EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE1411

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Regionsudvalget og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg — En handlingsplan om bedre adgang til finansiering for SMV'er — COM(2011) 870 final

EUT C 351 af 15.11.2012, p. 45–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.11.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 351/45


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Regionsudvalget og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg — En handlingsplan om bedre adgang til finansiering for SMV'er

COM(2011) 870 final

2012/C 351/10

Ordfører: Anna Maria DARMANIN

Medordfører: Ronny LANNOO

Kommissionen besluttede den 7. december 2011 under henvisning til artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

»Meddelelse fra Kommissionen til Rådet, Europa-Parlamentet, Regionsudvalget og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg — En handlingsplan om bedre adgang til finansiering for SMV'er«

COM(2011) 870 final.

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug, som vedtog sin udtalelse den 30. august 2012.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 483. plenarforsamling den 18.-19. september 2012, mødet den 19. september 2012, følgende udtalelse med 174 stemmer for og 3 hverken for eller imod:

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1   EØSU bifalder EU's handlingsplan om bedre adgang til finansiering for SMV'er på et tidspunkt, hvor mange europæiske lande står over for en usikker økonomisk fremtid. Udvalget mener, at en genopretning af europæisk økonomi kun kan finde sted, hvis SMV-politik står højt på dagsordenen hos de europæiske beslutningstagere. Derfor støtter EØSU de europæiske institutioners bestræbelser på at styrke det finansielles systems modstandsdygtighed, således at det bliver et instrument, der er til gavn for realøkonomien.

1.2   EØSU bemærker, at målrettede tiltag ikke kan være vellykkede, medmindre medlemsstaterne inddrages. Derfor opfordrer udvalget medlemsstaterne til at gennemføre handlingsplanen og aktivere alle mulige støtteordninger for SMV-finansiering ved at fokusere på Europa 2020-strategiens prioriteter. Medlemsstaterne bør bl.a. etablere garantifonde og gøre bedre anvendelse af strukturfondene til finansieringsinstrumenter.

1.3   EØSU anerkender, at lånefinansiering er og vil forblive et af de mest anvendte instrumenter til udvikling af SMV'er. I denne henseende støtter udvalget fuldt ud lovgivningsmæssige og finansielle foranstaltninger rettet mod at styrke lånefinansiering og garantere instrumenter, der fremmer SMV'ernes vækst.

1.4   EØSU opfordrer kraftigt til, at Basel III-forslagene gennemføres i EU med det kommende kapitalkravsdirektiv (CRD IV) for at undgå en negativ indvirkning på finansieringen af realøkonomien.

1.5   EØSU hilser Kommissionens forslag om at fremme venturekapital i Europa velkommen. Det er afgørende, at der sættes ordentligt skub i det europæiske marked for venturekapital med henblik på at få bugt med markedets mangler og de lovgivningsmæssige hindringer, hvilket ville gøre venturekapitalområdet mere attraktivt for private investorer.

1.6   Der er stor variation og mangfoldighed blandt de europæiske SMV'er. Foranstaltninger til forbedring af adgang til finansiering bør bestå af en portefølje af forskelligartede og innovative foranstaltninger, der i praksis kan nå denne mangfoldige gruppe af aktører ved at tage hensyn til aktørernes enkelte kendetegn. Bl.a. sociale virksomheder og de liberale erhverv har retlige former og driftsmodeller, der er forskellige fra "traditionelle" virksomheder, hvilket yderligere vanskeliggør deres adgang til finansiering, da finansielle aktører ikke altid anerkender eller forstår disse former eller forretningsmodeller.

1.7   Man bør også fremme hybridkapital, som kan være et alternativ til banklån. Der bør bakkes op om nye finansielle aktører samt om nye formidlere, der både kan tilvejebringe finansielle løsninger og erhvervsrådgivning. Crowdfunding er et godt eksempel i denne sammenhæng, og deltagelsesbaseret bankvirksomhed bør også tages i betragtning.

1.8   EØSU understreger behovet for, at EIB-gruppen i samarbejde med Kommissionen spiller en nøglerolle for investering i SMV'er ved hjælp af en lang række overordnede og målrettede instrumenter. Vedrørende EIB's lån til SMV'er anmodes EIB's formidlere om at gøre større bestræbelser på at formidle og oplyse SMV-samfundet om denne finansieringsordning i samarbejde med SMV-organisationer.

