EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002D0741

2002/741/EF: Kommissionens beslutning af 4. september 2002 om opstilling af reviderede miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til kopipapir og grafisk papir og om ændring af beslutning 1999/554/EF (EØS-relevant tekst) (meddelt under nummer K(2002) 3294)

EFT L 237 af 5.9.2002, p. 6–15 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 07/06/2011; ophævet ved 32011D0333

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2002/741/oj

32002D0741

2002/741/EF: Kommissionens beslutning af 4. september 2002 om opstilling af reviderede miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til kopipapir og grafisk papir og om ændring af beslutning 1999/554/EF (EØS-relevant tekst) (meddelt under nummer K(2002) 3294)

EF-Tidende nr. L 237 af 05/09/2002 s. 0006 - 0015


Kommissionens beslutning

af 4. september 2002

om opstilling af reviderede miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til kopipapir og grafisk papir og om ændring af beslutning 1999/554/EF

(meddelt under nummer K(2002) 3294)

(EØS-relevant tekst)

(2002/741/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1980/2000 af 17. juli 2000 om en revideret ordning for tildeling af et EF-miljømærke(1), særlig artikel 6, stk. 1, andet afsnit, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) I forordning (EF) nr. 1980/2000 fastsættes det, at Fællesskabets miljømærke kan tildeles et produkt, som besidder egenskaber, der giver det mulighed for i væsentlig grad at bidrage til forbedringer i forbindelse med vigtige miljøforhold.

(2) Forordning (EF) nr. 1980/2000 foreskriver, at der fastsættes specifikke miljømærkekriterier for hver produktgruppe.

(3) Den foreskriver endvidere, at miljømærkekriterierne og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til kriterierne, skal gennemgås i god tid inden udløbet af gyldighedsperioden for de kriterier, der er specificeret for hver produktgruppe. Gennemgangen skal resultere i et forslag til forlængelse, tilbagetrækning eller revision.

(4) Det er hensigtsmæssigt at revidere de miljøkriterier, der blev fastsat i Kommissionens beslutning 1999/554/EF af 19. juli 1999 om miljøkriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til kopipapir(2) i overensstemmelse med udviklingen på markedet. Samtidig bør definitionen af produktgruppen ændres, så den også omfatter grafisk papir.

(5) Kommissionen bør vedtage en ny beslutning, hvori der opstilles specifikke miljøkriterier for denne produktgruppe med en gyldighedsperiode på fem år.

(6) Både de nye kriterier, som opstilles ved nærværende beslutning, og de kriterier, der er fastlagt ved Kommissionens beslutning 1999/554/EF, bør være gældende samtidigt i en begrænset periode på højst 12 måneder, således at virksomheder, der har fået tildelt miljømærket eller ansøgt om tildeling af miljømærket, inden nærværende beslutnings gyldighedsperiode begynder, har tid nok til bringe deres produkter i overensstemmelse med de nye kriterier.

(7) Foranstaltningerne i denne beslutning bygger på et udkast til kriterier, som er udarbejdet af Den Europæiske Unions Miljømærkenævn, der er nedsat ved artikel 13 i forordning (EF) nr. 1980/2000.

(8) Foranstaltningerne i denne beslutning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 17 i forordning (EF) nr. 1980/2000 -

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

For at få tildelt et miljømærke i medfør af forordning (EF) nr. 1980/2000 skal papir tilhøre produktgruppen "kopipapir og grafisk papir" som defineret i artikel 2 og opfylde kriterierne i bilaget.

Artikel 2

1. Produktgruppen "kopipapir og grafisk papir" skal omfatte ark eller ruller af ubeskrevet papir som anvendes til udskrivning, kopiering eller til at skrive eller tegne på.

2. Avispapir, varmefølsomt papir og selvkopierende papir er ikke omfattet af produktgruppen.

Artikel 3

Til administrative formål er kodenummeret for produktgruppen "kopipapir og grafisk papir" "011".

