάταξης.

    Οι διατάξεις τηλένδειξης, όταν είναι τοποθετημένες στον θάλαμο του οχήματος, βρίσκονται εντός του οπτικού πεδίου του οδηγού και φέρουν σαφή σήμανση.

    Οι διατάξεις τηλένδειξης, όταν είναι τοποθετημένες στην πλευρά του οχήματος, φέρουν μόνιμη και σαφή σήμανση. Οι διατάξεις τηλένδειξης ενεργοποιούνται αυτόματα και επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση ύστερα από κάθε άνοιγμα και κλείσιμο της ζεύξης.

    4.6.

    Κάθε διάταξη ή κατασκευαστικό στοιχείο συνοδεύεται από οδηγίες εγκατάστασης και λειτουργίας που παρέχουν σε κάθε αρμόδιο άτομο επαρκείς πληροφορίες για τη σωστή εγκατάστασή τους στο όχημα και για τον δέοντα χειρισμό· βλέπε επίσης παράρτημα 7. Οι οδηγίες παρέχονται τουλάχιστον στη γλώσσα της χώρας στην οποία οι εν λόγω διατάξεις ή τα κατασκευαστικά στοιχεία διατίθενται προς πώληση. Στην περίπτωση διατάξεων και κατασκευαστικών στοιχείων που διατίθενται για εγκατάσταση γνήσιου εξοπλισμού από έναν κατασκευαστή οχημάτων ή αμαξωμάτων, οι οδηγίες εγκατάστασης μπορούν να θεωρηθούν περιττές, αλλά ο κατασκευαστής οχημάτων ή αμαξωμάτων οφείλει να μεριμνήσει ώστε να παρασχεθούν στον χειριστή του οχήματος οι απαραίτητες οδηγίες για τον σωστό χειρισμό της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης.

    4.7.

    Οι διατάξεις ρυμούλκησης με γρήγορη ρύθμιση καθ’ ύψος χωρίς υποβοήθηση ισχύος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν δύναμη λειτουργίας 40 daN.

    5.   ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ή ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΕΥΞΗΣ

    5.1.

    Η αίτηση έγκρισης ενός τύπου οχήματος, όσον αφορά στην εγκατάσταση διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης, υποβάλλεται από τον κατασκευαστή του οχήματος ή από δεόντως διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του.

    5.2.

    Η εν λόγω αίτηση συνοδεύεται από τις ακόλουθες πληροφορίες, ώστε η αρμόδια για τις εγκρίσεις τύπου αρχή να είναι σε θέση να συμπληρώσει το έντυπο κοινοποίησης που παρατίθεται στο παράρτημα 2.

    5.2.1.

    Σχέδια τα οποία είναι επαρκώς λεπτομερή ώστε να καθορίζουν τη διάταξη ή το κατασκευαστικό στοιχείο και τα οποία προσδιορίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους στο όχημα· τα σχέδια περιγράφουν τη θέση και τον χώρο που προβλέπονται για την τοποθέτηση του αριθμού έγκρισης και άλλων σημάτων σύμφωνα με το σημείο 7·

    5.2.2.

    αναλυτική τεχνική περιγραφή της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου, στην οποία καθορίζονται ειδικότερα ο τύπος και τα χρησιμοποιηθέντα υλικά·

    5.2.3.

    δήλωση των τιμών D, Dc, S, Av και V όπως εφαρμόζονται και ορίζονται στο σημείο 2.10·

    5.2.3.1.

    οι χαρακτηριστικές τιμές τουλάχιστον ισούνται με εκείνες που ισοδυναμούν με τις μέγιστες επιτρεπόμενες μάζες του ρυμουλκού, του ρυμουλκούμενου και του συνδυασμού των οχημάτων.

    5.2.4.

    Ένα όχημα, αντιπροσωπευτικό του προς έγκριση τύπου και εξοπλισμένο με μια διάταξη μηχανικής ζεύξης, τίθεται στη διάθεση της αρμόδιας για τις εγκρίσεις τύπου αρχής ή της τεχνικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να αιτηθεί επιπλέον δοκιμίων της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου·

    5.2.5.

    ένα όχημα που δεν διαθέτει το σύνολο των απαιτούμενων για τον συγκεκριμένο τύπο κατασκευαστικών στοιχείων, μπορεί να γίνει αποδεκτό, εφόσον ο αιτών είναι σε θέση να αποδείξει προς ικανοποίηση της αρμόδιας για τις εγκρίσεις τύπου αρχής ή της τεχνικής υπηρεσίας, ότι η έλλειψη των κατασκευαστικών στοιχείων δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τα αποτελέσματα του ελέγχου, όσον αφορά τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

    6.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Ή ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΕΥΞΗΣ

    6.1.

    Η διάταξη ή το κατασκευαστικό στοιχείο μηχανικής ζεύξης που φέρει το όχημα εγκρίνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σημείων 3 και 4 και των παραρτημάτων 5 και 6 του παρόντος κανονισμού.

    6.2.

    Η εγκατάσταση της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης πληροί τις απαιτήσεις του παραρτήματος 7 του παρόντος κανονισμού.

    6.3.

    Πρέπει να παρέχονται οδηγίες χρήσης της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης, οι οποίες περιλαμβάνουν τυχόν ειδικές οδηγίες για χρήσεις που διαφέρουν από τις συνήθεις για τον τύπο της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου χρήσεις, καθώς και οδηγίες για τη ζεύξη και την απόζευξη σε διάφορες καταστάσεις λειτουργίας, για παράδειγμα, υπό διάφορες γωνίες μεταξύ του ρυμουλκού και του ρυμουλκούμενου. Κάθε όχημα συνοδεύεται από τις εν λόγω οδηγίες χρήσης, οι οποίες παρέχονται τουλάχιστον στη γλώσσα της χώρας στην οποία τα οχήματα διατίθενται προς πώληση.

    7.   ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

    7.1.

    Οι τύποι διατάξεων και κατασκευαστικών στοιχείων μηχανικής ζεύξης που υποβάλλονται προς έγκριση φέρουν πινακίδα τύπου με την εμπορική ονομασία ή το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή, του προμηθευτή ή του αιτούντος.

    7.2.

    Υπάρχει διαθέσιμος επαρκής χώρος για την τοποθέτηση του σήματος έγκρισης που αναφέρεται στο σημείο 8.5 και απεικονίζεται στο παράρτημα 3. Ο χώρος αυτός απεικονίζεται στα σχέδια που αναφέρονται στο σημείο 3.2.2.

    7.3.

    Δίπλα στο σήμα έγκρισης που αναφέρεται στα σημεία 7.2 και 8.5, η διάταξη ή το κατασκευαστικό στοιχείο μηχανικής ζεύξης πρέπει να φέρει σήμα με την κατηγορία ζεύξης, όπως αυτή ορίζεται στο σημείο 2.6, καθώς και τις σχετικές χαρακτηριστικές τιμές που ορίζονται στο σημείο 2.10 και απεικονίζονται στο παράρτημα 4 και τη μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα που ορίζεται στο σημείο 2.11. Η θέση των σημάτων αυτών απεικονίζεται στα σχέδια που αναφέρονται στο σημείο 3.2.2.

    7.4.

    Όταν η διάταξη ή το κατασκευαστικό στοιχείο μηχανικής ζεύξης εγκρίνεται για εναλλακτικές χαρακτηριστικές τιμές της ιδίας κατηγορίας ζεύξης ή διάταξης, αναγράφονται το πολύ δύο εναλλακτικές τιμές επί της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου.

    7.5.

    Εάν η εφαρμογή της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης υπόκειται σε οποιουσδήποτε περιορισμούς, για παράδειγμα, εάν η χρήση της διάταξης περιορίζεται σε ορισμένη ταχύτητα, οι συγκεκριμένοι περιορισμοί αναγράφονται επί της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης.

    7.6.

    Όλα τα σήματα είναι μόνιμα και ευανάγνωστα κατά τη στιγμή της εγκατάστασης της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης στο όχημα.

    8.   ΕΓΚΡΙΣΗ

    8.1.

    Εάν τα δοκίμια ενός τύπου διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, χορηγείται έγκριση εφόσον πληρούνται ικανοποιητικά οι απαιτήσεις του σημείου 10.

    8.2.

    Για κάθε τύπο που εγκρίνεται χορηγείται αριθμός έγκρισης. Τα δύο πρώτα ψηφία του εν λόγω αριθμού (επί του παρόντος 00) υποδεικνύουν τη σειρά τροποποιήσεων που ενσωματώνουν τις πλέον πρόσφατες σημαντικές τεχνικές τροποποιήσεις του κανονισμού κατά τη στιγμή της έκδοσης της έγκρισης. Το αυτό συμβαλλόμενο μέρος δεν επιτρέπεται να εκχωρήσει τον ίδιο αριθμό σε άλλο τύπο διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης που αναφέρεται στον παρόντα κανονισμό.

    8.3.

    Η ανακοίνωση της έγκρισης, της επέκτασης, της απόρριψης ή της ανάκλησης της έγκρισης ή της οριστικής διακοπής της παραγωγής που αφορά σε έναν τύπο διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης που εγκρίνεται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, γνωστοποιείται στα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης του 1958 που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό, μέσω εντύπου κοινοποίησης, σύμφωνα με το πρότυπο του παραρτήματος 1 ή του παραρτήματος 2 του παρόντος κανονισμού.

    8.4.

    Πέραν του σήματος που ορίζεται στο σημείο 7.1, κάθε διάταξη ή κατασκευαστικό στοιχείο μηχανικής ζεύξης που εγκρίνεται δυνάμει του παρόντος κανονισμού φέρει σήμα έγκρισης όπως περιγράφεται στο σημείο 8.5, στον χώρο που αναφέρεται στο σημείο 7.2.

    8.5.

    Το σήμα έγκρισης είναι διεθνές σήμα αποτελούμενο από:

    8.5.1.

    κύκλο που περιβάλλει το γράμμα «E», ακολουθούμενο από τον διακριτικό αριθμό της χώρας η οποία χορήγησε την έγκριση (5)·

    8.5.2.

    τον αριθμό έγκρισης που ορίζεται στο σημείο 8.2·

    8.5.3.

    κεφαλαίο γράμμα D όταν υποβάλλεται σε δοκιμή σύμφωνα με το παράρτημα 6 σημείο 3.1.3 (δοκιμή δυναμικής αντοχής) ή

    8.5.4.

    κεφαλαίο γράμμα S όταν υποβάλλεται σε δοκιμή σύμφωνα με το παράρτημα 6 σημείο 3.3.3.2 (στατική δοκιμή)·

    8.5.5.

