EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012IP0141

Situationen i Mali Europaparlamentets resolution av den 20 april 2012 om situationen i Mali (2012/2603(RSP))

EUT C 258E, 7.9.2013, p. 75–79 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.9.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 258/75


Fredagen den 20 april 2012
Situationen i Mali

P7_TA(2012)0141

Europaparlamentets resolution av den 20 april 2012 om situationen i Mali (2012/2603(RSP))

2013/C 258 E/10

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av EU:s strategi för säkerhet och utveckling i Sahelregionen, som antogs i mars 2011,

med beaktande av FN:s säkerhetsråds uttalanden om Mali av den 22 mars (1), 26 mars (2), 4 april (3) och 9 april (4) 2012,

med beaktande av uttalandena från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik av den 22 mars, 26 mars och 7 april 2012 om situationen i Mali,

med beaktande av det ramavtal mellan militärjuntan och Ecowas som undertecknades den 6 april 2012,

med beaktande av rådets slutsatser av den 22 och 23 mars 2012 om Sahelregionen,

med beaktande av Algeravtalet från 2006 om utveckling och fred i norra Mali,

med beaktande av uttalandet av den 12 april 2012 från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay (5),

med beaktande av förklaringen från kommissionens GD för humanitärt bistånd och civilskydd (Echo) om förebyggandet av en humanitär kris i Mali,

med beaktande av uppmaningarna från olika FN-organ – UNICEF, UNHCR och WHO – av den 10 april 2012 om extra finansiering för de miljontals människor som drabbats av den osäkra livsmedelsförsörjningen i Sahelregionen,

med beaktande av UNICEF:s vädjan om 26 miljoner USD till Mali för att landet ska kunna möta barnens hälso- och näringsbehov till årets slut.

med beaktande av FN:s flyktingbyrås vädjan av den 23 februari 2012 om 35,6 miljoner USD för att tackla den allt värre humanitära krisen i Mali.

med beaktande av sina tidigare resolutioner om Västafrika,

med beaktande av artikel 110.2 och 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

Natten mellan den 21 och 22 mars 2012 störtades Malis president Amadou Toumani Touré i en statskupp, vilket satte stopp för en lång demokratisk process som hade inletts mer än tjugo år tidigare.

B.

Under de följande dagarna ledde internationella påtryckningar och medlingsansträngningar, särskilt från Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (Ecowas), till att ett ramavtal kunde undertecknas den 6 april 2012 mellan Comité national pour le redressement et la démocratie (CNRDE) och Ecowas, vilket gjorde det möjligt att tillsätta Dioncounda Traoré som interimspresident med uppdraget att anordna val inom 40 dagar.

C.

I enlighet med konstitutionen från 1992 har nationalförsamlingens talman utsetts till interimspresident.

D.

Den 16 och 17 april 2012 skedde en mängd utomrättsliga gripanden av politiska ledare, inklusive två kandidater i presidentvalet, och av höga militärer som hålls fångna i de militärläger som kuppmännen kommer från.

E.

Landet måste också hantera situationen med förnyade strider i norr mellan regeringstrupper och rebeller, vilka har drivit med än 200 000 människor på flykt sedan januari. Det uppskattade antalet internflyktingar överskrider 100 000 personer, och ca 136 000 flyktingar har flytt till grannländerna (Algeriet, Mauretanien, Niger och Burkina Faso) där allvarlig torka redan har lett till allvarlig livsmedelsbrist under de senaste åren.

F.

Tuaregrebeller som huvudsakligen hör till den nationella rörelsen för Azawads befrielse (MNLA) svepte efter militärkuppen genom norra Mali, drev bort regeringstrupper från de tre norra provinserna i Mali (Kidal, Gao och Timbuktu), och proklamerade ensidigt självständigheten för den nya staten ”Azawad” den 6 april 2012.

G.

Den islamistiska grupp som kallar sig Ansar al-Dine, och som står nära den radikalislamistiska gruppen Al-Qaida au Maghreb islamique (AQMI), hävdar att den kontrollerar Timbuktu och försöker införa sharialagen i Mali.

H.

Spridning av vapen från Libyen, narkotikahandel, hög arbetslöshet och stor fattigdom bidrar till destabilisering av hela regionen.

I.

Det påstås finnas kopplingar mellan terroristgrupper i regionen Sahel och Sahara och narkotika-, vapen-, cigarett- och människohandlare, särskilt när det gäller att ta gisslan för att utkräva lösen.

J.

Det finns också diverse andra extremiströrelser i norra Mali, till exempel AQMI, MUJAO (rörelsen för enhet och jihad i Västafrika) samt Boko Haram, som är baserad i Nigeria.

K.

Det har förekommit ett flertal tuareguppror i Mali, 1963, 1990 och 2006, som försök att uppnå en förbättring av tuaregernas levnadsvillkor, och vissa ouppfyllda löften till dem, särskilt under perioden för den ”nationella pakten” från 1992, har bidragit till att skapa en känsla av frustration.

L.

Malis enorma territorium, den lilla befolkningen och landets långa och dåligt definierade gränser kräver en god regional samordning av information och åtgärder.