1.9   EØSU bemærker forslaget om at forenkle den næste generation af finansieringsinstrumenter og gøre dem mere gennemsigtige (EU-lånefinansieringsinstrumentet og EU-egenkapitalinstrumentet) under den kommende flerårige finansielle ramme (FFR). Udvalget bakker op om forslagene på grund af de to instrumenters store løftestangseffekt.

1.10   EØSU glæder sig over Kommissionens beslutning om at fremme dialogen mellem forskellige interessenter for at overvåge markedsudviklingen og udsende anbefalinger om, hvordan SMV'ers adgang til finansiering kan forbedres. Udvalget håber på at blive en regelmæssig gæst ved forummet for SMV-finansiering og fremlægge konkrete forslag til, hvordan man kan afhjælpe SMV'ernes finansielle problemer.

1.11   EØSU er af den overbevisning, at man bør tilskynde til målrettet uddannelse af iværksættere, herunder programmer om investeringsberedskab.

1.12   EØSU påpeger, at det er nødvendigt at lette SMV'ers adgang til europæiske programmer, der støtter finansiering af SMV'er ved hjælp af europæiske, nationale eller regionale formidlere. Nøglen til succes i denne sammenhæng ligger i gennemsigtige, forståelige og ensartede procedurer på alle niveauer.

2.   Kommissionens forslag

2.1   Handlingsplanen omhandler de primære forhindringer for tilvejebringelse af finansiering til SMV'er såsom:

adgang til lån;

adgang til venturekapital;

adgang til kapitalmarkeder.

2.2   Desuden beskriver meddelelsen de foranstaltninger, der er blevet gennemført mellem 2007 og 2012 for at sikre, at finansieringen når ud til SMV'erne, nemlig:

rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation;

EIB's tildeling af lån til SMV'er;

midler under samhørighedspolitikken;

risikodelingsinstrumentet i FP7.

2.3   Kommissionen har udpeget en række foranstaltninger, der skal lette SMV'ers adgang til finansiering. Disse foranstaltninger omfatter:

reguleringsmæssige foranstaltninger;

finansielle foranstaltninger, der skal forbedre adgang til lån og venturekapital i hele EU;

foranstaltninger til forbedring af miljøet for SMV'er.

3.   Generelle bemærkninger

3.1   I et tæt samarbejde med Kommissionen udsender Den Europæiske Centralbank (ECB) jævnligt resultaterne af undersøgelsen "Survey on the access to finance of small and medium-sized enterprises (SMEs) in the euro area"  (1). Ifølge resultaterne af den seneste undersøgelse er der sket en stigning i de eksterne finansieringsbehov blandt SMV'er i euroområdet mellem oktober 2011 og marts 2012. Samtidig viser undersøgelsens resultater, at adgangen til banklån fortsat forringes men med forskelle mellem medlemsstaterne (2). I det store hele svarer virksomhederne, at det er blevet sværere at få adgang til banklån. Ydermere viser resultaterne højere afslagsrater i forbindelse med låneansøgninger. Dog er der i det store hele ingen ændring i andelen af respondenterne, der anser adgang til finansiering for deres største problem. Set i lyset af ovenstående anmoder EØSU Kommissionen om at sikre, at virksomhederne får fuld adgang til alternative finansieringsmuligheder.

3.2   EØSU påpeger, at det er nødvendigt at handle hurtigt og følge op på de enkelte undersøgelser med forslag til specifikke politiske tiltag. Oplysninger fra finansieringsforummet for små og mellemstore virksomheder, medlemsstaterne og SMV-organisationer kan indgå i det opfølgende arbejde, som bør udføres af Kommissionen med deltagelse af EØSU og civilsamfundet.

3.3   EØSU bakker op om Kommissionens undersøgelse om evaluering af definitionen af SMV'er og anmoder om, at der tages særlige hensyn til små virksomheder og mikrovirksomheder. På baggrund af SMV'ernes mangfoldighed og størrelse (3) (bl.a. familievirksomheder, liberale erhverv og sociale virksomheder) minder EØSU Kommissionen om, at man bør prioritere skræddersyede finansielle støtteforanstaltninger til dem. Derfor anmoder udvalget Kommissionen om at tage hensyn til SMV'ernes særlige kendetegn og være særligt opmærksom på mikrovirksomheder, når den udarbejder finansieringsprogrammer, der skal støtte deres udvikling. Kommissionen bør undgå forskelsbehandling, da der ikke findes nogen universalløsning til SMV'ernes behov.

