EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1804

Απόφαση (EE) 2020/1804 της Επιτροπής της 27ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τον καθορισμό κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2020) 8156] (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2020/8156

ΕΕ L 402 της 1.12.2020, p. 73–88 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/1804/oj

1.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 402/73


ΑΠΟΦΑΣΗ (EE) 2020/1804 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 27ης Νοεμβρίου 2020

σχετικά με τον καθορισμό κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2020) 8156]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚH ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2,

Αφού ζήτησε τη γνώμη του Συμβουλίου Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010, το οικολογικό σήμα της ΕΕ επιτρέπεται να απονέμεται στα προϊόντα με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010 προβλέπει τον καθορισμό ειδικών κριτηρίων για το οικολογικό σήμα της ΕΕ ανά κατηγορία προϊόντων.

(3)

Με την απόφαση 2009/300/ΕΚ της Επιτροπής (2) καθορίστηκαν τα κριτήρια και οι συναφείς απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης για την κατηγορία προϊόντων «τηλεοπτικοί δέκτες». Η περίοδος ισχύος αυτών των κριτηρίων και απαιτήσεων παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 με την απόφαση (ΕΕ) 2019/1134 της Επιτροπής (3).

(4)

Για να αποτυπωθούν καλύτερα οι βέλτιστες πρακτικές στην αγορά για αυτήν την κατηγορία προϊόντων και για να ληφθούν υπόψη οι καινοτομίες που έχουν αναπτυχθεί κατά τη μεσολαβήσασα περίοδο, είναι σκόπιμο να θεσπιστεί νέο σύνολο κριτηρίων για τους «τηλεοπτικούς δέκτες».

(5)

Η έκθεση για τον έλεγχο καταλληλότητας της νομοθεσίας για το οικολογικό σήμα της ΕΕ (4), της 30ής Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο της οποίας επανεξετάστηκε η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη μιας πιο στρατηγικής προσέγγισης για το οικολογικό σήμα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης επίσης της συγχώνευσης στενά συνδεδεμένων ομάδων προϊόντων όπου ενδείκνυται.

(6)

Με βάση τα εν λόγω συμπεράσματα και αφού ζητήθηκε η γνώμη του Συμβουλίου Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σκόπιμη η αναθεώρηση των κριτηρίων για την κατηγορία προϊόντων «τηλεοπτικοί δέκτες», συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσής της ώστε να συμπεριλάβει τις εξωτερικές διατάξεις απεικόνισης υπολογιστλων και τις διατάξεις σήμανσης που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/2021 της Επιτροπής (5) και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/2013 της Επιτροπής (6). Προκειμένου να αποτυπωθεί η εν λόγω διεύρυνση, είναι επίσης σκόπιμη η αλλαγή της ονομασίας της κατηγορίας προϊόντων σε «ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης».

(7)

Το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία για μια πιο καθαρή και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη (7), που εγκρίθηκε στις 11 Μαρτίου 2020, ορίζει ότι οι απαιτήσεις ανθεκτικότητας, ανακυκλωσιμότητας και ανακυκλωμένου περιεχομένου θα συμπεριλαμβάνονται πιο συστηματικά στα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

(8)

Τα αναθεωρημένα κριτήρια για την απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης αποβλέπουν, ειδικότερα, στην προώθηση προϊόντων που είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, επισκευάσιμα, αποσυναρμολογούνται εύκολα (με σκοπό να διευκολύνεται η ανάκτηση πόρων από την ανακύκλωση στο τέλος της ωφέλιμης διάρκειας ζωής τους), έχουν περιέχουν κατ' ελάχιστον μια ορισμένη ποσότητα ανακυκλωμένων υλικών και επιτρέπεται να περιέχουν περιορισμένη μόνο ποσότητα επικίνδυνων ουσιών.

(9)

Τα νέα κριτήρια και οι συναφείς απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης για την κατηγορία προϊόντων θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028, λαμβανομένου υπόψη του κύκλου καινοτομίας της εν λόγω κατηγορίας προϊόντων.

(10)

Για λόγους ασφάλειας δικαίου θα πρέπει να καταργηθεί η απόφαση 2009/300/ΕΚ.

(11)

Θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος για τους παραγωγούς στων οποίων τα προϊόντα απονεμήθηκε οικολογικό σήμα της ΕΕ για τηλεοπτικούς δέκτες με βάση τα κριτήρια που παρατίθενται στην απόφαση 2009/300/ΕΚ, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα νέα κριτήρια και απαιτήσεις. Για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά την έκδοση της παρούσας απόφασης, θα πρέπει επίσης να παρέχεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να υποβάλλουν αιτήσεις βάσει είτε των κριτηρίων που καθορίζονται με την απόφαση 2009/300/ΕΚ είτε των νέων κριτηρίων που καθορίζονται με την παρούσα απόφαση. Οι άδειες χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ που χορηγούνται σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στην παλαιά απόφαση θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται επί 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

(12)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η κατηγορία προϊόντων «ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης» περιλαμβάνει τους τηλεοπτικούς δέκτες, τις οθόνες υπολογιστή και τις ψηφιακές διατάξεις σήμανσης.

Άρθρο 2

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης»: οθόνη απεικόνισης και τα σχετικά ηλεκτρονικά μέρη, της οποίας η πρωταρχική λειτουργία είναι η προβολή οπτικών πληροφοριών από ενσύρματες ή ασύρματες πηγές·

2)

«ψηφιακή διάταξη σήμανσης»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να είναι ορατή από μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε περιβάλλοντα άλλα από τις επιφάνειες γραφείου. Οι προδιαγραφές της περιλαμβάνουν όλα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α)

μοναδικό αναγνωριστικό ώστε να επιτρέπεται η διευθυνσιοδότηση συγκεκριμένης διάταξης απεικόνισης·

β)

λειτουργία με την οποία αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις ρυθμίσεις της διάταξης απεικόνισης και στην προβαλλόμενη εικόνα·

γ)

σύνδεση σε δίκτυο (με ενσύρματη ή ασύρματη διασύνδεση) για τον έλεγχο, την παρακολούθηση ή τη λήψη πληροφοριών προς προβολή από απομακρυσμένες πηγές μονοεκπομπής ή πολυεκπομπής αλλά όχι ευρυεκπομπής·

δ)

σχεδιασμένη έτσι ώστε να αναρτάται, να τοποθετείται ή να στερεώνεται σε φυσική κατασκευή για να είναι ορατή από πολλούς θεατές·

ε)

δεν περιλαμβάνει ενσωματωμένο δέκτη για την προβολή σημάτων ευρυεκπομπής·

3)

«οθόνη» ή «οθόνη υπολογιστή»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που προορίζεται για χρήση από ένα άτομο, για θέαση από μικρή απόσταση, όπως σε περιβάλλον γραφείου·

4)

«τηλεοπτικός δέκτης»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης που έχει σχεδιαστεί κυρίως για την προβολή και τη λήψη οπτικοακουστικών σημάτων και η οποία αποτελείται από ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης και μία ή περισσότερες διατάξεις συντονισμού/δέκτες·

5)

«διάταξη συντονισμού/δέκτης»: ηλεκτρονικό κύκλωμα που ανιχνεύει τηλεοπτικό σήμα ευρυεκπομπής, όπως επίγειο ψηφιακό ή δορυφορικό σήμα, αλλά όχι διαδικτυακό σήμα μονοεκπομπής, και επιτρέπει την επιλογή τηλεοπτικού καναλιού από ομάδα καναλιών ενός δικτύου.

Άρθρο 3

Προκειμένου να απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ σε προϊόν δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010 για την κατηγορία προϊόντων «ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης», το προϊόν υπάγεται στην εν λόγω κατηγορία όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, και συμμορφώνεται με τα κριτήρια και τις σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 4

Τα κριτήρια για την απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ για την κατηγορία προϊόντων «ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης», καθώς και οι σχετικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης, ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Άρθρο 5

Για διοικητικούς σκοπούς, η κατηγορία προϊόντων «ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης» χαρακτηρίζεται με τον κωδικό αριθμό «022».

Άρθρο 6

Η απόφαση 2009/300/ΕΚ καταργείται.

Άρθρο 7

1.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6, οι αιτήσεις που υποβάλλονται πριν από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης για απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε προϊόντα υπαγόμενα στην κατηγορία προϊόντων «τηλεοπτικοί δέκτες», όπως αυτή ορίζεται στην απόφαση 2009/300/ΕΚ, αξιολογούνται σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην απόφαση 2009/300/ΕΕ.

2.   Οι αιτήσεις απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ για προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων «τηλεοπτικοί δέκτες», οι οποίες υποβάλλονται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης, επιτρέπεται να βασίζονται είτε στα κριτήρια που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση είτε στα κριτήρια που καθορίζονται στην απόφαση 2009/300/ΕΚ. Οι αιτήσεις αυτές αξιολογούνται σύμφωνα με τα κριτήρια στα οποία βασίζονται.

3.   Όταν το οικολογικό σήμα της ΕΕ απονέμεται με βάση αίτηση που έχει αξιολογηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης 2009/300/ΕΚ, επιτρέπεται να χρησιμοποιείται επί 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 8

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 27 Νοεμβρίου 2020.

Για την Επιτροπή

Virginijus SINKEVIČIUS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) (ΕΕ L 27 της 30.1.2010, σ. 1).

(2)  Απόφαση 2009/300/ΕΚ της Επιτροπής, της 12ης Μαρτίου 2009, περί καθορισμού των αναθεωρημένων οικολογικών κριτηρίων για την απονομή του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε τηλεοπτικούς δέκτες (ΕΕ L 82 της 28.3.2009, σ. 3).