M.

EU har starkt intresse av säkerhet, stabilitet och utveckling i hela Sahelregionen, särskilt i en situation av allvarlig livsmedelsbrist som drabbar miljontals människor i regionen. Den senaste tidens våldshandlingar kommer att ytterligare förvärra livsmedelskrisen i norra Mali och i grannländerna där flyktingar beger sig till områden med akut kris i livsmedelsförsörjningen. Det finns en EU-strategi för säkerhet och utveckling i Sahelregionen. Sahelregionen står inför den värsta humanitära krisen på 20 år.

N.

Terrorismen i Sahel måste bekämpas genom en aktiv politik som främjar utveckling, social rättvisa, rättsstatsprincipen och integration. Det är nödvändigt att ge lokala befolkningsgrupper ekonomiska utsikter som erbjuder ett alternativ till en ekonomi som grundar sig på brottslighet.

O.

Radhika Coomaraswamy, FN:s generalsekreterares särskilda representant för barn i väpnade konflikter, uttryckte den 16 april 2012 sin djupa oro över rapporter om rekrytering av barnsoldater.

P.

Det finns rapporter om att befolkningen i Mali har blivit utsatt för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, särskilt i de rebellkontrollerade norra delarna.

Q.

Många malier är instängda i de norra regionerna och har begränsad tillgång till livsmedel och andra grundläggande förnödenheter, samtidigt som hjälpinsatserna till stor del har avbrutits på grund av bristande säkerhet, och eftersom biståndsorganisationernas utrustning, fordon och förråd i många fall har stulits.

R.

De människor som tvingats lämna sina hem lever i extrem fattigdom, vilket gör att deras grundläggande mänskliga behov inte kan tillfredsställas och att de sociala spänningarna tilltar. Mer än hälften av de människor som tvingats lämna sina hem är kvinnor som inte har något som helst skydd, och de utgör en särskilt utsatt grupp.

S.

Många hjälporganisationer har lämnat den norra regionen eftersom deras anläggningar och förråd har plundrats.

T.

EU har frigjort ytterligare 9 miljoner EUR i finansiellt stöd för de 1,4 miljoner malier som bedöms behöva livsmedelsstöd.

U.

Mellan 175 000 och 220 000 barn kommer att lida av undernäring i år, och det blir allt svårare att få tillträde till norra Mali och de andra områdena utanför gränserna där flyktingar bor.

1.

Europaparlamentet fördömer kuppen i Mali och stängningen av republikens institutioner.

2.

Europaparlamentet välkomnar undertecknandet av ramavtalet som innehåller en rad åtgärder för att återupprätta den konstitutionella ordningen. Parlamentet uppmanar alla berörda maliska intressenter att genast genomföra detta avtal.

3.

Europaparlamentet berömmer Ecowas, Afrikanska unionens, FN:s samt grannländernas insatser för att underlätta för Mali att snabbt återvända till den konstitutionella ordningen och att vidta konkreta åtgärder för att skydda sin suveränitet, enhet och territoriella integritet. Parlamentet noterar resultatet av den konferens som hölls i Ouagadougou den 14–15 april 2012 under ledning av Burkina Fasos president Blaise Compaoré, som utsetts som medlare av Ecowas, och hoppas att tidsplanen och bestämmelserna för övergången snart kommer att förtydligas ytterligare.

4.

Europaparlamentet bekräftar att Malis suveränitet, enhet och territoriella integritet måste upprätthållas och respekteras. Parlamentet uppmanar myndigheterna i Mali och tuaregernas befrielserörelse att genom en konstruktiv dialog komma fram till en fredlig och varaktig lösning.

5.

Europaparlamentet uppmanar alla parter att visa återhållsamhet, med målet att återupprätta de folkvaldas auktoritet, och att samarbeta så att man inom kort kan hålla val med internationell övervakning och samtidigt snabbt återgå till demokrati.

6.

Europaparlamentets uppfattning är att det inte finns någon militär lösning på konflikten i norr, utan att en lösning måste nås genom förhandlingar.

7.

Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att aktivt stödja de kommande faserna i övergångsprocessen, bland annat genom att sända en valobservatörsgrupp för att övervaka valet. Parlamentet uppmanar enträget vice ordföranden/den höga representanten att påskynda genomförandet av de olika delarna av EU:s strategi för säkerhet och utveckling i Sahelregionen.

8.

Europaparlamentet kräver att de personer som hålls godtyckligt fängslade av de militärer som är ansvariga för kuppen omedelbart friges.

9.

Europaparlamentet kräver att alla bortförda personer omedelbart ska friges och att allt våld omedelbart ska upphöra, och upprepar sin uppmaning till alla parter i Mali att söka en fredlig lösning genom lämplig politisk dialog.

10.

Europaparlamentet uttrycker djup oro över det ökade terroristhotet i norra Mali till följd av närvaron av AQMI-medlemmar och extremister bland rebellerna. I detta sammanhang fördömer parlamentet allt våld och all plundring, inklusive mot hjälparbetare, och bortförandet av algeriska diplomatanställda i Gao.

