Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013L0063

Εκτελεστική οδηγία 2013/63/ΕΕ της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2013 , για την τροποποίηση των παραρτημάτων I και II της οδηγίας 2002/56/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις ελάχιστες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να ικανοποιούν οι σπόροι γεωμήλων και οι μερίδες σπόρων γεωμήλων Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ΕΕ L 341 της 18.12.2013, p. 52–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir_impl/2013/63/oj

18.12.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 341/52


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΟΔΗΓΊΑ 2013/63/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 17ης Δεκεμβρίου 2013

για την τροποποίηση των παραρτημάτων I και II της οδηγίας 2002/56/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις ελάχιστες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να ικανοποιούν οι σπόροι γεωμήλων και οι μερίδες σπόρων γεωμήλων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2002/56/ΕΚ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, περί εμπορίας σπόρων γεωμήλων προς φύτευση (1), και ιδίως το άρθρο 24,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Από την έκδοση της οδηγίας 2002/56/ΕΚ και έπειτα έχουν αναπτυχθεί νέες μέθοδοι σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των γεωμήλων και έχουν βελτιωθεί τα διαγνωστικά εργαλεία για την ταυτοποίηση των επιβλαβών οργανισμών και οι γεωπονικές πρακτικές για την καταπολέμηση της εξάπλωσής τους.

(2)

Οι τεχνικές αυτές εξελίξεις επιτρέπουν την παραγωγή σπόρων γεωμήλων οι οποίοι πληρούν αυστηρότερες απαιτήσεις από εκείνες που ορίζονται στα παραρτήματα I και ΙΙ της οδηγίας 2002/56/ΕΚ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν στοιχεία για νέους νοσογόνους παράγοντες, ενώ οι γνώσεις για τις υπάρχουσες ασθένειες έχουν αυξηθεί και αποδεικνύουν ότι για ορισμένες νόσους απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα.

(3)

Στο πλαίσιο αυτό, το πρότυπο της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) σχετικά με την εμπορία και τον έλεγχο της εμπορικής ποιότητας των σπόρων γεωμήλων έχει προσαρμοστεί με βάση τις τεχνικές και επιστημονικές αυτές εξελίξεις (2).

(4)

Λαμβάνοντας υπόψη τις εν λόγω εξελίξεις, ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις και όρια ανοχής, όπως ορίζονται στα παραρτήματα I και II της οδηγίας 2002/56/ΕΚ, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν, ενώ στο παράρτημα II θα πρέπει να προστεθούν περιορισμοί σχετικά με τη ριζοκτονίαση, τη σπογγοσπορίωση και τους σπόρους γεωμήλων που έχουν αφυδατωθεί υπερβολικά και συρρικνωθεί.

(5)

Από την έκδοση της οδηγίας 2002/56/ΕΚ και έπειτα υπήρξε εξέλιξη των επιστημονικών γνώσεων όσον αφορά τη σχέση μεταξύ του αριθμού των γενεών και το επίπεδο της παρουσίας των επιβλαβών οργανισμών σπόρων γεωμήλων. Ο περιορισμός του αριθμού των γενεών αποτελεί απαραίτητο μέσο για τον μετριασμό του φυτοϋγειονομικού κινδύνου που ενέχουν οι επιβλαβείς οργανισμοί σε λανθάνουσα μορφή. Ο περιορισμός αυτός είναι αναγκαίος για τον μετριασμό του εν λόγω κινδύνου, και κανένα άλλο λιγότερο αυστηρό μέτρο δεν θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει. Οι επτά γενεές είναι το ανώτατο όριο για τον προβασικό και τον βασικό σπόρο γεωμήλων ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή ισορροπία μεταξύ του πολλαπλασιασμού επαρκούς αριθμού σπόρων γεωμήλων για την παραγωγή πιστοποιημένων σπόρων γεωμήλων και της φυτοϋγεινομικής προστασίας τους.

