EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012IE2321

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ρίο+20: απολογισμός και προοπτικές» (πρόσθετη γνωμοδότηση)

ΕΕ C 44 της 15.2.2013, p. 64–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 44/64


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ρίο+20: απολογισμός και προοπτικές» (πρόσθετη γνωμοδότηση)

2013/C 44/11

Εισηγητής: ο κ. Hans-Joachim WILMS

Στις 14 Νοεμβρίου 2012 και σύμφωνα με το άρθρο 29 A των διατάξεων εφαρμογής του Εσωτερικού Κανονισμού της, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να καταρτίσει πρόσθετη γνωμοδότηση με θέμα:

«Ρίο+20: απολογισμός και προοπτικές»

(πρόσθετη γνωμοδότηση).

Το ειδικευμένο τμήμα «Γεωργία, αγροτική ανάπτυξη και περιβάλλον», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 22 Νοεμβρίου 2012.

Κατά την 485η σύνοδο ολομέλειας, της 12ης Δεκεμβρίου 2012 και 13ης Δεκεμβρίου 2012 (συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου 2012), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 152 ψήφους υπέρ και 1 αποχή.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1   Συμπεράσματα

1.1.1

Το έγγραφο αποτελεσμάτων της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο φέτος (Διάσκεψη Ρίο+20) με τίτλο «Το μέλλον που θέλουμε» αποδείχθηκε λιγότερο ισχυρό από ό,τι θα επιθυμούσε η ΕΟΚΕ. Ειδικότερα, δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη ο επείγων χαρακτήρας της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης μας. Σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο αποτελεσμάτων περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μια εποικοδομητική βάση ακόμα και εντός της ΕΕ. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η παγκόσμια συμφωνία ότι η «πράσινη οικονομία» αποτελεί σημαντικό εργαλείο της αειφόρου ανάπτυξης, λαμβανομένης υπόψη και της κοινωνικής διάστασης, καθώς και η συμφωνία για μία διαδικασία η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε παγκόσμιους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας.

1.1.2

Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει με ικανοποίηση την έντονη κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ρίο+20, κινητοποίηση η οποία οδήγησε στη ανάπτυξη πολλών καινοτόμων ιδεών και νέων συμμαχιών.

1.1.3

Η ΕΟΚΕ ανταποκρίθηκε στον ρόλο της ως μεσολαβητή μεταξύ της κοινωνίας πολιτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ρίο+20. Οι προσπάθειες που κατέβαλε η ΕΟΚΕ για την προώθηση του διαλόγου της κοινωνίας πολιτών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίστηκαν από τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

1.2   Συστάσεις

1.2.1

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι για τη συνέχεια της Διάσκεψης Ρίο+20 και την υλοποίηση των αποφάσεών της χρειάζεται η συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών. Ως εκ τούτου, χαιρετίζει με θέρμη όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα άλλα θεσμικά όργανα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ΕΟΚΕ, όπως και κατά την προετοιμασία της Διάσκεψης Ρίο+20, θα εξακολουθήσει να προωθεί τον διάλογο της κοινωνίας πολιτών σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη, με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών οργανώσεων και δικτύων της κοινωνίας πολιτών, καθώς και των εθνικών Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών και των Επιτροπών για την αειφόρο ανάπτυξη.

1.2.2

Η ΕΟΚΕ θα συμμετάσχει ενεργά στην προπαρασκευή των παγκοσμίων στόχων αειφόρου ανάπτυξης, προωθώντας, όπως και κατά την προετοιμασία της Διάσκεψης Ρίο+20, τον διάλογο της κοινωνίας πολιτών εντός αλλά και εκτός ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια για τη σύνδεση των παραγόντων που σχετίζονται με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και με τους στόχους της χιλιετίας. Περαιτέρω, η ΕΟΚΕ, λόγω της εμπειρίας και της σύνθεσής της, μπορεί να συμβάλει ιδιαιτέρως στον λεπτομερή σχεδιασμό της πράσινης οικονομίας, περιλαμβανομένης της κοινωνικής διάστασης, καθώς και στα δικαιώματα συμμετοχής της κοινωνίας πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

1.2.3

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη Διάσκεψη Ρίο+20 της 25ης Οκτωβρίου 2012, τα οποία εξαγγέλουν φιλόδοξα μέτρα για τη συνέχειά της και πρέπει να επιτευχθούν μέσω της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και της στρατηγικής της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη· επίσης χαιρετίζει την ανακοινωθείσα αναθεώρηση της στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης της ΕΕ. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να διεξαχθεί ένας ευρύς διάλογος στους κόλπους της κοινωνίας πολιτών με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη στην ΕΕ και θα τον προωθήσει περαιτέρω στις μελλοντικές εργασίες της.

