EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1324

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse (EU) 2017/1324 af 4. juli 2017 om Unionens deltagelse i partnerskabet for forskning og innovation i Middelhavsområdet (PRIMA), der iværksættes i fællesskab af flere medlemsstater

EUT L 185 af 18.7.2017, p. 1–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 09/05/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/1324/oj

18.7.2017   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 185/1


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2017/1324

af 4. juli 2017

om Unionens deltagelse i partnerskabet for forskning og innovation i Middelhavsområdet (PRIMA), der iværksættes i fællesskab af flere medlemsstater

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 185 og artikel 188, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

efter den almindelige lovgivningsprocedure (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I sin meddelelse af 3. marts 2010 med titlen »Europa 2020 — En strategi for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst« understregede Kommissionen, at der skal skabes gunstige vilkår for investeringer i viden og innovation for at opnå intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst i Unionen. Både Europa-Parlamentet og Rådet har godkendt denne strategi.

(2)

De Forenede Nationers Generalforsamling anerkendte ved sine resolutioner af 28. juli 2010 og 18. december 2013 retten til sikkert og rent drikkevand og sanitet som en menneskeret, der er afgørende for at kunne få fuldt udbytte af livet. Den opfordrede også til gradvis realisering af menneskeretten til sikkert drikkevand og understregede internationalt samarbejdes vigtige rolle i denne sammenhæng.

(3)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 (3) fastlagde rammeprogrammet for forskning og innovation (2014-2020) (»Horisont 2020«). Horisont 2020 har til formål at opnå en større indvirkning på forskning og innovation ved at bidrage til at styrke offentlig-offentlige partnerskaber, herunder gennem Unionens deltagelse i programmer, der iværksættes af flere medlemsstater, med henblik på bæredygtig udvikling.

(4)

Offentlig-offentlige partnerskaber bør sigte mod at udvikle tættere samspil, øge koordineringen og undgå unødig overlapning med EU-forskningsprogrammer og internationale, nationale og regionale forsknings- og innovationsprogrammer og bør fuldt ud overholde de generelle principper i Horisont 2020 med sigte på at styrke forskning og innovation for at bidrage til bæredygtig udvikling, navnlig principperne vedrørende åbenhed og gennemsigtighed.

(5)

I overensstemmelse med artikel 19, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1291/2013 skal forsknings- og innovationsaktiviteter, der gennemføres inden for rammerne af partnerskabet for forskning og innovation i Middelhavsområdet (PRIMA), udelukkende være rettet mod civile anvendelsesformål.

(6)

Forordning (EU) nr. 1291/2013 identificerede »fødevaresikkerhed, bæredygtigt landbrug og skovbrug, havforskning og forskning i indre vandveje og bioøkonomien« og »klimaindsats, miljø, ressourceeffektivitet og råstofforsyning« som to af de prioriterede samfundsmæssige udfordringer, der skal løftes med støtte til investeringer i forskning og innovation. Ligeledes anerkendes det i forordning (EU) nr. 1291/2013, at forsknings- og innovationsaktiviteter rettet mod disse udfordringer skal gennemføres både på EU-plan og på internationalt plan i betragtning af klimaets og miljøets skala, kompleksitet og tværnationale og globale karakter samt den internationale dimension af fødevare- og landbrugsforsyningskæden.

(7)

I forordning (EU) nr. 1291/2013 anerkendes det, at internationalt samarbejde med tredjelande er nødvendigt for at løfte fælles udfordringer effektivt. Internationalt samarbejde inden for forskning og innovation er et vigtigt element i Unionens globale forpligtelser og spiller en vigtig rolle i Unionens partnerskab med de europæiske naboskabslande. I denne forbindelse er Middelhavsområdet af strategisk betydning for Unionen set ud fra en politisk, økonomisk, kulturel, videnskabelig og miljømæssig synsvinkel.

(8)

For at sikre overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1290/2013 (4) bør aktioner, der falder ind under denne afgørelses anvendelsesområde, respektere de grundlæggende rettigheder og overholde de principper, som er anerkendt navnlig i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder. Sådanne aktioner bør være i overensstemmelse med alle retlige forpligtelser i henhold til international ret, EU-retten, bl.a. relevante kommissionsafgørelser såsom Kommissionens meddelelse af 28. juni 2013 (5), og etiske principper, herunder undgåelse af at krænke forskningsintegriteten.

(9)

I sin meddelelse af 7. juni 2016 om oprettelsen af en ny ramme for partnerskaber med tredjelande som led i den europæiske dagsorden for migration understregede Kommissionen behovet for, at alle politikker, herunder forskning og innovation, anvendes til at imødegå de underliggende årsager til migration gennem en ny samarbejdsmodel, der inddrager private investorer, samt til behovet for at geare begrænsede budgetmidler og at fokusere på små og mellemstore virksomheder (SMV'er) og bæredygtig infrastruktur.

(10)

PRIMA har til formål at gennemføre et fælles program for at fremme forsknings- og innovationskapacitet og udvikle viden og fælles innovative løsninger til at forbedre effektiviteten, sikkerheden og bæredygtigheden af agrofødevaresystemer og af integreret vandforsyning og -forvaltning i Middelhavsområdet. PRIMA bør bidrage til at nå de nyligt aftalte mål for bæredygtig udvikling og til den kommende EU-strategi for bæredygtig udvikling samt til målene i Parisaftalen.

(11)

Integreret vandforsyning og -forvaltning, herunder genbrug og behandling af vand, betyder, at alle de forskellige former for anvendelse af vandressourcer tages i betragtning.

(12)

Et bæredygtigt agrofødevaresystem bør sigte mod at imødekomme borgernes og miljøets krav til sikre, sunde og økonomisk overkommelige fødevarer og mod at gøre fødevare- og foderforarbejdning, -distribution og -forbrug mere bæredygtige med henblik på at minimere fødevaretab og agrofødevareaffald.

(13)

For så vidt angår vandressourcer og agrofødevaresystemer er åben, demokratisk og deltagerorienteret forvaltning af afgørende betydning for at sikre, at de mest omkostningseffektive løsninger gennemføres til gavn for hele samfundet.

(14)

For at sikre at de tredjelande, som ikke er associeret med Horisont 2020, nemlig Algeriet, Egypten, Jordan, Libanon og Marokko, deltager i PRIMA, er der behov for internationale aftaler om videnskabeligt og teknologisk samarbejde mellem Unionen og disse tredjelande, så de bliver omfattet af det retsgrundlag, som oprettes med denne afgørelse.