(3)  Απόφαση (ΕΕ) 2019/1134 της Επιτροπής, της 1ης Ιουλίου 2019, για την τροποποίηση της απόφασης 2009/300/ΕΚ και της απόφασης (EE) 2015/2099, όσον αφορά την περίοδο ισχύος των οικολογικών κριτηρίων απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε ορισμένα προϊόντα, καθώς και των σχετικών απαιτήσεων εκτίμησης και εξακρίβωσης (ΕΕ L 179 της 3.7.2019, σ. 25).

(4)  Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την επανεξέταση της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1221/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, περί της εκούσιας συμμετοχής οργανισμών σε κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) (COM(2017) 355).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2021 της Επιτροπής, της 1ης Οκτωβρίου 2019, για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού για ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης σύμφωνα με την οδηγία 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1275/2008 της Επιτροπής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 642/2009 της Επιτροπής (ΕΕ L 315 της 5.12.2019, σ. 241).

(6)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2019/2013 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2019, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ενεργειακή επισήμανση των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης και για την κατάργηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1062/2010 της Επιτροπής (ΕΕ L 315 της 5.12.2019, σ. 1).

(7)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Ένα νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, για μια πιο καθαρή και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη [COM(2020)98 final].


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στόχοι των κριτηρίων

Τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ αποβλέπουν στην προώθηση των καλύτερων ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης της αγοράς, από την άποψη των περιβαλλοντικών επιδόσεων. Τα κριτήρια επικεντρώνονται στις κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον κύκλο ζωής των εν λόγω προϊόντων και προωθούν πτυχές της κυκλικής οικονομίας.

Ειδικότερα, τα κριτήρια αποβλέπουν στην προώθηση προϊόντων που είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, επισκευάσιμα, αποσυναρμολογούνται εύκολα (με σκοπό να διευκολύνεται η ανάκτηση πόρων από την ανακύκλωση στο τέλος της ωφέλιμης διάρκειας ζωής τους), περιέχουν κατ’ ελάχιστον μια ορισμένη ποσότητα ανακυκλωμένων υλικών και επιτρέπεται να περιέχουν περιορισμένη μόνο ποσότητα επικίνδυνων ουσιών.

Για τον σκοπό αυτόν, με τα κριτήρια επιδιώκεται:

να καθοριστούν απαιτήσεις σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση, βάσει των οποίων να απαιτούνται οι βέλτιστες διαθέσιμες τάξεις ενεργειακής απόδοσης, και να καθοριστούν ανώτατα όρια ενεργειακής κατανάλωσης στην κατάσταση λειτουργίας,

να καθοριστούν απαιτήσεις διαχείρισης ισχύος,

να αναγνωρίζονται και να ανταμείβονται τα προϊόντα με περιορισμένη χρήση επικίνδυνων ουσιών,

να καθοριστούν απαιτήσεις που θα διασφαλίζουν μια ελάχιστη περιεκτικότητα ανακυκλωμένων πλαστικών μετά την κατανάλωση,

να καθοριστούν απαιτήσεις που θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα επισκευής μέσω κατάλληλου σχεδιασμού του προϊόντος, και τη διαθεσιμότητα εγχειριδίου επισκευής, πληροφοριών επισκευής και ανταλλακτικών,

να καθοριστούν απαιτήσεις που θα διασφαλίζουν τη δέουσα διαχείριση στο τέλος του κύκλου ζωής βάσει των οποίων θα ζητούνται πληροφορίες ώστε να βελτιώνεται η ανακυκλωσιμότητα, θα περιορίζεται η επιλογή των υλικών και θα προωθείται σχεδιασμός που θα διευκολύνει την αποσυναρμολόγηση,

να καθοριστούν απαιτήσεις σχετικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη, οι οποίες θα καλύπτουν το ζήτημα των εργασιακών συνθηκών κατά την κατασκευή και το ζήτημα της προμήθειας κασσιτέρου, τανταλίου, βολφραμίου και χρυσού από περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και περιοχές υψηλού κινδύνου.

Καλύπτεται επίσης η σημασία της ορθής χρήσης και απόρριψης των ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης όσον αφορά τις επιπτώσεις κατά τον κύκλο ζωής, μέσω του καθορισμού απαιτήσεων σχετικά με τις οδηγίες χρήσης και τις πληροφορίες για τους καταναλωτές.

Τα κριτήρια απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε «ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης» είναι τα εξής:

1.

Ενεργειακή κατανάλωση

1.1

Εξοικονόμηση ενέργειας

1.2

Διαχείριση ισχύος

2.

Ουσίες που υπόκεινται σε περιορισμούς

2.1

Ουσίες των οποίων η χρήση είτε απαγορεύεται είτε είναι περιορισμένη

2.2

Δραστηριότητες για τη μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στην αλυσίδα εφοδιασμού

3.

Δυνατότητα επισκευής και εμπορική εγγύηση

4.

Διαχείριση στο τέλος του κύκλου ζωής

4.1

Επιλογή υλικών και πληροφορίες για τη βελτίωση της ανακυκλωσιμότητας

4.2

Σχεδιασμός για αποσυναρμολόγηση και ανακύκλωση

5.

Εταιρική κοινωνική ευθύνη

5.1

Εργασιακές συνθήκες κατά την κατασκευή

5.2

Προμήθεια ορυκτών που δεν χρηματοδοτούν ένοπλες συγκρούσεις (conflict-free)

6.

Κριτήρια πληροφόρησης

6.1

Πληροφορίες για τον χρήστη

6.2

Πληροφορίες που αναγράφονται στο οικολογικό σήμα της ΕΕ

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Οι ειδικές απαιτήσεις εκτίμησης και εξακρίβωσης περιλαμβάνονται σε κάθε κριτήριο.

Όταν ο αιτών οφείλει να υποβάλει δηλώσεις, τεκμηρίωση, αναλύσεις, εκθέσεις δοκιμών ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η συμμόρφωση προς τα κριτήρια, αυτά επιτρέπεται να προέρχονται από τον αιτούντα και/ή από τον ή τους προμηθευτές του και/ή από τον ή τους προμηθευτές των τελευταίων κ.λπ., κατά περίπτωση.

Οι αρμόδιοι φορείς αναγνωρίζουν κατά προτίμηση τις βεβαιώσεις που εκδίδονται από φορείς οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το αντίστοιχο εναρμονισμένο πρότυπο για τα εργαστήρια δοκιμών και βαθμονόμησης, καθώς και τις εξακριβώσεις από φορείς οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το αντίστοιχο εναρμονισμένο πρότυπο για φορείς πιστοποίησης προϊόντων, διεργασιών και υπηρεσιών.

Κατά περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι δοκιμών από εκείνες που αναφέρονται για κάθε κριτήριο, εάν ο αρμόδιος φορέας που εξετάζει την αίτηση τις αποδέχεται ως ισοδύναμες.

Κατά περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς μπορεί να απαιτούν πρόσθετη τεκμηρίωση και να διενεργούν ανεξάρτητες εξακριβώσεις ή επιτόπιες επιθεωρήσεις για να ελέγχουν τη συμμόρφωση με τα παρόντα κριτήρια.

Αλλαγές στους προμηθευτές και στις εγκαταστάσεις παραγωγής που αφορούν προϊόντα για τα οποία έχει χορηγηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ κοινοποιούνται στους αρμόδιους φορείς, μαζί με σχετικές πληροφορίες που επιτρέπουν την εξακρίβωση της συνεχούς συμμόρφωσης με τα κριτήρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληροί η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης όλες τις απαιτήσεις που προβλέπονται από την εφαρμοστέα νομοθεσία της χώρας ή των χωρών στην αγορά της οποίας ή των οποίων διατίθεται το προϊόν. Ο αιτών δηλώνει ότι το προϊόν πληροί την απαίτηση αυτή.

Ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)

«αυτόματος έλεγχος λαμπρότητας» (Automatic Brightness Control, ABC): αυτόματος μηχανισμός ο οποίος, όταν είναι ενεργοποιημένος, ελέγχει τη λαμπρότητα ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης σε συνάρτηση προς το επίπεδο του περιβάλλοντος φωτός που προσπίπτει στην εμπρός πλευρά της διάταξης απεικόνισης·

2)

«προεπιλογή», όταν αναφέρεται σε συγκεκριμένη ρύθμιση: η τιμή συγκεκριμένου χαρακτηριστικού όπως καθορίζεται στο εργοστάσιο και όπως είναι διαθέσιμη όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί το προϊόν για πρώτη φορά ή μετά τη διενέργεια επαναφοράς στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, εφόσον αυτή επιτρέπεται από το προϊόν·

3)

«βήμα αποσυναρμολόγησης»: χειρισμός που ολοκληρώνεται με την αφαίρεση κατασκευαστικού μέρους ή με αλλαγή εργαλείου·

4)

«ταχεία εκκίνηση» ή «γρήγορη εκκίνηση»: βελτιωμένη λειτουργία επανενεργοποίησης με την οποία η μετάβαση σε «κατάσταση λειτουργίας» ολοκληρώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι με την κανονική λειτουργία επανενεργοποίησης·

5)

