Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D1017

    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/1017 της Επιτροπής της 23ης Μαΐου 2023 για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2020/1729 όσον αφορά την παρακολούθηση του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) σε χοίρους πάχυνσης [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2023) 3251] (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2023/3251

    ΕΕ L 136 της 24.5.2023, p. 78–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/1017/oj

    24.5.2023   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 136/78


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2023/1017 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 23ης Μαΐου 2023

    για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2020/1729 όσον αφορά την παρακολούθηση του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) σε χοίρους πάχυνσης

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2023) 3251]

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την οδηγία 2003/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, γιατην παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων, για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 92/117/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 5, το άρθρο 7 παράγραφος 3 και το άρθρο 9 παράγραφος 1 τέταρτο εδάφιο,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η οδηγία 2003/99/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να μεριμνούν ώστε η παρακολούθηση να παρέχει συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με την αντοχή που αναπτύσσουν ζωονοσογόνοι παράγοντες στα αντιμικροβιακά και, στον βαθμό που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, σε άλλους παράγοντες.

    (2)

    Η οδηγία 2003/99/ΕΚ προβλέπει ακόμη ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογούν τις τάσεις και την προέλευση της μικροβιακής αντοχής στην επικράτειά τους και να διαβιβάζουν στην Επιτροπή κάθε χρόνο έκθεση η οποία καλύπτει τα στοιχεία που συλλέχθηκαν σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία.

    (3)

    Η εκτελεστική απόφαση (EE) 2020/1729 (2) της Επιτροπής θεσπίζει λεπτομερείς κανόνες για την εναρμονισμένη παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή ζωονοσογόνων και συμβιωτικών βακτηρίων στα αντιμικροβιακά. Οι κανόνες που καθορίζονται στην εν λόγω εκτελεστική απόφαση καλύπτουν την περίοδο 2021 έως 2027 και προβλέπουν ετήσιο σύστημα εκ περιτροπής δειγματοληψίας για τα ζωικά είδη. Σύμφωνα με το εν λόγω εκ περιτροπής σύστημα, οι χοίροι πάχυνσης πρέπει να υποβληθούν σε δειγματοληψία το 2025.

    (4)

    Ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) είναι παθογόνος παράγοντας που προκαλεί πολλές λοιμώξεις σχετιζόμενες με χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και λοιμώξεις της κοινότητας, οι οποίες είναι δύσκολο να θεραπευθούν στον άνθρωπο, καθώς είναι ανθεκτικές σε πολλά αντιβιοτικά. Τις τελευταίες δεκαετίες, η εμφάνιση και ο αυξανόμενος επιπολασμός του σχετιζόμενου με την κτηνοτροφία MRSA (LA-MRSA) —ιδίως του τύπου αλληλουχίας 398 που ανήκει στο κλωνικό σύμπλεγμα 398— στους χοίρους, έχουν αναδειχθεί σε πρόβλημα παγκοσμίως, καθώς η εξάπλωσή του μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματική θεραπεία λοιμωδών νόσων στον άνθρωπο. Η εκτροφή και η σφαγή χοίρων που έχουν μολυνθεί από LA-MRSA είναι επίσης δυνητικοί παράγοντες κινδύνου μόλυνσης ορισμένων ανθρώπινων πληθυσμών, όπως οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι στα σφαγεία. Ως εκ τούτου, η παρακολούθηση του επιπολασμού του LA-MRSA σε χοίρους πάχυνσης θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη για την απόκτηση ολοκληρωμένων, συγκρίσιμων και αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη και την εξάπλωση του MRSA σε επίπεδο Ένωσης, με σκοπό την ανάπτυξη, εάν κριθεί αναγκαίο, κατάλληλων παρεμβάσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων από MRSA.

    (5)

    Στις 17 Οκτωβρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια (EFSA) δημοσίευσε επιστημονική έκθεση με τίτλο «Technical specifications for a baseline survey on the prevalence of methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in pigs» (3) [«Τεχνικές προδιαγραφές για τη διενέργεια έρευνας αναφοράς σχετικά με τον επιπολασμό του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) σε χοίρους»] (στο εξής: τεχνικές προδιαγραφές της EFSA). Η έκθεση αυτή τονίζει ότι είναι σκόπιμο να διεξαχθεί έρευνα σε επίπεδο ΕΕ, διάρκειας ενός έτους, σε παρτίδες χοίρων πάχυνσης κατά τη σφαγή, προκειμένου να εκτιμηθεί ο επιπολασμός MRSA στον ευρωπαϊκό πληθυσμό χοίρων πάχυνσης, και καθορίζει ένα πρωτόκολλο για την εν λόγω έρευνα, το οποίο περιλαμβάνει τον πληθυσμό-στόχο, τις απαιτήσεις δειγματοληψίας, τις αναλυτικές μεθόδους και τις απαιτήσεις υποβολής στοιχείων.

