EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE1597

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september 2007 om en flerårig plan for torskebestandene i Østersøen og fiskeriet, der udnytter disse bestande« COM(2012) 155 final – 2012/0077 (COD)

EUT C 299 af 4.10.2012, p. 145–147 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.10.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 299/145


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september 2007 om en flerårig plan for torskebestandene i Østersøen og fiskeriet, der udnytter disse bestande«

COM(2012) 155 final – 2012/0077 (COD)

2012/C 299/26

Ordfører uden studiegruppe: Seppo KALLIO

Europa-Parlamentet og Rådet besluttede henholdsvis den 18. april 2012 og den 24. april 2012 under henvisning til artikel 43, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

"Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september 2007 om en flerårig plan for torskebestandene i Østersøen og fiskeriet, der udnytter disse bestande"

COM(2012) 155 final — 2012/0077 (COD).

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, som vedtog sin udtalelse den 26. juni 2012.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 482. plenarforsamling den 11.-12. juli 2012, mødet den 11. juli, følgende udtalelse med 141 stemmer for, ingen imod og 10 hverken for eller imod:

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1

EØSU er ovenud tilfreds med de gode resultater af planen for torskebestandene i Østersøen og anser det for vigtigt, at den forlænges.

1.2

EØSU opfatter de foreslåede ændringer af artikel 4, 5 og 8 og artikel 29, stk. 2, 3 og 4, som acceptable og som tekniske justeringer, der er nødvendige for at overholde TEUF.

1.3

EØSU støtter ikke, at Kommissionen tillægges delegerede beføjelser til at fastsætte satser for fiskeridødeligheden som foreslået i artikel 27 og 29a. Efter EØSU's opfattelse er det i medfør af artikel 43, stk. 3, i TEUF alene Rådet, der kan træffe afgørelse på dette område.

2.   Indledning

2.1

Ifølge rapporter fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) blev torskebestandene i Østersøen overfisket i starten af 2000-tallet. Ifølge ICES-underafsnit 25-32 havde fiskeridødeligheden for torsk i den østlige del af Østersøen reduceret bestanden til et niveau, der skabte risiko for udryddelse. Ifølge ICES-underafsnit 22-24 var situationen for torskebestanden i den vestlige del af Østersøen en smule bedre, men udbyttet fra bestanden lå klart under det langsigtede potentiale. Derfor blev der etableret en flerårlig plan for torskebestandene i Østersøen og fiskeriet, der udnytter disse bestande, med Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september 2007. Målet var at sikre, at torskebestandene i Østersøen kunne udnyttes på en økonomisk, miljømæssigt og socialt bæredygtig måde.

2.2

For at nå dette mål fastlagde planen regler for fastsættelsen af de årlige fiskerimuligheder for bestanden udtrykt som samlede tilladte fangstmængder og fiskeriindsats. Disse regler omfatter et parameter for fiskeridødeligheden, der bygger på årlige videnskabelige anbefalinger, og anvendes til at fastslå en bestands levedygtighed. Endvidere foreskrev forordningens artikel 27, at Rådet træffer afgørelse om fiskeridødeligheden med kvalificeret flertal på grundlag af et forslag fra Kommissionen for at sikre, at planens forvaltningsmål kan opfyldes. Ligeledes fik Rådet i medfør af artikel 26 mulighed for at ændre i planen for at sikre, at målene nås.

2.3

Gennemførelsen af planen har været en succes. Fiskeridødeligheden for begge torskebestande i Østersøen ligger under de niveauer, der er fastsat i den gældende plan. Endvidere ligger fiskeridødeligheden for torskebestanden i den østlige del af Østersøen under det maksimale bæredygtige udbytte, og gydebestanden er næsten firedoblet siden planen blev iværksat. Udviklingen for torskebestanden i den vestlige del af Østersøen har været langsommere, men går klart i den rigtige retning.

3.   Kommissionens forslag

3.1

Formålet med Kommissionens forslag er at ændre Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september 2007 om en flerårig plan for torskebestandene i Østersøen og fiskeriet, der udnytter disse bestande. Forordningen blev vedtaget inden traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) trådte i kraft, og den skal derfor ændres i overensstemmelse med den nye traktat.

3.2

I henhold til artikel 290 i TEUF kan Kommissionen i en lovgivningsmæssig retsakt få delegeret beføjelse til at vedtage almengyldige ikke-lovgivningsmæssige retsakter, der udbygger eller ændrer visse ikke-væsentlige bestemmelser i den lovgivningsmæssige retsakt. Kommissionen foreslår, at beslutningsproceduren i forordningens artikel 26 og 27 ændres til en procedure med delegerede beføjelser til Kommissionen til at overvåge planen og målene for fiskeridødeligheden.

3.3

Der skal ifølge planen foretages en evaluering af forvaltningsforanstaltningernes indvirkning på bestandene og fiskeriet efter disse bestande hvert tredje år. Dette krav er meget vanskeligt at opfylde, da der kun findes begrænsede relevante data, der kan lægges til grund for en korrekt evaluering. Ifølge den videnskabelige rådgivning kan en fuldstændig evaluering af planens resultater efter tre år først foretages fem år efter planens iværksættelse. Tidsplanen for evaluering af planen bør derfor ændres.

3.4

Kommissionen foreslår også, at den tillægges gennemførelsesbeføjelser til at bekræfte, om betingelserne i forordningens artikel 29 om at undtage visse områder af Østersøen fra foranstaltningerne, er opfyldt.