«υψηλό δυναμικό εύρος» (High Dynamic Range, HDR): μέθοδος για την αύξηση του λόγου αντίθεσης της εικόνας μιας ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης με τη χρήση μεταδεδομένων που προκύπτουν κατά τη δημιουργία του υλικού εικόνας και τα οποία ερμηνεύονται από τα κυκλώματα διαχείρισης της διάταξης απεικόνισης, με σκοπό να προκύψει λόγος αντίθεσης και χρώμα εικόνας που θα γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι ως πιο ρεαλιστικά σε σχέση με αυτά που επιτυγχάνονται από διατάξεις απεικόνισης που δεν είναι συμβατές με HDR·

6)

«LCD»: οθόνη υγρών κρυστάλλων·

7)

«φωτεινότητα»: φωτομετρικό μέτρο της φωτεινής έντασης ανά μονάδα επιφάνειας για φως που κινείται προς ορισμένη κατεύθυνση, εκφρασμένη σε καντέλες ανά τετραγωνικό μέτρο (cd/m2). Ο όρος λαμπρότητα χρησιμοποιείται συχνά για τον υποκειμενικό χαρακτηρισμό της φωτεινότητας μιας διάταξης απεικόνισης·

8)

«κανονική διαμόρφωση» ή «οικιακή διαμόρφωση», «συνήθης τρόπος λειτουργίας», ή, για τηλεοπτικούς δέκτες, «τρόπος λειτουργίας σε οικιακό περιβάλλον»: ρύθμιση οθόνης απεικόνισης η οποία συνιστάται από τον κατασκευαστή στον τελικό χρήστη από το αρχικό μενού ρύθμισης ή η εργοστασιακή ρύθμιση την οποία έχει η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης για την προβλεπόμενη χρήση του προϊόντος. Πρέπει να προσφέρει τη βέλτιστη ποιότητα για τον τελικό χρήστη στο σύνηθες οικιακό περιβάλλον ή περιβάλλον γραφείου. Η κανονική διαμόρφωση είναι η κατάσταση στην οποία μετρούνται οι δηλωθείσες τιμές για την κατάσταση εκτός λειτουργίας, την κατάσταση αναμονής, την κατάσταση δικτυωμένης αναμονής και την κατάσταση λειτουργίας·

9)

«κατάσταση λειτουργίας» ή «ενεργή κατάσταση»: κατάσταση κατά την οποία η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης είναι συνδεδεμένη με πηγή ρεύματος, έχει ενεργοποιηθεί και εκτελεί μία ή περισσότερες από τις λειτουργίες απεικόνισης που διαθέτει·

10)

«ιδιόκτητα εργαλεία»: εργαλεία που δεν διατίθενται προς αγορά από το ευρύ κοινό ή για τα οποία δεν υπάρχουν ισχύοντα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ώστε να είναι εφικτή η παραχώρηση άδειας χρήσεως υπό δίκαιους, εύλογους και χωρίς διακρίσεις όρους·

11)

«ανακυκλωσιμότητα»: η δυνατότητα ανακύκλωσης ενός προϊόντος στο τέλος του κύκλου ζωής του, με βάσει υφιστάμενες πρακτικές·

12)

«ανταλλακτικά»: όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία ή συστήματα που ενδέχεται να παρουσιάσουν βλάβη και/ή αναμένεται να χρειαστούν αντικατάσταση κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Άλλα μέρη με διάρκεια ζωής που συνήθως υπερβαίνει τη συνήθη διάρκεια ζωής του προϊόντος δεν είναι ανταλλακτικά·

13)

«UHD»: ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης με δυνατότητα λήψης σήματος UHD, όπως ορίζεται στη σύσταση BT.2020 της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU-R), και προβολής του στην οθόνη στα επίπεδα ανάλυσης 3840 × 2160 (UHD-4K) και 7680 × 4320 (UHD-8K).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

Κριτήριο 1 — Κατανάλωση ενέργειας

1.1   Εξοικονόμηση ενέργειας

α)

Οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του δείκτη ενεργειακής απόδοσης που ορίζεται στο παράρτημα II του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2013 για τις τάξεις ενεργειακής απόδοσης που καθορίζονται παρακάτω ή, εναλλακτικά, για υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021:

i)

τάξη ενεργειακής απόδοσης E (F για επίπεδα ανάλυσης UHD και άνω) για τηλεοπτικούς δέκτες·

ii)

τάξη ενεργειακής απόδοσης D (F για επίπεδα ανάλυσης UHD και άνω) για οθόνες υπολογιστή·

iii)

τάξη ενεργειακής απόδοσης F για ψηφιακές διατάξεις σήμανσης.

Μετά τις 31 Μαρτίου 2021:

Μία από τις 2 κορυφαίες τάξεις ενεργειακής απόδοσης για τις οποίες υπάρχουν καταχωρισμένα μοντέλα (1) στη βάση δεδομένων για τα προϊόντα (2), σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1369 (3), για συγκεκριμένο επίπεδο ανάλυσης και είδος διάταξης απεικόνισης (τηλεοπτικοί δέκτες, οθόνες υπολογιστή ή διατάξεις σήμανσης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ.

Σημείωση:

:

αφού χορηγηθεί το σήμα, ο αιτών αποδεικνύει τη συμμόρφωση με μία από τις 2 κορυφαίες ενεργειακές κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν καταχωρισμένα μοντέλα (1) τουλάχιστον κάθε 2 έτη καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειά του.

β)

Η μέγιστη ζήτηση ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας σε κανονική διαμόρφωση πρέπει να είναι ≤ 64 W (125 W για ψηφιακές διατάξεις σήμανσης, για επίπεδα ανάλυσης UHD και άνω).

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Για την απαίτηση α), ο αιτών υποβάλλει έκθεση δοκιμών για την ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης, οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τις μεθόδους μέτρησης και τους όρους που αναφέρονται στο παράρτημα IV του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/2013. Επιπλέον, παρέχονται στοιχεία για τις κορυφαίες κατηγορίες στη βάση δεδομένων EPREL (με τα διαθέσιμα μοντέλα για την ανάλυση και τον τύπο της διάταξης απεικόνισης που πρόκειται να λάβουν το σήμα) κατά την ημερομηνία της αίτησης και τουλάχιστον κάθε 2 έτη καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας. Για την απαίτηση β), ο αιτών υποβάλλει έκθεση δοκιμών για την ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης, οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τις μεθόδους μέτρησης και τους όρους που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2 του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2021.

Σημείωση:

:

Για διατάξεις απεικόνισης που διαθέτουν το χαρακτηριστικό HDR, η μέτρηση της κατανάλωσης ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας με σκοπό τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις α) και β) πραγματοποιείται στην κανονική διαμόρφωση, σε τυπικό δυναμικό εύρος (SDR).

1.2   Διαχείριση ισχύος

α)

Μη αυτόματος έλεγχος λαμπρότητας: η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης επιτρέπει στον χρήστη να προσαρμόζει με μη αυτόματο τρόπο την ένταση του οπίσθιου φωτισμού·

β)

Αυτόματος έλεγχος λαμπρότητας (ABC): οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης με αυτόματο έλεγχο λαμπρότητας (ABC) συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις για μείωση 10 % στην Pmeasured οι οποίες περιγράφονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2021 (τμήμα B σημείο 1)·

γ)

Λειτουργία γρήγορης εκκίνησης: μετά την ενεργοποίηση της λειτουργίας γρήγορης εκκίνησης (εφόσον η συσκευή υποστηρίζει το χαρακτηριστικό), η συσκευή επανέρχεται, κατά προεπιλογή, αυτόματα σε λειτουργία αναμονής ή τίθεται εκτός λειτουργίας το αργότερο 2 ώρες μετά την τελευταία ενέργεια του χρήστη.

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση διά της οποίας πιστοποιείται ότι η συσκευή έχει αποσταλεί με τις ρυθμίσεις διαχείρισης ισχύος που αναφέρονται ανωτέρω.

Για την απαίτηση β), ο αιτών υποβάλλει έκθεση δοκιμών για την ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης, στην οποία καταδεικνύεται η συμμόρφωση προς τους περιγραφόμενους όρους. Οι σχετικές μετρήσεις διενεργούνται σύμφωνα με το παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2021.

Για την απαίτηση γ), ο αιτών υποβάλλει τις σχετικές σελίδες του υλικού τεκμηρίωσης του προϊόντος.

Κριτήριο 2 — Ουσίες που υπόκεινται σε περιορισμούς

2.1   Ουσίες των οποίων η χρήση είτε απαγορεύεται είτε είναι περιορισμένη

Η παρουσία στο προϊόν, ή σε καθορισμένα υποσυστήματα και κατασκευαστικά στοιχεία αυτού, ουσιών που προσδιορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) ή ουσιών και μειγμάτων που πληρούν τα κριτήρια για ταξινόμηση σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) για τις τάξεις και τις κατηγορίες επικινδυνότητας και τους σχετικούς κωδικούς δηλώσεων επικινδυνότητας που απαριθμούνται στον πίνακα 1 περιορίζεται σύμφωνα με τα επιμέρους κριτήρια 2.1(α) και (γ). Για τους σκοπούς του παρόντος κριτηρίου, στον πίνακα 1 ομαδοποιείται ο κατάλογος υποψήφιων προς αδειοδότηση ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) με τις τάξεις και κατηγορίες επικινδυνότητας και τους σχετικούς κωδικούς δηλώσεων επικινδυνότητας. Το επιμέρους κριτήριο 2.1(β) επιβάλλει περιορισμό στην παρουσία συγκεκριμένων ουσιών.