4.   Særlige bemærkninger vedrørende de reguleringsmæssige foranstaltninger

4.1   Forordning om venturekapital

4.1.1

EØSU bakker op om, at man indfører en harmoniseret ordning om venturefondes grænseoverskridende operationer. Forslaget er prisværdigt og vil sandsynligvis udbedre manglerne på markedet takket være oprettelsen af et "europæisk pas", der gør EU's venturefonde i stand til at markedsføre deres produkter og rejse kapital i hele EU. EØSU har fremlagt en række bemærkninger i sin tidligere udtalelse om venturekapital (4) og anmoder Kommissionen om at tage dem i betragtning.

4.1.2

EØSU bakker stærkt op om den undersøgelse, Kommissionen vil gennemføre i 2012 om forholdet mellem forsigtighedstilsyn og bankernes og forsikringsselskabernes venturekapitalinvesteringer. Undersøgelsen har til formål at fastslå, om disse instrumenter skaber et oligopol af store internationale banker, eller om der er behov for at ændre dem på mellemlang eller lang sigt.

4.1.3

Da de fleste SMV'er er små virksomheder (færre end 10 ansatte), anmoder EØSU Kommissionen om at tage særlige hensyn til små venturefonde. Disse fonde investerer i virksomheder, hvis projekter ikke er attraktive nok for traditionelle ventureinvestorer, men samtidig er for store eller risikable til at tiltrække kapital fra traditionelle finansieringskilder. Sådanne fonde styrker virksomhedernes egenkapital og udvikler iværksætteres erhvervsfærdigheder ved hjælp af coachingaktiviteter i løbet af investeringsperioden (5). Medlemsstaterne opfordres til at komme med forslag til instrumenter såsom specifikke skatteforanstaltninger, der kan stimulere udviklingen af disse fonde, med henblik på at udbedre manglerne i finansieringslandskabet.

4.2   Skattereformer

4.2.1

EØSU bifalder Kommissionens forslag om skattereformer vedrørende grænseoverskridende venturekapitalinvesteringer. Udvalget anmoder Kommissionen og medlemsstaterne om at komme med forslag til målrettede foranstaltninger mod skatteunddragelse og skattesvig.

4.2.2

Ud over at tage hånd om de skattemæssige hindringer for grænseoverskridende transaktioner bør Kommissionen ligeledes sikre, at medlemsstaterne arbejder hen imod skattereformer på nationalt plan vedrørende finansieringsordninger for SMV'er.

4.2.3

Den gode praksis, som findes i visse medlemsstater, bør undersøges og udvides til resten af EU og formidles videre til SMV'er (6). I en række lande har man allerede gennemført pakker med skatteincitamenter. Et eksempel herpå kunne være Belgien/Flandern, hvor man for få år siden indførte et såkaldt "win-win-lån": Enkeltpersoner kan låne penge ud til SMV'er og få et skattefradrag til gengæld. Nederlandenes system med Tante Agaath-lån (7) er et andet godt eksempel.

4.2.4

Skattefritagelser såsom Frankrigs "ISF PME"-lovgivning (8) kan også være til stor fordel for SMV'er i kraftig vækst. EØSU er fortaler for sådanne ordninger, så længe det beløbsmæssige skattefradrag er rimeligt og ikke går ud over bidrag til andre lige så vigtige sektorer.

4.3   Statsstøtteregler

4.3.1

EØSU støtter det kommende forslag om modernisering af statsstøtten med henblik på at forenkle de nuværende statsstøtteregler for SMV'er. Udvalget bemærker, at Kommissionen vil tage den generelle gruppefritagelsesforordning op til revision sammen med en række retningslinjer for statsstøtte, herunder for risikokapital, for at indfri målsætningerne for Europa-2020-strategien. EØSU anmoder om, at reglerne forbedres, forenkles og tydeliggøres. Udvalget opfordrer Kommissionen til at sikre, at statsstøtte kun anvendes til at rette op på markedssvigt.