(15)

I overensstemmelse med målene for Horisont 2020 bør enhver anden medlemsstat og ethvert andet tredjeland, som er associeret med Horisont 2020, være berettiget til at deltage i PRIMA, hvis landet forpligter sig til at bidrage til finansieringen af PRIMA og til at træffe de lovgivningsmæssige, reguleringsmæssige, administrative og andre foranstaltninger, der er nødvendige for at beskytte Unionens finansielle interesser.

(16)

For at sikre den fælles implementering af PRIMA bør der etableres en implementeringsstruktur (»PRIMA-IS«). PRIMA-IS bør være modtager af Unionens finansielle bidrag og bør sikre, at PRIMA implementeres effektivt og gennemsigtigt.

(17)

For at opfylde målene med PRIMA bør det være muligt for ethvert andet tredjeland, som ikke er associeret med Horisont 2020, navnlig landene i det sydlige Middelhavsområde, at deltage, hvis landet forpligter sig til at bidrage til finansieringen af PRIMA, og hvis PRIMA-IS godkender dets deltagelse. Landets deltagelse bør også fastlægges i den relevante internationale aftale om videnskabeligt og teknologisk samarbejde mellem dette tredjeland og Unionen.

(18)

Unionens finansielle bidrag bør forudsætte, at deltagerlandene formelt giver tilsagn om at bidrage til finansieringen af PRIMA, og at disse tilsagn opfyldes og gennemføres i overensstemmelse med denne afgørelse. Deltagerlandene bør have fleksibilitet til at vælge at bidrage finansielt til PRIMA-IS med henblik på at finansiere indirekte aktioner og dermed opnå en høj grad af finansiel integration. Deltagerlandene bør endvidere bidrage finansielt eller i form af naturalier til aktiviteter, som gennemføres uden Unionens finansielle bidrag, og til den del af PRIMA-IS's administrationsbudget, der ikke dækkes af Unionens finansielle bidrag. Den periode, hvor deltagerlandene skal yde deres bidrag, bør være klart defineret.

(19)

Der bør fastlægges et loft for Unionens finansielle bidrag til PRIMA med finansiering fra Horisont 2020. Under dette loft bør Unionens finansielle bidrag svare til deltagerlandenes bidrag til PRIMA for at opnå en stor løftestangseffekt og sikre en stærkere integration af deltagerlandenes programmer. Det bør være muligt at anvende en begrænset del af Unionens finansielle bidrag til at dække PRIMA-IS's administrationsomkostninger. Der bør sikres effektiv forvaltning af PRIMA, og de administrative omkostninger bør holdes på et så lavt niveau som muligt.

(20)

For at undgå en langvarig implementering af PRIMA bør der fastsættes en frist for iværksættelsen af de sidste aktiviteter, som skal finansieres, herunder de sidste indkaldelser af forslag.

(21)

PRIMA-aktiviteterne bør være i overensstemmelse med målene og prioriteterne for forskning og innovation i Horisont 2020 og med de generelle principper og betingelser i artikel 26 i forordning (EU) nr. 1291/2013. PRIMA bør tage højde for definitionerne fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling vedrørende det teknologiske modenhedsniveau i klassificeringen af teknologisk forskning, produktudvikling og demonstrationsaktiviteter.

(22)

PRIMA bør støtte alle former for forsknings- og innovationsaktiviteter, herunder forsknings-, udviklings- og innovationsprojekter, innovative demonstrations- og pilotanlæg, kapacitetsopbygning, uddannelse, oplysnings- og formidlingsaktioner samt forskeres mobilitet, og omfatte en bred vifte af teknologiske modenhedsniveauer og sikre en passende balance mellem små og store projekter.

(23)

Med henblik på større indvirkning bør der tilstræbes sammenhæng mellem PRIMA og andre forsknings- og innovationsprojekter inden for rammerne af Horisont 2020 såsom videns- og innovationsfællesskabet for fødevarer (»Food KIC«) under Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi eller andre EU-instrumenter såsom det europæiske naboskabs- og partnerskabsinstrument, og mulige overlapninger bør undgås.

(24)

PRIMA bør implementeres på grundlag af årlige arbejdsplaner, der fastlægger de aktiviteter, der skal gennemføres i et givet år. PRIMA-IS bør regelmæssigt overvåge resultaterne af indkaldelser af forslag og de aktioner, som den finansierer, og vurdere, i hvilken grad videnskabelige emner, forventet indvirkning og overtegning med hensyn til forslag over tærsklen, som ikke kunne finansieres, er tilstrækkeligt imødegået. I begrundede tilfælde bør PRIMA-IS gennemføre korrigerende aktioner ved at ændre den årlige arbejdsplan eller i efterfølgende årlige arbejdsplaner.

(25)

For at nå målene i PRIMA bør PRIMA-IS primært yde finansiel støtte i form af tilskud til deltagere i aktioner finansieret af PRIMA-IS. Disse aktioner bør udvælges efter åbne indkaldelser af konkurrerende forslag under PRIMA-IS's ansvar.

(26)

Barrierer, der hindrer nytilkomnes deltagelse i PRIMA-aktiviteter, bør overvåges og imødegås.

(27)

I bestræbelserne på at nå PRIMA's mål og i overensstemmelse med de gældende regler og principper såsom princippet om videnskabelig topkvalitet bør PRIMA-IS gennem den årlige arbejdsplan sigte mod, at en passende del af dens finansiering, omkring 25 % af Unionens finansielle bidrag, som afspejler de tilsagn, som partnerlandene i Middelhavsområdet har givet over for PRIMA, ydes til retlige enheder, som er etableret i udpegede tredjelande, der betragtes som deltagerlande.

(28)

Forslagsindkaldelser, der forvaltes af PRIMA-IS, bør også offentliggøres på den fælles deltagerportal og via andre elektroniske formidlingsmetoder under Horisont 2020, som forvaltes af Kommissionen.

(29)

PRIMA-IS bør gøre oplysninger om gennemførelse af de aktioner, der finansieres, offentligt tilgængelige.

(30)

Unionens finansielle bidrag bør forvaltes i overensstemmelse med princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning og med reglerne om indirekte forvaltning, der er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (6) og Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1268/2012 (7).

(31)

For at beskytte Unionens finansielle interesser bør Kommissionen have ret til at indstille, nedsætte eller tilbageholde Unionens finansielle bidrag, hvis PRIMA implementeres utilstrækkeligt, delvist eller forsinket, eller hvis deltagerlandene ikke bidrager eller bidrager delvist eller forsinket til finansieringen af PRIMA.