    κεφαλαίο γράμμα Τ για τη δοκιμή δύο στοιχείων·

    8.5.6.

    το σήμα και ο αριθμός έγκρισης διατάσσονται σύμφωνα με το παράδειγμα του παραρτήματος 3.

    9.   ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Ή ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΕΥΞΗΣ Ή ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

    9.1.

    Οποιαδήποτε τροποποίηση του τύπου της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης, ή του οχήματος όπως ορίζεται στο σημείο 2.9, γνωστοποιείται στην αρμόδια για τις εγκρίσεις τύπου αρχή ή τεχνική υπηρεσία που χορήγησε την έγκριση. Η αρμόδια για τις εγκρίσεις τύπου αρχή ή η τεχνική υπηρεσία μπορεί στη συνέχεια να:

    9.1.1.

    κρίνει ότι οι τροποποιήσεις δεν αναμένεται να έχουν οποιεσδήποτε αξιόλογες αρνητικές συνέπειες και ότι η διάταξη, το κατασκευαστικό στοιχείο ή το όχημα εξακολουθεί να πληροί τις απαιτήσεις σε κάθε περίπτωση· ή

    9.1.2.

    να απαιτήσει περαιτέρω έκθεση δοκιμής.

    9.2.

    Η επικύρωση ή η απόρριψη της έγκρισης της συγκεκριμένης τροποποίησης ανακοινώνεται με τη διαδικασία που ορίζεται στο σημείο 8.3 στα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό.

    9.3.

    Η αρμόδια για τις εγκρίσεις τύπου αρχή ή η τεχνική υπηρεσία, που εκδίδει μια επέκταση έγκρισης, εκχωρεί αριθμό σειράς για την εν λόγω επέκταση και ενημερώνει τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό μέσω της διαδικασίας που ορίζεται στο σημείο 8.3.

    10.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Οι διαδικασίες παραγωγής συμμορφώνονται με τις διαδικασίες που καθορίζονται στη συμφωνία του 1958, προσάρτημα 1 (E/ECE/TRANS/505/Rev.3), με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    10.1.

    Ο κάτοχος της έγκρισης μεριμνά για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των δοκιμών συμμόρφωσης της παραγωγής και εξασφαλίζει ότι τα συνημμένα έγγραφα θα παραμείνουν διαθέσιμα για μια χρονική περίοδο που καθορίζεται σε συμφωνία με την αρμόδια αρχή για την έγκριση τύπου ή την τεχνική υπηρεσία. Η χρονική αυτή περίοδος δεν υπερβαίνει τα 10 έτη από τη στιγμή της οριστικής διακοπής της παραγωγής.

    10.2.

    Η αρμόδια για τις εγκρίσεις τύπου αρχή ή η τεχνική υπηρεσία που έχει χορηγήσει την έγκριση τύπου μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να επαληθεύει τις μεθόδους ελέγχου της συμμόρφωσης που εφαρμόζονται σε κάθε μονάδα παραγωγής. Οι εν λόγω επαληθεύσεις διενεργούνται κατά κανόνα ανά διετία.

    11.   ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    11.1.

    Η έγκριση που χορηγείται για έναν τύπο διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης δυνάμει του παρόντος κανονισμού μπορεί να ανακληθεί εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ή όταν μια διάταξη ή ένα κατασκευαστικό στοιχείο που φέρει το σήμα έγκρισης δεν ανταποκρίνεται στον εγκεκριμένο τύπο.

    11.2.

    Όταν ένα συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό ανακαλεί μια έγκριση που είχε προηγουμένως χορηγήσει, ενημερώνει αμέσως τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό μέσω εντύπου κοινοποίησης, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 1 ή του παραρτήματος 2 του παρόντος κανονισμού.

    12.   ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Όταν ο κάτοχος της έγκρισης διακόπτει οριστικά την παραγωγή ενός τύπου διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης που έχει εγκριθεί δυνάμει του παρόντος κανονισμού, ενημερώνει την αρμόδια για τις εγκρίσεις τύπου αρχή ή την τεχνική υπηρεσία, η οποία έχει χορηγήσει την έγκριση. Με την παραλαβή της σχετικής κοινοποίησης, η εν λόγω αρμόδια για τις εγκρίσεις τύπου αρχή ή η τεχνική υπηρεσία ενημερώνει σχετικά τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 1958 που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό μέσω εντύπου κοινοποίησης, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 1 ή του παραρτήματος 2 του παρόντος κανονισμού.

    13.   ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ

    13.1.

    Τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 1958 για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού ανακοινώνουν στη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών τα ονόματα και τις διευθύνσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διενέργεια δοκιμών έγκρισης καθώς και των αρχών έγκρισης τύπου οι οποίες χορηγούν έγκριση και προς τα οποία αποστέλλονται έντυπα τα οποία πιστοποιούν την έγκριση είτε την επέκταση είτε την απόρριψη είτε την ανάκληση έγκρισης, είτε την οριστική παύση παραγωγής, που εκδίδονται σε άλλες χώρες.

    (1)  Όπως ορίζεται στο ενοποιημένο ψήφισμα για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3.), έγγραφο ECE/TRANS/WP.29/78/Αναθ.6 παράγραφος 2 - www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29resolutions.html

    (2)  Κατά την έννοια της σύμβασης για την οδική κυκλοφορία, άρθρο 1 στοιχεία t) και u) (Βιέννη, 1968).

    (3)  Οι μάζες T και R και η μέγιστη τεχνικώς επιτρεπόμενη μάζα δύνανται να υπερβαίνουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα που προβλέπει η εθνική νομοθεσία.

    (4)  Οι μάζες T και R και η μέγιστη τεχνικώς επιτρεπόμενη μάζα μπορούν να υπερβαίνουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα που προβλέπει η εθνική νομοθεσία.

    (5)  Οι χαρακτηριστικοί αριθμοί των συμβαλλόμενων μερών στη συμφωνία του 1958 παρατίθενται στο παράρτημα 3 του ενοποιημένου ψηφίσματος για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3), έγγραφο ECE/TRANS/WP.29/78/Rev. 6, παράρτημα 3- www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29resolutions.html.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

    Κοινοποίηση σχετικά με τις διατάξεις και τα κατασκευαστικά στοιχεία

    [Μέγιστο μέγεθος: A4 (210 × 297 mm)]

    Image 1

     (1)

    εκδίδεται από:

    Όνομα διοικητικής αρχής:


    Που αφορά (2):

    Χορήγηση έγκρισης

     

    Επέκταση έγκρισης

     

    Απόρριψη έγκρισης

     

    Απόσυρση έγκρισης

     

    Οριστική παύση της παραγωγής

    τύπου τεχνικής μονάδας ή κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης δυνάμει του κανονισμού αριθ. 147

    Αριθ. έγκρισης … Αριθ. επέκτασης …

    1.   

    Εμπορική ονομασία ή σήμα της τεχνικής μονάδας ή του κατασκευαστικού στοιχείου: …

    2.   

    Ονομασία κατασκευαστή του τύπου τεχνικής μονάδας ή κατασκευαστικού στοιχείου: …

    3.   

    Επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή: …

    4.   

    Εάν υπάρχει, επωνυμία και διεύθυνση του αντιπροσώπου του κατασκευαστή: …

    5.   

    Εναλλακτικές ονομασίες ή εμπορικά σήματα προμηθευτή που αναγράφονται στη τεχνική μονάδα ή στο κατασκευαστικό στοιχείο: …

    6.   

    Στην περίπτωση τεχνικής μονάδας: τύπος και μάρκα του οχήματος, για το οποίο προορίζεται η τεχνική μονάδα …

    7.   

    Επωνυμία και διεύθυνση της εταιρείας ή του φορέα που φέρει την ευθύνη για τη συμμόρφωση της παραγωγής: …

    8.   

    Υποβλήθηκε για έγκριση στις: …

    9.   

    Τεχνική υπηρεσία αρμόδια για τη διεξαγωγή των δοκιμών έγκρισης: …

    10.   

    Συνοπτική περιγραφή: …

    10.1.   

    Τύπος και κατηγορία τεχνικής μονάδας ή κατασκευαστικού στοιχείου: …

    10.2.   

    Χαρακτηριστικές τιμές: …

    10.2.1.   

    Βασικές τιμές:

    D. … kN Dc … kN S …. kg

    Av … τόνοι vmax. … km/h V … kN

    Εναλλακτικές τιμές:

    D … kN Dc … kN S … kg

    Av …τόνοι vmax … km/h V … kN

    11.   

    Οδηγίες για την συνάρμοση του τύπου διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης στο όχημα και φωτογραφίες ή σχέδια των σημείων εγκατάστασης που ορίζονται από τον κατασκευαστή του οχήματος: ….

    12.   

    Πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση τυχόν ειδικών βραχιόνων ή πλακών ενίσχυσης ή παρεμβυσμάτων που απαιτούνται για τη συνάρμοση της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης: …

    13.   

    Ημερομηνία της έκθεσης δοκιμής: …

    14.   

    Αριθμός της έκθεσης δοκιμής: …

    15.   

    Θέση σήματος έγκρισης: …

    16.   

    Λόγοι για την επέκταση της έγκρισης: …

    17.   

    Χορήγηση/επέκταση/απόρριψη/ανάκληση έγκρισης2:

    18.   

    Τόπος: …

    19.   

    Ημερομηνία: …

    20.   

    Υπογραφή: …

    21.   

    Στην παρούσα κοινοποίηση επισυνάπτεται ο κατάλογος των εγγράφων τα οποία κατατέθηκαν στην αρμόδια για την έγκριση αρχή και διατίθενται κατόπιν αίτησης. …


    (1)  Αναγνωριστικός αριθμός της χώρας που χορήγησε/επέκτεινε/απέρριψε/ανακάλεσε την έγκριση (βλέπε διατάξεις σχετικά με την έγκριση στον παρόντα κανονισμό).

    (2)  Διαγράφεται η περιττή ένδειξη.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

    Κοινοποίηση σχετικά με τα οχήματα

    [Μέγιστο μέγεθος: A4 (210 × 297 mm)]

    Image 2

     (1)

    εκδίδεται από:

    Όνομα διοικητικής αρχής:


    Που αφορά (2):

    Χορήγηση έγκρισης

     

    Επέκταση έγκρισης

     

    Απόρριψη έγκρισης

     

    Απόσυρση έγκρισης

     

    Οριστική παύση της παραγωγής

    ενός τύπου οχήματος σχετικά με την εγκατάσταση μιας διάταξης ή ενός κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης δυνάμει του κανονισμού αριθ. 147 του ΟΗΕ

    Αριθ. έγκρισης … Αριθ. επέκτασης …

    1.   

