Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XC0215(05)

    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    ΕΕ C 47 της 15.2.2011, p. 12–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.2.2011   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 47/12


    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    2011/C 47/07

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    «LOUGH NEAGH EEL»

    Αριθ. ΕΚ: UK-PGI-0005-0796-10.02.2010

    ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

    1.   Όνομα:

    «Lough Neagh Eel»

    2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

    Ηνωμένο Βασίλειο

    3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

    3.1.   Τύπος προϊόντος:

    Κλάση 1.7.

    Νωπά ψάρια, μαλάκια και μαλακόστρακα και προϊόντα αυτών

    3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

    «Lough Neagh Eel» (χέλι της λίμνης Neagh) είναι το όνομα που δίνεται τόσο στο κιτρινόχρωμο (γνωστό τοπικά ως καστανόχρωμο) όσο και στο αργυρόχρωμο (ώριμο) άγριο χέλι του είδους Anguilla anguilla (ευρωπαϊκό χέλι) που αλιεύεται εντός της οριοθετημένης περιοχής. Η παρούσα αίτηση καλύπτει μόνον τα νωπά χέλια.

    Τα χέλια «Lough Neagh Eels» παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    μεγάλο μέγεθος (ελάχιστο μήκος 40 cm, βάρος μεταξύ 150-600 g),

    υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα χέλια άλλων περιοχών (τα ώριμα «Lough Neagh Eels» περιέχουν περίπου 23 % λίπος),

    τα νεαρά «Brown/Yellow Eels» (καστανόχρωμα/κιτρινόχρωμα χέλια) έχουν βαθυπράσινο χρώμα με καστανόχρωμες/κιτρινόχρωμες ανταύγειες,

    τα μεγαλύτερης ηλικίας «Silver Eels» (αργυρόχρωμα χέλια) είναι μαύρα με αργυρόχρωμες ανταύγειες,

    τα «Lough Neagh Eels» έχουν στενό κεφάλι και βραχεία ουρά με στρογγυλωπό σώμα,

    η σάρκα του νωπού χελιού μετά το μαγείρεμα είναι λευκή, μαλακή και πλαδαρή με γεύση χώματος.

    3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

    3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

    Δεν χορηγούνται ζωοτροφές. Τα χέλια αντλούν την τροφή τους από τη φύση.

    3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

    Τα χέλια πρέπει να αλιεύονται εντός της οριοθετημένης περιοχής είτε χρησιμοποιώντας παραγάδι ή συρόμενο δίχτυ, στη λίμνη Neagh, είτε με σταθερούς ιχθυοφραγμούς που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Κάτω Bann, από το στόμιο της λίμνης και πέρα.

    Για τα μεταποιημένα προϊόντα όπως το καπνιστό χέλι, η γεωγραφική ένδειξη «Lough Neagh Eels» αναφέρεται στην πρώτη ύλη, τα νωπά χέλια «Lough Neagh Eels».

    3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό σε φέτες, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

    3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

    4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

    Η λίμνη Lough Neagh και ο ποταμός Lower River Bann (Κάτω Bann) της Βόρειας Ιρλανδίας, από τη βόρεια όχθη της λίμνης Lough Neagh έως την τοποθεσία Cutts της πόλης Coleraine.

    5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

    5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

    Η Lough Neagh είναι η μεγαλύτερη λίμνη στις Βρετανικές Νήσους και η πέμπτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ευρώπη, με έκταση 150 τετραγωνικών μιλίων. Τροφοδοτείται από σειρά ποταμών και εκρέει στη θάλασσα από τη βόρεια όχθη της, μέσω του ποταμού Κάτω Bann.