Artikel 4

Artikel 3 i beslutning 1999/554/EF affattes således: "Artikel 3

Produktgruppedefinitionen og de specifikke miljøkriterier for produktgruppen gælder indtil den 31. august 2003."

Artikel 5

Denne beslutning gælder fra den 1. september 2002 til den 31. august 2007.

Producenter af produkter under produktgruppen "kopipapir", som allerede har fået tildelt miljømærket inden den 1. september 2002, kan fortsat benytte mærket indtil den 31. august 2003.

Producenter af produkter under produktgruppen "kopipapir", som har ansøgt om tildeling af miljømærket inden den 1. september 2002, kan få tildelt mærket efter reglerne i beslutning 1999/554/EF. I disse tilfælde må mærket benyttes frem til den 31. august 2003.

Artikel 6

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 4. september 2002.

På Kommissionens vegne

Margot Wallström

Medlem af Kommissionen

(1) EFT L 237 af 21.9.2000, s. 1.

(2) EFT L 210 af 10.8.1999, s. 16.

BILAG

RAMMEBESTEMMELSER

Sigtet med kriterierne

Disse kriterier tager især sigte på:

- en reduktion af udledninger af giftige eller eutrofierende stoffer i vandmiljøet

- en reduktion af miljøskader eller -risici forbundet med anvendelsen af energi (global opvarmning, forsuring, nedbrydning af ozonlaget, udtømning af kilder til ikke-vedvarende energi) ved at nedbringe energiforbruget og de dermed forbundne emissioner til luften

- en reduktion af miljøskader eller -risici forbundet med anvendelsen af farlige kemikalier

- en forpligtelse til at imødekomme behovet for at anvende gode forvaltningsprincipper med henblik på at bevare skove.

Kriterierne er fastsat på niveauer, der fremmer mærkning af kopipapir og grafisk papir med en lavere miljøbelastning.

Vurderings- og verifikationskrav

Der er ved hvert kriterium anført specifikke vurderings- og verifikationskrav.

Når ansøgeren skal fremlægge erklæringer, dokumentation, analyse- og testresultater eller andet belæg for, at kriterierne opfyldes, er det underforstået, at dette kan stamme fra ansøgeren og/eller dennes leverandør(er) og/eller deres leverandør(er) osv. alt efter omstændighederne.

Der kan eventuelt anvendes andre testmetoder end dem, der er anført ved de enkelte kriterier, hvis disse accepteres som ligeværdige af det ansvarlige organ, der skal vurdere ansøgningen.

Prøvning udføres så vidt muligt af behørigt akkrediterede laboratorier, som opfylder de generelle krav i standard EN ISO 17025.

De ansvarlige organer kan om nødvendigt kræve underbyggende dokumentation og foretage uafhængig verifikation.

Det anbefales de ansvarlige organer at tage hensyn til, om der anvendes anerkendte miljøledelsesordninger, f.eks. EMAS eller ISO 14001, når de bedømmer ansøgningerne og kontrollerer, om kriterierne overholdes (NB: der er ikke krav om anvendelse af sådanne ledelsesordninger).

KRITERIER

1. Udledninger til vand og luft

a) COD, svovl (S) og NOx: For hver af disse parametre skal udledningen til luft og/eller i vandmiljøet fra papirmasse- og papirfremstillingen udtrykkes i point (PCOD, PS, PNOx), som det er angivet nedenfor.

Ingen af de point, der gives individuelt til PCOD, PS eller PNOx må overstige 1,5.

Det samlede antal point (Ptotal = PCOD + PS + PNOx) må ikke overstige 3,0.

PCOD skal beregnes på følgende måde (PS og PNOx beregnes på præcis den samme måde).

