EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0915

Komission asetus (EU) 2023/915, annettu 25 päivänä huhtikuuta 2023, tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismääristä ja asetuksen (EY) N:o 1881/2006 kumoamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2023/35

EUVL L 119, 05/05/2023, p. 103–157 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 25/04/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/915/oj

5.5.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 119/103


KOMISSION ASETUS (EU) 2023/915,

annettu 25 päivänä huhtikuuta 2023,

tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismääristä ja asetuksen (EY) N:o 1881/2006 kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon elintarvikkeissa olevia vieraita aineita koskevista yhteisön menettelyistä 8 päivänä helmikuuta 1993 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 315/93 (1) ja erityisesti sen 2 artiklan 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission asetuksessa (EY) N:o 1881/2006 (2) vahvistetaan tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismäärät. Kyseistä asetusta on jo muutettu huomattavasti useita kertoja, ja koska siihen on määrä tehdä useita uusia muutoksia, se olisi korvattava.

(2)

Enimmäismäärät olisi vahvistettava tasolle, joka on tiukka mutta joka voidaan kohtuullisesti saavuttaa noudattamalla hyvää maatalous- ja kalastuskäytäntöä ja hyvää valmistustapaa ja jossa otetaan huomioon elintarvikkeiden käyttöön liittyvät riskit. Kun on kyse mahdollisesta terveysriskistä, vierasaineiden enimmäismäärät olisi asetettava tasolle, joka on niin alhainen kuin kohtuudella on mahdollista (ALARA). Näin taataan se, että elintarvikealan toimijat soveltavat vierasaineiden esiintymistä ehkäiseviä ja vähentäviä toimenpiteitä mahdollisimman hyvin kansanterveyden suojelemiseksi. Imeväiset ja pikkulapset muodostavat riskiryhmän, joten heidän terveytensä suojelemiseksi on aiheellista vahvistaa alhaisimmat enimmäismäärät, jotka voidaan saavuttaa valitsemalla tarkasti kyseiselle väestölle tarkoitettujen elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävät raaka-aineet, tarvittaessa yhdistettynä erityisiin valmistustapoihin. Raaka-aineiden valinnassa on aiheellista olla tarkkana myös sellaisten tiettyjen elintarvikkeiden tuotannossa, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten ja joiden osalta on vahvistettu tiukka enimmäismäärä riskiryhmien suojelemiseksi.

(3)

Kansanterveyden tehokkaan suojelun varmistamiseksi elintarvikkeita, jotka sisältävät vierasaineita enimmäismäärän ylittävän määrän, ei pitäisi saattaa markkinoille sellaisenaan eikä niitä myöskään saisi käyttää elintarvikkeiden ainesosana tai sekoittaa elintarvikkeisiin.

(4)

Jotta enimmäismääriä voitaisiin soveltaa kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja koostettuihin elintarvikkeisiin, joille ei ole vahvistettu erityisiä unionin enimmäismääriä, elintarvikealan toimijoiden olisi toimitettava toimivaltaisille viranomaisille erityiset pitoisuus-, laimennus- ja jalostuskertoimet ja koostettujen elintarvikkeiden osalta ainesosien osuus sekä asianmukaiset kokeisiin perustuvat tiedot, joilla ehdotetut kertoimet voidaan perustella.

(5)

Koska kemiallisen detoksifikaation tuloksena muodostuneiden aineenvaihduntatuotteiden turvallisuudesta ei ole toksikologisia tietoja eikä tieteellistä näyttöä, on aiheellista kieltää tällainen elintarvikkeiden käsittely.

(6)

On selvää, että lajittelun tai muiden fyysisten käsittelyjen avulla voidaan vähentää vierasaineiden pitoisuutta elintarvikkeissa. Kauppaan kohdistuvien vaikutusten minimoimiseksi on aiheellista sallia suurempi vierasainepitoisuus tietyille tuotteille, joita ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi. Tällaisissa tapauksissa vierasaineiden enimmäismääriä vahvistettaessa olisi otettava huomioon se, kuinka tehokkaasti tällaiset käsittelyt vähentävät vierasaineiden pitoisuuksia elintarvikkeissa alle niiden enimmäismäärien, jotka on vahvistettu kyseisille tuotteille, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi. Jotta näitä korkeampia enimmäismääriä ei käytettäisi väärin, on aiheellista vahvistaa kyseisten tuotteiden kaupan pitämistä, merkintöjä ja käyttöä koskevat säännökset.

(7)

Tietyillä hyödykkeillä on elintarvikekäytön ohella muita käyttötarkoituksia, joihin sovelletaan tietyn vierasaineen osalta lievempiä enimmäismääriä tai niitä ei sovelleta lainkaan. Jotta näissä elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismääriä voitaisiin valvoa tehokkaasti, on aiheellista vahvistaa asianmukaiset merkintäsäännökset näitä elintarvikkeita varten.

(8)

Tietyt Itämeren alueelta peräisin olevat kalalajit voivat sisältää suuria dioksiinipitoisuuksia, dioksiinin kaltaisia polykloorattuja bifenyylejä, jäljempänä ’dioksiinin kaltaiset PCB-yhdisteet’, ja muita kuin dioksiinin kaltaisia polykloorattuja bifenyylejä, jäljempänä ’muut kuin dioksiinin kaltaiset PCB-yhdisteet’. Merkittävä osa kyseisistä Itämeren alueelta peräisin olevista kalalajeista ei ole enimmäismäärien mukaista, minkä vuoksi ne jäisivät pois ruokavaliosta, jos enimmäismääriä sovellettaisiin. Kalojen jättäminen pois ruokavaliosta voi kuitenkin vaikuttaa kielteisesti Itämeren alueen väestön terveyteen.

(9)

Latviassa, Suomessa ja Ruotsissa on käytössä järjestelmät, joilla varmistetaan, että loppukuluttajat saavat tietoa tietyille riskiryhmille suunnatuista ruokavaliosuosituksista, jotka koskevat Itämeren alueelta peräisin olevan kalan kulutuksen rajoittamista terveysriskien välttämiseksi. Sen vuoksi on aiheellista pitää voimassa Latviaa, Suomea ja Ruotsia koskeva poikkeus, jonka nojalla ne voivat sallia ilman aikarajoitusta sellaisten tiettyjen Itämeren alueelta peräisin olevien kalalajien saattamisen omille markkinoilleen loppukuluttajaa varten, joiden dioksiinipitoisuudet ja/tai dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden ja/tai muiden kuin dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden pitoisuudet ylittävät tässä asetuksessa vahvistetut tasot. Jotta komissio voisi seurata tilannetta, Latvian, Suomen ja Ruotsin olisi edelleen raportoitava vuosittain komissiolle toimenpiteistä, joita ne ovat toteuttaneet tiedottaakseen tehokkaasti loppukuluttajille ruokavaliosuosituksista ja varmistaakseen, että enimmäismäärät ylittäviä kaloja ja niistä saatavia tuotteita ei pidetä kaupan muissa jäsenvaltioissa, sekä kyseisten toimenpiteiden vaikuttavuudesta.

(10)

Huolimatta hyvien savustuskäytäntöjen soveltamisesta aina kun se on mahdollista, polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen, jäljempänä ’PAH-yhdisteet’, nykyiset enimmäismäärät eivät ole saavutettavissa useissa jäsenvaltioissa tietyissä perinteisesti savustetuissa lihoissa ja lihavalmisteissa sekä perinteisesti savustetuissa kaloissa ja kalastustuotteissa, joiden osalta savustuskäytäntöjä ei voida muuttaa muuttamatta merkittävästi elintarvikkeen aistinvaraisia ominaisuuksia. Jos enimmäismääriä sovellettaisiin, tällaiset perinteisesti savustetut tuotteet poistuisivat markkinoilta, mikä johtaisi monien pienten ja keskisuurten yritysten sulkemiseen. Tämä koskee tiettyjä perinteisesti savustettuja lihoja ja lihavalmisteita Irlannissa, Espanjassa, Kroatiassa, Kyproksessa, Latviassa, Puolassa, Portugalissa, Slovakiassa, Suomessa ja Ruotsissa sekä tiettyjä perinteisesti savustettuja kaloja ja kalastustuotteita Latviassa, Suomessa ja Ruotsissa. Sen vuoksi tiettyjen perinteisesti savustettujen lihojen ja lihavalmisteiden ja perinteisesti savustettujen kalojen ja kalastustuotteiden paikallista tuotantoa ja kulutusta koskeva poikkeus olisi pidettävä voimassa ilman aikarajoitusta ainoastaan näissä jäsenvaltioissa.

(11)

Jäsenvaltioiden on kerättävä ja raportoitava tiedot virallisesta valvonnasta ja vierasaineiden seurannasta valvontasuunnitelmien ja komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2022/931 (3) ja komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2022/932 (4) vahvistettujen vierasaineiden virallista valvontaa koskevien erityisvaatimusten mukaisesti. Tiettyjen vierasaineiden osalta, joista tarvitaan enemmän esiintymistietoja, suositellaan, että jäsenvaltiot, elintarvikealan toimijat ja muut asianomaiset osapuolet seuraavat esiintymistietoja ja ilmoittavat niistä sekä raportoivat edistymisestä ehkäisevien toimenpiteiden soveltamisessa, jotta komissio voi arvioida tarvetta muuttaa nykyisiä toimenpiteitä tai hyväksyä uusia toimenpiteitä. Samoista syistä on myös aiheellista, että jäsenvaltiot toimittavat komissiolle tiedot, jotka ne ovat keränneet muista vierasaineista.

(12)

Tällä asetuksella olisi säilytettävä asetuksessa (EY) N:o 1881/2006, sellaisena kuin se on muutettuna, vahvistetut nykyiset enimmäismäärät. Kyseisestä asetuksesta saatujen kokemusten perusteella ja sääntöjen luettavuuden parantamiseksi on kuitenkin aiheellista yhtäältä välttää lukuisten alaviitteiden käyttöä ja toisaalta lisätä viittauksia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 (5) liitteeseen I ryhmien määritelmien osalta.

(13)

Kyseisestä asetuksesta saatujen kokemusten perusteella ja enimmäismäärien yhdenmukaisen täytäntöönpanon mahdollistamiseksi on myös aiheellista selventää, että alimpia summapitoisuuksia olisi käytettävä tapauksissa, joissa useille yhdisteille on asetettu enimmäismäärät (pitoisuuksien summa), ellei toisin mainita, ja selventää sitä, mihin äyriäisten ruumiinosiin enimmäismääriä sovelletaan.

(14)

Kadmiumin osalta on aiheellista laajentaa nykyinen maltaita koskeva poikkeus koskemaan kaikkia oluen tai tisleiden tuotannossa käytettäviä viljoja edellyttäen, että viljatuotteen sivujakeita ei saateta markkinoille elintarvikkeena, koska kadmium säilyy pääasiassa viljatuotteen sivujakeissa ja siksi oluen kadmiumpitoisuus on hyvin alhainen.

(15)

Mitä tulee PAH-yhdisteisiin, saatavilla olevat analyysitiedot ja tuotantomenetelmä osoittivat, että pikakahvin / liukoisen kahvin havaittiin sisältävän vähäpätöisen määrän kyseisiä aineita, joten on aiheellista jättää pikakahvi / liukoinen kahvi pois juomien valmistuksessa käytettäville kasviperäisille elintarvikejauheille vahvistetusta enimmäismäärästä. Lisäksi PAH-yhdisteiden enimmäismäärät äidinmaidonkorvikkeissa, vieroitusvalmisteissa ja pikkulapsille tarkoitetuissa juomavalmisteissa sekä imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetuissa elintarvikkeissa on tätä nykyä vahvistettu markkinoille saatettavien tuotteiden osalta erottelematta tuotteen fyysistä muotoa. Tämän vuoksi on aiheellista selventää, että näillä enimmäismäärillä tarkoitetaan käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).

(16)

Melamiinin osalta Codex Alimentarius on vahvistanut jauhemaisen äidinmaidonkorvikkeen lisäksi nestemäisen äidinmaidonkorvikkeen osalta enimmäismäärän, jonka unioni on hyväksynyt. Sen vuoksi on aiheellista soveltaa kyseistä enimmäismäärää äidinmaidonkorvikkeissa ja vieroitusvalmisteissa olevan melamiinin osalta.

(17)

Asetus (EY) N:o 1881/2006 olisi näin ollen kumottava.

(18)

Kun komissio vahvistaa uudet enimmäismäärät elintarvikkeissa oleville vierasaineille, se säätää tarvittaessa siirtymätoimenpiteistä, jotta talouden toimijat voivat valmistautua uusien sääntöjen soveltamiseen. Jotta varmistettaisiin sujuva siirtyminen asetuksen (EY) N:o 1881/2006 ja tämän asetuksen välillä, on aiheellista pitää voimassa niitä tähän asetukseen sisällytettyjä enimmäismääriä, jotka ovat edelleen merkityksellisiä, koskevat siirtymätoimenpiteet.

(19)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

a)

’elintarvikkeella’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 178/2002 (6) 2 artiklassa määriteltyä elintarviketta;

b)

’elintarvikealan toimijalla’ asetuksen (EY) N:o 178/2002 3 artiklan 3 alakohdassa määriteltyä elintarvikealan toimijaa;

c)

’markkinoille saattamisella’ asetuksen (EY) N:o 178/2002 3 artiklan 8 alakohdassa määriteltyä markkinoille saattamista;

d)

’loppukuluttajalla’ asetuksen (EY) N:o 178/2002 3 artiklan 18 alakohdassa määriteltyä lopullista kuluttajaa;

e)

’jalostamisella’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 852/2004 (7) 2 artiklan 1 kohdan m alakohdassa määriteltyä jalostamista;

f)

’jalostamattomilla tuotteilla’ asetuksen (EY) N:o 852/2004 2 artiklan 1 kohdan n alakohdassa määriteltyjä jalostamattomia tuotteita; ja

g)

’jalostetuilla tuotteilla’ asetuksen (EY) N:o 852/2004 2 artiklan 1 kohdan o alakohdassa määriteltyjä jalostettuja tuotteita.

2 artikla

Yleiset säännöt

1.   Liitteessä I lueteltuja elintarvikkeita ei saa saattaa markkinoille eikä käyttää raaka-aineena elintarvikkeissa tai elintarvikkeiden ainesosana, jos ne sisältävät jotakin vierasainetta yli liitteessä I vahvistetun enimmäismäärän.

2.   Elintarvikkeita, jotka ovat liitteessä I vahvistettujen enimmäismäärien mukaisia, ei saa sekoittaa sellaisiin elintarvikkeisiin, joissa nämä vahvistetut enimmäismäärät ylittyvät.

3.   Liitteessä I vahvistettuja enimmäismääriä sovelletaan markkinoille saatettaviin elintarvikkeisiin ja kyseisten elintarvikkeiden syötävään osaan, jollei kyseisessä liitteessä toisin säädetä.

4.   Järjestelmissä, joissa viljan tuotanto ja käsittely on integroitu siten, että kaikki saapuvat erät puhdistetaan, lajitellaan ja käsitellään samassa laitoksessa, enimmäismääriä sovelletaan käsittelemättömiin viljoihin tuotantoketjussa ensimmäisen asteen jalostusta edeltävässä vaiheessa.

3 artikla

Kuivatut, laimennetut, jalostetut ja koostetut elintarvikkeet

1.   Jos liitteessä I ei vahvisteta erityisiä unionin enimmäismääriä kuivatuille, laimennetuille, jalostetuille tai useammasta kuin yhdestä ainesosasta koostetuille elintarvikkeille, on otettava huomioon seuraavat seikat sovellettaessa liitteessä I vahvistettuja enimmäismääriä tällaisiin elintarvikkeisiin:

a)

kuivatus- tai laimennusprosesseista aiheutuvat vierasainepitoisuuden muutokset;

b)

jalostamisesta aiheutuvat vierasainepitoisuuden muutokset;

c)

ainesosien suhteelliset osuudet valmisteessa;

d)

analyyttinen määritysraja.

2.   Jos toimivaltainen viranomainen suorittaa virallista valvontaa, elintarvikealan toimijan on ilmoitettava ja perusteltava kutakin kuivatus-, laimennus- tai jalostustoimenpidettä koskevat erityiset pitoisuus-, laimennus- tai jalostuskertoimet tai kutakin kuivattua, laimennettua, jalostettua tai koostettua elintarviketta koskevat erityiset pitoisuus-, laimennus- tai jalostuskertoimet sekä ainesosien osuus kunkin sekoitustoimenpiteen osalta.

Jos elintarvikealan toimija ei ilmoita tarvittavia pitoisuus-, laimennus- tai jalostuskertoimia tai jos toimivaltainen viranomainen pitää kerrointa perusteet huomioon ottaen epäasianmukaisena, toimivaltainen viranomainen määrittää kertoimen itse käytettävissään olevien tietojen perusteella ihmisten terveyden suojelemiseksi mahdollisimman tehokkaasti.

