Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0198

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/198 της Επιτροπής, της 2ας Φεβρουαρίου 2017, όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2017) 460]

C/2017/0460

ΕΕ L 31 της 4.2.2017, p. 29–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/03/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/198/oj

4.2.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 31/29


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2017/198 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 2ας Φεβρουαρίου 2017

όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2017) 460]

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 16 παράγραφος 3 τρίτη περίοδος,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η εκτελεστική απόφαση 2012/756/ΕΕ της Επιτροπής (2) θέσπισε μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto, στο εξής «ο εν λόγω οργανισμός», που είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του καρκινώματος του ακτινιδίου. Η εν λόγω εκτελεστική απόφαση έληξε στις 31 Μαρτίου 2016.

(2)

Πολλά κράτη μέλη ζήτησαν να εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μέτρα της εκτελεστικής απόφασης 2012/756/ΕΕ, λόγω του συνεχιζόμενου φυτοϋγειονομικού κινδύνου από τον εν λόγω οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν τα ίδια μέτρα με τα μέτρα που προβλέπονται στην εν λόγω εκτελεστική απόφαση όσον αφορά την εισαγωγή στην Ένωση φυτών προς φύτευση του είδους Actinidia Lindl. (στο εξής «τα εν λόγω φυτά») από τρίτες χώρες, καθώς και την κυκλοφορία τους στο εσωτερικό της Ένωσης.

(3)

Επιπλέον, μέσω της εμπειρίας που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή της εκτελεστικής απόφασης 2012/756/ΕΕ διαπιστώνεται ότι η καταστροφή όλων των εν λόγω φυτών ή οι μεμονωμένες δοκιμασίες ως ισοδύναμες εναλλακτικές δυνατότητες για τους μακροσκοπικούς ελέγχους συνιστούν επίσης κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του εν λόγω οργανισμού εντός ορισμένων ζωνών και ότι τα εν λόγω μέτρα παρέχουν εξίσου αποτελεσματική αντίδραση σε περίπτωση εκδήλωσης εστίας του εν λόγω οργανισμού, κατά συνέπεια τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να επιτρέπονται και για τα εν λόγω φυτά καταγωγής Ένωσης ή τρίτων χωρών. Επιπλέον, μέσω της εμπειρίας διαπιστώνεται επίσης ότι για την επίτευξη των στόχων της παρούσας απόφασης επαρκεί μια ζώνη πλάτους 100 m αντί για 500 m γύρω από περιοχή παραγωγής ή εγκατάσταση παραγωγής απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς, με βαθμό απομόνωσης και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον που αποκλείει αποτελεσματικά τον εν λόγω οργανισμό.

(4)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει, εφόσον απαιτείται, να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους ούτως ώστε να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση.

(5)

Η παρούσα απόφαση ισχύει έως τις 31 Μαρτίου 2020, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για την παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης.

(6)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Απαγόρευση επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto

Απαγορεύεται η εισαγωγή ή η εξάπλωση εντός της Ένωσης του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto, στο εξής «ο εν λόγω οργανισμός».

Άρθρο 2

Εισαγωγή στην Ένωση του Actinidia Lindl.

Ζωντανή γύρη και φυτά που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων προς σπορά, Actinidia Lindl. στην Ένωση (στο εξής «τα εν λόγω φυτά»), καταγωγής τρίτων χωρών επιτρέπεται να εισάγονται στην Ένωση μόνον εάν συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή όπως ορίζονται στο παράρτημα I.

Άρθρο 3

Διακίνηση των συγκεκριμένων φυτών στο εσωτερικό της Ένωσης

Τα συγκεκριμένα φυτά μπορούν να διακινούνται εντός της Ένωσης μόνον εάν συμμορφώνονται με τις ειδικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα II.

Άρθρο 4

Έρευνες και κοινοποιήσεις σχετικά με τον συγκεκριμένο οργανισμό

1.   Τα κράτη μέλη πραγματοποιούν επίσημες ετήσιες έρευνες για την παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού στα συγκεκριμένα φυτά.

