This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52011XC0215(05)
Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs
Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
JO C 47, 15.2.2011, p. 12–16
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
15.2.2011 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 47/12 |
Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
2011/C 47/07
Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.
DOCUMENT UNIC
REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI
„LOUGH NEAGH EEL”
NR. CE: UK-PGI-0005-0796-10.02.2010
IGP ( X ) DOP ( )
1. Denumire:
„Lough Neagh Eel”
2. Statul membru sau țara terță:
Regatul Unit
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar:
3.1. Tip de produs:
Clasa 1.7. |
Pești, moluște, crustacee proaspete și produse derivate |
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:
„Lough Neagh Eel” este denumirea atribuită atât anghilelor sălbatice galbene (cunoscute la nivel local sub denumirea de anghile brune), cât și anghilelor sălbatice argintii (mature) din specia Anguilla anguilla (anghila europeană), capturate în aria delimitată. Prezenta cerere se referă exclusiv la anghilele proaspete.
„Lough Neagh Eel” prezintă următoarele caracteristici:
— |
dimensiuni mari (minimum 40 cm lungime, greutate de 150-600 g); |
— |
conținut de grăsimi mai ridicat decât cel al anghilelor din alte locuri (anghilele mature din Lough Neagh au un conținut de grăsimi de aproximativ 23 %); |
— |
„anghilele brune/galbene” mai tinere au o culoare verde-închis cu tentă brună/galbenă; |
— |
„anghilele argintii” mai mature au o culoare neagră cu tentă argintie; |
— |
anghilele din Lough Neagh au capul îngust, coada scurtă și corpul rotunjit; |
— |
odată preparată, carnea de anghilă proaspătă este albă, moale și ușoară, cu o aromă de pământ. |
3.3. Materii brute (numai pentru produsele prelucrate):
—
3.4. Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):
Nu se furnizează niciun tip de hrană. Anghilele se hrănesc în mediul lor natural.
3.5. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:
Este necesar ca anghilele să fie capturate în aria delimitată, utilizând paragatele sau metoda setcilor în derivă pe lacul Lough Neagh, sau să fie capturate la barajele fixe de la gura de vărsare a lacului, pe cursul inferior al Râului Bann.
În cazul produselor prelucrate, precum anghila afumată, indicația geografică („Lough Neagh Eel”) se referă la materia brută, și anume la anghilele proaspete din lacul Lough Neagh.
3.6. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:
—
3.7. Norme specifice privind etichetarea:
—
4. Delimitare concisă a ariei geografice:
Lacul Lough Neagh din Irlanda de Nord și cursul inferior al Râului Bann, de la malul de nord al lacului Lough Neagh până la Cutts în Coleraine.
5. Legătura cu aria geografică:
5.1. Specificitatea ariei geografice:
Lough Neagh este cel mai mare lac din Insulele Britanice și al cincilea din Europa, acoperind o suprafață de 150 de mile pătrate. Lacul este alimentat de mai multe râuri și se varsă în mare prin cursul inferior al Râului Bann, la malul nordic al lacului.
Numeroasele râuri care se varsă în Lough Neagh generează depozite considerabile de sedimente în lac. Sedimentele sunt foarte închise la culoare și sunt compuse din aluviuni și argile, materii organice și frustule de diatomee. Aluviunile și argilele provin în primul rând din materiile în suspensie transportate de râuri, în timp ce materia organică provine parțial din bazinul hidrografic și parțial din materialele produse în lac. Datorită naturii și dimensiunii lor, aceste aluviuni și argile constituie un habitat propice pentru multitudinea de specii de nevertebrate, în special pentru larvele de chironomide, care sunt cunoscute ca fiind predominante în comunitățile bentonice din lac și care constituie mare parte din alimentația anghilelor.
Lacul este bogat în nutrimente (hipertrofic) și este aerat în mod constant de curenții de aer, astfel încât natura îmbogățită a lacului nu conduce la pierderi importante de oxigen în lunile calde.