3.   Jos liitteessä I ei vahvisteta erityisiä unionin enimmäismääriä imeväisille ja pikkulapsille tarkoitettuja ruokia varten, jäsenvaltiot voivat vahvistaa alhaisempia enimmäismääriä tällaisille elintarvikkeille.

4 artikla

Detoksifikaation kieltäminen

Liitteessä I lueteltuja vierasaineita sisältäviä elintarvikkeita ei saa tarkoituksellisesti tehdä myrkyttömäksi kemiallisilla käsittelyillä.

5 artikla

Elintarvikkeet, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

1.   Jos liitteessä I vahvistetaan vierasaineen enimmäismäärä erityisesti sellaisten elintarvikkeiden osalta, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi, kyseiset elintarvikkeet voidaan saattaa markkinoille edellyttäen, että

a)

niitä ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten eikä elintarvikkeiden ainesosaksi;

b)

ne ovat liitteessä I kyseiselle vierasaineelle sellaisissa elintarvikkeissa, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi, vahvistetun enimmäismäärän mukaisia; ja

c)

ne on varustettu 2 kohdan mukaisilla merkinnöillä.

2.   Edellä 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetuista elintarvikkeiden kunkin yksittäisen pakkauksen merkinnöistä ja alkuperäisestä saateasiakirjasta on käytävä selvästi ilmi elintarvikkeen käyttö, ja niissä on oltava seuraavat tiedot: ”Tuote on lajiteltava tai käsiteltävä fyysisesti jollain muulla tavalla [vierasaine(id)en nimi] pitoisuuden alentamiseksi ennen sen saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi”.

Lähetyksen/erän tunnistekoodi on merkittävä pysyvästi lähetyksen jokaiseen yksittäiseen pakkaukseen ja alkuperäiseen saateasiakirjaan.

3.   Elintarvikkeita, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla vierasainepitoisuuden alentamiseksi, ei saa ennen tätä sekoittaa loppukuluttajaa varten markkinoille saatettaviin elintarvikkeisiin tai elintarvikkeiden ainesosina käytettäviksi tarkoitettuihin elintarvikkeisiin.

4.   Elintarvikkeet, jotka on lajiteltu tai käsitelty fyysisesti jollain muulla tavalla vierasainepitoisuuksien alentamiseksi, voidaan saattaa markkinoille edellyttäen, että liitteessä I elintarvikkeille, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi, vahvistetut enimmäismäärät eivät ylity ja että käytetty käsittely ei ole johtanut muiden haitallisten jäämien esiintymiseen.

6 artikla

Maapähkinöitä, muita öljysiemeniä, niistä saatavia tuotteita ja viljoja koskevat merkintäsäännökset

1.   Maapähkinöiden, muiden öljysiementen, niistä saatavien tuotteiden ja viljojen kunkin yksittäisen pakkauksen merkinnöissä ja alkuperäisessä saateasiakirjassa on selvästi mainittava käyttötarkoitus.

Lähetyksen/erän tunnistekoodi on merkittävä pysyvästi lähetyksen jokaiseen yksittäiseen pakkaukseen ja alkuperäiseen saateasiakirjaan. Saateasiakirjaan merkityn lähetyksen vastaanottajan liiketoiminnan on oltava tuotteen käyttötarkoitusta vastaava.

2.   Kaikkiin markkinoille saatettaviin maapähkinöihin, muihin öljysiemeniin, niistä saataviin tuotteisiin ja viljoihin sovelletaan liitteessä I vahvistettuja enimmäismääriä, ellei ole selvää tietoa siitä, että tuotteita ei ole tarkoitus saattaa markkinoille elintarvikkeina.

3.   Puristettaviksi tarkoitettuja maapähkinöitä ja muita öljysiemeniä koskevaa poikkeusta liitteessä I vahvistettujen enimmäismäärien soveltamisesta sovelletaan ainoastaan sellaisiin lähetyksiin, joiden

a)

pakkausmerkinnöissä on selvästi osoitettu niiden käyttötarkoitus;

b)

kunkin yksittäisen pakkauksen merkinnöissä ja alkuperäisessä saateasiakirjassa on seuraava tieto ”Tuote on tarkoitettu puristettavaksi puhdistetun kasviöljyn valmistukseen”; ja

c)

lopullisena määräpaikkana on öljynpuristamo.

7 artikla

Poikkeukset 2 artiklasta

1.   Poiketen siitä, mitä 2 artiklassa säädetään, Latvialle, Suomelle ja Ruotsille annetaan lupa sallia liitteessä I olevassa 4.1.5 kohdassa vahvistettuja enimmäismääriä suurempia dioksiinien ja/tai dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden ja/tai muiden kuin dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden pitoisuuksia sisältävän, Itämeren alueelta luonnosta pyydetyn lohen (Salmo salar) ja siitä saatavien tuotteiden saattaminen omille markkinoilleen loppukuluttajaa varten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1380/2013 (8) vahvistetun vuotuisen kiintiönsä puitteissa edellyttäen, että

a)

käytössä on järjestelmä sen varmistamiseksi, että loppukuluttajille tiedotetaan asianmukaisesti kaikista kansallisista ruokavaliosuosituksista, jotka koskevat Itämeren alueelta luonnosta pyydetyn lohen ja siitä saatavien tuotteiden syönnin rajoittamista tiettyjen alttiiden väestöryhmien osalta mahdollisten terveysriskien välttämiseksi;

b)

Latvia, Suomi ja Ruotsi soveltavat edelleen tarvittavia toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että luonnosta pyydettyä lohta ja siitä saatavia tuotteita, jotka eivät täytä liitteessä I olevan 4.1.5 kohdan vaatimuksia, ei saateta markkinoille muissa jäsenvaltioissa;

c)

Latvia, Suomi ja Ruotsi ilmoittavat komissiolle vuosittain, mitä toimenpiteitä ne ovat toteuttaneet tiedottaakseen loppukuluttajille ruokavaliosuosituksista ja varmistaakseen, että luonnosta pyydettyä lohta ja siitä saatavia tuotteita, jotka eivät täytä enimmäismääriä koskevia vaatimuksia, ei saateta markkinoille muissa jäsenvaltioissa, ja toimittavat näyttöä kyseisten toimenpiteiden vaikuttavuudesta.

2.   Poiketen siitä, mitä 2 artiklassa säädetään, Suomelle ja Ruotsille annetaan lupa sallia liitteessä I olevassa 4.1.5 kohdassa vahvistettuja enimmäismääriä suurempia dioksiinien ja/tai dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden ja/tai muiden kuin dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden pitoisuuksia sisältävän, Itämeren alueelta luonnosta pyydetyn yli 17 cm:n mittaisen silakan (Clupea harengus membras), luonnosta pyydetyn nieriän (Salvelinus spp.), luonnosta pyydetyn nahkiaisen (Lampetra fluviatilis) ja luonnosta pyydetyn taimenen (Salmo trutta) sekä niistä saatavien tuotteiden saattaminen omille markkinoilleen asetuksessa (EU) N:o 1380/2013 vahvistetun vuotuisen kiintiönsä puitteissa edellyttäen, että

a)

käytössä on järjestelmä sen varmistamiseksi, että loppukuluttajille tiedotetaan asianmukaisesti kaikista ruokavaliosuosituksista, jotka koskevat Itämeren alueelta luonnosta pyydetyn yli 17 cm:n mittaisen silakan, luonnosta pyydetyn nieriän, luonnosta pyydetyn nahkiaisen ja luonnosta pyydetyn taimenen sekä niistä saatavien tuotteiden syönnin rajoittamista tiettyjen alttiiden väestöryhmien osalta mahdollisten terveysriskien välttämiseksi;

b)

Suomi ja Ruotsi soveltavat edelleen tarvittavia toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että luonnosta pyydettyä yli 17 cm:n mittaista silakkaa, luonnosta pyydettyä nieriää, luonnosta pyydettyä nahkiaista ja luonnosta pyydettyä taimenta sekä niistä saatavia tuotteita, jotka eivät täytä liitteessä I olevan 4.1.5 kohdan vaatimuksia, ei saateta markkinoille muissa jäsenvaltioissa;

c)

Suomi ja Ruotsi ilmoittavat komissiolle vuosittain, mitä toimenpiteitä ne ovat toteuttaneet tiedottaakseen tietyille alttiille väestöryhmille ruokavaliosuosituksista ja varmistaakseen, että kalaa ja siitä saatavia tuotteita, jotka eivät täytä enimmäismääriä koskevia vaatimuksia, ei saateta markkinoille muissa jäsenvaltioissa, ja toimittavat näyttöä kyseisten toimenpiteiden vaikuttavuudesta.

3.   Poiketen siitä, mitä 2 artiklassa säädetään, seuraaville jäsenvaltioille annetaan lupa sallia, että niiden omille markkinoille saatetaan loppukuluttajaa varten seuraavia perinteisesti savustettuja lihoja ja lihavalmisteita, jotka on savustettu niiden alueella ja joiden PAH-yhdisteiden tasot ovat korkeammat kuin liitteessä I olevassa 5.1.6 kohdassa asetetut tasot, edellyttäen että tuotteiden sisältämät tasot ovat enintään 5,0 μg/kg bentso(a)pyreenin osalta ja 30,0 μg/kg bentso(a)pyreenin, bentso(a)antraseenin, bentso(b)fluoranteenin ja kryseenin summan osalta:

a)

Espanja, Irlanti, Kroatia, Kypros, Portugali ja Puola: perinteisesti savustetut lihat ja lihavalmisteet;

b)

Latvia: perinteisesti savustettu sianliha, lämminsavustettu kananliha, lämminsavustetut makkarat ja lämminsavustettu riistanliha;

c)

Slovakia: perinteisesti savustettu suolattu liha, perinteisesti savustettu pekoni, perinteisesti savustettu makkara (klobása), kun ’perinteisesti savustetulla’ tarkoitetaan savun muodostamista polttamalla puuta (halkoja, sahajauhoa, lastuja) savustuskopissa;

d)

Suomi: perinteisesti lämminsavustetut lihat ja lihavalmisteet;

e)

Ruotsi: lihat ja lihavalmisteet, jotka on savustettu hehkuvan puun tai muun kasviperäisen materiaalin yläpuolella.

Kyseisten jäsenvaltioiden ja asianomaisten elintarvikealan toimijoiden on edelleen seurattava PAH-yhdisteiden esiintymistä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetuissa perinteisesti savustetuissa lihoissa ja lihavalmisteissa ja varmistettava, että hyviä savustuskäytäntöjä noudatetaan mahdollisuuksien mukaan menettämättä kyseisille tuotteille ominaisia aistinvaraisia ominaisuuksia.

4.   Poiketen siitä, mitä 2 artiklassa säädetään, seuraaville jäsenvaltioille annetaan lupa sallia, että niiden omille markkinoille saatetaan loppukuluttajaa varten seuraavia perinteisesti savustettuja kaloja ja kalastustuotteita, jotka on savustettu niiden alueella ja joiden PAH-yhdisteiden tasot ovat korkeammat kuin liitteessä I olevassa 5.1.7 kohdassa asetetut tasot, edellyttäen että kyseisten savustettujen tuotteiden sisältämät tasot ovat enintään 5,0 μg/kg bentso(a)pyreenin osalta ja 30,0 μg/kg bentso(a)pyreenin, bentso(a)antraseenin, bentso(b)fluoranteenin ja kryseenin summan osalta:

a)

Latvia: perinteisesti lämminsavustettu kala;

b)

Suomi: perinteisesti lämminsavustetut pienet kalat ja pienistä kaloista valmistetut kalastustuotteet;

c)

Ruotsi: kalat ja kalastustuotteet, jotka on savustettu hehkuvan puun tai muun kasviperäisen materiaalin yläpuolella.

Kyseisten jäsenvaltioiden ja asianomaisten elintarvikealan toimijoiden on edelleen seurattava PAH-yhdisteiden esiintymistä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetuissa perinteisesti savustetuissa kaloissa ja kalastustuotteissa ja varmistettava, että hyviä savustuskäytäntöjä noudatetaan mahdollisuuksien mukaan menettämättä kyseisille tuotteille ominaisia aistinvaraisia ominaisuuksia.

8 artikla

Seuranta ja raportointi

1.   Jäsenvaltioiden ja asianomaisten osapuolten on 1 päivään heinäkuuta 2023 mennessä ilmoitettava komissiolle toteuttamiensa tutkimusten tulokset ja tiedot edistymisestä sellaisten ehkäisevien toimenpiteiden soveltamisessa, joilla pyritään estämään torajyväpahkojen ja torajyväalkaloidien esiintyminen rukiissa ja rukiista valmistetuissa myllytuotteissa sekä torajyväalkaloidien esiintyminen ohran-, vehnän-, speltin- ja kauranjyvistä valmistetuissa myllytuotteissa.

Jäsenvaltioiden ja asianomaisten osapuolten on raportoitava joka vuosi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselle, jäljempänä ’elintarviketurvallisuusviranomainen’, torajyväpahkojen ja torajyväalkaloidien esiintymistä rukiissa ja rukiista valmistetuissa myllytuotteissa sekä torajyväalkaloidien esiintymistä ohran-, vehnän-, speltin- ja kauranjyvistä valmistetuissa myllytuotteissa koskevat tiedot.

2.   Jäsenvaltioiden on pyydettäessä ilmoitettava komissiolle elintarvikkeissa esiintyvien vierasaineiden seurannasta annettujen komission suositusten pohjalta tehdyt tutkimukset ja yksilöidyt asiaankuuluvat lähteet sekä edistyminen vierasaineiden esiintymisen välttämiseksi toteutettavien ehkäisevien toimenpiteiden soveltamisessa.

3.   Jäsenvaltioiden on raportoitava elintarviketurvallisuusviranomaiselle esiintymistiedot, joita ne ovat keränneet muista kuin 1 kohdassa tarkoitetuista vierasaineista. Elintarvikealan toimijat ja muut asianomaiset osapuolet voivat toimittaa tällaisia esiintymistietoja elintarviketurvallisuusviranomaiselle.

4.   Jäsenvaltioiden, elintarvikealan toimijoiden ja muiden asianomaisten osapuolten on toimitettava esiintymistiedot elintarviketurvallisuusviranomaiselle sen raportointivaatimusten mukaisesti.

9 artikla

Kumoaminen

Kumotaan asetus (EY) N:o 1881/2006.

Viittauksia kumottuun asetukseen pidetään viittauksina tähän asetukseen liitteessä II olevan vastaavuustaulukon mukaisesti.

10 artikla

Siirtymätoimenpiteet

1.   Elintarvikkeita, jotka on laillisesti saatettu markkinoille ennen a–k alakohdassa tarkoitettuja päivämääriä, voidaan pitää markkinoilla niiden vähimmäissäilyvyysaikaan tai viimeiseen käyttöpäivään saakka:

a)

liitteessä I olevassa 2.2.1 kohdassa vahvistettujen lastenruoissa sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaisissa valmisruoissa, jotka sisältävät maissia tai siitä saatuja tuotteita, esiintyvien tropaanialkaloidien enimmäismäärien osalta 19 päivä syyskuuta 2021;

b)

liitteessä I olevassa 1.8 kohdassa vahvistettujen torajyväpahkojen ja torajyväalkaloidien enimmäismäärien osalta 1 päivä tammikuuta 2022;

c)

liitteessä I olevassa 3.3 kohdassa vahvistettujen elohopean enimmäismäärien osalta 3 päivä toukokuuta 2022;

d)

liitteessä I olevassa 2.5 kohdassa vahvistettujen oopiumalkaloidien enimmäismäärien osalta 1 päivä heinäkuuta 2022;

e)

liitteessä I olevissa 2.2.2–2.2.9 kohdassa vahvistettujen tropaanialkaloidien enimmäismäärien osalta 1 päivä syyskuuta 2022;

f)

liitteessä I olevassa 1.2 kohdassa vahvistettujen okratoksiini A:n enimmäismäärien osalta 1 päivä tammikuuta 2023;

g)

liitteessä I olevassa 2.3 kohdassa vahvistettujen syaanivetyhapon enimmäismäärien osalta 1 päivä tammikuuta 2023;

h)

liitteessä I olevassa 2.6 kohdassa vahvistettujen Δ9-THC:n ja Δ9-THCA:n summan enimmäismäärien osalta 1 päivä tammikuuta 2023;

i)

liitteessä I olevissa 4.1.1, 4.1.2, 4.1.11 ja 4.1.12 kohdassa vahvistettujen dioksiinien summan sekä dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden summan enimmäismäärien osalta 1 päivä tammikuuta 2023;

j)

liitteessä I olevassa 4.2 kohdassa vahvistettujen perfluorattujen alkyyliyhdisteiden summan enimmäismäärien osalta 1 päivä tammikuuta 2023;

k)

liitteessä I olevassa 3.4 kohdassa vahvistettujen arseenin enimmäismäärien osalta 26 päivä maaliskuuta 2023.