Beregning for fremstilling af papirmasse: For hver anvendt papirmasse, i, skal de dermed forbundne COD emissioner (CODpapirmasse, i udtrykt i kg/ton lufttørret papirmasse - ADT), divideres med referenceværdien for den pågældende type papirmasse (CODreference, papirmasse), angivet i den nedenstående tabel. Disse kvotienter skal vægtes i henhold til den relative andel af hver anvendt papirmasse, (pi for så vidt angår fugtigt papir), og summeres for at opnå det samlede antal point for papirmassefremstillingen (PCOD, papirmasse). Derfor er:

PCOD, papirmasse= Σ (pi × CODpapirmasse, i/CODreference, papirmasse)

Beregning for fremstilling af papir: Antallet af point for fremstillingen af papir (PCOD, papir) skal beregnes ved at dividere de dermed forbundne COD emissioner (CODpapir) med referenceværdien for papir (CODreference, papir), der er angivet i den nedenstående tabel. Derfor er:

PCOD, papir= CODpapir/CODreference, papir

Beregning af det samlede antal point PCOD: En overordnet referenceværdi for papirmasse vægtet i forhold til de forskellige, anvendte papirmassetyper (CODvægtet reference, papirmasse) beregnes på følgende måde:

CODvægtet reference, papirmasse= Σ (pi × CODreference, papirmasse)

Endelig skal pointsummen for fremstilling af papirmasse og papir (PCOD) beregnes på følgende måde:

PCOD= PCOD, papirmasse × CODvægtet reference, papirmasse/(CODvægtet reference, papirmasse + CODreference, papir + PCOD, papir × CODreference, papir/(CODvægtet reference, papirmasse + CODreference, papir)

Tabel over referenceværdier for emissioner fra forskellige papirmassetyper og fremstilling af papir

>TABELPOSITION>

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlige beregninger, som skal dokumentere, at dette kriterium overholdes, tillige med tilhørende dokumentation, bl.a. testrapporter på grundlag af følgende testmetoder: COD: ISO 6060; NOx: ISO 11564; S(oxid.): EPA nr. 8; S(red.): EPA nr. 16A; svovlindholdet i olie: ISO 8754:1995; svovlindholdet i kul: ISO 351.

Dokumentationen skal omfatte en angivelse af målehyppigheden og en beregning af point for COD, S og NOx. Den skal inddrage alle emissioner af S og NOx, som forekommer i forbindelse med fremstillingen af papirmasse og papir, herunder damp, der genereres uden for produktionsstedet, med undtagelse af emissioner fra elproduktionen. Målingerne skal omfatte genvindingskedler, kalkovne, dampkedler og afbrændingsovne til stærkt ildelugtende gasser. Emissioner fra diffuse kilder skal også inddrages. De indrapporterede emissionsmængder af svovl til luften skal omfatte emissioner af såvel oxiderede som reducerede svovlforbindelser (dimethylsulphid, methylmercaptan, hydrogensulphid og lignende). Svovlemissionerne fra kraftvarmeproduktion fra olie, kul og andre brændselstyper, hvor svovlindholdet er kendt, kan beregnes eller måles, og de skal indregnes.

Målinger af udledninger i vandmiljøet skal foretages på ufiltrerede og ikke-bundfældede prøver, der udtages enten efter behandling ved produktionsanlægget eller efter behandling i et offentligt rensningsanlæg. Perioden for målingerne skal baseres på produktionen i løbet af 12 måneder. Hvis der er tale om et nyt eller ombygget produktionsanlæg, skal målingerne være baseret på mindst 45 på hinanden følgende dage med en løbende, stabil produktion. Målingerne skal være repræsentative for den pågældende produktionsperiode.

b) AOX: AOX-emissionerne fra fremstillingen af hver anvendt papirmasse må ikke overstige 0,25 kg/ADT.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, hvor følgende testmetode er anvendt: AOX ISO 9562 (1989). Målehyppigheden skal oplyses i den underbyggende dokumentation. AOX skal kun måles under processer, hvor der anvendes chlorforbindelser til blegning af papirmassen. Det er ikke nødvendigt at måle AOX i spildevandet fra ikke-integreret papirfremstilling eller i spildevandet fra papirmassefremstilling, hvor der ikke anvendes chlorblegning, eller hvor blegningen udføres med chlorfrie stoffer.