(32)

I overensstemmelse med Horisont 2020's overordnede mål om at opnå større forenkling bør regelsæt, der afviger fra Horisont 2020's regelsæt, undgås. Deltagelse i indirekte aktioner, der finansieres af PRIMA-IS, sker derfor i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1290/2013. På grund af PRIMA's enestående mål og specifikke operationelle behov er det imidlertid nødvendigt at fastsætte et begrænset antal undtagelser i overensstemmelse med nævnte forordnings artikel 1, stk. 3.

(33)

For at tage højde for de særlige forhold, som følger af PRIMA's geografiske rækkevidde, er undtagelser fra artikel 9, stk. 1, litra b), og stk. 3, i forordning (EU) nr. 1290/2013 nødvendige for at tilpasse minimumsbetingelserne for at kunne deltage i indirekte aktioner. Med henblik på tilpasning til de særlige forhold i forbindelse med PRIMA bør det mindste antal deltagere som en undtagelse til artikel 9, stk. 1, litra b), i forordning (EU) nr. 1290/2013 navnlig være tre retlige enheder etableret i tre forskellige deltagerlande, hvilket vil fremme et afbalanceret Euro-Middelhavs-samarbejde. En undtagelse til artikel 9, stk. 3, i forordning (EU) nr. 1290/2013 er også nødvendig for at sikre, at minimumsbetingelserne for deltagelse i indirekte aktioner ikke diskriminerer enheder etableret i tredjelande, der er deltagerlande.

(34)

Undtagelser fra artikel 10, stk. 1 og 2, i forordning (EU) nr. 1290/2013 er nødvendige for at sikre, at det som hovedregel kun er retlige enheder, som er etableret i et deltagerland eller oprettet i henhold til EU-retten, eller internationale organisationer af europæisk interesse, der er støtteberettigede. PRIMA-IS bør dog også kunne finansiere støttemodtagere, der er etableret i et land, som ikke er et deltagerland, forudsat at PRIMA-IS betragter en sådan deltagelse som afgørende, eller hvis der ydes finansiering i henhold til en international aftale eller ordning. Sådanne enheders deltagelse bør overvåges af PRIMA-IS.

(35)

Med henblik på forenkling bør den administrative byrde stå i nøje forhold til de forventelige virkninger for alle parter. Dobbeltrevision og uforholdsmæssig byrdefuld dokumentation eller rapportering bør undgås. Når der foretages revisioner, bør der om nødvendigt tages hensyn til de nationale programmers særlige forhold.

(36)

Revisioner af modtagere af EU-midler, der tildeles i henhold til denne afgørelse, bør sikre, at den administrative byrde nedbringes i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1291/2013.

(37)

Unionens finansielle interesser bør beskyttes ved hjælp af forholdsmæssigt afpassede foranstaltninger i hele udgiftscyklussen, herunder forebyggelse, påvisning og undersøgelse af uregelmæssigheder, tilbagesøgning af tabte, uberettiget udbetalte eller ukorrekt anvendte midler og efter omstændighederne ved anvendelse af administrative sanktioner i overensstemmelse med forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012.

(38)

Kommissionen bør under hensyntagen til deltagerlandenes synspunkter og de synspunkter, som en lang række interesserede parter har givet udtryk for, foretage en foreløbig evaluering til vurdering af navnlig PRIMA's kvalitet og effektivitet og fremskridtene med opfyldelsen af de fastlagte målsætninger samt en afsluttende evaluering og bør udarbejde rapporter om disse evalueringer.

(39)

På anmodning fra Kommissionen bør PRIMA-IS og deltagerlandene indsende alle de oplysninger, som Kommissionen har behov for til rapporterne om evaluering af PRIMA, og bør i denne forbindelse tilskyndes til at anvende et harmoniseret format.

(40)

Målet for denne afgørelse er at styrke integrationen og tilpasningen af forsknings- og innovationssystemer og -aktiviteter i Middelhavslande inden for agrofødevaresystemer for at gøre dem bæredygtige samt inden for integreret vandforsyning og -forvaltning. Omfanget af den forskning og innovation, som er nødvendig for at løfte udfordringerne i Middelhavsområdet, er enormt på grund af den systemiske karakter af de væsentligste flaskehalse. Forskning og innovation har et komplekst og tværfagligt anvendelsesområde og kræver en grænseoverskridende tilgang med flere aktører. Et samarbejde med en lang række deltagerlande kan bidrage til at øge det nødvendige omfang og anvendelsesområde ved at samle finansielle og intellektuelle ressourcer. Målet for denne afgørelse kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men kan ved at integrere nationale tiltag i en konsekvent EU-strategi, ved at samle fragmenterede nationale forsknings- og innovationsprogrammer, ved at bidrage til at udarbejde fælles forsknings- og finansieringsstrategier på tværs af nationale grænser og ved at opnå den kritiske masse af aktører og investeringer bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne afgørelse ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

(41)

Unionen bør derfor deltage i PRIMA —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Deltagelse i PRIMA

1.   Unionen deltager i partnerskabet for forskning og innovation i Middelhavsområdet (»PRIMA«), der iværksættes i fællesskab af Cypern, Frankrig, Grækenland, Israel, Italien, Kroatien, Luxembourg, Malta, Portugal, Slovenien, Spanien, Tunesien, Tyrkiet og Tyskland (»deltagerlandene«) i overensstemmelse med betingelserne i denne afgørelse.

2.   Algeriet, Egypten, Jordan, Libanon og Marokko bliver deltagerlande, forudsat at der indgås internationale aftaler om videnskabeligt og teknologisk samarbejde med Unionen, der fastlægger vilkårene og betingelserne for deres deltagelse i PRIMA.

3.   Alle medlemsstater og tredjelande associeret med Horisont 2020 udover dem, som er nævnt i denne artikels stk. 1, kan deltage i PRIMA, forudsat at de opfylder betingelsen i artikel 4, stk. 1, litra c), og overholder navnlig artikel 11, stk. 5.

Medlemsstater og tredjelande associeret med Horisont 2020, der opfylder de i første afsnit omhandlede betingelser, betragtes som deltagerlande med henblik på denne afgørelse.