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη έως τις 31 Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος της έρευνας.

2.   Σε περίπτωση που ένας επαγγελματίας υποπτεύεται ή διαπιστώνει ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι παρών στα φυτά, σε φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του επαγγελματία, και σε περιοχή στην οποία η παρουσία του εν λόγω οργανισμού ήταν προηγουμένως άγνωστη, ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο επίσημο φορέα, προκειμένου ο εν λόγω φορέας να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Ανάλογα με την περίπτωση, ο επαγγελματίας λαμβάνει αμέσως μέτρα για την παρεμπόδιση της εγκατάστασης και της εξάπλωσης του συγκεκριμένου οργανισμού.

Άρθρο 5

Συμμόρφωση

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση.

Άρθρο 6

Εφαρμογή

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Άρθρο 7

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 2 Φεβρουαρίου 2017.

Για την Επιτροπή

Vytenis ANDRIUKAITIS

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1.

(2)  Εκτελεστική απόφαση 2012/756/ΕΕ της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2012, όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto (ΕΕ L 335 της 7.12.2012, σ. 49).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ειδικες απαιτησεις για την εισαγωγη στην ενωση οπως αναφερεται στο αρθρο 2

ΤΜΗΜΑ I

Φυτοϋγειονομικο πιστοποιητικο

1.

Τα εν λόγω φυτά που προέρχονται από τρίτες χώρες πρέπει να συνοδεύονται από το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σημείο ii) πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2000/29/ΕΚ (στο εξής «το πιστοποιητικό»), το οποίο περιλαμβάνει, υπό τον τίτλο «Πρόσθετη δήλωση», τις πληροφορίες που καθορίζονται στα σημεία 2 και 3.

2.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τις πληροφορίες ότι πληρούται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

Τα εν λόγω φυτά αναπτύχθηκαν καθ' όλη την περίοδο της ζωής τους σε χώρα στην οποία ο εν λόγω οργανισμός είναι γνωστό ότι δεν έχει εμφανιστεί.

β)

Τα εν λόγω φυτά καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους βρίσκονταν σε περιοχή απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς, που έχει καθοριστεί, όσον αφορά τον εν λόγω οργανισμό, από την εθνική υπηρεσία προστασίας φυτών (στο εξής «η NPPO») της χώρας καταγωγής σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο του FAO για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (στο εξής «το ISPM») αριθ. 4 (1).

γ)

Τα εν λόγω φυτά έχουν παραχθεί σε περιοχή παραγωγής ή σε εγκατάσταση παραγωγής απαλλαγμένη από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό, που έχει καθοριστεί από τον NPPO σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 10 (2). Τα εν λόγω φυτά έχουν καλλιεργηθεί σε εγκατάσταση με βαθμό απομόνωσης και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον που αποκλείει αποτελεσματικά τον εν λόγω οργανισμό. Στην περιοχή ή την εγκατάσταση αυτή τα εν λόγω φυτά έχουν υποβληθεί σε επίσημη επιθεώρηση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο για τη διαπίστωση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από την εξαγωγή και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον εν λόγω οργανισμό.

Η εν λόγω περιοχή ή εγκατάσταση παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 100 m όταν συντρέχει μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)

έχουν διεξαχθεί επίσημες επιθεωρήσεις δύο φορές την πλέον κατάλληλη στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από την εξαγωγή και τυχόν εν λόγω φυτά που παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης που διαπιστώθηκαν κατά τις εν λόγω επιθεωρήσεις καταστράφηκαν αμέσως·

ii)

όλα τα εν λόγω φυτά έχουν καταστραφεί αμέσως·

iii)

καθένα από τα εν λόγω φυτά υποβάλλεται τακτικά σε εξετάσεις την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένο από τον εν λόγω οργανισμό·

δ)

Τα εν λόγω φυτά έχουν παραχθεί σε περιοχή παραγωγής απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς που έχει καθοριστεί όσον αφορά τον εν λόγω οργανισμό από τη NPPO σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 10. Στην περιοχή αυτή τα εν λόγω φυτά έχουν υποβληθεί σε επίσημη επιθεώρηση, σε δειγματοληψία και σε εξέταση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από την εξαγωγή και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον εν λόγω οργανισμό.