    Εμπορική ονομασία ή σήμα του οχήματος: …

    2.   

    Τύπος οχήματος: …

    3.   

    Επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή: …

    4.   

    Εάν υπάρχει, επωνυμία και διεύθυνση του αντιπροσώπου του κατασκευαστή: …

    5.   

    Κατηγορία οχήματος, για παράδειγμα, T, R (3): ….

    6.   

    Μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα οχήματος: ….kg

    Κατανομή της μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας του οχήματος μεταξύ των αξόνων: …

    Μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα ρυμουλκήσιμου ρυμουλκούμενου: ….kg

    Μέγιστη επιτρεπόμενη στατική μάζα επί του σημείου ζεύξης: …kg

    Μέγιστη μάζα οχήματος με αμάξωμα, σε λειτουργική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων ψυκτικών υγρών, ελαίων, καυσίμου, εργαλείων και εφεδρικού τροχού (εφόσον υπάρχει), μη συμπεριλαμβανομένου του οδηγού: …kg

    7.   

    Απαιτούμενες χαρακτηριστικές τιμές

    D … kN Dc … kN S … kg

    Av … τόνοι vmax. … km/h V … kN

    8.   

    Οδηγίες για τη συνάρμοση του τύπου διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης στο όχημα και φωτογραφίες ή σχέδια των σημείων εγκατάστασης: . ….

    9.   

    Πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση τυχόν ειδικών βραχιόνων ή πλακών ενίσχυσης ή παρεμβυσμάτων που απαιτούνται για τη συνάρμοση της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης: …

    10.   

    Εμπορική ονομασία ή σήμα της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης και αριθμός έγκρισης: …

    11.   

    Κατηγορία διάταξης ή κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης: …

    12.   

    Υποβλήθηκε για έγκριση στις: …

    13.   

    Τεχνική υπηρεσία αρμόδια για τη διεξαγωγή δοκιμών έγκρισης: …

    14.   

    Ημερομηνία της έκθεσης δοκιμής: …

    15.   

    Αριθμός της έκθεσης δοκιμής: …

    16.   

    Θέση σήματος έγκρισης: …

    17.   

    Λόγοι για την επέκταση της έγκρισης: …

    18.   

    Χορήγηση/επέκταση/απόρριψη/ανάκληση έγκρισης (2):

    19.   

    Τόπος: …

    20.   

    Ημερομηνία: ….

    21.   

    Υπογραφή: ….

    22.   

    Στην παρούσα κοινοποίηση επισυνάπτεται ο κατάλογος των εγγράφων τα οποία κατατέθηκαν στην αρχή έγκρισης τύπου και διατίθενται κατόπιν αίτησης. …


    (1)  Αναγνωριστικός αριθμός της χώρας που χορήγησε/επέκτεινε/απέρριψε/ανακάλεσε την έγκριση (βλέπε διατάξεις σχετικά με την έγκριση στον παρόντα κανονισμό).

    (2)  Διαγράφεται η περιττή ένδειξη.

    (3)  Όπως ορίζεται στο ενοποιημένο ψήφισμα για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3.), έγγραφο ECE/TRANS/WP.29/78/Αναθ.6 παράγραφος 2 - www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29resolutions.html


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

    Υπόδειγμα διάταξης σήματος έγκρισης

    Image 3

    a = 8 χιλιοστά το ελάχιστο

    Η διάταξη ή το κατασκευαστικό στοιχείο μηχανικής ζεύξης ή το όχημα που φέρει το ανωτέρω απεικονιζόμενο σήμα έγκρισης είναι διάταξη ή κατασκευαστικό στοιχείο εγκεκριμένο στις Κάτω Χώρες (Ε 4), με αριθμό έγκρισης 2405, το οποίο πληροί τις απαιτήσεις της σειράς τροποποιήσεων 00 του παρόντος κανονισμού και υποβλήθηκε σε στατικές δοκιμές (S).

    Σημείωση: Ο αριθμός έγκρισης και τα πρόσθετα σύμβολα τοποθετούνται πλησίον του κύκλου που περικλείει το γράμμα «Ε», πάνω από ή κάτω από το γράμμα αυτό, ή επίσης δεξιά ή αριστερά του γράμματος αυτού. Τα ψηφία του αριθμού έγκρισης βρίσκονται στην ίδια πλευρά του γράμματος «E» και είναι διατεταγμένα κατά την ίδια διεύθυνση. Αποφεύγεται η χρήση λατινικών ψηφίων ως αριθμών έγκρισης έτσι ώστε να αποφεύγονται συγχύσεις με άλλα σύμβολα.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4

    Υποδείγματα διατάξεων σημάτων χαρακτηριστικών τιμών

    1.   

    Σε όλες τις διατάξεις ή τα κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης αναγράφεται η κατηγορία της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου. Εκτός αυτού, υπάρχει σήμα που να υποδεικνύει τις επιδόσεις από την άποψη των χαρακτηριστικών τιμών, όπως ορίζονται στο σημείο 2.10. του παρόντος κανονισμού.

    1.1.   

    Το ύψος όλων των χαρακτήρων και των αριθμών δεν υπολείπεται εκείνου του αριθμού έγκρισης, δηλαδή a/3 όπου a ίσον με 8 mm κατ’ ελάχιστο.

    1.2.   

    Οι χαρακτηριστικές τιμές που ισχύουν για κάθε διάταξη ή κατασκευαστικό στοιχείο και πρέπει να αναγράφονται είναι εκείνες που αναφέρονται στον κατωτέρω πίνακα· βλέπε επίσης σημείο 7.3 του παρόντος κανονισμού.

    Πίνακας 1

    Συναφείς χαρακτηριστικές τιμές που πρέπει να αναγράφονται σε διατάξεις ή κατασκευαστικά στοιχεία ζεύξης

    Περιγραφή της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου μηχανικής ζεύξης

    Συναφείς χαρακτηριστικές τιμές που πρέπει να αναγράφονται

     

    Κατηγορία

    D

    Dc

    S

    V

    vmax

    T (*2)

    Σφαίρες ζεύξης 80 (κατηγορία a)

    -

    Κεφαλή ζεύξης (κατηγορία b)

    -

    Διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης (κατηγορία c ή q)

    Διατάξεις ζεύξης τύπου αγκίστρου (κατηγορία g)

    -

    Ράβδοι έλξης ελκυστήρα (κατηγορία i)

    Πλαίσια ρυμούλκησης (κατηγορία f)

    -

    Διατάξεις ζεύξης τύπου piton (κατηγορία h)

    -

    Δακτύλιοι ράβδων ζεύξης (κατηγορία d ή r)

    Ράβδοι έλξης (κατηγορία e)  (*1)

    -

    Παραδείγματα

    :

    Ο αριθμός a80 D130 Dc90 S2000 προσδιορίζει μη τυποποιημένη σφαίρα ζεύξης 80 κατηγορίας a80 με μέγιστη τιμή D 130 kN, μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή Dc 90 kN και μέγιστη επιτρεπόμενη στατική κατακόρυφη επιβαλλόμενη μάζα 2 000 kg.


    (*1)  Οι αρθρωτές ράβδοι ζεύξης φέρουν επιπλέον την τιμή Av στην πινακίδα τύπου, αλλά όχι τιμή S ή V.

    (*2)  Ρυμουλκήσιμη μάζα κατά τη δοκιμή σύμφωνα με το παράρτημα 6 σημείο 3.3.3.2. (στατική δοκιμή) (θα πρέπει να ορίζεται στους ορισμούς, εφόσον χρειάζεται)


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5

    Απαιτήσεις για διατάξεις ή κατασκευαστικά στοιχεία μηχανικής ζεύξης για οχήματα των κατηγοριών T, R και S

    1.   

    Σφαίρες ζεύξης 80 και πλάκες συγκράτησης (κατηγορία a80)

    1.1.   

    Γενικές απαιτήσεις για τις σφαίρες ζεύξης 80

    1.1.1.   

    Όλες οι σφαίρες ζεύξης 80 και οι πλάκες συγκράτησης σχεδιάζονται έτσι ώστε οι σφαίρες ζεύξης να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που προβλέπονται στο σημείο 3.1 του παραρτήματος 6 και οι πλάκες συγκράτησης να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που προβλέπονται στο σημείο 3.3.5 του παραρτήματος 6.

    1.1.2.   

    Οι σφαίρες ζεύξης 80 κατηγορίας a είναι σύμφωνες με το σχήμα 1, όσον αφορά στο εξωτερικό σχήμα και στις εξωτερικές διαστάσεις. Η θέση της πλάκας συγκράτησης απεικονίζεται στο σχήμα 2.

    Σχήμα 1

    Σφαίρα ζεύξης κατηγορίας α (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 4

    Σχήμα 2

    Διαστάσεις πλάκας συγκράτησης (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 5

    1.1.3.   

    Οι σφαίρες ζεύξης 80 έχουν τουλάχιστον τις ακόλουθες γωνίες άρθρωσης, οι οποίες δεν χρειάζεται να επιτυγχάνονται ταυτόχρονα:

    Σχήμα 3

    Γωνίες άρθρωσης

    Image 6

    2.   

    Κεφαλή ζεύξης 80 (κατηγορία b80)

    2.1.   

    Γενικές απαιτήσεις για την κεφαλή ζεύξης 80

    2.1.1.   

    Όλες οι κεφαλές ζεύξης 80 είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που αναφέρονται στο σημείο 3.2 του παραρτήματος 6.

    2.1.2.   

    Οι κεφαλές ζεύξης 80 κατηγορίας b πρέπει να είναι σύμφωνες με το σχήμα 4, όσον αφορά στο εξωτερικό σχήμα και στις εξωτερικές διαστάσεις.

    Σχήμα 4

    Διαστάσεις κεφαλής ζεύξης 80 της κατηγορίας b (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 7

    3.   

    Διατάξεις ζεύξης ράβδων έλξης τύπου περόνης (κατηγορία c40)

    3.1.   

    Γενικές απαιτήσεις για διατάξεις ζεύξης ράβδων έλξης τύπου περόνης

    3.1.1.   

    Όλες οι διατάξεις ράβδου έλξης τύπου περόνης σχεδιάζονται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που προβλέπονται στο σημείο 3.3.1 του παραρτήματος 6 και οι διατάξεις ασφάλισης σχεδιάζονται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που προβλέπονται στο σημείο 3.3.1.3 του παραρτήματος 6.

    3.1.2.   

    Οι διατάξεις ράβδου έλξης τύπου περόνης κατηγορίας c πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα σχήματα 5, 6 και 7, όσον αφορά στο εξωτερικό σχήμα και στις εξωτερικές διαστάσεις. Για όλες τις κατηγορίες, το μέγιστο ύψος της σιαγόνας είναι σταθερό στο ήμισυ τουλάχιστον του πλάτους της σιαγόνας.