4.   Alle tredjelande, der ikke er associeret med Horisont 2020, udover dem, som er nævnt i denne artikels stk. 2, kan deltage i PRIMA, forudsat at:

a)

de opfylder betingelsen i artikel 4, stk. 1, litra c), og overholder navnlig artikel 11, stk. 5

b)

PRIMA's implementeringsstruktur (»PRIMA-IS«) godkender deres deltagelse i PRIMA efter at have undersøgt relevansen af deres deltagelse med henblik på at nå PRIMA's mål, og

c)

de indgår en international aftale om videnskabeligt og teknologisk samarbejde med Unionen, der fastlægger vilkårene og betingelserne for deres deltagelse i PRIMA.

Tredjelande, der opfylder de i første afsnit omhandlede betingelser, betragtes som deltagerlande med henblik på denne afgørelse.

Artikel 2

PRIMA's mål

1.   I overensstemmelse med prioriteterne i Horisont 2020 er PRIMA's overordnede mål at opbygge forsknings- og innovationskapacitet og at udvikle viden og fælles innovative løsninger til agrofødevaresystemer for at gøre dem bæredygtige og til integreret vandforsyning og -forvaltning i Middelhavsområdet, at gøre disse systemer og denne forsyning og forvaltning mere modstandsdygtige over for klimaændringer samt mere virkningsfulde, omkostningseffektive og miljømæssigt og socialt bæredygtige og at bidrage til at løse problemer relateret til vandknaphed, fødevaresikkerhed, ernæring, sundhed, trivsel og migration på et tidligt stade.

2.   For at bidrage til de overordnede mål, jf. stk. 1, skal PRIMA opfylde følgende specifikke mål:

a)

formulering af en langsigtet fælles strategisk dagsorden for agrofødevaresystemer for at gøre dem bæredygtige og for integreret vandforsyning og -forvaltning

b)

fokus i relevante nationale forsknings- og innovationsprogrammer på gennemførelse af den strategiske dagsorden

c)

inddragelse af alle relevante offentlige og private aktører i gennemførelsen af den strategiske dagsorden ved at samle viden og finansielle ressourcer for at opnå den nødvendige kritiske masse

d)

styrkelse af kapaciteten til forsknings- og innovationsfinansiering og af gennemførelseskapaciteten for alle involverede aktører, herunder SMV'er, den akademiske verden, ikkestatslige organisationer og lokale forskningscentre.

Artikel 3

Unionens finansielle bidrag til PRIMA

1.   Unionens finansielle bidrag, herunder EFTA-bevillinger, skal svare til deltagerlandenes bidrag til PRIMA. Unionens finansielle bidrag må ikke overstige 220 000 000 EUR.

2.   Unionens finansielle bidrag, jf. denne artikels stk. 1, udbetales over bevillingerne i Unionens almindelige budget, som tildeles de relevante parter i særprogrammet til gennemførelse af Horisont 2020 etableret ved Rådets afgørelse 2013/743/EU (8), og navnlig over del II »Industrielt lederskab« og del III »Samfundsmæssige udfordringer« i overensstemmelse med artikel 58, stk. 1, litra c), nr. vi), og artikel 60 og 61 i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012.

3.   Unionens finansielle bidrag, jf. denne artikels stk. 1, skal anvendes af PRIMA-IS til at:

a)

finansiere de aktiviteter, der er omhandlet i artikel 6, stk. 1, litra a)

b)

dække PRIMA-IS's administrationsomkostninger op til højst 6 % af Unionens finansielle bidrag, jf. denne artikels stk. 1.

Artikel 4

Betingelser for Unionens finansielle bidrag til PRIMA

1.   Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, er betinget af følgende:

a)

at deltagerlandene dokumenterer, at PRIMA er oprettet i overensstemmelse med denne afgørelse

b)

at deltagerlandene eller organisationer udpeget af deltagerlandene udpeger en enhed med status som juridisk person som omhandlet i artikel 58, stk. 1, litra c), nr. vi), i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 som PRIMA-IS, der er ansvarlig for at implementere PRIMA effektivt, for at modtage, tildele og overvåge Unionens finansielle bidrag, jf. denne afgørelses artikel 3, stk. 1, samt deltagerlandenes bidrag, hvor dette er relevant, og for at sikre, at der iværksættes alle nødvendige aktioner for at nå PRIMA's mål

c)

at hvert deltagerland forpligter sig til at bidrage til finansieringen af PRIMA med et tilstrækkeligt bidrag fra nationale ressourcer, der er relevante for PRIMA's mål

d)

at PRIMA-IS dokumenterer sin kapacitet til at implementere PRIMA, herunder at modtage, tildele og overvåge Unionens finansielle bidrag, jf. denne afgørelses artikel 3, stk. 1, i forbindelse med indirekte forvaltning af Unionens budget i overensstemmelse med artikel 58, 60 og 61 i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012

e)

at der oprettes en effektiv forvaltningsmodel for PRIMA i overensstemmelse med artikel 12

f)

at PRIMA-IS efter at have opnået Kommissionens godkendelse vedtager de fælles principper, der er omhandlet i artikel 6, stk. 9.

2.   Under implementeringen af PRIMA er Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, også betinget af følgende:

a)

at PRIMA-IS gennemfører målene i artikel 2 og aktiviteterne i artikel 6

b)

at der opretholdes en hensigtsmæssig og effektiv forvaltningsmodel i overensstemmelse med artikel 12

c)

at PRIMA-IS opfylder rapporteringskravene i artikel 60, stk. 5, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012

d)

at deltagerlandene opfylder de forpligtelser, der er omhandlet i denne artikels stk. 1, litra c).

3.   Kommissionen vurderer, om deltagerlandene opfylder deres forpligtelser, navnlig via de første to årlige arbejdsplaner. Efter denne vurdering kan Unionens maksimale finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, revideres i overensstemmelse med artikel 9.

Artikel 5

Deltagerlandenes bidrag til PRIMA

1.   Deltagerlandene yder eller foranstalter, at deres nationale finansieringsorganer yder finansielle bidrag eller bidrag i form af naturalier på mindst 220 000 000 EUR i perioden fra den 7. august 2017 til den 31. december 2028.

2.   Deltagerlandenes bidrag skal bestå af følgende:

a)

hvor det er relevant, finansielle bidrag til PRIMA-IS med henblik på at finansiere indirekte aktioner, jf. artikel 6, stk. 1, litra a)

b)

finansielle bidrag eller bidrag i form af naturalier til gennemførelse af aktiviteter, jf. artikel 6, stk. 1, litra b), og

c)

finansielle bidrag eller bidrag i form af naturalier til den del af PRIMA-IS's administrationsbudget, der ikke dækkes af Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 3, litra b).

