Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE5262

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1198/2006 vad gäller vissa bestämmelser om den ekonomiska förvaltningen för vissa medlemsstater som drabbats av eller hotas av allvarliga svårigheter med avseende på deras finansiella stabilitet” COM(2013) 428 final – 2013/0200 (COD)

    EUT C 341, 21.11.2013, p. 75–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.11.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 341/75


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1198/2006 vad gäller vissa bestämmelser om den ekonomiska förvaltningen för vissa medlemsstater som drabbats av eller hotas av allvarliga svårigheter med avseende på deras finansiella stabilitet”

    COM(2013) 428 final – 2013/0200 (COD)

    2013/C 341/17

    Föredragande: Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE

    Den 1 och den 10 juli 2013 beslutade Europaparlamentet respektive rådet att i enlighet med artikel 43.2 och artikel 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 1198/2006 vad gäller vissa bestämmelser om den ekonomiska förvaltningen för vissa medlemsstater som drabbats av eller hotas av allvarliga svårigheter med avseende på deras finansiella stabilitet

    COM(2013) 428 final – 2013/0200 (COD).

    Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, gav föredragande Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE i uppgift att utarbeta yttrandet, som antogs av facksektionen den 3 september 2013.

    Vid sin 492:a plenarsession den 18–19 september 2013 (sammanträdet den 19 september) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 128 röster för, 1 röst emot och 8 nedlagda röster.

    1.   Slutsatser

    1.1

    Europeiska ekonomiska och sociala kommittén anser att den ihållande finansiella och ekonomiska krisen har satt press på de nationella ekonomiska resurserna medan medlemsstaterna fortsätter med den nödvändiga budgetkonsolideringen.

    1.2

    Därför anser vi att den ändring av förordning (EG) nr 1198/2006 som kommissionen föreslår är nödvändig. Förslaget läggs fram vid en lämplig tidpunkt och vi stöder det fullt ut, förutsatt att budgetmedlen i fortsättningen används på det mest effektiva sättet.

    2.   Bakgrund

    2.1

    Den ihållande globala finanskrisen och konjunkturnedgången, som är svårare än någonsin tidigare, har vållat den ekonomiska tillväxten och den finansiella stabiliteten stor skada, och medfört en kraftig försämring av de finansiella och ekonomiska förhållandena i flera medlemsstater.

    2.2

    I synnerhet i de medlemsstater som drabbats hårdast av krisen och som erhållit finansiellt stöd inom ramen för ett saneringsprogram håller situationen på att förvärras på grund av att budgetkonsolideringen leder till likviditetsproblem som påverkar deras ekonomiska tillväxt och finansiella stabilitet och förvärrar deras situation i fråga om underskott och skuldsättning. Medfinansiering ökar effektiviteten i stödtilldelningen. En minskning av medfinansieringen från medlemsstaternas sida riskerar att minska effektiviteten i stödet, och denna risk måste minimeras med alla tillgängliga medel.

    2.3

    Mot denna bakgrund är ett smidigt genomförande av Europeiska fiskerifonden särskilt viktigt för investeringar i fiskesektorn.

    2.4

    I förordning (EG) nr 1198/2006 om Europeiska fiskerifonden fastställs följande:

    —   Operativt program: Det dokument som läggs fram av medlemsstaten och godkänns av kommissionen och som innehåller en sammanhängande uppsättning prioriterade områden som ska uppnås med stöd från EFF.

    —   Prioriterat område: Något av de områden som prioriteras i ett operativt program och som omfattar ett antal åtgärder som är närbesläktade och har specifika mätbara mål.

    2.5

    EFF omfattar följande prioriterade områden:

    Prioriterat område 1: Åtgärder för att anpassa gemenskapens fiskeflotta.

    Prioriterat område 2: Vattenbruk, inlandsfiske, beredning och saluföring av fiskeri- och vattenbruksprodukter.

    Prioriterat område 3: Åtgärder av gemensamt intresse.

    Prioriterat område 4: Hållbar utveckling i fiskeområden.

    Prioriterat område 5: Tekniskt stöd.

