EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E003350

SKRIFTLIG FRÅGA P-3350/03 från Patricia McKenna (Verts/ALE) till kommissionen. Jordskred vid vindkraftparken i Derrybrien.

OJ C 78E, 27.3.2004, p. 528–529 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

27.3.2004   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 78/528


(2004/C 78 E/0549)

SKRIFTLIG FRÅGA P-3350/03

från Patricia McKenna (Verts/ALE) till kommissionen

(6 november 2003)

Ämne:   Jordskred vid vindkraftparken i Derrybrien

Obekräftade uppgifter och fotografiska bevis tyder starkt på att det stora fortgående jordskred som började torsdagen den 16 oktober vid Derrybrien i Loughrea berodde på uppförandet av en vindkraftpark på 60 megawatt. Vindkraftparken ägs av ESB:s dotterbolag Hibernian Wind Power Ltd, men företaget har ännu inte tagit på sig något ansvar. Skredet omfattar nu över 50 hektar och har blockerat två tillfartsvägar till byn i området. I projektet ingår två stenbrott som inte har godkänts, där man använder sprängämnen och mycket tunga fordon för att transportera fyllnadsmaterial på ostadiga, flytande vägar. Allt detta görs på terrängtäckande mossar på upp till 6 meters djup ovanpå en bergssluttning. Många av de planeringsvillkor som krävdes för att påbörja arbetet uppfylldes inte av byggherren och flera villkor fanns inte ens med, bland annat en säkerhet för att täcka en nedläggning/avveckling av projektet.

Bortsett från den viktiga frågan om säkerheten, inbegripet faran för byn, föreligger nu även allvarliga risker för vattendrag och lokala vattentäkter, bland annat den närbelägna Lough Cutra som ligger inom ett område som föreslagits som särskilt bevarandeområde. En anledning till att Galway County Council till en början inte beviljade tillstånd för projektets tredje steg var att man ansåg att den jorderosion som uppförandet kunde ge upphov till inte behandlades tillräckligt utförligt i miljökonsekvensbeskrivningen. An Bord Pleanála gick ändå emot planeringsmyndighetens beslut och beviljade tillstånd utan att ställa några villkor beträffande detta. Det är absolut nödvändigt att kraftigt öka användningen av förnybar energi, särskilt i Irland. Användningen kan emellertid äventyras på grund av denna vårdslösa exploatering.

Anser kommissionen att sådana frågor är eller bör vara centrala inslag i en miljökonsekvensbeskrivning? Kommer kommissionen, mot bakgrund av att dessa frågor inte utreddes tillräckligt i det här fallet, att råda planeringsmyndigheterna att avbryta exploateringen för att undvika ytterligare miljö- och säkerhetsrisker, och för att undvika att hindra utvecklingen av förnybar energi?

Svar från Margot Wallström på kommissionens vägnar

(16 december 2003)

Enligt rådets direktiv 85/337/EEG av den 27 juni 1985 om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt (1), ändrat genom rådets direktiv 97/11/EG av den 3 mars 1997 (2), skall medlemsstaterna säkerställa att projekt som kan antas medföra en betydande miljöpåverkan bland annat på grund av sin art, storlek eller lokalisering blir föremål för krav på tillstånd och en bedömning av deras påverkan innan tillstånd ges. Dessa projekt anges i artikel 4, i vilken det hänvisas till bilaga I och II till direktivet. Uppförandet av vindkraftverk omfattas av bilaga II punkt 3 i. Det är medlemsstaternas sak att avgöra om det är sannolikt att ett enskilt projekt har betydande miljöpåverkan. Om så är fallet måste medlemsstaterna göra en miljökonsekvensbedömning.

Av de lämnade upplysningarna att döma har det gjorts en miljökonsekvensbeskrivning och följaktligen en miljökonsekvensbedömning av detta projekt. Parlamentsledamoten menar dock att informationen i miljökonsekvensbeskrivningen, särskilt om jorderosion, inte är tillräckligt utförlig. Enligt parlamentsledamoten kan genomförandet av projektet sättas i samband med ett större jordskred.

Kommissionen kommer mot bakgrund av ovanstående att granska detta fall tillsammans med de irländska myndigheterna och ber därefter att få återkomma till parlamentsledamoten med ytterligare information.


(1)  EGT L 175, 5.7.1985.

(2)  EGT L 73, 14.3.1997.


Top