Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004H0741

    2004/741/ΕΚ: Σύσταση του Συμβουλίου, της 14ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με την υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών

    ΕΕ L 326 της 29.10.2004, p. 47–63 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ L 153M της 7.6.2006, p. 49–65 (MT)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2004/741/oj

    29.10.2004   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 326/47


    ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 14ης Οκτωβρίου 2004

    σχετικά με την υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών

    (2004/741/ΕΚ)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 128 παράγραφος 4,

    τη σύσταση της Επιτροπής,

    τη γνώμη της επιτροπής απασχόλησης,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση έχει τον πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά την εφαρμογή των στόχων της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Για την επιτυχή υλοποίηση της ατζέντας της Λισσαβόνας, τα κράτη μέλη πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές για την απασχόληση οι οποίες θα προωθούν, κατά τρόπο ισορροπημένο, τους τρεις συμπληρωματικούς και αμοιβαία ενισχυόμενους στόχους της πλήρους απασχόλησης, της ποιότητας και παραγωγικότητας στην εργασία, καθώς και της κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωσης. Η επίτευξη των στόχων αυτών απαιτεί περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επικεντρώνονται σε δέκα βασικές και συγκεκριμένες προτεραιότητες και στη βελτίωση της διακυβέρνησης.

    (2)

    H μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση τo 2003 έδωσε έμφαση στον μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό και στη σκοπιμότητα εφαρμογής του πλήρους φάσματος των πολιτικών που συνιστούν οι κατευθυντήριες γραμμές απασχόλησης. Ως εκ τούτου, οι κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση θα πρέπει να επανεξετάζονται πλήρως μόνο ανά τριετία, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η ενημέρωσή τους θα πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένη.

    (3)

    Το 2004, το Συμβούλιο ενέκρινε χωρίς αλλαγές τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών με την απόφαση 2004/740/ΕΚ (1).

    (4)

    Στις 22 Ιουλίου 2003 το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών των κρατών μελών για την απασχόληση (2). Η εξέταση των εθνικών σχεδίων δράσης των κρατών μελών για την απασχόληση, που περιλαμβάνεται στην κοινή έκθεση απασχόλησης για το 2003-2004, καταδεικνύει ότι η ανταπόκριση των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων στις εν λόγω συστάσεις του Συμβουλίου ήταν περιορισμένη.

    (5)

    Η ευρωπαϊκή ειδική ομάδα για την απασχόληση εισηγήθηκε οι συστάσεις της ΕΕ προς τα κράτη μέλη να είναι πιο εμφατικές. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, στην προσέλκυση περισσότερων ατόμων να εισέλθουν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους, στη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και στη διά βίου μάθηση και στην εξασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μέσω της καλύτερης διακυβέρνησης. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή συμφωνούν με την αξιολόγηση αυτή και ενσωμάτωσαν τα πολιτικά μηνύματα της έκθεσης της ειδικής ομάδας για την απασχόληση στην κοινή έκθεση για την απασχόληση.

    (6)

    Η ανάλυση της εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, που περιέχονται στην κοινή έκθεση για την απασχόληση και τα γενικά και ειδικά ανά χώρα πολιτικά μηνύματα που περιέχονται στην έκθεση της ειδικής ομάδας για την απασχόληση παρέχουν τη βάση για τη διατύπωση των συστάσεων της ΕΕ όσον αφορά τις εθνικές πολιτικές απασχόλησης για το 2004.

    (7)

    Οι κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση θα ισχύσουν για τα νέα κράτη μέλη μετά την προσχώρησή τους. Όλα τα νέα κράτη μέλη έχουν υποβάλει έκθεση κατά τα τελευταία έτη σχετικά με την υλοποίηση των κοινών εγγράφων αξιολόγησης (ΚΕΑ), τα οποία αναφέρονται στις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση. Προκειμένου να συνεχίσουν επιτυχώς τη διεξαγόμενη αναδιάρθρωση των οικονομιών τους, τα περισσότερα νέα κράτη μέλη, από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, πρέπει να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών τους σχετικά με την απασχόληση. Είναι βασικό να επιτευχθεί νέα ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας, καθώς και αυξημένη συμμετοχή στην απασχόληση και επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω της διά βίου μάθησης, καθώς επίσης και να βελτιωθεί η υγεία του εργατικού δυναμικού. Στα περισσότερα νέα κράτη μέλη εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας η κοινωνική εταιρική σχέση, καθώς και ουσιαστικές βελτιώσεις της διοικητικής ικανότητας των δημόσιων αρχών προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή και η αποτελεσματική αξιοποίηση της στήριξης από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ενός σημαντικού μηχανισμού για την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση.

    (8)

    Τα ειδικά ανά χώρα μηνύματα που περιέχονται στην έκθεση της ευρωπαϊκής ειδικής ομάδας για την απασχόληση είναι πλήρως σύμφωνα με την εξέταση των εκθέσεων υλοποίησης των ΚΕΑ και μπορούν να παράσχουν καθοδήγηση για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση στα νέα κράτη μέλη.

    ΣΥΝΙΣΤΑ να αναλάβουν τα κράτη μέλη τις ιδιαίτερες δράσεις που τα αφορούν και οι οποίες εκτίθενται στο παράρτημα. Η παρούσα σύσταση αντικαθιστά τη σύσταση του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003.

    Λουξεμβούργο, 14 Οκτωβρίου 2004.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    P. VAN GEEL


    (1)  Βλέπε σελίδα 45 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

    (2)  ΕΕ L 197 της 5.8.2003, σ. 22.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Το πλέον επείγον μέλημα είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο συνολικής στρατηγικής στον τομέα της απασχόλησης, το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ασχοληθούν επειγόντως με τέσσερις συγκεκριμένες προκλήσεις: την προσαρμοστικότητα, την προσέλκυση περισσοτέρων ατόμων στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση της ποιότητας της απασχόλησης και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι η υποστήριξη και η προώθηση της αλλαγής πρέπει να υπερβεί το επίπεδο των κυβερνήσεων. Προκειμένου να υπάρξει η υποστήριξη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν συμπράξεις για τη μεταρρύθμιση στις οποίες θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι, η κοινωνία των πολιτών και οι δημόσιες αρχές, σύμφωνα με τις εθνικές ρυθμίσεις και παραδόσεις.

    Τα κεντρικά μηνύματα του συμβουλίου απασχόλησης, κοινωνικής πολιτικής, υγείας και καταναλωτών που υιοθετούν την αξιολόγηση στην οποία προέβη η ειδική ομάδα απασχόλησης και την ανάλυση της κοινής έκθεσης για την απασχόληση σχετικά με την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, καταδεικνύουν ότι όλα τα κράτη μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να δώσουν άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

    αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων με την προώθηση της ευελιξίας σε συνδυασμό με την ασφάλεια στην αγορά εργασίας· με τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση της αρχής της ασφάλειας των θέσεων εργασίας· με τη μεγιστοποίηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και με την αύξηση της παραγωγικότητας,

    προσέλκυση περισσοτέρων ατόμων να εισέλθουν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας: η εργασία να καταστεί πραγματική επιλογή για όλους, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία συνολικών στρατηγικών παράτασης του επαγγελματικού βίου με την περαιτέρω κατάρτιση πολιτικών για την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας· με την ενίσχυση ενεργών πολιτικών στον τομέα της αγοράς εργασίας, με την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών σε όλους τους αναζητούντες εργασία· με την εφαρμογή πολιτικών για οικονομικά αποδοτική εργασία μέσω της παροχής οικονομικών και μη οικονομικών κινήτρων,

    μεγαλύτερη αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση, μεταξύ άλλων με επιμερισμό του κόστους και των ευθυνών μεταξύ των δημοσίων αρχών, των επιχειρήσεων και των ατόμων με τη διεύρυνση της παροχής κατάρτισης, ιδίως σε εκείνους που την χρειάζονται περισσότερο, λόγου χάρη στους ανειδίκευτους και στους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, και

    εξασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μέσω καλύτερης διακυβέρνησης, μεταξύ άλλων, με την οικοδόμηση συμπράξεων για τη μεταρρύθμιση ώστε να κινητοποιηθούν οι κοινωνικοί εταίροι και τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να συμμετάσχουν και να παράσχουν την υποστήριξή τους· ανάλογα με την περίπτωση, με τον καθορισμό στόχων που αντικατοπτρίζουν τους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και με την εξασφάλιση της αποδοτικής χρήσης των δημόσιων πόρων, με την προαγωγή του ρόλου των εθνικών σχεδίων δράσης και την αύξηση της προβολής τους· με την ενίσχυση του ρόλου των ανά χώρα συστάσεων και με την ανάπτυξη αποτελεσματικότερης αμοιβαίας μάθησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, παρατίθενται οι ανά χώρα συστάσεις και προτεραιότητες:

    ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    ΒΕΛΓΙΟ

    Παρά τις θετικές τάσεις που σημειώθηκαν από το 1997 και μετά, το ποσοστό απασχόλησης του Βελγίου παραμένει αρκετά κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και, υπολείπεται αρκετά των στόχων της Λισσαβόνας. Το ποσοστό απασχόλησης ηλικιωμένων εργαζομένων συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα ποσοστά της ΕΕ των 25. Το ποσοστό απασχόλησης των αλλοδαπών είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Ύστερα από πολλά χρόνια συνεχούς μείωσης, η ανεργία άρχισε να αυξάνει. Η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση παρουσιάζει στασιμότητα.