2.   Η συμβολή της ΕΟΚΕ στη Διάσκεψη Ρίο+20

2.1

Η ΕΟΚΕ, στη γνωμοδότησή της στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Ρίο+20: προς μια πράσινη οικονομία και καλύτερη διακυβέρνηση» (CESE 1386/2011) (1) εισήγαγε στη διοργανική διαδικασία λήψης αποφάσεων τις προτάσεις της για τα θέματα που σχετίζονται με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη (Διάσκεψη Ρίο+20) του Ιουνίου 2012· επίσης, υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης για το χρονικό διάστημα έως τη Διάσκεψη Ρίο+20. Στόχος ήταν ιδίως η προώθηση του διαλόγου της κοινωνίας πολιτών εντός και εκτός Ευρώπης σχετικά με τα θέματα της Διάσκεψης Ρίο +20. Η παρούσα γνωμοδότηση αποσκοπεί σε αξιολόγηση της Διάσκεψης Ρίο+20 και στην κατάδειξη των προοπτικών λήψης μέτρων συνέχειας, υπό το πρίσμα των αιτημάτων της ΕΟΚΕ.

2.2

Η ΕΟΚΕ ακολούθησε μία διττή προσέγγιση όσον αφορά τη Διάσκεψη Ρίο+20.

2.2.1

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεδίωξε τον διάλογο με ευρωπαϊκές οργανώσεις και δίκτυα της κοινωνίας πολιτών βάσει της γνωμοδότησης που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και ειδικότερα διοργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2012 μία μεγάλη διάσκεψη για την κοινωνία πολιτών. Η εν λόγω διάσκεψη οδήγησε στη διατύπωση σειράς βασικών αιτημάτων προς τους διαπραγματευτές του Ρίο, τα οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από την ΕΟΚΕ υπό τη μορφή γνωμοδότησης με τίτλο «Η θέση της ΕΟΚΕ ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο+20)» (CESE 486/2012) (2) η οποία δημοσιεύτηκε εγκαίρως, πριν τον προσδιορισμό της διαπραγματευτικής εντολής από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο του 2012. Με τον τρόπο αυτόν, η ΕΟΚΕ ανταποκρίθηκε στον ρόλο της ως μεσολαβητή μεταξύ της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών και των ενωσιακών θεσμικών οργάνων.

2.2.2

Παράλληλα, η ΕΟΚΕ συζήτησε σχετικά με τα θέματα της Διάσκεψης Ρίο+20 και σε διμερές επίπεδο με τους θεσμικούς εταίρους της, ιδίως στη Βραζιλία, την Κίνα και τη Ρωσία. Σε μία πολυμερή συνάντηση τον Μάιο του 2012 επιτεύχθηκε συμφωνία επί κοινών βασικών μηνυμάτων, η οποία αποτέλεσε αργότερα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη βάση διαλόγου της κοινωνίας πολιτών με εκπροσώπους και άλλων κρατών.

2.3

Η ΕΟΚΕ συμμετείχε ενεργά στη Διάσκεψη Ρίο+20 με τη διοργάνωση συνολικά τριών εκδηλώσεων που προσέλκυσαν πολλούς συμμετέχοντες: διοργανώθηκαν από κοινού με το βραζιλιάνικο συμβούλιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης δύο συζητήσεις για ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης με εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών, η μία με εκπροσώπους από τη Βραζιλία και η άλλη με εκπροσώπους από όλα τα κράτη BRICS, καθώς και μία εκδήλωση με θέμα τα μοντέλα συμμετοχής της κοινωνίας πολιτών, στο περίπτερο της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΕΟΚΕ αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Διάσκεψη Ρίο+20, γεγονός που συνδέεται προφανώς και με την επιθυμία για ενίσχυση της διοργανικής συνεργασίας και όσον αφορά τα μέτρα συνέχειας της Διάσκεψης.