Målinger skal foretages på ufiltrerede og ikke-bundfældede prøver, der udtages enten efter behandling ved produktionsanlægget eller efter behandling i et offentligt rensningsanlæg. Perioden for målingerne skal baseres på produktionen i løbet af 12 måneder. Hvis der er tale om et nyt eller ombygget produktionsanlæg, skal målingerne være baseret på mindst 45 på hinanden følgende dage med en løbende, stabil produktion. Målingerne skal være repræsentative for den pågældende produktionsperiode.

c) CO2: Emissionerne af kuldioxid fra ikke-vedvarende energikilder må ikke overstige 1000 kg pr. ton fremstillet papir, inklusive emissioner fra elproduktionen (uanset om den finder sted i eller uden for produktionsanlægget). Emissionerne fra ikke-integrerede møller (hvor den anvendte papirmasse købes på markedet) må ikke overstige 1100 kg pr. ton. Emissionerne skal beregnes som summen af emissionerne fra papirmasse- og papirfremstillingen.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlige beregninger, som skal dokumentere, at dette kriterium overholdes, tillige med tilhørende dokumentation.

Ansøgeren skal aflevere data over emission af kuldioxid til luften. Disse skal omfatte alle konventionelle brændsler, der benyttes under papirmasse- og papirfremstillingen, herunder emissioner fra elproduktionen (uanset om den produceres i eller uden for anlægget).

Følgende emissionsfaktorer anvendes til beregning af CO2-emissioner fra brændsler.

>TABELPOSITION>

Ovennævnte tabelværdi for el fra elnettet (EU-gennemsnittet) skal anvendes, medmindre ansøgeren forelægger dokumentation for sin(e) elleverandør(er)s gennemsnitlige værdi; i så fald kan ansøgeren anvende denne værdi i stedet for tabelværdien.

Perioden for beregningerne eller massebalancerne skal baseres på produktionen i løbet af 12 måneder. Hvis der er tale om et nyt eller ombygget produktionsanlæg, skal beregningerne være baseret på mindst 45 på hinanden følgende dage med en løbende, stabil produktion. Beregningerne skal være repræsentative for den pågældende produktionsperiode.

2. Energiforbrug

a) Elektricitet: Elforbruget i relation til papirmasse- og papirfremstillingen skal udtrykkes i point (PE) som anført nedenfor.

Antallet af point PE, skal være 1,5 eller derunder.

Beregningen af PE foretages på følgende måde.

Beregning for papirmassefremstilling: For hver anvendt mængde papirmasse i, skal det tilsvarende elforbrug (Epapirmasse, i udtrykt i kWh/ADT) beregnes således:

Epapirmasse, i= Intern elproduktion + købt el - solgt el

Denne værdi skal divideres med referenceværdien for den pågældende papirmassetype (Ereference, papirmasse), der er angivet i den nedenstående tabel. Disse kvotienter skal vægtes i henhold til deres relative andele af hver mængde anvendt papirmasse (pi for så vidt angår fugtigt papir), og summeres for at opnå det samlede antal point for elforbruget i forbindelse med papirmassefremstillingen (PE, papirmasse). Derfor er:

PE, papirmasse= Σ (pi × Epapirmasse, i/Ereference, papirmasse)

Beregning for papirfremstilling: Tilsvarende skal elforbruget til papirfremstillingen (Epapir) beregnes og divideres med referenceværdien for den pågældende papirtype (Ereference, papir), angivet i den nedenstående tabel.