Η εν λόγω περιοχή παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 4 500 m όταν συντρέχει μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)

έχουν διεξαχθεί επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις σε όλη την εν λόγω ζώνη δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από την εξαγωγή των φυτών. Η παρουσία του εν λόγω οργανισμού δεν έχει διαπιστωθεί κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις·

ii)

όλα τα εν λόγω φυτά σε ακτίνα 500 m από την εν λόγω περιοχή παραγωγής καταστράφηκαν αμέσως·

iii)

καθένα από τα εν λόγω φυτά σε ακτίνα 500 m από την εν λόγω περιοχή παραγωγής υποβάλλεται τακτικά σε εξετάσεις την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένο από τον εν λόγω οργανισμό.

Στην περίπτωση των σημείων ii) και iii), όλα τα εν λόγω φυτά που βρίσκονται εντός της εν λόγω ζώνης, σε απόσταση 500 έως 4 500 m από την περιοχή παραγωγής έχουν καταστραφεί ή υποβληθεί σε εξετάσεις σύμφωνα με πρόγραμμα δειγματοληψίας ικανό να επιβεβαιώνει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του εν λόγω οργανισμού στα εν λόγω φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

3.

Όταν παρέχονται τα στοιχεία που αναφέρονται στο σημείο 2 στοιχείο γ) ή δ), το ανωτέρω πιστοποιητικό, επιπλέον, περιλαμβάνει την πληροφορία ότι πληρούται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

Τα εν λόγω φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά που αναπτύχθηκαν υπό συνθήκες που πληρούν τις προϋποθέσεις του σημείου 2 στοιχείο α) ή β) ή γ).

β)

Τα εν λόγω φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά, τα οποία έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε ατομική εργαστηριακή εξέταση που επιβεβαιώνει την απουσία του εν λόγω οργανισμού.

γ)

Τα εν λόγω φυτά εξετάστηκαν βάσει σχεδίου δειγματοληψίας ικανό να επιβεβαιώνει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του εν λόγω οργανισμού στα εν λόγω φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

4.

Όταν παρέχονται οι πληροφορίες που αναφέρονται στο σημείο 2 β), η ονομασία της απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς περιοχής πρέπει να περιλαμβάνεται στη θέση «τόπος καταγωγής» του πιστοποιητικού.

ΤΜΗΜΑ II

Ελεγχος

Τα εν λόγω φυτά τα οποία εισάγονται στην Ένωση συνοδευόμενα από φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που πληροί τις προϋποθέσεις του τμήματος I πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρή επιθεώρηση και, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, σε δοκιμασία για την παρουσία του εν λόγω οργανισμού, στο σημείο εισόδου ή στον τόπο προορισμού όπως καθορίζεται σύμφωνα με την οδηγία 2004/103/ΕΚ (3).

Σε περίπτωση που τα εν λόγω φυτά εισάγονται στην Ένωση μέσω κράτους μέλους άλλου από το κράτος μέλος προορισμού των εν λόγω φυτών, ο επίσημος αρμόδιος φορέας του κράτους μέλους εισόδου προβαίνει σε σχετική κοινοποίηση στον επίσημο αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους προορισμού.


(1)  Απαιτήσεις για την καθιέρωση ζωνών απαλλαγμένων από επιβλαβείς οργανισμούς. ISPM αριθ. 4 (1995), Ρώμη IPPC, FAO 2016.

(2)  Απαιτήσεις για τον καθορισμό του καθεστώτος απαλλαγμένου από επιβλαβείς οργανισμούς τόπου παραγωγής και απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς εγκατάστασης παραγωγής. ISPM αριθ. 10 (1999), Ρώμη IPPC, FAO 2016.

