Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AE1158

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om den temainriktade strategin för stadsmiljön KOM(2005) 718 slutlig – SEK(2006) 16

    EUT C 318, 23.12.2006, p. 86–92 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    23.12.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 318/86


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om den temainriktade strategin för stadsmiljön”

    KOM(2005) 718 slutlig – SEK(2006) 16

    (2006/C 318/15)

    Den 11 januari 2006 beslutade kommissionen att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämda yttranda.

    Facksektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 11 juli 2006. Föredragande var Antonello Pezzini.

    Vid sin 429:e plenarsession den 13 september 2006 antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 194 röster för, 2 röster emot och 6 nedlagda röster.

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    För att åstadkomma en hållbar tillväxt och stimulera konkurrenskraften och innovationen är det nödvändigt att ta itu med de komplexa problem som städerna för närvarande står inför i form av miljöförstöring, trafikstockningar, boendefrågor, otrygghet och brottslighet, arbetslöshet och omställning av produktionen, demografiska förändringar, social marginalisering – i synnerhet bland ungdomar och äldre personer – samt geografisk och etnisk segregering.

    1.2

    Luftföroreningarna i städerna har sedan länge utgjort en hälsorisk som orsakar mycket höga kostnader för samhället och hälsovården. Världshälsoorganisationen har konstaterat att den dåliga luftkvaliteten i städerna är den huvudsakliga orsaken till ökningen av ett stort antal kroniska sjukdomar, vilket innebär höga kostnader för hälsovårdssystemen på grund av vård och sjukhusvistelser samt för näringslivet i form av förlorade arbetsdagar.

    1.3

    Förebyggande åtgärder har blivit nödvändiga, och bör vidtas inte enbart på individuell nivå genom en begränsning av användningen av fordon, utan också på kollektiv nivå genom en ny transportpolitik.

    1.4

    EESK anser att myndigheterna i medlemsstaterna nu bör gå från ord till handling, och rekommenderar att de antar konkreta och omedelbara åtgärdsplaner i enlighet med de talrika anvisningar som kommissionen tillhandahållit. Detta bör ske inom ramen för ett integrerat tillvägagångssätt som bygger på deltagande och ansvarstagande i syfte att på ett beständigt och kontrollerbart sätt märkbart förbättra livskvaliteten och miljön.

    1.5

    Kommittén är också övertygad om att kommissionen har valt rätt tillvägagångssätt då den utarbetar en integrerad utvecklingsstrategi för stadsmiljön som är djupt förankrad i subsidiaritets- och närhetsprinciperna. Detta är framför allt fallet om strategin genomförs med hjälp av en gemensam metod som bygger på deltagande och som ingår i den förnyade agendan från Lissabon och Göteborg.

    1.5.1

    Kommittén anser att Europeiska unionen bör anta belöningsmekanismer för att lyfta fram de bästa lösningar som tillämpas av nationella, regionala och lokala myndigheter, så att det sker en konkret utveckling av ovannämnda strategi med beaktande av de olika nivåernas förutsättningar.

    1.5.2

    Kommittén betonar att städerna, för att vara konkurrenskraftiga, bör utveckla moderna och effektiva tjänster som är elektroniskt tillgängliga, i synnerhet på områdena hälsovård, sociala tjänster och offentlig förvaltning, i syfte att säkerställa en större social sammanhållning och integrera ungdomar och äldre personer inom ramen för en uppvärdering av förbindelserna mellan stadens historiska centrum och dess utkanter, mellan rika och eftersatta stadsområden och mellan städerna och den omgivande landsbygden.

    1.6

    Rent allmänt anser kommittén att man särskilt i fråga om stadsmiljön bör tillämpa modellen för ett ”socialt ansvarstagande område”, dvs. ett område som bygger sin utveckling på principerna om hållbarhet genom att i sin verksamhet beakta den ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensionen samt de socioekonomiska konsekvenser som den åldrande befolkningen medför.

    1.7

    Ett område kan definieras som ”socialt ansvarstagande” när det lyckas förena en tillräckligt hög nivå på välfärden med de skyldigheter som det sociala ansvaret medför.

    1.7.1

    Insikten om rättigheterna, men också skyldigheterna, väcks genom en upplyst medvetenhet i familjen och utvecklas under hela skolgången, med början i förskolan.

    1.8

    Genom framtidsforskning gör det nuvarande sjätte ramprogrammet för forskning och utveckling det möjligt att involvera aktörerna i det civila samhället i det gemensamma fastställandet av de riktlinjer som bör följas då man väljer den bästa modellen för att bygga en framtid som i högre grad beaktar det sociala ansvaret på lokal och regional nivå.