3.   Οι εκτιμήσεις της ΕΟΚΕ σχετικά με τη Διάσκεψη Ρίο+20

3.1

Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι το έγγραφο αποτελεσμάτων της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη που έλαβε χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο φέτος (Διάσκεψη Ρίο+20), με τίτλο «Το μέλλον που θέλουμε», καταγράφει την παγκόσμια δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη στην οικολογική, κοινωνική και οικονομική της διάσταση. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της διότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι, συνολικά, λιγότερο δεσμευτικό από ό,τι ζητούσε η ίδια στις γνωμοδοτήσεις της, μαζί με την κοινωνία πολιτών. Ειδικότερα, δεν ελήφθη επαρκώς υπόψη ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης στον πλανήτη μας. Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της διότι το κείμενο των αποτελεσμάτων δεν αναφέρει τα όρια επιβάρυνσης του πλανήτη μας.

3.2

Παράλληλα, η Διάσκεψη Ρίο+20 είχε ως αποτέλεσμα την ευρεία κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών, η οποία υπερέβη κατά πολύ τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Η εν λόγω κινητοποίηση θα πρέπει πλέον να αξιοποιηθεί στον απόηχο της Διάσκεψης, μεταξύ άλλων και για να προωθηθούν και να οργανωθούν οι διαδικασίες που δρομολόγησε η Διάσκεψη. Το Ρίο δεν αποτέλεσε μόνο σημείο συνάντησης των πολιτικών ηγεσιών, αλλά και τόπο συνάντησης ατόμων πρόθυμων και δημιουργικών που ζητούν αδιάκοπα την αλλαγή του μοντέλου οικονομικής μας διαχείρισης ή που αναλαμβάνουν και παρουσιάζουν αναρίθμητες συγκεκριμένες εναλλακτικές πρωτοβουλίες.

3.3

Σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο αποτελεσμάτων περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν θεμέλιο δράσεων ακόμα και εδώ στην ΕΕ. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η παγκόσμια συμφωνία ότι η «πράσινη οικονομία» αποτελεί σημαντικό εργαλείο της αειφόρου ανάπτυξης, λαμβανομένης υπόψη και της κοινωνικής διάστασης, καθώς και η συμφωνία για μία διαδικασία, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε παγκόσμιους στόχους αειφόρου ανάπτυξης, σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας.

3.4

Υπό το πρίσμα των βασικών αιτημάτων της ΕΟΚΕ κατά την προετοιμασία της Διάσκεψης Ρίο+20, μπορούν να διατυπωθούν οι ακόλουθες παρατηρήσεις σχετικά με το έγγραφο αποτελεσμάτων:

3.4.1

Μία σημαντική προτεραιότητα της ΕΟΚΕ για τη Διάσκεψη Ρίο+20 ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας. Η ΕΟΚΕ υποστήριξε την πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα, καθαρό νερό και αειφόρο ενέργεια. Ο εν λόγω τομέας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο έγγραφο αποτελεσμάτων, μολονότι πολλοί θεωρούν ότι δεν διευκρινίζονται επαρκώς τα ζητήματα που σχετίζονται με τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Επιβεβαιώθηκαν οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας και οι σχετικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ επικρίνει την ελλιπή υπογράμμιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

3.4.2

Η περαιτέρω προτεραιότητα της ΕΟΚΕ για τη Διάσκεψη Ρίο+20 ήταν η κοινωνική διάσταση της μετατροπής. Η ΕΟΚΕ υποστήριξε τη δίκαιη μετάβαση προς μία αειφόρο οικονομία και, επομένως, χαιρετίζει την πρωτοφανή αναφορά του θέματος σε κείμενο των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΟΚΕ θεωρεί επίσης θετικό το γεγονός ότι στο έγγραφο αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται: η αναγνώριση των κοινωνικών εταίρων και ιδίως των εργαζομένων ως ενεργών φορέων της αλλαγής, η καταξίωση της ορθής εργασίας, η ισότητα των φύλων, η αναγνώριση της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, καθώς και η θετική αναφορά στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ελάχιστα κοινωνικά πρότυπα.

3.4.3

Η ΕΟΚΕ έχει επανειλημμένα αναφερθεί, τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ρίο+20, στην αναγκαιότητα της αποτελεσματικής συμμετοχής της κοινωνίας πολιτών. Το κείμενο της Διάσκεψης περιέχει ορισμένες θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό. Η ΕΟΚΕ θα επιθυμούσε πάντως τη συγκεκριμενοποίηση των γενικών δηλώσεων, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή φόρουμ πολλών ενδιαφερόμενων φορέων, π.χ. των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών, στην ανάπτυξη εθνικών πολιτικών για την αειφόρο οικονομία. Για ένα άλλο αίτημα, το οποίο είχε υιοθετήσει και η ΕΟΚΕ για τα ζητήματα διακυβέρνησης, ήτοι τη δημιουργία υπηρεσίας συνηγόρου για τις μελλοντικές γενιές, με στόχο να λαμβάνεται υπόψη η απαραίτητη για βιώσιμες πολιτικές μακροπρόθεσμη προοπτική, η Διάσκεψη ζήτησε περαιτέρω ανάλυση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