(3)  Οδηγία 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής, της 7ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με τους ελέγχους ταυτότητας και τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, που απαριθμούνται στο μέρος Β του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, οι οποίοι μπορεί να διενεργηθούν σε τόπο διαφορετικό από το σημείο εισόδου στην Κοινότητα ή σε παρακείμενο τόπο, καθώς και σχετικά με τον καθορισμό των όρων για τους εν λόγω ελέγχους (ΕΕ L 313 της 12.10.2004, σ. 16).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Απαιτησεις για τη διακινηση εντος της ενωσης οπως προβλεπεται στο αρθρο 3

1.

Τα εν λόγω φυτά τα οποία προέρχονται από την Ένωση είναι δυνατόν να μετακινούνται εντός της Ένωσης μόνον εφόσον συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο το οποίο συντάσσεται και εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 92/105/ΕΟΚ (1) και εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στο σημείο 2.

2.

Τα εν λόγω φυτά πρέπει να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

Τα εν λόγω φυτά αναπτύχθηκαν καθ' όλη την περίοδο της ζωής τους σε κράτος μέλος στο οποίο ο εν λόγω οργανισμός είναι γνωστό ότι δεν έχει εμφανιστεί.

β)

Τα εν λόγω φυτά αναπτύχθηκαν καθ' όλη την περίοδο της ζωής τους σε προστατευόμενη ζώνη η οποία έχει αναγνωριστεί όσον αφορά τον εν λόγω οργανισμό σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο η) της οδηγίας 2000/29/ΕΚ.

γ)

Τα εν λόγω φυτά καθ' όλη την περίοδο ανάπτυξής τους βρίσκονταν σε περιοχή απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς, που έχει καθοριστεί όσον αφορά τον εν λόγω οργανισμό από τον αρμόδιο επίσημο φορέα ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 4 (2).

δ)

Τα εν λόγω φυτά έχουν παραχθεί σε περιοχή παραγωγής ή σε εγκατάσταση παραγωγής απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς, που έχει καθοριστεί όσον αφορά τον εν λόγω οργανισμό από την αρμόδια επίσημη αρχή του κράτους μέλους καταγωγής σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 10 (3). Τα εν λόγω φυτά έχουν καλλιεργηθεί σε εγκατάσταση με βαθμό απομόνωσης και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον που αποκλείει αποτελεσματικά τον εν λόγω οργανισμό. Στην περιοχή ή την εγκατάσταση αυτή τα εν λόγω φυτά έχουν υποβληθεί σε επίσημη επιθεώρηση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο για τη διαπίστωση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από τη μετακίνηση και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον εν λόγω οργανισμό.

Η εν λόγω περιοχή ή εγκατάσταση παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 100 m όταν συντρέχει μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)

έχουν διεξαχθεί επίσημες επιθεωρήσεις δύο φορές την πλέον κατάλληλη στιγμή για την ανίχνευση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από τη μετακίνηση και τυχόν εν λόγω φυτά που παρουσίαζαν συμπτώματα μόλυνσης που διαπιστώθηκαν κατά τις εν λόγω επιθεωρήσεις καταστράφηκαν αμέσως·

ii)

όλα τα εν λόγω φυτά έχουν καταστραφεί αμέσως·

iii)

καθένα από τα εν λόγω φυτά υποβάλλεται τακτικά σε εξετάσεις την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένο από τον εν λόγω οργανισμό·

ε)

Τα εν λόγω φυτά έχουν παραχθεί σε περιοχή παραγωγής απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς, που έχει καθοριστεί όσον αφορά τον εν λόγω οργανισμό από τον επίσημο αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους καταγωγής σύμφωνα με το ISPM του FAO αριθ. 10. Στην περιοχή αυτή τα εν λόγω φυτά έχουν υποβληθεί σε επίσημη επιθεώρηση, σε δειγματοληψία και σε εξέταση δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από τη μετακίνηση και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένα από τον εν λόγω οργανισμό.

