Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0189

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 189/2011 της Επιτροπής, της 25ης Φεβρουαρίου 2011 , για την τροποποίηση των παραρτημάτων VII και ΙΧ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 53 της 26.2.2011, p. 56–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/189/oj

    26.2.2011   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 53/56


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 189/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 25ης Φεβρουαρίου 2011

    για την τροποποίηση των παραρτημάτων VII και ΙΧ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (1), και ιδίως το άρθρο 23 πρώτο εδάφιο,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θεσπίζει κανόνες πρόληψης, καταπολέμησης και εξάλειψης των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) σε ζώα. Εφαρμόζεται στην παραγωγή και διάθεση στην αγορά ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης και, σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις εξαγωγές τους.

    (2)

    Το κεφάλαιο Α του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θεσπίζει τα μέτρα εξάλειψης που πρέπει να λαμβάνονται μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ΜΣΕ στα αιγοπρόβατα. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος ΜΣΕ εκτός της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών σε αιγοπρόβατο, τα μέτρα εξάλειψης συνίστανται είτε στη θανάτωση και ολοσχερή καταστροφή όλων των ζώων της εκμετάλλευσης, είτε στη θανάτωση και ολοσχερή καταστροφή των προβάτων της εκμετάλλευσης που είναι γενετικά ευαίσθητα στην τρομώδη νόσο καθώς και στη θανάτωση και ολοσχερή καταστροφή όλων των αιγοειδών της εκμετάλλευσης, δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί η γενετική ανθεκτικότητα των αιγοειδών στην τρομώδη νόσο.

    (3)

    Το κεφάλαιο A του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 προβλέπει επίσης ότι ένα κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να καθυστερήσει την καταστροφή των ζώων για χρονικό διάστημα έως πέντε έτη αναπαραγωγής, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Εντούτοις, στην περίπτωση εκτροφής αιγοπροβάτων για παραγωγή γάλακτος με σκοπό τη διάθεσή του στην αγορά, η θανάτωση και η καταστροφή των ζώων μπορεί να καθυστερήσει μόνο το πολύ κατά δεκαοκτώ μήνες. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 999/2001 δεν ορίζει την ημερομηνία έναρξης της εν λόγω προθεσμίας των δεκαοκτώ μηνών. Για λόγους ασφάλειας δικαίου της ενωσιακής νομοθεσίας, είναι σκόπιμο να τροποποιηθεί το παράρτημα VII του εν λόγω κανονισμού προκειμένου η προθεσμία να αρχίζει από την ημερομηνία επιβεβαίωσης του κρούσματος-δείκτη.

    (4)

    Επιπροσθέτως, τον Ιούλιο του 2010, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας επιστημονικής μελέτης (2) η οποία διεξήχθη από τις κυπριακές αρχές υπό την εποπτεία του Εργαστηρίου Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΑΕΕ) για τις ΜΣΕ κατέδειξαν ότι είναι δυνατό να υπάρχει γενετική ανθεκτικότητα των αιγοειδών στην τρομώδη νόσο. Ωστόσο, τα οριστικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμα νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    (5)

    Αν η εν λόγω μελέτη επιβεβαιώσει την ύπαρξη ανθεκτικότητας στην τρομώδη νόσο, ενδέχεται να κριθεί σκόπιμη η τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 από τον Ιανουάριο του 2013, προκειμένου οι αίγες που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στην τρομώδη νόσο να εξαιρεθούν από τις απαιτήσεις θανάτωσης και ολοσχερούς καταστροφής που προβλέπονται στο κεφάλαιο A του παραρτήματος VII του εν λόγω κανονισμού. Για να αποφεύγεται η άσκοπη θανάτωση και ολοσχερής καταστροφή των αιγοειδών που ενδέχεται να θεωρηθεί ότι παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στην τρομώδη νόσο στο προσεχές μέλλον, στις εκμεταλλεύσεις στις οποίες τα ζώα εκτρέφονται με σκοπό την παραγωγή γάλακτος με σκοπό τη διάθεσή του στην αγορά είναι σκόπιμο η προθεσμία για τη θανάτωση και την ολοσχερή καταστροφή των ζώων να παραταθεί για μια χρονική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2012, εάν το κρούσμα-δείκτης επιβεβαιώθηκε πριν από την 1η Ιουλίου 2011.

    (6)

    Στο παράρτημα IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 ορίζονται οι κανόνες για την εισαγωγή στην Ένωση ζώντων ζώων, εμβρύων, ωαρίων καθώς και προϊόντων ζωικής προέλευσης. Στο κεφάλαιο Γ του εν λόγω παραρτήματος ορίζονται οι κανόνες για τις εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης από βοοειδή και αιγοπρόβατα, και ειδικότερα για τη ζελατίνη.