    Η αξιολόγηση από την ειδική ομάδα για την απασχόληση και η ανάλυση στην κοινή έκθεση για την απασχόληση σχετικά με την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, καταδεικνύουν ότι το Βέλγιο θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Καλύτερη προετοιμασία και πλαισίωση της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, ιδίως στην περίπτωση ομαδικών απολύσεων.

    Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, ιδίως για χαμηλοαμειβόμενους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική εξυγίανση.

    Βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις περιφερειακές υπηρεσίες απασχόλησης, ώστε να υποστηριχθεί η κινητικότητα μεταξύ των περιφερειών.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Αναθεώρηση των συστημάτων φορολογίας και παροχών για την εξάλειψη υφιστάμενων παγίδων ανεργίας και παροχή κατάλληλων κινήτρων για την ενεργητική αναζήτηση εργασίας, μέσω της επανεξέτασης των προϋποθέσεων για τη λήψη παροχών.

    Αύξηση της κάλυψης που παρέχουν τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες απασχόλησης, για τους ενήλικους ανέργους, τους μειονεκτούντες νέους και τους μετανάστες.

    Προσδιορισμός συνολικής στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου, την πρόσβαση στη συνεχή κατάρτιση, την προαγωγή του ευέλικτου εργασιακού περιβάλλοντος και της αποτελεσματικής αναζήτησης εργασίας για τους πλέον ηλικιωμένους ανέργους, συμπεριλαμβανομένης της βούλησης να περιορισθούν τα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης.

     

    Μεγαλύτερη αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Ανάληψη δράσης για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

    Παρακολούθηση πρόσφατων διεπαγγελματικών συμφωνιών για την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην κατάρτιση, με ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα περιορισμένης ειδίκευσης.

    ΔΑΝΙΑ

    Η Δανία παρουσιάζει ποσοστά απασχόλησης σαφώς υψηλότερα από τους στόχους απασχόλησης που τέθηκαν στη Λισσαβόνα, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους εργαζόμενους. Η ανεργία, καίτοι προσφάτως σημείωσε αύξηση που έπληξε κυρίως απόφοιτους και που επιδείνωσε τη μακροχρόνια ανεργία, παραμένει εντούτοις σχετικά χαμηλή. Δεδομένων των υψηλών ποσοστών απασχόλησης, κύρια προτεραιότητα για τη Δανία είναι η μακροπρόθεσμη εξασφάλιση της κατάλληλης προσφοράς εργατικού δυναμικού.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Δανία θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Περαιτέρω μείωση της συνολικής φορολογικής πίεσης στην εργασία διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική εξυγίανση.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Εφαρμογή συνολικής στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης, όπου αυτό είναι σκόπιμο.

    Αναθεώρηση των συστημάτων φορολογίας και παροχών για τη μείωση των οριακών ποσοστών φορολογίας και την αύξηση των κινήτρων ανάληψης εργασίας από ομάδες χαμηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των ανέργων και των αέργων.

    Παρακολούθηση του αντίκτυπου των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για την ενσωμάτωση μεταναστών στην αγορά εργασίας, ιδίως των προσπαθειών για την απόκτηση των απαραίτητων βασικών δεξιοτήτων ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση με τις εργασιακές απαιτήσεις.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Παρακολούθηση των τάσεων στην επαγγελματική κατάρτιση, υπό το πρίσμα των πρόσφατων αυξήσεων των διδάκτρων.

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Το γερμανικό ποσοστό απασχόλησης είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, υπολείπεται όμως αρκετά των στόχων της Λισσαβόνας. Το ποσοστό απασχόλησης για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους είναι χαμηλό. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, παραμένει όμως στάσιμο. Αν και οι επιδόσεις διαφέρουν μεταξύ των περιφερειών, η γερμανική αγορά εργασίας έχει συνολικά επωφεληθεί από την περίοδο οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ, μεταξύ του 1997 και του 2000. Κατά τα επόμενα έτη, η απασχόληση σημείωσε πτώση και η ανεργία αυξήθηκε. Τα ποσοστά ανεργίας και ιδίως της μακροχρόνιας ανεργίας παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ. Εξακολουθούν να υφίστανται ουσιαστικές περιφερειακές ανισότητες ανάμεσα στο δυτικό και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Αναθεώρηση της χρηματοδότησης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική εξυγίανση.

    Ενθάρρυνση των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να αναλάβουν ευθύνη ώστε στον καθορισμό των μισθών να αντικατοπτρίζονται σταθερά οι τοπικές, περιφερειακές και τομεακές διαφορές όσον αφορά την παραγωγικότητα και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, και να έχουν ως στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου όσον αφορά την ευελιξία στο χρόνο εργασίας και την παροχή δυνατοτήτων κατάρτισης, λόγου χάρη, με τους λογαριασμούς κατάρτισης [βλέπε γενικούς προσανατολισμούς οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Κοινότητας (ΓΠΟΠ), κατευθυντήρια γραμμή 5].

    Προώθηση της ανάπτυξης ΜΜΕ, ιδίως με τη θέσπιση απλούστερων κανονιστικών ρυθμίσεων και με μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση· ενίσχυση της επιχειρηματικής νοοτροπίας, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασία, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Συνέχιση της μεταρρύθμισης του συστήματος φορολογίας και κοινωνικών παροχών, εξασφαλίζοντας έτσι την παροχή επαρκών κινήτρων για την ανάληψη εργασίας, στενή παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων Hartz και άλλων μεταρρυθμίσεων του τομέα της εργασίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί συνεχής βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης όσον αφορά τη στήριξη των ανέργων.

    Επανεξέταση πιθανών φορολογικών αντικινήτρων για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αύξηση των εγκαταστάσεων παιδικής φροντίδας, ιδίως στα δυτικά ομόσπονδα κρατίδια, και βελτίωση της αντιστοιχίας μεταξύ σχολικών προγραμμάτων και ωρών εργασίας, ενθάρρυνση των κοινωνικών εταίρων να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η διαφορά αμοιβής μεταξύ των φύλων.

    Περαιτέρω ανάπτυξη συνολικής στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν εργαζόμενοι επί μακρότερον, ιδίως μετά την ηλικία των 60 ετών περαιτέρω ενθάρρυνση της μερικής απασχόλησης για άνδρες και γυναίκες και αύξηση της πρόσβασης σε κατάρτιση για εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

    Ενίσχυση των προσπαθειών για την ένταξη των μεταναστών.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Βελτίωση των επιπέδων εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού και ενίσχυση των κινήτρων για την αύξηση της συμμετοχής στη διά βίου μάθηση, ιδίως για άτομα με χαμηλή ειδίκευση, εργαζομένους σε ΜΜΕ και εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

    Συνέχιση του εκσυγχρονισμού του δυαδικού συστήματος, μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

    ΕΛΛΑΔΑ

    Παρότι η δημιουργία θέσεων εργασίας έχει προσφάτως σημειώσει αύξηση, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες, καθώς και φθίνουσα αλλά υψηλή ανεργία. Η αδήλωτη εργασία λαμβάνει σημαντικές διατάσεις. Η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η συμμετοχή ενηλίκων στην κατάρτιση παραμένει επίσης ιδιαίτερα χαμηλή, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του ενεργού πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της μετανάστευσης συνέβαλε στην προσφορά εργατικού δυναμικού.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Πλήρης εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας που έχει συμφωνηθεί περαιτέρω αύξηση της ελκυστικότητας της μερικής απασχόλησης και ανάπτυξη υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης για μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις εργασιακές ρυθμίσεις.

    Μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική εξυγίανση, μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε τακτική απασχόληση με τη βελτίωση της ελκυστικότητας των τυποποιημένων και άτυπων συμβάσεων τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους και ενίσχυση της ικανότητας επιβολής του νόμου.

    Προώθηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος περισσότερο φιλικού προς την απασχόληση.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Ανάληψη εντονότερων ενεργειών για την αύξηση του επιπέδου και της αποτελεσματικότητας των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερο ποσοστό αέργων και ανέργων.

    Επιτάχυνση της ανάπτυξης αποτελεσματικών υπηρεσιών απασχόλησης σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα προσφέρουν προληπτικές και εξατομικευμένες υπηρεσίες· αναβάθμιση των στατιστικών συστημάτων παρακολούθησης.

    Περαιτέρω αύξηση των κινήτρων για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης· αύξηση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των υποδομών φροντίδας για παιδιά και άλλα εξαρτώμενα πρόσωπα.

    Προσδιορισμός συνολικής στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου, με την παροχή ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων, κινήτρων για την ενθάρρυνση των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν περισσότερο στην απασχόληση και υποστήριξης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και μεγαλύτερη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

    Επανεξέταση των κινήτρων για την προώθηση της διά βίου μάθησης και αύξηση της συμμετοχής στην κατάρτιση, ιδίως για άτομα με χαμηλή ειδίκευση και για μετανάστες.

    ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μεταξύ 1997 και 2002, η Ισπανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά απασχόλησης και τη μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει σαφώς υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το ποσοστό απασχόλησης παραμένει σαφώς χαμηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο. Με μεγάλες διαφορές όσον αφορά τις επιδόσεις μεταξύ των περιφερειών, η αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Η συμμετοχή των γυναικών και το ποσοστό απασχόλησης των ηλικιωμένων εργαζομένων παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά. Επίσης, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ατόμων (περίπου το ένα τρίτο όλων των εργαζομένων) εξακολουθεί να απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το συνολικό μορφωτικό επίπεδο και το συνολικό επίπεδο συμμετοχής ενηλίκων στην κατάρτιση παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της μετανάστευσης συνέβαλε στην προσφορά εργατικού δυναμικού.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Ισπανία θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Προώθηση του εκσυγχρονισμού της οργάνωσης της εργασίας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ποιότητας στην εργασία.

    Αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου για να καταστούν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου πιο ελκυστικές για τους εργοδότες και για να αποθαρρύνεται η χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάτμηση της αγοράς εργασίας· εξάλειψη των εμποδίων για την μερική απασχόληση.

    Αξιοποίηση των δυνατοτήτων διαφοροποίησης των αμοιβών σύμφωνα με τα τοπικά, περιφερειακά και τομεακά επίπεδα (βλέπε ΓΠΟΠ, κατευθυντήρια γραμμή 5).

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Αύξηση των κινήτρων για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αύξηση της διάθεσης και της οικονομικής προσιτότητας υποδομών φροντίδας για παιδιά και εξαρτώμενα άτομα.

    Εξασφάλιση ευρύτερης πρόσβασης σε ενεργητικά μέτρα της αγοράς εργασίας και της αποτελεσματικότητάς τους, για μειονεκτούντα άτομα, ιδίως νέους, άτομα με αναπηρίες, μετανάστες και μακροχρόνια άνεργους, ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου του στατιστικού συστήματος παρακολούθησης, ενίσχυση του συντονισμού ανάμεσα στις περιφερειακές υπηρεσίες απασχόλησης και εξάλειψη των εμποδίων που αντιμετωπίζει η γεωγραφική κινητικότητα.

    Προσδιορισμός συνολικής στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου, με την παροχή ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων, κινήτρων για την ενθάρρυνση ηλικιωμένων εργαζομένων να παραμείνουν περισσότερο στην απασχόληση και την κατάρτιση.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και μεγαλύτερη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

    Ενίσχυση των κινήτρων για τη διά βίου μάθηση ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή, ιδίως των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση.

    ΓΑΛΛΙΑ

    Στη Γαλλία, το συνολικό ποσοστό απασχόλησης είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ποσοστό απασχόλησης των ηλικιωμένων εργαζομένων (55-64 ετών) είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Η ανεργία μειώθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 1997-2000 αλλά αυξήθηκε και πάλι λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης. Η ανεργία παραμένει από τις υψηλότερες στην ΕΕ και ιδίως για τους νέους (15-24 ετών). Το ποσοστό απασχόλησης των αλλοδαπών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, κυρίως όσον αφορά τις γυναίκες. Το ποσοστό συμβάσεων ορισμένου χρόνου εξακολουθεί να υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ των 15, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των ενηλίκων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση παραμένει κάτω από το μέσο όρο.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Γαλλία θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Διευκόλυνση της μετάβασης ατόμων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ώστε να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας και να αυξηθούν οι ευκαιρίες παραμονής και εξέλιξης στην αγορά εργασίας.

    Ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος πρόβλεψης και διαχείρισης της αναδιάρθρωσης.

    Προώθηση ενός επιχειρηματικά φιλικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των ΜΜΕ και παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την αύξηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Παρακολούθηση του αντίκτυπου της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στην ηλικία συνταξιοδότησης και ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου ώστε οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι να παραμένουν περισσότερο στην απασχόληση, με την προσαρμογή των εργασιακών συνθηκών, την ευρύτερη πρόσβαση σε κατάρτιση και την αποφασιστική προσπάθεια μείωσης των συστημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης.

    Βελτίωση του συντονισμού των υπηρεσιών απασχόλησης για την ενίσχυση της παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών, δημιουργία ουσιαστικών οδών προς την εργασία και την κατάρτιση για άνεργους νέους και μετανάστες, ιδίως δε για τις γυναίκες.

    Διενέργεια κατάλληλης αξιολόγησης της πρόσφατης μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης ανεργίας και πλαισίωσή του από κατάλληλες απαιτήσεις και αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Μέριμνα ώστε η συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση και η νομοθεσία σχετικά με την κατάρτιση καθ’ όλη τη διάρκεια του ενεργού επαγγελματικού βίου να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που συμμετέχει σε κατάρτιση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με χαμηλή ειδίκευση και σε εργαζομένους σε ΜΜΕ.

    Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, διευκόλυνση και ενθάρρυνση ευρύτερης και ευκολότερης πρόσβασης σε μαθητείες.

    ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Η Ιρλανδία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο από πλευράς επιδόσεων στην απασχόληση και την παραγωγικότητα, από το 1997 και μετά. Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε από 56,1 % σε 65,3 %, ενώ η ανεργία μειώθηκε περίπου κατά τα δύο τρίτα και η μακροχρόνια ανεργία από 5,6 % σε 1,3 %. Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό βελτιώθηκε, εξακολουθεί όμως να υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών και σε αυτό των ανδρών, καθώς και σημαντική διαφορά στις αμοιβές των δύο φύλων. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί εν μέρει με την αύξηση της μετανάστευσης. Σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας της Ιρλανδίας είναι η ικανότητά της να προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις. Η κοινωνική σύμπραξη, το φορολογικό της σύστημα, το καλό ρυθμιστικό περιβάλλον και η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο συντελούν επίσης ουσιαστικά στην επιτυχία αυτή.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Αύξηση της πρόσβασης μεγαλύτερου ποσοστού ανέργων και αέργων σε ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας και εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους.