4.4   Mere synlige SMV-markeder og børsnoterede SMV'er

4.4.1

EØSU glæder sig over, at der i MiFID-direktivet er forslag om at udvikle homogene SMV-vækstmarkeder og gøre dem attraktive for investorer takket være betegnelsen "SMV-vækstmarked". Dog foreslår EØSU (9), at der fastsættes specifikke foranstaltninger og bestemmelser, som gør det muligt at skabe dette marked på en effektiv måde.

4.5   Rapporteringsbyrder for noterede SMV'er

4.5.1

Kommissionen og medlemsstaterne opfordres til at forenkle regnskabsbestemmelserne og lette rapporteringsbyrderne for noterede SMV'er i EU. EØSU anerkender, at Kommissionen har fremlagt et forslag til direktiv om forenkling og ændring af regnskabsdirektiverne samt et forslag til ændring af direktivet om gennemsigtighed. EØSU minder Kommissionen om at inddrage udvalgets to udtalelser fra tidligere i 2012 (10) og mener, at SMV'er har behov for at frigøre midler, som kan anvendes på andre områder af virksomhedernes drift.

4.6   Den kommende gennemførelse af Basel III og konsekvenserne for SMV-finansiering

4.6.1

EU er nødt til fortsat at gå forrest i gennemførelsen af de finansielle lovgivningsmæssige reformer, man har indgået på internationalt plan. EØSU bemærker imidlertid, at de forskellige kapitalkrav, der træder i kraft i forbindelse med gennemførelsen af Basel III i EU og på nuværende tidspunkt er til debat (CRD IV/CRR), kan medføre flere problemer for SMV'er (11).

4.6.2

EØSU bakker op om de europæiske institutioners bestræbelser på at styrke det finansielle systems modstandskraft med henblik på at undgå kriser i fremtiden. Dog bør man ikke øge reguleringen af de finansielle markeder, således at det går ud over finansieringen af små og mellemstore virksomheder. Udvalget støtter fuldt ud Othmar Karas' betænkning, som blev vedtaget af Europa-Parlamentet i maj 2012, og som er endnu et skridt i den rigtige retning mod en fornuftig og realistisk gennemførelse af Basel III-reglerne om kapitalkrav i EU.

4.6.3

EØSU bemærker, at Kommissionen vil høre Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) senest 24 måneder efter det nye direktivs (CRD IV) ikrafttræden, og at EBA vil aflægge rapport om långivning til SMV'er og fysiske personer. EØSU anmoder indtrængende Kommissionen om at inddrage udvalget i revurderingen af risikovægten ved at lade udvalget udarbejde en udtalelse om rapporten og sende den til Rådet og Europa-Parlamentet.

4.7   Direktivet om forsinket betaling

4.7.1

Ifølge Kommissionen skal dette direktiv træde i kraft senest den 16. marts 2013. EØSU anmoder indtrængende medlemsstaterne om at handle for at sikre, at SMV'erne hurtigere kan drage fordel af systemet. Det er også yderst vigtigt, at Kommissionen overvåger den rettidige gennemførelse af direktivet i alle medlemsstater. Desuden bør Kommissionen nøje følge op på medlemsstaternes gennemførelse af artikel 4, stk. 5, der giver dem mulighed for at forlænge proceduren for godkendelse eller kontrol til mere end 30 dage forudsat, at dette ikke er klart urimeligt over for kreditor. Kommissionen bør nøje overvåge medlemsstaterne for at forhindre, at de bruger denne artikel til en kunstig udskydelse af betaling, især fordi forsinkede betalinger fra offentlige myndigheder har en stor indvirkning på SMV'ers cash flow og likviditetsstyring.

4.7.2

Med henblik på at være et forbillede anmoder EØSU de europæiske institutioner om at betale deres kreditorer rettidigt og undgå at pålægge dem unødige administrative og finansielle byrder.

4.8   Europæiske sociale iværksætterfonde

4.8.1

EØSU bifalder Kommissionens forslag til forordning om europæiske sociale iværksætterfonde og minder Kommissionen om, at forbedret adgang til den nødvendige kapital for sociale iværksættere bør stå højt på dagsordenen. EØSU udsendte en udtalelse (12) om dette tidligere i 2012. En af udfordringerne er behovet for at måle og indrapportere porteføljevirksomheders sociale virkninger og indvirkning på samfundet. Udvalget anbefaler, at man foretager en fælles undersøgelse på EU-niveau med henblik på at fastlægge kriterier og indikatorer, der kan anvendes til ovenstående. Udvalget minder Kommissionen om, at sådanne fonde kun bør være ét blandt mange tiltrængte finansieringsinstrumenter, som der stadig er behov for at udvikle.