11.

Europaparlamentet fördömer de våldshandlingar som begås av väpnade styrkor.

12.

Europaparlamentet fördömer särskilt de grymheter som civilbefolkningen utsatts för, vilka har riktat sig mot kvinnor i större utsträckning än andra offer, och fördömer särskilt användningen av bortrövanden och våldtäkter som vapen i kriget. Parlamentet kräver att man utreder de grymheter som begåtts i Mali under de senaste månaderna.

13.

Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att fästa särskild uppmärksamhet vid kvinnors och flickors situation i Sahelregionen, och vidta alla åtgärder som krävs för att garantera dem skydd mot alla former av våld och mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

14.

Europaparlamentet uppmanar Malis myndigheter att med kraft bekämpa all maffialiknande människohandel.

15.

Europaparlamentet fördömer plundring och förstörelse av kulturarvet.

16.

Europaparlamentet uppmanar Europeiska unionen och dess medlemsstater att genom sina ansträngningar stödja den regionala samordningen.

17.

Europaparlamentet uppmanar Europeiska unionen och dess medlemsstater att stödja ansträngningarna att öka staternas kapacitet i regionen och att mobilisera alla tillgängliga resurser för att skydda människorna och främja säkerhet och utveckling i regionen i samarbete med staterna i regionen och de mellanstatliga organisationerna Ecowas och WAEMU.

18.

Europaparlamentet önskar att man överväger möjligheten av ett europeiskt ESFP-uppdrag, med mandat från FN:s säkerhetsråd, för att ge logistiskt stöd till Malis armé om Malis regering begär det, och en eventuell Ecowas-styrka eller en gemensam styrka från Ecowas, Afrikanska unionen och FN för att säkra de områden i Mali som inte ockuperas av olagliga beväpnade grupper.

19.

Europaparlamentet hoppas att ESFP-uppdraget kommer att hjälpa länderna i underregionen att kontrollera sina gränser effektivare och särskilt att bekämpa vapen-, narkotika- och människohandel.

20.

Europaparlamentet fördömer också bortförandet den 24–25 november 2011 av två franska medborgare, en svensk, en nederländare och en sydafrikan med brittiskt pass, och dödandet av en tysk medborgare som gjorde motstånd mot kidnapparna. Tolv européer är nu gisslan i Sahelregionen och AQMI håller fortfarande två spanska och en italiensk medborgare som gisslan. De fördes bort i västra Algeriet i oktober 2011 och fyra franska medborgare fördes bort i Niger i september 2010, och den 15 april 2012 fördes en schweizisk kristen missionär bort i Timbuktu.

21.

Europaparlamentet uttrycker djup oro över den snabbt försämrade livsmedelssituationen och den förvärrade humanitära situationen och uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att öka och påskynda leveransen av humanitära förnödenheter till de behövande befolkningsgrupperna. Parlamentet konstaterar att kommissionen ger ytterligare 9 miljoner euro för att möta de nya humanitära behoven i norra Mali. Parlamentet påpekar att akuta insatser behövs för att utvidga det humanitära utrymmet och tillåta livsmedels- och läkemedelsleveranser till norra Mali. Parlamentet är oroat över att om sådana insatser inte genomförs snabbt kan det leda till en omfattande humanitär kris som också kan få negativa konsekvenser för grannländerna.

22.

Europaparlamentet uppmanar till öppningen av en humanitär korridor för att hjälpa tiotusentals personer som varit tvungna att lämna sina hem på grund av striderna i Mali, och av vilka många har sökt en tillflykt i grannländer som Niger, Mauretanien och Burkina Faso. Parlamentet uppmanar också till en omfattande och snabb reaktion på hela den humanitära krisen i Sahelregionen.

23.

Europaparlamentet framhåller att den nuvarande krisen i Mali har sitt ursprung i landets ekonomiska och sociala problem, och att folkets behov när det gäller tillgång till sysselsättning, hälsovård, bostäder och offentliga tjänster snarast måste fyllas, varvid alla måste behandlas lika och garanteras grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive rättigheter för minoriteterna.

24.

Europaparlamentet uppmanar Europeiska unionen att öka sina ansträngningar för att bistå befolkningen i regionen när det gäller bättre tillgång till vatten, allmän utbildning och hälsovård samt bättre infrastruktur så att regionen blir lättare att nå.

25.

Europaparlamentet efterlyser en detaljerad utvärdering av Europeiska unionens stöd till regionen.

26.

Europaparlamentet är övertygat om att en varaktig lösning i regionen bör syfta till att förstärka de statliga institutionerna, främja aktivt offentligt deltagande i beslutsfattandet samt lägga grunden för en hållbar och jämlik ekonomisk utveckling.

27.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Ecowas och Afrikanska unionens institutioner, Malis interimspresident samt FN:s säkerhetsråd.


(1)  SC/10590.

(2)  SC/10592.

(3)  SC/10600.

(4)  SC/10603.

(5)  http://www.unhcr.org/refworld/docid/4e9bd7382.html


Top