3.4.4

Η ΕΟΚΕ, όσον αφορά τα λοιπά βασικά αιτήματά της, χαιρετίζει τη συμφωνία επί ενός δεκαετούς πλαισίου για βιώσιμες συνήθειες κατανάλωσης και παραγωγής, την αναφορά στην αρχή της εξοικονόμησης πόρων, τη δήλωση ότι το ΑΕΠ πρέπει να συμπληρωθεί από περαιτέρω δείκτες, καθώς και την αναγνώριση του ρόλου των επιχειρήσεων.

4.   Συνέχεια της Διάσκεψης Ρίο+20 σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης

4.1

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την πεποίθηση ότι η επιτυχία της Διάσκεψης Ρίο+20 θα καταδειχθεί μόνο με την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν και των διαδικασιών που δρομολογήθηκαν στο Ρίο. Θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με την υποστήριξη και την αποτελεσματική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

4.2

Κατά την έναρξη της φετινής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη άρχισαν οι διαδικασίες δημιουργίας πολιτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου για την ενοποίηση των τριών διαστάσεων της αειφόρου ανάπτυξης και για τον καθορισμό των παγκοσμίων στόχων αειφόρου ανάπτυξης. Από την πλευρά της ΕΟΚΕ επισημαίνεται ότι η συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών στις εν λόγω διαδικασίες, παρά τις αρκετά θετικές διατυπώσεις του εγγράφου αποτελεσμάτων της Διάσκεψης Ρίο+20, δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

4.3

Σχετικά με τη διατύπωση των στόχων αειφόρου ανάπτυξης, η προσοχή εστιάζεται επί του παρόντος ιδίως σε διαδικαστικά θέματα, όσον αφορά όχι μόνο τις δυνατότητες συμμετοχής της κοινωνίας πολιτών, αλλά και τη σχέση ανάμεσα στη διαδικασία που έχει ήδη κινηθεί για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015 και στη νέα διαδικασία των στόχων αειφόρου ανάπτυξης. Το έγγραφο αποτελεσμάτων της Διάσκεψης Ρίο+20 αναφέρει μεν τον αναγκαίο συνδυασμό αυτών των δύο διαδικασιών, ωστόσο οι αντίστοιχοι φορείς βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του αυτοπροσδιορισμού.

4.4

Η ΕΟΚΕ διοργάνωσε ήδη τον Ιούλιο του 2012 μία μεγάλη εκδήλωση της κοινωνίας πολιτών, προκειμένου να μεταφέρει τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση αυτή κατέστη σαφές ότι η εξέλιξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης θεωρείται ζήτημα προτεραιότητας για τη συνέχεια της Διάσκεψης, για το οποίο χρειάζεται κοινωνικός διάλογος. Επίσης σαφές ήταν το αίτημα των συμμετεχόντων να συνδεθεί εξ αρχής η διαδικασία καθορισμού των στόχων αειφόρου ανάπτυξης με την αναθεώρηση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, εφόσον μετά το 2015 πρέπει να καθοριστεί ένα συνολικό αναπτυξιακό θεματολόγιο. Επιπλέον, στην εν λόγω εκδήλωση, αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις της κοινωνίας πολιτών για τη συνέχεια της Διάσκεψης, τονίστηκε επανειλημμένα ότι πρέπει να εφαρμόσουμε εδώ στην ΕΕ αυτά που ζητήσαμε στο Ρίο. Η ΕΟΚΕ είναι επομένως πεπεισμένη για την αναγκαιότητα να ελεγχθούν οι βασικές στρατηγικές της ΕΕ ως προς την αντιστοιχία τους με τα αιτήματα της ΕΕ για τη Διάσκεψη Ρίο+20, είτε πρόκειται για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» στη διάστασή της που αφορά την αειφόρο ανάπτυξη, είτε για τη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της ΕΕ.

4.5

Σε διοργανικές συνομιλίες που διοργάνωσε η ΕΟΚΕ στον απόηχο της Διάσκεψης Ρίο+20, κατέστη σαφής η βούληση για συνεργασία και για συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών.