    Ο μεγάλος αριθμός ποταμών που χύνονται στη Lough Neagh έχει ως αποτέλεσμα υψηλές εναποθέσεις ιζημάτων στον βυθό της. Τα ιζήματα αυτά είναι πολύ βαθύχρωμα και αποτελούνται από ιλύες και αργίλους, οργανική ύλη και κελύφη διατόμων. Οι ιλύες και άργιλοι προέρχονται κυρίως από αιωρούμενα υλικά μεταφερόμενα από τον ποταμό ενώ η οργανική ύλη προέρχεται εν μέρει από τη λεκάνη απορροής της λίμνης και εν μέρει από υλικά παραγόμενα στο εσωτερικό της. Το είδος και το μέγεθός τους καθιστά τα ανωτέρω υλικά κατάλληλο ενδιαίτημα για την ποικιλομορφία ασπόνδυλων, ιδίως για τις προνύμφες της μύγας Chironomid που είναι γνωστές επειδή κυριαρχούν στις βενθικές κοινότητες της λίμνης και συνιστούν τον κυριότερο διατροφικό πόρο για τα χέλια.

    Η Lough Neagh είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (υπερευτροφική) και αερίζεται αδιάλειπτα από τους κυκλοφορούντες ανέμους, γεγονός που εξασφαλίζει ότι ο εμπλουτισμός της λίμνης δεν έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή απώλεια οξυγόνου κατά τους θερμότερους μήνες.

    Τα νεαρά χέλια (γυαλόχελα) μεταναστεύουν από τη θάλασσα των Σαργασσών προς βορρά και διασχίζουν τον Ατλαντικό Ωκεανό ακολουθώντας το ρεύμα του Κόλπου και κινούμενα κατά μήκος του βορειοατλαντικού ρήγματος έως την Ιρλανδία. Φθάνουν χάρη στο εύρος παλίρροιας του ποταμού Bann στη βόρεια ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας στο ύψος της Coleraine, όπου είτε αλιεύονται και μεταφέρονται με φορτηγά είτε αναπλέουν τον ποταμό και καταλήγουν στην Lough Neagh. Όταν φθάσουν στη λίμνη παύουν το ταξίδι τους, τρέφονται και ωριμάζουν έως ότου είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην θάλασσα των Σαργασσών για να αναπαραχθούν. Όταν είναι σε πλήρη ανάπτυξη, παύουν να τρέφονται και ενστικτωδώς στρέφονται για να επιστρέψουν στον τόπο αναπαραγωγής τους. Η μόνη απευθείας οδός επιστροφής των χελιών στη θάλασσα είναι ο ποταμός Κάτω Bann.

    Τα «Lough Neagh Eels» αλιεύονται με τρεις διαφορετικούς παραδοσιακούς τρόπους, δύο διαφορετικές μεθόδους για τα «Yellow Eels» και μια τρίτη μέθοδο για τα «Silver Eels»:

    Yellow Eels

    Παραγάδι

    Οι αλιείς τοποθετούν έως τέσσερα νάιλον νήματα σε μήκος περίπου 1 μιλίου με 400 περίπου αγκίστρια με δόλωμα στερεωμένα σε κάθε πετονιά. Οι πετονιές αυτές στη συνέχεια ανασύρονται τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης ημέρας. Η εργασία αυτή περιλαμβάνει την χειρωνακτική ανάσυρση των πετονιών και την αποθήκευση όσων χελιών έχουν αγκιστρωθεί σε βαρέλια τροφοδοτούμενα με φρέσκο νερό μέσω αντλιών, ώστε να ελαχιστοποιείται η θνησιμότητα.

    Το αλίευμα μεταφέρεται στην ξηρά, όπου όλα τα χέλια μήκους μικρότερου των 16 ιντσών (40 cm) επαναφέρονται στη λίμνη, όπως προβλέπεται στους κανονισμούς του συνεταιρισμού αλιέων της Lough Neagh, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αειφορία των αποθεμάτων στο μέλλον.

    Συρόμενο δίχτυ

    Χειρωνακτική ανάσυρση διχτυών που έχουν μήκος έως 90 γιάρδες (82,3 m) και βάθος 18 γιάρδες (16,5 m). Για την ανάσυρση των σκοινιών που συγκρατούν τα δίχτυα χρησιμοποιούνται υδραυλικοί γερανοί, αλλά το ίδιο το δίχτυ πρέπει να ανασύρεται χειρωνακτικά και όχι με μηχανική έλξη από το σκάφος. Η χρήση τράτας για χέλια απαγορεύεται για να προστατευθεί ο βυθός της λίμνης.