    Αύξηση της προσφοράς και της οικονομικής προσιτότητας των υποδομών παιδικής φροντίδας και άμεση ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των αιτιών στις οποίες οφείλεται η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Εφαρμογή συνεκτικής στρατηγικής για τη διά βίου μάθηση, ώστε να μειωθεί η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και να αυξηθεί η συμμετοχή στην κατάρτιση, ιδίως για άτομα με χαμηλή ειδίκευση και για εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

    ΙΤΑΛΙΑ

    Παρά τις ασθενείς οικονομικές συνθήκες, η αύξηση της απασχόλησης παραμένει θετική και επιβεβαιώνει τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν από το 1997 και μετά. Ωστόσο, το ποσοστό απασχόλησης εξακολουθεί να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Η συμμετοχή των γυναικών και το ποσοστό απασχόλησης ηλικιωμένων εργαζομένων είναι επίσης από τα χαμηλότερα στην ΕΕ των 25. Η ανεργία μειώθηκε κατά την πρόσφατη περίοδο, όμως παραμένει πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ των 15. Με ποσοστό ανεργίας περίπου 5 % στη βόρεια και κεντρική Ιταλία έναντι 18 % στη νότιο Ιταλία, η αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων αποτελεί προτεραιότητα. Το ποσοστό αδήλωτης εργασίας παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό, μολονότι έχει τακτοποιηθεί η κατάσταση 700 000 μεταναστών όσον αφορά την απασχόληση. Το συνολικό μορφωτικό επίπεδο και το συνολικό επίπεδο συμμετοχής στην κατάρτιση παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Ιταλία πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Στενότερη παρακολούθηση των κανονιστικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών ανάμεσα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στην αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας, βελτίωση του επιπέδου, της κάλυψης και της αποτελεσματικότητας της ασφάλισης ανεργίας.

    Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, ειδικά για τους χαμηλόμισθους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική εξυγίανση, μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μετατροπή της άτυπης εργασίας σε τακτική απασχόληση με την εξάλειψη των φορολογικών αντικινήτρων και με τη βελτίωση της ικανότητας επιβολής του νόμου.

    Ενθάρρυνση των κοινωνικών εταίρων να επανεξετάσουν τα συστήματα μισθολογικών διαπραγματεύσεων ώστε να συνεκτιμώνται οι διαφορές της περιφερειακής αγοράς εργασίας (βλέπε ΓΠΟΠ, κατευθυντήρια γραμμή 5).

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Μέριμνα ώστε να αναπτυχθούν, σε σύμπραξη με τις περιφερειακές αρχές, αποτελεσματικές υπηρεσίες απασχόλησης σε ολόκληρη τη χώρα και υλοποίηση συμπράξεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ευρύτερη πρόσβαση σε αποτελεσματικές εξατομικευμένες υπηρεσίες και συμμετοχή σε ενεργά συστήματα αγοράς εργασίας, ιδίως στο Νότο, ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των νέων, των μειονεκτούντων και των ανειδίκευτων, άμεση εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα του μηχανογραφικού συστήματος στοιχείων για την αγορά εργασίας.

    Αύξηση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας εγκαταστάσεων παιδικής φροντίδας, ειδικά για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, καθώς και φροντίδας άλλων εξαρτώμενων προσώπων, για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης.

    Εκπόνηση της προγραμματισμένης στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου και μέριμνα ώστε οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις να παράσχουν κατάλληλα κίνητρα για την παράταση του επαγγελματικού βίου και την αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Παρακολούθηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ανεβάζουν το μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού, μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, μεγαλύτερη διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση στην εργασία.

    Παροχή ουσιαστικών κινήτρων για τη διά βίου μάθηση και, σε σύμπραξη με τους κοινωνικούς εταίρους, αύξηση της συμμετοχής στην κατάρτιση, ιδίως για άτομα με χαμηλή ειδίκευση, μέσω –μεταξύ άλλων– της ουσιαστικής ανάπτυξης διεπαγγελματικών ταμείων.

    ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Στο Λουξεμβούργο, το ποσοστό απασχόλησης είναι κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, υπολείπεται όμως ακόμη του στόχου της ΕΕ. Η ανεργία παραμένει χαμηλή και το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

    Ωστόσο, η οικονομική άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν οδήγησε σε αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, εν γένει. Οι νέες θέσεις απασχόλησης καλύφθηκαν κυρίως από διασυνοριακούς εργαζόμενους και γυναίκες, ενώ η απασχόληση ηλικιωμένων εργαζομένων παρέμεινε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η συμμετοχή στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση παραμένει χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ των 15.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι το Λουξεμβούργο θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Υποστήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και προώθηση της επιχειρηματικής κατάρτισης με σκοπό την ενθάρρυνση εναλλακτικών πηγών δημιουργίας θέσεων εργασίας.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Ανάπτυξη συνολικής στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, και ενίσχυση των πρόσφατων πρωτοβουλιών για την παράταση του επαγγελματικού βίου, με αποφασιστικές προσπάθειες για τη μείωση των συστημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης.

    Προώθηση λύσεων προσανατολισμένων στην εργασία, για άτομα που καλύπτονται από το σύστημα ασφάλισης αναπηρίας και είναι σε θέση να εργαστούν.

    Βελτίωση των υπηρεσιών για τον καλύτερο συνδυασμό της επαγγελματικής με την ιδιωτική ζωή και ενθάρρυνση των γυναικών να επιστρέψουν στην εργασία ύστερα από μακρές περιόδους απουσίας τους από την αγορά εργασίας, ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των αιτιών στις οποίες οφείλονται οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Μέριμνα για την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τη συνεχή κατάρτιση, με σκοπό την ενίσχυση των κινήτρων για τη διά βίου μάθηση, και αύξηση της συμμετοχής στην κατάρτιση, ιδίως για άτομα με χαμηλή ειδίκευση.

    Αναθεώρηση του συνολικού συστήματος διά βίου μάθησης, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συνοχή ανάμεσα στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και να μειωθεί η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

    ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

    Παρότι τα ποσοστά απασχόλησης γυναικών και ανδρών υπερβαίνουν σαφώς τους στόχους της Λισσαβόνας, το ποσοστό απασχόλησης μεταναστών παραμένει χαμηλό. Η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μερικής απασχόλησης (περίπου 44 % του εργατικού δυναμικού) και υψηλό αριθμό ατόμων που λαμβάνει παροχές αναπηρίας. Το ποσοστό απασχόλησης των ηλικιωμένων εργαζομένων είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, όμως παραμένει χαμηλότερο από το στόχο της ΕΕ. Η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά από το 2001 και μετά, παρότι παραμένει από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Το φθινόπωρο του 2003, η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν συμφωνία στην οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το πάγωμα των μισθών το 2004 και το 2005.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι οι Κάτω Χώρες θα πρέπει να δώσουν άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Υλοποίηση και στενή παρακολούθηση της εξέλιξης των μισθών, σύμφωνα με τη «συμφωνία του φθινοπώρου» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους (βλέπε ΓΠΟΠ, κατευθυντήρια γραμμή 5).

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Διεξαγωγή συστηματικών ελέγχων της ικανότητας για εργασία ατόμων που λαμβάνουν παροχές αναπηρίας και υποστήριξη αυτών που είναι ικανοί να εργαστούν στην προετοιμασία τους και στην ανεύρεση κατάλληλης εργασίας, ιδιαίτερη προσοχή σε ομάδες που υπερεκπροσωπούνται στο σύστημα παροχών αναπηρίας, όπως γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών.

    Ενίσχυση της προληπτικής προσέγγισης για ενήλικες, αύξηση της αποτελεσματικότητας των ενεργητικών μέτρων και βελτίωση της πρόσβασης σε αυτά, για αποδέκτες κοινωνικών παροχών και για άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από την αεργία, διευκόλυνση της ένταξης των μεταναστών.

    Συνδυασμός της κατάργησης των συστημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης με κίνητρα για την παράταση της παραμονής των εργαζομένων στην εργασία και ιδίως των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης.

    Διευκόλυνση της μετάβασης από τη μερική απασχόληση σε εργασία πλήρους χρόνου, ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των αιτιών για τις διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, αύξηση της οικονομικής προσιτότητας της παιδικής φροντίδας.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Ανάληψη δράσης για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, ενίσχυση των κινήτρων για την ανάπτυξη της διά βίου μάθησης και αύξηση της συμμετοχής στην κατάρτιση, ειδικά για άτομα με χαμηλή ειδίκευση και άεργους.