2.   Elintarvikkeita, jotka on laillisesti saatettu markkinoille ennen 1 päivää heinäkuuta 2022, voidaan pitää markkinoilla 31 päivään joulukuuta 2023 saakka liitteessä I olevassa 2.4 kohdassa vahvistettujen pyrrolitsidiinialkaloidien enimmäismäärien osalta.

3.   Elintarvikealan toimijan on todistettava päivämäärä, jona tuotteet saatettiin laillisesti markkinoille.

11 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 25 päivänä huhtikuuta 2023.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EYVL L 37, 13.2.1993, s. 1.

(2)  Komission asetus (EY) N:o 1881/2006, annettu 19 päivänä joulukuuta 2006, tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismäärien vahvistamisesta (EUVL L 364, 20.12.2006, s. 5).

(3)  Komission delegoitu asetus (EU) 2022/931, annettu 23 päivänä maaliskuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä vahvistamalla säännöt elintarvikkeissa olevia vierasaineita koskevan virallisen valvonnan suorittamiselle (EUVL L 162, 17.6.2022, s. 7).

(4)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/932, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2022, yhdenmukaisista käytännön järjestelyistä virallisen valvonnan suorittamista varten siltä osin kuin on kyse elintarvikkeissa olevista vierasaineista, monivuotisten kansallisten valvontasuunnitelmien erityisestä lisäsisällöstä ja niiden valmistelua koskevista erityisistä lisäjärjestelyistä (EUVL L 162, 17.6.2022, s. 13).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 396/2005, annettu 23 päivänä helmikuuta 2005, torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja rehuissa tai niiden pinnalla sekä neuvoston direktiivin 91/414/ETY muuttamisesta (EUVL L 70, 16.3.2005, s. 1).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002, annettu 28 päivänä tammikuuta 2002, elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä (EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, elintarvikehygieniasta (EUVL L 139, 30.4.2004, s. 1).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1380/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, yhteisestä kalastuspolitiikasta, neuvoston asetusten (EY) N:o 1954/2003 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 2371/2002 ja (EY) N:o 639/2004 ja neuvoston päätöksen 2004/585/EY kumoamisesta (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 22).


LIITE I

Tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismäärät (1)

1

Mykotoksiinit

1.1

Aflatoksiinit

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

 

 

B1

B1:n, B2:n, G1:n ja G2:n summa

M1

Aflatoksiinien summan osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

1.1.1

Kuivatut hedelmät, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi, lukuun ottamatta 1.1.3 kohdassa lueteltuja tuotteita

5,0

10,0

-

 

1.1.2

Kuivatut hedelmät, joita on käytetty ainoana ainesosana, tai kuivatuista hedelmistä saatavat jalostetut tuotteet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi, lukuun ottamatta 1.1.3 kohdassa lueteltuja tuotteita

2,0

4,0

-

Elintarvikkeisiin, joissa on käytetty ainoana ainesosana kuivattuja hedelmiä, tai jalostettuihin tuotteisiin, joissa on vähintään 80 prosenttia kyseisiä kuivattuja hedelmiä, sovelletaan vastaaville kuivatuille hedelmille vahvistettuja enimmäismääriä. Muissa tapauksissa sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

1.1.3

Kuivatut viikunat

6,0

10,0

-

Elintarvikkeisiin, joissa on käytetty ainoana ainesosana kuivattuja viikunoita, tai jalostettuihin tuotteisiin, joissa on vähintään 80 prosenttia kuivattuja viikunoita, sovelletaan kuivatuille viikunoille vahvistettuja enimmäismääriä. Muissa tapauksissa sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

1.1.4

Maapähkinät ja muut öljysiemenet, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

8,0

15,0

-

Lukuun ottamatta maapähkinöitä ja muita öljysiemeniä, jotka on tarkoitettu puristettaviksi puhdistetun kasviöljyn tuotantoa varten.

Jos analysoidaan maapähkinöitä ja muita öljysiemeniä, joilla on syötäväksi kelpaamaton kuori, aflatoksiinipitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

1.1.5

Maapähkinät ja muut öljysiemenet, joita on käytetty ainoana ainesosana, tai maapähkinöistä ja muista öljysiemenistä saatavat jalostetut tuotteet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

2,0

4,0

-

Lukuun ottamatta puhdistettaviksi tarkoitettuja raakakasviöljyjä ja puhdistettuja kasviöljyjä.

Jos analysoidaan maapähkinöitä ja muita öljysiemeniä, joilla on syötäväksi kelpaamaton kuori, aflatoksiinipitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

Elintarvikkeisiin, joissa on käytetty ainoana ainesosana maapähkinöitä ja muita öljysiemeniä, tai jalostettuihin tuotteisiin, joissa on vähintään 80 prosenttia kyseisiä maapähkinöitä ja muita öljysiemeniä, sovelletaan vastaaville maapähkinöille ja muille öljysiemenille vahvistettuja enimmäismääriä. Muissa tapauksissa sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

1.1.6

Pähkinät, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi, lukuun ottamatta 1.1.8 ja 1.1.10 kohdassa lueteltuja tuotteita

5,0

10,0

-

Jos analysoidaan kuorellisia pähkinöitä, aflatoksiinipitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

1.1.7

Pähkinät, joita on käytetty ainoana ainesosana, tai pähkinöistä saatavat jalostetut tuotteet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi, lukuun ottamatta 1.1.9 ja 1.1.11 kohdassa lueteltuja tuotteita

2,0

4,0

-

Jos analysoidaan kuorellisia pähkinöitä, aflatoksiinipitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

Elintarvikkeisiin, joissa on käytetty ainoana ainesosana pähkinöitä, tai jalostettuihin tuotteisiin, joissa on vähintään 80 prosenttia kyseisiä pähkinöitä, sovelletaan pähkinöille vahvistettuja enimmäismääriä. Muissa tapauksissa sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

1.1.8

Mantelit, pistaasipähkinät ja aprikoosin siemenet, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

12,0

15,0

-

Jos analysoidaan kuorellisia pähkinöitä, aflatoksiinipitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

1.1.9

Mantelit, pistaasipähkinät ja aprikoosin siemenet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

8,0

10,0

-

Jos analysoidaan kuorellisia pähkinöitä, aflatoksiinipitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

Elintarvikkeisiin, joissa on käytetty ainoana ainesosana manteleita, pistaasipähkinöitä ja aprikoosin siemeniä, tai jalostettuihin tuotteisiin, joissa on vähintään 80 prosenttia kyseisiä pähkinöitä, sovelletaan vastaaville pähkinöille vahvistettuja enimmäismääriä. Muissa tapauksissa sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

1.1.10

Hasselpähkinät ja parapähkinät, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

8,0

15,0

-

Jos analysoidaan kuorellisia hasselpähkinöitä, aflatoksiinipitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

1.1.11

Hasselpähkinät ja parapähkinät, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

5,0

10,0

-

Jos analysoidaan kuorellisia hasselpähkinöitä, aflatoksiinipitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

Elintarvikkeisiin, joissa on käytetty ainoana ainesosana hasselpähkinöitä ja parapähkinöitä, tai jalostettuihin tuotteisiin, joissa on vähintään 80 prosenttia kyseisiä pähkinöitä, sovelletaan vastaaville pähkinöille vahvistettuja enimmäismääriä. Muissa tapauksissa sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

1.1.12

Viljat ja viljasta saatavat tuotteet, lukuun ottamatta 1.1.13, 1.1.18 ja 1.1.19 kohdassa lueteltuja tuotteita

2,0

4,0

-

Mukaan lukien jalostetut viljatuotteet.

Viljasta saatavat tuotteet ovat tuotteita, jotka sisältävät vähintään 80 prosenttia viljatuotteita.

1.1.13

Maissi ja riisi, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

5,0

10,0

-

 

1.1.14

Seuraavat kuivatut mausteet:

Capsicum spp. (niiden kuivatut hedelmät, kokonaisina tai jauhettuina, chilit, chilijauhe, cayenne ja paprika mukaan luettuina)

Pippuri (Piper spp:n hedelmät, valko- ja mustapippuri mukaan luettuina)

Muskottipähkinä (Myristica fragrans)

Kurkuma (Curcuma longa)

Yhtä tai useampaa edellä mainittua kuivattua maustetta sisältävät kuivamausteseokset

5,0

10,0

-

 

1.1.15

Inkivääri (Zingiber officinale) (kuivattu)

5,0

10,0

-

 

1.1.16

Raakamaito (2), lämpökäsitelty maito ja maitopohjaisten tuotteiden valmistukseen tarkoitettu maito

-

-

0,050

 

1.1.17

Äidinmaidonkorvikkeet, vieroitusvalmisteet (3) ja pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

-

-

0,025

Enimmäismäärä koskee käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).

1.1.18

Lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3)

0,10

-

-

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavan tuotteen kuiva-aineeseen (5).

1.1.19

Imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet (3)

0,10

-

0,025

Enimmäismäärä koskee maidon, maitotuotteiden ja vastaavien tuotteiden kohdalla käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita) ja muiden kuin maidon, maitotuotteiden ja vastaavien tuotteiden kohdalla kuiva-ainetta (5).


1.2

Okratoksiini A

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

1.2.1

Kuivatut hedelmät

 

 

1.2.1.1

Rusinat (korintit, rusinat ja sultana-lajikkeet) ja kuivatut viikunat

8,0

 

1.2.1.2

Muut kuivatut hedelmät

2,0

 

1.2.2

Taatelisiirappi

15

 

1.2.3

Pistaasipähkinät, jotka lajitellaan tai käsitellään fyysisesti jollain muulla tavalla ennen niiden saattamista markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

10,0

Jos analysoidaan kuorellisia pähkinöitä, okratoksiini A -pitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

1.2.4

Pistaasipähkinät, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

5,0

Jos analysoidaan kuorellisia pähkinöitä, okratoksiini A -pitoisuuksia laskettaessa oletetaan, että vierasaineen koko määrä on syötäväksi tarkoitetussa osassa.

1.2.5

Kuivatut yrtit

10,0

 

1.2.6

Yrttiuutejuomissa käytettävät (kuivatut) inkiväärinjuuret

15

 

1.2.7

Yrttiuutejuomissa tai kahvinkorvikkeissa käytettävät (kuivatut) rohtosalkoruusunjuuret, (kuivatut) voikukanjuuret ja (kuivatut) appelsiininkukat

20

 

1.2.8

Auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet, (vesi)meloninsiemenet, hampunsiemenet ja soijapavut

5,0

 

1.2.9

Käsittelemättömät viljanjyvät

5,0

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin viljanjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

1.2.10

Käsittelemättömistä viljanjyvistä saatavat tuotteet ja viljat, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten, lukuun ottamatta 1.2.11, 1.2.12, 1.2.13, 1.2.23 ja 1.2.24 kohdassa lueteltuja tuotteita

3,0

Mukaan lukien jalostetut viljatuotteet.

Käsittelemättömistä viljanjyvistä saatavat tuotteet ovat tuotteita, jotka sisältävät vähintään 80 prosenttia viljatuotteita.

1.2.11

Leipomotuotteet, viljavälipalat ja aamiaishiutaleet

 

 

1.2.11.1

tuotteet, jotka eivät sisällä öljysiemeniä, pähkinöitä eikä kuivattuja hedelmiä

2,0

 

1.2.11.2

tuotteet, jotka sisältävät vähintään 20 % rusinoita ja/tai kuivattuja viikunoita

4,0

 

1.2.11.3

muut tuotteet, jotka sisältävät öljysiemeniä, pähkinöitä ja/tai kuivattuja hedelmiä

3,0

 

1.2.12

Alkoholittomat mallasjuomat

3,0

 

1.2.13

Vehnägluteeni, jota ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

8,0

 

1.2.14

Paahdetut kahvipavut ja jauhettu paahdettu kahvi, lukuun ottamatta 1.2.15 kohdassa lueteltuja tuotteita

3,0

 

1.2.15

Liukoinen kahvi (pikakahvi)

5,0

 

1.2.16

Kaakaojauhe

3,0

 

1.2.17

Kuivatut mausteet, lukuun ottamatta 1.2.18 kohdassa lueteltuja tuotteita

15

Enimmäismäärää sovelletaan myös kuivamausteseoksiin.

1.2.18

Capsicum spp. (niiden kuivatut hedelmät, kokonaisina tai jauhettuina, chilit, chilijauhe, cayenne ja paprika mukaan luettuina)

20

 

1.2.19

Lakritsi (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflata ja muut lajit)

 

 

1.2.19.1

Lakritsijuuri (kuivattu), myös yrttiuutejuomien ainesosana

20

 

1.2.19.2

Lakritsiuute, tarkoitettu elintarvikekäyttöön, erityisesti juomiin ja makeisiin

80

Enimmäismäärää sovelletaan puhtaaseen laimentamattomaan uutteeseen (saataessa 1 kg uutetta 3–4 kg:sta lakritsijuurta).

1.2.19.3

Lakritsimakeiset, jotka sisältävät ≥ 97 % lakritsiuutetta kuiva-aineesta

50

 

1.2.19.4

Muut lakritsimakeiset

10,0

 

1.2.20

Viinit (7) ja hedelmäviinit

2,0

Mukaan lukien helmeilevät viinit ja kuohuviinit, mutta ei väkevät viinit eikä viinit, joiden alkoholipitoisuus on vähintään 15 tilavuusprosenttia.

Enimmäismäärää sovelletaan tuotteisiin, jotka on valmistettu vuoden 2005 tai sitä myöhempien vuosien sadosta.

1.2.21

Maustetut viinit, maustetut viinipohjaiset juomat ja maustetut viinistä valmistetut juomasekoitukset (8)

2,0

Enimmäismäärää sovelletaan tuotteisiin, jotka on valmistettu vuoden 2005 tai sitä myöhempien vuosien sadosta.

Näihin juomiin sovellettava enimmäismäärä on riippuvainen viinin ja/tai rypäleen puristemehun osuudesta lopullisessa tuotteessa.

1.2.22

Rypäletäysmehu, tiivisteestä valmistettu rypäletäysmehu, rypäletäysmehutiiviste, rypälenektari, rypäleen puristemehu ja tiivistetty rypäleen puristemehu, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten (9)

2,0

Rypäletäysmehutiivisteen tai tiivistetyn rypäleen puristemehun osalta enimmäismäärää sovelletaan ennastettuun mehuun tai rypäleen puristemehuun.

Enimmäismäärää sovelletaan tuotteisiin, jotka on valmistettu vuoden 2005 tai sitä myöhempien vuosien sadosta.

1.2.23

Lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3)

0,50

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavan tuotteen kuiva-aineeseen (5).

1.2.24

Imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet (3)

0,50

Enimmäismäärä koskee maidon, maitotuotteiden ja vastaavien tuotteiden kohdalla käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita) ja muiden kuin maidon, maitotuotteiden ja vastaavien tuotteiden kohdalla kuiva-ainetta (5).


1.3

Patuliini

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

1.3.1

Hedelmätäysmehut, tiivisteestä valmistetut hedelmätäysmehut, hedelmätäysmehutiivisteet ja hedelmänektarit (9)

50

Hedelmätäysmehutiivisteen osalta enimmäismäärää sovelletaan ennastettuun mehuun.

1.3.2

Tislatut alkoholijuomat (10), siideri sekä muut käymisen avulla valmistetut juomat, jotka on tehty omenoista tai jotka sisältävät omenatäysmehua

50

 

1.3.3

Kiinteät omenavalmisteet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten, lukuun ottamatta 1.3.4 ja 1.3.5 kohdassa lueteltuja tuotteita

25

Mukaan lukien omenahilloke ja -sose.

1.3.4

Omenatäysmehu ja kiinteät omenavalmisteet, jotka on tarkoitettu imeväisille ja pikkulapsille (3) ja merkitty sellaisiksi ja saatetaan markkinoille sellaisina

10,0

Mukaan lukien omenahilloke ja -sose.

Enimmäismäärä koskee käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).

1.3.5

Lastenruoka (3)

10,0

Enimmäismäärä koskee käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).


1.4

Deoksinivalenoli

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

1.4.1

Käsittelemättömät viljanjyvät, lukuun ottamatta 1.4.2 ja 1.4.3 kohdassa lueteltuja tuotteita

1 250

Lukuun ottamatta märkäjauhatukseen tarkoitettuja käsittelemättömiä maissinjyviä ja riisiä.

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin viljanjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

1.4.2

Käsittelemättömät durumvehnän jyvät ja kauranjyvät

1 750

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin viljanjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

1.4.3

Käsittelemättömät maissinjyvät

1 750

Lukuun ottamatta käsittelemättömiä maissinjyviä, jotka on esimerkiksi pakkausmerkintöjen tai vastaanottajan perusteella selvästi tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan märkäjauhatusmenetelmässä (tärkkelyksen tuotannossa).

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin maissinjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

1.4.4

Viljat, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten, sekä jauhettu vilja ja suurimot sekä leseet ja alkiot lopputuotteina, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten, lukuun ottamatta 1.4.7 ja 1.4.8 kohdassa lueteltuja tuotteita

750

Lukuun ottamatta riisiä ja riisituotteita.