    1.8.1

    Utöver framtidsforskning ingår i förslagen till det sjunde ramprogrammet för forskning och utveckling, inom ramen för det prioriterade temat ”hälsa” (1), särskilda åtgärder som rör människans utveckling och åldrande, inklusive växelverkan mellan olika faktorer såsom miljön, individuellt beteende och jämställdhetsfrågor.

    1.8.2

    Kommittén betonar den grundläggande roll som skolor, utbildningscentrum och universitet vanligen ges när det gäller att göra ungdomarna och medborgarna medvetna om en hållbar utveckling.

    1.8.3

    Olika internationella initiativ har tagits som syftar till att fastställa grundläggande värden och principer i fråga om ”företagens sociala ansvar”. De viktigaste är följande:

    Artikel 37 om miljöskydd i stadgan om grundläggande rättigheter (2).

    Global Compact (3).

    OECD:s riktlinjer (4).

    Istituto europeo per il bilancio sociale (Europeiska institutet för samhällsbalans-räkningar) (5).

    1.9

    Kommittén framhåller att de åtgärder som är avsedda att främja den konkreta tillämpningen av dessa grundläggande värden och principer bör ses som lönsamma investeringar, eftersom de har som mål att ge ökat värde åt de ekonomiska, sociala och sysselsättningsmässiga aspekterna på storstadsområdena samt åt deras dragningskraft och uttrycksmöjligheter.

    1.10

    Kommittén ger sitt fulla stöd åt inrättandet av EU-pris för ”gröna städer” som är avsedda att uppmuntra lokalsamhällena och de offentliga och privata organ som dessa består av att agera på bästa möjliga sätt.

    1.10.1

    EESK anser att man tillsammans med Regionkommittén bör föregå med gott exempel genom att undersöka möjligheterna att inrätta ett årligt ”Eurogreen City”-pris för det civila samhället samt genom att inom ramen för OIM säkerställa en uppföljning av bästa lösningar beträffande en hållbar utveckling i städerna.

    2.   Motivering

    2.1

    En stor majoritet av Europas befolkning lever i storstadsområden (6), där livskvaliteten ofta har påverkats negativt av en dramatisk försämring av transportsystemen, miljöförhållandena och de sociala förhållandena samt av en försämring när det gäller tillgången till bastjänster. I detta sammanhang krävs det omfattande innovativa åtgärder, ett mer genomtänkt utnyttjande av resurserna och större respekt för miljön av såväl den enskilda individen som av samhället i stort.

    2.1.1

    EESK har upprepade gånger tagit upp detta problem och framför allt framhållit följande: ”I städerna finns många miljöproblem, [….] Stadsborna märker tydligt av dessa problem, särskilt luftföroreningarna, bullret och – främst i unionens sydliga länder – vattenbristen.”

    2.1.2

    Problemen med att inkludera de miljömässiga aspekterna i stadsutvecklingen ingår i de prioriteringar som fastställts i EU:s sjätte miljöhandlingsprogram (2002–2012) för en hållbar utveckling inom olika prioriterade områden. Kommittén har redan utarbetat ett yttrande om detta dokument.

    2.1.3

    I handlingsprogrammet uppställdes målet att utarbeta och anta sju temainriktade strategier på följande områden (7):

    * Luftföroreningar.

    * Havsmiljöpolitik.

    * Hållbar användning av naturresurser.

    * Förebyggande och återvinning av avfall.

    Markskydd.

    Användning av bekämpningsmedel.

    * Stadsmiljön.

    2.1.4

    Fem av dessa sju temainriktade strategier har kommissionen redan behandlat i följande dokument: förslag till en tematisk strategi för luftförorening, som antogs av kommissionen den 21 september 2005 (8), förslag till direktiv om en temainriktad strategi på havsmiljöpolitikens område, som antogs den 24 oktober 2005 (9), förslag till direktiv om avfall (en ny temainriktad strategi för återvinning av avfall), som antogs den 21 december 2005 (10) samt förslag till en temainriktad strategi för ett hållbart nyttjande av naturresurser, som lades fram den 21 december 2005 (11). Det senaste förslaget som rör stadsmiljön, och som detta yttrande handlar om, lades fram den 11 januari 2006.

    2.1.5

    Det finns ett klart samband mellan förslagen i de fyra temainriktade strategier som lagts fram tidigare och i det som nu behandlas. I strategin för stadsmiljön betonas följande:

    Åtgärder för att minska luftföroreningarna.

    Åtgärder för att förebygga och återvinna avfall.

    Initiativ för att minska utsläppen av växthusgaser orsakade av fossila bränslen som används i tätortstrafik och i städernas uppvärmnings- och nedkylningssystem.

    Skydd av grundvatten samt djur och växter i stadsparkerna.

    Skydd av den marina miljön (kuststäder och hamnar).