3.5

Kommissionen og medlemsstaterne har desuden forpligtet sig til at arbejde hen imod målet om et maksimalt bæredygtigt udbytte for nedfiskede bestande senest i 2015, men dette er ikke anført som et mål i planen. For at undgå uklarheder i planen bør der være en henvisning til det maksimale bæredygtige udbytte.

3.6

Artikel 5 og 8, hvori den samlede tilladte fangstmængde for torskebestandene og det maksimale antal havdage fastsættes, bør ændres, så det præciseres, at der er tale om en procedure, der er i overensstemmelse med traktaten.

4.   Særlige bemærkninger

4.1

EØSU er ovenud tilfreds med de gode resultater af planen for torskebestandene i Østersøen og anser det for vigtigt, at planen forlænges.

4.2

Kommissionens forslag ændrer planens mål som angivet i artikel 4. EØSU mener, at forslaget om at henvise til maksimalt bæredygtigt udbytte er i overensstemmelse med det fælles EU-mål for fiskebestande.

4.3

Kommissionen foreslår at ændre artikel 5 og 8 i planen, så afgørelser truffet i Rådet med kvalificeret flertal erstattes af afgørelser truffet i overensstemmelse med den nye traktat. Der er her tale om tekniske ændringer, der afspejler ændringer i beslutningsproceduren efter TEUF's ikrafttræden.

4.4

Med hensyn til artikel 26 foreslår Kommissionen, at planen evalueres hvert femte år. EØSU accepterer begrundelserne herfor, men bemærker, at torskebestandenes tilstand i forhold til planen bør kontrolleres hvert år i forbindelse med ICES' vurderinger af fiskebestandene.

4.5

Som en konsekvens af den gældende beslutningsprocedure foreslår Kommissionen at ændre artikel 29, stk. 2, 3 og 4, således at den får beføjelser til at indrømme undtagelser fra fangstlofterne. I henhold til forslaget skal Kommissionen hvert år bekræfte undtagelserne ved hjælp af gennemførelsesretsakter, og et udvalg af repræsentanter fra medlemsstaterne skal foretage en evaluering og afgive en rapport derom. EØSU støtter, at Kommissionens beføjelser på området udvides, men understreger, at forslag til afgørelser bør fremlægges i så god tid, at der kan foretages en evaluering, inden den næste fangstperiode starter.

4.6

Med forslaget ændres artikel 27 og 29, således at Kommissionen får beføjelser til at vedtage delegerede retsakter. EØSU har udtalt sig herom i tidligere udtalelser (1). I udtalelserne anføres det, at beføjelser til at vedtage delegerede retsakter må være tidsbegrænsede. Endvidere bør delegerede retsakter kun anvendes på områder, hvor det er nødvendigt at træffe beslutninger inden for en kort tidsfrist.

4.7

Forslaget i artikel 29a om at tillægge Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter på grundlag af artikel 26 og 27 indebærer en betydelig ændring af principperne, der ligger til grund for EU's fiskeripolitik. Delegeringen af beføjelser begrundes med den nuværende langsomme fælles beslutningsprocedure i Kommissionen og Parlamentet. EØSU mener, at man først bør søge at finde en løsning på dette problem ved at præcisere fordelingen af kompetencer mellem Parlamentet og Rådet i henhold til artikel 43, stk. 2 og 3, i TEUF. Efter EØSU's opfattelse er den sats for fiskeridødelighed, der skal fastlægges i henhold til planens artikel 27, direkte knyttet til fastsættelsen og fordelingen af fiskerimuligheder, med andre ord er det en afgørelse, der henhører under Rådets enekompetence ifølge artikel 43, stk. 3, i TEUF.

4.8

Sigtet med planen for torskebestandene i Østersøen er endvidere at sikre stabile fiskerimuligheder, således at erhvervsfiskerivirksomheder kan udvikle deres fiskeaktiviteter med en følelse af vished. EØSU frygter, at delegerede beføjelser for Kommissionen til at ændre satserne for fiskeridødelighed, der udgør grundlag for fastsættelsen af fangstkvoter, på kort sigt kunne betyde meget hurtige ændringer af fangstkvoter, hvilket ville være skadeligt for fiskeriet.

4.9

En anden grund til, at beslutningsansvaret for fiskeridødelighedssatserne i planen bør forblive hos Rådet, er, at principperne for den bagvedliggende videnskabelige rådgivning ændrer sig fra år til år. Den videnskabelige rådgivning tager ikke hensyn til behovet for socioøkonomisk stabilitet. En ændring i beregningsprincipper eller -metoder kan resultere i, at forskere anbefaler en markant ændret fiskeridødelighedssats, uden at der har været nogen nævneværdig ændring i fiskebestanden.

4.10

EØSU noterer sig endvidere det igangværende arbejde med at udvikle en fælles model til regulering af torsk og pelagiske arter i Østersøen. En plan, der bygger på denne model, vil på sigt erstatte den flerårige plan for torskebestandene i Østersøen, og der er ingen grund til at foretage andre end de nødvendige ændringer i den gældende plan, hvis resultater er positive.

Bruxelles, den 11. juli 2012

Staffan NILSSON

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  CESE, EUT C 107 af 6.4.2011, s. 33-36, og CESE, EUT C 43 af 15.2.2012, s. 56-59.


Top