Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62022TN0676

Sag T-676/22: Sag anlagt den 9. november 2022 — Giuffrida mod Den Europæiske Anklagemyndighed

EUT C 7 af 9.1.2023, p. 43–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.1.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 7/43


Sag anlagt den 9. november 2022 — Giuffrida mod Den Europæiske Anklagemyndighed

(Sag T-676/22)

(2023/C 7/53)

Processprog: italiensk

Parter

Sagsøger: Carmela Giuffrida (Catania, Italien) (ved advokat S. Petillo)

Sagsøgt: Den Europæiske Anklagemyndighed

Sagsøgerens påstande

Afgørelse nr. 038/2022, der blev truffet den 14. september 2022 og meddelt ved e-mail af 16. september 2022, hvorved Den Europæiske Anklagemyndighed (herefter EPPO) uden begrundelse afslog at udnævne Carmela Giuffrida i den stilling som europæisk delegeret anklager i Bari, der er fastsat i EPPO-forordningens (1) artikel 17, stk. 2, annulleres.

Den Europæiske Anklagemyndighed tilpligtes at erstatte Carmela Giuffrida det tab, som hun har lidt som følge af såvel forsinkelsen i afslutningen af proceduren som det ulovlige afslag på at udnævne hende, som har bevirket, at hendes omdømme har lidt skade, idet det økonomiske tab fastsættes til 445,94 EUR og det ikke-økonomiske tab for det forhold, at hendes omdømme har lidt skade, fastsættes til 50 000 EUR, dvs. i alt 50 445,94 EUR.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Til støtte for søgsmålet har sagsøgeren fremsat fire anbringender.

1.

Første anbringende om manglende begrundelse. Selvmodsigende begrundelse.

Afgørelsen, hvormed Carmela Giuffrida fik afslag på at blive udnævnt i stillingen som europæisk delegeret anklager i Bari, savner en begrundelse, for så vidt som sagsøgeren i mere end otte år, nemlig fra den 30. september 1999 til den 8. januar 2008, har bestridt en stilling som anklager på nationalt plan. I hele denne periode arbejdede hun som anklager, idet hun specifikt beskæftigede sig med overtrædelser, der skader EU’s finansielle interesser.

Det fremgår af det motivationsbrev, som sagsøgeren havde indsendt med henblik på at supplere og præcisere sit curriculum vitæ, at hun i den ovennævnte periode deltog i arbejdet i den arbejdsgruppe, der ved anklagemyndigheden i Catania beskæftigede sig med de overtrædelser, der er omhandlet i artikel 640a [i den italienske straffelov], dvs. med svindel med EU-midler og følgelig med alle hermed relaterede forbrydelser.

2.

Andet anbringende om forskelsbehandling

Sagsøgeren har gjort gældende, at hun har været udsat for forskelsbehandling i forhold til de andre rekrutterede italienske kolleger.

Hun har fremhævet, at EPPO for knap et år siden ved et stillingsopslag om rekruttering af europæiske delegerede anklagere ansatte 15 dommere alene på grundlag af Consiglio Superiore della Magistraturas (det øverste retsråd, herefter CSM) udpegelse af dem, og uden, at de nævnte dommere havde været til samtale.

3.

Tredje anbringende om magtmisbrug

Sagsøgeren har gjort gældende, at kollegiet af europæiske anklagere har set bort fra den udpegelse, der er foretaget af CSM — som er en institution, som har kendskab til hele Carmela Giuffrida karriere, for så vidt som den opbevarer hendes personlige aktmappe, og som netop udpegede hende på baggrund af dette kendskab — uden i det mindste at indhente oplysninger fra de italienske myndigheder, hvilket er i strid med artikel 1, stk. 2, i kollegiets afgørelse 013/2020 om procedurerne for rekruttering af europæiske delegerede anklagere.

4.

Fjerde anbringende om erstatning for det økonomiske tab og for, at sagsøgerens omdømme har lidt skade

Den omstændighed, at sagsøgerens forgæves ventede på, at EPPO’s procedure blev afsluttet, har påført hende varig skade såvel karrieremæssigt set som personligt.

Carmela Giuffrida har gjort gældende, at selv om Retten eventuelt annullerer afgørelsen om afslag, og hun bliver ansat ved Den Europæiske Anklagemyndighed, har hun lidt uoprettelig skade. Den forsinkelse, der har påvirket hendes ansættelse, indebærer nemlig et tab af en særlig faglig kompetence som europæisk delegeret anklager i forhold til de kolleger, der allerede er blevet rekrutteret, og som følge heraf ligeledes en forsinkelse i den forventede lønstigning hvert tredje år.


(1)  Rådets forordning (EU) 2017/1939 af 12.10.2017 om gennemførelse af et forstærket samarbejde om oprettelse af Den Europæiske Anklagemyndighed (»EPPO«) (EUT 2017, L 283, s. 1).


Top