1.4.5

Pasta

750

Pastalla tarkoitetaan (kuivaa) pastaa, jonka vesipitoisuus on noin 12 %.

1.4.6

Leipä, kakut ja leivokset, keksit ja pikkuleivät, viljavälipalat sekä aamiaishiutaleet

500

Lukuun ottamatta riisituotteita.

Mukaan lukien pienet leipomotuotteet.

1.4.7

Maissista valmistetut myllytuotteet, joita ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

 

 

1.4.7.1

Maissijauho, jota ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

1 250

Painon mukaan mitattuna vähintään 90 prosenttia myllytuotteesta on karkeudeltaan ≤ 500 μm.

1.4.7.2

Muut maissista valmistetut myllytuotteet, joita ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

750

Painon mukaan mitattuna alle 90 prosenttia myllytuotteesta on karkeudeltaan ≤ 500 μm.

1.4.8

Lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3)

200

Lukuun ottamatta riisituotteita.

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavan tuotteen kuiva-aineeseen (5).


1.5

Zearalenoni

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

1.5.1

Käsittelemättömät viljanjyvät, lukuun ottamatta 1.5.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

100

Lukuun ottamatta märkäjauhatukseen tarkoitettuja käsittelemättömiä maissinjyviä ja riisiä.

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin viljanjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

1.5.2

Käsittelemättömät maissinjyvät

350

Lukuun ottamatta käsittelemättömiä maissinjyviä, jotka on esimerkiksi pakkausmerkintöjen tai vastaanottajan perusteella selvästi tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan märkäjauhatusmenetelmässä (tärkkelyksen tuotannossa).

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin maissinjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

1.5.3

Viljat, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten, sekä jauhettu vilja ja suurimot sekä leseet ja alkiot lopputuotteina, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten, lukuun ottamatta 1.5.5, 1.5.6 ja 1.5.8 kohdassa lueteltuja tuotteita

75

Lukuun ottamatta riisiä ja riisituotteita.

1.5.4

Leipä, kakut ja leivokset, keksit ja pikkuleivät, viljavälipalat sekä aamiaishiutaleet, lukuun ottamatta 1.5.5 kohdassa lueteltuja tuotteita

50

Lukuun ottamatta riisituotteita.

Mukaan lukien pienet leipomotuotteet.

1.5.5

Maissi, joka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

Maissivälipalat ja maissipohjaiset aamiaishiutaleet

100

 

1.5.6

Maissista valmistetut myllytuotteet, joita ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

 

 

1.5.6.1

Maissijauho, jota ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

300

Painon mukaan mitattuna vähintään 90 prosenttia myllytuotteesta on karkeudeltaan ≤ 500 μm.

1.5.6.2

Muut maissista valmistetut myllytuotteet, joita ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

200

Painon mukaan mitattuna alle 90 prosenttia myllytuotteesta on karkeudeltaan ≤ 500 μm.

1.5.7

Jalostettu maissiöljy

400

 

1.5.8

Lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3)

20

Lukuun ottamatta riisituotteita.

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavan tuotteen kuiva-aineeseen (5).


1.6

Fumonisiinit

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

 

 

B1:n ja B2:n summa

Fumonisiinien osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

1.6.1

Käsittelemättömät maissinjyvät

4 000

Lukuun ottamatta käsittelemättömiä maissinjyviä, jotka on esimerkiksi pakkausmerkintöjen tai vastaanottajan perusteella selvästi tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan märkäjauhatusmenetelmässä (tärkkelyksen tuotannossa).

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin maissinjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

1.6.2

Maissi, joka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten, maissista valmistetut myllytuotteet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten, sekä maissipohjaiset elintarvikkeet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten, lukuun ottamatta 1.6.3 ja 1.6.5 kohdassa lueteltuja tuotteita

1 000

 

1.6.3

Maissipohjaiset aamiaishiutaleet ja maissivälipalat

800

 

1.6.4

Maissista valmistetut myllytuotteet, joita ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

 

 

1.6.4.1

Maissijauho, jota ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

2 000

Painon mukaan mitattuna vähintään 90 prosenttia myllytuotteesta on karkeudeltaan ≤ 500 μm.

1.6.4.2

Muut maissista valmistetut myllytuotteet, joita ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

1 400

Painon mukaan mitattuna alle 90 prosenttia myllytuotteesta on karkeudeltaan ≤ 500 μm.

1.6.5

Maissia sisältävät lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten maissipohjaiset valmisruoat (3)

200

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavan tuotteen kuiva-aineeseen (5).


1.7

Sitriniini

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

1.7.1

Monascus purpureus -punahiivalla fermentoituun riisiin perustuvat ravintolisät

100

 


1.8

Torajyväpahkat ja torajyväalkaloidit

 

 

1.8.1

Torajyväpahkat

Enimmäismäärä (g/kg)

Huomautukset

 

 

 

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin viljanjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

Jos torajyväpahkojen esiintyessä käytetään hankauspesua (6), vilja on ensin puhdistettava ennen hankauspesua.

Näytteenotto on suoritettava asetuksen (EY) N:o 401/2006 liitteessä I olevan B kohdan mukaisesti.

1.8.1.1

Käsittelemättömät viljanjyvät, lukuun ottamatta 1.8.1.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,2

Lukuun ottamatta maissia ja riisiä.

1.8.1.2

Käsittelemättömät rukiinjyvät

0,5

0,2 – 1. heinäkuuta 2024 alkaen

 

1.8.2

Torajyväalkaloidit

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

 

 

Seuraavien yhdisteiden alin summapitoisuus (lower bound):

ergokorniini/ergokorniniini, ergokristiini/ergokristiniini, ergokryptiini/ergokryptiniini (α- ja β-muoto), ergometriini/ergometriniini, ergosiini/ergosiniini ja ergotamiini/ergotaminiini

Torajyväalkaloidien osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

1.8.2.1

Ohrasta, vehnästä, speltistä ja kaurasta valmistetut myllytuotteet (joiden tuhkapitoisuus on alle 900 mg/100 g kuiva-ainetta)

100

50 – 1. heinäkuuta 2024 alkaen

 

1.8.2.2

Ohrasta, vehnästä, speltistä ja kaurasta valmistetut myllytuotteet (joiden tuhkapitoisuus on vähintään 900 mg/100 g kuiva-ainetta)

Ohran-, vehnän, speltin- ja kauranjyvät, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

150

 

1.8.2.3

Rukiista valmistetut myllytuotteet

Ruis, joka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

500

250 – 1. heinäkuuta 2024 alkaen

 

1.8.2.4

Vehnägluteeni

400

 

1.8.2.5

Imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3)

20

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.


2

Kasvitoksiinit

2.1

Erukahappo, mukaan lukien rasvaan sitoutunut erukahappo

Enimmäismäärä (g/kg)

Huomautukset

2.1.1

Kasviöljyt ja -rasvat, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi, lukuun ottamatta 2.1.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

20,0

 

2.1.2

Ruistankioöljy (camelina), sinappiöljy ja purasruohoöljy

50,0

Toimivaltaisen viranomaisen suostumuksella enimmäismäärää ei sovelleta paikallisesti tuotettuun ja kulutettuun sinappiöljyyn.

2.1.3

Sinappi (mauste)

35,0

 


2.2

Tropaanialkaloidit

Enimmäismäärät (μg/kg)

Huomautukset

 

 

Atropiini

Skopolamiini

 

2.2.1

Lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3), jotka sisältävät hirssiä, durraa, tattaria, maissia tai näistä viljoista saatavia tuotteita

1,0

1,0

Viljasta saatavat tuotteet ovat tuotteita, jotka sisältävät vähintään 80 prosenttia näitä viljatuotteita.

Enimmäismäärien noudattamisen valvontaa varten tapahtuva näytteenotto on suoritettava asetuksen (EY) N:o 401/2006 liitteessä I olevassa J osassa vahvistettujen säännösten mukaisesti.

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

 

 

Atropiinin ja skopolamiinin summa

Atropiinin ja skopolamiinin summan osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

2.2.2

Käsittelemättömät hirssinjyvät ja durranjyvät

5,0

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin viljanjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

2.2.3

Käsittelemättömät maissinjyvät

15

Lukuun ottamatta käsittelemättömiä maissinjyviä, jotka on esimerkiksi pakkausmerkintöjen tai vastaanottajan perusteella selvästi tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan märkäjauhatusmenetelmässä (tärkkelyksen tuotannossa), ja käsittelemättömiä maissinjyviä, jotka on tarkoitettu käytettäviksi popcornin valmistukseen.

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin maissinjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

2.2.4

Käsittelemättömät tattarinjyvät

10

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömiin tattarinjyviin, jotka saatetaan markkinoille ennen ensimmäisen asteen jalostusta (6).

2.2.5

Popcorn-maissi

Hirssi, durra ja maissi, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

Hirssistä, durrasta ja maissista valmistetut myllytuotteet

5,0

 

2.2.6

Tattari, joka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

Tattarista valmistetut myllytuotteet

10

 

2.2.7

Yrttiuutejuomat (kuivattu tuote) ja yrttiuutejuomien ainesosat (kuivatut tuotteet), lukuun ottamatta 2.2.8 kohdassa lueteltuja tuotteita

25

Termillä ’yrttiuutejuomat (kuivattu tuote)’ tarkoitetaan

yrttiuutejuomien (nestemäinen tuote) valmistukseen käytettäviä yrttiuutejuomia (kuivattu tuote), jotka valmistetaan kukista, lehdistä, varsista, juurista ja muista kasvinosista, (pusseissa tai irtotavarana); ja

yrttiuutejuomajauheita. Jauhemaisten uutteiden osalta on käytettävä kerrointa 4.

2.2.8

Yksinomaan aniksensiemenistä saadut yrttiuutejuomat (kuivattu tuote) ja yrttiuutejuomien ainesosat (kuivatut tuotteet)

50

Termillä ’yrttiuutejuomat (kuivattu tuote)’ tarkoitetaan

yrttiuutejuomien (nestemäinen tuote) valmistukseen käytettäviä yrttiuutejuomia (kuivattu tuote), jotka valmistetaan kukista, lehdistä, lehtiruodeista, juurista ja muista kasvinosista, (pusseissa tai irtotavarana); ja

yrttiuutejuomajauheita. Jauhemaisten uutteiden osalta on käytettävä kerrointa 4.

2.2.9

Yrttiuutejuomat (nestemäinen tuote)

0,20

 


2.3

Syaanivetyhappo, mukaan luettuna syanogeenisiin glykosideihin sitoutunut syaanivetyhappo

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

2.3.1

Käsittelemättömät kokonaiset, jauhetut, murskatut, halkaistut tai pilkotut pellavansiemenet, joita ei saateta markkinoille loppukuluttajaa varten

250

Enimmäismääriä ei sovelleta öljysiemeniin, jotka on tarkoitettu puristettaviksi ja puhdistetun öljyn valmistusta varten, edellyttäen, että jäljelle jääviä puristettuja öljysiemeniä ei saateta markkinoille elintarvikkeina. Jos jäljelle jäävät puristetut öljysiemenet saatetaan markkinoille elintarvikkeina, enimmäismääriä sovelletaan ottaen huomioon 3 artiklan 1 ja 2 kohta.

2.3.2

Käsittelemättömät kokonaiset, jauhetut, murskatut, halkaistut tai pilkotut pellavansiemenet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

150

Enimmäismäärää ei sovelleta käsittelemättömiin kokonaisiin, jauhettuihin, murskattuihin, halkaistuihin tai pilkottuihin pellavansiemeniin, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten pieninä määrinä, mikäli etiketin pääasiallisessa nähtävissä olevassa kentässä on varoitus ”Vain ruoanlaittoon ja leivontaan. Ei saa nauttia raakana!” (painettuna määritellyllä kirjasinkoolla(11)). Varoitusmerkinnällä varustettujen käsittelemättömien kokonaisten, jauhettujen, murskattujen, halkaistujen ja pilkottujen pellavansiementen on oltava 2.3.1 kohdassa vahvistetun enimmäismäärän mukaisia.

2.3.3

Käsittelemättömät kokonaiset, jauhetut, murskatut, halkaistut tai pilkotut mantelit, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

35

Enimmäismäärää ei sovelleta käsittelemättömiin kokonaisiin, jauhettuihin, murskattuihin, halkaistuihin tai pilkottuihin karvasmanteleihin, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten pieninä määrinä, mikäli etiketin pääasiallisessa nähtävissä olevassa kentässä on varoitus ”Vain ruoanlaittoon ja leivontaan. Ei saa nauttia raakana!” (painettuna määritellyllä kirjasinkoolla(11)).

2.3.4

Käsittelemättömät kokonaiset, jauhetut, murskatut, halkaistut tai pilkotut aprikoosin siemenet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

20,0

Toimijan, joka saattaa loppukuluttajaa varten markkinoille käsittelemättömiä kokonaisia, jauhettuja, murskattuja, halkaistuja tai pilkottuja aprikoosin siemeniä, on toimivaltaisen viranomaisen pyynnöstä toimitettava näyttöä siitä, että markkinoille saatettu tuote on enimmäismäärän mukainen.

2.3.5

Kassavan juuri (tuore, kuorittu)

50,0

 

2.3.6

Kassavajauho ja tapiokajauho

10,0

 


2.4

Pyrrolitsidiinialkaloidit

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

 

 

Enimmäismäärällä tarkoitetaan seuraavien 21 pyrrolitsidiinialkaloidin alinta summapitoisuutta:

intermediini/lykopsamiini, intermediini-N-oksidi/lykopsamiini-N-oksidi, senesioniini/senesiverniini, senesioniini-N-oksidi/senesiverniini-N-oksidi, senesifylliini, senesifylliini-N-oksidi, retrorsiini, retrorsiini-N-oksidi, ekkimidiini, ekkimidiini-N-oksidi, lasiokarpiini, lasiokarpiini-N-oksidi, senkirkiini, europiini, europiini-N-oksidi, heliotriini ja heliotriini-N-oksidi

samoin kuin seuraavien 14 pyrrolitsidiinialkaloidin, joiden tiedetään tietyillä nykyisin käytössä olevilla analyysimenetelmillä eluoituvan samanaikaisesti yhden tai useamman edellä mainitun 21 pyrrolitsidiinialkaloidin kanssa:

indisiini, ekkinatiini, rinderiini (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti lykopsamiinin/intermediinin kanssa), indisiini-N-oksidi, ekkinatiini-N-oksidi, rinderiini-N-oksidi (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti lykopsamiini-N-oksidin/intermediini-N-oksidin kanssa), integerrimiini (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti senesiverniinin/senesioniinin kanssa), integerrimiini-N-oksidi (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti senesiverniini-N-oksidin/senesioniini-N-oksidin kanssa), heliosupiini (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti ekkimidiinin kanssa), heliosupiini-N-oksidi (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti ekkimidiini-N-oksidin kanssa), spartioidiini (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti senesifylliinin kanssa), spartioidiini-N-oksidi (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti senesifylliini-N-oksidin kanssa), usaramiini (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti retrorsiinin kanssa), usaramiini-N-oksidi (mahdollisesti eluoituu samanaikaisesti retrorsiini-N-oksidin kanssa).

Pyrrolitsidiinialkaloidit, jotka voidaan käytetyllä analyysimenetelmällä havaita yksittäin ja erikseen, on ilmaistava määrällisesti ja sisällytettävä yhteismäärään.

Pyrrolitsidiinialkaloidien osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

2.4.1

Rohtopurasruohon/kurkkuyrtin lehdet (tuoreet/pakastetut), jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

750

Rajoittamatta pyrrolitsidiinialkaloideja sisältävien kasvien markkinoille saattamista koskevia tiukempia kansallisia sääntöjä tietyissä jäsenvaltioissa.

2.4.2

Kuivatut yrtit, lukuun ottamatta 2.4.3 kohdassa lueteltuja tuotteita

400

Rajoittamatta pyrrolitsidiinialkaloideja sisältävien kasvien markkinoille saattamista koskevia tiukempia kansallisia sääntöjä tietyissä jäsenvaltioissa.

2.4.3

Rohtopurasruoho/kurkkuyrtti, liperi, maustemeirami ja oregano (kuivattu) ja yksinomaan näistä kuivatuista yrteistä koostuvat seokset

1 000

Rajoittamatta pyrrolitsidiinialkaloideja sisältävien kasvien markkinoille saattamista koskevia tiukempia kansallisia sääntöjä tietyissä jäsenvaltioissa.

2.4.4

Tee (Camellia sinensis) ja maustettu tee (12) (Camellia sinensis) (kuivattu tuote), ei kuitenkaan 2.4.5 kohdassa tarkoitettu tee ja maustettu tee

150

Teehen, joka sisältää kuivattuja hedelmiä ja yrttejä, sovelletaan 3 artiklaa.