    (6)

    Οι τεχνικές προδιαγραφές της EFSA θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη θέσπιση κανόνων για την εναρμονισμένη παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον MRSA σε χοίρους πάχυνσης στην Ένωση.

    (7)

    Προκειμένου να αξιοποιηθεί η δειγματοληψία σε χοίρους πάχυνσης που έχει προγραμματιστεί για το 2025 για άλλα βακτήρια σύμφωνα με το ετήσιο εκ περιτροπής σύστημα που εφαρμόζεται ήδη, οι απαιτήσεις για την παρακολούθηση του MRSA στους χοίρους πάχυνσης θα πρέπει να καθοριστούν στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/1729 και να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2025.

    (8)

    Συνεπώς, η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/1729 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (9)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Τροποποιήσεις της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2020/1729

    Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/1729 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    στο άρθρο 1 παράγραφος 2, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο στ):

    «στ)

    ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).»·

    2)

    στο άρθρο 3 η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Τα εθνικά εργαστήρια αναφοράς για τη μικροβιακή αντοχή ή άλλα εργαστήρια που ορίζονται από την αρμόδια αρχή σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 είναι υπεύθυνα για τη διενέργεια:

    α)

    της δοκιμής ευαισθησίας των απομονωθέντων στελεχών βακτηρίων σε αντιμικροβιακούς παράγοντες, που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο μέρος Α σημείο 4 του παραρτήματος·

    β)

    της ειδικής παρακολούθησης του E. coli που παράγει ESBL, AmpC ή CP, σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο μέρος Α σημείο 5 του παραρτήματος·

    γ)

    της ειδικής παρακολούθησης του MRSA σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο μέρος Α σημείο 5α του παραρτήματος·

    δ)

    της εναλλακτικής μεθόδου που αναφέρεται στο μέρος Α σημείο 6 του παραρτήματος.»

    ·

    3)

    το παράρτημα τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 2

    Εφαρμογή

    Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2025.

    Άρθρο 3

    Αποδέκτες

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Στέλλα ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)   ΕΕ L 325 της 12.12.2003, σ. 31.

    (2)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/1729 της Επιτροπής, της 17ης Νοεμβρίου 2020, για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή ζωονοσογόνων και συμβιωτικών βακτηρίων και την κατάργηση της εκτελεστικής απόφασης 2013/652/ΕΕ (EE L 387 της 19.11.2020, σ. 8)

    (3)  https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7620


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2020/1729, το μέρος Α τροποποιείται ως εξής:

    1.

    στο σημείο 1 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο στ):

    «στ)

    απομονωθέντα στελέχη MRSA που λαμβάνονται από ρινικά δείγματα που λαμβάνονται από χοίρους πάχυνσης κατά τη σφαγή.»·

    2.

    στο σημείο 2, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    Κατά τα έτη 2021, 2023, 2025 και 2027: Η παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής διενεργείται σε χοίρους πάχυνσης, σε βοοειδή ηλικίας κάτω του ενός έτους, στο χοίρειο κρέας και στο βόειο κρέας, εκτός από την παρακολούθηση του MRSA σε χοίρους πάχυνσης, η οποία δεν διενεργείται κατά τα έτη 2023 και 2027.»·

    3.

    το σημείο 3.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.1

    Σε επίπεδο σφαγείου

    α)

    Σχεδιασμός δειγματοληψίας:

    Κατά τον σχεδιασμό του σχεδίου δειγματοληψίας τους από το περιεχόμενο του τυφλού εντέρου σε επίπεδο σφαγείου, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη τις τεχνικές προδιαγραφές της EFSA σχετικά με την τυχαία δειγματοληψία για την εναρμονισμένη παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής ζωονοσογόνων και συμβιωτικών βακτηρίων (1).

