Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0569

    Kommissionens afgørelse (EU) 2019/569 af 3. april 2019 om forslaget til borgerinitiativ »Respekt for retsstatsprincippet i EU« (meddelt under nummer C(2019) 2314)

    C/2019/2314

    EUT L 99 af 10.4.2019, p. 39–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/569/oj

    10.4.2019   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 99/39


    KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2019/569

    af 3. april 2019

    om forslaget til borgerinitiativ »Respekt for retsstatsprincippet i EU«

    (meddelt under nummer C(2019) 2314)

    (Kun den franske udgave er autentisk)

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 211/2011 af 16. februar 2011 om borgerinitiativer (1), særlig artikel 4, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Emnet for forslaget til borgerinitiativ »Respekt for retsstatsprincippet i EU« er følgende: »At indføre et objektivt og upartisk evalueringssystem, som skal bruges til at kontrollere, om alle medlemslandene lever op til Den Europæiske Unions værdier«.

    (2)

    Målene for forslaget til borgerinitiativ er som følger: »a) EU skal have en generel lovgivning, som gør det muligt på en objektiv måde at vurdere, hvordan nationale bestemmelser om retsstatsprincippet bliver anvendt i praksis. Lovgivningen skal styrke den gensidige tillid mellem medlemslandene og gøre det lettere at anvende bestemmelserne i EU-traktatens artikel 7 om mulige krænkelser af EU's værdier. b) Det skal være lettere at anvende EU-lovgivningen om retligt samarbejde i straffesager (f.eks. den europæiske arrestordre)« .

    (3)

    I bilaget til forslaget til borgerinitiativ omtales en styrkelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheders rolle, idet der skal kunne indhentes udtalelser fra dette agentur for at sikre størst mulig objektivitet i EU-institutionernes beslutninger, herunder i forbindelse med politi- og sikkerhedssamarbejdet.

    (4)

    Traktaten om Den Europæiske Union styrker unionsborgerskabet og skaber øget demokrati i den måde, hvorpå Unionen fungerer, ved bl.a. at sikre, at alle borgere får ret til at deltage i det demokratiske liv i Unionen via et europæisk borgerinitiativ.

    (5)

    Derfor bør de procedurer og betingelser, der er nødvendige for fremsættelsen af et borgerinitiativ, være klare, enkle og brugervenlige samt stå i et rimeligt forhold til borgerinitiativets art for at fremme borgernes deltagelse og gøre Unionen mere tilgængelig.

    (6)

    Der kan vedtages EU-retsakter til gennemførelse af traktaterne:

    på grundlag af artikel 70 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde for så vidt angår foranstaltninger om, hvordan medlemsstaterne i samarbejde med Kommissionen foretager en objektiv og upartisk evaluering af deres myndigheders gennemførelse af Unionens politikker vedrørende området med frihed, sikkerhed og retfærdighed, især for at fremme den fulde anvendelse af princippet om gensidig anerkendelse

    på grundlag af artikel 352 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde for så vidt angår ændringer af Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 (2).

    (7)

    Omvendt kan der ikke vedtages EU-retsakter til gennemførelse af traktaterne med henblik på at ændre den procedure, som er fastsat i artikel 7 i traktaten om Den Europæiske Union.

    (8)

    For så vidt som forslaget til borgerinitiativet har til formål at udvirke forslag fra Kommissionen til retsakter med henblik på foranstaltninger om, hvordan der foretages en objektiv og upartisk evaluering af nationale myndigheders gennemførelse af Unionens politikker vedrørende området med frihed, sikkerhed og retfærdighed, og til retsakter med henblik på ændring af Rådets forordning om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder, falder det ikke åbenbart uden for Kommissionens beføjelse til at fremsætte et forslag til EU-retsakt med henblik på gennemførelsen af traktaterne, jf. forordningens artikel 4, stk. 2, litra b).

    (9)

    Derudover er der i overensstemmelse med forordningens artikel 3, stk. 2, blevet dannet en borgerkomité og udpeget kontaktpersoner, og forslaget til borgerinitiativ er ikke utilstedeligt, uunderbygget eller af chikanøs karakter og heller ikke åbenbart i strid med Unionens værdier som fastsat i artikel 2 i traktaten om Den Europæiske Union.

    (10)

    Forslaget til borgerinitiativ »Respekt for retsstatsprincippet i EU« bør derfor registreres —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    1.   Forslaget til borgerinitiativ »Respekt for retsstatsprincippet i EU« registreres hermed.

    2.   Støttetilkendegivelser til dette forslag til borgerinitiativ kan indsamles på grundlag af en forståelse af, at forslaget har til formål at udvirke forslag fra Kommissionen til retsakter:

    med henblik på foranstaltninger om, hvordan der foretages en objektiv og upartisk evaluering af nationale myndigheders gennemførelse af Unionens politikker vedrørende området med frihed, sikkerhed og retfærdighed

    med henblik på ændring af Rådets forordning om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder.

    Artikel 2

    Denne afgørelse træder i kraft den 8. april 2019.

    Artikel 3

    Denne afgørelse er rettet til initiativtagerne (medlemmerne af borgerkomitéen) til forslaget til borgerinitiativet »Respekt for retsstatsprincippet i EU«, som repræsenteres ved Pier Virgilio Dastoli og Marco Cappato, der fungerer som kontaktpersoner.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 3. april 2019.

    På Kommissionens vegne

    Frans TIMMERMANS

    Førstenæstformand


    (1)  EUT L 65 af 11.3.2011, s. 1.

    (2)  Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 af 15. februar 2007 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (EUT L 53 af 22.2.2007, s. 1).


    Top