(6)

Οι απαιτήσεις σχετικά με τον επιβλαβή οργανισμό Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc. θα πρέπει να αφαιρεθούν από το παράρτημα I, επειδή η εμφάνισή του στον σπόρο γεωμήλων ρυθμίζεται από την οδηγία 69/464/ΕΟΚ του Συμβουλίου (3). Οι απαιτήσεις σχετικά με τον επιβλαβή οργανισμό Corynebacterium sepedonicum (Spieck. et Kotth.) Skapt. και Burkh., η ονομασία του οποίου αντικαταστάθηκε από την ονομασία Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieck. et Kotth.) Davis et al., θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα παραρτήματα I και ΙΙ επειδή η εμφάνισή του στον σπόρο γεωμήλων ρυθμίζεται από την οδηγία 93/85/ΕΟΚ του Συμβουλίου (4). Οι απαιτήσεις σχετικά με τον επιβλαβή οργανισμό Heterodera rostochiensis Woll., η ονομασία του οποίου αντικαταστάθηκε από την ονομασία Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens, θα πρέπει να αφαιρεθεί από το παράρτημα II επειδή η εμφάνισή του στον σπόρο γεωμήλων ρυθμίζεται από την οδηγία 2007/33/ΕΚ του Συμβουλίου (5). Οι απαιτήσεις σχετικά με τον επιβλαβή οργανισμό Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith, η ονομασία του οποίου αντικαταστάθηκε από την ονομασία Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al., θα πρέπει να αφαιρεθεί από το παράρτημα II επειδή η εμφάνισή του στον σπόρο γεωμήλων ρυθμίζεται από την οδηγία 98/57/ΕΚ του Συμβουλίου (6).

(7)

Επομένως, τα παραρτήματα I και ΙΙ της οδηγίας 2002/56/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής σπόρων προς σπορά και πολλαπλασιαστικού υλικού γεωργικών, δενδροκηπευτικών και δασικών φυτών προς φύτευση,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις στην οδηγία 2002/56/ΕΚ

Τα παραρτήματα I και II της οδηγίας 2002/56/ΕΚ τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

Άρθρο 2

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 το αργότερο, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

Εφαρμόζουν τις εν λόγω διατάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

Άρθρο 3

Θέση σε ισχύ

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2013.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 193 της 20.7.2002, σ. 60.

(2)  UNECE STANDARD S-1 concerning the marketing and commercial quality control of seed potatoes, 2011 edition, New York (ΠΡΟΤΥΠΟ UNECE S-1 σχετικά με την εμπορία και τον έλεγχο της εμπορικής ποιότητας των σπόρων γεωμήλων, έκδοση 2011, Νέα Υόρκη).

(3)  Οδηγία 69/464/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 1969, περί της καταπολεμήσεως του καρκίνου της πατάτας (ΕΕ L 323 της 24.12.1969, σ. 1).

(4)  Οδηγία 93/85/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 4ης Οκτωβρίου 1993, για την καταπολέμηση της κορυνοβακτηρίωσης της πατάτας (ΕΕ L 259 της 18.10.1993, σ. 1).

(5)  Οδηγία 2007/33/ΕΚ του Συμβουλίου, της 11ης Ιουνίου 2007, για την καταπολέμηση των κυστογόνων νηματωδών της πατάτας και την κατάργηση της οδηγίας 69/465/ΕΟΚ (ΕΕ L 156 της 16.6.2007, σ. 12).

(6)  Οδηγία 98/57/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 1998, για τον έλεγχο του Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. (ΕΕ L 235 της 21.8.1998, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα παραρτήματα I και II της οδηγίας 2002/56/ΕΚ τροποποιούνται ως εξής:

1.

Το παράρτημα I τροποποιείται ως εξής:

α)

τα σημεία 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.

Οι βασικοί σπόροι γεωμήλων πρέπει να ανταποκρίνονται στις ακόλουθες ελάχιστες προϋποθέσεις:

α)

κατά τον επίσημο καλλιεργητικό έλεγχο, το ποσοστό των φυτών που έχει προσβληθεί από μελάνωση δεν υπερβαίνει το 1,0 %·

β)

ο αριθμός των φυτών που δεν είναι σύμφωνος με την ποικιλία και ο αριθμός των φυτών ξένων ποικιλιών δεν υπερβαίνουν, συνολικά, το ποσοστό του 0,1 % και στους απευθείας απογόνους δεν υπερβαίνουν, συνολικά, το ποσοστό του 0,25 %·

γ)

στους απευθείας απογόνους, το ποσοστό των φυτών που παρουσιάζει συμπτώματα ιώσεων δεν υπερβαίνει το 4,0 %·

δ)

κατά τον επίσημο καλλιεργητικό έλεγχο, ο αριθμός των φυτών με συμπτώματα μωσαϊκού και ο αριθμός των φυτών με συμπτώματα του ιού που προκαλεί καρούλιασμα των φύλλων δεν υπερβαίνουν, συνολικά, το ποσοστό του 0,8 %.