    Τα κράτη μέλη, κατά τον σχεδιασμό του σχεδίου δειγματοληψίας τους σε επίπεδο σφαγείου για ρινικά δείγματα σε χοίρους πάχυνσης, λαμβάνουν υπόψη τις τεχνικές προδιαγραφές της EFSA για τη διενέργεια έρευνας αναφοράς σχετικά με τον επιπολασμό του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) σε χοίρους (2).

    Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν αναλογική στρωματοποιημένη δειγματοληψία των δειγμάτων σε σφαγεία που μεταποιούν τουλάχιστον το 60 % του συγκεκριμένου εγχώριου ζωικού πληθυσμού στα κράτη μέλη με ομοιόμορφη κατανομή κατά την περίοδο παρακολούθησης των ληφθέντων δειγμάτων και, στο μέτρο του δυνατού, με τυχαιοποίηση των ημερών δειγματοληψίας κάθε μήνα. Τα δείγματα λαμβάνονται από υγιή ζώα από τυχαία επιλεγμένες επιδημιολογικές μονάδες. Η επιδημιολογική μονάδα για τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και τις γαλοπούλες πάχυνσης είναι το σμήνος. Η επιδημιολογική μονάδα για τους χοίρους πάχυνσης και τα βοοειδή ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι η παρτίδα σφαγής.

    Λαμβάνεται μόνο ένα δείγμα από το περιεχόμενο του τυφλού εντέρου από την ίδια επιδημιολογική μονάδα ετησίως. Κάθε δείγμα από το περιεχόμενο του τυφλού εντέρου λαμβάνεται από ένα σφάγιο που επιλέγεται τυχαία από την επιδημιολογική μονάδα. Ωστόσο, για τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, κάθε δείγμα λαμβάνεται από δέκα σφάγια που επιλέγονται τυχαία από την επιδημιολογική μονάδα.

    Λαμβάνονται είκοσι ρινικά δείγματα από είκοσι διαφορετικούς χοίρους που επιλέγονται τυχαία από την ίδια επιδημιολογική μονάδα ετησίως. Τα δείγματα αυτά συγκεντρώνονται σε τέσσερις σύνθετες ομάδες πέντε δειγμάτων. Εάν η επιδημιολογική μονάδα περιλαμβάνει λιγότερους από είκοσι χοίρους, λαμβάνονται δείγματα από όλους τους χοίρους της εν λόγω επιδημιολογικής μονάδας και τα δείγματα που προκύπτουν συγκεντρώνονται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα ώστε να σχηματίζουν τις τέσσερις σύνθετες ομάδες δειγμάτων. Τα δείγματα λαμβάνονται μετά την αναισθητοποίηση των χοίρων αλλά πριν από το ζεμάτισμα των σφαγίων.

    Ο αριθμός των δειγμάτων που συλλέγονται ανά σφαγείο πρέπει να είναι ανάλογος με την ετήσια παραγωγή κάθε σφαγείου που καλύπτεται από το σχέδιο δειγματοληψίας.

    β)

    Μέγεθος δείγματος:

    Για τη δοκιμή της ευαισθησίας σε αντιμικροβιακούς παράγοντες στον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό απομονωθέντων στελεχών βακτηρίων που αναφέρεται στο σημείο 4.1, τα κράτη μέλη λαμβάνουν ετησίως επαρκή αριθμό δειγμάτων που αναφέρεται στο σημείο 1 στοιχείο α) σημεία ii) και iii), στο σημείο 1 στοιχείο β) και στο σημείο 1 στοιχείο γ) σημεία i) έως iv), λαμβάνοντας υπόψη τον εκτιμώμενο επιπολασμό των ειδών βακτηρίων που παρακολουθούνται στον υπό εξέταση ζωικό πληθυσμό.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο του παρόντος σημείου, όταν είναι γνωστό ότι ο επιπολασμός των ειδών βακτηρίων που παρακολουθούνται είναι μικρότερος ή ίσος με 30 % στον υπό εξέταση ζωικό πληθυσμό ή όταν ο επιπολασμός αυτός είναι άγνωστος κατά το πρώτο έτος της παρακολούθησης ή όταν ο αριθμός των διαθέσιμων για δειγματοληψία επιδημιολογικών μονάδων δεν επαρκεί για να αποφευχθεί η επανάληψη της δειγματοληψίας των ίδιων μονάδων, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν σε 300 τον ετήσιο αριθμό δειγμάτων που πρέπει να λαμβάνονται. Ο ετήσιος αυτός αριθμός μπορεί να μειωθεί περαιτέρω σε 150 για κάθε συγκεκριμένο συνδυασμό απομονωθέντων στελεχών βακτηρίων / ζωικών πληθυσμών, όταν τα κράτη μέλη έχουν ετήσια εθνική παραγωγή που δεν υπερβαίνει τους 100 000 τόνους κρέατος κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, τους 100 000 τόνους κρέατος γαλοπούλας, τους 100 000 τόνους χοιρινού κρέατος ή τους 50 000 τόνους βοείου κρέατος. Τα κράτη μέλη που κάνουν χρήση της δυνατότητας περιορισμού του ετήσιου αριθμού δειγμάτων βασίζουν την απόφασή τους σε τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία, όπως αποτελέσματα ερευνών, και τα υποβάλλουν στην Επιτροπή πριν από την εφαρμογή της μειωμένης δειγματοληψίας για πρώτη φορά.