Πίνακας 1

Ομαδοποίηση του καταλόγου των υποψήφιων ουσιών SVHC, των τάξεων και κατηγοριών επικινδυνότητας και των σχετικών κωδικών δηλώσεων επικινδυνότητας

Κίνδυνοι ομάδας 1

Ουσίες που εμφανίζονται στον κατάλογο υποψήφιων προς αδειοδότηση ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC)

Καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και/ή τοξικές για την αναπαραγωγή (ΚΜΤ) κατηγορίας 1Α ή ΚΜΤ 1Β: H340, H350, H350i, H360, H360F, H360D, H360FD, H360Fd, H360Df

Κίνδυνοι ομάδας 2

ΚΜΤ κατηγορίας 2: H341, H351, H361f, H361d, H361fd, H362

Τοξικότητα στο υδάτινο περιβάλλον κατηγορίας 1: H400, H410

Οξεία τοξικότητα κατηγορίας 1 και 2: H300, H310, H330

Τοξικότητα από αναρρόφηση κατηγορίας 1: H304

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους (STOT) κατηγορίας 1: H370, H372

Κίνδυνοι ομάδας 3

Τοξικότητα στο υδάτινο περιβάλλον κατηγορίας 2, 3 και 4: H411, H412, H413

Οξεία τοξικότητα κατηγορίας 3: H301, H311, H331, EUH070

Ειδική τοξικότητα στα όργανα-στόχους (STOT) κατηγορίας 2: H371, H373

2.1(α)   Περιορισμοί ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC)

Ουσίες που πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 59 του εν λόγω κανονισμού και περιλαμβάνονται στον κατάλογο υποψήφιων προς αδειοδότηση ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία δεν προστίθενται σκόπιμα στο προϊόν σε συγκεντρώσεις άνω του 0,10 % (κατά βάρος). Ο ίδιος περιορισμός ισχύει για τα υποσυστήματα που αποτελούν μέρος του προϊόντος, τα οποία απαριθμούνται στον πίνακα 2. Δεν χορηγείται καμία παρέκκλιση από την απαίτηση αυτή.

Πίνακας 2

Υποσυστήματα και κατασκευαστικά στοιχεία για τα οποία ισχύει το κριτήριο 2.1(α)

Πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων [πλακέτες τυπωμένης συρμάτωσης, πλήρεις μητρικές πλακέτες, ηλεκτρικοί πίνακες (τροφοδοτικά) και πλακέτες επιμέρους μονάδων] > 10 cm2

Ηλεκτρική καλωδίωση/καλώδια (συγκεντρωτικά)

Εξωτερικά καλώδια [καλώδιο τροφοδοσίας (καλώδια τροφοδοσίας εναλλασσόμενου και συνεχούς ρεύματος), καλώδιο μόντεμ και καλώδιο LAN, εφόσον συντρέχει περίπτωση, καλώδιο HDMI και καλώδιο RCA]

Εξωτερικό περίβλημα [πίσω κάλυμμα, μπροστινό κάλυμμα (διακόσμηση στεφάνης) και βάσεις]

Εξωτερικό περίβλημα τηλεχειριστηρίου

Οπίσθιοι φωτισμοί LED (συστοιχίες LED)

Κοινοποιώντας αυτή την απαίτηση σε προμηθευτές των απαριθμούμενων υποσυστημάτων/κατασκευαστικών στοιχείων, οι αιτούντες μπορούν να κάνουν προδιαλογή του καταλόγου υποψήφιων προς αδειοδότηση ουσιών του REACH μέσω του καταλόγου δηλωτέων ουσιών IEC 62474 (6). Η διαλογή βασίζεται σε προσδιορισμό της δυνατότητας παρουσίας ουσιών στο προϊόν.

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών συγκεφαλαιώνει τις δηλώσεις απουσίας ουσιών SVHC στο καθορισμένο όριο συγκέντρωσης –ή επάνω από αυτό– για το προϊόν και τα υποσυστήματα που προσδιορίζονται στον πίνακα 2. Οι δηλώσεις γίνονται με αναφορά στην πιο πρόσφατη έκδοση του καταλόγου υποψήφιων προς αδειοδότηση ουσιών που δημοσιεύεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) (7) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης απονομής του οικολογικού σήματος της ΕΕ. Όταν υποβάλλονται δηλώσεις βάσει προδιαλογής του καταλόγου υποψήφιων προς αδειοδότηση ουσιών με χρήση του προτύπου IEC 62474, ο αιτών παρέχει επίσης τον κατάλογο διαλογής που δίνεται στους προμηθευτές υποσυστημάτων. Η έκδοση του καταλόγου δηλωτέων ουσιών IEC 62474 που χρησιμοποιείται αντανακλά την πιο πρόσφατη έκδοση του καταλόγου υποψήφιων ουσιών.

Οι δηλώσεις μπορούν επίσης να υποβάλλονται απευθείας στους αρμόδιους φορείς από οποιονδήποτε προμηθευτή στην αλυσίδα εφοδιασμού του αιτούντος.

2.1(β)   Περιορισμοί σχετικά με την παρουσία συγκεκριμένων ουσιών

Οι επικίνδυνες ουσίες που καθορίζονται στον πίνακα 3 δεν προστίθενται σκόπιμα ούτε σχηματίζονται στα καθορισμένα υποσυστήματα και κατασκευαστικά στοιχεία στα προβλεπόμενα όρια συγκέντρωσης ή πάνω από αυτά.

Πίνακας 3

Περιορισμοί ουσιών που εφαρμόζονται στα υποσυστήματα και τα κατασκευαστικά στοιχεία

Ομάδα ουσιών

Πεδίο εφαρμογής του περιορισμού (ουσίες και υποσυστήματα / κατασκευαστικά στοιχεία)

Όρια συγκέντρωσης (κατά περίπτωση)

i)

Μεταλλική συγκόλληση και επαφές

Δεν επιτρέπεται η εξαίρεση 8β σύμφωνα με την οδηγία 2011/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8) σχετικά με τη χρήση καδμίου σε ηλεκτρικές επαφές.

0,01 % κ.β. Μέθοδος δοκιμών: IEC 62321-5

ii)

Σταθεροποιητές πολυμερών, χρωστικές ουσίες και ρυπαντές

Οι ακόλουθες οργανοκασσιτερικές ενώσεις σταθεροποιητών που ταξινομούνται στις ομάδες κινδύνου 1 και 2 δεν περιέχονται σε εξωτερικά καλώδια:

 

Οξείδιο του διβουτυλοκασσιτέρου

 

Διοξικός διβουτυλοκασσίτερος

 

Διλαυρικός διβουτυλοκασσίτερος

 

Μηλεϊνικός διβουτυλοκασσίτερος

 

Οξείδιο του διοκτυλοκασσιτέρου

 

Διλαυρικός διοκτυλοκασσίτερος

ά.α.

Το εξωτερικό περίβλημα της διάταξης απεικόνισης δεν περιέχει τις ακόλουθες χρωστικές ουσίες:

αζωχρώματα που ενδέχεται να διασπαστούν προς τις καρκινογόνες αρυλαμίνες που απαριθμούνται στο προσάρτημα 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/ 2006 και/ή και/ή χρωστικές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δηλωτέων ουσιών IEC 62474.

ά.α.

Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) που ταξινομούνται στις ομάδες κινδύνου 1 και 2 δεν είναι παρόντες σε συγκεντρώσεις ίσες ή μεγαλύτερες από τα επιμέρους και τα ολικά όρια συγκέντρωσης σε εξωτερικές επιφάνειες, από πλαστικό ή τεχνητό καουτσούκ, των εξής προϊόντων:

Εξωτερικά καλώδια

Εξωτερικό περίβλημα του τηλεχειριστηρίου

Μέρη του τηλεχειριστηρίου από καουτσούκ

Εξακριβώνονται η παρουσία και η συγκέντρωση των ακόλουθων ΠΑΥ:

ΠΑΥ που υπόκεινται σε περιορισμούς από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006:

 

Βενζο[a]πυρένιο

 

Βενζο[e]πυρένιο

 

Βενζο[a]ανθρακένιο

 

Χρυσένιο

 

Βενζο[b]φλουορανθένιο

 

Βενζο[j]φλουορανθένιο

 

Βενζο[k]φλουορανθένιο

 

Διβενζο[a,h]ανθρακένιο

Άλλοι ΠΑΥ που υπόκεινται σε περιορισμούς:

 

Ακεναφθένιο

 

Ακεναφθυλένιο

 

Ανθρακένιο

 

Βενζο[ghi]περυλένιο

 

Φλουορανθένιο

 

Φλουορένιο

 

Ινδενο[1,2,3-cd]πυρένιο

 

Ναφθαλίνη

 

Φαινανθρένιο

 

Πυρένιο

Τα επιμέρους όρια συγκέντρωσης για τους ΠΑΥ που υπόκεινται σε περιορισμούς βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 είναι 1 mg/kg

Το ολικό όριο συγκέντρωσης για τους 18 ΠΑΥ που απαριθμούνται δεν υπερβαίνει τα 10 mg/kg

Μέθοδος δοκιμών: AfPS GS 2014:01 PAK.

iii)

Βιοκτόνα προϊόντα

Βιοκτόνα προϊόντα που προορίζονται να παράσχουν αντιβακτηριακή λειτουργία δεν ενσωματώνονται στο εξωτερικό περίβλημα και σε μέρη του τηλεχειριστηρίου από καουτσούκ.

ά.α.

iv)

Υδράργυρος στις μονάδες οπίσθιου φωτισμού

Δεν επιτρέπεται η εξαίρεση 3 σύμφωνα με την οδηγία 2011/65/ΕΕ σχετικά με τη χρήση υδραργύρου σε λαμπτήρες φθορισμού ψυχρής καθόδου και σε λαμπτήρες φθορισμού εξωτερικού ηλεκτροδίου (CCFL και EEFL).