3.   Bidrag i form af naturalier, jf. denne artikels stk. 2, litra b), består af omkostninger afholdt af deltagerlandene i forbindelse med gennemførelse af aktiviteter, jf. artikel 6, stk. 1, litra b), med fradrag af Unionens eventuelle direkte eller indirekte finansielle bidrag til disse omkostninger.

4.   Bidrag i form af naturalier, jf. stk. 2, litra c), består af omkostninger afholdt af deltagerlandene i forbindelse med PRIMA-IS's administrationsbudget med fradrag af Unionens eventuelle direkte eller indirekte finansielle bidrag til disse omkostninger.

5.   Med henblik på værdiansættelse af bidrag i form af naturalier, jf. stk. 2, litra b) og c), bestemmes omkostningerne i overensstemmelse med almindelig regnskabspraksis i de relevante deltagerlande eller de nationale finansieringsorganer, de gældende regnskabsstandarder i det deltagerland, hvor de relevante nationale finansieringsorganer er etableret, og de gældende internationale regnskabsstandarder (IAS- og IFRS-standarder). Omkostningerne attesteres af en uafhængig revisor udpeget af deltagerlandene eller de relevante nationale finansieringsorganer. Såfremt der opstår usikkerhed i forbindelse med attesteringen, kan PRIMA-IS verificere værdiansættelsesmetoden. Hvis der fortsat er usikkerhed, kan PRIMA-IS foretage en revision af værdiansættelsesmetoden.

6.   Bidrag, der er omhandlet i denne artikels stk. 2, litra a), b) og c), og som tæller som bidrag fra deltagerlande, ydes efter vedtagelsen af den årlige arbejdsplan. Hvis den årlige arbejdsplan vedtages i det referenceår, der er omhandlet i artikel 6, stk. 2, kan de i nærværende artikels stk. 2, litra c), omhandlede bidrag, der tæller som bidrag fra deltagerlande, og som indgår i den årlige arbejdsplan, omfatte bidrag fra 1. januar i det pågældende år. De i nærværende artikels stk. 2, litra c), omhandlede bidrag, der tæller som bidrag fra deltagerlande, og som indgår i den første årlige arbejdsplan, kan dog omfatte bidrag, der er ydet efter den 7. august 2017.

Artikel 6

Aktiviteter og implementering af PRIMA

1.   PRIMA støtter en lang række forsknings- og innovationsaktiviteter, der beskrives i dets årlige arbejdsplan, ved hjælp af:

a)

indirekte aktioner, jf. forordning (EU) nr. 1290/2013 og (EU) nr. 1291/2013, finansieret af PRIMA-IS i overensstemmelse med denne afgørelses artikel 7, primært i form af tilskud efter tværnationale åbne indkaldelser af konkurrerende forslag arrangeret af PRIMA-IS, herunder:

i)

forsknings- og innovationsaktioner samt innovationsaktioner

ii)

koordinerings- og støtteaktioner med fokus på formidling og opsøgende arbejde for at fremme PRIMA, så det får den størst mulige virkning

b)

aktiviteter, der finansieres af deltagerlandene uden Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, og som består af:

i)

aktiviteter, der udvælges efter tværnationale åbne indkaldelser af konkurrerende forslag arrangeret af PRIMA-IS og forvaltes af de nationale finansieringsorganer under deltagerlandenes nationale programmer, idet den finansielle støtte primært ydes i form af tilskud

ii)

aktiviteter under deltagerlandenes nationale programmer, herunder tværnationale projekter.

2.   PRIMA implementeres på grundlag af årlige arbejdsplaner, som omfatter aktiviteter, der skal iværksættes for perioden fra den 1. januar til den 31. december i et givet år (»referenceår«). PRIMA-IS vedtager de årlige arbejdsplaner senest den 31. marts i referenceåret, efter at der er opnået Kommissionens godkendelse. I forbindelse med vedtagelsen af de årlige arbejdsplaner handler både PRIMA-IS og Kommissionen uden unødig forsinkelse. PRIMA-IS offentliggør den årlige arbejdsplan.

3.   Aktiviteterne i stk. 1, litra a) og b), må først iværksættes i referenceåret og først efter vedtagelsen af den årlige arbejdsplan for det pågældende år.

4.   Hvis den årlige arbejdsplan vedtages i løbet af referenceåret, kan Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, anvendes til refusion af administrationsomkostninger, som PRIMA-IS har haft fra den 1. januar i det pågældende referenceår i overensstemmelse med den årlige arbejdsplan. Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, kan dog anvendes til refusion af administrationsomkostninger, som PRIMA-IS har haft fra den 7. august 2017 i overensstemmelse med den første årlige arbejdsplan.

5.   Aktiviteter må kun finansieres under PRIMA, hvis de fremgår af den årlige arbejdsplan. Den årlige arbejdsplan skelner mellem aktiviteterne i denne artikels stk. 1, litra a), aktiviteterne i denne artikels stk. 1, litra b), og PRIMA-IS's administrationsomkostninger. Den skal fastlægge deres skønnede udgifter samt budgettildelingen til aktiviteter, der finansieres med Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, og til aktiviteter, der finansieres af deltagerlandene uden Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1. Den årlige arbejdsplan skal også omfatte også den skønnede værdi af deltagerlandenes bidrag i form af naturalier, jf. artikel 5, stk. 2, litra b).

6.   I ændrede årlige arbejdsplaner for et referenceår og årlige arbejdsplaner for efterfølgende referenceår tages der hensyn til resultaterne af tidligere indkaldelser af forslag. De imødegår så vidt muligt utilstrækkelig dækning af videnskabelige emner, navnlig emner, der i første omgang var genstand for aktiviteter under stk. 1, litra b), og som ikke kunne finansieres tilstrækkeligt.

7.   De sidste aktiviteter, som skal finansieres, herunder de sidste indkaldelser af forslag under de relevante årlige arbejdsplaner, iværksættes senest den 31. december 2024. I behørigt begrundede tilfælde kan de iværksættes senest den 31. december 2025.

8.   De aktiviteter, som deltagerlandene skal finansiere uden Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, må kun medtages i den årlige arbejdsplan efter et positivt resultat af deres eksterne uafhængige vurdering med hensyn til PRIMA's mål i et internationalt peer review arrangeret af PRIMA-IS.

9.   Aktiviteter i den årlige arbejdsplan, som finansieres af deltagerlandene uden Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, gennemføres i overensstemmelse med fælles principper, som skal vedtages af PRIMA-IS efter at have opnået Kommissionens godkendelse. I de fælles principper skal der tages højde for principperne i denne afgørelse, i afsnit VI i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og i forordning (EU) nr. 1290/2013, navnlig principperne om ligebehandling, gennemsigtighed, uafhængig peer review-evaluering og udvælgelse. PRIMA-IS skal efter at have opnået Kommissionens godkendelse også vedtage kravene for deltagerlandenes rapportering til PRIMA-IS, herunder med hensyn til indikatorer, der er indført i hver af disse aktiviteter.