    Τα κράτη μέλη λαμβάνουν ετησίως τουλάχιστον 300 δείγματα από κάθε ζωικό πληθυσμό που αναφέρεται στο σημείο 1 στοιχείο δ) σημεία i) έως iv). Κατά παρέκκλιση από αυτή την απαίτηση, όταν τα κράτη μέλη έχουν ετήσια εθνική παραγωγή που δεν υπερβαίνει τους 100 000 τόνους κρέατος κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, τους 100 000 τόνους κρέατος γαλοπούλας, τους 100 000 τόνους χοιρινού κρέατος ή τους 50 000 τόνους βοείου κρέατος, μπορούν να αποφασίσουν να λάβουν τουλάχιστον 150 δείγματα αντί 300 δειγμάτων για κάθε συγκεκριμένο υπό εξέταση ζωικό πληθυσμό.

    Τα κράτη μέλη προβαίνουν ετησίως σε δειγματοληψία σε επαρκείς επιδημιολογικές μονάδες από τον ζωικό πληθυσμό που αναφέρεται στο σημείο 1 στοιχείο στ), ώστε να επιτυγχάνεται ακριβής εκτίμηση του επιπολασμού του MRSA στον οικείο εγχώριο πληθυσμό χοίρων πάχυνσης. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιούν τους τύπους υπολογισμού για τον αριθμό των παρτίδων σφαγής προς δειγματοληψία, όπως αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές της EFSA για τη διενέργεια έρευνας αναφοράς σχετικά με τον επιπολασμό του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) σε χοίρους (3).»·

    4.

    στο σημείο 4.1. προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «Για τον MRSA:

    Έως 208 απομονωθέντα στελέχη που λαμβάνονται από τα δείγματα που αναφέρονται στο σημείο 1 στοιχείο στ) και επιβεβαιώνονται σύμφωνα με το σημείο 5α.»·

    5.

    το σημείο 4.2 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τις επιδημιολογικές τιμές αποκοπής και τα εύρη συγκεντρώσεων που ορίζονται στους πίνακες 2, 3 και 4 και 4α, προκειμένου να προσδιορίσουν την ευαισθησία σε αντιμικροβιακούς παράγοντες των Salmonella spp., C. coli, C. jejuni και των συμβιωτικών βακτηρίων-δεικτών E. coli, E. faecalis, E. faecium και MSRA.»

    β)

    το ακόλουθο εδάφιο προστίθεται μετά το τρίτο εδάφιο:

    «Για την ειδική παρακολούθηση του MRSA, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τις μεθόδους που αναφέρονται στο σημείο 5α.»·

    γ)

    ο ακόλουθος πίνακας 4α προστίθεται μετά τον πίνακα 4:

    «Πίνακας 4α:

    Ομάδα αντιμικροβιακών ουσιών που πρέπει να περιληφθούν στην παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής, κατώτατα όρια της EUCAST και εύρη συγκεντρώσεων προς δοκιμή στον Staphylococcus aureus

    Αντιμικροβιακό

    Κατηγορία αντιμικροβιακών

    Ερμηνευτικά κατώτατα όρια μικροβιακής αντοχής (mg/L)

    Εύρος συγκεντρώσεων (mg/L)

    (αριθ. βοθρίων εντός παρενθέσεων)

    ECOFF 2022.