ά.α.

v)

Διαυγαστικά υάλου

Το αρσενικό και οι ενώσεις του δεν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γυαλιού για μονάδες οπτικής απεικόνισης υγρών κρυστάλλων (LCD) και γυάλινων καλυμμάτων οθόνης.

0,0050 % κ.β.

vi)

Πλαστικά με βάση το χλώριο

Πλαστικά μέρη > 25 g δεν πρέπει να περιέχουν χλωριωμένα πολυμερή.

Σημείωση: Για τη συγκεκριμένη επιμέρους απαίτηση, το πλαστικό περίβλημα καλωδίου δεν θεωρείται «πλαστικό μέρος».

ά.α.

VII)

Φθαλικοί εστέρες

Ο φθαλικός διισοεννεϋλεστέρας (DINP) και ο φθαλικός διισοδεκυλεστέρας (DIDP) δεν χρησιμοποιούνται σε εξωτερικά καλώδια τροφοδοσίας.

ά.α.

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δηλώσεις συμμόρφωσης και εκθέσεις δοκιμών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πίνακα 3. Οι εκθέσεις δοκιμών, όπου απαιτείται, βρίσκονται σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για το αντίστοιχο μοντέλο παραγωγής και όλους τους συσχετιζόμενους προμηθευτές. Όταν υποσυστήματα ή κατασκευαστικά στοιχεία με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές προέρχονται από διάφορους προμηθευτές, διεξάγονται δοκιμές σε μέρη από κάθε προμηθευτή, όπου ενδείκνυται. Οι δηλώσεις/εκθέσεις δοκιμών μπορούν επίσης να υποβάλλονται απευθείας στους αρμόδιους φορείς από οποιονδήποτε προμηθευτή στην αλυσίδα εφοδιασμού του αιτούντος.

2.1(γ)   Περιορισμοί ουσιών που ταξινομούνται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008

Επιβραδυντικά φλόγας και πλαστικοποιητές στα οποία αποδίδεται οποιαδήποτε από τις τάξεις και τις κατηγορίες επικινδυνότητας καθώς και τους σχετικούς κωδικούς δηλώσεων επικινδυνότητας που απαριθμούνται στον πίνακα 1, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008, δεν προστίθενται σκόπιμα σε υποσυστήματα και κατασκευαστικά στοιχεία που καθορίζονται στον πίνακα 4, σε επίπεδα ίσα ή μεγαλύτερα από το όριο συγκέντρωσης 0,10 % κατά βάρος.

Πίνακας 4

Υποσυστήματα και κατασκευαστικά στοιχεία για τα οποία ισχύει το κριτήριο 2.1(γ)

Μέρη που περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας

Πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων

Εξωτερικά καλώδια

Εξωτερικό περίβλημα της διάταξης απεικόνισης

Μέρη που περιέχουν πλαστικοποιητές

Εξωτερικά καλώδια

Εσωτερική ηλεκτρική καλωδίωση

Εξωτερικό περίβλημα της διάταξης απεικόνισης

Παρεκκλίσεις για τη χρήση επικίνδυνων επιβραδυντικών φλόγας και πλαστικοποιητών

Η χρήση επιβραδυντικών φλόγας και πλαστικοποιητών που πληρούν τα κριτήρια ταξινόμησης σε οποιαδήποτε από τις τάξεις και κατηγορίες επικινδυνότητας καθώς και τους σχετικούς κωδικούς δηλώσεων επικινδυνότητας που απαριθμούνται στον πίνακα 1 υπόκειται σε παρέκκλιση από τις απαιτήσεις του κριτηρίου 2.1(γ), με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω ουσίες πληρούν τους όρους που προσδιορίζονται στον πίνακα 5.

Πίνακας 5

Παρεκκλίσεις από τους περιορισμούς για ουσίες που ταξινομούνται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 και εφαρμοστέοι όροι

Τύπος ουσίας/μείγματος

Εφαρμογή

Τάξη, κατηγορία επικινδυνότητας και κωδικός δήλωσης επικινδυνότητας που καλύπτονται από παρέκκλιση και όροι παρέκκλισης

Επιβραδυντικά φλόγας

Πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων

Ισχύει παρέκκλιση για τη χρήση των επιβραδυντικών φλόγας που ταξινομούνται στους κινδύνους της ομάδας 3 και του TBBPA (ταξινομείται στην ομάδα 2).

Εξωτερικά καλώδια

Ισχύει παρέκκλιση για τη χρήση του επιβραδυντικού φλόγας και του συνεργιστικού του, που ταξινομούνται στους κινδύνους της ομάδας 3, και του τριοξειδίου του αντιμονίου (Sb2O3) που ταξινομείται στους κινδύνους της ομάδας 2.

Εξωτερικό περίβλημα της διάταξης απεικόνισης

Ισχύει παρέκκλιση για τη χρήση των επιβραδυντικών φλόγας και των συνεργιστικών τους που ταξινομούνται στους κινδύνους της ομάδας 2 και 3.

Πλαστικοποιητές

Εξωτερικά καλώδια, εσωτερική ηλεκτρική καλωδίωση και εξωτερικό περίβλημα της διάταξης απεικόνισης

Ισχύει παρέκκλιση για τη χρήση των πλαστικοποιητών που ταξινομούνται στους κινδύνους της ομάδας 3.

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών καταθέτει δήλωση συμμόρφωσης με το κριτήριο 2.1(γ). Η δήλωση υποστηρίζεται από τον κατάλογο των επιβραδυντικών φλόγας, πλαστικοποιητών και μεταλλικών προσθέτων και επιχρισμάτων που χρησιμοποιούνται στα υποσυστήματα και τα κατασκευαστικά στοιχεία που απαριθμούνται στον πίνακα 4, καθώς και δελτίο δεδομένων ασφαλείας (ΔΔΑ) που υποστηρίζει την ταξινόμηση ή μη ταξινόμησή τους ως προς την επικινδυνότητα.

Για τις ουσίες και τα μείγματα για τα οποία ισχύει παρέκκλιση και τα οποία παρατίθενται στον πίνακα 5, ο αιτών προσκομίζει απόδειξη ότι πληρούνται όλοι οι όροι παρέκκλισης. Όπου απαιτούνται εκθέσεις δοκιμής, αυτές βρίσκονται σε ισχύ κατά τον χρόνο της αίτησης για ένα μοντέλο παραγωγής.

Οι δηλώσεις/εκθέσεις δοκιμών μπορούν επίσης να υποβάλλονται απευθείας στους αρμόδιους φορείς από οποιονδήποτε προμηθευτή στην αλυσίδα εφοδιασμού του αιτούντος.

2.2   Δραστηριότητες για τη μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στην αλυσίδα εφοδιασμού

Ο αιτών συγκεντρώνει τις ακόλουθες πληροφορίες από τους προμηθευτές διατάξεων απεικόνισης LCD βάσει των οποίων αποδεικνύονται οι δραστηριότητές τους για τη μείωση των εκπομπών GHG από τη διαδικασία παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των επιδόσεων των εγκατεστημένων συστημάτων επεξεργασίας για τη μείωση των εκπομπών:

α)

Προσδιορισμός των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου (F-GHG) που χρησιμοποιούνται και όσων εξ αυτών μειώνονται·

β)

Ετήσια ένταση εκπομπών F-GHG [σε kg παραγόμενου ισοδύναμου CO2 ανά m2 επίπεδων διατάξεων απεικόνισης (γυαλί συστοιχίας)] σε όλες τις εγκαταστάσεις κατασκευής για το πλέον πρόσφατο έτος·

γ)

Αναφορά των αποδόσεων καταστροφής ή απομάκρυνσης (DRE) των εγκατεστημένων συστημάτων για τη μείωση των εκπομπών για καθένα από τα χρησιμοποιούμενα αέρια F-GHG.

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών προσκομίζει στον αρμόδιο φορέα το υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης που περιλαμβάνει τις ανωτέρω πληροφορίες από τους προμηθευτές διατάξεων απεικόνισης. Η τεκμηρίωση μπορεί επίσης να υποβάλλεται απευθείας στους αρμόδιους φορείς από οποιονδήποτε προμηθευτή στην αλυσίδα εφοδιασμού του αιτούντος.

