Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE6571

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU)” COM(2013) 521 final – 2013/0247 (COD)

    EUT C 170, 5.6.2014, p. 110–112 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.6.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 170/110


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU)”

    COM(2013) 521 final – 2013/0247 (COD)

    2014/C 170/18

    Föredragande: Seamus Boland

    Den 10 september 2013 och den 17 september 2013 beslutade Europaparlamentet respektive Europeiska rådet att i enlighet med artiklarna 43.2 och 207.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

    ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU)”

    COM(2013) 521 final – 2013/0247 (COD).

    Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 6 november 2013.

    Vid sin 494:e plenarsession den 10–11 december 2013 (sammanträdet den 10 december) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 142 röster för, 2 röster emot och 2 nedlagda röster:

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    Kommittén ställer sig mycket positiv till kommissionens förslag om ändring av artikel 70.4 c i förordning (EG) nr 1698/2005 om förlängning av undantaget att tillämpa höjda medfinansieringssatser för medlemsstater som hotas av allvarliga svårigheter med avseende på finansiell stabilitet för att därigenom säkerställa att programmen för landsbygdsutveckling kan genomföras fullt ut.

    1.2

    EESK stöder förslaget, förutsatt att det gäller till utgången av den nuvarande programperioden 2007–2013 och för nästa programperiod.

    1.3

    Kommittén rekommenderar att de medlemsstater som under programperioden 2013–2020 fortfarande omfattas av programmen för finansiell stabilitet ska kunna utnyttja dessa medfinansieringsarrangemang.

    1.4

    EESK konstaterar att den sammanlagda budgeten inte kommer att ändras, men välkomnar påpekandet att behovet av betalningsbemyndiganden i budgeten för 2014 kan öka med 90 miljoner euro om medlemsstaterna fortsätter att tillämpa de höjda medfinansieringssatserna.

    1.5

    I linje med tidigare yttranden om stöd till medlemsstater där den finansiella situationen är instabil rekommenderar vi att dessa länder även fortsättningsvis behandlas rättvist.

    2.   Inledning och bakgrund

    2.1

    Kommissionen gör stora ansträngningar för att säkerställa att programmet för landsbygdsutveckling inom den gemensamma jordbrukspolitiken genomförs fullt ut och ger maximalt utbyte för alla landsbygdsområden i samtliga medlemsstater, i synnerhet de som drabbats av den finansiella krisen.

    2.2

    På grund av den finansiella krisen, och eftersom många länder måste genomföra betydande finanspolitiska konsolideringsåtgärder, står det klart att det kommer att uppstå svårigheter när det gäller medfinansieringen av programmen.

    2.3

    I vissa fall kan dessa svårigheter innebära att det samlade stödet till mottagarna blir mindre, vilket i sin tur drabbar invånarna på landsbygden.

    2.4

    Sju länder kommer omedelbart att drabbas, nämligen Cypern, Grekland, Ungern, Irland, Lettland, Portugal och Rumänien, som också kallas programländerna. Ungern, Rumänien och Lettland omfattas inte längre av ett anpassningsprogram.

    2.5

    Syftet med förslaget är att dessa och andra medlemsstaters program för landsbygdsutveckling ska kunna genomföras fullt ut, så att projekten kan fortsätta utan att stödet minskar.

    3.   Sammanfattning av kommissionens förslag

    3.1

    Förslaget innehåller bestämmelser som gör det möjligt för de berörda medlemsstaterna att tillämpa förhöjda medfinansieringssatser utan att deras totala tilldelning inom ramen för politiken för landsbygdsutveckling under perioden 2007–2013 ändras. Detta kommer att ge medlemsstaterna ytterligare ekonomiska resurser i ett kritiskt skede och underlätta det fortsatta praktiska genomförandet av programmen.

    3.2

    Åtagandebemyndigandena påverkas inte, eftersom det inte föreslås någon ändring av de högsta EJFLU-stöd som föreskrivs i de operativa programmen för programperioden 2007–2013. Behovet av betalningsbemyndiganden i budgeten för 2014 kan emellertid öka med 90 miljoner euro om medlemsstaterna fortsätter att tillämpa de höjda medfinansieringssatserna.

    3.3

    Mot bakgrund av medlemsstaternas ansökningar om att få omfattas av åtgärden, och med beaktande av utvecklingen när det gäller ansökningarna om mellanliggande betalningar, kommer kommissionen att se över situationen och vid behov överväga lämpliga åtgärder.