    ΑΥΣΤΡΙΑ

    Η Αυστρία έχει επιτύχει υψηλό συνολικό ποσοστό απασχόλησης και σχετικά υψηλό ποσοστό απασχόλησης γυναικών, σύμφωνα με τους στόχους της Λισσαβόνας. Η ανεργία είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Η κοινωνική σύμπραξη παίζει σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας, τη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση της ικανοποιητικής εξέλιξης των μισθών. Το ποσοστό απασχόλησης ηλικιωμένων εργαζομένων είναι ωστόσο ιδιαίτερα χαμηλό. Η ανάπτυξη της απασχόλησης επιβραδύνθηκε και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται. Η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ. Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων παραμένει από τις υψηλότερες στην ΕΕ.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Αυστρία θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Παρακολούθηση και, εάν χρειαστεί, συμπλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη νομοθεσία περί υποχρεωτικής αποζημίωσης απολύσεως και πρόοδος όσον αφορά την προγραμματιζόμενη υλοποίηση του δικαιώματος σε παροχές ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους, με στόχο την αύξηση της επαγγελματικής κινητικότητας.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των συστημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης, διεύρυνση των κινήτρων για την παραμονή των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας στην απασχόληση, ιδίως των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, παρακολούθηση του αντίκτυπου της αναθεώρησης των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης και πρόοδος στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

    Ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των αιτιών στις οποίες οφείλονται οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, αύξηση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας εγκαταστάσεων παιδικής φροντίδας και αξιολόγηση του αντίκτυπου του ισχύοντος συστήματος επιδόματος παιδικής φροντίδας στο επίπεδο και την ποιότητα της απασχόλησης των γυναικών.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Αναθεώρηση των κινήτρων για την αύξηση της συμμετοχής στην κατάρτιση, ειδικά για άτομα με χαμηλή ειδίκευση και για μετανάστες.

    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Η Πορτογαλία προσεγγίζει το στόχο της Λισσαβόνας για τη συνολική απασχόληση και υπερβαίνει ελαφρώς τους στόχους για την απασχόληση των γυναικών και των ηλικιωμένων εργαζομένων. Η πρόσφατη οικονομική επιβράδυνση οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας, η οποία ωστόσο παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με την ΕΕ. Τα επίπεδα παραγωγικότητας, το συνολικό μορφωτικό επίπεδο και το συνολικό επίπεδο πρόσβασης στην κατάρτιση παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά. Επίσης, σημαντικό ποσοστό ατόμων (πάνω από 20 %) απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της μετανάστευσης συνέβαλε στην προσφορά εργατικού δυναμικού.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Προώθηση του εκσυγχρονισμού της οργάνωσης εργασίας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση της ποιότητας στην εργασία.

    Αξιοποίηση του νέου κώδικα εργασίας, αύξηση της ελκυστικότητας των συμβάσεων αορίστου χρόνου για εργοδότες και εργαζόμενους και αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας.

    Ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος πρόβλεψης και διαχείρισης της αναδιάρθρωσης.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Ενίσχυση των ενεργητικών μέτρων για την αγορά εργασίας προς όφελος των ανέργων και αέργων, και εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους· ενίσχυση των προσπαθειών για την ένταξη των μεταναστών.

    Ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των αιτιών στις οποίες οφείλονται οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των φύλων στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των υποδομών φροντίδας για παιδιά και άλλα εξαρτώμενα πρόσωπα.

    Ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, αύξηση της πρόσβασης σε κατάρτιση και παροχή του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Μέριμνα ώστε η εθνική στρατηγική για τη διά βίου μάθηση να συμβάλει αποτελεσματικά στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του συνόλου του εργατικού δυναμικού, στην ενίσχυση των κινήτρων για διά βίου μάθηση και στην αύξηση της συμμετοχής στην κατάρτιση, ειδικά των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση.

    Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και ενίσχυση της διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Η Φινλανδία προσεγγίζει το στόχο το σχετικό με το ποσοστό συνολικής απασχόλησης και υπερκαλύπτει το στόχο όσον αφορά το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών. Κατά την τελευταία δεκαετία σημείωσε υψηλή αύξηση της συμμετοχής ηλικιωμένων εργαζομένων, πλησιάζοντας το στόχο της ΕΕ για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους. Το ποσοστό ανεργίας είναι ανώτερο τον μέσου όρου της ΕΕ και ιδιαίτερα υψηλό για τους νέους.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Φινλανδία θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, για τους χαμηλόμισθους, με ταυτόχρονη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Παρακολούθηση του αντίκτυπου των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διαρθρωτικής ανεργίας και των περιφερειακών ανισοτήτων, λήψη ειδικών μέτρων για τη διευκόλυνση της ενεργοποίησης και της ένταξης μειονεκτούντων νέων, ατόμων με αναπηρίες και μεταναστών.

    Περαιτέρω μεταρρύθμιση των συστημάτων φορολογίας και παροχών για την εξάλειψη των παγίδων ανεργίας.

    Συνέχεια στην εθνική στρατηγική για την παράταση του επαγγελματικού βίου, με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, των κινήτρων και της παροχής κατάρτισης για άτομα με χαμηλή ειδίκευση και εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Ανάληψη δράσης για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και αύξηση της κατάρτισης για άτομα με χαμηλή ειδίκευση.

    ΣΟΥΗΔΙΑ

    Η Σουηδία υπερκαλύπτει όλους τους στόχους απασχόλησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους εργαζόμενους. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας ανέρχεται περίπου σε 5 %. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να αποφευχθούν περιορισμοί στην προσφορά εργατικού δυναμικού. Ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού, θα πρέπει να διατηρηθεί η προσφορά εργατικού δυναμικού με την αξιοποίηση όλων των δυνητικών πηγών ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ των μεταναστών, των νέων, των μακροχρόνια ασθενών, καθώς και με τη βελτίωση των κινήτρων για εργασία.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι η Σουηδία θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Διευκόλυνση της ανάπτυξης των ΜΜΕ, ιδίως με τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που βρίσκονται σε μακροχρόνια άδεια λόγω ασθένειας, με την προώθηση λύσεων προσανατολισμένων στην εργασία και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

    Εξάλειψη των παγίδων ανεργίας και αεργίας που εξακολουθούν να υφίστανται.

    Στενή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των ενεργειών για την ένταξη μεταναστών στο εργατικό δυναμικό.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και αύξηση της πρόσβασης σε κατάρτιση για άτομα με χαμηλή ειδίκευση και άεργους, αντιμετώπιση των συμφορήσεων που ανακύπτουν καθώς και των αναντιστοιχιών όσον αφορά τις δεξιότητες σε τομείς χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

    ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

    Το Ηνωμένο Βασίλειο υπερκαλύπτει όλους τους στόχους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους εργαζόμενους. Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τα ποσοστά απασχόλησης παρέμειναν σχετικά σταθερά και τα επίπεδα ανεργίας είναι σαφώς χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, εξακολουθούν να παρατηρούνται συγκεντρώσεις οικονομικής αδράνειας και, σε μικρότερο βαθμό, ανεργίας σε ορισμένες κοινότητες και σε ορισμένες ομάδες. Τα επίπεδα παραγωγικότητας, ιδίως εκπεφρασμένα ανά ώρα εργασίας, παραμένουν συγκριτικά χαμηλά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη γενικευμένη χαμηλή ειδίκευση του εργατικού δυναμικού, καθώς και στην ανεπάρκεια βασικών δεξιοτήτων. Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων παραμένει μια από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.

    Από την αξιολόγηση της ειδικής ομάδας εργασίας και την ανάλυση στην κοινή έκθεση απασχόλησης για την υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και των συστάσεων του Συμβουλίου, του 2003, προκύπτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα ακόλουθα:

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Μέριμνα ώστε η εξέλιξη των μισθών να μην υπερβαίνει την εξέλιξη όσον αφορά την παραγωγικότητα (βλέπε ΓΠΟΠ, κατευθυντήρια γραμμή 3).

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Μέριμνα ώστε οι ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και τα συστήματα παροχών να προλαμβάνουν την απαξίωση των δεξιοτήτων και να προωθούν την ποιότητα στην εργασία, με τη βελτίωση των κινήτρων για εργασία και με την υποστήριξη της βιώσιμης ένταξης αέργων και ανέργων και προόδου τους στην αγορά εργασίας· αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που αιτούνται παροχές ασθενείας ή αναπηρίας και απόδοση ιδιαίτερης προσοχής σε μόνους γονείς και άτομα που ζουν σε μειονεκτικές περιοχές.

