Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0260

    Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/260 van de Commissie van 11 februari 2021 tot goedkeuring van nationale maatregelen ter beperking van het effect van bepaalde ziekten bij waterdieren overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad, en tot intrekking van Besluit 2010/221/EU van de Commissie (Kennisgeving geschied onder nummer C(2021) 773) (Voor de EER relevante tekst)

    C/2021/773

    PB L 59 van 19/02/2021, p. 1–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/12/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2021/260/oj

    19.2.2021   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 59/1


    UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2021/260 VAN DE COMMISSIE

    van 11 februari 2021

    tot goedkeuring van nationale maatregelen ter beperking van het effect van bepaalde ziekten bij waterdieren overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad, en tot intrekking van Besluit 2010/221/EU van de Commissie

    (Kennisgeving geschied onder nummer C(2021) 773)

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende overdraagbare dierziekten en tot wijziging en intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van diergezondheid (“diergezondheidswetgeving”) (1), en met name artikel 226, lid 3,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Richtlijn 2006/88/EG van de Raad (2) legt onder meer de veterinairrechtelijke voorschriften vast voor het in de handel brengen, de invoer en de doorvoer van aquacultuurdieren en de producten daarvan, minimale preventieve maatregelen om de bewustwording over ziekten bij aquacultuurdieren te vergroten, en minimale bestrijdingsmaatregelen die bij een verdenking of het uitbreken van bepaalde ziekten bij waterdieren moeten worden toegepast. Die richtlijn wordt met ingang van 21 april 2021 ingetrokken bij Verordening (EU) 2016/429.

    (2)

    Artikel 9, lid 1, onder d), van Verordening (EU) 2016/429 heeft betrekking op de regels inzake bestrijding van ziekten die van toepassing zijn op de in de lijst opgenomen ziekten waarvoor maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat zij zich verspreiden wegens binnenkomst in de Unie of verplaatsingen tussen de lidstaten.

    (3)

    De aquacultuurproductie in de Unie is uiterst divers; in de lidstaten is een grote verscheidenheid aan gekweekte soorten en gebruikte productiesystemen, en deze verscheidenheid zal mettertijd waarschijnlijk toenemen. Bijgevolg kunnen bepaalde ziekten die niet in de in artikel 9, lid 1, onder d), van Verordening (EU) 2016/429 bedoelde lijst zijn opgenomen, niettemin voor bepaalde lidstaten van belang zijn, hetzij omdat de soort in die lidstaten voorkomt, hetzij vanwege het soort aquacultuurproductiemethoden dat in die lidstaten wordt gebruikt. Wanneer een ziekte die niet voorkomt in de in artikel 9, lid 1, onder d), van Verordening (EU) 2016/429 bedoelde lijst van ziekten een significant risico vormt voor de gezondheid van waterdieren in die lidstaten, mogen de betrokken lidstaten krachtens artikel 226, lid 1, van die verordening nationale maatregelen treffen om de verspreiding van die ziekte te bestrijden, mits deze wenselijk en noodzakelijk zijn voor de vooropgestelde doelstellingen.

    (4)

    Om te waarborgen dat de door een lidstaat voorgestelde nationale maatregelen wenselijk en noodzakelijk zijn, moet de Commissie vooraf in kennis worden gesteld van maatregelen die van invloed kunnen zijn op de verplaatsingen van waterdieren tussen de lidstaten, zodat de maatregelen kunnen worden goedgekeurd of indien nodig kunnen worden gewijzigd.

    (5)

    Sommige lidstaten hebben op grond van artikel 43 van Richtlijn 2006/88/EG goedkeuring gekregen om nationale maatregelen vast te stellen om het effect van bepaalde ziekten bij aquacultuurdieren te beperken. Besluit 2010/221/EU van de Commissie (3) bevat details over de lidstaten en de ziekten waarvoor nationale maatregelen zijn genomen.