    Οι αλιείς συχνά στηρίζονται στην εμπειρία τους και στην ενδελεχή γνώση της λίμνης για να εντοπίζουν τα καλύτερα αλιεύματα υπό μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες.

    Όταν μεταφέρονται στην ξηρά, τα χέλια κατατάσσονται σε κατηγορίες και όσα έχουν μήκος μικρότερο των 40 cm επαναφέρονται στη λίμνη στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης των αποθεμάτων χελιού. Στα άλλα μέτρα για την αειφόρο διαχείριση των αποθεμάτων περιλαμβάνεται ο καθορισμός χρονικής περιόδου κατά την οποία απαγορεύεται η αλίευση και ημερήσιας ποσόστωσης αλιεύματος.

    Silver Eels

    Τα αργυρόχρωμα χέλια είναι χέλια που έχουν ωριμάσει στη Lough Neagh και ενστικτωδώς ξεκινούν τη μετανάστευσή τους προς βορρά, κατευθυνόμενα προς την ακτή και στη συνέχεια προς τη θάλασσα των Σαργασσών για να αναπαραχθούν.

    Τα αργυρόχρωμα χέλια επιτρέπεται να αλιεύονται μόνον από 1η Ιουνίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Αλιεύονται σε σταθερούς ιχθυοφραγμούς στο Toome (Toomebridge), στην έξοδο της λίμνης Neagh που βρίσκεται στη βόρεια όχθη της, και στο Kilrea στον ποταμό Κάτω Bann, περίπου 15 μίλια βορειότερα από την λίμνη.

    Τα αργυρόχρωμα χέλια μεταναστεύουν μόνον στο σκοτάδι και για τον λόγο αυτό αλιεύονται την νύχτα, βυθίζοντας μεγάλα δίχτυα τύπου coghill στον ποταμό στους ιχθυοφραγμούς. Κάθε δίχτυ πρόσκειται σε δεξαμενή κατακράτησης η οποία βρίσκεται στον ποταμό και σε αυτήν τοποθετούνται τα αιχμαλωτισμένα χέλια. Οι δεξαμενές αυτές μπορούν να ανυψώνονται και να χαμηλώνουν ώστε να λαμβάνεται υπόψη η στάθμη των υδάτων του ποταμού η οποία εξαρτάται από την διακύμανση των βροχοπτώσεων.

    Τα χέλια κατόπιν μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού για κατάταξη σε κατηγορίες και μεταφορά, όπως γίνεται και με τα κιτρινόχρωμα χέλια.

    Αειφορία και διαχείριση αποθεμάτων

    Το ευρωπαϊκό χέλι περιλαμβάνεται στον κατάλογο του παραρτήματος II της CITES (Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας). Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1100/2007 για τη θέσπιση μέτρων για την ανασύσταση του αποθέματος ευρωπαϊκού χελιού προτείνει να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια διαχείρισης του χελιού.

    Για να εξασφαλιστεί η αειφορία των αποθεμάτων του ευρωπαϊκού χελιού στην λεκάνη Neagh/Bann, εφαρμόζεται σχέδιο διαχείρισης του χελιού το οποίο εκπονήθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό αλιέων της Lough Neagh. Για τη διατήρηση των αποθεμάτων, εφαρμόζεται σειρά μέτρων. Η διαχείριση των μέτρων αυτών είναι δυνατή μόνο μέσω συστήματος αδειοδότησης, υλοποιούμενο από τον συνεταιρισμό. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την ταυτότητα αυτών που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αδειοδότησης. Η συμμετοχή στον συνεταιρισμό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης, αλλά, μετά την χορήγηση της άδειας, ο αλιέας μπορεί να γίνει μέλος του συνεταιρισμού.