    3.1.3.   

    Απαιτήσεις:

    Στην περίπτωση των αυτόματων διατάξεων ζεύξης, η κλειστή και ασφαλισμένη θέση επισημαίνεται ευκρινώς και ευδιάκριτα εξωτερικά μετά τη ζεύξη με τουλάχιστον έναν δείκτη ελέγχου.

    3.1.4   

    Οι διατάξεις ράβδου έλξης τύπου περόνης έχουν τις ακόλουθες γωνίες άρθρωσης (βλέπε επίσης σχήματα 5 και 6):

    α)

    Κάθετος άξονας: ± 70 ° ελάχ.

    β)

    Εγκάρσιος άξονας: ± 20 ° ελάχ.

    γ)

    Διαμήκης άξονας: ± 20 ° ελάχ.

    3.1.5   

    Η σιαγόνα επιτρέπει αξονική στροφή των δακτυλίου ζεύξης κατά τουλάχιστον 90° προς τα δεξιά και τα αριστερά του διαμήκους άξονα ζεύξης με σταθερή ορμή πέδησης μεταξύ 30 έως 150 Nm.

    Σχήμα 5

    Αυτόματη διάταξη ζεύξης με εξογκωμένο πείρο (αριστερά) και αυτόματη ζεύξη ρυμουλκούμενου με κυλινδρικό πείρο (δεξιά) (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 8

    Σχήμα 6

    Μη αυτόματη ζεύξη ρυμουλκούμενου με κυλινδρικό πείρο (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 9

    4.   

    Δακτύλιοι ράβδου έλξης (κατηγορίες d40-1 και d40-2)

    4.1.   

    Δακτύλιοι ράβδου έλξης d40-1

    4.1.1   

    Γενικές απαιτήσεις για δακτυλίους ράβδου έλξης της κατηγορίας d40-1:

    Όλοι οι δακτύλιοι ράβδου έλξης της κατηγορίας d40-1 είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που αναφέρονται στο σημείο 3.4 του παραρτήματος 6. Οι δακτύλιοι ράβδου έλξης της κατηγορίας d40-1 μπορούν να διαθέτουν ή να μην διαθέτουν υποδοχή.

    Οι δακτύλιοι ράβδου έλξης συμμορφώνονται με το σχήμα 7 όσον αφορά στο εξωτερικό σχήμα και στις εξωτερικές διαστάσεις του δακτυλίου.

    Σχήμα 7

    Κύριες διαστάσεις των τυποποιημένων δακτυλίων ράβδων έλξης της κατηγορίας d40-1 (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 10

    4.2.   

    Δακτύλιοι ράβδου έλξης d40-2

    4.2.1.   

    Γενικές απαιτήσεις για δακτυλίους ράβδου έλξης της κατηγορίας d40-2:

    Όλοι οι δακτύλιοι ράβδου έλξης της κατηγορίας d40-2 είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που αναφέρονται στο παράρτημα 6.

    Οι δακτύλιοι ράβδου έλξης συμμορφώνονται με το σχήμα 8 όσον αφορά στο εξωτερικό σχήμα και στις εξωτερικές διαστάσεις του δακτυλίου.

    Σχήμα 8

    Κύριες διαστάσεις του τυποποιημένου δακτυλίου ράβδου έλξης της κατηγορίας d40-2

    Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα

    Image 11

    4.3.   

    Τοροειδής δακτύλιος ράβδου έλξης (κατηγορίες d50-1 και d50-2)

    4.3.1.   

    Γενικές απαιτήσεις

    Όλοι οι δακτύλιοι ράβδου έλξης της κατηγορίας d50 είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που αναφέρονται στο παράρτημα 6.

    Οι δακτύλιοι ράβδου έλξης της κατηγορίας d50 πρέπει να είναι σύμφωνες με το σχήμα 9, όσον αφορά στο εξωτερικό σχήμα και στις εξωτερικές διαστάσεις.

    Σχήμα 9

    Κύριες διαστάσεις του τοροειδούς δακτυλίου ράβδου έλξης της κατηγορίας d50 (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 12

    4.3.2.   

    Επιπλέον, ο τοροειδής δακτύλιος ράβδου έλξης κατηγορίας d50-1 έχει τις διαστάσεις του σχήματος 10 και ο τοροειδής δακτύλιος ράβδου έλξης κατηγορίας d50-2 έχει τις διαστάσεις του σχήματος 11.

    Σχήμα 10

    Διαστάσεις του τοροειδούς δακτυλίου ράβδου έλξης κατηγορίας d50-1 (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 13

    Σχήμα 11

    Διαστάσεις του τοροειδούς δακτυλίου ράβδου έλξης κατηγορίας d50-2 (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 14

    α

    Εναλλακτικό εξωτερικό περίγραμμα: εξωτερική ακτίνα μέγιστο 22,5 και ελάχιστο 15, μεικτή ακτίνα άνω και κάτω, ή ελάχιστη μεικτή ακτίνα άνω και κάτω έως επίπεδη εξωτερική επιφάνεια.

    β

    Εσωτερικό περίγραμμα.

    5.   

    Ράβδοι έλξης (κατηγορία e)*

    5.1.   

    Οι ράβδοι έλξης της κατηγορίας e ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που ορίζονται στο παράρτημα 3.7 σημείο 6.

    5.2.   

    Για να παρέχουν σύνδεση με το ρυμουλκό, οι ράβδοι έλξης μπορούν να είναι εξοπλισμένες είτε με δακτυλίους κεφαλής ζεύξης είτε με δακτυλίους ράβδου έλξης των κατηγοριών b, d ή s. Η κεφαλή ζεύξης και οι δακτύλιοι ράβδου έλξης μπορούν να συνδεθούν με βίδες, μπουλόνια ή συγκόλληση.

    5.3.   

    Διατάξεις ρύθμισης ύψους για αρθρωτές ράβδους έλξης

    5.3.1.   

    Οι αρθρωτές ράβδοι έλξης φέρουν διατάξεις για τη ρύθμιση της ράβδου έλξης στο ύψος της διάταξης ή της σιαγόνας. Οι εν λόγω διατάξεις σχεδιάζονται κατά τρόπον ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση της ράβδου έλξης από ένα άτομο, χωρίς εργαλεία ή οποιαδήποτε άλλα βοηθήματα.

    5.3.2.   

    Οι διατάξεις ρύθμισης ύψους καθιστούν δυνατή τη ρύθμιση των δακτυλίων των ράβδων έλξης ή της κεφαλής ζεύξης 80 από το υπεράνω του εδάφους οριζόντιο επίπεδο για τουλάχιστον 300 mm προς τα επάνω και προς τα κάτω. Εντός αυτών των ορίων, είναι δυνατή η ρύθμιση της ράβδου έλξης χωρίς διαβαθμίσεις ή με μέγιστες διαβαθμίσεις των 50 mm, με μέτρηση στον δακτύλιο ζεύξης ή στην κεφαλή ζεύξης.

    5.3.3.   

    Οι διατάξεις ρύθμισης ύψους δεν δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη κίνηση της ράβδου έλξης μετά την πραγματοποίηση της σύζευξης.

    5.3.4.   

    Οι διατάξεις ρύθμισης ύψους δεν επηρεάζουν τη λειτουργία τυχόν συστημάτων πέδησης αδράνειας.

    5.4.   

    Στην περίπτωση ράβδων έλξης με συστήματα πέδησης αδράνειας, η απόσταση μεταξύ του κέντρου του δακτυλίου της ράβδου έλξης και του άκρου του ελεύθερου στελέχους του δακτυλίου της ράβδου έλξης δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 200 mm στη θέση εφαρμογής της πέδης. Η απόσταση αυτή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 150 mm, όταν το στέλεχος του δακτυλίου της ράβδου έλξης έχει εισαχθεί πλήρως.

    5.5.   

    Στην περίπτωση των ράβδων έλξης που προορίζονται για χρήση σε ρυμουλκούμενα με άκαμπτη ράβδο έλξης, η ροπή αντίστασης κατά των πλευρικών δυνάμεων ανέρχεται τουλάχιστον στο ήμισυ της ροπής αντίστασης κατά των κατακόρυφων δυνάμεων.

    6.   

    Πλαίσια και πλάκες σιδηροτροχιάς ρυμούλκησης (κατηγορία f)

    Σχήμα 12

    Παράδειγμα πλαισίου ρυμούλκησης κατηγορίας f

    Image 15

    6.1.   

    Τα πλαίσια ρυμούλκησης της κατηγορίας f ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που ορίζονται στο σημείο 3.6 παράρτημα 6.

    6.2.   

    Εάν τα πλαίσια ρυμούλκησης προορίζονται να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένους τύπους οχημάτων, τα σημεία στερέωσης και η διάταξη ζεύξης συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του κατασκευαστή του οχήματος ή του συστήματος μετάδοσης της κίνησης.

    6.3.   

    Τα πλαίσια ρυμούλκησης μπορούν να είναι σχεδιασμένα ως πλαίσια με γρήγορη ρύθμιση ύψους (qha), πλαίσια με πείρο ρυθμιζόμενου ύψους (pha) ή ως πλαίσια χωρίς ρύθμιση ύψους. Οι τύποι που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον είναι πλαίσια qha για πλαίσια ολίσθησης qha, τα λεγόμενα πλαίσια τύπου σκάλας, όπως φαίνεται στο σχήμα 12

    7.   

    Άγκιστρα έλξης και πλάκες συγκράτησης (κατηγορία g)

    7.1.   

    Γενικές απαιτήσεις για τα άγκιστρα έλξης

    Όλα τα άγκιστρα έλξης της κατηγορίας g και οι πλάκες συγκράτησης σχεδιάζονται έτσι ώστε τα άγκιστρα έλξης να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που αναφέρονται στο παράρτημα 6 και οι πλάκες συγκράτησης σχεδιάζονται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις δοκιμές που αναφέρονται στο παράρτημα 6.

    Τα άγκιστρα έλξης της κατηγορίας g είναι σύμφωνα με το σχήμα 13, όσον αφορά στο εξωτερικό σχήμα και στις εξωτερικές διαστάσεις. Η θέση της πλάκας συγκράτησης απεικονίζεται στο σχήμα 14.

    Το άγκιστρο έλξης επιτρέπει γωνίες άρθρωσης σύμφωνα με το σημείο 1.1.3.

    Σχήμα 13

    Κύριες διαστάσεις του άγκιστρου έλξης (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 16

    Σχήμα 14

    Θέση της πλάκας συγκράτησης (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 17

    8.   