Termillä ’tee (Camellia sinensis) (kuivattu tuote)’ tarkoitetaan

teen (nestemäinen tuote) valmistukseen käytettävää teetä (Camellia sinensis) (kuivattu tuote), joka valmistetaan kuivatuista lehdistä, lehtiruodeista ja kukista, (pusseissa tai irtotavarana); ja

pikateetä. Jauhemaisten teeuutteiden osalta on käytettävä kerrointa 4.

2.4.5

Tee (Camellia sinensis), maustettu tee (12) (Camellia sinensis) ja yrttiuutejuomat (kuivattu tuote) ja imeväisille ja pikkulapsille tarkoitettujen yrttiuutejuomien (kuivatut tuotteet) ainesosat

75

Teehen, joka sisältää kuivattuja hedelmiä ja yrttejä, sovelletaan 3 artiklaa.

2.4.6

Tee (Camellia sinensis), maustettu tee (12) (Camellia sinensis) ja imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetut yrttiuutejuomat (nestemäinen tuote)

1,0

Teehen, joka sisältää kuivattuja hedelmiä ja yrttejä, sovelletaan 3 artiklaa.

2.4.7

Yrttiuutejuomat (kuivattu tuote) ja yrttiuutejuomien ainesosat (kuivatut tuotteet), lukuun ottamatta 2.4.5 ja 2.4.8 kohdassa lueteltuja tuotteita

200

Termillä ’yrttiuutejuomat (kuivattu tuote)’ tarkoitetaan

yrttiuutejuomien (nestemäinen tuote) valmistukseen käytettäviä yrttiuutejuomia (kuivattu tuote), jotka valmistetaan kukista, lehdistä, lehtiruodeista, juurista ja muista kasvinosista, (pusseissa tai irtotavarana); ja

yrttiuutejuomajauheita. Jauhemaisten uutteiden osalta pitoisuuskertoimen on oltava 4.

Rajoittamatta pyrrolitsidiinialkaloideja sisältävien kasvien markkinoille saattamista koskevia tiukempia kansallisia sääntöjä tietyissä jäsenvaltioissa.

2.4.8

Yrttiuutejuomat (kuivattu tuote) ja yrttiuutejuomien ainesosat (kuivatut tuotteet) rooiboksesta, aniksesta (Pimpinella anisum), sitruunamelissasta, kamomillasta, timjamista, piparmintusta ja sitruunaverbenasta ja yksinomaan näistä kuivatuista yrteistä koostuvat seokset, lukuun ottamatta 2.4.5 kohdassa tarkoitettuja yrttiuutejuomia

400

Termillä ’yrttiuutejuomat (kuivattu tuote)’ tarkoitetaan

yrttiuutejuomien (nestemäinen tuote) valmistukseen käytettäviä yrttiuutejuomia (kuivattu tuote), jotka valmistetaan kukista, lehdistä, varsista, juurista ja muista kasvinosista, (pusseissa tai irtotavarana); ja

yrttiuutejuomajauheita. Jauhemaisten uutteiden osalta on käytettävä kerrointa 4.

2.4.9

Roomankumina (juustokumina)

400

 

2.4.10

Kasviperäistä valmistetta (13) sisältävät ravintolisät, mukaan lukien uutteet, lukuun ottamatta 2.4.11 kohdassa lueteltuja tuotteita

400

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettaviin ravintolisiin.

Rajoittamatta pyrrolitsidiinialkaloideja sisältävien kasvien markkinoille saattamista koskevia tiukempia kansallisia sääntöjä tietyissä jäsenvaltioissa.

2.4.11

Siitepölypohjaiset ravintolisät

Siitepöly ja siitepölytuotteet

500

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettaviin ravintolisiin.


2.5

Oopiumalkaloidit

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

 

 

 

Oopiumalkaloidien osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

Enimmäismäärällä tarkoitetaan morfiinin ja kodeiinin summaa, jonka osalta kodeiinin määrään sovelletaan kerrointa 0,2. Näin ollen enimmäismäärällä tarkoitetaan morfiinin + 0,2 × kodeiinin summaa.

2.5.1

Kokonaiset, jauhetut tai murskatut unikonsiemenet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

20

 

2.5.2

Leipomotuotteet, jotka sisältävät unikonsiemeniä tai niistä jalostettuja tuotteita

1,50

Leipomotuotteisiin kuuluvat myös jauhopohjaiset pikkusuolaiset ja välipalat.

Jalostetut tuotteet ovat tuotteita, jotka sisältävät vähintään 80 prosenttia unikonsiementuotteita.

Elintarvikealan toimijan, joka toimittaa unikonsiemenet leipomotuotteita valmistavalle elintarvikealan toimijalle, on annettava tarvittavat tiedot, jotta leipomotuotteiden valmistaja voi saattaa markkinoille enimmäismäärän mukaisia tuotteita. Näihin tietoihin on tarvittaessa sisällyttävä analyysitiedot.


2.6

Delta-9-tetrahydrokannabinoli (Δ9-THC) -ekvivalentit

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

 

 

 

Delta-9-tetrahydrokannabinoli (Δ9-THC) -ekvivalenttien osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

Enimmäismäärä tarkoittaa delta-9-tetrahydrokannabinolin (Δ9-THC) ja delta-9-tetrahydrokannabinolihapon (Δ9-THCA) summaa ilmaistuna Δ9-THC:nä.

Kerrointa 0,877 sovelletaan Δ9-THCA:n määrään, ja enimmäismäärä tarkoittaa Δ9-THC:n + 0,877 × Δ9-THCA:n summaa (jos Δ9-THC ja Δ9-THCA määritetään erikseen).

2.6.1

Hampunsiemenet

3,0

 

2.6.2

Jauhetut hampunsiemenet, (osittain) rasvattomat hampunsiemenet ja muut hampunsiemenistä jalostetut tuotteet, lukuun ottamatta 2.6.3 kohdassa lueteltuja tuotteita

3,0

Hampunsiemenistä jalostetut tuotteet ovat yksinomaan hampunsiemenistä jalostettuja tuotteita.

2.6.3

Hampunsiemenöljy

7,5

 


3

Metallit ja muut alkuaineet

3.1

Lyijy

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

3.1.1

Hedelmät

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.1.1.1

Karpalot, herukat, seljanmarjat ja mansikkapuun hedelmät

0,20

 

3.1.1.2

Hedelmät, muut kuin karpalot, herukat, seljanmarjat ja mansikkapuun hedelmät

0,10

 

3.1.2

Juurekset ja juurimukulat

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.1.2.1

Juurekset ja juurimukulat, lukuun ottamatta 3.1.2.2 ja 3.1.2.3 kohdassa lueteltuja tuotteita.

0,10

Perunoiden osalta enimmäismäärää sovelletaan kuorittuihin perunoihin.

3.1.2.2

Tuore inkivääri, tuore kurkuma

0,80

 

3.1.2.3

Kaurajuuri

0,30

 

3.1.3

Sipulikasvit

0,10

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.1.4

Hedelmävihannekset

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.1.4.1

Hedelmävihannekset, lukuun ottamatta 3.1.4.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,050

 

3.1.4.2

Sokerimaissi

0,10

 

3.1.5

Kaalikasvit

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.1.5.1

Kaalikasvit, muut kuin 3.1.5.2 kohdassa luetellut

0,10

 

3.1.5.2

Lehtikaalit

0,30

 

3.1.6

Lehtivihannekset, lukuun ottamatta tuoreita yrttejä ja syötäviä kukkia

0,30

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.1.7

Palkovihannekset

0,10

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.1.8

Varsivihannekset

0,10

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.1.9

Sienet

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.1.9.1

Seuraavat viljellyt sienet:

Herkkusienet (Agaricus bisporus)

Osterivinokkaat (Pleurotus ostreatus)

Siitakkeet (Lentinula edodes)

0,30

 

3.1.9.2

Luonnonvaraiset sienet

0,80

 

3.1.10

Palkokasvit

0,20

 

3.1.11

Viljat

0,20

 

3.1.12

Kuivatut mausteet

 

 

3.1.12.1

Siemenet, mausteena käytetyt

0,90

 

3.1.12.2

Hedelmät, mausteena käytetyt

0,60

 

3.1.12.3

Kuoret, mausteena käytetyt

2,0

 

3.1.12.4

Juuret ja juurakot, mausteena käytetyt

1,50

 

3.1.12.5

Nuput/silmut, mausteena käytetyt

1,0

 

3.1.12.6

Luotit, mausteena käytetyt

1,0

 

3.1.13

Nautaeläinten, lampaiden, sikojen ja siipikarjan liha (2), lukuun ottamatta 3.1.14 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,10

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

3.1.14

Muut eläimen osat (2)

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

3.1.14.1

nautaeläimistä ja lampaista

0,20

 

3.1.14.2

sioista

0,15

 

3.1.14.3

siipikarjasta

0,10

 

3.1.15

Kalastustuotteet (2) ja simpukat (2)

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

3.1.15.1

Kalanliha

0,30

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.1.15.2

Pääjalkaiset

0,30

Enimmäismäärää sovelletaan eläimeen ilman sisälmyksiä.

3.1.15.3

Äyriäiset

0,50

Enimmäismäärää sovelletaan raajojen ja vatsapuolen lihaan, mikä tarkoittaa, että äyriäisten eturuumista ei lueta mukaan. Rapujen ja ravun kaltaisten äyriäisten (Brachyura ja Anomura) tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan raajojen lihaan.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.1.15.4

Simpukat

1,50

Isokampasimpukoiden (Pecten maximus) tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan ainoastaan lähentäjälihakseen ja sukurauhaseen.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.1.16

Raakamaito (2), lämpökäsitelty maito ja maitopohjaisten tuotteiden valmistukseen tarkoitettu maito

0,020

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

3.1.17

Hunaja

0,10

 

3.1.18

Rasvat ja öljyt

0,10

Mukaan lukien maitorasva.

3.1.19

Hedelmätäysmehut, tiivisteestä valmistetut hedelmätäysmehut, hedelmätäysmehutiivisteet ja hedelmänektarit (9)

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Hedelmätäysmehutiivisteen osalta enimmäismäärää sovelletaan ennastettuun mehuun.

3.1.19.1

yksinomaan marjoista ja muista pienistä hedelmistä

0,05

 

3.1.19.2

muut kuin yksinomaan marjoista ja muista pienistä hedelmistä valmistetut, myös sekoitukset

0,03

 

3.1.20

Viinit (7), siiderit, päärynäviinit ja hedelmäviinit

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Mukaan lukien helmeilevät viinit ja kuohuviinit, mutta ei väkevät viinit eikä viinit, joiden alkoholipitoisuus on vähintään 15 tilavuusprosenttia.

3.1.20.1

tuotteet, jotka on valmistettu vuoden 2001 hedelmäsadosta vuoden 2015 hedelmäsatoon

0,20

 

3.1.20.2

tuotteet, jotka on valmistettu vuoden 2016 hedelmäsadosta vuoden 2021 hedelmäsatoon

0,15

 

3.1.20.3

tuotteet, jotka on valmistettu vuoden 2022 tai sitä myöhempien vuosien hedelmäsadosta

0,10

 

3.1.21

Maustetut viinit, maustetut viinipohjaiset juomat ja maustetut viinistä valmistetut juomasekoitukset (8)

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

3.1.21.1

tuotteet, jotka on valmistettu vuoden 2001 hedelmäsadosta vuoden 2015 hedelmäsatoon

0,20

 

3.1.21.2

tuotteet, jotka on valmistettu vuoden 2016 hedelmäsadosta vuoden 2021 hedelmäsatoon

0,15

 

3.1.21.3

tuotteet, jotka on valmistettu vuoden 2022 tai sitä myöhempien vuosien hedelmäsadosta

0,10

 

3.1.22

Rypäleistä valmistetut väkevät viinit (7)

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

3.1.22.1

tuotteet, jotka on valmistettu vuoden 2022 tai sitä myöhempien vuosien hedelmäsadosta

0,15

 

3.1.23

Suolat

 

 

3.1.23.1

Suolat, lukuun ottamatta 3.1.23.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

1,0

 

3.1.23.2

Seuraavat puhdistamattomat suolat: ”fleur de sel” (suolankukka) ja ”grey salt” (harmaasuola), jotka kerätään käsin savipohjaisilta suolamarskeilta

2,0

 

3.1.24

Äidinmaidonkorvikkeet, vieroitusvalmisteet (3) ja pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

 

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.1.24.1

jotka saatetaan markkinoille jauheena

0,020

 

3.1.24.2

jotka saatetaan markkinoille nesteenä

0,010

 

3.1.25

Imeväisten ja pikkulasten juomat, jotka saatetaan markkinoille ja on merkitty sellaisiksi, lukuun ottamatta 3.1.24 ja 3.1.27 kohdassa lueteltuja tuotteita

 

 

3.1.25.1

jotka saatetaan markkinoille nesteenä tai on ennastettava valmistajan ohjeiden mukaisesti

0,020

Mukaan lukien hedelmätäysmehut.

Enimmäismäärää sovelletaan käyttövalmiisiin tuotteisiin.

3.1.25.2

jotka on valmistettava uuttamalla tai keittämällä

0,50

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.1.26

Lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3), lukuun ottamatta 3.1.25 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,020

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.1.27

Imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet (3)

 

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.1.27.1

jotka saatetaan markkinoille jauheena

0,020

 

3.1.27.2

jotka saatetaan markkinoille nesteenä

0,010

 

3.1.28

Ravintolisät

3,0

 


3.2

Kadmium

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

3.2.1

Hedelmät ja pähkinät

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.2.1.1

Hedelmät, lukuun ottamatta 3.2.1.2, 3.2.1.3 ja 3.2.1.4 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,050

 

3.2.1.2

Sitrushedelmät, siemenhedelmät, kivihedelmät, syötäviksi tarkoitetut oliivit, kiivit, banaanit, mangot, papaijat ja ananakset

0,020

 

3.2.1.3

Marjat ja pienet hedelmät, lukuun ottamatta 3.2.1.4 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,030

 

3.2.1.4

Vadelmat

0,040

 

3.2.1.5

Pähkinät

 

Enimmäismääriä ei sovelleta pähkinöihin, jotka on tarkoitettu puristettaviksi ja puhdistetun öljyn valmistusta varten, edellyttäen, että jäljelle jääviä puristettuja pähkinöitä ei saateta markkinoille elintarvikkeina. Jos jäljelle jäävät puristetut pähkinät saatetaan markkinoille elintarvikkeina, enimmäismääriä sovelletaan ottaen huomioon 3 artiklan 1 ja 2 kohta.

3.2.1.5.1

Pähkinät, lukuun ottamatta 3.2.1.5.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,20

 

3.2.1.5.2

Pinjansiemenet

0,30

 

3.2.2

Juurekset ja juurimukulat

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.2.2.1

Juurekset ja juurimukulat, lukuun ottamatta 3.2.2.2, 3.2.2.3, 3.2.2.4, 3.2.2.5 ja 3.2.2.6 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,10

Perunoiden osalta enimmäismäärää sovelletaan kuorittuihin perunoihin.

3.2.2.2

Punajuuret

0,060

 

3.2.2.3

Mukulasellerit

0,15

 

3.2.2.4

Piparjuuri, palsternakka, kaurajuuri

0,20

 

3.2.2.5

Retiisit ja retikat

0,020

 

3.2.2.6

Trooppiset juurekset ja juurimukulat, juuripersiljat, nauriit

0,050

 

3.2.3

Sipulikasvit

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.2.3.1

Sipulikasvit, lukuun ottamatta 3.2.3.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,030

 

3.2.3.2

Valkosipuli

0,050

 

3.2.4

Hedelmävihannekset

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.2.4.1

Hedelmävihannekset, lukuun ottamatta 3.2.4.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,020

 

3.2.4.2

Munakoisot

0,030

 

3.2.5

Kaalikasvit

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.2.5.1

Kaalikasvit, lukuun ottamatta 3.2.5.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,040

 

3.2.5.2

Lehtikaalit

0,10

 

3.2.6

Lehtivihannekset ja yrtit

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.2.6.1

Lehtivihannekset, lukuun ottamatta 3.2.6.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,10

 

3.2.6.2

Pinaatit ja vastaavanlaiset lehdet, sinapin versot ja tuoreet yrtit

0,20

 

3.2.7

Palkovihannekset

0,020

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.2.8

Varsivihannekset

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.2.8.1

Varsivihannekset, lukuun ottamatta 3.2.8.2 ja 3.2.8.3 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,030

 

3.2.8.2

Varsiselleri/lehtiselleri

0,10

 

3.2.8.3

Purjo

0,040

 

3.2.9

Sienet

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Enimmäismäärää sovelletaan pesun ja syötävän osan erottamisen jälkeen.