Epapir= Intern elproduktion + købt el - solgt el

PE, papir= Epapir/Ereference, papir

Beregning af det samlede antal point PE: En overordnet vægtet referenceværdi for papirmasse (Evægtet reference, papirmasse) beregnes på følgende måde:

Evægtet reference, papirmasse= Σ (pi × Ereference, papirmasse)

Endelig skal pointsummen for fremstilling af papirmasse og papir (PE) beregnes på følgende måde:

PE= PE, papirmasse × Evægtet reference, papirmasse/(Evægtet reference, papirmasse + Ereference, papir) + PE, papir × Ereference, papir/(Evægtet reference, papirmasse + Ereference, papir)

b) Brændsel (varme): Brændselsforbruget i relation til papirmasse- og papirfremstillingen skal udtrykkes i point (PF) som anført nedenfor.

Antallet af point PF, skal være 1,5 eller derunder.

Beregningen af PF foretages på følgende måde.

Beregning for papirmassefremstilling: For hver anvendt mængde papirmasse i, skal det tilsvarende brændselsforbrug (Fpapirmasse, i udtrykt i kWh/ADT) beregnes således:

Fpapirmasse, i= Intern brændselsproduktion + købt brændsel - solgt brændsel 1,25 × den internt producerede el

Bemærk:

Fpapirmasse, i (og dettes bidrag til PF, papirmasse) behøver ikke blive beregnet for mekanisk papirmasse, medmindre det drejer sig om markedsført, lufttørret, mekanisk papirmasse, som indeholder mindst 90 % tørstof.

Fpapirmasse, i skal divideres med referenceværdien for den pågældende papirmassetype (Freference, papirmasse), angivet i den nedenstående tabel. Disse kvotienter skal vægtes i henhold til deres relative andel af hver anvendt papirmasse (pi for så vidt angår fugtigt papir), og summeres for at opnå det samlede antal point for brændselet i forbindelse med papirmassefremstillingen (PF, papirmasse). Derfor er:

PF, papirmasse= Σ (pi × Fpapirmasse, i/Freference, papirmasse)

Beregning for papirfremstillingen: Brændselsforbruget til papirfremstillingen (Fpapir udtrykt i kWh/ADT) skal beregnes på tilsvarende måde:

Fpapir= Intern brændselsproduktion + købt brændsel - solgt brændsel 1,25 × den internt producerede el

PF, papir= Fpapir/Freference, papir

Beregning af det samlede antal point PF: En overordnet vægtet referenceværdi for papirmasse (Fvægtet reference, papirmasse) beregnes på følgende måde:

Fvægtet reference, papirmasse= Σ (pi × Freference, papirmasse)

Endelig skal pointsummen for fremstilling af papirmasse og papir (PF) beregnes på følgende måde:

PF= PF, papirmasse × Fvægtet reference, papirmasse/(Fvægtet reference, papirmasse + Freference, papir) + PF, papir × Freference, papir/(Fvægtet reference, papirmasse + Freference, papir)

Tabel over referenceværdier for el og brændsler

>TABELPOSITION>

>TABELPOSITION>

Vurdering og verifikation (for både a og b): Ansøgeren skal forelægge udførlige beregninger, som skal dokumentere, at dette kriterium overholdes, tillige med al tilhørende dokumentation. De afgivne oplysninger bør derfor omfatte det samlede el- og brændselsforbrug.

Ansøgeren skal beregne alle energiforbrug, opdelt på varme/brændsler og elektricitet, der anvendes under produktionen af papirmasse og papir, inklusive den energi, der bruges ved fjernelse af tryksværte fra affaldspapir til produktion af genbrugspapir. Energiforbruget i forbindelse med transport af råmaterialer og til omdannelse og emballering skal ikke indregnes i beregningen af energiforbruget.

Det samlede varmeenergiforbrug omfatter alle indkøbte brændsler. Det omfatter også genvundet varmeenergi ved forbrænding af væsker og affald fra produktionsprocesser på stedet (f.eks. træaffald, savsmuld, væsker, affaldspapir og udskudspapir) såvel som varme, der genvindes ved intern elproduktion - ansøgeren behøver dog kun at medregne 80 % af varmeenergien fra sådanne kilder ved beregning af den samlede varmeenergi.