    (6)

    Bepaalde lidstaten hebben de ziektevrije status voor koiherpesvirusziekte verkregen of voeren voor die ziekte op grond van Richtlijn 2006/88/EG een goedgekeurd uitroeiings- of bewakingsprogramma uit. Koiherpesvirusziekte is nu echter in de lijst vermeld als “ziekte van categorie E” krachtens Uitvoeringsverordening (EU) 2018/1882 (4) van de Commissie, wat betekent dat het gaat om een in de lijst opgenomen ziekte waarvoor bewaking binnen de Unie nodig is. Deze ziekte kan derhalve het voorwerp uitmaken van nationale maatregelen op grond van artikel 226 van Verordening (EU) 2016/429.

    (7)

    Om een soepele overgang naar de nieuwe regeling uit hoofde van Verordening (EU) 2016/429 te waarborgen, moeten de betrokken lidstaten vanaf 21 april 2021 goedkeuring vragen voor nationale maatregelen uit hoofde van artikel 226, lid 2, van Verordening (EU) 2016/429.

    (8)

    De Commissie heeft de door de betrokken lidstaten voorgestelde maatregelen beoordeeld, rekening houdend met de normen van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) (5) en de globale gevolgen van de betrokken ziekten en van de voorgestelde maatregelen voor de Unie. De Commissie is van mening dat de betrokken lidstaten hebben aangetoond dat de voorgestelde maatregelen wenselijk en noodzakelijk zijn om de insleep van de betrokken ziekten op hun grondgebied te voorkomen of om de verspreiding ervan tussen de lidstaten te bestrijden, en dat de goedkeuring ervan dus gerechtvaardigd is. De betrokken lidstaten moeten in voorkomend geval in de bijlagen bij dit besluit worden opgesomd.

    (9)

    Overeenkomstig het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (het terugtrekkingsakkoord), en met name artikel 5, lid 4, van het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland, in samenhang met bijlage 2 bij dat protocol, zijn Verordening (EU) 2016/429 en de daarop gebaseerde handelingen van de Commissie na het einde van de in het terugtrekkingsakkoord bedoelde overgangsperiode van toepassing op en in het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot Noord-Ierland. Derhalve moet het Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland) in voorkomend geval in de lijsten in de bijlagen bij dit besluit worden opgenomen.

    (10)

    Om de gezondheidsstatus te beschermen van lidstaten waarin overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429 nationale maatregelen voor een bepaalde ziekte zijn goedgekeurd, moeten zendingen van voor de betrokken ziekten gevoelige soorten waterdieren afkomstig zijn uit een lidstaat die of een deel daarvan dat vrij is van die ziekte. Dergelijke zendingen moeten vergezeld gaan van een officieel certificaat waaruit blijkt dat deze lidstaten de ziektevrije status hebben.

    (11)

    De diergezondheidscertificaten waaruit de plaats van oorsprong blijkt van een zending die bestemd is voor een lidstaat die of een deel daarvan dat overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429 goedkeuring voor nationale maatregelen heeft gekregen, maken deel uit van de desbetreffende, in Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2236 van de Commissie (6) vastgestelde modellen van officiële certificaten voor de verplaatsing van waterdieren tussen lidstaten. Deze diergezondheidscertificaten moeten worden gebruikt wanneer waterdieren van in de lijst opgenomen soorten bestemd zijn voor een lidstaat, of een deel daarvan, waarvoor nationale maatregelen door de Commissie overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429 zijn goedgekeurd.