3.2.9.1

Viljellyt sienet, lukuun ottamatta 3.2.9.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,050

 

3.2.9.2

Osterivinokkaat (Pleurotus ostreatus)

Siitakkeet (Lentinula edodes)

0,15

 

3.2.9.3

Luonnonvaraiset sienet

0,50

 

3.2.10

Palkokasvit ja palkokasveista saatavat proteiinit

 

 

3.2.10.1

Palkokasvit, lukuun ottamatta 3.2.10.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,040

 

3.2.10.2

Palkokasveista saatavat proteiinit

0,10

 

3.2.11

Öljysiemenet

 

Enimmäismääriä ei sovelleta öljysiemeniin, jotka on tarkoitettu puristettaviksi ja puhdistetun öljyn valmistusta varten, edellyttäen, että jäljelle jääviä puristettuja öljysiemeniä ei saateta markkinoille elintarvikkeina. Jos jäljelle jäävät puristetut öljysiemenet saatetaan markkinoille elintarvikkeina, enimmäismääriä sovelletaan ottaen huomioon 3 artiklan 1 ja 2 kohta.

3.2.11.1

Öljysiemenet, lukuun ottamatta 3.2.11.2, 3.2.11.3, 3.2.11.4, 3.2.11.5 ja 3.2.11.6 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,10

 

3.2.11.2

Rapsin- ja rypsinsiemenet

0,15

 

3.2.11.3

Maapähkinät ja soijapavut

0,20

 

3.2.11.4

Sinapinsiemenet

0,30

 

3.2.11.5

Pellavansiemenet ja auringonkukansiemenet

0,50

 

3.2.11.6

Unikonsiemenet

1,20

 

3.2.12

Viljat

 

Enimmäismääriä ei sovelleta viljoihin, joita käytetään oluen tai tisleiden valmistukseen, edellyttäen, että viljatuotteen sivujakeita ei saateta markkinoille elintarvikkeina. Jos viljatuotteen sivujakeet saatetaan markkinoille elintarvikkeina, enimmäismääriä sovelletaan ottaen huomioon 3 artiklan 1 ja 2 kohta.

3.2.12.1

Viljat, lukuun ottamatta 3.2.12.2, 3.2.12.3, 3.2.12.4 ja 3.2.12.5 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,10

 

3.2.12.2

Ohra ja ruis

0,050

 

3.2.12.3

Riisi, kvinoa, vehnäleseet ja vehnägluteeni

0,15

 

3.2.12.4

Durumvehnä (Triticum durum)

0,18

 

3.2.12.5

Vehnänalkiot

0,20

 

3.2.13

Eläinperäiset tuotteet (2)

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

3.2.13.1

Nautaeläinten, lampaiden, sikojen ja siipikarjan liha

0,050

Lukuun ottamatta muita eläimen osia.

3.2.13.2

Hevosenliha

0,20

Lukuun ottamatta muita eläimen osia.

3.2.13.3

Nautaeläinten, lampaiden, sikojen, siipikarjan ja hevosen maksa

0,50

 

3.2.13.4

Nautaeläinten, lampaiden, sikojen, siipikarjan ja hevosen munuainen

1,0

 

3.2.14

Kalastustuotteet (2) ja simpukat (2)

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

3.2.14.1

Kalanliha, lukuun ottamatta 3.2.14.2, 3.2.14.3 ja 3.2.14.4 kohdassa lueteltuja lajeja

0,050

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.2.14.2

Seuraavien kalojen liha:

Makrilli (Scomber sp.)

Tonnikalat (Thunnus sp., Katsuwonus pelamis, Euthynnus sp.)

Tokko (Sicyopterus lagocephalus)

0,10

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.2.14.3

Kuulamakrillin liha (Auxis sp.)

0,15

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.2.14.4

Seuraavien kalojen liha:

Sardelli (Engraulis sp.)

Miekkakala (Xiphias gladius)

Sardiini (Sardina pilchardus)

0,25

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.2.14.5

Äyriäiset

0,50

Enimmäismäärää sovelletaan raajojen ja vatsapuolen lihaan, mikä tarkoittaa, että äyriäisten eturuumista ei lueta mukaan. Rapujen ja ravun kaltaisten äyriäisten (Brachyura ja Anomura) tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan raajojen lihaan.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.2.14.6

Simpukat

1,0

Isokampasimpukoiden (Pecten maximus) tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan ainoastaan lähentäjälihakseen ja sukurauhaseen.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.2.14.7

Pääjalkaiset

1,0

Enimmäismäärää sovelletaan eläimeen ilman sisälmyksiä.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.2.15

Kaakao- ja suklaatuotteet (14)

 

 

3.2.15.1

Maitosuklaa, joka sisältää alle 30 % kaakaon kiintoaineita

0,10

 

3.2.15.2

Suklaa, joka sisältää alle 50 % kaakaon kiintoaineita; maitosuklaa, joka sisältää vähintään 30 % kaakaon kiintoaineita

0,30

 

3.2.15.3

Suklaa, joka sisältää vähintään 50 % kaakaon kiintoaineita

0,80

 

3.2.15.4

Kaakaojauhe, joka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai joka sisältyy ainesosana loppukuluttajaa varten markkinoille saatettavaan sokeroituun kaakaojauheeseen tai suklaajauheeseen (suklaajuoma)

0,60

 

3.2.16

Suola

0,50

 

3.2.17

Äidinmaidonkorvikkeet, vieroitusvalmisteet, imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet (3) sekä pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

 

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.2.17.1

jotka saatetaan markkinoille jauheena ja on valmistettu lehmänmaidon proteiineista tai lehmänmaidon proteiinihydrolysaateista

0,010

 

3.2.17.2

jotka saatetaan markkinoille nesteenä ja on valmistettu lehmänmaidon proteiineista tai lehmänmaidon proteiinihydrolysaateista

0,005

 

3.2.17.3

jotka saatetaan markkinoille jauheena ja on valmistettu soijaproteiini-isolaateista joko sellaisenaan tai sekoitettuna lehmänmaidon proteiineihin

0,020

 

3.2.17.4

jotka saatetaan markkinoille nesteenä ja on valmistettu soijaproteiini-isolaateista joko sellaisenaan tai sekoitettuna lehmänmaidon proteiineihin

0,010

 

3.2.18

Pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

 

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.2.18.1

jotka saatetaan markkinoille jauheena ja on valmistettu muista kasviproteiini-isolaateista kuin soijaproteiini-isolaateista joko sellaisenaan tai sekoitettuna lehmänmaidon proteiineihin

0,020

 

3.2.18.2

jotka saatetaan markkinoille nesteenä ja on valmistettu muista kasviproteiini-isolaateista kuin soijaproteiini-isolaateista joko sellaisenaan tai sekoitettuna lehmänmaidon proteiineihin

0,010

 

3.2.19

Imeväisten ja pikkulasten juomat, jotka on merkitty sellaisiksi ja saatetaan markkinoille, lukuun ottamatta 3.2.17 ja 3.2.18 kohdassa lueteltuja tuotteita

 

 

3.2.19.1

jotka saatetaan markkinoille nesteenä tai on ennastettava valmistajan ohjeiden mukaisesti

0,020

Mukaan lukien hedelmätäysmehut.

Enimmäismäärää sovelletaan käyttövalmiisiin tuotteisiin.

3.2.20

Lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3)

0,040

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.2.21

Ravintolisät

 

 

3.2.21.1

Ravintolisät, lukuun ottamatta 3.2.21.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

1,0

 

3.2.21.2

Ravintolisät, jotka koostuvat vähintään 80-prosenttisesti kuivatusta merilevästä, merilevästä saaduista tuotteista tai kuivatuista simpukoista (2)

3,0

 


3.3

Elohopea

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

3.3.1

Kalastustuotteet (2) ja simpukat (2)

 

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

3.3.1.1

Äyriäiset, nilviäiset ja kalanliha, lukuun ottamatta 3.3.1.2 ja 3.3.1.3 kohdassa lueteltuja lajeja

0,50

Äyriäisten osalta enimmäismäärää sovelletaan raajojen ja vatsapuolen lihaan, mikä tarkoittaa, että äyriäisten eturuumista ei lueta mukaan. Rapujen ja ravun kaltaisten äyriäisten (Brachyura ja Anomura) tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan raajojen lihaan.

Isokampasimpukoiden (Pecten maximus) tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan ainoastaan lähentäjälihakseen ja sukurauhaseen.

3.3.1.2

Seuraavien kalojen liha:

Täpläpagelli (Pagellus acarne)

Mustahuotrakala (Aphanopus carbo)

Pilkkupagelli (Pagellus bogaraveo)

Sarda (Sarda sarda)

Punapagelli (Pagellus erythrinus)

Eskolaari (Lepidocybium flavobrunneum)

Ruijanpallas (Hippoglossus sp.)

Kapinrihmanilkka (Genypterus capensis)

Marliinit (Makaira sp.)

Lasikampela (Lepidorhombus sp.)

Öljykala (Ruvettus pretiosus)

Keltaroussi (Hoplostethus atlanticus)

Rusopartanilkka (Genypterus blacodes)

Hauki (Esox sp.)

Silosarda (Orcynopsis unicolor)

Pikkuturska (Trisopterus sp.)

Rusotäplämullo (Mullus barbatus barbatus)

Lestikala (Coryphaenoides rupestris)

Purjekala (Istiophorus sp.)

Hopeahuotrakala (Lepidopus caudatus)

Käärmemakrilli (Gempylus serpens)

Varsinaiset sammet (Acipenser sp.)

Keltajuovamullo (Mullus surmuletus)

Tonnikalat (Thunnus sp., Euthynnus sp., Katsuwonus pelamis)

Hait (kaikki lajit)

Miekkakala (Xiphias gladius)

1,0

 

3.3.1.3

Pääjalkaiset

Merikotilot

Seuraavien kalojen liha:

Sardelli (Engraulis sp.)

Alaskanseiti (Theragra chalcogramma)

Turska (Gadus morhua)

Silli (Clupea harengus)

Basa (Pangasius bocourti)

Karppi (Cyprinidae-heimoon kuuluvat lajit)

Hietakampela (Limanda limanda)

Makrillit (Scomber sp.)

Kampela (Platichthys flesus)

Punakampela (Pleuronectes platessa)

Kilohaili (Sprattus sprattus)

Jättihaimonni (Pangasianodon gigas)

Lyyraturska (Pollachius pollachius)

Seiti (Pollachius virens)

Lohi ja taimen (Salmo sp. ja Oncorhynchus sp., ei kuitenkaan Salmo trutta)

Sardiini (Dussumieria sp., Sardina sp., Sardinella sp. ja Sardinops sp.)

Meriantura (Solea Solea)

Haimonni (Pangasianodon hypopthalmus)

Valkoturska (Merlangius merlangus)

0,30

Pääjalkaisten osalta enimmäismäärää sovelletaan eläimeen ilman sisälmyksiä.

3.3.2

Ravintolisät

0,10

 

3.3.3

Suola

0,10

 


3.4

Arseeni

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

 

 

Epäorgaaninen arseeni (As(III):n ja As(V):n summa)

Epäorgaanisen arseenin enimmäismäärää sovelletaan 3.4.1–3.4.4 kohdassa lueteltuihin tuotteisiin.

3.4.1

Vilja ja viljapohjaiset tuotteet

 

Riisi, esikuorittu riisi, hiottu riisi ja kiehautettu (parboiled) riisi sellaisena kuin se on määritelty Codex-standardissa 198-1995.

3.4.1.1

Kiehauttamaton (non-parboiled) hiottu riisi (kiillotettu tai valkoinen riisi)

0,15

 

3.4.1.2

Kiehautettu (parboiled) riisi ja esikuorittu riisi

0,25

 

3.4.1.3

Riisijauho

0,25

 

3.4.1.4

Riisivohvelit, riisivohvelikeksit, riisikeksit, riisikakut, riisihiutaleet ja riisimurot

0,30

 

3.4.1.5

Riisi, joka on tarkoitettu imeväisten ja pikkulasten ruoan valmistukseen (3)

0,10

 

3.4.1.6

Alkoholittomat riisipohjaiset juomat

0,030

 

3.4.2

Äidinmaidonkorvikkeet, vieroitusvalmisteet, imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet (3) sekä pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

 

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.4.2.1

jotka saatetaan markkinoille jauheena

0,020

 

3.4.2.2

jotka saatetaan markkinoille nesteenä

0,010

 

3.4.3

Lastenruoka (3)

0,020

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.4.4

Hedelmätäysmehut, hedelmätäysmehutiivisteet ennastettuina ja hedelmänektarit (9)

0,020

 

 

 

Kokonaisarseeni

Kokonaisarseenin enimmäismäärää sovelletaan 3.4.5 kohdassa lueteltuihin tuotteisiin.

3.4.5

Suola

0,50

 


3.5

Epäorgaaniset tinayhdisteet

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

3.5.1

Säilykkeet, lukuun ottamatta 3.5.2, 3.5.3, 3.5.4 ja 3.5.5 kohdassa lueteltuja tuotteita

200

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

3.5.2

Tölkkijuomat, lukuun ottamatta 3.5.3, 3.5.4 ja 3.5.5 kohdassa lueteltuja tuotteita

100

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

Mukaan lukien hedelmä- ja vihannestäysmehut.

3.5.3

Äidinmaidonkorvike- ja vieroitusvalmistesäilykkeet (3) ja pikkulapsille tarkoitetut juomavalmistetölkit (4)

50

Lukuun ottamatta kuivattuja ja jauheena olevia säilykkeitä.

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.5.4

Imeväisten ja pikkulasten lastenruokasäilykkeet ja viljapohjaiset valmisruokasäilykkeet (3)

50

Lukuun ottamatta kuivattuja ja jauheena olevia säilykkeitä.

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

3.5.5

Imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet säilykkeinä (3)

50

Lukuun ottamatta kuivattuja ja jauheena olevia säilykkeitä.

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.


4

Halogenoidut pysyvät orgaaniset yhdisteet

4.1

Dioksiinit ja PCB-yhdisteet

Enimmäismäärä

Huomautukset

 

 

Dioksiinien summa (pg WHO-PCDD/F-TEQ/g) (15)

Dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden summa (pg WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/g) (15)

Muiden kuin dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden summa (ng/g) (15)

Muiden kuin dioksiinin kaltaisten PCB-yhdisteiden summa on yhdisteiden PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ja PCB180 (ICES – 6) summa.

Enimmäismäärällä tarkoitetaan suurinta summapitoisuutta (upper bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat yhtä kuin määritysrajaa vastaava arvo.

4.1.1

Liha ja lihavalmisteet, lukuun ottamatta muita syötäviä osia ja 4.1.3 ja 4.1.4 kohdassa lueteltuja tuotteita (2)

 

 

 

Rasvaa kohti ilmoitettuja enimmäismääriä ei sovelleta alle 2 % rasvaa sisältäviin elintarvikkeisiin. Elintarvikkeisiin, jotka sisältävät alle 2 % rasvaa, sovelletaan tuotteen kokonaispainoon suhteutettua enimmäismäärää, joka vastaa 2 % rasvaa sisältävien elintarvikkeiden tuotekohtaista enimmäismäärää laskettuna rasvapitoisuuden mukaan vahvistetun enimmäismäärän perusteella seuraavalla laskukaavalla: Tuotteen kokonaispainoon suhteutettu enimmäismäärä alle 2 % rasvaa sisältäville elintarvikkeille = rasvaa kohti ilmoitettu kyseistä elintarviketta koskeva enimmäismäärä × 0,02.

4.1.1.1

nauta-, lammas- ja vuohieläimistä

2,5  pg/g rasvaa

4,0  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

 

4.1.1.2

sioista

1,0  pg/g rasvaa

1,25  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

 

4.1.1.3

siipikarjasta

1,75  pg/g rasvaa

3,0  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

 

4.1.1.4

hevosista

5,0  pg/g rasvaa

10,0  pg/g rasvaa

-

 

4.1.1.5

kaniineista

1,0  pg/g rasvaa

1,5  pg/g rasvaa

-

 

4.1.1.6

villisioista (Sus scrofa)

5,0  pg/g rasvaa

10,0  pg/g rasvaa

-

 

4.1.1.7

luonnonvaraisista riistalinnuista

2,0  pg/g rasvaa

4,0  pg/g rasvaa

-

 

4.1.1.8

kauriista

3,0  pg/g rasvaa

7,5  pg/g rasvaa

-

 

4.1.2

Maksa ja siitä valmistetut tuotteet

 

 

 

 

4.1.2.1

nauta- ja vuohieläimistä, sioista, siipikarjasta ja hevosista

0,30  pg/g tuorepainoa

0,50  pg/g tuorepainoa

3,0  ng/g tuorepainoa

 

4.1.2.2

lammaseläimistä

1,25  pg/g tuorepainoa

2,00  pg/g tuorepainoa

3,0  ng/g tuorepainoa

 

4.1.2.3

luonnonvaraisista riistalinnuista

2,5  pg/g tuorepainoa

5,0  pg/g tuorepainoa

-

 

4.1.3

Rasva

 

 

 

 

4.1.3.1

nautaeläimistä ja lampaista

2,5  pg/g rasvaa

4,0  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

 

4.1.3.2

sioista

1,0  pg/g rasvaa

1,25  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

 

4.1.3.3

siipikarjasta

1,75  pg/g rasvaa

3,0  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

 

4.1.4

Eläinperäiset sekarasvat

1,5  pg/g rasvaa

2,50  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

 

4.1.5

Kalastustuotteet (2) ja simpukat (2), lukuun ottamatta 4.1.6, 4.1.7, 4.1.8, 4.1.9 ja 4.1.10 kohdassa lueteltuja tuotteita

3,5  pg/g tuorepainoa

6,5  pg/g tuorepainoa

75  ng/g tuorepainoa

Kalan tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan kalanlihaan.