Ved elenergi forstås netto importeret el, stammende fra elforsyningsnettet og intern elproduktion målt som eleffekt. Der skal dog ikke redegøres for el, som anvendes til spildevandsrensning.

Når der genereres damp med el som varmekilde, skal dampens varmeværdi beregnes, og dernæst divideres den med 0,8 og lægges til det samlede brændselsforbrug.

3. Fibre - Bæredygtig skovforvaltning

Fibre kan være træfibre, genvundne fibre fra returpapir eller andre cellulosefibre. Fibre fra papirmøllers udskudspapir må ikke regnes for genvundne fibre.

Mindst 10 % af nye træfibre skal komme fra skove, der har certifikat på, at driften foregår efter principper og foranstaltninger, som sigter mod bæredygtigt skovbrug.

Resten af nye træfibre skal komme fra skove, hvor driften foregår efter principper og foranstaltninger, som sigter mod bæredygtigt skovbrug.

Oprindelsen af alle anvendte, nye træfibre skal angives.

For skove i Europa skal ovennævnte principper og foranstaltninger som minimum opfylde kravene i de fælleseuropæiske retningslinjer for bæredygtig skovforvaltning (Pan-European Operational Level Guidelines for Sustainable Forest Management), der er vedtaget på ministerkonferencen i Lissabon om beskyttelse af skovene i Europa (2.-4. juni 1998). Uden for Europa skal de som minimum opfylde principperne i det dokument, der er vedtaget på De Forenede Nationers Konference om Miljø og Udvikling (Rio de Janeiro, juni 1992) og, hvis relevant, de kriterier eller retningslinjer for bæredygtig skovforvaltning, der er vedtaget som led i internationale og regionale initiativer (ITTO, Montreal Process, Tarapoto Process, UNEP/FAO Dry-Zone Africa Initiative).

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal angive type, mængde og oprindelse af de fibre, der er anvendt i papirmassen og i papirproduktionen. Oprindelsen af nye fibre skal anføres så præcist, at det er muligt i givet fald at kontrollere, om de nye fibre stammer fra bæredygtigt forvaltede skove. Når der anvendes nye fibre fra skove, skal ansøgeren forelægge certifikater og dokumentation for, at certificeringsordningen på korrekt vis vurderer efterlevelsen af ovennævnte principper og foranstaltninger med hensyn til bæredygtig skovforvaltning. Anvendes træfibre fra skove, som ikke har certifikat på bæredygtig forvaltning, skal ansøgeren forelægge en erklæring, et charter, en adfærdskodeks eller anden tilkendegivelse, som bekræfter, at ovennævnte krav er opfyldt.

4. Farlige kemiske stoffer

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en liste over de kemikalier, der er anvendt til fremstillingen af papirmasse og papir sammen med anden relevant dokumentation (som f.eks. materiale- og sikkerhedsdatablade). Denne liste skal omfatte kvantitet, funktion og leverandører af alle kemikalier, som anvendes i processen.

a) Chlor: Chlorgas må ikke anvendes som blegemiddel. Dette krav gælder ikke for chlorgas i forbindelse med produktion og anvendelse af chlordioxid.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en erklæring fra papirmasseproducenten eller -producenterne om, at der ikke er anvendt chlorgas som blegemiddel. Bemærk: selv om dette krav også gælder for blegning af genvundne fibre, accepteres det, at sådanne fibre i deres forudgående livscyklus er blevet bleget med chlorgas.

b) APEO: Alkylphenolethoxylater eller alkylphenolderivater må ikke tilsættes vaskeaktive stoffer, afsværtningskemikalier, skumdæmpere, dispergeringsmidler eller bestrygningsmidler. Alkylphenolderivater defineres som stoffer, der danner alkylphenoler i forbindelse med nedbrydningen.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en eller flere erklæringer fra deres kemikalieleverandør(er) om, at der hverken er tilsat alkylphenolethoxylater eller alkylphenolderivater til disse produkter.