4.8.2

EØSU anmoder også medlemsstaterne om at forbedre anerkendelsen af forskellige typer sociale virksomheder. Hvis disse virksomheder i højere grad blev anerkendt, ville de opleve en nedsættelse af risikovægten i forbindelse med optagelse af lån og ikke længere stå i en ugunstig situation i forhold til traditionelle virksomheder på dette område.

5.   Særlige bemærkninger om EU's finansieringsforanstaltninger for SMV'er

5.1   EØSU er fuldt ud opmærksom på, at et stort antal SMV'er (især mindre virksomheder) fortsat primært vil være afhængige af kredit, hvad angår ekstern finansiering.

5.2   EØSU glæder sig over, at EIB fortsat yder lån til SMV'er som et af de primære låneinstrumenter til SMV'er på europæisk plan, og anerkender de finansielle fordele, som SMV'erne opnår, i og med at låneomkostningerne sænkes ved hjælp af disse formidlede lån. EØSU anmoder EIB om at fortsætte gennemførelsen i praksis og jævnligt videreformidle de resultater, man har opnået. Hvis man skal opnå de ønskede resultater, bør formidlende banker gøre en større indsats på kommunikationsfronten for i højere grad at markedsføre disse lån til SMV-samfundet i tæt samarbejde med SMV-organisationerne.

5.3   Det er ligeledes vigtigt at støtte fremkomsten af nye typer formidlingsvirksomheder, som i mange tilfælde passer bedre til SMV'ernes mangfoldighed. Erfaringer fra kooperativsektoren og social bankvirksomhed er værdifulde, da disse områder tilbyder finansiel støtte, der ofte er koblet sammen med andre støttetjenester.

5.4   EØSU anmoder Kommissionen om at udvide risikodelingsfaciliteterne for investeringer i egenkapital eller kvasiegenkapital i et tæt samarbejde med EIB-gruppen samt om at støtte udstedelsen af erhvervsobligationer i puljer. Hvad angår markedet for kvasiegenkapital opfordrer EØSU særligt Kommissionen og EIB-gruppen til at undersøge muligheder for at forbedre mezzaninfinansiering og se på nye mezzaninprodukter, såsom garantier for mezzaninlån.

5.5   EØSU opfordrer Kommissionen til fortsat at fremme EU's finansielle ordninger med SMV-organisationer med henblik på at sikre større synlighed og hurtig udbredelse af disse instrumenter, særligt for medlemsstater, der er sakket agterud. Da finansiering af SMV'er kan ses som et af de vigtigste værktøjer i vækstpagten, bør de nationale reformprogrammer tage passende højde for dette område.

5.6   EØSU mener, at man i særlig grad bør fokusere på at støtte SMV'er ved hjælp af egenkapital- og gældsinstrumenterne i programmet for virksomheders konkurrenceevne og SMV'er (COSME) og Horisont 2020-programmet. EØSU bakker stærkt op om at forhøje den maksimumstærskel, der er fastsat af lånegarantifaciliteten (LGF) i COSME (150 000 EUR), hvilket udvalget tidligere har givet udtryk for i udtalelsen om programmet for virksomheders konkurrenceevne (13).

5.7   EØSU understreger behovet for at have bestemmelser i samhørighedspolitikken, der omfatter en gnidningsfri og effektiv gennemførelse af SMV-programmer, da den nuværende ramme ikke er befordrende nok. Udvalget beklager, at EU's finanslovgivning pt. er for tung eller for kompliceret, hvilket skaber problemer for de nationale formidlere, der skal implementere den. Der er tydeligvis behov for en bedre overvågning af anvendelsen af finansieringsinstrumenter under samhørighedspolitikken (14).

5.8   Det er desuden vigtigt at foretage et skifte fra projektfinansiering til mere bæredygtige finansieringsinstrumenter for at undgå afhængighed af offentlige midler. På dette område bør Kommissionen vejlede om god praksis og om, hvordan man kombinerer finansieringsinstrumenter fra forskellige kilder og opnår en løftestangseffekt i alle stadier af SMV'ernes livscyklus.