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

Äyriäisten osalta enimmäismäärää sovelletaan raajojen ja vatsapuolen lihaan, mikä tarkoittaa, että äyriäisten eturuumista ei lueta mukaan.

4.1.6

Luonnosta pyydetyn makeanveden kalan liha ja siitä saatavat tuotteet

3,5  pg/g tuorepainoa

6,5  pg/g tuorepainoa

125  ng/g tuorepainoa

Lukuun ottamatta makeasta vedestä pyydettyjä diadromisia kalalajeja ja niistä saatavia tuotteita

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

4.1.7

Luonnosta pyydetyn piikkihain (Squalus acanthias) liha ja siitä saatavat tuotteet

3,5  pg/g tuorepainoa

6,5  pg/g tuorepainoa

200  ng/g tuorepainoa

 

4.1.8

Luonnosta pyydetyn ankeriaan (Anguilla anguilla) liha ja siitä saatavat tuotteet

3,5  pg/g tuorepainoa

10,0  pg/g tuorepainoa

300  ng/g tuorepainoa

 

4.1.9

Kalanmaksa ja siitä valmistetut tuotteet, lukuun ottamatta 4.1.10 kohdassa lueteltuja tuotteita

-

20,0  pg/g tuorepainoa

200  ng/g tuorepainoa

Kalanmaksasäilykkeiden osalta enimmäismäärä koskee koko syötävää osaa tölkin sisällöstä.

4.1.10

Meren eliöistä saatavat öljyt (kalaöljy, kalanmaksaöljy ja muista meren eliöistä saatavat öljyt, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten)

1,75  pg/g rasvaa

6,0  pg/g rasvaa

200  ng/g rasvaa

 

4.1.11

Raakamaito (2) ja maitotuotteet (2)

2,0  pg/g rasvaa

4,0  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

Mukaan lukien voirasva.

Rasvaa kohti ilmoitettuja enimmäismääriä ei sovelleta alle 2 % rasvaa sisältäviin elintarvikkeisiin. Elintarvikkeisiin, jotka sisältävät alle 2 % rasvaa, sovelletaan tuotteen kokonaispainoon suhteutettua enimmäismäärää, joka vastaa 2 % rasvaa sisältävien elintarvikkeiden tuotekohtaista enimmäismäärää laskettuna rasvapitoisuuden mukaan vahvistetun enimmäismäärän perusteella seuraavalla laskukaavalla: Tuotteen kokonaispainoon suhteutettu enimmäismäärä alle 2 % rasvaa sisältäville elintarvikkeille = rasvaa kohti ilmoitettu kyseistä elintarviketta koskeva enimmäismäärä × 0,02.

4.1.12

Munat ja munatuotteet, lukuun ottamatta hanhenmunia (2)

2,5  pg/g rasvaa

5,0  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

Rasvaa kohti ilmoitettuja enimmäismääriä ei sovelleta alle 2 % rasvaa sisältäviin elintarvikkeisiin. Elintarvikkeisiin, jotka sisältävät alle 2 % rasvaa, sovelletaan tuotteen kokonaispainoon suhteutettua enimmäismäärää, joka vastaa 2 % rasvaa sisältävien elintarvikkeiden tuotekohtaista enimmäismäärää laskettuna rasvapitoisuuden mukaan vahvistetun enimmäismäärän perusteella seuraavalla laskukaavalla: Tuotteen kokonaispainoon suhteutettu enimmäismäärä alle 2 % rasvaa sisältäville elintarvikkeille = rasvaa kohti ilmoitettu kyseistä elintarviketta koskeva enimmäismäärä × 0,02.

4.1.13

Kasvirasvat ja -öljyt

0,75  pg/g rasvaa

1,25  pg/g rasvaa

40  ng/g rasvaa

 

4.1.14

Imeväisten ja pikkulasten ruoat (3)

0,1  pg/g tuorepainoa

0,2  pg/g tuorepainoa

1,0  ng/g tuorepainoa

Enimmäismäärä koskee käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).


4.2

Perfluoratut alkyyliyhdisteet

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

 

 

PFOS

PFOA

PFNA

PFHxS

PFOS:n, PFOA:n, PFNA:n ja PFHxS:n summa

Enimmäismäärää sovelletaan tuorepainoon.

PFOS: perfluorioktaanisulfonihappo

PFOA: perfluorioktaanihappo

PFNA: perfluorononaanihappo

PFHxS: perfluoriheksaanisulfonihappo

PFOS:n, PFOA:n, PFNA:n, PFHxS:n ja niiden summan osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan suoraketjuisten ja haarautuneiden stereoisomeerien summaa riippumatta siitä, ovatko ne kromatografisesti erotettuja vai ei.

PFOS:n, PFOA:n, PFNA:n ja PFHxS:n summan osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

4.2.1

Liha ja muut syötävät osat (2)

 

 

 

 

 

 

4.2.1.1

Nautaeläinten, sikojen ja siipikarjan liha

0,30

0,80

0,20

0,20

1,3

 

4.2.1.2

Lampaanliha

1,0

0,20

0,20

0,20

1,6

 

4.2.1.3

Nautaeläinten, lampaiden, sikojen ja siipikarjan muut syötävät osat

6,0

0,70

0,40

0,50

8,0

 

4.2.1.4

Riistaeläinten liha, lukuun ottamatta karhun lihaa

5,0

3,5

1,5

0,60

9,0

 

4.2.1.5

Riistaeläinten muut syötävät osat, lukuun ottamatta karhun muita syötäviä osia

50

25

45

3,0

50

 

4.2.2

Kalastustuotteet (2) ja simpukat (2)

 

 

 

 

 

Kuivattuihin, laimennettuihin, jalostettuihin ja/tai useista ainesosista koostettuihin elintarvikkeisiin sovelletaan 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

4.2.2.1

Kalanliha

 

 

 

 

 

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

4.2.2.1.1

Kalanliha, lukuun ottamatta 4.2.2.1.2 ja 4.2.2.1.3 kohdassa lueteltuja tuotteita

4.2.2.1.2 ja 4.2.2.1.3 kohdassa lueteltujen kalojen liha, jos se on tarkoitettu imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetun ruoan valmistukseen

2,0

0,20

0,50

0,20

2,0

 

4.2.2.1.2

Seuraavien kalojen liha, jos sitä ei ole tarkoitettu imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetun ruoan valmistukseen:

Silakka (Clupea harengus membras)

Sarda (Sarda sp. ja Orcynopsis sp.)

Made (Lota lota)

Kilohaili (Sprattus sprattus)

Kampela ja mustaeväkampela (Platichthys flesus ja Glyptocephalus cynoglossus)

Juovakeltti (Mugil cephalus)

Piikkimakrilli (Trachurus trachurus)

Hauki (Esox sp.)

Punakampela (Pleuronectes sp. ja Lepidopsetta sp.)

Sardiini (Sardina sp.)

Meribassi (Dicentrarchus sp.)

Monni (Silurus sp. ja Pangasius sp.)

Merinahkiainen (Petromyzon marinus)

Suutari (Tinca tinca)

Muikku (Coregonus albula ja Coregonus vandesius)

Phosichthys argenteus

Luonnonvarainen lohi ja luonnonvarainen taimen (luonnonvaraiset Salmo sp. ja Oncorhynchus sp.)

Merikissa (Anarhichas sp.)

7,0

1,0

2,5

0,20

8,0

 

4.2.2.1.3

Seuraavien kalojen liha, jos sitä ei ole tarkoitettu imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetun ruoan valmistukseen:

Sardelli (Engraulis sp.)

Jokibarbi (Barbus barbus)

Lahna (Abramis sp.)

Nieriä (Salvelinus sp.)

Ankerias (Anguilla sp.)

Kuha (Sander sp.)

Ahven (Perca fluviatilis)

Särki (Rutilus rutilus)

Kuore (Osmerus sp.)

Muikut ja siiat (muut kuin 4.2.2.1.2 kohdassa luetellut Coregonus-lajit)

35

8,0

8,0

1,5

45

 

4.2.2.2

Äyriäiset ja simpukat

3,0

0,70

1,0

1,5

5,0

Äyriäisten osalta enimmäismäärää sovelletaan raajojen ja vatsapuolen lihaan, mikä tarkoittaa, että äyriäisten eturuumista ei lueta mukaan. Rapujen ja ravun kaltaisten äyriäisten (Brachyura ja Anomura) tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan raajojen lihaan.

Isokampasimpukoiden (Pecten maximus) tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan ainoastaan lähentäjälihakseen ja sukurauhaseen.

Äyriäissäilykkeiden osalta enimmäismäärä koskee koko tölkin sisältöä. Koko yhdistelmätuotetta koskevan enimmäismäärän osalta sovelletaan 3 artiklan 1 kohdan c alakohtaa ja 3 artiklan 2 kohtaa.

4.2.3

Munat

1,0

0,30

0,70

0,30

1,7

 


5

Elintarvikkeiden jalostuksessa syntyvät vierasaineet

5.1

Polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH-yhdisteet)

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

 

 

Bentso(a)pyreeni

PAH-yhdisteiden bentso(a)pyreeni, bentso(a)antraseeni, bentso(b)fluoranteeni ja kryseeni summa

PAH-yhdisteiden summan osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki kyseisen neljän yhdisteen määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

5.1.1

Banaanilastut

2,0

20,0

 

5.1.2

Juomien valmistukseen käytettävät kasviperäiset elintarvikejauheet, lukuun ottamatta 5.1.4 ja 5.1.5 kohdassa lueteltuja tuotteita

10,0

50,0

Juomien valmistuksella tarkoitetaan hienoksi jauhettujen jauheiden sekoittamista juomiin.

Lukuun ottamatta pikakahvia tai liukoista kahvia.

5.1.3

Kuivatut yrtit

10,0

50,0

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

5.1.4

Kaakaopavut ja niistä saadut tuotteet, lukuun ottamatta 5.1.5 kohdassa lueteltuja tuotteita

5,0 μg/kg rasvaa

30,0 μg/kg rasvaa

Mukaan lukien kaakaovoi.

5.1.5

Kaakaokuitu ja kaakaokuidusta saadut tuotteet, jotka on tarkoitettu käytettäväksi elintarvikkeiden ainesosana

3,0

15,0

Kaakaokuitu on erityinen kaakaotuote, jota tuotetaan kaakaopavun kuoresta ja joka sisältää enemmän PAH-yhdisteitä kuin murskatuista kaakaopavuista tuotetut kaakaotuotteet. Kaakaokuitu ja siitä saadut tuotteet ovat elintarvikeketjun välituotteita, ja niitä käytetään ainesosana valmistettaessa vähäkalorisia ja runsaskuituisia elintarvikkeita.

5.1.6

Savustettu liha ja savustetut lihavalmisteet

2,0

12,0

 

5.1.7

Savustetut kalastustuotteet (2) lukuun ottamatta 5.1.8 kohdassa lueteltuja tuotteita

2,0

12,0

Kalan tapauksessa enimmäismäärää sovelletaan kalanlihaan.

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

Savustettujen äyriäisten osalta enimmäismäärää sovelletaan raajojen ja vatsapuolen lihaan, mikä tarkoittaa, että äyriäisten eturuumista ei lueta mukaan. Savustettujen rapujen ja ravun kaltaisten äyriäisten (Brachyura ja Anomura) tapauksessa sitä sovelletaan raajojen lihaan.

5.1.8

Savustetut kilohailit ja savukilohailisäilykkeet (Sprattus sprattus)

Savustettu silakka, enintään 14 cm pitkä, ja savusilakkasäilykkeet enintään 14 cm pitkästä silakasta (Clupea harengus membras)

Katsuobushi (kuivattu sarda, Katsuwonus pelamis)

Simpukat (2) (tuoreet, jäähdytetyt tai jäädytetyt)

Lämpökäsitelty liha ja lämpökäsitellyt lihavalmisteet, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten

5,0

30,0

Kokonaisina syötäviksi tarkoitettujen kalojen osalta enimmäismäärää sovelletaan koko kalaan.

Liha ja lihavalmisteet, joille on tehty lämpökäsittely, joka voi johtaa PAH-yhdisteiden muodostumiseen, ts. ainoastaan grillaaminen.

Säilykkeiden osalta enimmäismäärä koskee koko tölkin sisältöä. Koko yhdistelmätuotetta koskevan enimmäismäärän osalta sovelletaan 3 artiklan 1 kohdan c alakohtaa ja 3 artiklan 2 kohtaa.

5.1.9

Savustetut simpukat (2)

6,0

35,0

 

5.1.10

Kuivatut mausteet

10,0

50,0

Lukuun ottamatta kardemummaa ja savustettua Capsicum spp.:tä.

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

5.1.11

Öljyt ja rasvat, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

2,0

10,0

Lukuun ottamatta kaakaovoita ja kookosöljyä.

Tätä enimmäismäärää sovelletaan ravintolisien ainesosana käytettäviin kasviöljyihin.

5.1.12

Kookosöljy, joka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi

2,0

20,0

 

5.1.13

Äidinmaidonkorvikkeet, vieroitusvalmisteet (3) ja pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

1,0

1,0

Enimmäismäärä koskee käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).

5.1.14

Lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3)

1,0

1,0

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

5.1.15

Imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet (3)

1,0

1,0

Enimmäismäärä koskee käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).

5.1.16

Ravintolisät, jotka sisältävät kasviperäisiä aineita ja niistä saatuja valmisteita (13)

Ravintolisät, jotka sisältävät mehiläiskittivahaa, mehiläiskuningatarhyytelöä tai spirulina-levää tai niistä saatuja valmisteita

10,0

50,0

Enimmäismäärää ei sovelleta kasviöljyjä sisältäviin ravintolisiin. Ravintolisien ainesosana käytettävien kasviöljyjen osalta ks. 5.1.11 kohta.


5.2

3-monoklooripropaani-1,2-dioli (3-MCPD)

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

5.2.1

Hydrolysoitu kasviproteiini

20

Enimmäismäärä on nestemäiselle valmisteelle, joka sisältää 40 % kuiva-ainetta. Tämä vastaa 50 μg/kg enimmäismäärää kuiva-aineessa. Määrää on muutettava suhteessa valmisteen kuiva-ainemäärään.

5.2.2

Soijakastike

20

Enimmäismäärä on nestemäiselle valmisteelle, joka sisältää 40 % kuiva-ainetta. Tämä vastaa 50 μg/kg enimmäismäärää kuiva-aineessa. Määrää on muutettava suhteessa valmisteen kuiva-ainemäärään.


5.3

3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoesterien summa ilmaistuna 3-MCPD:nä

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

 

 

 

3-monoklooripropaanidiolin (3-MCPD) ja 3-MCPD-rasvahappoesterien summan osalta enimmäismäärällä tarkoitetaan alinta summapitoisuutta (lower bound), joka lasketaan olettaen, että kaikki määritysrajan alittavat pitoisuudet ovat nolla.

5.3.1

Kasviöljyt ja -rasvat sekä kalaöljyt ja muista meren eliöistä saatavat öljyt, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi ja jotka kuuluvat seuraaviin ryhmiin, lukuun ottamatta 5.3.2 kohdassa lueteltuja tuotteita:

 

Lukuun ottamatta neitsytoliiviöljyjä (7).

5.3.1.1

kookos-, maissi-, rapsi-, rypsi-, auringonkukka-, soija- ja palmunydinöljyt ja -rasvat ja oliiviöljyt (valmistettu jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä) sekä ainoastaan tähän ryhmään kuuluvien öljyjen ja rasvojen seokset

1 250

Lukuun ottamatta neitsytoliiviöljyjä (7).

5.3.1.2

muut kasviöljyt, kalaöljyt ja muista meren eliöistä saatavat öljyt sekä ainoastaan tähän ryhmään kuuluvien öljyjen ja rasvojen seokset

2 500

Mukaan lukien oliivin puristemassaöljyt.

5.3.1.3

öljyjen ja rasvojen seokset 5.3.1.1 ja 5.3.1.2 kohdassa luetelluista tuotteista

-

Seoksen ainesosana käytettävien öljyjen ja rasvojen on oltava kyseiselle öljylle ja rasvalle vahvistetun enimmäismäärän mukaisia. Sen vuoksi 3-MCPD:n ja 3-MCPD-rasvahappoesterien summa seoksessa ilmaistuna 3-MCPD:nä ei saa ylittää 3 artiklan 1 kohdan c alakohdan mukaisesti laskettua määrää.

Jos toimivaltainen viranomainen ja elintarvikealan toimija, joka ei tuota seosta, eivät tiedä seoksen määrällistä koostumusta, 3-MCPD:n ja 3-MCPD-rasvahappoesterien summa seoksessa ilmaistuna 3-MCPD:nä ei saa missään tapauksessa olla suurempi kuin 2 500 μg/kg.