c) Restmonomerer: Den samlede mængde restmonomerer (med undtagelse af akrylamid), som har fået eller kan få tildelt en eller flere af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf):

R45 (kan fremkalde kræft)

R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)

R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)

R50/53 (meget giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)

R51/53 (giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)

R52/53 (skadelig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)

R60 (kan skade forplantningsevnen)

R61 (kan skade barnet under graviditeten)

som defineret i Rådets direktiv 67/548/EØF af 27. juni 1967 om tilnærmelse af lovgivning om klassificering, emballering og etikettering af farlige stoffer(1) med senere ændringer, i bestrygningsmidler, retentionsmidler, styrkemidler, vandafvisende stoffer eller kemikalier, der anvendes til intern eller ekstern vandrensning, må ikke overstige 100 ppm (beregnet ud fra faststofindholdet).

Akrylamid må ikke anvendes i bestrygninger, retentionsfremmende midler, styrkemidler, vandafvisende stoffer eller kemikalier, der anvendes til intern eller ekstern vandrensning, i koncentrationer på mere end 1000 ppm (beregnet ud fra faststofindholdet).

Det ansvarlige organ kan tillade, at ansøgeren ikke opfylder disse krav med hensyn til de kemikalier, der anvendes til ekstern vandrensning.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, sammen med anden relevant dokumentation (som f.eks. materiale- og sikkerhedsdatablade).

d) Overfladeaktive stoffer i afsværtningsopløsninger til genvundne fibre: Når der anvendes overfladeaktive stoffer i mængder på mindst 100 g/ADT (kumuleret over alle de anvendte overfladeaktive stoffer i de forskellige opløsninger, der anvendes til afsværtning af genvundne fibre), skal alle overfladeaktive stoffer være let bionedbrydelige. Så når disse overfladeaktive stoffer anvendes i mængder på mindre end 100 g/ADT, skal alle overfladeaktive stoffer enten være let bionedbrydelige eller bionedbrydelige på lang sigt (testmetoder og tærskelværdier er angivet nedenfor).

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, sammen med anden relevant dokumentation (som f.eks. materiale- og sikkerhedsdatablade) eller testrapporter for hvert overfladeaktivt stof. Dokumentationen skal indeholde oplysninger om testmetode, tærskelværdi og konklusion på grundlag af en af de følgende testmetoder og tærskelværdier: For let bionedbrydelighed benyttes OECD 301 A-F (eller tilsvarende ISO standarder) med en nedbrydningsprocent i løbet af 28 dage på mindst 70 % for 301 A og E, og mindst 60 % for 301 B, C, D og F. For bionedbrydelighed på lang sigt benyttes OECD 302 A-C (eller tilsvarende ISO standarder) med en nedbrydningsprocent (inklusive absorption) i løbet af 28 dage på mindst 70 % for 302 A og B, og på mindst 60 % for 302 C.

e) Biocider: Den aktive komponent i biocider eller biostatiske stoffer, der anvendes til at bekæmpe slimdannende organismer i det recirkulerede vand i papirprocessen, må ikke kunne ophobes i organismer.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, sammen med de pågældende materiale- og sikkerhedsdatablade eller testrapporter, hvori der skal redegøres for testmetode, tærskelværdier og konklusion på grundlag af følgende testmetoder: OECD 107, 117 eller 305 A-E.

f) Azofarvestoffer: Der må ikke benyttes azofarvestoffer, der kan spaltes til nogen af følgende aromatiske aminer:

>TABELPOSITION>

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt.

g) Farvestoffer: Der må ikke anvendes kommercielle farveformuleringer i papirmasse eller papir, hvis disse har fået eller kan få tildelt en eller flere af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf):

R50 (meget giftig for organismer, der lever i vand)

R51 (giftig for organismer, der lever i vand)

R52 (skadelig for organismer, der lever i vand)

R53 (kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)

i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/45/EF af 31. maj 1999 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser om klassificering, emballering og etikettering af farlige præparater(2) med senere ændringer.