10.   Aktiviteterne i stk. 1, litra b), nr. i), skal ud over de fælles principper i stk. 9 opfylde følgende betingelser:

a)

Forslagene skal vedrøre tværnationale projekter med deltagelse af mindst tre uafhængige retlige enheder, som er etableret i tre forskellige lande, der på tidspunktet for udløbet af indsendelsesfristen for den relevante indkaldelse af forslag betragtes som deltagerlande i henhold til denne afgørelse, hvoraf:

i)

mindst én er etableret i en medlemsstat eller et tredjeland, der er associeret med Horisont 2020, og som ikke er omfattet af nr. ii), og

ii)

mindst én er etableret i et tredjeland, der er nævnt i artikel 1, stk. 2, eller i et tredjeland, som grænser op til Middelhavet.

b)

Forslagene udvælges efter tværnationale indkaldelser af forslag og evalueres med bistand fra mindst tre uafhængige eksperter på grundlag af følgende tildelingskriterier: topkvalitet, virkning og gennemførelsens kvalitet og effektivitet.

c)

Forslagene prioriteres efter evalueringsresultaterne. Udvælgelsen foretages af PRIMA-IS og bør følge den nævnte prioritering. Deltagerlandene aftaler en passende finansieringsmåde, der giver mulighed for at finansiere så mange forslag over tærsklen som muligt på grundlag af denne prioritering, navnlig ved at tilvejebringe reservebeløb til de nationale bidrag til indkaldelser af forslag. Hvis et eller flere projekter ikke kan finansieres, kan de projekter, der følger umiddelbart efter i prioriteringen, udvælges.

11.   PRIMA-IS overvåger og rapporterer til Kommissionen om gennemførelsen af alle aktiviteter i den årlige arbejdsplan.

12.   I al kommunikation og enhver publikation, som vedrører aktiviteterne under PRIMA, og som udarbejdes i samarbejde med PRIMA, uanset om afsenderen er PRIMA-IS, et deltagerland eller dets nationale finansieringsorganer eller deltagerne i en aktivitet, markeres aktiviteten (tillige) med følgende ordlyd: »[aktivitetens betegnelse] indgår i PRIMA-programmet, der støttes af Den Europæiske Union«.

Artikel 7

Regler for deltagelse og formidling

1.   PRIMA-IS betragtes som et finansieringsorgan som defineret i forordning (EU) nr. 1290/2013 og yder finansiel støtte til indirekte aktioner, jf. denne afgørelses artikel 6, stk. 1, litra a), i overensstemmelse med reglerne i nævnte forordning med forbehold af undtagelserne i nærværende artikel.

2.   Som undtagelse til artikel 9, stk. 1, litra b), i forordning (EU) nr. 1290/2013 er det mindste antal deltagere tre retlige enheder etableret i tre forskellige lande, der på tidspunktet for udløbet af indsendelsesfristen for den relevante indkaldelse af forslag betragtes som deltagerlande i henhold til denne afgørelse, hvoraf:

a)

mindst én er etableret i en medlemsstat eller et tredjeland, der er associeret med Horisont 2020, og som ikke er omfattet af litra b), og

b)

mindst én er etableret i et tredjeland, der er nævnt i artikel 1, stk. 2, eller i et tredjeland, som grænser op til Middelhavet.

3.   Som undtagelse til artikel 9, stk. 3, i forordning (EU) nr. 1290/2013 skal minimumsbetingelsen i behørigt begrundede tilfælde som fastlagt i den årlige arbejdsplan være deltagelse af én retlig enhed etableret i et deltagerland i henhold til denne afgørelse på tidspunktet for udløbet af indsendelsesfristen for den relevante indkaldelse af forslag.

4.   Som undtagelse til artikel 10, stk. 1 og 2, i forordning (EU) nr. 1290/2013 er følgende deltagere berettiget til finansiering gennem PRIMA-IS:

a)

retlige enheder, der er etableret i et deltagerland, eller som er oprettet i henhold til EU-retten

b)

internationale organisationer af europæisk interesse som defineret i artikel 2, stk. 1, nr. 12), i forordning (EU) nr. 1290/2013.

5.   PRIMA-IS kan yde finansieringsbidrag til en deltagende international organisation eller en deltagende retlig enhed etableret i et land, der ikke er et deltagerland, som ikke er støtteberettiget i henhold til stk. 4, hvis mindst én af følgende betingelser er opfyldt:

a)

deltagelsen anses af PRIMA-IS som afgørende for gennemførelsen af aktionen

b)

denne form for finansiering fastsættes i en bilateral aftale om videnskabeligt og teknologisk samarbejde eller i andre aftaler mellem Unionen og den internationale organisation eller, for enheder etableret i et land, der ikke er et deltagerland, det land, som den retlige enhed er etableret i.

6.   Uden at det berører forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012, delegeret forordning (EU) nr. 1268/2012 eller forordning (EU) nr. 1290/2013, kan det i den gældende modeltilskudsaftale fastsættes, at også retlige enheder, som er etableret i lande, der ikke er deltagerlande, og som modtager finansiering fra PRIMA-IS, skal stille tilstrækkelige finansielle garantier.

7.   Uden at det berører forordning (EU) nr. 1290/2013 og under hensyntagen til de særlige forhold i forbindelse med PRIMA, kan PRIMA-IS i de årlige arbejdsplaner indføre en yderligere betingelse for deltagelse, der er rettet mod den type enheder, der kan fungere som koordinatorer for indirekte aktioner.

Artikel 8

Aftaler mellem Unionen og PRIMA-IS

1.   Med forbehold af en positiv forudgående vurdering af PRIMA-IS i overensstemmelse med artikel 61, stk. 1, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og fastlæggelse af passende finansielle garantier i overensstemmelse med nævnte forordnings artikel 58, stk. 1, litra c), nr. vi), indgår Kommissionen på vegne af Unionen en delegationsaftale og aftaler om årlig overførsel af midler med PRIMA-IS.