4.6

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει τη δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση που διοργάνωσε η Επιτροπή για την προπαρασκευή μίας ανακοίνωσης που αναμένεται στις αρχές του 2013 με θέμα τα μέτρα συνέχειας της Διάσκεψης Ρίο+20, και θα διοργανώσει κοινές εκδηλώσεις παράλληλα με την εν λόγω διαβούλευση. Επίσης, στις αρχές του 2013 αναμένεται η ανακοίνωση της Επιτροπής για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015. Για το εν λόγω ευρύτερο θέμα προπαρασκευάζεται γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ. Οι πτυχές της Διάσκεψης που σχετίζονται περισσότερο με το περιβάλλον θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου, εντός του 7ου περιβαλλοντικού προγράμματος δράσης, το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί πριν το τέλος του έτους.

4.7

Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Οκτωβρίου 2012 σχετικά με τη Διάσκεψη Ρίο+20, ιδίως την υπογράμμιση της ανάγκης για συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών. Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει επίσης την ανακοίνωση φιλόδοξων μέτρων συνέχειας της Διάσκεψης Ρίο+20, τα οποία θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και της στρατηγικής της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη. Τέλος, η ΕΟΚΕ διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η τελευταία θα αναθεωρηθεί υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης. Αυτό αποτελούσε αίτημα που είχε διατυπώσει η ΕΟΚΕ στη γνωμοδότησή που εξέδωσε στις 21 Σεπτεμβρίου 2011.

5.   Ο ρόλος της ΕΟΚΕ στη διαδικασία μετά τη Διάσκεψη του Ρίο

5.1

Η περαιτέρω ενεργός συμμετοχή της ΕΟΚΕ στη διαδικασία συνέχειας της Διάσκεψης Ρίο+20 ζητείται τόσο από φορείς της κοινωνίας πολιτών, όσο και από τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

5.2

Η ΕΟΚΕ μπορεί να συμβάλει εν προκειμένω παραμένοντας χώρος κοινωνικού διαλόγου για ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και λειτουργώντας ως μεσολαβητής μεταξύ της κοινωνίας πολιτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με τη συμμετοχή και των ευρωπαϊκών οργανώσεων και δικτύων της κοινωνίας πολιτών, καθώς και των εθνικών Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών και των Επιτροπών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

5.3

Με την εμπειρία που διαθέτει, η ΕΟΚΕ μπορεί να συμβάλει ιδιαιτέρως σε θέματα που σχετίζονται με τη διάρθρωση της συμμετοχής της κοινωνίας πολιτών και αφορούν, για παράδειγμα, συγκεκριμένα δικαιώματα πληροφόρησης, ακρόασης και επεξεργασίας.

5.4

Η ΕΟΚΕ αποτελεί το μόνο Όργανο της ΕΕ το οποίο ίδρυσε συγκεκριμένο όργανο για την αειφόρο ανάπτυξη, προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο διατομεακός χαρακτήρας του θέματος. Μετά τη Διάσκεψη του Ρίο, αυτό είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ. Σε ζητήματα «πράσινης οικονομίας» η ΕΟΚΕ δύναται, λόγω της σύνθεσής της, να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις επί των γενικών προϋποθέσεων που πρέπει να δημιουργηθούν σχετικά με το θέμα. Ειδικότερα, μπορεί να συμβάλει και στη συγκεκριμενοποίηση της κοινωνικής διάστασης της αειφόρου ανάπτυξης, με την επεξεργασία λειτουργικών προτάσεων για μία δίκαιη μετάβαση προς την αειφόρο ανάπτυξη. Ένας τομέας της διαδικασίας συνέχειας της Διάσκεψης Ρίο+20, για τον οποίο ζητείται η άμεση συμβολή της ΕΟΚΕ, είναι η επεξεργασία των παγκόσμιων στόχων αειφόρου ανάπτυξης. Η ΕΟΚΕ, όπως και κατά την προετοιμασία της Διάσκεψης Ρίο+20, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου της κοινωνίας πολιτών εντός και εκτός ΕΕ.

5.5

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να διεξαχθεί ευρύς διάλογος στους κόλπους της κοινωνίας πολιτών με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη στην ΕΕ και θα τον προωθήσει περαιτέρω στις μελλοντικές εργασίες της, ιδίως σε σχέση με τις πτυχές της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που σχετίζονται με τη Διάσκεψη του Ρίο, αλλά και με την αναθεώρηση της στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης της ΕΕ.

Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2012.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Staffan NILSSON


(1)  ΕΕ C 376 της 22.12.2011, σ. 102-109.

(2)  EE C 143 της 22.5.2012, σ. 39-42.


Top