    (12)

    De bij dit besluit goedgekeurde nationale maatregelen mogen slechts van toepassing blijven zolang zij nog altijd wenselijk en noodzakelijk zijn om de insleep van de ziekten in de betrokken lidstaten te voorkomen of om de verspreiding ervan tussen de lidstaten te bestrijden. Om de Commissie in staat te stellen regelmatig te beoordelen of dergelijke maatregelen nog altijd wenselijk en noodzakelijk zijn en de mogelijkheid te bieden om de maatregelen zo nodig te wijzigen, moeten de lidstaten de Commissie jaarlijks een verslag toezenden over het functioneren van de maatregelen in het voorgaande jaar. Dergelijke jaarverslagen en andere relevante verslaglegging moeten bepaalde informatie bevatten, zoals voorgeschreven in Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2002 van de Commissie (7).

    (13)

    De overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429 goedgekeurde uitroeiingsprogramma’s moeten binnen een redelijke termijn leiden tot een verbetering van de ziektesituatie. Met het oog op de samenhang mag deze termijn niet langer zijn dan de termijn waarin een uitroeiingsprogramma voor een ziekte van categorie C moet worden voltooid. De uitvoeringstermijn van een overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429 goedgekeurd uitroeiingsprogramma mag daarom niet langer zijn dan 6 jaar vanaf de datum van de eerste goedkeuring ervan door de Commissie. In naar behoren gemotiveerde gevallen en op verzoek van de betrokken lidstaat moet de Commissie de mogelijkheid hebben om de uitvoeringstermijn van het uitroeiingsprogramma met nog eens 6 jaar te verlengen. Deze maximale uitvoeringstermijn wordt vastgesteld om een periode te bieden die toereikend is om een uitroeiingsprogramma te voltooien, en tegelijkertijd onevenredige en langdurige belemmeringen voor verplaatsingen van waterdieren binnen de Unie te voorkomen.

    (14)

    Voor de duidelijkheid van de Uniewetgeving moet Besluit 2010/221/EU worden ingetrokken.

    (15)

    Aangezien Verordening (EU) 2016/429 met ingang van 21 april 2021 van toepassing is, moet dit besluit met ingang van dezelfde datum van toepassing zijn.

    (16)

    De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Onderwerp en toepassingsgebied

    Dit besluit keurt de nationale maatregelen goed die door de in de bijlagen I en II opgenomen lidstaten of delen van die lidstaten overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429 zijn vastgesteld ter beperking van het effect van bepaalde ziekten bij waterdieren, en stelt het volgende vast:

    a)

    voorwaarden voor de eerste goedkeuring van die maatregelen, en voor de verlenging of hernieuwing daarvan;

    b)

    beperkingen op de verplaatsingen van waterdieren tussen lidstaten;

    c)

    rapportageverplichtingen van de lidstaten.

    Artikel 2

    Goedkeuring van nationale maatregelen in ziektevrije gebieden

    De lidstaten of delen daarvan die zijn opgenomen in de tweede en vierde kolom van de tabel in bijlage I, worden als vrij van de in de eerste kolom van die tabel vermelde ziekten beschouwd en krijgen goedkeuring om overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429 nationale maatregelen vast te stellen.

    Artikel 3

    Goedkeuring van uitroeiingsprogramma’s voor ziekten waarvoor nationale maatregelen zijn genomen

    1.   De door de in de tweede kolom van de tabel in bijlage II opgenomen lidstaten vastgestelde uitroeiingsprogramma’s voor de in de eerste kolom van die tabel vermelde ziekten waarvoor nationale maatregelen zijn genomen, worden voor de in de vierde kolom opgenomen gebieden goedgekeurd.

    2.   De uitvoeringstermijn van een uitroeiingsprogramma is niet langer dan 6 jaar vanaf de datum van de eerste goedkeuring ervan door de Commissie. In naar behoren gemotiveerde gevallen kan de Commissie, op verzoek van de betrokken lidstaat, de uitvoeringstermijn van het uitroeiingsprogramma met nog eens zes jaar verlengen.