2.   Delegationsaftalen, jf. denne artikels stk. 1, indgås i overensstemmelse med artikel 58, stk. 3, og artikel 60 og 61 i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 samt artikel 40 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1268/2012. Den skal også bl.a. fastlægge følgende:

a)

kravene til PRIMA-IS's bidrag til de resultatindikatorer, der er fastlagt i bilag II til afgørelse 2013/743/EU

b)

kravene til PRIMA-IS's bidrag til den overvågning, der er omhandlet i bilag III til afgørelse 2013/743/EU

c)

de specifikke resultatindikatorer for PRIMA-IS's funktionsmåde

d)

kravene til PRIMA-IS vedrørende tilvejebringelse af oplysninger om administrationsomkostninger og om detaljerede tal for implementeringen af PRIMA

e)

ordningerne vedrørende tilvejebringelse af de data, der er nødvendige for at sikre, at Kommissionen kan opfylde sine forpligtelser med hensyn til formidling og rapportering

f)

ordningerne vedrørende Kommissionens godkendelse eller afvisning af udkastet til den årlige arbejdsplan, de fælles principper, jf. artikel 6, stk. 9, og deltagerlandenes rapporteringskrav, inden de vedtages af PRIMA-IS, og

g)

bestemmelser vedrørende offentliggørelse af forslagsindkaldelser fra PRIMA-IS, navnlig på den fælles deltagerportal, og via andre elektroniske formidlingsmetoder under Horisont 2020, som forvaltes af Kommissionen.

Artikel 9

Indstilling, nedsættelse eller tilbageholdelse af Unionens finansielle bidrag

1.   Hvis PRIMA ikke implementeres eller implementeres utilstrækkeligt, delvist eller forsinket, kan Kommissionen indstille eller forholdsmæssigt nedsætte eller tilbageholde Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, i overensstemmelse med den faktiske implementering af PRIMA.

2.   Hvis deltagerlandene ikke bidrager eller bidrager delvist eller forsinket til finansieringen af PRIMA, kan Kommissionen indstille eller forholdsmæssigt nedsætte eller tilbageholde Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, idet den tager hensyn til det finansieringsbeløb, som deltagerlandene har afsat til implementeringen af PRIMA.

Artikel 10

Efterfølgende revisioner

1.   Efterfølgende revisioner af udgifter til indirekte aktioner som omhandlet i denne afgørelses artikel 6, stk. 1, litra a), udføres af PRIMA-IS i overensstemmelse med artikel 29 i forordning (EU) nr. 1291/2013.

2.   Kommissionen kan beslutte selv at foretage de i stk. 1 omhandlede revisioner. I sådanne tilfælde foretager Kommissionen revision i overensstemmelse med de gældende regler, navnlig bestemmelserne i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012, (EU) nr. 1290/2013 og (EU) nr. 1291/2013.

Artikel 11

Beskyttelse af Unionens finansielle interesser

1.   Ved gennemførelsen af aktioner, der finansieres i henhold til denne afgørelse, træffer Kommissionen egnede foranstaltninger til at sikre, at Unionens finansielle interesser beskyttes gennem foranstaltninger til forebyggelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, ved effektiv kontrol og, hvis der konstateres uregelmæssigheder, ved tilbagesøgning af de uretmæssigt udbetalte beløb samt efter omstændighederne ved administrative sanktioner, der skal være effektive, stå i rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning.

2.   PRIMA-IS giver Kommissionens personale og andre personer med tilladelse fra Kommissionen samt Revisionsretten adgang til sine lokaler og til alle oplysninger, herunder i elektronisk form, som er nødvendig for at gennemføre revisioner.

3.   Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) kan foretage undersøgelser, herunder kontrol på stedet, i overensstemmelse med de bestemmelser og procedurer, der er fastsat i Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 (9) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 (10), for at fastslå, om der har været tale om svig, korruption eller andre ulovlige aktiviteter, der berører Unionens finansielle interesser, i forbindelse med en aftale om tilskud, en afgørelse om ydelse af tilskud eller en kontrakt, der direkte eller indirekte er finansieret i henhold til denne afgørelse.

4.   Kontrakter, aftaler om tilskud og afgørelser om ydelse af tilskud som følge af gennemførelsen af denne afgørelse skal indeholde bestemmelser, der udtrykkeligt giver Kommissionen, PRIMA-IS, Revisionsretten og OLAF beføjelse til at foretage denne kontrol og disse undersøgelser i overensstemmelse med deres respektive kompetencer, uden at det berører stk. 1, 2 og 3. Hvis gennemførelsen af en aktion er helt eller delvist uddelegeret eller subdelegeret, eller hvis den kræver, at der indgås en indkøbskontrakt, eller at der ydes finansiel støtte til en tredjepart, skal kontrakten, aftalen om tilskud eller afgørelsen om ydelse af tilskud omfatte kontrahentens eller tilskudsmodtagerens forpligtelse til at kræve, at en eventuel involveret tredjepart udtrykkeligt accepterer de nævnte beføjelser, der er tildelt Kommissionen, PRIMA-IS, Revisionsretten og OLAF.

5.   I forbindelse med implementeringen af PRIMA træffer deltagerlandene de lovgivningsmæssige, reguleringsmæssige, administrative og andre foranstaltninger, der er nødvendige for at beskytte Unionens finansielle interesser, navnlig for at sikre fuldstændig inddrivelse af Unionens fordringer i overensstemmelse med forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 og delegeret forordning (EU) nr. 1268/2012.

Artikel 12

Forvaltning af PRIMA

1.   PRIMA-IS's organer omfatter:

a)

en bestyrelse, som har en formand og en medformand

b)

et styringsudvalg

c)

et sekretariat under ledelse af en direktør

d)

et videnskabeligt rådgivende udvalg.

2.   PRIMA-IS ledes af bestyrelsen, hvor alle deltagerlande er repræsenteret. Bestyrelsen er det besluttende organ for PRIMA-IS.

Bestyrelsen vedtager efter at have opnået Kommissionens godkendelse:

a)

den årlige arbejdsplan

b)

de fælles principper, jf. artikel 6, stk. 9, og

c)

kravene for deltagerlandenes rapportering til PRIMA-IS.

Bestyrelsen kontrollerer, at betingelserne i artikel 1, stk. 3, og artikel 4, stk. 1, litra c), er opfyldt, og underretter Kommissionen herom.

Bestyrelsen skal godkende deltagelse i PRIMA af ethvert tredjeland, der ikke er associeret med Horisont 2020, udover dem, som er nævnt i artikel 1, stk. 2, efter at have undersøgt relevansen af dets deltagelse med hensyn til at opfylde PRIMA's mål.