    3.4

    EESK har redan utarbetat liknande yttranden, där vi konstaterat att medlemsstater som omfattas av program för finansiell stabilitet har svårigheter med medfinansieringen. Bland dessa yttranden återfinns NAT/613, ”Budgetkonsolidering/Europeiska fiskerifondens program” och ECO/352, ”Ekonomisk förvaltning och återtaganderegler för medlemsstater med stora svårigheter”.

    4.   Allmänna kommentarer

    4.1

    Det samhälleliga och ekonomiska värdet av program för landsbygdsutveckling, som har stor betydelse för alla medlemsstater, är väl dokumenterat. Programmet hjälper landsbygdsregionerna att behålla sina invånare genom att stärka deras konkurrenskraft, så att de kan konkurrera med mer centralt belägna företag. I socialt hänseende bidrar det till en ökad livskvalitet för de människor som bor i mer isolerade landsbygdsområden.

    4.2

    Den nuvarande finansiella krisen har fått allvarliga negativa konsekvenser för den ekonomiska tillväxten och den finansiella stabiliteten i vissa medlemsstater, och den har även bidragit till en generellt sett låg tillväxt i EU.

    4.3

    Det är självklart att de medlemsstater som ska genomföra en ekonomisk hästkur med strikta utgiftsmål, som de blivit ålagda av externa organ som till exempel Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken, inte kommer att kunna garantera någon medfinansiering av programmen för landsbygdsutveckling, såsom EU fastställt.

    4.4

    Det är viktigt att EESK erkänner att den finansiella krisen har fått konsekvenser för medfinansieringen under den innevarande programperioden 2007–2013. Detta kommer i sin tur att få allvarliga följder för de projekt som håller på att avslutas eller som enligt planen ska fortsätta till slutet av 2015.

    4.5

    För att komma till rätta med detta problem, som kan innebära att vissa landsbygdsområden missgynnas, kan man säkra maximalt utnyttjande av de EJFLU-medel som finns tillgängliga enligt artikel 70.4 c i rådets förordning (EG) nr 1698/2005 genom att förlänga giltighetstiden till slutdatumet för stödberättigande utgifter för programperioden 2007–2013, som är den 31 december 2015.

    4.6

    Det finns tidsfrister för mellanliggande betalningar och slutbetalningar som baseras på den period under vilken medlemsstaten erhåller finansiellt stöd i enlighet med förordning (EU) nr 407/2010, förordning (EG) nr 332/2002 och fördraget om inrättande av europeiska stabilitetsmekanismen. Dessvärre kommer inte medlemsstaternas finansiella svårigheter att vara lösta efter den perioden, och deras möjligheter att medfinansiera programmen kommer att vara begränsade.

    4.7

    I enlighet med Europeiska rådets slutsatser av den 7–8 februari 2013 och artikel 22 i förordningen om gemensamma bestämmelser har samfinansieringssatsen ökat med tio procentenheter. När det gäller programperioden 2014–2020 kommer den att gälla till den 30 juni 2016, då möjligheten till en höjning kommer att omprövas. Eftersom programperioderna 2007–2013 och 2014–2020 överlappar varandra bör man säkerställa att de medlemsstater som får ekonomiskt stöd under båda perioderna behandlas på ett konsekvent och enhetligt sätt. Därför bör de medlemsstater som får ekonomiskt stöd ha möjlighet att dra nytta av den höjda medfinansieringssatsen fram till dess att perioden för bidragsberättigande löper ut och att göra anspråk på detta i sin begäran om slutbetalning, även om de inte längre får ekonomiskt stöd.

    4.8

    Möjligheten att höja medfinansieringssatserna för mellanliggande betalningar och slutbetalningar till en nivå över den normala bör inte begränsas till den period under vilken medlemsstaten får ekonomiskt stöd enligt förordning (EU) nr 407/2010, förordning (EG) nr 332/2002 eller fördraget om inrättande av Europeiska stabilitetsmekanismen, eftersom medlemsstaten även efter det att det ekonomiska stödet upphört kommer att ha stora svårigheter att säkerställa medfinansiering från den nationella budgeten.

    4.9

    Ändringen av den relevanta förordningen (EG) nr 1698/2005 väntas inte få några finansiella konsekvenser, eftersom den totala budgeten för utveckling av landsbygdsområden kommer att förbli oförändrad. Det finns dock en möjlighet att kommissionen ser över betalningarna till medlemsstaterna en kort tid innan det övergripande programmet löper ut.

    Bryssel den 10 december 2013

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

    Henri MALOSSE


    Top