5.9   EØSU bemærker forslaget om at lette SMV'ers adgang til finansiering på lang sigt med nye finansieringsinstrumenter (EU's lånefinansieringsinstrument og EU's egenkapitalfinansieringsinstrument) under den flerårige finansielle ramme (FFR) i form af målrettede platforme. Ved at samle ressourcer fra forskellige kilder vurderer EØSU, at finansieringsinstrumenter kan sætte skub i investeringer i identificerede huller på markedet, give stordriftsfordele og/eller mindske risikoen for fiasko på områder, hvor det er vanskeligt for enkelte medlemsstater at opnå den kritiske masse. Derfor anmoder udvalget Kommissionen om at gennemføre den nye generation af finansieringsinstrumenter med udgangspunkt i erfaringerne fra eksisterende instrumenter (finansieringsinstrumenter under rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation, risikodelingsfaciliteten). Det er vigtigt at indføre passende regler, vejledning og standardisering i overensstemmelse med markedernes krav og bedste praksis for at undgå overlap samt at forenkle gennemførelsesbestemmelserne med henblik på at fremme effektiviteten og den finansielle disciplin. EØSU påpeger, at passende overvågning, indrapportering, revisionsarbejde og god forvaltning er af afgørende betydning, hvis man skal sikre, at EU's ressourcer anvendes til det tiltænkte formål.

6.   Særlige bemærkninger om foranstaltninger til forbedring af miljøet for SMV'er

6.1   Bedre adgang til oplysninger og kommunikation for SMV'er

6.1.1

EØSU bifalder forslaget om at styrke oplysningen af formidlere og tilskynde banker og finansieringsinstitutioner til at give deres kunder alle de nødvendige redskaber for at hjælpe dem med at finde finansiering. Desuden mener EØSU, at det er vigtigt at fremme den finansielle oplysning af SMV'er. Medlemsstaterne opfordres kraftigt til at deltage i dette arbejde ved at etablere specifikke programmer for investeringsberedskab for SMV'er i tæt samarbejde med SMV-organisationer.

6.1.2

Et af de største problemer for de fleste SMV'er er manglende adgang til skræddersyet rådgivning. EØSU støtter princippet bag Enterprise Europe Network (EEN) og dets rolle, men mener dog, at netværkets potentiale bør udnyttes fuldt ud (15). Derfor foreslår udvalget, at man styrker EEN's finansielle rådgivningsfunktion. EØSU påpeger imidlertid, at SMV-organisationer bør inddrages tæt i dette arbejde, og at det bør skræddersyes til at tage højde for SMV'ernes mangfoldighed.

6.2   Øget overvågning af og dataindsamling fra finansieringsmarkedet for SMV'er

6.2.1

EØSU bemærker, at Kommissionen allerede har beskæftiget sig med dette emne (undersøgelser om SMV'ers adgang til finansiering og finansieringsindekset for SMV'er). Udvalget bifalder Kommissionens forslag om at arbejde tættere sammen med banksammenslutninger og om at indhente rådgivning fra andre institutioner (ECB, EBA). EØSU anbefaler, at man også inddrager SMV-organisationer og institutioner på medlemsstatsniveau. Udvalget beklager, at handlingsplanen ikke omfatter en styrkelse af samarbejdet med internationale organisationer, såsom OECD, om at indsamle data og udarbejde statistikker (16) om adgang til finansiering.

6.3   Kvalitativ rating

6.3.1

Udelukkende kvantitative ratingmodeller er ofte ikke hensigtsmæssige til at evaluere SMV'er, da de er for usmidige. Udvalget vil i høj grad bifalde, at man anvender kvalitative faktorer som supplement til den traditionelle kvantitative analyse. Banker kunne derfor overveje at afbalancere deres pointsystemer til vurdering af SMV'ernes kreditværdighed og efterlade tilstrækkeligt spillerum til "relationsbaseret bankvirksomhed". Der bør desuden udveksles bedste praksis med henblik på at tage hånd om ovenstående. EØSU beklager, at nogle banker tilsyneladende er ved at fjerne sig fra denne idé frem for at støtte op om den.