Η εν λόγω περιοχή παραγωγής περιβάλλεται από ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 500 m, στο εξής «η περιβάλλουσα ζώνη», όταν συντρέχει μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)

έχουν διεξαχθεί επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις σε όλη την εν λόγω ζώνη δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από την εξαγωγή των φυτών. Η παρουσία του εν λόγω οργανισμού δεν έχει διαπιστωθεί κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και εξετάσεις·

ii)

όλα τα εν λόγω φυτά στην περιβάλλουσα ζώνη καταστράφηκαν αμέσως·

iii)

καθένα από τα εν λόγω φυτά υποβάλλεται τακτικά σε εξετάσεις την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο και διαπιστώθηκε ότι είναι απαλλαγμένο από τον εν λόγω οργανισμό·

Η περιβάλλουσα ζώνη περιβάλλεται από ζώνη πλάτους τουλάχιστον 4 km όταν συντρέχει μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i)

μετά τις επίσημες επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες και εξετάσεις σε όλη τη ζώνη αυτή δύο φορές την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο για τη διαπίστωση συμπτωμάτων της μόλυνσης κατά την τελευταία πλήρη βλαστική περίοδο πριν από τη διακίνηση των φυτών, ελήφθησαν μέτρα εκρίζωσης σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώθηκε η παρουσία του εν λόγω οργανισμού στα εν λόγω φυτά. Τα εν λόγω μέτρα συνίσταντο στην άμεση καταστροφή των εν λόγω προσβεβλημένων φυτών·

ii)

όλα τα εν λόγω φυτά στην εν λόγω ζώνη καταστράφηκαν·

iii)

όλα τα εν λόγω φυτά στην εν λόγω ζώνη εξετάστηκαν με βάση σχέδιο δειγματοληψίας ικανό να επιβεβαιώνει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του εν λόγω οργανισμού στα εν λόγω φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

3.

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στο σημείο 2 δ) ή ε), τα εν λόγω φυτά πρέπει, επιπλέον, να πληρούν μία από τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

Τα εν λόγω φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά που αναπτύσσονται υπό συνθήκες σύμφωνες με το σημείο 2 στοιχείο α) ή β) ή γ) ή δ).

β)

Τα εν λόγω φυτά προέρχονται απευθείας από μητρικά φυτά, τα οποία έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε ατομική εργαστηριακή εξέταση που επιβεβαιώνει την απουσία του εν λόγω οργανισμού·

γ)

Τα εν λόγω φυτά εξετάστηκαν βάσει σχεδίου δειγματοληψίας ικανό να επιβεβαιώνει, με αξιοπιστία 99 %, ότι το επίπεδο παρουσίας του εν λόγω οργανισμού στα εν λόγω φυτά είναι χαμηλότερο του 0,1 %.

4.

Τα εν λόγω φυτά που εισάγονται στην Ένωση σύμφωνα με το παράρτημα I από τρίτες χώρες μπορούν να διακινούνται εντός της Ένωσης μόνον εφόσον συνοδεύονται από το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που αναφέρεται στο σημείο 1.


(1)  Οδηγία 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής, της 3ης Δεκεμβρίου 1992, για τον καθορισμό τυποποιημένων φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση ορισμένων φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων εντός της Κοινότητας και για τον καθορισμό των λεπτομερών διαδικασιών που συνδέονται με την έκδοση των εν λόγω φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων καθώς επίσης και με τις προϋποθέσεις και τις λεπτομερείς διαδικασίες που αφορούν την αντικατάστασή τους (ΕΕ L 4 της 8.1.1993, σ. 22).

(2)  Απαιτήσεις για την καθιέρωση ζωνών απαλλαγμένων από επιβλαβείς οργανισμούς. ISPM αριθ. 4 (1995), Ρώμη IPPC, FAO 2016.

(3)  Απαιτήσεις για τον καθορισμό του καθεστώτος απαλλαγμένου από επιβλαβείς οργανισμούς τόπου παραγωγής και απαλλαγμένης από επιβλαβείς οργανισμούς εγκατάστασης παραγωγής. ISPM αριθ. 10 (1999), Ρώμη IPPC, FAO 2016.


Top