    Artikel 4

    Verplaatsingen tussen lidstaten, of delen daarvan, van waterdieren van gevoelige soorten waarvoor nationale maatregelen, met inbegrip van uitroeiingsprogramma’s, zijn genomen

    Waterdieren van soorten die gevoelig zijn voor de in de tweede kolom van bijlage III vermelde ziekten worden alleen verplaatst naar lidstaten, of delen daarvan, die zijn opgenomen in de tweede en vierde kolom van de tabellen in bijlage I of II, indien zij:

    a)

    afkomstig zijn uit een lidstaat die of een deel daarvan dat in de tweede en vierde kolom van de tabel in bijlage I als vrij van de betrokken ziekte is vermeld, en

    b)

    vergezeld gaan van een officieel certificaat dat door de bevoegde autoriteit van de lidstaat van oorsprong is afgegeven en overeenkomstig een volgens het desbetreffende model van diergezondheidscertificaat van hoofdstukken 1, 2, 3 of 5, van bijlage I bij Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2236 is opgesteld, waarin de garanties met betrekking tot de specifieke nationale maatregelen in kwestie worden vermeld.

    Artikel 5

    Jaarlijkse rapportage door de lidstaten

    1.   Uiterlijk op 30 april van elk jaar dienen de in de tweede kolom van de tabellen in de bijlagen I en II opgenomen lidstaten bij de Commissie een verslag in over de in artikel 2 bedoelde goedgekeurde nationale maatregelen voor het behoud van de ziektevrije status van die lidstaten en delen daarvan, of de in artikel 3 bedoelde uitroeiingsprogramma’s, naargelang het geval.

    2.   Het in lid 1 bedoelde verslag bevat:

    a)

    informatie over de maatregelen die in het voorgaande kalenderjaar zijn genomen om de ziektevrije status te behouden, waaronder ten minste de in bijlage III bij Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2002 vermelde informatie, of

    b)

    informatie over de ontwikkeling van het uitroeiingsprogramma, met inbegrip van nadere gegevens over de tests die in het voorgaande kalenderjaar zijn uitgevoerd en ten minste de in deel 4 van bijlage V bij Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2002 vermelde informatie.

    3.   In het in lid 1 bedoelde verslag worden de redenen uiteengezet waarom de ziektevrije status of het uitroeiingsprogramma, naargelang het geval, nog een kalenderjaar van toepassing zou moeten blijven. Hierbij wordt in het bijzonder verwezen naar de beschikbaarheid van behandelingen, vaccins, ziektebestendige voorraden of andere relevante ontwikkelingen indien een of meer van deze ontwikkelingen sinds de indiening van het vorige verslag een haalbare optie zijn geworden voor de preventie en bestrijding van de ziekte in kwestie.

    Artikel 6

    Wijziging van goedgekeurde nationale maatregelen

    De in de bijlagen I en II opgenomen nationale maatregelen kunnen door de Commissie worden gewijzigd indien uit de in artikel 5, lid 3, bedoelde informatie of andere dergelijke informatie over de ontwikkelingen in de diergezondheid blijkt dat de vaststelling van verplaatsingsbeperkingen tussen lidstaten niet langer noodzakelijk of gerechtvaardigd is om de insleep van een bepaalde ziekte te voorkomen of de verspreiding ervan te bestrijden.

    Artikel 7

    Intrekking

    Besluit 2010/221/EU van de Commissie wordt met ingang van 21 april 2021 ingetrokken.

    Artikel 8

    Toepassing

    Dit besluit is van toepassing met ingang van 21 april 2021.

    Artikel 9

    Adressaten

    Dit besluit is gericht tot de lidstaten.

    Gedaan te Brussel, 11 februari 2021.

    Voor de Commissie

    Stella KYRIAKIDES

    Lid van de Commissie


    (1)  PB L 84 van 31.3.2016, blz. 1.

    (2)  Richtlijn 2006/88/EG van de Raad van 24 oktober 2006 betreffende veterinairrechtelijke voorschriften voor aquacultuurdieren en de producten daarvan en betreffende de preventie en bestrijding van bepaalde ziekten bij waterdieren (PB L 328 van 24.11.2006, blz. 14).