6.4   Business angels og andre aktører i den tidlige fase

6.4.1

EØSU mener f.eks., at det er vigtigt at udvikle forbindelsen mellem business angels og venturefonde i den tidlige fase med venturefonde i den senere fase for at sikre en sund innovationsfinansieringskæde. Desuden opfordrer udvalget til initiativer til fremme af mere dialog på regionalt plan mellem business angels, venturefonde og lokale iværksættere.

6.4.2

Man bør undersøge og indføre innovative tilgange til venturekapital. Crowdfunding er et eksempel på sådan en tilgang, hvor borgere i stedet for banker og specialister investerer i SMV'er via en onlineplatform og ikke via børsmarkedet.

6.4.3

Skræddersyede former for hybridkapital (17), hvori der indgår tilskud, egen- og fremmedkapital (såsom lån med gevinstdeling) bør styrkes, da de passer bedre til socialøkonomiske virksomheder både i de tidlige faser og i hele deres livscyklus.

7.   Andre anbefalinger til sikring af finansiering til SMV'er

7.1   Bedste praksis i banksektoren

7.1.1

Man bør overveje at udforme en ramme, der gør det muligt for instanser, der handler ud fra en filosofi om risiko- og gevinstdeling, at yde lån, da det afgjort kan være til gavn for SMV'er. Kommissionen bør se alvorligt på fænomener som participatory banking (deltagelsesbaseret bankdrift). EØSU ser gerne, at Kommissionen udarbejder en grønbog som udgangspunkt for en debat om participatory banking på europæisk niveau. Særskilte initiativer i lande som Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Luxembourg og Malta er positive, men kan hæmme den videre integration af den finansielle tjenesteydelsesbranche i EU. Desuden vil særskilte ukoordinerede initiativer måske ikke medføre de mest optimale resultater, som denne form for finansiering kunne resultere i, såsom risiko- og gevinstdeling samt en social tilgang til finansiering. Tilskyndelse til mikrofinansiering med særlige investeringspolitikker, der indeholder elementer af islamisk finansiering, vil også kunne sætte skub i nye iværksætterinitiativer og samtidig være med til at bekæmpe fattigdommen i visse områder. I den sammenhæng bør der søges udformet en meddelelse fra Kommissionen, som lægger op til, behandler og tilskynder til alternative finansieringsmetoder for at sikre, at der hersker de samme vilkår som for andre finansieringsmetoder, såsom traditionel finansiering.

7.1.2

EØSU noterer sig, at Kommissionen har analyseret kreditformidleres arbejde og resultater samt de problemer, SMV'er står over for i deres søgen efter lånefinansiering (18). Udvalget opfordrer alle medlemsstater til at foretage en lignende analyse med henblik på at forbedre gennemsigtigheden i låneprocessen. Udvalget bemærker, at artikel 145, stk. 4, i kapitalkravsdirektivet (CRD III) og artikel 418, stk. 4, i forslaget til forordning om kapitalkrav (CRD IV) indeholder bestemmelser, der giver SMV'er muligheden for at anmode banker om at blive underrettet om deres rating og point. Det er vigtigt fuldt ud at få gennemført disse bestemmelser i praksis.

7.1.3

Vedrørende konkurrencen i banksektoren anmoder EØSU Kommissionen om at sørge for, at der er tilstrækkelig konkurrence i denne sektor i og imellem de enkelte medlemsstater på området for finansieringsprodukter for SMV'er. For eksempel er der problemet med investeringstab (se nedenfor). Samtidig ligger rentesatserne for overtræk for mindre virksomheder fortsat på et meget højt niveau, selv om ECB's refinansieringsrente for banker befinder på et historisk lavt niveau. Større virksomheder kan benytte alternativer (såsom direkte lån), men mindre virksomheder kan ikke gøre brug af disse produkter.

7.1.4

Investeringstab: I mange medlemsstater pålægger bankerne virksomhederne gebyrer, når de indfrier deres lån tidligere end aftalt. Når et lån indfries, førend det er bestemt i låneaftalen, opkræver banken det såkaldte "investeringstabsgebyr" for at kompensere for, at banken kan være nødsaget til at geninvestere pengene til en lavere rente end den, den ville have fået, hvis lånet ikke var blevet indfriet tidligere end aftalt.