    (7)

    Το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 ορίζει ότι η ζελατίνη που προέρχεται από δέρματα υγιών μηρυκαστικών δεν υπόκειται σε περιορισμούς διάθεσης στην αγορά, σύμφωνα με ορισμένες διατάξεις του εν λόγω κανονισμού. Επομένως, οι εισαγωγές στην Ένωση ζελατίνης που προέρχεται από δέρματα υγιών μηρυκαστικών δεν θα πρέπει, επίσης, να υπόκειται στους εν λόγω περιορισμούς.

    (8)

    Το κεφάλαιο Δ του παραρτήματος IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 ορίζει τους κανόνες για τις εισαγωγές ζωικών υποπροϊόντων και μεταποιημένων προϊόντων που προέρχονται από βοοειδή και αιγοπρόβατα.

    (9)

    Ορισμένα ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 (κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα) (3), δεν παρουσιάζουν κίνδυνο μετάδοσης ΜΣΕ στον άνθρωπο ή στα ζώα. Κατά συνέπεια, οι απαιτήσεις ζωοϋγειονομικής πιστοποίησης που αναφέρονται στο κεφάλαιο Δ του παραρτήματος ΙΧ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στις εισαγωγές των εν λόγω προϊόντων.

    (10)

    Επομένως, τα παραρτήματα VII και IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως.

    (11)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 εφαρμόζεται από τις 4 Μαρτίου 2011. Για λόγους σαφήνειας και συνοχής της ενωσιακής νομοθεσίας, οι τροποποιήσεις τις οποίες επιφέρει ο παρών κανονισμός στο κεφάλαιο Δ του παραρτήματος IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται από την ανωτέρω ημερομηνία.

    (12)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Τα παραρτήματα VII και IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το σημείο 2 στοιχείο β) του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού εφαρμόζεται από τις 4 Μαρτίου 2011.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 25 Φεβρουαρίου 2011.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 147 της 31.5.2001, σ. 1.

    (2)  http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1371.htm

    (3)  ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 1.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Τα παραρτήματα VII και IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 999/2001 τροποποιούνται ως εξής:

    1.

    Στο παράρτημα VII, το κεφάλαιο Α τροποποιείται ως εξής:

    α)

    το σημείο 2.3 στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «στ)

    όταν η συχνότητα του αλληλόμορφου ARR στη φυλή ή την εκμετάλλευση είναι μικρή ή ανύπαρκτη, ή όπου κριθεί αναγκαίο για να αποφευχθεί η αιμομικτική διασταύρωση, ένα κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να καθυστερήσει τη θανάτωση και ολοσχερή καταστροφή των ζώων, όπως αναφέρεται στο σημείο 2.3 στοιχείο β) σημεία i) και ii) για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη αναπαραγωγής από την ημερομηνία επιβεβαίωσης του κρούσματος-δείκτη, εφόσον δεν υπάρχουν στην εκμετάλλευση κριάρια αναπαραγωγής πλην εκείνων με γονότυπο ARR/ARR.

    Εντούτοις, στην περίπτωση εκτροφής αιγοπροβάτων για παραγωγή γάλακτος με σκοπό τη διάθεσή του στην αγορά, η θανάτωση και ολοσχερής καταστροφή των ζώων μπορεί να καθυστερήσει μόνο για ανώτατο χρονικό διάστημα δεκαοκτώ μηνών από την ημερομηνία επιβεβαίωσης του κρούσματος-δείκτη, εξαιρουμένων των αιγοειδών για τα οποία η θανάτωση και η ολοσχερής καταστροφή είναι δυνατό να καθυστερήσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 εάν το κρούσμα-δείκτης επιβεβαιωθεί πριν την 1η Ιουλίου 2011.»·

    β)

    μετά το σημείο 2.4 παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο:

    «2.5

    Στο διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η θανάτωση και ολοσχερής καταστροφή των ζώων τα οποία αναφέρονται στο σημείο 2.3 στοιχείο β) σημεία i) και ii), συμπεριλαμβανομένων των ζώων για τα οποία η θανάτωση και ολοσχερής καταστροφή έχει καθυστερήσει σύμφωνα με το σημείο 2.3 στοιχείο στ), εφαρμόζονται στην (στις) εκμετάλλευση(-εύσεις) τα μέτρα που ορίζονται στο σημείο 3.1 στοιχεία α) και β), στο σημείο 3.2 καθώς και στο σημείο 3.3 στοιχείο α), στοιχείο β) πρώτη περίπτωση και στοιχείο δ).».