    Διατάξεις ζεύξης τύπου piton και πλάκες συγκράτησης (κατηγορία h)

    8.1.   

    Γενικές απαιτήσεις για διατάξεις ζεύξης τύπου piton

    Όλες οι διατάξεις ζεύξης τύπου piton και οι πλάκες συγκράτησης σχεδιάζονται έτσι ώστε οι διατάξεις ζεύξης τύπου piton να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις δοκιμές που αναφέρονται στο παράρτημα 6 και οι πλάκες συγκράτησης σχεδιάζονται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις δοκιμές που αναφέρονται στο παράρτημα 6.

    Οι διατάξεις ζεύξης τύπου piton κατηγορίας h είναι σύμφωνοι με το σχήμα 15, όσον αφορά στο εξωτερικό σχήμα και στις εξωτερικές διαστάσεις. Η θέση της πλάκας συγκράτησης απεικονίζεται στο σχήμα 16.

    Η διάταξη ζεύξης τύπου piton επιτρέπει γωνίες άρθρωσης σύμφωνα με το σημείο 1.1.3.

    Σχήμα 15

    Κύριες διαστάσεις της διάταξης ζεύξης τύπου piton (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 18

    Σχήμα 16

    Θέση της πλάκας συγκράτησης (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 19

    9.   

    Διατάξεις ζεύξης ράβδου έλξης ελκυστήρα χωρίς δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον διαμήκη άξονα (κατηγορία i)

    9.1.   

    Οι διατάξεις ζεύξης ράβδου έλξης ελκυστήρα έχουν τις ακόλουθες γωνίες άρθρωσης (βλέπε επίσης σχήμα 17)

    α)

    Κάθετος άξονας: ± 90° κατ’ ελάχ.

    β)

    Εγκάρσιος άξονας: ± 20° κατ’ ελάχ. (±15° για κατηγ. 4 και 5)

    γ)

    Διαμήκης άξονας: ± 20° κατ’ ελάχ. (±15° για κατηγ. 4 και 5)

    Αυτές οι γωνίες άρθρωσης δεν χρειάζεται να επιτυγχάνονται ταυτόχρονα.

    9.2.   

    Η μονάδα ζεύξης υποβάλλεται σε δοκιμή σύμφωνα με το σημείο 3.3.3 του παραρτήματος 6.

    9.3.   

    Η μη περιστρεφόμενη μονάδα ζεύξης ράβδου έλξης τύπου περόνης διαθέτει διάταξη για την αποφυγή της ακούσιας απόζευξης.

    9.4.   

    Η ράβδος έλξης και η περόνη κατηγορίας i συμμορφώνονται με το σχήμα 17 και τον πίνακα 2.

    Σχήμα 17

    Διαστάσεις ράβδου έλξης και περόνης ελκυστήρα (κατηγορία i) (όλες οι διαστάσεις σε mm)

    Image 20

    Πίνακας 2

    Ράβδοι έλξης και περόνης ελκυστήρα - Τιμές διαστασιολόγησης

    Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα

    Διάσταση

    Κατηγορία ράβδου έλξης

    0

    1

    2

    3

    4

    5

    Πλάτος ράβδου έλξης A (1)

    μέγ.

    60

    67

    90

    100

    130

    160

    Πάχος ράβδου έλξης B

    μέγ.

    20

    36

    52

    57

    64

    80

    Διάμετρος οπής πείρου C

    +1,00/-0,25

    20

    33

    33

    41

    52,5

    72,5

    Διάμετρος πείρου C1

    +1,00/-1,50

    18,5

    31

    31

    39

    51

    71

    F

    μέγ.

    30

    45

    45

    55

    70

    80

    G (2)

    ελάχ.

    140

    210

    210

    210

    210

    210

    Ύψος H

    ελάχ.

    50

    70

    70

    90

    90

    100

    Βάθος λαιμού J

    ελάχ.

    50

    70

    80

    80

    90

    110

    Ακτίνα άκρου της ράβδου έλξης και της περόνης R (3)

    μέγ.

    30

    45

    50

    60

    80

    80

    W (3)

    ελάχ.

    20 °

    20 °

    20 °

    20 °

    15  °

    15  °

    10.   

    Δακτύλιοι ράβδου έλξης τοποθετημένοι στις ράβδους έλξης για σύνδεση με ράβδο ζεύξης ελκυστήρα (κατηγορία j).

    10.1.   

    Η μονάδα ζεύξης υποβάλλεται σε δοκιμή σύμφωνα με το σημείο 3.3.3 του παραρτήματος 6.

    10.2.   

    Οι δακτύλιοι ράβδου έλξης κατηγορίας j συμμορφώνονται με το σχήμα 18 και τον πίνακα 3.

    Σχήμα 18

    Δακτύλιος ζεύξης εργαλείου (κλάση j)

    Image 21

    Πίνακας 3

    Προδιαγραφές δακτυλίου ζεύξης (κλάση j)

    Διάσταση

    Κατηγορία ράβδου έλξης

    0

    1

    2

    3

    4

    5

    Οπή E (4)

    ελάχ.

    23

    38

    38

    47

    56

    78

    Πάχος F

    μέγ.

    30

    36

    38

    46

    50

    60

    Απόσταση G

    μέγ.

    40

    55

    55

    75

    85

    100

    Απόσταση H

    ελάχ.

    35

    40

    50

    50

    65

    80

    Πλάτος J

    μέγ.

    85

    107

    115

    140

    160

    190

    Ακτίνα M

     

    Όπως απαιτείται για την εξασφάλιση επαρκούς άρθρωσης μεταξύ του ελκυστήρα και του εργαλείου Mmax = F/2

    Διάμετρος πείρου

    ελάχ.

    Σύμφωνα με τον πίνακα 2

    11.   

    Διάταξη ζεύξης ράβδου έλξης τύπου περόνης χωρίς δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον διαμήκη άξονα (κατηγορία q)

    11.1.   

    Το σχήμα της μονάδας ζεύξης επιτρέπει στον περιστρεφόμενο δακτύλιο ζεύξης τις ακόλουθες ελάχιστες γωνίες:

     

    ± 60° στο οριζόντιο επίπεδο (εκτροπή)

     

    ± 20° στο κατακόρυφο επίπεδο (κλίση)

     

    ± 20° γύρω από τον διαμήκη άξονά του (περιστροφή)

    Η μη περιστρεφόμενη μονάδα ζεύξης τύπου περόνης διαθέτει διάταξη για την αποφυγή της ακούσιας απόζευξης.

    11.2.   

    Η μονάδα ζεύξης υποβάλλεται σε δοκιμή σύμφωνα με το σημείο 3.3.3 του παραρτήματος 6.

    11.3.   

    Η ράβδος έλξης τύπου περόνης κατηγορίας q συμμορφώνεται με το σχήμα 19 και τον πίνακα 4.

    Σχήμα 19

    Ράβδος έλξης τύπου περόνης (κατηγορία q)

    Image 22

    Πίνακας 4

    Σχήματα και διαστάσεις των διατάξεων ζεύξης τύπου περόνης για ρυμουλκούμενα ή εργαλεία

    Σχήμα

    Διάσταση (mm)

    D

    ±0,5

    A

    ελάχ.

    B

    ελάχ.

    w

    18

    50

    40

    x

    28

    70

    55

    y

    43

    100

    80

    z

    50

    110

    95

    12.   

    Δακτύλιος ράβδου έλξης, με δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον διαμήκη άξονα και τοποθετημένος στη ράβδο έλξης ρυμουλκούμενων για σύνδεση με μη περιστρεφόμενες διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης (κατηγορία r).

    12.1.   

    Η μονάδα ζεύξης υποβάλλεται σε δοκιμή σύμφωνα με το σημείο 3.3.3 του παραρτήματος 6.

    12.2.   

    Οι δακτύλιοι ράβδου έλξης κατηγορίας r συμμορφώνονται με το σχήμα 20 και τον πίνακα 5.

    Σχήμα 20

    Οι διαστάσεις του δακτυλίου ζεύξης είναι όπως φαίνεται (κατηγορία r)

    Image 23

    Πίνακας 5

    Σχήματα και διαστάσεις (κατηγορία r)

    Σχήμα

    Δακτύλιος ζεύξης (mm)

    Διαμόρφωση κυλινδρικού δακτυλίου

    Διαμόρφωση στρογγυλού δακτυλίου

    d

    b

    c

    e

    i

    h

    d 1

    t

    d

    b

    c

    e

    i

    t

    h

    ±0,5

    ελάχ.

    ελάχ.

    μέγ.

    μέγ.

    ±1

    ±3

    ελάχ.

    ±0,5

    ελάχ.

    ελάχ.

    μέγ.

    μέγ.

    ελάχ.

    ±1

    W

    28

    50

    80

    30

    30

    20

    70

    44

    22

    40

    80

    30

    30

    44

    20

    X

    45

    70

    100

    60

    40

    32

    105

    63

    35

    50

    100

    60

    40

    63

    30

    Y

    62

    90

    120

    55

    40

    132

    73

    50

    55

    140

    55

    73

    35

    Z

    73

    100

    140

    75

    60

    42

    157

    78

    68

    60

    160

    75

    60

    78

    42

    13.   

    Διατάξεις ζεύξης (κατηγορία s)

    Για διατάξεις ζεύξης κατηγορίας s και p, χρησιμοποιούνται οι σχετικές απαιτήσεις των παραρτημάτων 5 και 6 για τις πλέον συναφείς τυποποιημένες ή μη τυποποιημένες διατάξεις ή κατασκευαστικά στοιχεία.

    14.   

    Απόδοση διατάξεων μηχανικής ζεύξης ρυμουλκών ή αυτοκινούμενων μηχανημάτων και ρυμουλκούμενων οχημάτων

    Η απόδοση διατάξεων μηχανικής ζεύξης ρυμουλκών ή αυτοκινούμενων μηχανημάτων και ρυμουλκούμενων οχημάτων είναι σύμφωνη με τον πίνακα 6.

    Πίνακας 6

    Απόδοση διατάξεων μηχανικής ζεύξης ρυμουλκών ή αυτοκινούμενων μηχανημάτων και ρυμουλκούμενων οχημάτων

    Διάταξη ζεύξης στο ρυμουλκό

    Διάταξη ζεύξης στο ρυμουλκούμενο

    Κατηγορία a80

    Κατηγορία b80

    Κατηγορία c40

    Κατηγορία d40-1, d40-2

    Κατηγορία g

    Κατηγορία d50-1, d50-2

    Κλάση h

    Κατηγορία d50-2

    Κατηγορία i

    Κατηγορία j

    Κατηγορία q

    Κατηγορία r

    15.   