Κριτήριο 3 — Δυνατότητα επισκευής και εμπορική εγγύηση

α)

Σχεδιασμός με γνώμονα την επισκευή:

i)

τα ακόλουθα ανταλλακτικά ηλεκτρονικών διατάξεων απεικόνισης είναι προσβάσιμα και μπορούν να αντικατασταθούν με τη χρήση εργαλείων του εμπορίου (δηλαδή όλων των εργαλείων εκτός των ιδιόκτητων, π.χ. κατσαβίδια, σπάτουλες, πένσες ή τσιμπίδες):

συγκρότημα οθόνης και μονάδες οπίσθιου φωτισμού LED,

βάσεις, και

πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων ισχύος και ελέγχου·

ii)

κόλλες που πρέπει να αφαιρεθούν με χρήση θερμότητας ή χημικών δεν χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση του πίσω καλύμματος της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης·

iii)

τα μέρη του περιβλήματος δεν φέρουν ηλεκτρονικά συστήματα που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χρήση εργαλείων του εμπορίου·

β)

Εγχειρίδιο επισκευής: ο αιτών παρέχει σαφείς οδηγίες αποσυναρμολόγησης και επισκευής (π.χ. σε τυπωμένη ή ηλεκτρονική μορφή ή σε μορφή βίντεο), και τις προσφέρει στο κοινό χωρίς πρόσθετο κόστος, ώστε να καθίσταται δυνατή η μη καταστρεπτική αποσυναρμολόγηση προϊόντων για την αντικατάσταση βασικών κατασκευαστικών στοιχείων ή μερών για αναβαθμίσεις ή επιδιορθώσεις·

γ)

Υπηρεσίες/πληροφορίες επισκευής: στις οδηγίες χρήσης ή στον δικτυακό τόπο του κατασκευαστή θα πρέπει να περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τους εξουσιοδοτημένους φορείς επισκευής και συντήρησης της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας, όπως αρμόζει, και των συνιστώμενων εκ του κατασκευαστή τιμών των ανταλλακτικών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγύησης που αναφέρεται στο σημείο ε), οι πληροφορίες αυτές μπορούν να περιορίζονται στους εξουσιοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών του αιτούντος·

δ)

Διαθεσιμότητα ανταλλακτικών: ο αιτών εξασφαλίζει ότι ανταλλακτικά γνήσια ή με αναδρομική συμβατότητα [τουλάχιστον εκείνα που αναφέρονται στο στοιχείο α) σημείο i) και εκείνα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ τμήμα Δ «Απαιτήσεις αποδοτικής χρήσης υλικών» σημείο 5 α) «Διαθεσιμότητα ανταλλακτικών», του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2021] είναι διαθέσιμα στο κοινό τουλάχιστον για 8 έτη μετά το τέλος της παραγωγής του μοντέλου·

ε)

Εμπορική εγγύηση: με την επιφύλαξη των νομικών υποχρεώσεων του πωλητή βάσει της εθνικής νομοθεσίας περί νομικών και εμπορικών εγγυήσεων, ο αιτών παρέχει χωρίς πρόσθετο κόστος εμπορική εγγύηση τουλάχιστον 3 ετών στη διάρκεια της οποίας εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τη σύμβαση πώλησης. Η εγγύηση αυτή περιλαμβάνει συμφωνία παροχής υπηρεσιών με επιλογή παραλαβής και επιστροφής για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν παρέχεται δυνατότητα επιτόπου επισκευής·

στ)

Οι πληροφορίες σχετικά με την επισκευή, τα ανταλλακτικά και την εμπορική εγγύηση παρέχονται σε μορφές προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες κατόπιν αιτήματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας της οδηγίας (EE) 2019/882.

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών καταθέτει στον αρμόδιο φορέα δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος προς τις εν λόγω απαιτήσεις. Επιπλέον, ο αιτών παρέχει:

α)

Αναλυτικό διάγραμμα στο οποίο εμφαίνεται ο τρόπος συναρμολόγησης των μερών του περιβλήματος, του πλαισίου και των ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συστημάτων στο προϊόν·

β)

Αντίγραφο της εμπορικής εγγύησης·

γ)

Αντίγραφο του εγχειριδίου επισκευής·

δ)

Αντίγραφο των οδηγιών χρήσης·

ε)

Κατάλογο των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων ανταλλακτικών, διαθέσιμο στο κοινό.

Κριτήριο 4— Διαχείριση στο τέλος του κύκλου ζωής

4.1   Επιλογή υλικών και πληροφορίες για τη βελτίωση της ανακυκλωσιμότητας

α)

Ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών:

i)

Τα μέρη με βάρος άνω των 25 γραμμαρίων αποτελούνται από ένα μοναδικό πολυμερές ή μείγμα/κράμα πολυμερών κατάλληλο για ανακύκλωση·

ii)

Η παρουσία βαφών και επιχρισμάτων δεν επηρεάζει σημαντικά την ανθεκτικότητα του ανακυκλωμένου πλαστικού που παράγεται από τα εν λόγω κατασκευαστικά στοιχεία μετά την ανακύκλωση και κατά τις δοκιμές βάσει του ISO 180 [1] ή ισοδύναμου προτύπου·

iii)

Τα πλαστικά περικαλύμματα δεν περιέχουν χυτευμένα ή κολλημένα μέταλλα, εκτός εάν τα μεταλλικά παρεμβλήματα μπορούν να αφαιρεθούν με εργαλεία του εμπορίου·

iv)

Περιβλήματα, περικαλύμματα και στεφάνες με ενσωματωμένα επιβραδυντικά φλόγας είναι ανακυκλώσιμα.

Σημείωση [1]:

:

Για τους σκοπούς του παρόντος κριτηρίου, ως σημαντική επίδραση ορίζεται μία μείωση > 25 % του αντικτύπου αυλάκωσης izod της ανακυκλωμένης ρητίνης σε μετρήσεις σύμφωνα με το πρότυπο ISO 180.

β)

Πληροφορίες για τη διευκόλυνση της ανακύκλωσης:

β.1.

Τα πλαστικά στοιχεία με μάζα μεγαλύτερη από 25 γραμμάρια πρέπει να φέρουν σήμανση σύμφωνα με το πρότυπο ISO 11469 και το πρότυπο ISO 1043, τμήματα 1 και 4. Για τα πλαστικά μέρη άνω των 100 γραμμαρίων, η σήμανση θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη και να τοποθετείται σε εμφανές σημείο, ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός της.

Για την απαίτηση αυτή εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις που καθορίζονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2021 της Επιτροπής (τμήμα Δ σημείο 2).

β.2.

Ο αιτών καθιστά διαθέσιμες στους επαγγελματίες του τομέα αποβλήτων, σε δικτυακό τόπο και δωρεάν, πληροφορίες σχετικά με την αποσυναρμολόγηση και την ανάκτηση. Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα: α) διάγραμμα του προϊόντος στο οποίο απεικονίζεται η θέση των πλαστικών κατασκευαστικών στοιχείων που περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας· β) τη θέση των κατασκευαστικών στοιχείων που περιέχουν τοξικές ή οικοτοξικές ουσίες.

γ)

Περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο υλικό:

Το προϊόν περιέχει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 % ανακυκλωμένου πλαστικού μετά την κατανάλωση, υπολογιζόμενου ως ποσοστό του συνολικού πλαστικού (κατά βάρος) στο προϊόν με εξαίρεση τις πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων. Εάν η περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο πλαστικό υπερβαίνει το 25 %, αυτό μπορεί να δηλώνεται στο πλαίσιο κειμένου που συνοδεύει το οικολογικό σήμα (βλ. κριτήριο 6.2). Προϊόντα με μεταλλικό περίβλημα εξαιρούνται από αυτό το επιμέρους κριτήριο.

Εκτίμηση και εξακρίβωση : Ο αιτών υποβάλλει αναλυτικό διάγραμμα της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης σε γραπτή ή σε οπτικοακουστική μορφή. Στο εν λόγω διάγραμμα υποδεικνύονται τα πλαστικά μέρη με βάρος άνω των 25 γραμμαρίων, με το βάρος τους, τη σύνθεσή τους ως προς τα πλαστικά πολυμερή, και τη σήμανσή τους κατά τα πρότυπα ISO 11469 και 1043. Οι διαστάσεις και οι θέσεις της σήμανσης απεικονίζονται και, όπου ισχύουν εξαιρέσεις, παρέχονται τεχνικές αιτιολογήσεις.

Ο αιτών υποβάλλει τις διαθέσιμες για τους επαγγελματίες πληροφορίες σχετικά με την αποσυναρμολόγηση και την ανάκτηση, καθώς και τον δικτυακό τόπου όπου αυτές διατίθενται.

Ο αιτών αποδεικνύει την ανακυκλωσιμότητα παρέχοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα πλαστικά είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά δεν επηρεάζουν τις τεχνικές ιδιότητες των πλαστικών που προκύπτουν από την ανακύκλωση κατά τρόπον ώστε αυτά να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου σε ηλεκτρονικά προϊόντα. Τα εν λόγω στοιχεία μπορούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Δήλωση από πεπειραμένο ανακυκλωτή πλαστικών ή αδειοδοτηθέντα φορέα επεξεργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 23 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) ,

Αποτελέσματα δοκιμών από ανεξάρτητο εργαστήριο ή πεπειραμένο ανακυκλωτή πλαστικών,

Τεχνική βιβλιογραφία αξιολογηθείσα από ομοτίμους και τον κλάδο η οποία είναι εφαρμοστέα στην ΕΕ.

Ο αιτών υποβάλλει εξακρίβωση από τρίτο μέρος και ιχνηλασιμότητα για την περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο υλικό μετά την κατανάλωση. Για την υποστήριξη της εξακρίβωσης μπορεί να χρησιμοποιείται πιστοποιητικό των ανακυκλωτών βάσει του συστήματος πιστοποίησης EuCertPlast ή ισοδύναμου.

4.2   Σχεδιασμός για αποσυναρμολόγηση και ανακύκλωση

α)

Για τα ακόλουθα στοχευόμενα μέρη, ανάλογα με το προϊόν, μπορεί να γίνει χειροκίνητη αποσυναρμολόγηση από ένα άτομο (δεν χρειάζεται δηλαδή να λυθούν περισσότεροι από ένας κουμπωτοί σύνδεσμοι ταυτόχρονα) με χρήση ευρέως χρησιμοποιούμενων εργαλείων του εμπορίου (πένσες, κατσαβίδια, κόφτες και σφυριά, όπως ορίζεται στα πρότυπα ISO 5742, ISO 1174, ISO 15601):

i)

πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων > 10 cm2·

ii)

μονάδα τρανζίστορ λεπτού υμενίου (TFT) >100 cm2 και αγωγοί φιλμ·

iii)

οδηγός φωτός πλάκας πολυ(μεθακρυλικού μεθυλίου) (PMMA).