Puietul de anghilă migrează din Marea Sargaselor spre nord de-a lungul Curentului Golfului, traversând Oceanul Atlantic și urmând apoi curentul Atlanticului de Nord în sus, spre Irlanda. Puietul pătrunde în zona afectată de maree a Râului Bann, pe coasta de nord a Irlandei de Nord, la Coleraine, unde fie este capturat și transportat cu camioanele, fie înoată în amonte spre lacul Lough Neagh. Odată ajuns în lac, puietul staționează, se hrănește și se maturizează până când anghilele sunt pregătite pentru a se întoarce în Marea Sargaselor cu scopul de a-și depune icrele. Ajunse la maturitate, anghilele încetează a se hrăni și se întorc în mod instinctiv în locurile unde își depun icrele. Singura cale directă pe care anghilele se pot întoarce în mare este cursul inferior al Râului Bann.
Anghilele din lacul Lough Neagh sunt capturate în trei moduri tradiționale diferite, existând două metode diferite pentru anghilele galbene și o a treia metodă pentru anghilele argintii:
Anghilele galbene
Metoda paragatelor
Pescarii montează până la patru odgoane de nailon cu o lungime de aproximativ 1 milă și cu aproximativ 400 de cârlige cu momeală atașate fiecărui odgon. Apoi, odgoanele sunt „ridicate” în primele ore ale dimineții următoare. Aceasta implică aducerea manuală a odgonului la bordul navei și depozitarea anghilelor capturate în butoaie prin care se pompează apă proaspătă cu scopul de a reduce la minimum mortalitatea.
Captura este trimisă la mal, unde anghilele cu o lungime sub 16 inchi (40 cm) sunt eliberate înapoi în lac, în conformitate cu reglementările Lough Neagh Fisherman’s Co-operative Society (Societatea cooperativă a pescarilor din Lough Neagh), pentru a asigura stocuri sustenabile pentru viitor.
Setcile în derivă
Manevrarea setcilor, care au o lungime de până la 90 yarzi (82,3 m) și o adâncime de 18 yarzi (16,5 m), se face manual. Pentru retragerea odgoanelor de care sunt atașate setcile sunt utilizate sisteme hidraulice, însă setcile trebuie recuperate manual, nu remorcate de ambarcațiune. Traularea anghilelor este interzisă, în vederea protejării albiei lacului.
Pescarii se bazează adesea pe experiență și pe cunoașterea temeinică a lacului pentru a putea localiza cele mai bune capturi în condiții de mediu și climaterice variabile.
Odată aduse la mal, anghilele sunt măsurate, iar cele care au mai puțin de 40 cm sunt eliberate înapoi în lac, ca parte a gestionării sustenabile a stocurilor de anghile. Alte măsuri pentru asigurarea sustenabilității stocurilor includ un sezon închis, când pescuitul este interzis, și a unei cote zilnice de captură.
Anghilele argintii
Anghilele argintii sunt anghilele care s-au maturizat în lacul Lough Neagh și care încep să migreze imediat în mod instinctiv spre nord în direcția coastei și mai departe spre Marea Sargaselor pentru a se reproduce.
Anghilele argintii pot fi capturate numai între 1 iunie și sfârșitul lunii februarie.
Acestea sunt pescuite la stăvilarele fixe din Toome (Toomebridge), la ieșirea din lacul Lough Neagh de pe malul nordic, și la Kilrea, pe cursul inferior al Râului Bann, la aproximativ 15 mile depărtare de Lough Neagh, înspre nord.
Anghilele argintii migrează numai pe întuneric și deci sunt capturate noaptea prin coborârea unor plase mari în râu la stăvilare. Lângă fiecare plasă se află un rezervor de stocare care este situat în râu și în care sunt plasate anghilele capturate. Rezervoarele pot fi ridicate și coborâte în funcție de nivelul apei râului, care depinde de fluctuațiile precipitațiilor.