2.

Οι πιστοποιημένοι σπόροι γεωμήλων ανταποκρίνονται στις ακόλουθες ελάχιστες προϋποθέσεις:

α)

κατά τον επίσημο καλλιεργητικό έλεγχο, το ποσοστό των φυτών που έχει προσβληθεί από μελάνωση δεν υπερβαίνει το 4,0 %·

β)

ο αριθμός των φυτών που δεν είναι σύμφωνος με την ποικιλία και ο αριθμός των φυτών ξένων ποικιλιών δεν υπερβαίνουν, συνολικά, το ποσοστό του 0,5 % και στους απευθείας απογόνους δεν υπερβαίνουν, συνολικά, το ποσοστό του 0,5 %·

γ)

στους απευθείας απογόνους, το ποσοστό των φυτών που παρουσιάζει συμπτώματα ιώσεων δεν υπερβαίνει το 10,0 %·

δ)

κατά τον επίσημο καλλιεργητικό έλεγχο, ο αριθμός των φυτών που παρουσιάζει συμπτώματα μωσαϊκού και ο αριθμός των φυτών με συμπτώματα του ιού που προκαλεί καρούλιασμα των φύλλων δεν υπερβαίνουν, συνολικά, το ποσοστό του 6,0 %.».

β)

Το σημείο 3 διαγράφεται.

γ)

Το σημείο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.

Οι προβλεπόμενες ανοχές στο σημείο 1 στοιχείο γ) και στοιχείο δ) και στο σημείο 2 στοιχείο γ) και στοιχείο δ) δεν εφαρμόζονται παρά μόνο στις ιώσεις που προκαλούνται από τους διαδεδομένους στην Ευρώπη ιούς.».

δ)

Τα σημεία 5 και 6 διαγράφονται.

ε)

Προστίθεται το ακόλουθο σημείο:

«7.

Ο ανώτατος αριθμός γενεών για τον βασικό σπόρο γεωμήλων είναι τέσσερις, ενώ των συνδυασμένων γενεών προβασικού σπόρου γεωμήλων στον αγρό και βασικού σπόρου γεωμήλων είναι επτά.

Ο ανώτατος αριθμός γενεών πιστοποιημένου σπόρου γεωμήλων είναι δύο.

Αν η γενεά δεν αναγράφεται στην επίσημη ετικέτα, τα συγκεκριμένα γεώμηλα θεωρείται ότι ανήκουν στον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό γενεών της αντίστοιχης κατηγορίας.».

2.

Το παράρτημα II αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΓΕΩΜΗΛΩΝ

Ανοχές όσον αφορά τις ακόλουθες προσμείξεις, ελαττώματα και ασθένειες των σπόρων γεωμήλων:

1.

παρουσία χώματος και ξένων σωμάτων: 1,0 % κατά μάζα για τον βασικό σπόρο γεωμήλων και 2,0 % κατά μάζα για τον πιστοποιημένο σπόρο γεωμήλων·

2.

συνδυασμός ξηράς και υγράς σήψης, εκτός εάν οφείλεται σε Synchytrium endobioticum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus ή Ralstonia solanacearum: 0,5 % κατά μάζα, από το οποίο υγρά σήψη 0,2 % κατά μάζα·

3.

εξωτερικά ελαττώματα (π.χ.: παραμορφωμένοι ή τραυματισμένοι κόνδυλοι) 3,0 % κατά μάζα·

4.

ακτινομύκωση που πλήττει τους κονδύλους σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου της επιφάνειάς τους: 5,0 % κατά μάζα·

5.

ριζοκτονίαση που πλήττει τους κονδύλους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10 % της επιφάνειάς τους: 5,0 % κατά μάζα·

6.

σπογγοσπορίωση που πλήττει τους κονδύλους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10 % της επιφάνειάς τους: 3,0 % κατά μάζα·

7.

συρρικνωμένοι κόνδυλοι λόγω υπερβολικής αφυδάτωσης ή αφυδάτωσης που οφείλεται σε αργυρόχροη κηλίδωση των κονδύλων: 1,0 % κατά μάζα.

Συνολική ανοχή για τα σημεία 2 έως 7: 6,0 % κατά μάζα για τον βασικό σπόρο γεωμήλων και 8,0 % κατά μάζα για τον πιστοποιημένο σπόρο γεωμήλων.»


Top