    Βελτίωση της πρόσβασης και της οικονομικής προσιτότητας όσον αφορά τη μέριμνα παιδιών και άλλων εξαρτώμενων προσώπων, αύξηση της πρόσβασης σε κατάρτιση για χαμηλόμισθες γυναίκες με μερική απασχόληση και ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των αιτιών στις οποίες οφείλονται οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Υλοποίηση εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών στον τομέα των δεξιοτήτων, για την παροχή καλύτερων κινήτρων για τη διά βίου μάθηση και, κατά συνέπεια, την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας στην εργασία· απόδοση ιδιαίτερης έμφασης στη βελτίωση των βασικών γνώσεων γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής του εργατικού δυναμικού, της συμμετοχής και των επιδόσεων ατόμων ηλικίας 16-19 ετών και εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση ιδίως εκείνων που απασχολούνται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.

    ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

    ΚΥΠΡΟΣ

    Το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο υπερβαίνει σαφώς τον μέσο όρο της ΕΕ και το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό. Το ποσοστό αλλοδαπών εργαζομένων οι οποίοι συχνά απασχολούνται σε προσωρινή βάση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των αναγκών της αγοράς εργασίας.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Μια ιδιαίτερη πρόκληση για την Κύπρο είναι η αύξηση της ικανότητας για καινοτομία και η διαφοροποίηση στον τομέα των υπηρεσιών.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Παρότι η συμμετοχή των γυναικών είναι υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ, μπορούν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στα φύλα. Στα ληπτέα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνονται η βελτίωση των υποδομών μέριμνας, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε κατάρτιση και η αύξηση της ελκυστικότητας της μερικής απασχόλησης.

    Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που έρχονται στην Κύπρο σε προσωρινή βάση συνιστούν μεγάλο αριθμό του εργαζόμενου πληθυσμού. Πρέπει, επομένως να επανεξετασθούν οι πολιτικές που αφορούν την απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων, τόσο όσον αφορά τη συμβολή τους στην ευελιξία της αγοράς εργασίας όσο και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των μεταναστών.

    Θα πρέπει να ενταθούν τα προληπτικά και τα ενεργά μέτρα για την αγορά εργασίας για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες κάθε ατόμου και να καλύπτεται ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων και ατόμων με αναπηρίες, ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν εργασία και γυναικών. Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης αποτελεί επίσης προτεραιότητα.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Με βάση την αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης, η οποία ξεκίνησε το 2000, η Κύπρος πρέπει να αναπτύξει συνολική εθνική στρατηγική για τη διά βίου μάθηση. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, στη βελτίωση των διασυνδέσεων ανάμεσα στην αρχική εκπαίδευση και τη συνεχή κατάρτιση και στην εξασφάλιση μεγαλύτερης συμμετοχής στην κατάρτιση.

    ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Το ποσοστό απασχόλησης στην Τσεχική Δημοκρατία είναι ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ των 15. Η ανεργία ανέρχεται περίπου στο μέσο όρο της ΕΕ των 15 αλλά σημειώνει ελαφρά αύξηση από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά. Το ποσοστό απασχόλησης ηλικιωμένων εργαζομένων προσεγγίζει το μέσο όρο της ΕΕ, όμως είναι χαμηλό, ιδίως για τις γυναίκες, δεδομένης της προβλεπόμενης από το νόμο πρώιμης ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι περιφερειακές ανισότητες είναι σημαντικές.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Κατά την εφαρμογή της στρατηγικής της για την οικονομική μεγέθυνση και την αύξηση της απασχόλησης, η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να μεριμνήσει ώστε η εξέλιξη των μισθών να ακολουθήσει την εξέλιξη της παραγωγικότητας.

    Η σχετικά υψηλή φορολογική επιβάρυνση στο εισόδημα από την εργασία και το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας εμποδίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και απομακρύνουν τα άτομα με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης από την αγορά εργασίας, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των κοινωνικών παροχών ή/και της αδήλωτης εργασίας. Θα πρέπει λοιπόν να εφαρμοστεί μια συνεκτική μεταρρύθμιση του συστήματος φορολογίας και παροχών, ώστε να αποθαρρυνθεί η εξάρτηση από κοινωνικές παροχές και να εξασφαλισθεί η ανταμοιβή της τακτικής εργασίας.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Παρότι υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των ηλικιωμένων εργαζομένων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Συναφώς, η ενίσχυση κινήτρων για μερική απασχόληση θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του εν λόγω στόχου.

    Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την ένταξη των πιο ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας. Αυτό απαιτείται ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός της Πράγας και για τον πληθυσμό Ρόμα της χώρας. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται προληπτικά και ενεργά μέτρα για την αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με μέτρα κατά των διακρίσεων, η απόδοση ιδιαίτερης έμφασης στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την υποστήριξη του επιχειρηματικού πνεύματος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Με βάση την πρόσφατη στρατηγική για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, η αύξηση της συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην κατάρτιση, τόσο συνολικά όσο και για τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση, φαίνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την υποστήριξη της επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας.

    ΕΣΘΟΝΙΑ

    Το ποσοστό απασχόλησης στην Εσθονία είναι λίγο χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ των 15. Το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει όμως υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ. Επίσης, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι υψηλό. Αναμένεται ότι η Εσθονία θα θιγεί ιδιαίτερα από τη μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, λόγω της δημογραφικής αλλαγής.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, ειδικά για τους χαμηλόμισθους, και η προώθηση της ποικιλότητας όσον αφορά τις συμβάσεις και το χρόνο εργασίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία περισσότερων δυνατοτήτων εργασίας. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με προσπάθειες για τη βελτίωση των συστημάτων φορολογίας και για τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε τακτική. Είναι επίσης σημαντικό η εξέλιξη των μισθών να ακολουθήσει την εξέλιξη της παραγωγικότητας.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Υπό το πρίσμα της ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, η Εσθονία θα πρέπει να επιδιώξει τη μείωση των επιπέδων αεργίας και να διατηρήσει και να προσελκύσει περισσότερα άτομα στην αγορά εργασίας. Παραμένει σημαντικό για την Εσθονία να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή των γυναικών, των ηλικιωμένων εργαζομένων και των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση.

    Συμπληρωματικά με τον πρόσφατο νόμο περί ασφάλισης ανεργίας, φαίνεται σκόπιμο να ενισχυθούν τα ενεργά μέτρα για την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να υποστηρίζεται η ενεργός αναζήτηση εργασίας, να παρέχεται ευρύτερη πρόσβαση σε κατάρτιση για άνεργους και να εξασφαλιστεί αγορά εργασίας με λιγότερους αποκλεισμούς. Θα πρέπει επίσης να διατεθούν περισσότεροι πόροι στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης. Μειονεκτούντα άτομα, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι νέοι, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το να ανήκει κανείς σε εθνοτική μειονότητα και να μη γνωρίζει την εθνική γλώσσα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο αναντιστοιχιών στην αγορά εργασίας, η Εσθονία θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση στην κατάρτιση για όλους τους εργαζόμενους, ειδικά για άτομα με χαμηλή ειδίκευση. Η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και η εξασφάλιση ποιότητας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση. Η δημιουργία ενός συστήματος διά βίου μάθησης πρέπει να συμπεριληφθεί σαφώς στην πολιτική ατζέντα.

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Το ποσοστό απασχόλησης στην Ουγγαρία είναι χαμηλό, ειδικά για τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση, τα μειονεκτούντα άτομα, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, η ανεργία παραμένει σαφώς κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ των 15. Αυτό εξηγείται από χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, δηλαδή υψηλό ποσοστό άεργου πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία. Υπάρχουν σημαντικές ανισορροπίες στην αγορά εργασίας ανάμεσα στις κεντρικές και τις δυτικές περιφέρειες όπου είναι συγκεντρωμένη η «σύγχρονη οικονομία», και στο υπόλοιπο της χώρας. Η περιφερειακή και τομεακή κινητικότητα είναι χαμηλή, ενώ οι ελλείψεις σε ειδικότητες αντικατοπτρίζουν τόσο την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού όσο και την αδυναμία των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας παραμένει υψηλή και αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παράγοντα ο οποίος πιθανώς συμβάλλει στην αδήλωτη εργασία. Επίσης, δεδομένης της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να εξασφαλιστεί, σε σύμπραξη με τους κοινωνικούς εταίρους, μια εξέλιξη των μισθών που θα ευνοεί περισσότερο την απασχόληση. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο πιο ανταγωνιστικό τμήμα της οικονομίας και ως εκ τούτου δεν συμβάλλει μοιραία στην ενίσχυση της ικανότητας δημιουργίας απασχόλησης στα ασθενέστερα τμήματα της οικονομίας.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Η κατάσταση της υγείας των εργαζομένων αποτελεί θέμα ανησυχίας, το οποίο εξηγεί ενδεχομένως εν μέρει τη χαμηλή δραστηριότητα. Προς τούτο, απαιτείται μια πολιτική που θα ευνοήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και θα βελτιώσει την προληπτική και τη θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη. Θα πρέπει να εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικών παροχών, συμπεριλαμβανομένων των παροχών ασθενείας, ούτως ώστε η εργασία να είναι οικονομικά αποδοτική και να μειωθεί η αδήλωτη εργασία.

    Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από την ανάπτυξη πλέον ευέλικτων και ευνοϊκότερων για την οικογένεια ρυθμίσεων, καθώς και ελκυστικότερης μερικής απασχόλησης, ιδίως για γυναίκες και ηλικιωμένους εργαζόμενους. Η ενίσχυση των προληπτικών και ενεργών μέτρων για την αγορά εργασίας για τους άνεργους και τους άεργους είναι επίσης αναγκαία, ιδίως στις λιγότερο ευνοημένες περιφέρειες. Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, ώστε να υποστηρίζεται η επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα. Με βάση τη στρατηγική ένταξης, απαιτούνται προσπάθειες για τη βελτίωση των προοπτικών του πληθυσμού Ρόμα στην αγορά εργασίας.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ανάπτυξη στρατηγικών διά βίου μάθησης, στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, για την προώθηση ίσης πρόσβασης στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και για τη διεύρυνση της πρόσβασης στην κατάρτιση, ιδίως για άτομα με χαμηλή ειδίκευση και μειονεκτούντες. Είναι σκόπιμο να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, και να αυξηθεί η ευελιξία του ούτως ώστε να προσαρμοσθεί καλύτερα στις ανάγκες δεξιοτήτων της αγοράς εργασίας.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

    Το ποσοστό απασχόλησης στη Λιθουανία σημείωσε προσφάτως ελαφρά αύξηση, παραμένει όμως σαφώς χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ των 15. Το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί σημαντικά αλλά εξακολουθεί να είναι σαφώς υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Το συγκριτικά ακόμη χαμηλό ποσοστό απασχόλησης στις υπηρεσίες αποτελεί πρόκληση. Παρότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τον μετριασμό της φορολογικής επιβάρυνσης, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλή φορολογική επιβάρυνση στους χαμηλόμισθους, πράγμα που παρεμποδίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη και την πλαισίωση της αναδιάρθρωσης.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Με βάση τη μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και με περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να καταστεί η εργασία οικονομικά αποδοτική, κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθούν οι ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ώστε να υποστηριχθεί η επιστροφή των ανέργων ή των αέργων στην απασχόληση. Κύριες προτεραιότητες είναι η ευρύτερη πρόσβαση στην κατάρτιση, η υποστήριξη για την ανεύρεση εργασίας, η επαγγελματική κινητικότητα, και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης.

    Αν και η συμμετοχή των γυναικών και των ηλικιωμένων εργαζομένων είναι υψηλή σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ, η εξάλειψη των εμποδίων για τη μερική απασχόληση θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση αυτών των επιπέδων.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Απαιτούνται σοβαρές προσπάθειες για την ανάπτυξη της διά βίου μάθησης και ιδίως για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και την αύξηση της συμμετοχής σε κατάρτιση, ιδίως για άτομα με χαμηλή ειδίκευση. Η συμμετοχή των εργοδοτών στην κατάρτιση, καθώς και η συμβολή τους στη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση των υπαλλήλων είναι χαμηλή.

    ΛΕΤΤΟΝΙΑ

    Υποστηριζόμενη από έντονη οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση στη Λεττονία σημείωσε σημαντική αύξηση κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό απασχόλησης είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ των 15. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ των 15, με μεγάλες περιφερειακές διαφορές. Ταυτόχρονα, στη Ρίγα υπάρχουν ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, είναι σκόπιμο να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των υπηρεσιών, ειδικά σε μειονεκτούσες περιφέρειες, και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας. Οι διαστάσεις που λαμβάνει η αδήλωτη εργασία μειώνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Ο συνδυασμός του κατώτατου μισθού και των συστημάτων φορολογίας και παροχών θα πρέπει να καταστεί αρκετά ελκυστικός για την ανάληψη εργασίας στο πλαίσιο της επίσημης οικονομίας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει επίσης να δοθεί στην ενθάρρυνση των γυναικών να παραμένουν στην αγορά εργασίας.

    Αυτό απαιτεί επίσης μεγαλύτερες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενεργών και προληπτικών πολιτικών για τους άνεργους, ιδίως μέτρα για την υποστήριξη της αναζήτησης εργασίας, το επιχειρηματικό πνεύμα, τη γεωγραφική κινητικότητα και την ευρύτερη πρόσβαση στην κατάρτιση. Ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση μιας πλέον ισότιμης αγοράς εργασίας χωρίς περιορισμούς για τους νέους και τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση. Το να ανήκει κανείς σε εθνική μειονότητα και να μη γνωρίζει την εθνική γλώσσα αποτελούν ιδιαίτερους παράγοντες κινδύνου.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Η παράκαμψη των ελλείψεων και των αναντιστοιχιών όσον αφορά τις δεξιότητες αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την αύξηση της πρόσβασης σε εκπαίδευση, για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και την αύξηση της πρόσβασης σε κατάρτιση, ιδίως για τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση. Αυτό πρέπει να αποτελέσει μέρος συνολικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της διά βίου μάθησης.

    ΜΑΛΤΑ

    Το ποσοστό απασχόλησης στη Μάλτα είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκρινόμενο με το μέσο όρο της ΕΕ των 15. Το ποσοστό απασχόλησης των ηλικιωμένων εργαζομένων είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το ποσοστό απασχόλησης γυναικών είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ των 25: μόνο το ένα τρίτο των γυναικών σε ηλικία απασχόλησης εργάζεται. Η ανεργία έχει αυξηθεί ελαφρώς κατά τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένει όμως κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ των 15.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Μάλτα έγκειται στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποίησης με την ταυτόχρονη διοχέτευση των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες και προοδευτικά, ώστε να μειωθούν το διοικητικό κόστος και η φορολογική επιβάρυνση στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σκόπιμο να αξιοποιηθούν οι διατάξεις του αναθεωρημένου νόμου περί προώθησης επιχειρήσεων και να παρακολουθείται ο αντίκτυπός του.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Πρωταρχική πρόκληση για τη Μάλτα αποτελεί η διεύρυνση της προσφοράς εργατικού δυναμικού με την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών. Με βάση τον αναθεωρημένο νόμο περί συνθηκών απασχόλησης, απαιτείται περαιτέρω δράση για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην επίσημη οικονομία. Η αύξηση των εγκαταστάσεων παιδικής φροντίδας θα συμβάλει σημαντικά σε αυτό.

    Κρίνεται επίσης ως ύψιστη προτεραιότητα η μεταρρύθμιση των συστημάτων φορολογίας και παροχών, αφού η διαφορά ανάμεσα στον κατώτατο μισθό και στο επίπεδο παροχών αναγνωρίζεται ότι είναι πολύ μικρή για να αποτελεί κίνητρο για την ανάληψη εργασίας. Η μεταρρύθμιση αυτή θα συμβάλει επίσης στη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε τακτική απασχόληση.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Ανησυχητικά είναι τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού και οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων. Τα υψηλά ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, αναλφαβητισμού και χαμηλής ειδίκευσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η άνοδος του γενικού εκπαιδευτικού επιπέδου, η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και η αύξηση της συμμετοχής σε κατάρτιση, ιδίως των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση, αποτελούν κύριες προτεραιότητες. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να συμμετάσχουν οι κοινωνικοί εταίροι στην ανάπτυξη μιας συστηματικής προσέγγισης όσον αφορά την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

    ΠΟΛΩΝΙΑ

    Το ποσοστό απασχόλησης στην Πολωνία είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ των 25. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα ποσοστά απασχόλησης γυναικών, ηλικιωμένων εργαζομένων, νέων και ατόμων με χαμηλή ειδίκευση είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει στο 20 %, το υψηλότερό της ποσοστό από την αρχή της οικονομικής μεταβολής και μετά, και είναι το υψηλότερο της ΕΕ των 25.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Θα πρέπει να αναληφθούν ενέργειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου για την απασχόληση περιβάλλοντος και για τη θέσπιση μέτρων υποστήριξης του επιχειρηματικού πνεύματος, ιδίως στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

    Με βάση τα πρόσφατα μέτρα για τη μείωση του εργασιακού κόστους για άτομα με χαμηλή ειδίκευση και για τους νέους, κρίνεται σκόπιμο να αναθεωρηθούν τα συστήματα φορολογίας και παροχών για να αντιμετωπιστεί η υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας κατά τρόπο συνολικό, ιδίως στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια. Αυτό θα συμβάλει και στη μείωση της αδήλωτης εργασίας.

    Οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τη διατήρηση μισθολογικών εξελίξεων που θα ευνοούν την απασχόληση αλλά και για την ενεργό προώθηση αλλαγών στο επίπεδο των επιχειρήσεων και για τη διευκόλυνση της εργασιακής κινητικότητας.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία αποτελεσματικών συμπράξεων για την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο και για την ανάπτυξη ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας, η Πολωνία θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία σύστασης νέων δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, με επαρκείς πόρους από πλευράς χρηματοδότησης, προσωπικού, κατάρτισης και εξοπλισμού.

    Είναι επίσης σκόπιμο να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση των διαφόρων συστημάτων παροχών, συμπεριλαμβανομένων των παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, με εστίαση στην προώθηση της ενεργού αναζήτησης εργασίας και της επανένταξης. Οι μειονεκτούντες νέοι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Οι προσπάθειες για την εξάλειψη εμποδίων όσον αφορά τη μερική απασχόληση θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των δυνατοτήτων απασχόλησης για γυναίκες και εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Με βάση τις προσπάθειες για την ανάπτυξη συνεκτικής στρατηγικής για τη διά βίου μάθηση, είναι σκόπιμο να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης εφοδιάζει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας με τις δεξιότητες που απαιτούνται σε αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από διαρθρωτικές αλλαγές. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση και για τη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας της εκπαίδευσης. Η παροχή μεγαλύτερων κινήτρων για επενδύσεις στην κατάρτιση και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτήν καθώς και η δέσμευση των κοινωνικών εταίρων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της στρατηγικής για τη διά βίου μάθηση.

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Το ποσοστό απασχόλησης στη Σλοβενία είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ των 15, είναι όμως ιδιαίτερα χαμηλό για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους. Το ποσοστό ανεργίας είναι σαφώς χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Πρέπει να αντιμετωπιστεί η αλληλεπίδραση ανάμεσα στον κατώτατο μισθό και στα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, για να αυξηθεί η δραστηριότητα και να μειωθεί η αδήλωτη εργασία. Είναι σκόπιμο να καταβληθούν προσπάθειες για την προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας ενώ θα διατηρείται η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία και την ασφάλεια.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Η αύξηση της απασχόλησης ατόμων άνω των 55 ετών αποτελεί σαφή προτεραιότητα για τη Σλοβενία. Στις προσπάθειες που θα καταβληθούν περαιτέρω πρέπει να περιλαμβάνονται η μείωση της χρήσης συστημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης, η εξασφάλιση συνέπειας μεταξύ των μεταρρυθμίσεων των συστημάτων φορολογίας και παροχών (π.χ. μέτρα που θα αποσκοπούν στη μείωση της αδήλωτης εργασίας και στη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης), η προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας και η πρόσβαση σε κατάρτιση για εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

    Για να είναι η εργασία οικονομικά αποδοτική, είναι σκόπιμη η επανεξέταση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανεργίας, κοινωνικών παροχών και κατώτατου μισθού, για να αυξηθούν τα κίνητρα ανάληψης εργασίας στην επίσημη οικονομία.

    Η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης έχει αναπτύξει ένα συνολικό μοντέλο διαχείρισης κατά την εφαρμογή της προληπτικής προσέγγισης, θα πρέπει όμως να βελτιώσει περαιτέρω την κατάρτιση του προσωπικού της ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις ανεύρεσης απασχόλησης. Οι σχέσεις ανάμεσα στις ιδιωτικές και τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης θα μπορούσαν να εντατικοποιηθούν.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Με βάση την πρόσφατη πρόοδο και τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συστημάτων διά βίου μάθησης, κρίνεται σκόπιμο να αυξηθεί το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που συμμετέχει σε περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση. Απαιτούνται επαρκείς πόροι και κίνητρα για εργαζόμενους και εργοδότες ώστε να επενδύσουν στην κατάρτιση, καθώς επίσης και ένας σαφής προσδιορισμός του ρόλου όλων των ενδιαφερομένων. Η μείωση των ποσοστών αποχώρησης από την εκπαίδευση και την κατάρτιση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

    ΣΛΟΒΑΚΙΑ

    Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στη Σλοβακία παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ των 15. Αν και μειώνεται, η ανεργία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, με μεγάλο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι χαμηλό και το ποσοστό απασχόλησης των νέων, των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση και των ηλικιωμένων εργαζομένων (ειδικά γυναικών) είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Οι περιφερειακές ανισότητες είναι σημαντικές.

     

    Αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

    Αποτελεί προτεραιότητα η μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, που συνίσταται κυρίως στις κοινωνικές εισφορές. Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν για την προώθηση μεγαλύτερης ποικιλομορφίας όσον αφορά τις συμβάσεις και το χρόνο εργασίας (π.χ. εξάλειψη των εμποδίων για τη μερική απασχόληση) έτσι ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες δυνατότητες εργασίας και να διευκολύνεται η εργασιακή κινητικότητα.

     

    Προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, καθιστώντας την εργασία πραγματική επιλογή για όλους

    Με βάση τις διεξαγόμενες μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και παροχών, είναι σκόπιμη η αποτελεσματική εξάλειψη των παγίδων ανεργίας και αεργίας, καθώς επίσης και η μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε απασχόληση. Θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη παρακολούθηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και του αντίκτυπού τους.

    Εκτός από τις προσπάθειες για την οικονομική αποδοτικότητα της εργασίας, εξακολουθεί να απαιτείται ειδική προσοχή για την αύξηση της συμμετοχής εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας στην απασχόληση, ιδίως μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας περί απασχόλησης και της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης, πλέον ευέλικτων μορφών εργασίας και μεγαλύτερης αξιοποίησης της μερικής απασχόλησης. Αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβάλει επίσης στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών.

    Η χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας και το ποσοστό των ατόμων που συμμετέχουν σε ενεργά μέτρα θα αυξηθούν, από τα σημερινά χαμηλά τους επίπεδα. Είναι σκόπιμο να καταστεί η αγορά εργασίας ανοιχτή σε όλους και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της ενεργού αναζήτησης εργασίας. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται πιο σύγχρονες ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ευρύτερη πρόσβαση σε κατάρτιση για τους άνεργους και τους άεργους καθώς και σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης που θα εξασφαλίζουν την ευρύτερη κάλυψη του πληθυσμού. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε ευάλωτες ομάδες (π.χ. μακροχρόνια άνεργους, νέους, νέους με αναπηρίες, ηλικιωμένους εργαζόμενους) καθώς επίσης και σε μειονεκτούσες περιφέρειες. Η νέα προτεραιότητα που δόθηκε στον πληθυσμό Ρόμα θα πρέπει να μεταφραστεί ταχέως σε πράξη.

     

    Μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη διά βίου μάθηση

    Το ιδιαίτερα ανησυχητικό υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων καταδεικνύει την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στις δεξιότητες που αποκτώνται στην αρχική εκπαίδευση και στις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχία στην αγορά εργασίας. Η οικονομική αναδιάρθρωση, οι αναντιστοιχίες ανάμεσα στις περιφέρειες και όσον αφορά τις δεξιότητες απαιτούν επίσης μεγαλύτερη υποστήριξη της επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου.

    Η παροχή μεγαλύτερων κινήτρων για την επένδυση σε κατάρτιση και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε κατάρτιση αποτελούν κύριες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για τη διά βίου μάθηση. Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και να ευνοηθεί η διά βίου μάθηση μέσω της περαιτέρω μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και πρέπει να επανεξετασθεί το ζήτημα των εισφορών που καταβάλλονται από τα άτομα, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία εν γένει.


    Top