5.3.2

Kasviöljyt ja -rasvat sekä kalaöljyt ja muista meren eliöistä saatavat öljyt, jotka on tarkoitettu lastenruokien sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaisten valmisruokien valmistukseen (3)

750

Jos tuote on samaa tai eri kasvialkuperää olevien öljyjen tai rasvojen seos, enimmäismäärää sovelletaan seokseen. Seoksen ainesosana käytettävien öljyjen ja rasvojen on oltava 5.3.1 kohdassa tarkoitetulle öljylle ja rasvalle vahvistetun enimmäismäärän mukaisia.

5.3.3

Äidinmaidonkorvikkeet, vieroitusvalmisteet, imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet (3) sekä pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

 

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

5.3.3.1

jotka saatetaan markkinoille jauheena

125

 

5.3.3.2

jotka saatetaan markkinoille nesteenä

15

 


5.4

Glysidyylirasvahappoesterit glysidolina ilmaistuna

Enimmäismäärä (μg/kg)

Huomautukset

5.4.1

Kasviöljyt ja -rasvat sekä kalaöljyt ja muista meren eliöistä saatavat öljyt, jotka saatetaan markkinoille loppukuluttajaa varten tai elintarvikkeiden ainesosaksi, lukuun ottamatta 5.4.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

1 000

Lukuun ottamatta neitsytoliiviöljyjä (7).

5.4.2

Kasviöljyt ja -rasvat sekä kalaöljyt ja muista meren eliöistä saatavat öljyt, jotka on tarkoitettu lastenruokien sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaisten valmisruokien valmistukseen (3)

500

Jos tuote on samaa tai eri kasvialkuperää olevien öljyjen tai rasvojen seos, enimmäismäärää sovelletaan seokseen.

Seoksen ainesosana käytettävien öljyjen ja rasvojen on oltava 5.4.1 kohdassa tarkoitetulle öljylle ja rasvalle vahvistetun enimmäismäärän mukaisia.

5.4.3

Äidinmaidonkorvikkeet, vieroitusvalmisteet, imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet (3) sekä pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

 

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

5.4.3.1

jotka saatetaan markkinoille jauheena

50

 

5.4.3.2

jotka saatetaan markkinoille nesteenä

6,0

 


6

Muut vierasaineet

6.1

Nitraatit

Enimmäismäärä

(mg NO3/kg)

 

6.1.1

Tuore pinaatti (Spinacia oleracea)

3 500

Enimmäismäärää ei sovelleta tuoreeseen pinaattiin, joka on tarkoitettu jalostettavaksi ja joka kuljetetaan suoraan irtotavarana pellolta jalostuslaitokseen.

6.1.2

Säilötty, pakastettu tai jäädytetty pinaatti

2 000

 

6.1.3

Tuore salaatti (Lactuca sativa L.), lukuun ottamatta 6.1.4 kohdassa lueteltuja tuotteita

 

 

6.1.3.1

Katteen alla kasvatettu salaatti, korjattu 1. lokakuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana

5 000

Katteen alla kasvatettu salaatti on merkittävä sellaiseksi; muuten sovelletaan 6.1.3.2 kohdassa määriteltyä enimmäismäärää.

6.1.3.2

Avomaalla kasvatettu salaatti, korjattu 1. lokakuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana

4 000

 

6.1.3.3

Katteen alla kasvatettu salaatti, korjattu 1. huhtikuuta ja 30. syyskuuta välisenä aikana

4 000

Katteen alla kasvatettu salaatti on merkittävä sellaiseksi; muuten sovelletaan 6.1.3.4 kohdassa määriteltyä enimmäismäärää.

6.1.3.4

Avomaalla kasvatettu salaatti, korjattu 1. huhtikuuta ja 30. syyskuuta välisenä aikana

3 000

 

6.1.4

Jäävuorisalaatit

 

Mukaan lukien Grazer Krauthäuptl.

6.1.4.1

Katteen alla kasvatettu salaatti

2 500

Katteen alla kasvatettu salaatti on merkittävä sellaiseksi; muuten sovelletaan 6.1.4.2 kohdassa määriteltyä enimmäismäärää.

6.1.4.2

Avomaalla kasvatettu salaatti

2 000

 

6.1.5

Rucola (Eruca sativa, Diplotaxis sp., Brassica tenuifolia, Sisymbrium tenuifolium)

 

 

6.1.5.1

sato korjattu 1. lokakuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana

7 000

 

6.1.5.2

sato korjattu 1. huhtikuuta ja 30. syyskuuta välisenä aikana

6 000

 

6.1.6

Lastenruoat sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3)

200

Enimmäismäärä koskee käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).


6.2

Melamiini

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

6.2.1

Elintarvikkeet, lukuun ottamatta 6.2.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

2,5

Enimmäismäärää ei sovelleta elintarvikkeisiin, joiden osalta voidaan osoittaa, että 2,5 mg/kg:n ylittävä määrä melamiinia johtuu syromatsiinin sallitusta käytöstä hyönteisten torjunta-aineena. Melamiinin määrä ei saa ylittää syromatsiinin määrää.

6.2.2

Äidinmaidonkorvikkeet, vieroitusvalmisteet (3) ja pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

 

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

6.2.2.1

jotka saatetaan markkinoille jauheena

1,0

 

6.2.2.2

jotka saatetaan markkinoille nesteenä

0,15

 


6.3

Perkloraatti

Enimmäismäärä (mg/kg)

Huomautukset

6.3.1

Hedelmät ja vihannekset, lukuun ottamatta 6.3.1.1 ja 6.3.1.2 kohdassa lueteltuja tuotteita

0,05

 

6.3.1.1

Cucurbitaceae ja lehtikaali

0,10

 

6.3.1.2

Lehtivihannekset ja yrtit

0,50

 

6.3.2

Tee (Camellia sinensis) (kuivattu tuote)

Yrtti- ja hedelmäuutejuomat (kuivattu tuote) sekä yrtti- ja hedelmäuutejuomien ainesosat (kuivatut tuotteet)

0,75

Termillä ’yrttiuutejuomat (kuivattu tuote)’ tarkoitetaan

yrttiuutejuomien (nestemäinen tuote) valmistukseen käytettäviä yrttiuutejuomia (kuivattu tuote), jotka valmistetaan kukista, lehdistä, varsista, juurista ja muista kasvinosista, (pusseissa tai irtotavarana); ja

yrttiuutejuomajauheita. Jauhemaisten uutteiden osalta on käytettävä kerrointa 4.

6.3.3

Äidinmaidonkorvikkeet, vieroitusvalmisteet, imeväisille ja pikkulapsille erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut elintarvikkeet (3) sekä pikkulapsille tarkoitetut juomavalmisteet (4)

0,01

Enimmäismäärä koskee käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).

6.3.4

Lastenruoka (3)

0,02

Enimmäismäärä koskee käyttövalmiita tuotteita (joko sellaisenaan markkinoille saatettavia tai valmistajan ohjeiden mukaan ennastettuja tuotteita).

6.3.5

Viljapohjaiset valmisruoat (3)

0,01

Enimmäismäärää sovelletaan markkinoille saatettavaan tuotteeseen.

(1)

Hedelmät, pähkinät, vihannekset, viljat, öljysiemenet ja mausteet sellaisina kuin ne määritellään torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja rehuissa tai niiden pinnalla sekä neuvoston direktiivin 91/414/ETY muuttamisesta 23 päivänä helmikuuta 2005 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 (EUVL L 70, 16.3.2005, s. 1) liitteessä I. Tätä asetusta sovellettaessa hedelmiä koskevaa enimmäismäärää ei sovelleta pähkinöihin.

(2)

Elintarvike sellaisena kuin se määritellään eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 (EUVL L 139, 30.4.2004, s. 55) liitteessä I.

(3)

Elintarvike sellaisena kuin se määritellään imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetuista ruoista, erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetuista elintarvikkeista ja painonhallintaan tarkoitetuista ruokavalionkorvikkeista ja neuvoston direktiivin 92/52/ETY, komission direktiivien 96/8/EY, 1999/21/EY, 2006/125/EY ja 2006/141/EY, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/39/EY sekä komission asetusten (EY) N:o 41/2009 ja (EY) N:o 953/2009 kumoamisesta 12 päivänä kesäkuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 609/2013 (EUVL L 181, 29.6.2013, s. 35) 2 artiklassa.

(4)

’Pikkulapsille tarkoitetuilla juomavalmisteilla’ tarkoitetaan pikkulapsille tarkoitettuja maitopohjaisia juomia ja vastaavia proteiinipohjaisia tuotteita. Kyseiset tuotteet eivät kuulu asetuksen (EU) N:o 609/2013 soveltamisalaan (Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle pikkulapsille tarkoitetuista juomavalmisteista (COM(2016) 169 final) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A52016DC0169&qid=1620902871447).

(5)

Kuiva-aine määritellään näytteenotto- ja määritysmenetelmistä elintarvikkeiden mykotoksiinipitoisuuksien virallista tarkastusta varten 23 päivänä helmikuuta 2006 annetun komission asetuksen (EY) N:o 401/2006 (EUVL L 70, 9.3.2006, s. 12) mukaisesti.

(6)

Ensimmäisen asteen jalostuksella tarkoitetaan kaikkea jyvien fyysistä tai lämpökäsittelyä, kuivausta lukuun ottamatta. Puhdistusta, mukaan lukien hankauspesu, lajittelua (tarvittaessa värilajittelu) ja kuivausta, ei pidetä ’ensimmäisen asteen jalostuksena’, mikäli koko jyvä säilyy ehjänä puhdistuksen ja lajittelun jälkeen. Hankauspesu on viljan puhdistamista harjaamalla ja/tai hiomalla sitä voimakkaasti yhdessä pölyn poiston kanssa (esim. pölyn imu). Hankauspesua voi seurata värilajittelu ennen jauhamista.

(7)

Elintarvike sellaisena kuin se määritellään maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671) liitteessä VII olevissa II ja VIII osassa.

(8)

Elintarvike sellaisena kuin se määritellään maustettujen viinituotteiden määritelmästä, kuvauksesta, esittelystä, merkinnöistä ja maantieteellisten merkintöjen suojasta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1601/91 kumoamisesta 26 päivänä helmikuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 251/2014 (EUVL L 84, 20.3.2014, s. 14) 3 artiklassa.

(9)

Elintarvike sellaisena kuin se määritellään elintarvikkeena käytettävistä hedelmätäysmehuista ja tietyistä vastaavista valmisteista 20 päivänä joulukuuta 2001 annetussa neuvoston direktiivissä 2001/112/EY (EYVL L 10, 12.1.2002, s. 58).

(10)

Elintarvike sellaisena kuin se määritellään tislattujen alkoholijuomien määritelmistä, kuvauksesta, esittelystä ja merkinnöistä, tislattujen alkoholijuomien nimien käytöstä muiden elintarvikkeiden esittelyssä ja merkinnöissä, tislattujen alkoholijuomien maantieteellisten merkintöjen suojaamisesta, maatalousperäisen etyylialkoholin ja maatalousperäisten tisleiden käytöstä alkoholijuomissa ja asetuksen (EY) N:o 110/2008 kumoamisesta 17 päivänä huhtikuuta 2019 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/787 (EUVL L 130, 17.5.2019, s. 1) 2 artiklassa.

(11)

Kirjasinkoko sellaisena kuin se määritellään elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 25 päivänä lokakuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 (EUVL L 304, 22.11.2011, s. 18) 13 artiklan 2 kohdassa.

(12)

’Maustettu tee’ on teetä, joka sisältää ’aromia’ tai ’elintarvikkeen ainesosaa, jolla on aromaattisia ominaisuuksia,’ sellaisena kuin se määritellään elintarvikkeissa käytettävistä aromeista ja tietyistä ainesosista, joilla on aromaattisia ominaisuuksia, sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1601/91, asetusten (EY) N:o 2232/96 ja (EY) N:o 110/2008 sekä direktiivin 2000/13/EY muuttamisesta 16 päivänä joulukuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1334/2008 (EUVL L 354, 31.12.2008, s. 34) 3 artiklassa.

(13)

Ravintolisissä käytettävät kasviperäiset valmisteet on saatu kasviperäisistä aineista (esim. kokonaiset kasvit, kasvinosat tai palasina tai paloiteltuina olevat kasvit) eri prosesseilla (esim. puristaminen, uuttaminen, fraktioiminen, tislaaminen, tiivistäminen, kuivaaminen ja käyttäminen). Kasviperäisiin valmisteisiin kuuluvat pilkotut tai jauhetut kasvit, kasvinosat, levät, sienet, jäkälät, tinktuurat, uutteet, eteeriset öljyt (muut kuin kasviöljyt ja -rasvat (lukuun ottamatta voita ja kookosöljyä), jotka on tarkoitettu suoraan ihmisravinnoksi tai elintarvikkeiden ainesosaksi), puristetut mehut ja käsitellyt kasvinesteet.

(14)

’Kaakao- ja suklaatuotteet’ ovat elintarvikkeena käytettävistä kaakao- ja suklaatuotteista 23 päivänä kesäkuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/36/EY (EYVL L 197, 3.8.2000, s. 19) liitteessä I olevan A jakson 2, 3 ja 4 kohdassa määriteltyjä tuotteita.

(15)

WHO-TEQ-arvot: Dioksiinien (polyklooratut dibentso-para-dioksiinit [PCDD:t] ja polykloorattujen dibentsofuraanien [PCDF:t]) summa sekä dioksiinien ja dioksiinin kaltaisten polykloorattujen bifenyylien (PCB-yhdisteiden) summa lasketaan käyttämällä WHO:n toksisuusekvivalenttikertoimia (WHO-TEF) ja ilmaistaan WHO:n toksisuusekvivalentteina (WHO-TEQ). Ihmisille aiheutuvan riskin arvioinnissa käytettävät WHO-TEF-arvot perustuvat Genevessä kesäkuussa 2005 pidetyn Maailman terveysjärjestön (WHO) asiantuntijakokouksen päätelmiin (Van den Berg et al., The 2005 World Health Organization Re-evaluation of Human and Mammalian Toxic Equivalency Factors for Dioxins and Dioxin-like Compounds. Toxicological Sciences 93[2], 223–241 [2006]).

Yhdiste

TEF-arvo

Yhdiste

TEF-arvo

Dioksiinit

 

Dioksiinin kaltaiset PCB-yhdisteet

 

Dibentso-p-dioksiinit (PCDD:t)

 

Ei-orto-substituoidut PCB-yhdisteet

 

2,3,7,8-TCDD

1

PCB 77

0,0001

1,2,3,7,8-PeCDD

1

PCB 81

0,0003

1,2,3,4,7,8-HxCDD

0,1

PCB 126

0,1

1,2,3,6,7,8-HxCDD

0,1

PCB 169

0,03

1,2,3,7,8,9-HxCDD

0,1

 

 

1,2,3,4,6,7,8-HpCDD

0,01

 

 

OCDD

0,0003

 

 

 

 

Mono-orto-substituoidut PCB-yhdisteet

 

2,3,7,8-TCDF

0,1

PCB 105

0,00003

1,2,3,7,8-PeCDF

0,03

PCB 114

0,00003

2,3,4,7,8-PeCDF

0,3

PCB 118

0,00003

1,2,3,4,7,8-HxCDF

0,1

PCB 123

0,00003

1,2,3,6,7,8-HxCDF

0,1

PCB 156

0,00003

1,2,3,7,8,9-HxCDF

0,1

PCB 157

0,00003

2,3,4,6,7,8-HxCDF

0,1

PCB 167

0,00003

1,2,3,4,6,7,8-HpCDF

0,01

PCB 189

0,00003

1,2,3,4,7,8,9-HpCDF

0,01

 

 

OCDF

0,0003

 

 

Käytetyt lyhenteet: T = tetra; Pe = penta; Hx = heksa; Hp = hepta; O = okta; CDD = klooridibentsodioksiini, CDF = klooridibentsofuraani; CB = klooribifenyyli.


LIITE II

Asetuksen 9 artiklassa tarkoitettu vastaavuustaulukko

Asetus (EY) N:o 1881/2006

Tämä asetus

1 artikla

2 artikla

2 artiklan 1, 2 ja 3 kohta

3 artiklan 1, 2 ja 3 kohta

2 artiklan 4 kohta

3 artiklan 3 kohta

3 artiklan 1 ja 2 kohta

2 artiklan 1 ja 2 kohta

3 artiklan 3 kohta

5 artiklan 3 kohta

3 artiklan 4 kohta

4 artikla

4 artikla

5 artikla

5 artikla

6 artikla

6 artikla

Liite I, 6.1.3.1, 6.1.3.3 ja 6.1.4.1 kohta

7 artikla

7 artikla

8 artikla

-

9 artikla

8 artikla

10 artikla

9 artikla

11 artikla

10 artikla

12 artikla

11 artikla

Liite

Liite I


Top