    (3)  Besluit 2010/221/EU van de Commissie van 15 april 2010 tot goedkeuring van nationale maatregelen ter beperking van het effect van bepaalde ziekten bij aquacultuurdieren of wilde waterdieren overeenkomstig artikel 43 van Richtlijn 2006/88/EG van de Raad (PB L 98 van 20.4.2010, blz. 7).

    (4)  Uitvoeringsverordening (EU) 2018/1882 van de Commissie van 3 december 2018 betreffende de toepassing, op de categorieën in de lijst opgenomen ziekten, van bepaalde regels voor de preventie en bestrijding van ziekten en tot vaststelling van een lijst van soorten en groepen soorten die een aanzienlijk risico vormen in verband met de verspreiding van die ziekten (PB L 308 van 4.12.2018, blz. 21).

    (5)  Gezondheidscode voor waterdieren van de OIE en Handboek inzake normen voor diagnostische tests voor waterdieren (Manual of Diagnostic Tests for Aquatic Animals) van het OIE.

    (6)  Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2236 van de Commissie van 16 december 2020 tot vaststelling van regels voor de toepassing van de Verordeningen (EU) 2016/429 en (EU) 2017/625 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft modellen van diergezondheidscertificaten voor de binnenkomst in de Unie en verplaatsingen binnen de Unie van zendingen van waterdieren en bepaalde producten van dierlijke oorsprong van waterdieren, officiële certificering van dergelijke certificaten, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1251/2008 (PB L 442 van 30.12.2020, blz. 410).

    (7)  Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2002 van de Commissie van 7 december 2020 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de melding en de rapportage in de Unie van in de lijst opgenomen ziekten, de modellen en procedures voor de indiening en rapportage van bewakingsprogramma’s en uitroeiingsprogramma’s van de Unie en voor aanvragen voor erkenning van de ziektevrije status, en het geautomatiseerd informatiesysteem (PB L 412 van 8.12.2020, blz. 1).


    BIJLAGE I

    Lidstaten (1) en delen daarvan die als vrij van bepaalde ziekten bij waterdieren worden beschouwd en die nationale maatregelen mogen nemen ter bestrijding van die ziekten overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429

    Ziekte

    Lidstaat

    Code

    Geografische afbakening van het gebied met goedgekeurde nationale maatregelen

    Koiherpesvirusziekte (KHV)

    Ierland

    IE

    Het hele grondgebied

    Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland)

    UK (NI)

    Noord-Ierland

    Voorjaarsviremie van de karper (SVC)

    Denemarken

    DK

    Het hele grondgebied

    Finland

    FI

    Het hele grondgebied

    Hongarije

    HU

    Het hele grondgebied

    Ierland

    IE

    Het hele grondgebied

    Zweden

    SE

    Het hele grondgebied

    Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland)

    UK (NI)

    Noord-Ierland

    Bacteriële nierziekte (BKD)

    Ierland

    IE

    Het hele grondgebied

    Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland)

    UK (NI)

    Noord-Ierland

    Infectieuze pancreasnecrose (IPN)

    Finland

    FI

    De continentale delen van het grondgebied

    Zweden

    SE

    De continentale delen van het grondgebied

    Besmetting met Gyrodactylus salaris (GS)

    Finland

    FI

    Stroomgebieden van de Tenojoki en de Näätämöjoki; de stroomgebieden van de Paatsjoki, de Tuulomajoki en de Uutuanjoki worden als bufferzone aangemerkt

    Ierland

    IE

    Het hele grondgebied

    Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland)

    UK (NI)

    Noord-Ierland

    Ostreid herpesvirus 1 μνar (OsHV-1 μνar)