β)

Επίσης, είναι δυνατή η χειροκίνητη αποσυναρμολόγηση τουλάχιστον ενός από τα ακόλουθα προαιρετικά κατασκευαστικά στοιχεία (ανάλογα με την περίπτωση) με χρήση συνήθων εργαλείων του εμπορίου:

i)

μονάδες οπίσθιου φωτισμού υγρών κρυστάλλων (LED)·

ii)

μαγνήτες μονάδας ηχείου (για διατάξεις απεικόνισης μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου από 25 ίντσες)·

iii)

μονάδα δίσκου HDD (εφόσον συντρέχει περίπτωση, όταν πρόκειται για έξυπνες συσκευές).

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών προσκομίζει:

Έκθεση δοκιμών στην οποία περιγράφεται αναλυτικά η ακολουθία των ενεργειών αποσυναρμολόγησης, με αναλυτική περιγραφή των συγκεκριμένων ενεργειών, των εργαλείων και των διαδικασιών αποσυναρμολόγησης για τα κατασκευαστικά στοιχεία που απαριθμούνται στο στοιχείο α) και τα προαιρετικά κατασκευαστικά στοιχεία που επιλέγονται από το στοιχείο β).

Κριτήριο 5— Εταιρική κοινωνική ευθύνη

5.1   Εργασιακές συνθήκες κατά την κατασκευή

Έχοντας υπόψη την τριμερή δήλωση των αρχών σχετικά με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και την κοινωνική πολιτική της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), το παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ (πυλώνας 2), τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, ο αιτών λαμβάνει εξακρίβωση από τρίτο μέρος, υποστηριζόμενη από επιτόπιους ελέγχους, ότι στην ή στις μονάδες τελικής συναρμολόγησης του προϊόντος έχουν τηρηθεί οι ισχύουσες αρχές που περιλαμβάνονται στις θεμελιώδεις συμβάσεις της ΔΟΕ και στις συμπληρωματικές διατάξεις που προσδιορίζονται παρακάτω.

Θεμελιώδεις συμβάσεις της ΔΟΕ:

α)

Παιδική εργασία:

i)

Σύμβαση περί του κατώτατου ορίου ηλικίας εισόδου εις την απασχόλησιν, 1973 (αριθ. 138),

ii)

Σύμβαση για την απαγόρευση των χειρότερων μορφών εργασίας των παιδιών, 1999 (αριθ. 182),

β)

Αναγκαστική εργασία:

i)

Σύμβαση περί της αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, 1930 (αριθ. 29) και πρωτόκολλο του 2014 στη σύμβαση για την αναγκαστική εργασία,

ii)

Σύμβαση για την κατάργηση της αναγκαστικής εργασίας, 1957 (αριθ. 105),

γ)

Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και δικαίωμα σε συλλογικές διαπραγματεύσεις:

i)

Σύμβαση περί συνδικαλιστικής ελευθερίας και προστασίας συνδικαλιστικού δικαιώματος, 1948 (αριθ. 87),

ii)

Σύμβαση περί εφαρμογής των αρχών του δικαιώματος οργανώσεως και συλλογικής διαπραγματεύσεως, 1949 (αριθ. 98),

δ)

Διακρίσεις:

i)

Σύμβαση περί ίσης αμοιβής, 1951 (αριθ. 100)·

ii)

Σύμβαση για τη διάκριση στην απασχόληση και στο επάγγελμα (αριθ. 111).

Συμπληρωματικές διατάξεις:

α)

Ώρες εργασίας:

i)

Σύμβαση της ΔΟΕ σχετικά με τις ώρες εργασίας (βιομηχανία), 1919 (αριθ. 1),

β)

Αμοιβή:

ii)

Σύμβαση της ΔΟΕ για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, 1970 (αριθ. 131)

iii)

Ελάχιστες αποδοχές διαβίωσης: Ο αιτών εξασφαλίζει ότι οι μισθοί (εξαιρούμενων τυχόν φόρων, πριμοδοτήσεων, επιδομάτων ή υπερωριακών αποδοχών) που καταβάλλονται για μια κανονική εβδομάδα εργασίας (που δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες) είναι επαρκείς για την εκπλήρωση των βασικών αναγκών (στέγαση, ενέργεια, διατροφή, ένδυση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, πόσιμο νερό, φροντίδα των παιδιών και μεταφορές) του εργαζομένου και τετραμελούς οικογένειας και παρέχουν κάποιο διαθέσιμο εισόδημα. Η εφαρμογή θα πρέπει να ελέγχεται με αναφορά στις οδηγίες του προτύπου SA8000 (10) σχετικά με τις αμοιβές,

γ)

Υγεία και ασφάλεια:

iv)

Σύμβαση της ΔΟΕ για την ασφάλεια κατά τη χρησιμοποίηση των χημικών προϊόντων στην εργασία, 1990 (αριθ. 170),

v)

Σύμβαση της ΔΟΕ για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία, 1981 (αριθ. 155).

Σε τόπους όπου το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων περιορίζεται εκ του νόμου, η εταιρεία δεν εμποδίζει τους εργαζομένους να αναπτύσσουν εναλλακτικούς μηχανισμούς έκφρασης των παραπόνων τους και προστασίας των δικαιωμάτων τους αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας και τους όρους απασχόλησης, και αναγνωρίζει τις θεμιτές οργανώσεις εργαζομένων με τις οποίες μπορεί να ξεκινά διάλογο για ζητήματα σχετικά με τον χώρο εργασίας.

Η διαδικασία ελέγχου περιλαμβάνει διαβούλευση με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς ανεξάρτητων οργανώσεων του κλάδου σε περιοχές γύρω από εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κοινοτικών οργανώσεων, ΜΚΟ και εμπειρογνωμόνων εργασίας. Λαμβάνουν χώρα ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενους φορείς από δύο διαφορετικές υποομάδες.

Κατά την περίοδο ισχύος του οικολογικού σήματος της ΕΕ, ο αιτών δημοσιεύει τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και τα κύρια ευρήματα των ελέγχων [συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών στοιχείων σχετικά με α) τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων καθενός εκ των προτύπων εργασιακών δικαιωμάτων και επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, β) τη στρατηγική αποκατάστασης — όπου η αποκατάσταση περιλαμβάνει την πρόληψη κατά την έννοια των κατευθυντήριων αρχών των Ηνωμένων Εθνών, γ) την εκτίμηση των αρχικών αιτίων τυχόν συνεχιζόμενων παραβιάσεων, όπως αυτή προκύπτει κατόπιν διαβούλευσης με ενδιαφερόμενους φορείς — με ποιον πραγματοποιήθηκε διαβούλευση, ποια ζητήματα τέθηκαν, με ποιον τρόπο επηρεάστηκε το διορθωτικό σχέδιο δράσης], στο διαδίκτυο, με σκοπό την παροχή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις τους στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών αποδεικνύει τη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις, παρέχοντας αντίγραφα της πιο πρόσφατης έκδοσης του κώδικα δεοντολογίας του, ο οποίος πρέπει να συνάδει με τις διατάξεις που καθορίζονται ανωτέρω, και συνοδευτικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε εργοστάσιο συναρμολόγησης τελικού προϊόντος για το ή τα μοντέλα που πρόκειται να φέρουν το οικολογικό σήμα, μαζί με σύνδεσμο προς τη διαδικτυακή δημοσίευση των αποτελεσμάτων και των ευρημάτων.

Οι επιτόπιοι έλεγχοι τρίτου μέρους διενεργούνται από ελεγκτές ειδικευμένους στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης των εγκαταστάσεων κατασκευής της βιομηχανίας με κοινωνικά πρότυπα ή κώδικες δεοντολογίας ή, σε χώρες όπου έχει επικυρωθεί η σύμβαση αριθ. 81 του 1947 της ΔΟΕ για την επιθεώρηση εργασίας και η εποπτεία της ΔΟΕ δείχνει ότι το εθνικό σύστημα επιθεώρησης εργασίας είναι αποτελεσματικό και το πεδίο εφαρμογής του συστήματος επιθεώρησης καλύπτει τους τομείς που αναφέρονται παραπάνω (11) , από έναν ή περισσότερους επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι ορίζονται από δημόσια αρχή.

Γίνονται δεκτές έγκυρες πιστοποιήσεις από συστήματα τρίτου μέρους ή διαδικασίες επιθεώρησης που, μαζί ή χωριστά, ελέγχουν τη συμμόρφωση με τις εφαρμοστέες αρχές των παρατιθέμενων θεμελιωδών συμβάσεων της ΔΟΕ και με τις συμπληρωματικές διατάξεις σχετικά με το ωράριο εργασίας, την αμοιβή και την υγεία και ασφάλεια και τις διαβουλεύσεις με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Οι πιστοποιήσεις αυτές πρέπει να έχουν παρασχεθεί έως 12 μήνες πριν.

5.2   Προμήθεια ορυκτών που δεν χρηματοδοτούν ένοπλες συγκρούσεις (conflict-free)

Ο αιτών στηρίζει την υπεύθυνη προμήθεια κασσιτέρου, τανταλίου, βολφραμίου και των μεταλλευμάτων τους, καθώς και χρυσού, που προέρχονται από περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και περιοχές υψηλού κινδύνου, με τους εξής τρόπους:

i)

διενέργεια δέουσας επιμέλειας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις αλυσίδες υπεύθυνης προμήθειας ορυκτών από περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και περιοχές υψηλού κινδύνου, και

ii)

προώθηση της υπεύθυνης παραγωγής και του εμπορίου ορυκτών σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και περιοχές υψηλού κινδύνου όσον αφορά τα προσδιορισμένα ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε κατασκευαστικά στοιχεία του προϊόντος, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ.