    Κλινικό όριο ευαισθησίας 2022

    Κεφοξιτίνη

    Κεφαμυκίνη

    >4

    >4 *

    0,5 -16 (6 )

    Χλωραμφαινικόλη

    Φαινικόλη

    >16

    >8

    4 -64 (5 )

    Σιπροφλοξασίνη

    Φθοριοκινολόνη

    >2

    >1

    0,25 -8 (6 )

    Κλινδαμυκίνη

    Λινκομυκίνη

    >0,25

    >0,25

    0,125 -4 (6 )

    Ερυθρομυκίνη

    Μακρολίδη

    >1

    >1

    0,25 -8 (6 )

    Γενταμικίνη

    Αμινογλυκοσίδη

    >2

    >2

    0,5 -16 (6 )

    Λινεζολίδη

    Οξαζολιδινόνη

    >4

    >4

    1 -8 (4 )

    Μουπιροκίνη

    Καρβοξυλικό οξύ

    >1

    Δ/Δ

    0,5 -2 + 256 (4 )

    Κινουπριστίνη/Δαλφοπριστίνη

    Στρεπτογραμίνη

    >1

    >2

    0,5 -4 (4 )

    Σουλφαμεθοξαζόλη

    Ανταγωνιστής της οδού του φυλλικού οξέος

    >128

    Δ/Δ

    64 -512 (4 )

    Τετρακυκλίνη

    Τετρακυκλίνη

    >1

    >2

    0,5 -16 (6 )

    Τιαμουλίνη

    Πλευρομουτιλίνη

    >2

    Δ/Δ

    0,5 -4 (4 )

    Τριμεθοπρίμη

    Ανταγωνιστής της οδού του φυλλικού οξέος

    >2

    >4

    1 -16 (5 )

    Βανκομυκίνη

    Γλυκοπεπτίδιο

    >2

    >2

    1 -8 (4 )

    Δ/Δ: δεν διατίθεται, *: Δεν παρέχεται ως κλινικό όριο ευαισθησίας από την EUCAST»

    6.

    μετά το σημείο 5 προστίθεται το ακόλουθο σημείο 5α:

    «5α.

    Ειδική παρακολούθηση του MRSA

    Για την ανίχνευση του MRSA σε ρινικά δείγματα που συλλέγονται σύμφωνα με το σημείο 1 στοιχείο στ), τα εργαστήρια που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 χρησιμοποιούν μεθόδους επιβεβαίωσης με βάση την απομόνωση και την PCR (4), όπως αναφέρονται στις τεχνικές προδιαγραφές της EFSA για τη διενέργεια έρευνας αναφοράς σχετικά με τον επιπολασμό του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) σε χοίρους (5) και περιγράφονται λεπτομερώς στα πρωτόκολλα του EURL για τη μικροβιακή αντοχή (6).

    Για την επιβεβαίωση πιθανολογούμενων απομονωθέντων στελεχών MSRA, τα εργαστήρια μπορούν να αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τη μέθοδο επιβεβαίωσης βάσει PCR με μέθοδο αλληλούχησης ολικού γονιδιώματος (WGS) που εφαρμόζεται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΑΕΕ για τη μικροβιακή αντοχή (7).

    Όλα τα επιβεβαιωμένα απομονωθέντα στελέχη MRSA, με ανώτατο όριο τα 208 απομονωθέντα στελέχη, που ταυτοποιούνται με τη μέθοδο που βασίζεται στην PCR ή την WGS υποβάλλονται σε δοκιμή με την ομάδα αντιμικροβιακών ουσιών σύμφωνα με τον πίνακα 4α. Δεν υποβάλλονται σε δοκιμή περισσότερα από ένα απομονωθέντα στελέχη ανά επιδημιολογική μονάδα. Τα απομονωθέντα στελέχη MRSA που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο που βασίζεται στην PCR και δεν ανήκουν στο κλωνικό σύμπλεγμα 398 υποβάλλονται σε δοκιμή με τη μέθοδο WGS που εφαρμόζεται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του EURL για τη μικροβιακή αντοχή (8). Το είκοσι τοις εκατό των απομονωθέντων στελεχών MRSA που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο βάσει PCR και ανήκουν στο κλωνικό σύμπλεγμα 398 υποβάλλονται σε δοκιμή με τη μέθοδο WGS, με ανώτατο όριο τα είκοσι απομονωθέντα στελέχη.».


    (1)  https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6364

    (2)  https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7620

    (3)  https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7620

    (4)  Μέθοδος που βασίζεται σε δοκιμασίες αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR)

    (5)  https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7620

    (6)  https://www.eurl-ar.eu/protocols.aspx

    (7)  https://www.eurl-ar.eu/protocols.aspx

    (8)  https://www.eurl-ar.eu/protocols.aspx


    Top