    Ο συνεταιρισμός αλιέων της Lough Neagh διαχειρίζεται την αειφορία των αλιευμάτων χελιού μέσω σειράς μέτρων:

    Έλεγχος της αδειοδότησης — ο συνεταιρισμός εκδίδει περίπου 180 άδειες ετησίως. Ο ιδιοκτήτης του σκάφους που έχει αδειοδοτηθεί πρέπει να είναι πάντοτε παρών στο σκάφος κατά τη διάρκεια της αλίευσης.

    Έλεγχος των μεθόδων αλίευσης — η μόνη επιτρεπόμενη μέθοδος αλίευσης των χελιών είναι το παραγάδι ή το συρόμενο δίχτυ. Για τα παραγάδια ισχύει μέγιστος αριθμός αγκιστριών. Υπάρχει καθορισμένο όριο όσον αφορά το μέγεθος του σκάφους και του διχτιού.

    Ποσοστώσεις αλιεύματος — επιβάλλεται καθορισμένη ημερήσια ποσόστωση αλιεύματος για κάθε σκάφος ώστε να αποτραπεί η υπεραλίευση στη λίμνη.

    Ελάχιστο μέγεθος αλιεύματος — τα χέλια μεγέθους μικρότερου των 40 cm πρέπει να επαναφέρονται στο νερό από τους αλιείς. Εάν αποσταλούν στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού χέλια μικρότερου μεγέθους, αυτά επαναφέρονται στο νερό και ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα.

    Εφαρμογή περιόδου απαγόρευσης αλίευσης — η αλίευση τόσο των κιτρινόχρωμων όσο και των αργυρόχρωμων χελιών περιορίζεται σε ορισμένες εποχές του έτους ώστε να επιτρέπεται η αναπλήρωση των αποθεμάτων.

    Υπηρεσία προστασίας — λειτουργεί υπηρεσία προστασίας σε 24ωρη βάση για να εξασφαλίζεται η αλίευση των χελιών μόνον από αλιείς που διαθέτουν άδεια.

    Εργασία παγίδευσης και μεταφοράς («Trap & truck») — για να βοηθηθούν τα νεαρά χέλια να φθάσουν στην Lough Neagh αναπλέοντας τον ποταμό Bann, πολλά από αυτά συλλαμβάνονται σε παγίδες για χέλια και μεταφέρονται στην Lough μέσα σε δεξαμενές, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των νεαρών χελιών που φθάνουν στην λίμνη κάθε χρόνο.

    Παραδοσιακά αχυρόσκοινα — τα αχυρόσκοινα είναι χειροποίητα και απλώνονται στα περάσματα των νεαρών χελιών κατά την άνοδό τους προς την λίμνη. Με τη μέθοδο αυτή αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας κατά τη μετανάστευση εισόδου στη Lough Neagh.

    Διατήρηση μη αλιευόμενου τμήματος («Queen’s Gap») στους ιχθυοφραγμούς για τα αργυρόχρωμα χέλια — Στους ιχθυοφραγμούς όπου αλιεύεται το αργυρόχρωμο χέλι διατηρείται ένα κενό, δηλαδή μη αλιευόμενο, τμήμα που καλύπτει το 10 % του συνόλου, το επονομαζόμενο «Queen’s Gap». Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε ένα ποσοστό των χελιών να επιστρέψουν στον χώρο αναπαραγωγής τους στη θάλασσα των Σαργασσών.

    Προμήθεια νεαρών χελιών από άλλες περιοχές για τη συμπλήρωση των φυσικών αποθεμάτων χελιών — τα τελευταία έτη η φυσική μετανάστευση νεαρών χελιών στη Lough Neagh έχει μειωθεί και για το λόγο αυτό ο συνεταιρισμός αγοράζει νεαρά χέλια από άλλες περιοχές τα οποία στη συνέχεια ωριμάζουν στη λίμνη. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν τα διακριτικά χαρακτηριστικά του «Lough Neagh Eel».