7.1.5

Problemet er imidlertid, at disse investeringstabsgebyrer i mange tilfælde er ret høje. Desuden er gebyrerne ofte ikke særlig godt forklaret i aftalen, som ofte henviser til fremtidige, ukendte rentesatser. Dette gør det yderst vanskeligt for en virksomhed at vurdere det mulige investeringstabsgebyr i tilfælde af tidlig indfrielse af lånet. Under alle omstændigheder er de fleste virksomheder ikke klar over, at de er forpligtede til at betale et investeringstabsgebyr.

7.1.6

Det er derfor afgørende, at bankerne giver tydeligere oplysninger om sådanne gebyrer, før en låneaftale underskrives. Ydermere bør investeringstabsgebyret være begrænset og rimeligt.

7.2   Synligheden og forvaltningen af EU-programmer for SMV-finansiering

7.2.1

EØSU går ind for, at man opretter en samlet, flersproget onlinedatabase med forskellige finansieringskilder, der omfatter europæiske, nationale og regionale foranstaltninger for at give SMV'er bedre adgang til finansiering. Udvalget anmoder Kommissionen om at sørge for en bred formidling af sin praktiske guide (19), der oplyser om, hvordan man får adgang til en del af de 50 mia. EUR offentlige midler, der er til rådighed i de 27 medlemsstater.

7.2.2

EØSU er af den opfattelse, at et målrettet budget på 15 % af det samlede program og en enkelt forvaltningsstruktur er afgørende for at få det meste ud af SMV'ernes innovationspotentiale i forhold til Horisont 2020-programmet. Hvad angår proceduren, bør der ske forbedringer i forhold til det finansielle og det administrative aspekt. F.eks. står mange SMV'er, der deltager i EU-finansierede forskningsprojekter, stadig over for omfattende momsrelaterede problemstillinger i deres respektive lande i forbindelse med deres deltagelse i projekterne. I mange tilfælde er netop dette punkt en af de primære hindringer for SMV'ernes deltagelse i projektet. Alle medlemsstater bør gennemføre klar og tydelig lovgivning, der fritager SMV'erne for denne byrde. I alle tilfælde bør moms i forbindelse med EU-finansierede projekter være refunderbar.

Bruxelles, den 19. september 2012

Staffan NILSSON

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  Undersøgelsen blev gennemført fra den 29. februar til den 29. marts 2012 og dækker et udsnit af 7 511 virksomheder i euroområdet.

(2)  Ibid., se de præcise tal s. 14-15.

(3)  EUT C 318 af 23.12.2009, s. 22, EUT C 376 af 22.12.2011, s. 51.

(4)  EUT C 191 af 29.6.2012, s. 72.

(5)  Se f.eks. FinanCités: http://www.financites.fr/.

(6)  Se undersøgelse fra det europæiske "business angels"-netværk (EBAN): Tax Outlook 2010 Executive Summary – http://www.eban.org/resource-center/publications/eban-publications.

(7)  Tante Agaath-ordningen (http://www.tanteagaath.nl/agaath_regeling.htm).

(8)  http://pme.service-public.fr/actualites/breves/reduction-isf-pour-investissements-pme.html

(9)  EUT C 191 af 29.6.2012, s. 80.

(10)  EUT C 143 af 22.5.2012, s. 78, EUT C 181 af 21.6.2012, s. 84.

(11)  EUT C 68 af 6.3.2012, s. 39.

(12)  EUT C 229 af 31.7.2012, s. 55.

(13)  EUT C 181 af 21.6.2012, s. 125.

(14)  Revisionsrettens særberetning nr. 2/2012: "Finansielle instrumenter for SMV'er medfinansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling" – http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/cont/dv/ecasr22012_/ecasr22012_da.pdf

(15)  EUT C 376 af 22.12.2011, s. 51, EUT C 181 af 21.6.2012, s. 125.

(16)  Se eksempler som f.eks. "Financing SMEs and Entrepreneurs 2012: an OECD scoreboard" (http://www.oecd-ilibrary.org/industry-and-services/financing-smes-and-entrepreneurship_9789264166769-en).

(17)  http://www.schwabfound.org/pdf/schwabfound/SocialInvestmentManual.pdf

(18)  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/1186&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

(19)  Final Report, Evaluation of Member State Policies to facilitate Access to Finance for SMEs – June 2012 http://ec.europa.eu/enterprise/policies/finance/guide-to-funding/indirect-funding/files/evaluation-of-national-financing-programmes-2012_en.pdf


Top