Anghilele sunt trimise ulterior la fabrica cooperativei pentru a fi măsurate și transportate mai departe, ca și în cazul anghilelor galbene.
Sustenabilitatea și gestionarea stocurilor
Anghila europeană este menționată în anexa II la CITES (Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție). În plus, Regulamentul (CE) nr. 1100/2007 al Consiliului de instituire a unor măsuri pentru regenerarea rezervelor de anghilă din Europa propune elaborarea unor planuri de gestionare a stocurilor de anghilă.
Pentru a asigura sustenabilitatea stocurilor de anghilă europeană din bazinul Neagh/Bann, a fost stabilit un plan de gestionare a stocurilor de anghilă, elaborat și administrat în colaborare cu Societatea cooperativă a pescarilor din Lough Neagh. Sunt puse în aplicare mai multe măsuri în vederea menținerii stocurilor. Măsurile pot fi gestionate în mod practic numai prin intermediul unui sistem de autorizare care este administrat de societatea menționată. Nu există restricții cu privire la cei care solicită autorizații. Aderarea la societate nu este o condiție prealabilă în momentul în care se solicită autorizația, însă, în cazul acordării autorizației, pescarul poate deveni membru al societății cooperative.
Societatea cooperativă a pescarilor din Lough Neagh gestionează sustenabilitatea pescuitului de anghile printr-o serie de măsuri:
— |
controlul eliberării autorizațiilor. Cooperativa eliberează aproximativ 180 de autorizații pe an. Proprietarul ambarcațiunii autorizate trebuie să fie prezent în ambarcațiune în orice moment pe durata desfășurării activităților de pescuit; |
— |
controlul metodelor de pescuit. Pescuitul anghilelor se poate desfășura numai utilizând paragatele sau procedura setcilor în derivă. Numărul cârligelor care pot fi fixate pe odgoane este limitat. Există o limită de mărime în ceea ce privește atât ambarcațiunea, cât și setca; |
— |
cotele de captură. Este stabilită o cotă zilnică de captură pentru fiecare ambarcațiune, pentru a se garanta că lacul nu face obiectul pescuitului excesiv; |
— |
dimensiunea minimă a capturii. Anghilele cu o lungime sub 40 cm trebuie eliberate înapoi în apă de către pescari. Dacă sunt trimise la fabrică anghile de dimensiuni prea mici, acestea sunt ulterior eliberate în apă la fabrică, putând fi impuse sancțiuni; |
— |
funcționarea sezonului închis. Pescuitul atât al anghilelor galbene, cât și al celor argintii este interzis în anumite perioade ale anului, cu scopul de a permite refacerea stocurilor; |
— |
serviciul de protecție. Există un serviciu de protecție 24 de ore din 24, al cărui rol este acela de a se asigura că numai pescarii autorizați pescuiesc anghile; |
— |
operațiunea de capturare și transport („trap & truck”). Pentru a susține migrația anghilelor tinere în amonte pe Râul Bann spre lacul Lough Neagh, multe dintre acestea sunt capturate în capcanele pentru anghile și transportate în rezervoare până la lac, cu scopul de a crește numărul anghilelor tinere care ajung în lac în fiecare an; |
— |
frânghii tradiționale din paie. Se confecționează manual frânghii din paie, care sunt fixate pe fundul pasajelor pentru anghilele tinere, pentru a le ajuta să treacă în amonte spre lacul Lough Neagh. Astfel, crește rata succesului migrației interne spre lac; |
— |
menținerea unui deficit („Queen’s Gap”) pentru anghilele argintii la stăvilare. La stăvilarele unde sunt capturate anghilele argintii, 10 % dintre anghile rămân nepescuite („Queen’s Gap”), acest procentaj fiind menținut cu scopul de a permite ca o parte din stoc să se întoarcă în locurile de împerechere din Marea Sargaselor; |
— |
achiziționarea de anghile tinere din alte zone pentru a suplimenta refacerea naturală a stocurilor. În ultimii ani s-a redus migrația naturală a anghilelor tinere spre lacul Lough Neagh. Prin urmare, cooperativa achiziționează anghile tinere din alte zone. Aceste anghile tinere se vor maturiza ulterior în lac, dobândind trăsăturile distincte ale anghilelor din lacul Lough Neagh. |
5.2. Specificitatea produsului:
Anghilele „Lough Neagh Eel” sunt renumite în toată Europa datorită conținutului ridicat de grăsimi (anghilele mature au un conținut de grăsimi de aproximativ 23 %), care le face ideale pentru afumat. De fapt, toate anghilele din lacul Lough Neagh sunt comercializate în afara Irlandei. Unele anghile ajung la Billingsgate, în Londra, iar majoritatea sunt exportate în Țările de Jos și în nordul Germaniei, unde sunt afumate.