    5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

    Τα χέλια της Lough Neagh είναι φημισμένα σε όλη την Ευρώπη για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος (τα ώριμα χέλια έχουν περιεκτικότητα σε λίπος περίπου 23 %), η οποία τα καθιστά ιδανικά για καπνιστά. Στην πράξη, όλα τα χέλια της Lough Neagh πωλούνται εκτός Ιρλανδίας. Ορισμένα καταλήγουν στην αγορά του Billingsgate, στο Λονδίνο, ενώ η πλειοψηφία πηγαίνει στις Κάτω Χώρες και τη Βόρειο Γερμανία, όπου καπνίζονται.

    Τα χέλια της Lough Neagh τρέφονται κυρίως με προνύμφες ασπόνδυλων που κυριαρχούν στην λίμνη. Αυτός ο τύπος διατροφής σημαίνει ότι έχουν στενότερο κεφάλι σε σύγκριση με τα χέλια άλλων περιοχών που τρέφονται με ψάρια.

    Για τη σύλληψη των χελιών εφαρμόζονται αειφόρες αλιευτικές τεχνικές οι οποίες εξασφαλίζουν την ορθή διαχείριση της αλιείας χελιού.

    5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

    Η μακρόχρονη ιστορική παράδοση και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη των χελιών στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή συνιστούν τη βάση του δεσμού με την γεωγραφική περιοχή. Επιπλέον, η αίτηση βασίζεται στη φήμη του «Lough Neagh Eel» ως προς την υψηλότερη περιεκτικότητά του σε λίπος σε σχέση με τα χέλια άλλων περιοχών.

    Η Lough Neagh είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκών υδάτων στις Βρετανικές Νήσους και έχει να επιδείξει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που περιγράφονται στο σημείο 5.1 και δημιουργούν ένα ενδιαίτημα που προσφέρει τροφή υψηλής ποιότητας χάρη στην οποία τα χέλια της Lough Neagh αποκτούν την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε λίπος η οποία αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό.

    Υπάρχει μακρόχρονη ιστορική παράδοση και μαρτυρίες για αλίευση άγριων χελιών στην Lough Neagh ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Η τεχνική της σύλληψης χελιών στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή έχει μακρόχρονη ιστορία και οι σχετικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται έως σήμερα.

    Οι αλιείς ακόμη χρησιμοποιούν πολλές από τις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν επί πολλές προηγούμενες γενιές. Τα χέλια συλλαμβάνονται με αειφόρους πρακτικές τις οποίες διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός αλιέων της Lough Neagh. Οι εφαρμοζόμενες πρακτικές περιλαμβάνουν τη διατήρηση του «Queen’s gap» που παρέχει έναν ελεύθερο αλίευσης χώρο ο οποίος καλύπτει το 10 % της συνολικής έκτασης των ιχθυοφραγμών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα αργυρόχρωμα (ώριμα) χέλια να επιστρέφουν στους χώρους αναπαραγωγής στη θάλασσα των Σαργασσών.

    Η σημασία και η φήμη της αλίευσης χελιών στην Lough Neagh είναι εμφανής σε όλη την ιστορία της περιοχής. Πολλά ποιήματα έχουν γραφτεί για τους αλιείς της περιοχής και πολλές δοξασίες αναφέρονται στους αλιείς χελιών. Πιο πρόσφατα, ένα άγαλμα που τοποθετήθηκε στην πόλη Toome παριστάνει χέλια που κολυμπούν, αντανακλώντας τη σημασία της αλίευσης χελιών για την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

    Τα περισσότερα από τα Lough Neagh Eels διατίθενται στις Κάτω Χώρες, όπου θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο για κάπνισμα. Για το λόγο αυτό, τα χέλια της Lough Neagh παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση και πετυχαίνουν πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές των χελιών που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες ή από άλλες περιοχές.

    Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

    [Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

    http://www.defra.gov.uk/foodfarm/food/industry/regional/foodname/products/documents/lough-neagh-eel-pgi.pdf


    (1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


    Top