    Τηλεχειριζόμενη και/ή αυτόματη ζεύξη

    Εάν η διάταξη ζεύξης λειτουργεί με τηλεχειρισμό ή αυτόματα, πρέπει να υπάρχει πάντοτε μια ένδειξη τηλεχειρισμού ορατή από τον χειριστή, η οποία να υποδεικνύει ότι η ζεύξη έχει πραγματοποιηθεί και ότι οι διατάξεις ασφάλισης έχουν ενεργοποιηθεί.

    Η ένδειξη τηλεχειρισμού τοποθετείται στον θάλαμο οδήγησης του οχήματος εάν η ζεύξη επιτυγχάνεται χωρίς έξοδο από τον θάλαμο οδήγησης του οχήματος.


    (1)  Η λαβή του πείρου ράβδου έλξης και οι διατάξεις συγκράτησης της περόνης μπορούν να εκτείνονται πέραν του πλάτους Α, αλλά δεν πρέπει να επηρεάζουν τις γωνίες άρθρωσης του εργαλείου που καθορίζονται στο σημείο 10.

    (2)  G είναι η απόσταση στην οποία διατηρούνται οι καθορισμένες διαστάσεις Α και Β.

    (3)  Το προφίλ που απεικονίζεται στο σχήμα 17 αντιπροσωπεύει το μέγιστο περίγραμμα για τη ράβδο έλξης και την περόνη. Η ακτίνα R και η γωνία W μπορούν να διαφέρουν από τις παρεχόμενες τιμές, εφόσον δεν σημειώνεται υπέρβαση του μέγιστου περιγράμματος.

    (4)  Για ειδικές εφαρμογές, η οπή Ε μπορεί να είναι επιμήκης οπή


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6

    Δοκιμές διατάξεων ή κατασκευαστικών στοιχείων μηχανικής ζεύξης για οχήματα των κατηγοριών T, R και S

    1.   Γενικές απαιτήσεις δοκιμής

    1.1.

    Δοκίμια των διατάξεων ζεύξης ελέγχονται τόσο ως προς την αντοχή όσο και ως προς τη λειτουργία τους. Στην περίπτωση των διατάξεων ζεύξης, η αντοχή πιστοποιείται μέσω δυναμικής δοκιμής. Η αντοχή της μηχανικής ζεύξης διαπιστώνεται μέσω εναλλασσόμενων καταπονήσεων σε εξέδρα δοκιμής. Εάν, λόγω της διαμόρφωσης της μηχανικής ζεύξης (π.χ. υπερβολικός τζόγος, άγκιστρο έλξης), η εφαρμογή εναλλασσόμενων δυνάμεων δοκιμής είναι αδύνατη, η δύναμη μπορεί να ασκηθεί κατά τη φορά της έλξης ή ώθησης, ανάλογα με το ποια καταπόνηση θα είναι μεγαλύτερη, υπό μορφή ημιτονοειδή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται πρόσθετες στατικές δοκιμές. Αντί της δυναμικής δοκιμής, οι μηχανικές διατάξεις ζεύξης των κατηγοριών i, q και r που προορίζονται να τοποθετηθούν σε γεωργικά οχήματα με μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα 40 km/h μπορούν να δοκιμάζονται σύμφωνα με το σημείο 3.3.3.2 του παρόντος παραρτήματος (στατική δοκιμή). Οι μηχανικές διατάξεις ζεύξης όλων των κατηγοριών που προορίζονται να τοποθετηθούν σε γεωργικά οχήματα με μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα που υπερβαίνει τα 60 km/h υποβάλλονται σε δοκιμή σύμφωνα με το παράρτημα 6 του κανονισμού 55.01. Επιπλέον, η αρχή έγκρισης τύπου ή η τεχνική υπηρεσία μπορεί να μην προβεί σε δυναμική ή στατική δοκιμή εάν ο απλός σχεδιασμός ενός κατασκευαστικού στοιχείου καθιστά δυνατό έναν θεωρητικό έλεγχο στην περίπτωση των κατηγοριών διατάξεων ζεύξης d, e, f, i, j και κατηγορίας s που είναι παρόμοιες με τις εν λόγω κατηγορίες διατάξεων ζεύξης. Θεωρητικοί έλεγχοι μπορούν επίσης να διεξάγονται για τον προσδιορισμό συνθηκών «χειρότερης περίπτωσης». Σε κάθε περίπτωση, οι θεωρητικοί έλεγχοι εξασφαλίζουν την ίδια ποιότητα αποτελεσμάτων όπως και οι δυναμικές ή οι στατικές δοκιμές. Σε περίπτωση αμφιβολίας, υπερισχύουν τα αποτελέσματα των πρακτικών δοκιμών.

    1.2.

    Η δυναμική δοκιμή αντοχής θα πρέπει να εκτελείται με εναλλασσόμενο περίπου ημιτονοειδές φορτίο (εναλλασσόμενο και/ή παλμικό) με αριθμό κύκλων φόρτισης ανάλογα με το υλικό. Δεν επιτρέπονται ρωγμές ή θραύσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία της διάταξης ζεύξης.

    1.3.

    Οι προβλεπόμενες στατικές δοκιμές επιτρέπεται να προκαλούν μόνο ελαφρά μόνιμη παραμόρφωση. Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, η μόνιμη πλαστική παραμόρφωση μετά την αποδέσμευση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10 % της μέγιστης παραμόρφωσης που μετράται κατά τη διεξαγωγή της δοκιμής.

    1.4.

    Τα υποθετικά φορτία που επιβάλλονται κατά τη διεξαγωγή των δυναμικών δοκιμών βασίζονται στη συνιστώσα της οριζόντιας δύναμης κατά μήκος του διαμήκη άξονα του οχήματος και στη συνιστώσα της κατακόρυφης δύναμης. Οι συνιστώσες των οριζοντίων δυνάμεων που ασκούνται εγκάρσια στον διαμήκη άξονα του οχήματος δεν λαμβάνονται υπόψη, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μόνο ελάσσονος σημασίας.

    Εάν ο σχεδιασμός της διάταξης ζεύξης ή της συνάρμοσής της στο όχημα ή η συνάρμοση πρόσθετων συστημάτων (όπως συστήματα μετάδοσης κίνησης, αντισταθμιστές ισχύος, συστήματα θετικής διεύθυνσης κ.λπ.) προκαλεί πρόσθετες δυνάμεις ή ροπές, αυτές λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία έγκρισης. Η αρμόδια για την έγκριση τύπου αρχή ή η τεχνική υπηρεσία μπορεί επίσης να απαιτήσει πρόσθετες δοκιμές.

    Η συνιστώσα της οριζόντιας δύναμης κατά μήκος του διαμήκη άξονα του οχήματος εκφράζεται από μια θεωρητικά προσδιοριζόμενη δύναμη αναφοράς, την τιμή D ή Dc. Η συνιστώσα της κατακόρυφης δύναμης, εκφράζεται, κατά περίπτωση, από το στατικό κατακόρυφο φορτίο S που επιβάλλεται στο σημείο ζεύξης και από την υποτιθέμενη συνιστώσα κατακόρυφου φορτίου V.

    1.5.

    Οι χαρακτηριστικές τιμές D, Dc, S, Av και vmax, στις οποίες βασίζονται οι δοκιμές και ορίζονται στο σημείο 2.10 του παρόντος κανονισμού, λαμβάνονται από τις πληροφορίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή στην αίτηση χορήγησης έγκρισης τύπου· βλέπε έντυπο κοινοποίησης στα παραρτήματα 1 και 2.

    1.6.

    Κάθε διάταξη θετικής μηχανικής εμπλοκής, η οποία διατηρείται στη θέση της με δυνάμεις ελατηρίου, παραμένει στη θέση ασφάλισης όταν ασκείται επ’ αυτής δύναμη κατά μήκος του λιγότερου ευνοϊκού άξονα, ισοδύναμη με την τριπλάσια μάζα του μηχανισμού ασφάλισης.

    1.7.

    Παραδοχές φορτίου

    Δυναμική δοκιμή παλμικής αντοχής με την προκύπτουσα δύναμη δοκιμής:

    Formula
    (kN)

    Formula

    εντός του εύρους τιμών για παλμικές καταπονήσεις εφελκυσμού ή συμπιεστικές παλμικές καταπονήσεις (όποια είναι μεγαλύτερη)

    Όπου

    Οριζόντιο φορτίο (kN):

    Fh = 1,0 · Dc

    Fh = 1,0 · D για πλήρη ρυμουλκούμενα

    Κατακόρυφο φορτίο (kN)

    Fs = g · S + 0,3 · V

    2.   Διαδικασίες δοκιμής

    2.1.

    Για τις δυναμικές και τις στατικές δοκιμές, το δοκίμιο τοποθετείται σε κατάλληλη κλίνη δομικής που επιτρέπει την εφαρμογή δυνάμεων κατά τέτοιο τρόπο ώστε επί του δοκιμίου να μην ασκούνται οποιεσδήποτε πρόσθετες δυνάμεις ή ροπές πέραν της καθορισμένης δύναμης δοκιμής. Στην περίπτωση των εναλλασσόμενων δοκιμών, η διεύθυνση εφαρμογής της δύναμης δεν πρέπει να αποκλίνει περισσότερο από ± 1° από την καθορισμένη διεύθυνση. Στην περίπτωση των παλμικών και των στατικών δοκιμών, η γωνία ρυθμίζεται σύμφωνα με τη μέγιστη δύναμη δοκιμής. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται συνήθως μια διάταξη ζεύξης στο σημείο εφαρμογής της δύναμης (για παράδειγμα στο σημείο ζεύξης), καθώς και δεύτερη διάταξη ζεύξης σε δεδομένη απόσταση από την πρώτη.

    2.2.

    Η συχνότητα δοκιμής δεν υπερβαίνει τα 35 Hz. Η επιλεγμένη συχνότητα διαχωρίζεται επαρκώς από τις συχνότητες συντονισμού της κλίνης δοκιμής, συμπεριλαμβανομένης της υπό δοκιμή διάταξης. Όσον αφορά στις ασύγχρονες δοκιμές, οι συχνότητες των δύο συνιστωσών δύναμης κυμαίνονται περίπου μεταξύ του 1 % και μιας μέγιστης τιμής 3 %. Για διατάξεις ζεύξης από χάλυβα, ο αριθμός των κύκλων φόρτισης είναι 2 × 106. Για διατάξεις από άλλα υλικά μπορεί να χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός κύκλων φόρτισης. Για τον προσδιορισμό εμφάνισης τυχόν ρωγμών κατά τη διεξαγωγή της δοκιμής χρησιμοποιείται η μέθοδος διείσδυσης βαφής για δοκιμές προσδιορισμού ρωγμών ή άλλη ανάλογη μέθοδος.