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με τις εν λόγω απαιτήσεις, μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

έκθεση που περιγράφει τις δραστηριότητες δέουσας επιμέλειας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού για τα τέσσερα προαναφερόμενα ορυκτά. Δικαιολογητικά έγγραφα, όπως πιστοποιητικά συμμόρφωσης που εκδίδονται από το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται επίσης δεκτά,

υπόδειξη του ή των κατασκευαστικών στοιχείων που περιέχουν τα προσδιορισμένα ορυκτά, καθώς και του ή των προμηθευτών τους, αλλά και του συστήματος ή του έργου αλυσίδας εφοδιασμού που χρησιμοποιείται για την υπεύθυνη προμήθεια.

Κριτήριο 6 —Κριτήρια πληροφόρησης

6.1   Πληροφορίες για τον χρήστη

Η ηλεκτρονική διάταξη απεικόνισης πωλείται μαζί με σχετικές πληροφορίες για τον χρήστη, που παρέχουν συμβουλές σχετικά με την ορθή περιβαλλοντική χρήση και απόρριψη του προϊόντος.

Στη συσκευασία και/ή το υλικό τεκμηρίωσης του προϊόντος παρέχονται στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός τηλεφώνου και/ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) καθώς και παραπομπή σε διαδικτυακές πληροφορίες για τους καταναλωτές που έχουν απορίες ή χρειάζονται ειδικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση ή την απόρριψη της ηλεκτρονικής διάταξης απεικόνισης. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία (κατά περίπτωση):

α)

Κατανάλωση ενέργειας: Τάξη ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με τον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/2013. Μέγιστη ζήτηση ισχύος σε κάθε τρόπο λειτουργίας. Επιπλέον, παρέχονται οδηγίες για τον τρόπο χρησιμοποίησης της κατάστασης εξοικονόμησης ενέργειας της συσκευής και η πληροφορία ότι με την ενεργειακή απόδοση μειώνεται η ενεργειακή κατανάλωση και, κατά συνέπεια, εξοικονομούνται χρήματα με τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος,

β)

Τις ακόλουθες υποδείξεις σχετικά με τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας:

i)

Η απενεργοποίηση του προϊόντος στο σημείο τροφοδοσίας από το κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος ή η χρήση του διακόπτη απενεργοποίησης (εάν υπάρχει) μειώνει τη χρήση ενέργειας (σχεδόν) στο μηδέν,

ii)

Όταν το προϊόν τίθεται σε κατάσταση αναμονής, η ενεργειακή κατανάλωση μειώνεται χωρίς ωστόσο να μηδενίζεται,

iii)

Επισημαίνεται ότι οι εφαρμογές προστασίας οθόνης (για τις οθόνες υπολογιστών) είναι δυνατόν να εμποδίζουν τις διατάξεις απεικόνισης να μεταβούν σε κατάσταση χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος όταν δεν χρησιμοποιούνται. Συνεπώς, η χρήση ενέργειας μπορεί να μειωθεί με την απενεργοποίηση της εφαρμογής προστασίας της οθόνης,

iv)

Επισημαίνεται ότι η λειτουργία γρήγορης εκκίνησης μπορεί να προκαλέσει αυξημένη κατανάλωση ενέργειας,

v)

Επισημαίνεται ότι ενσωματωμένες λειτουργίες, όπως δέκτης ψηφιακών σημάτων (π.χ. DVB-T) ή συσκευές εγγραφής σκληρού δίσκου, ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ισχύος εάν καθιστούν περιττή τη χρήση εξωτερικής συσκευής.

γ)

Συνδεσιμότητα με δίκτυο: Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απενεργοποίησης των λειτουργιών δικτύωσης,

δ)

Θέση του διακόπτη απενεργοποίησης,

ε)

Ενημέρωση για το ότι η παράταση της διάρκειας ζωής του προϊόντος μειώνει τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις,

στ)

Τις ακόλουθες ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής του προϊόντος:

i)

Σαφείς οδηγίες αποσυναρμολόγησης και επισκευής, ώστε να καθίσταται δυνατή η μη καταστρεπτική αποσυναρμολόγηση των προϊόντων για την αντικατάσταση βασικών κατασκευαστικών στοιχείων ή μερών για επισκευή,

ii)

Πληροφορίες για την ενημέρωση του χρήστη σχετικά με τους εξουσιοδοτημένους φορείς επισκευής και συντήρησης του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων επικοινωνίας, κατά περίπτωση,

ζ)

Οδηγίες για την ορθή απόρριψη του προϊόντος μετά το τέλος του κύκλου ζωής του, σε δημοτικές εγκαταστάσεις ή μέσω προγραμμάτων επιστροφής στις εταιρείες λιανικής πώλησης, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την οδηγία 2012/19/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,

η)

Πληροφόρηση ότι στο προϊόν έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ, συνοδευόμενη από σύντομη εξήγηση του τι σημαίνει αυτό, καθώς και από παραπομπή στον ιστότοπο http://www.ecolabel.eu, όπου παρέχονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οικολογικό σήμα,

θ)

Τα έντυπα εγχειρίδια οδηγιών χρήσης/επισκευής, αν υπάρχουν, πρέπει να περιέχουν ανακυκλωμένο υλικό και δεν πρέπει να περιέχουν χαρτί λευκασμένο με χλώριο. Για την εξοικονόμηση πόρων, θα πρέπει να προτιμώνται οι διαδικτυακές εκδόσεις.

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Οι αιτούντες δηλώνουν τη συμμόρφωση του προϊόντος με αυτές τις απαιτήσεις στον αρμόδιο φορέα και παρέχουν είτε σύνδεσμο προς την ηλεκτρονική έκδοση είτε αντίτυπο των οδηγιών χρήσης / του εγχειριδίου επισκευής στον αρμόδιο φορέα.

6.2   Πληροφορίες που αναγράφονται στο οικολογικό σήμα της ΕΕ

Εάν χρησιμοποιείται το προαιρετικό σήμα με κείμενο εντός πλαισίου, πρέπει να περιέχει τρία από τα ακόλουθα κείμενα:

α)

υψηλή ενεργειακή απόδοση,

β)

περιορισμός επικίνδυνων ουσιών,

γ)

σχεδιασμός για εύκολη επισκευή και ανακύκλωση,

δ)

περιέχει xy% πλαστικό ανακυκλωμένο μετά την κατανάλωση (μόνο όταν αυτό υπερβαίνει το 25 % ως ποσοστό του συνολικού πλαστικού).

Ο αιτών ακολουθεί τις οδηγίες σχετικά με την ορθή χρήση του λογότυπου του οικολογικού σήματος της ΕΕ που παρέχονται στις κατευθυντήριες γραμμές για το οικολογικό σήμα της ΕΕ:

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/documents/logo_guidelines.pdf

Εκτίμηση και εξακρίβωση: Ο αιτών υποβάλλει δήλωση συμμόρφωσης με το παρόν κριτήριο, η οποία υποστηρίζεται από υψηλής ανάλυσης εικόνα/γραφικά της συσκευασίας του προϊόντος στην οποία φαίνεται καθαρά το σήμα, ο αριθμός καταχώρισης/άδειας και, κατά περίπτωση, οι δηλώσεις που μπορούν να αναγράφονται μαζί με το σήμα.


(1)  Οι 2 κορυφαίες ενεργειακές κατηγορίες πρέπει να περιλαμβάνουν συνολικά τουλάχιστον 25 καταχωρισμένα μοντέλα προκειμένου να εξεταστούν για συγκεκριμένη ανάλυση και τύπο οθόνης (τηλεοπτικοί δέκτες, οθόνες ή διατάξεις σήμανσης). Εάν δεν υπάρχουν τουλάχιστον 25 καταχωρισμένα μοντέλα για συγκεκριμένη ανάλυση και τύπο διάταξης απεικόνισης, ισχύουν οι 2 κορυφαίες ενεργειακές κατηγορίες με καταχωρισμένα μοντέλα (ανεξάρτητα από τον αριθμό των καταχωρισμένων μοντέλων) για τη συγκεκριμένη ανάλυση και είδος διάταξης απεικόνισης.

(2)  https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/product-database_en

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1369 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τον καθορισμό ενός πλαισίου για την ενεργειακή σήμανση και για την κατάργηση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, p. 1)

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/EΚ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 793/93 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1488/94 της Επιτροπής καθώς και της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 91/155/ΕΟΚ, 93/67/ΕΟΚ, 93/105/ΕΚ και 2000/21/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/ΕΟΚ και 1999/45/ΕΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1).

(6)  Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC), IEC 62474: Δήλωση υλικού για προϊόντα της ηλεκτροτεχνικής βιομηχανίας ή για προϊόντα που προορίζονται για την ηλεκτροτεχνική βιομηχανία, http://std.iec.ch/iec62474

(7)  ECHA, Κατάλογος υποψήφιων προς αδειοδότηση ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία, http://www.echa.europa.eu/candidate-list-table

(8)  Οδηγία 2011/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, για τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 88).

(9)  Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008, για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών (ΕΕ L 312 της 22.11.2008, σ. 3).

(10)  Social Accountability International, Social Accountability 8000 International Standard, http://www.sa-intl.org.

(11)  Βλέπε ILO NORMLEX (http://www.ilo.org/dyn/normlex/en) και βοηθητικές οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης.


Top