Hvert deltagerland har én stemme i bestyrelsen. Beslutninger træffes ved konsensus. Hvis der ikke kan opnås konsensus, vedtager bestyrelsen sine beslutninger med et flertal på mindst 75 % af de gyldige afgivne stemmer.

Unionen, repræsenteret ved Kommissionen, indbydes til alle møderne i bestyrelsen som observatør og kan deltage i drøftelserne. Den modtager alle nødvendige dokumenter.

3.   Bestyrelsen bestemmer antallet af medlemmer af styringsudvalget, som skal være mindst fem, og udpeger disse. Styringsudvalget fører tilsyn med direktørens arbejde og rådgiver bestyrelsen om sekretariatets implementering af PRIMA. Det vejleder navnlig om gennemførelsen af det årlige budget og den årlige arbejdsplan.

4.   Bestyrelsen opretter sekretariatet for PRIMA-IS som det udøvende organ for PRIMA.

Sekretariatets opgaver består i at:

a)

gennemføre den årlige arbejdsplan

b)

yde støtte til de andre organer i PRIMA-IS

c)

overvåge og rapportere om implementeringen af PRIMA

d)

forvalte Unionens finansielle bidrag, jf. artikel 3, stk. 1, og deltagerlandenes finansielle bidrag og rapportere om deres anvendelse

e)

øge synligheden af PRIMA gennem oplysning og kommunikation

f)

samarbejde med Kommissionen i overensstemmelse med delegationsaftalen, jf. artikel 8

g)

sikre gennemsigtighed af PRIMA's aktiviteter.

5.   Bestyrelsen udnævner et videnskabeligt rådgivende udvalg bestående af anerkendte uafhængige eksperter, som er kompetente på områder, der er relevante for PRIMA. Bestyrelsen fastsætter antallet af medlemmer af det videnskabelige rådgivende udvalg og de nærmere ordninger for deres udnævnelse i overensstemmelse med artikel 40 i forordning (EU) nr. 1290/2013.

Det videnskabelige rådgivende udvalgs opgaver består i at:

a)

rådgive bestyrelsen om strategiske prioriteter og behov

b)

rådgive bestyrelsen om indholdet og omfanget af udkastet til den årlige arbejdsplan fra et videnskabeligt og teknisk synspunkt

c)

gennemgå de videnskabelige og tekniske aspekter af implementeringen af PRIMA og afgive en udtalelse om dets årlige rapport.

Artikel 13

Formidling af oplysninger

1.   På Kommissionens anmodning giver PRIMA-IS Kommissionen alle de oplysninger, der er nødvendige for udarbejdelsen af de i artikel 14 omhandlede rapporter.

2.   Deltagerlandene sender via PRIMA-IS Kommissionen alle de oplysninger, som Europa-Parlamentet, Rådet eller Revisionsretten anmoder om vedrørende den finansielle forvaltning af PRIMA.

3.   Kommissionen indarbejder oplysningerne i denne artikels stk. 2 i de i artikel 14 omhandlede rapporter.

Artikel 14

Evaluering

1.   Senest den 30. juni 2022 gennemfører Kommissionen en foreløbig evaluering af PRIMA med bistand fra uafhængige eksperter. Kommissionen udarbejder en rapport om denne evaluering, som indeholder evalueringens konklusioner og Kommissionens bemærkninger hertil. Kommissionen forelægger Europa-Parlamentet og Rådet denne rapport senest den 31. december 2022.

2.   Senest den 31. december 2028 gennemfører Kommissionen en endelig evaluering af PRIMA med bistand fra uafhængige eksperter. Kommissionen udarbejder en rapport om denne evaluering, som indeholder evalueringens konklusioner, og forelægger Europa-Parlamentet og Rådet denne rapport senest den 30. juni 2029.

Artikel 15

Ikrafttræden

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 16

Adressater

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Strasbourg, den 4. juli 2017.

På Europa-Parlamentets vegne

A. TAJANI

Formand

På Rådets vegne

M. MAASIKAS

Formand


(1)  EUT C 125 af 21.4.2017, s. 80.

(2)  Europa-Parlamentets holdning af 13.6.2017 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 26.6.2017.

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1290/2013 af 11. december 2013 om reglerne for deltagelse og formidling i »Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020)« og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1906/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 81).

(5)  EUT C 205 af 19.7.2013, s. 9.

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 af 25. oktober 2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget og om ophævelse af Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

(7)  Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1268/2012 af 29. oktober 2012 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget (EUT L 362 af 31.12.2012, s. 1).

(8)  Rådets afgørelse 2013/743/EU af 3. december 2013 om særprogrammet til gennemførelse af Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse 2006/971/EF, 2006/972/EF, 2006/973/EF, 2006/974/EF og 2006/975/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 965).

(9)  Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 af 11. november 1996 om Kommissionens kontrol og inspektion på stedet med henblik på beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser mod svig og andre uregelmæssigheder (EFT L 292 af 15.11.1996, s. 2).

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 (EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1).


Erklæring fra Kommissionen om PRIMA's gennemførelsesstrukturs finansielle garantier

1.

For så vidt angår PRIMA-initiativet fastsættes det i finansforordningens artikel 58, stk. 1, litra c), nr. vi), at Kommissionen kan overdrage budgetgennemførelsesopgaver til et privatretligt organ, der har fået overdraget offentlige tjenesteydelsesopgaver (en gennemførelsesstruktur). Et sådant organ skal stille tilstrækkelige finansielle garantier.

2.

For at sikre en forsvarlig økonomisk forvaltning af EU-midler bør disse garantier — uden begrænsning af hverken anvendelsesområdet eller beløbet — dække gennemførelsesstrukturens eventuelle gæld til Unionen i forbindelse med gennemførelsesopgaver, jf. delegationsaftalen. Kommissionen forventer under normale omstændigheder, at garantistillerne indvilliger i at hæfte solidarisk for gennemførelsesstrukturens gæld.

3.

På baggrund af en detaljeret risikovurdering, navnlig hvis resultatet af den forudgående vurdering af gennemførelsesstrukturen i henhold til artikel 61 i finansforordningen anses for passende, kan Kommissionens anvisningsberettigede med ansvar for PRIMA fastsætte, at:

de finansielle garantier, som gennemførelsesstrukturen skal stille, under hensyntagen til proportionalitetsprincippet begrænses til det maksimale beløb for Unionens bidrag.

Følgelig hæfter den enkelte garantistiller i forhold til sit bidrag til PRIMA.

Garantistillerne kan i deres respektive ansvarserklæringer redegøre for, hvordan de vil opfylde dette ansvar i detaljer.


Top