    2.6

    Vid godkännandet av det operativa program som läggs fram av varje medlemsstat ska kommissionen tillsammans med medlemsstaten fastställa en procentsats för medfinansiering för varje prioriterat område samt ange högsta belopp för stöd från EFF.

    2.7

    Kommissionens utbetalningar av bidrag från EFF ska ske i form av förhandsfinansiering, mellanliggande betalningar och slutbetalningar efter godkännande av de attesterande myndigheterna och revisionsmyndigheterna för varje operativt program.

    3.   Nuvarande situation

    3.1

    I artiklarna 76 och 77 i rådets förordning (EG) nr 1198/2006 anges, som nämns i punkt 2.7, att de mellanliggande betalningarna och slutbetalningarna (fastställda 2006) ska ske i enlighet med finansieringsplanen för varje prioriterat område.

    3.2

    Den finansiella och ekonomiska situation som beskrivs i punkterna 2.1 och 2.2 utgör bakgrunden till kommissionens förslag till ändring av artiklarna 76 och 77, som syftar till att påskynda investeringarna och förbättra tillgången till fonderna.

    3.3

    Följaktligen antog Europaparlamentet och rådet förordning (EG) nr 387/2012 som genom en ändring av texten i de citerade artiklarna gör det möjligt för de medlemsstater som drabbas hårdast av krisen och som tillsammans med kommissionen har fastställt ett makroekonomiskt saneringsprogram att begära en ökning av de mellanliggande betalningarna och slutbetalningarna som medfinansieras inom ramen för EFF.

    3.4

    Hittills har sju länder fått ekonomiskt stöd och kommit överens med kommissionen om ett makroekonomiskt saneringsprogram: Cypern, Ungern, Rumänien, Lettland, Portugal, Grekland och Irland. Ändringen av förordning (EG) nr 1198/2006 innebär att vilken medlemsstat som helst som i framtiden begär och erhåller stöd inom ramen för ett ekonomiskt stödprogram i enlighet med artiklarna 76.3 a, b och c i nämnda förordning ska kunna omfattas av en sådan höjning av medfinansieringssatsen.

    3.5

    På begäran av en medlemsstat ska beloppen för mellanliggande betalningar och slutbetalningar höjas med tio procentenheter jämfört med medfinansieringssatsen för varje prioriterat område, upp till högst 100 %, och denna höjning ska tillämpas på de stödberättigande offentliga utgifter som nyligen redovisats i varje attesterad utgiftsdeklaration som lämnats in under den period då en medlemsstat uppfyller något av de villkor som fastställs i artikel 76.3 a, b och c.

    3.6

    Vid beräkningen av de mellanliggande betalningarna och slutbetalningarna när medlemsstaten inte längre omfattas av det ekonomiska bistånd som avses i artikel 76.3, ska kommissionen inte beakta de högre belopp som utbetalats i enlighet med den punkten.

    3.7

    Den nya delen av förordning (EG) nr 1198/2006 innehåller en ny artikel 77a, och artikel 77a.5 innebär att tillämpningen av en högre medfinansieringssats begränsas till utgiftsdeklarationer som läggs fram av de berörda medlemsstaterna senast den 31 december 2013.

    4.   Ändring av föreslaget till förordning

    4.1

    Den ändring som det aktuella förslaget till förordning innebär, och som ligger till grund för föreliggande yttrande, är kopplad till den begränsning som artikel 77a.5 innebär.

    4.2

    Eftersom medlemsstaterna fortfarande har stora svårigheter med den finansiella stabiliteten bör tillämpningen av en höjd medfinansieringssats enligt kommissionens uppfattning fortsätta även efter slutet av 2013.

    4.3

    Man föreslår därför att förordning (EG) nr 1198/2006 ska ändras och artikel 77a.5 strykas.

    5.   Allmänna kommentarer

    5.1

    Europeiska ekonomiska och sociala kommittén anser att kommissionens förslag är mycket lämpligt och ställer sig till fullo bakom det.

    5.2

    EESK håller med om att den sammanlagda medeltilldelningen för länderna och programmen i fråga för denna period inte bör ändras.

    Bryssel den 19 september 2013

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

    Henri MALOSSE


    Top