    Ierland

    IE

    Compartiment 1: Sheephaven Bay

    Compartiment 3: Killala Bay, Broadhaven Bay en Blacksod Bay

    Compartiment 4: Streamstown Bay Compartiment 5: Bertraghboy Bay en Galway Bay

    Compartiment A: Tralee Bay Hatchery

    Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland)

    UK (NI)

    Het grondgebied van Noord-Ierland, met uitzondering van Dundrum Bay, Killough Bay, Lough Foyle, Carlingford Lough, Larne Lough en Strangford Lough

    Besmetting met salmonid alphavirus (SAV)

    Finland

    FI

    De continentale delen van het grondgebied


    (1)  Voor de toepassing van deze bijlage wordt, overeenkomstig het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 5, lid 4, van het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland, in samenhang met bijlage 2 bij dat protocol, bij verwijzingen naar de lidstaten ook het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot Noord-Ierland bedoeld.


    BIJLAGE II

    Lidstaten (1) en delen daarvan met programma’s ter uitroeiing van bepaalde ziekten bij waterdieren die nationale maatregelen mogen nemen ter bestrijding van die ziekten overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429

    Ziekte

    Lidstaat

    Code

    Geografische afbakening van het gebied waarbinnen nationale maatregelen mogen worden genomen

    Bacteriële nierziekte (BKD)

    Zweden

    SE

    De continentale delen van het grondgebied

    Infectieuze pancreasnecrose (IPN)

    Zweden

    SE

    De kustgebieden van het grondgebied


    (1)  Voor de toepassing van deze bijlage wordt, overeenkomstig het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 5, lid 4, van het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland, in samenhang met bijlage 2 bij dat protocol, bij verwijzingen naar de lidstaten ook het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot Noord-Ierland bedoeld.


    BIJLAGE III

    Soorten waterdieren die gevoelig zijn voor ziekten waarvoor bepaalde lidstaten (1) nationale maatregelen hebben vastgesteld overeenkomstig artikel 226, lid 3, van Verordening (EU) 2016/429

    Ziekte

    Gevoelige soorten

    Koiherpesvirusziekte (KHV)

    Zoals vermeld in de derde kolom van de tabel in de bijlage bij Uitvoeringsverordening (EU) 2018/1882

    Voorjaarsviremie van de karper (SVC)

    Grootkopkarper (Aristichthys nobilis), goudvis (Carassius auratus), kroeskarper (Carassius carassius), graskarper (Ctenopharyngodon idellus), karper en koi (Cyprinus carpio), zilverkarper (Hypophthalmichthys molitrix), meerval (Silurus glanis), zeelt (Tinca tinca), winde (Leuciscus idus)

    Bacteriële nierziekte (BKD)

    Alle soorten Salmonidae

    Infectieuze pancreasnecrose (IPN)

    Bronforel (Salvelinus fontinalis), forel (Salmo trutta), Atlantische zalm (Salmo salar), Pacifische zalm (Oncorhynchus spp.), grote marene (Coregonus lavaretus)

    Besmetting met Gyrodactylus salaris (GS)

    Atlantische zalm (Salmo salar), regenboogforel (Oncorhynchus mykiss), riddervis (Salvelinus alpinus), bronforel (Salvelinus fontinalis), vlagzalm (Thymallus thymallus), Amerikaanse meerforel (Salvelinus namaycush), forel (Salmo trutta) en alle soorten die met deze soorten in contact zijn gekomen

    Ostreid herpesvirus 1 μνar (OsHV-1 μνar)

    Japanse oester (Crassostrea gigas)

    Besmetting met salmonid alphavirus (SAV)

    Atlantische zalm (Salmo salar), regenboogforel (Oncorhynchus mykiss) en forel (Salmo trutta)


    (1)  Voor de toepassing van deze bijlage wordt, overeenkomstig het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 5, lid 4, van het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland, in samenhang met bijlage 2 bij dat protocol, bij verwijzingen naar de lidstaten ook het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot Noord-Ierland bedoeld.


    Top