Der må ikke anvendes kommercielle farveformuleringer til papirmasse eller papir, hvis disse indeholder mere end 2 vægtprocent af stoffer, som har fået eller kan få tildelt en eller flere af ovennævnte risikosætninger (eller kombinationer heraf) i henhold til direktiv 67/548/EØF med senere ændringer.

Dette kriterium gælder ikke formuleringer, hvor klassificeringen udelukkende skyldes, at formuleringen indeholder en eller flere farvekomponenter med en vedhæftningsgrad på mindst 98 %. Vedhæftningsgraden er fibrenes samlede farvestofretention under processen.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt, sammen med anden dokumentation (som f.eks. de relevante materiale- og sikkerhedsdatablade).

h) Metalkompleksfarvestoffer eller pigmenter: Farvestoffer eller pigmenter, der er baseret på bly, kobber, chrom, nikkel eller aluminium, må ikke anvendes. Kobberphthalocyaninfarvestoffer eller -pigmenter kan dog anvendes.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette krav er opfyldt.

i) Ionformige urenheder i farvestoffer: Niveauerne for ionformige urenheder i de anvendte farvestoffer må ikke overstige følgende værdier: Ag 100 ppm; As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 20 ppm; Co 500 ppm; Cr 100 ppm; Cu 250 ppm; Fe 2500 ppm; Hg 4 ppm; Mn 1000 ppm; Ni 200 ppm; Pb 100 ppm; Se 20 ppm; Sb 50 ppm; Sn 250 ppm og Zn 1500 ppm.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette krav er opfyldt.

5. Affaldshåndtering

Alle papirmasse- og papirproducerende anlæg skal have et system til håndtering af affald (som fastlagt for de pågældende papirmasse- og papirproduktionsanlæg af de kompetente myndigheder) og restprodukter fra produktionen af det miljømærkede produkt. Systemet skal dokumenteres eller beskrives i ansøgningen og mindst indeholde følgende punkter:

- fremgangsmåder med henblik på at adskille og anvende genvindelige materialer fra affaldsstrømmen

- fremgangsmåder med henblik på at nyttiggøre materialer til anden brug, f.eks. forbrænding til dampproduktion, opvarmning eller til brug i landbrugsproduktion

- fremgangsmåder med henblik på at håndtere farligt affald (som fastlagt for de pågældende papirmasse- og papirproduktionsanlæg af de kompetente myndigheder).

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en beskrivelse af affaldshåndteringen for det pågældende anlæg og en erklæring om, at dette kriterium er opfyldt.

6. Brugsegnethed

Produktet skal være egnet til formålet.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge passende dokumentation og/eller testresultater.

7. Mærkning på emballagen

Følgende (eller tilsvarende) tekst skal anføres på produktets primære og sekundære emballage: "Dette produkt har opnået Blomsten, fordi det opfylder krav, som bl.a. begrænser udledninger i vandmiljøet (COD og AOX), emissioner til luften (S, NOx og CO2) og anvendelsen af energi, fossile brændsler og farlige stoffer."

"Der findes yderligere oplysninger om Blomsten på følgende websted: http://europa.eu.int/ecolabel".

"Brugt papir bør så vidt muligt afleveres til genvinding"

I tilknytning til disse forbrugeroplysninger kan fabrikanten også oplyse procentdelen af genvundne fibre.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal indlevere en prøve af produktemballagen og de oplysninger, der gives sammen med produktet, samt en erklæring om, at produktet opfylder dette kriterium.

8. Oplysninger på miljømærket

Miljømærkets kasse 2 skal indeholde følgende tekst: "Mindsket luft- og vandforurening

Lavt energiforbrug

Restriktioner for brug af skadelige stoffer".

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal indlevere en prøve af produktemballagen, hvor mærket er vist, samt en erklæring om, at produktet opfylder dette kriterium.

(1) EFT 196 af 16.8.1967, s. 1.

(2) EFT L 200 af 31.5.1999, s. 1.

Top