    2.

    Το παράρτημα IX τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στο κεφάλαιο Γ το τμήμα Α αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ΤΜΗΜΑ A

    Προϊόντα

    Τα ακόλουθα προϊόντα προέλευσης από βοοειδή και αιγοπρόβατα, όπως ορίζονται στα σημεία 1.10, 1.13, 1.15, 7.1, 7.5, 7.6, 7.7 και 7.9 του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) υπόκεινται στους όρους των τμημάτων Β, Γ και Δ του παρόντος κεφαλαίου ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου για ΣΕΒ της χώρας καταγωγής:

    νωπό κρέας,

    κιμάς,

    παρασκευάσματα κρέατος,

    προϊόντα με βάση το κρέας,

    τετηγμένο ζωικό λίπος,

    ξίγκια,

    ζελατίνη, πλην της ζελατίνης που προέρχεται από δέρματα,

    επεξεργασμένα έντερα.

    β)

    το κεφάλαιο Δ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ΤΜΗΜΑ A

    Ζωικά υποπροϊόντα

    To παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται για τα ακόλουθα ζωικά υποπροϊόντα και τα παράγωγα προϊόντα, όπως ορίζονται στα σημεία 1 και 2 του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω αποτελούν προϊόντα ζωικής προέλευσης από βοοειδή και αιγοπρόβατα:

    α)

    τετηγμένα λίπη που προέρχονται από υλικά της κατηγορίας 2, τα οποία προορίζονται για χρήση ως οργανικά λιπάσματα ή βελτιωτικά εδάφους, όπως ορίζεται στο σημείο 22 του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, ή τα υλικά εκκίνησης ή τα ενδιάμεσα προϊόντα τους·

    β)

    οστά και προϊόντα οστών που προέρχονται από υλικά της κατηγορίας 2·

    γ)

    τετηγμένα λίπη που προέρχονται από υλικά της κατηγορίας 3, τα οποία προορίζονται για χρήση ως οργανικά λιπάσματα ή βελτιωτικά εδάφους ή ως ζωοτροφές, όπως ορίζεται στα σημεία 22 και 25 του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, ή τα υλικά εκκίνησης ή τα ενδιάμεσα προϊόντα τους·

    δ)

    τροφές για ζώα συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των δερμάτινων κοκάλων για σκύλους·

    ε)

    προϊόντα αίματος·

    στ)

    μεταποιημένη ζωική πρωτεΐνη·

    ζ)

    οστά και προϊόντα οστών που προέρχονται από υλικά της κατηγορίας 3·

    η)

    ζελατίνη που προέρχεται από υλικά εκτός των δερμάτων,

    θ)

    υλικά της κατηγορίας 3 και παράγωγα προϊόντα πλην εκείνων που αναφέρονται στα στοιχεία γ) έως η), με εξαίρεση τα εξής:

    i)

    νωπά δέρματα, κατεργασμένα δέρματα·

    ii)

    ζελατίνη από δέρματα·

    iii)

    παράγωγα λίπους·

    iv)

    κολλαγόνο.

    ΤΜΗΜΑ Β

    Απαιτήσεις υγειονομικού πιστοποιητικού

    Οι εισαγωγές των ζωικών υποπροϊόντων και των παράγωγων προϊόντων που προέρχονται από βοοειδή και αιγοπρόβατα και αναφέρονται στο τμήμα Α συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό των ζώων το οποίο συμπληρώνεται με την ακόλουθη βεβαίωση:

    α)

    το ζωικό υποπροϊόν ή το παράγωγο προϊόν δεν περιέχει και δεν προέρχεται από ειδικά υλικά κινδύνου ούτε από μηχανικώς διαχωρισμένο κρέας που λαμβάνεται από οστά βοοειδών ή αιγοπροβάτων, και τα ζώα από τα οποία προέρχεται το συγκεκριμένο ζωικό υποπροϊόν ή παράγωγο προϊόν δεν εσφάγησαν ύστερα από αναισθητοποίηση με έγχυση αερίου στην κρανιακή κοιλότητα ούτε θανατώθηκαν με την ίδια μέθοδο ούτε εσφάγησαν με τεμαχισμό, ύστερα από αναισθητοποίηση, του κεντρικού νευρικού ιστού δια της εισαγωγής επιμήκους ραβδοειδούς οργάνου στην κρανιακή κοιλότητα· ή

    β)

    το ζωικό υποπροϊόν ή το παράγωγο προϊόν δεν περιέχει και δεν προέρχεται από υλικά βοοειδών και αιγοπροβάτων πλην εκείνων που προέρχονται από ζώα τα οποία έχουν γεννηθεί, εκτραφεί συνεχώς και σφαγεί σε χώρα ή περιοχή που έχει ταξινομηθεί, με απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2, ως χώρα ή περιοχή με αμελητέο κίνδυνο ΣΕΒ.