    2.3.

    Για τις παλμικές δοκιμές, η δύναμη δοκιμής κυμαίνεται μεταξύ της μέγιστης δύναμης δοκιμής και μιας ελάχιστης δύναμης δοκιμής, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5 % της μέγιστης δύναμης δοκιμής, εάν δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό στη συγκεκριμένη διαδικασία δοκιμής.

    2.4.

    Στην περίπτωση των στατικών δοκιμών, η δύναμη δοκιμής εφαρμόζεται ομαλά και γρήγορα και διατηρείται επί τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα.

    2.5.

    Οι διατάξεις ή τα κατασκευαστικά στοιχεία ζεύξης πρέπει συνήθως να τοποθετούνται στην κλίνη δοκιμής με όσο το δυνατόν πιο άκαμπτο τρόπο στην πραγματική θέση στην οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο όχημα. Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι διατάξεις στερέωσης που ορίζει ο κατασκευαστής ή ο αιτών και προορίζονται για τη συνάρμοση της διάταξης ή του κατασκευαστικού στοιχείου ζεύξης στο όχημα και/ή έχουν πανομοιότυπα μηχανικά χαρακτηριστικά.

    2.6.

    Οι διατάξεις ή τα κατασκευαστικά στοιχεία ζεύξης υποβάλλονται σε δοκιμές με τη μορφή με την οποία χρησιμοποιούνται στην οδική κυκλοφορία. Ωστόσο, κατά την κρίση του κατασκευαστή και κατόπιν συμφωνίας της τεχνικής υπηρεσίας, τα εύκαμπτα κατασκευαστικά στοιχεία θα απομονώνονται εάν αυτό είναι απαραίτητο για τη διαδικασία δοκιμής και εάν δεν υπάρχει αμφιβολία για μη ρεαλιστική επίδραση στο αποτέλεσμα της δοκιμής.

    Τα εύκαμπτα κατασκευαστικά στοιχεία που υπερθερμαίνονται λόγω επιταχυνόμενης διαδικασίας δοκιμής, μπορούν να αντικαθίστανται κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Τα φορτία δοκιμής μπορούν να εφαρμόζονται μέσω ειδικών διατάξεων που δεν παρουσιάζουν χαλαρότητα.

    3.   Ειδικές απαιτήσεις δοκιμών

    3.1.

    Σφαίρες ζεύξης 80 (κατηγορία a)

    3.1.1.

    Η βασική δοκιμή είναι μια δυναμική δοκιμή παλμικής αντοχής με την προκύπτουσα δύναμη δοκιμής. Εναλλακτικά, επιτρέπεται επίσης η δυναμική δοκιμή συγχρονισμένης αντοχής δύο στοιχείων. Το δοκίμιο αποτελείται από τη σφαίρα ζεύξης και τα στοιχεία στερέωσης που απαιτούνται για τη συνάρμοση του συγκροτήματος στο όχημα. Η σφαίρα ζεύξης τοποθετείται σε άκαμπτη θέση επί κλίνης δοκιμής, ικανής να παράγει εναλλασσόμενη ή παλμική δύναμη, στην πραγματική θέση στην οποία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί.

    3.1.2.

    Ως μέσο εφαρμογής της δύναμης χρησιμοποιείται κατάλληλη κεφαλή ζεύξης 80. Το δοκίμιο τοποθετείται στην κλίνη δοκιμής με εφαρμοσμένα τα στοιχεία ζεύξης για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση και διευθετείται έτσι ώστε η σχετική του θέση να αντιστοιχεί στη θέση της προβλεπόμενης χρήσης. Το δείγμα δεν υποβάλλεται σε πρόσθετες δυνάμεις ή ροπές εκτός από τη δύναμη δοκιμής. Η δύναμη δοκιμής εφαρμόζεται κατά μήκος άξονα επενέργειας μέσω του σημείου ζεύξης, κατευθυνόμενου στη γωνία που προκύπτει από τις παραδοχές οριζόντιου και κατακόρυφου φορτίου.

    3.1.3.

    Παραδοχές φορτίου

    C όπως στο σημείο 1.7 του παρόντος παραρτήματος.

    3.2.

    Κεφαλή ζεύξης 80 (κατηγορία b)

    3.2.1.

    Η βασική δοκιμή είναι μια δυναμική δοκιμή αντοχής κατά την οποία ασκείται εναλλασσόμενη ή παλμική δύναμη δοκιμής. Εναλλακτικά, επιτρέπεται επίσης η δυναμική δοκιμή συγχρονισμένης αντοχής δύο στοιχείων.

    3.2.2.

    Η δυναμική δοκιμή εκτελείται με χρήση χωριστού συγκροτήματος με σφαίρα ζεύξης κατηγορίας 80 ισοδύναμης ή υψηλότερης αντοχής.

    Το δοκίμιο τοποθετείται στην κλίνη δοκιμής με εφαρμοσμένα τα στοιχεία ζεύξης για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση και διευθετείται έτσι ώστε η σχετική του θέση να αντιστοιχεί στη θέση της προβλεπόμενης χρήσης.

    Το δείγμα δεν υποβάλλεται σε πρόσθετες δυνάμεις ή ροπές εκτός από τη δύναμη δοκιμής.

    Η δύναμη δοκιμής εφαρμόζεται κατά μήκος άξονα επενέργειας μέσω του σημείου ζεύξης, κατευθυνόμενου στη γωνία που προκύπτει από τις παραδοχές οριζόντιου και κατακόρυφου φορτίου.

    3.2.3.

    Παραδοχές φορτίου

    Α όπως ορίζεται στο σημείο 1.7 του παραρτήματος.

    3.3.

    Διατάξεις ζεύξης ράβδων έλξης

    3.3.1.

    Διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης (κατηγορία c)

    Σε ένα δοκίμιο διενεργείται δυναμική δοκιμή αντοχής. Η διάταξη ζεύξης φέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στερέωσης για τη συνάρμοσή της στο όχημα.

    3.3.1.1.

    Για ρυμουλκούμενα με άκαμπτη ράβδο έλξης

    Δυναμική δοκιμή παλμικής αντοχής εντός του εύρους τιμών παλμικής τάσης εφελκυσμού με την προκύπτουσα δύναμη δοκιμής (κατεύθυνση έλξης προς τα πίσω και προς τα κάτω)

    C όπως στο σημείο 1.7 του παρόντος παραρτήματος.

    3.3.1.2.

    Διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης σε ρυμουλκούμενα

    Υποθέσεις φόρτωσης με βάση

    Formula

    ότι χρησιμοποιείται η τιμή D.

    R1 και R2 όπως καθορίζονται από τον κατασκευαστή (R2 · R1). Δυναμικές δοκιμές αντοχής όπως στο σημείο 3.3.1.1 του παρόντος παραρτήματος.

    3.3.1.3.

    Στατικές δοκιμές της διάταξης ασφάλισης για πείρο ζεύξης

    Στις διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης με μη κυλινδρικούς πείρους, χρειάζεται επίσης να υποβληθεί σε δοκιμή το κλείστρο και τυχόν διατάξεις ασφάλισης μέσω στατικής δύναμης 0,25. D που ενεργεί στην κατεύθυνση του ανοίγματος.

    Επαρκεί δύναμη δοκιμής 0,1 D για τους κυλινδρικούς πείρους ζεύξης.

    Η δύναμη αυτή αυξάνεται ομαλά και γρήγορα στην παραπάνω τιμή και διατηρείται επί 10 δευτερόλεπτα.

    Η δοκιμή δεν προκαλεί το άνοιγμα του κλείστρου ούτε και οποιαδήποτε ζημία.

    3.3.2.

    Άγκιστρα ζεύξης (κλάση g)

    Βλέπε σημείο 3.3.1 του παρόντος παραρτήματος.

    3.3.3.

    Ράβδοι έλξης ελκυστήρα (κατηγορία i)

    3.3.3.1.

    Είτε όπως στο σημείο 3.3.1 είτε σε στατική δοκιμή αντί της δυναμικής δοκιμής που περιγράφεται στο σημείο 3.3.3.2, εάν η ράβδος ζεύξης προορίζεται να τοποθετηθεί σε γεωργικά οχήματα με μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα 40 km/h.

    3.3.3.2.

    Μέθοδος στατικής δοκιμής

    3.3.3.2.1.

    Προδιαγραφές δοκιμής

    3.3.3.2.1.1.

    Γενικά

    Με σκοπό να ελεγχθούν τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της, η μηχανική ζεύξη υποβάλλεται σε στατικές δοκιμές σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σημείων 3.3.3.2.1.2, 3.3.3.2.1.3 και 3.3.3.2.1.4.

    3.3.3.2.1.2.

    Προετοιμασία δοκιμής

    Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε ειδικό μηχάνημα. Η διάταξη μηχανικής ζεύξης και τυχόν διατάξεις ζεύξης με τις οποίες συνδέεται με το αμάξωμα του ελκυστήρα στερεώνονται σε άκαμπτη κατασκευή με τα ίδια κατασκευαστικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη στερέωσή του στον ελκυστήρα.

    3.3.3.2.1.3.

    Όργανα δοκιμής

    Τα όργανα που χρειάζονται για τη μέτρηση των εφαρμοζόμενων φορτίων και των μετατοπίσεων έχουν την ακόλουθη ακρίβεια:

    α)

    εφαρμοζόμενα φορτία: ±50 daN,

    β)

    μετατοπίσεις: ±0,01 mm.

    3.3.3.2.1.4.

    Διαδικασία δοκιμής

    3.3.3.2.1.4.1.

    Η διάταξη ζεύξης υποβάλλεται προηγουμένως σε ελκτική προφόρτιση όχι μεγαλύτερη από το 15 % του δοκιμαστικού ελκτικού φορτίου που ορίζεται στο σημείο 3.3.3.2.1.4.2.

    Η διαδικασία που περιγράφεται στο σημείο 3.3.3.2.1.4.1 επαναλαμβάνεται τουλάχιστον δύο φορές και διεξάγεται αρχικά με μηδενικό φορτίο, το οποίο σταδιακά αυξάνεται μέχρι να φθάσει την τιμή που αναφέρεται στο σημείο 3.3.3.2.1.4.1 και στη συνέχεια μειώνεται μέχρι την τιμή των 500 daN, ενώ το φορτίο ανακατανομής των τάσεων διατηρείται τουλάχιστον για 60 δευτερόλεπτα.

    3.3.3.2.1.4.2.