Anghilele din lacul Lough Neagh se hrănesc în primul rând cu larvele nevertebratelor care sunt predominante în lacul Lough Neagh. Acest tip de hrană face ca anghilele din lacul Lough Neagh să aibă un cap mai îngust decât anghilele din alte regiuni care se hrănesc cu pește.
Anghilele sunt capturate utilizând tehnici de pescuit sustenabile care asigură o bună gestionare a pescuitului de anghile.
5.3. Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):
Tradiția istorică îndelungată și tehnicile utilizate pentru capturarea anghilelor în aria geografică delimitată stau la baza legăturii cu aria geografică. În plus, cererea de înregistrare se bazează pe faptul că anghilele din lacul Lough Neagh sunt renumite pentru conținutul de grăsimi mai ridicat decât cel al anghilelor din alte zone.
Lacul Lough Neagh este cel mai mare lac de apă dulce din Insulele Britanice, prezentând numeroase caracteristici specifice, descrise în secțiunea 5.1, care favorizează crearea unui habitat ce furnizează hrană cu o valoare nutritivă ridicată, contribuind la această caracteristică unică, și anume conținutul mai ridicat de grăsimi al anghilelor din lacul Lough Neagh.
Există o tradiție istorică îndelungată și există dovezi potrivit cărora anghilele sălbatice în lacul Lough Neagh sunt pescuite încă din epoca bronzului. Tehnica utilizată pentru capturarea anghilelor în aria geografică delimitată este una cu tradiție, aceleași metode fiind folosite și în zilele noastre.
Pescarii utilizează în continuare multe dintre metodele tradiționale folosite de generațiile precedente. Anghilele sunt capturate prin utilizarea unor practici sustenabile gestionate de Societatea cooperativă a pescarilor din Lough Neagh. Practicile adoptate includ menținerea unui deficit („Queen’s gap”) care prevede ca 10 % dintre anghile să nu fie pescuite la baraje, pentru a le permite anghilelor argintii (mature) să se întoarcă în locurile de împerechere din Marea Sargaselor.
De-a lungul istoriei, importanța și reputația pescuitului de anghile în lacul Lough Neagh au fost evidente. S-au scris multe poezii despre pescarii din zonă, iar aceștia au menținut o serie de superstiții. O sculptură, care ilustrează anghile înotând, ridicată recent în orașul Toome, reflectă importanța pescuitului de anghile pentru istoria locală și pentru patrimoniul zonei.
Majoritatea anghilelor din Lough Neagh sunt vândute comercianților din Țările de Jos, care consideră că anghilele din lacul Lough Neagh sunt cele mai bune din lume pentru afumat. Ca atare, anghilele din lacul Lough Neagh sunt foarte căutate și se vând la prețuri mult mai ridicate decât anghilele din crescătorii sau anghilele din alte părți.
Trimitere la publicarea caietului de sarcini:
[articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]
http://www.defra.gov.uk/foodfarm/food/industry/regional/foodname/products/documents/lough-neagh-eel-pgi.pdf
(1) JO L 93, 31.3.2006, p. 12.