    Πέραν των διατάξεων των στοιχείων α) και β), οι εισαγωγές των ζωικών υποπροϊόντων και των παράγωγων προϊόντων που αναφέρονται στο τμήμα Α και τα οποία περιέχουν γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από αιγοπρόβατα και προορίζονται για τη διατροφή μηρυκαστικών, συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό το οποίο συμπληρώνεται με την ακόλουθη βεβαίωση:

    γ)

    τα αιγοπρόβατα από τα οποία προέρχονται αυτά τα προϊόντα πρέπει να έχουν παραμείνει συνεχώς από τη γέννησή τους ή κατά την τελευταία τριετία σε εκμετάλλευση στην οποία δεν έχει επιβληθεί κανένας επίσημος περιορισμός μετακινήσεων λόγω υπόνοιας ΜΣΕ και η οποία ικανοποιεί τις ακόλουθες απαιτήσεις κατά τα τελευταία τρία έτη:

    i)

    υποβλήθηκε σε τακτικούς επίσημους κτηνιατρικούς ελέγχους·

    ii)

    δεν έχει διαγνωστεί κρούσμα κλασικής τρομώδους νόσου ή, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος κλασικής τρομώδους νόσου:

    όλα τα ζώα στα οποία επιβεβαιώθηκε η κλασική τρομώδης νόσος έχουν θανατωθεί και καταστραφεί, και

    όλα τα αιγοπρόβατα της εκμετάλλευσης έχουν θανατωθεί και καταστραφεί, με εξαίρεση τα κριάρια αναπαραγωγής με γονότυπο ARR/ARR και τις προβατίνες αναπαραγωγής που φέρουν ένα τουλάχιστον αλληλόμορφο ARR και κανένα αλληλόμορφο VRQ·

    iii)

    τα αιγοπρόβατα, με εξαίρεση τα πρόβατα με γονότυπο ARR/ARR της πρωτεΐνης πριόν, εισάγονται στην εκμετάλλευση μόνο εάν προέρχονται από εκμετάλλευση που πληροί τις απαιτήσεις που αναφέρονται στα σημεία i) και ii)·

    ή

    δ)

    για τα ζωικά υποπροϊόντα ή τα παράγωγα προϊόντα που προορίζονται για ένα από τα κράτη μέλη που απαριθμούνται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 546/2006 της Επιτροπής (3), τα αιγοπρόβατα από τα οποία προέρχονται αυτά τα προϊόντα πρέπει να έχουν εκτραφεί συνεχώς από τη γέννησή τους ή κατά τα τελευταία επτά έτη σε εκμετάλλευση στην οποία δεν έχει επιβληθεί κανένας επίσημος περιορισμός μετακινήσεων λόγω υπόνοιας ΜΣΕ και η οποία ικανοποιεί τις ακόλουθες απαιτήσεις κατά τα τελευταία επτά έτη:

    i)

    υποβλήθηκε σε τακτικούς επίσημους κτηνιατρικούς ελέγχους·

    ii)

    δεν έχει διαγνωστεί κρούσμα κλασικής τρομώδους νόσου ή, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος κλασικής τρομώδους νόσου:

    όλα τα ζώα στα οποία επιβεβαιώθηκε η κλασική τρομώδης νόσος έχουν θανατωθεί και καταστραφεί, και

    όλα τα αιγοπρόβατα της εκμετάλλευσης έχουν θανατωθεί και καταστραφεί, με εξαίρεση τα κριάρια αναπαραγωγής με γονότυπο ARR/ARR και τις προβατίνες αναπαραγωγής που φέρουν ένα τουλάχιστον αλληλόμορφο ARR και κανένα αλληλόμορφο VRQ·

    iii)

    τα αιγοπρόβατα, με εξαίρεση τα πρόβατα με γονότυπο ARR/ARR της πρωτεΐνης πριόν, εισάγονται στην εκμετάλλευση μόνο εάν προέρχονται από εκμετάλλευση που πληροί τις απαιτήσεις που αναφέρονται στα σημεία i) και ii).


    (1)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55.»·

    (2)  ΕΕ L 300 της 14.11.2009, σ. 1.

    (3)  ΕΕ L 94 της 1.4.2006, σ. 28.».


    Top