    Η ανάγνωση των στοιχείων για τον καθορισμό του διαγράμματος φορτίων/παραμορφώσεων κατά την έλξη, ή η γραφική παράσταση του σχεδιαγράμματος αυτού που γίνεται από τον εκτυπωτή που είναι συνδεδεμένος με το μηχάνημα έλξης, πραγματοποιείται με την εφαρμογή μόνο αυξανόμενων φορτίων από 500 daN και άνω, στην κατακόρυφο του κέντρου αναφοράς της διάταξης ζεύξης.

    Δεν υπάρχει καμία θραύση σε τιμές ίσες ή μικρότερες από το δοκιμαστικό φορτίο, που ορίζεται ίσο προς την τιμή της τεχνικώς επιτρεπτής ρυμουλκήσιμης μάζας επί 1,5· επαληθεύεται επίσης ότι το διάγραμμα των παραμορφώσεων σε συνάρτηση με τα φορτία, παρουσιάζει ομαλή πορεία, χωρίς ανωμαλίες, στο διάστημα μεταξύ 500 daN και του 1/3 του μέγιστου ελκτικού φορτίου.

    Η μέτρηση της μόνιμης παραμόρφωσης σημειώνεται στο διάγραμμα φορτίων παραμορφώσεων για φορτίο 500 daN αφού το φορτίο δοκιμής επανέλθει στην τιμή αυτή.

    Η τιμή της μόνιμης παραμόρφωσης που προκύπτει δεν υπερβαίνει το 25 % της μέγιστης ελαστικής παραμόρφωσης.

    3.3.3.2.1.5.

    Πριν από τη δοκιμή που αναφέρεται στο σημείο 3.3.3.2.1.4.2 πραγματοποιείται δοκιμή κατά την οποία αρχικό φορτίο τριπλάσιο της μέγιστης επιτρεπόμενης κατακόρυφης δύναμης (σε daN, ίση προς g · S/10) που ορίζει ο κατασκευαστής ασκείται με σταδιακά αυξανόμενο τρόπο, ξεκινώντας από αρχικό φορτίο 500 daN, στο κέντρο αναφοράς της διάταξης ζεύξης.

    Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η παραμόρφωση της διάταξης ζεύξης δεν υπερβαίνει το 10 % της μέγιστης ελαστικής παραμόρφωσης.

    Πραγματοποιείται επαλήθευση μετά τον μηδενισμό της κατακόρυφης δύναμης (σε daN, ίσης προς g · S/10) και την επαναφορά στο αρχικό φορτίο των 500 daN.

    3.3.4.

    Διατάξεις ζεύξης τύπου piton (κατηγορία h)

    Βλέπε σημείο 3.3.1 του παρόντος παραρτήματος.

    3.3.5.

    Διάταξη ζεύξης ράβδου έλξης τύπου περόνης χωρίς δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον διαμήκη άξονα (κατηγορία q)

    όπως στο σημείο 3.3.3 του παρόντος παραρτήματος.

    3.3.6.

    Πλάκες συγκράτησης (για όλες τις διατάξεις ζεύξης ράβδων έλξης των κατηγοριών a, g και h, όπου υπάρχουν)

    Για διατάξεις ζεύξης τύπου σφαίρας, αγκίστρου και piton και ισοδύναμες διατάξεις, η πλάκα συγκράτησης υποβάλλεται σε δοκιμή με στατική δύναμη Fs stat = 0,6 D (κάθετα προς τα άνω). Δεν επιτρέπονται ρωγμές ή θραύσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία της διάταξης ζεύξης.

    3.4.

    Δακτύλιοι ράβδου έλξης (κατηγορία d)

    3.4.1.

    Οι δακτύλιοι ράβδου έλξης (κατηγορίες d40-1 και d40-2) για διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης υποβάλλονται στις ίδιες δυναμικές δοκιμές και σε ισοδύναμες παραδοχές φόρτισης (βλέπε σημείο 3.3.1).

    Για δακτύλιους ράβδου έλξης που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε πλήρη ρυμουλκούμενα, διενεργείται δοκιμή με τη χρήση των παραδοχών οριζόντιας φόρτισης.

    Η δοκιμή μπορεί να εκτελεστεί με την εφαρμογή είτε εναλλασσόμενης είτε παλμικής δύναμης δοκιμής, όπως ορίζεται στο σημείο 3.3.1.

    3.4.2.

    Οι δακτύλιοι ράβδου έλξης (κατηγορία d50) για άγκιστρα ζεύξης, ράβδους έλξης ελκυστήρα ή διατάξεις ζεύξης τύπου piton υποβάλλονται σε δοκιμή με τον ίδιο τρόπο όπως και οι δακτύλιοι ράβδου έλξης για διατάξεις ζεύξης τύπου περόνης.

    3.5.

    Δακτύλιοι ράβδου έλξης (κατηγορία d)

    όπως στο σημείο 3.3.3 του παρόντος παραρτήματος.

    3.6.

    Πλαίσια ρυμούλκησης (κατηγορία f)

    3.6.1.

    Τα πλαίσια ρυμούλκησης υποβάλλονται στις ίδιες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της δοκιμής όπως και η διάταξη ζεύξης. Το φορτίο δοκιμής εφαρμόζεται σε οριζόντια και κατακόρυφη απόσταση που αντιστοιχεί στη θέση της διάταξης ζεύξης η οποία ασκεί την πλέον κρίσιμη περίπτωση στο πλαίσιο ρυμούλκησης.

    3.6.2.

    Προετοιμασία δοκιμής

    Οι δοκιμές πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με το σημείο 3.3.3.2.1.2.

    3.6.3.

    Όργανα δοκιμής

    Τα όργανα που χρειάζονται για την καταγραφή των εφαρμοζόμενων φορτίων και των μετατοπίσεων, πρέπει να συμφωνούν με το σημείο 3.3.3.2.1.3.

    3.6.4.

    Σύγκριση των πλαισίων ρυμούλκησης

    Αντί των υποχρεωτικών δοκιμών, τα πλαίσια ρυμούλκησης μπορούν να αξιολογηθούν με σύγκριση των υπολογισμών. Το συγκρινόμενο πλαίσιο πρέπει να έχει παρόμοια κύρια χαρακτηριστικά σχεδιασμού με ένα πλαίσιο που έχει ήδη υποβληθεί σε δοκιμή.

    3.7.

    Ράβδοι έλξης (κατηγορία e)

    3.7.1.

    Οι ράβδοι έλξης υποβάλλονται σε δοκιμές κατά τον ίδιο τρόπο όπως και οι διατάξεις ζεύξης ράβδων έλξης (βλέπε σημείο 3.3.1.). Η αρμόδια για τις εγκρίσεις τύπου αρχή ή τεχνική υπηρεσία ενδέχεται να μην απαιτήσει τη διεξαγωγή μιας δοκιμής αντοχής, εάν ο απλός σχεδιασμός ενός κατασκευαστικού στοιχείου καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή ενός θεωρητικού ελέγχου της αντοχής.

    Οι δυνάμεις σχεδιασμού για τη θεωρητική επαλήθευση υπολογίζονται ως εξής:

    Formula

    Όπου

    V είναι το εύρος δύναμης που αναφέρεται στο σημείο 3.3.1.1.

    Fsc είναι το υπολογιζόμενο κατακόρυφο φορτίο.

    Οι επιτρεπόμενες τιμές καταπόνησης είναι σύμφωνες με το σημείο 5.3 του προτύπου ISO 7641/1:1983.

    Οι επιτρεπόμενες τάσεις συγκόλλησης δεν υπερβαίνουν τα 90 N/mm2.

    Για κεκαμμένες ράβδους έλξης (π.χ. τύπου «λαιμού κύκνου») και για ράβδους έλξης πλήρους ρυμουλκούμενου, λαμβάνεται υπόψη η συνιστώσα της οριζόντιας δύναμης

    Formula
    .

    3.7.2.

    Για τις ράβδους ζεύξης που προορίζονται για πλήρη ρυμουλκούμενα με ελεύθερη κίνηση στο κατακόρυφο επίπεδο, εκτός από τη δοκιμή αντοχής ή τη θεωρητική επαλήθευση της αντοχής, επαληθεύεται η αντοχή στην κύρτωση είτε μέσω θεωρητικού υπολογισμού με μια δύναμη σχεδιασμού
    Formula
    είτε μέσω μιας δοκιμής κύρτωσης με δύναμη
    Formula
    .

    Οι επιτρεπόμενες τιμές καταπόνησης στην περίπτωση του υπολογισμού είναι σύμφωνες με το σημείο 3.7.1.

    3.7.3.

    Στην περίπτωση των διευθυντήριων αξόνων, η αντοχή στην κάμψη επαληθεύεται με θεωρητικούς υπολογισμούς ή με δοκιμή κάμψης. Στο κέντρο του σημείου ζεύξης εφαρμόζεται μια οριζόντια, πλευρική στατική δύναμη. Το μέγεθος της δύναμης αυτής επιλέγεται κατά τρόπον ώστε να ασκείται ροπή
    Formula
    (kNm) περί το κέντρο του εμπρόσθιου άξονα. Οι επιτρεπόμενες τιμές καταπόνησης είναι σύμφωνες με το σημείο 3.7.1.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7

    Εγκατάσταση και ειδικές απαιτήσεις

    1.   

    Ελκυστήρες

    1.1.   

    Ένας ελκυστήρας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με μία ή περισσότερες διατάξεις μηχανικής ζεύξης σύμφωνα με το σημείο 2.6. σε συνδυασμό με τον πίνακα 6 του παραρτήματος 5.

    1.2.   

    Εάν ένας ελκυστήρας είναι εξοπλισμένος με διατάξεις μηχανικής ζεύξης σύμφωνα με το σημείο 2.6. σε συνδυασμό με τον πίνακα 6 του παραρτήματος 5, τουλάχιστον μία από τις διατάξεις έχει τις χαρακτηριστικές τιμές D, Dc, S, Av και vmax που αντιστοιχούν στις μέγιστες επιτρεπόμενες χαρακτηριστικές τιμές του ελκυστήρα, όπως δηλώνονται από τον κατασκευαστή του ελκυστήρα.

    2.   

    Ρυμουλκούμενα οχήματα

    Οι διατάξεις μηχανικής ζεύξης ρυμουλκούμενων οχημάτων σύμφωνα με το σημείο 2.6 σε συνδυασμό με τον πίνακα 6 του παραρτήματος 5 για τη σύνδεση του ρυμουλκούμενου οχήματος με έναν ελκυστήρα έχουν τουλάχιστον τις χαρακτηριστικές τιμές D, Dc, S, Av και vmax που αντιστοιχούν στις μέγιστες επιτρεπόμενες χαρακτηριστικές τιμές του ρυμουλκούμενου οχήματος, όπως δηλώνονται από τον κατασκευαστή του ρυμουλκούμενου οχήματος.


    Top