    2.1.6

    Två andra faktorer som också är relevanta för förslaget till en temainriktad strategi för stadsmiljön är de åtgärder för att minska buller som ingick i en handlingsplan för storstadsområdena år 2002 (12) samt det nyligen framlagda förslaget till direktiv om främjande av rena vägtransportfordon (och i synnerhet förslagen beträffande offentliga upphandlingar) (13).

    2.1.6.1

    Även följande frågor är nära knutna till det aktuella förslaget till strategi:

    Gemenskapsåtgärder på området miljöpolitik beträffande stadsförvaltning inom ramen för programmet LIFE+.

    Gemenskapsåtgärder på området regional- och sammanhållningspolitik inom ramen för ESF, ERUF och Sammanhållningsfonden samt gemenskapsinitiativen Urban II, Equal och Interreg.

    Gemenskapsinitiativ beträffande en rationell energianvändning, energibesparing och ett effektivt energiutnyttjande inom ramen för programmet ”Intelligent energi” och det kommande ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation.

    Gemenskapsåtgärder på områdena forskning och utveckling som ingår i de särskilda programmen i det fleråriga FoTU-ramprogrammet och som framför allt rör miljön och folkhälsan, transporter och energi, informationssamhället som ett medel för att höja livskvaliteten, vetenskapsutvecklingen och kulturframstegen i samhället, nya material och nanoteknik, radionavigation samt utvecklingen av satelliter via Galileo, GEO och GMES (14).

    Åtgärder för att bevara arkitektur- och kulturarvet samt historiska minnesmärken i städerna inom ramen för gemenskapsprogram såsom Minerva, Life/Ricama, Kultur 2000, Media Plus och eContentplus.

    Gemenskapsåtgärder som avser länderna i Medelhavsområdet och Balkanländerna (Meda) samt länderna från Oberoende staters samvälde (OSS) (Tacis), som omfattas av det nya grannskapsinstrumentet.

    Gemenskapsåtgärder inom ramen för EU:s politik för utvecklingssamarbete som är riktade till AVS-länderna, Latinamerika (Mercociudades) och Asien samt åtgärder inom ramen för EU:s handelspolitik (EU Trade Sustainability Impact Assessment – SIA).

    2.1.7

    Övriga viktiga bidrag som har beaktats i samband med utarbetandet av en temainriktad strategi för stadsmiljön är slutsatserna från det samråd som kommissionen anordnade om sitt underhandsmeddelande från år 2004 (15), en första analys av möjliga strategier på området, frivilliga initiativ i anslutning till Agenda 21, Ålborgstadgan (16), rådets slutsatser av den 14 oktober 2004 om frågans betydelse och vikten av åtgärder på alla nivåer samt slutsatserna från toppmötet i Bristol som utarbetades av det brittiska ordförandeskapet (17).

    2.1.8

    Kommissionen har dessutom utarbetat ett arbetsdokument som bifogats till det aktuella meddelandet, och som består av en utvärdering av följderna av och kostnaderna för olika möjliga tillämpningar av strategin.

    2.1.9

    I ett betänkande från år 2005 om den urbana dimensionen i anslutning till utvidgningen (18) erkände Europaparlamentet att städer och tätbebyggda områden, i vilka 78 % av EU:s befolkning bor, utgör en miljö där de mest komplexa och vanligast förekommande svårigheterna koncentreras, men också en miljö där framtiden byggs och där kunskapen i alla sina former fördjupas och förstärks. Parlamentet konstaterade också att städerna spelar en central roll vid genomförandet av de reviderade Lissabon- och Göteborgsmålen. Parlamentet har begärt att kommissionen skall utveckla och föreslå modeller och verktyg för en hållbar stadsutveckling som är tillängliga för alla städer och tätbebyggda områden.

    2.1.10

    EESK anser att de politiska beslutsfattarna, i samförstånd med arbetsmarknadsparterna och mer allmänt hela det civila samhället, bör verka för en stadsmiljö som med hjälp av utbildningspolitiken möjliggör höga samhällsvinster.

    2.2   Kommissionens förslag

    2.2.1

    I kommissionens förslag framhålls att ”olikheterna när det gäller historia, geografi, klimat och administrativa och rättsliga villkor kräver skräddarsydda lokalt utvecklade lösningar för stadsmiljön” och att ”tillämpning av subsidiaritetsprincipen, som innebär att åtgärderna skall vidtas på den nivå där de ger bäst effekt, innefattar även åtgärder på lokal nivå”. Med beaktande av olikheterna i stadsområdena, de befintliga nationella, regionala och lokala skyldigheterna och de svårigheter som föreligger när det gäller att fastställa gemensamma normer för alla stadsmiljöfrågor ”beslöts det emellertid att lagstiftning inte var bästa sättet att nå målen för den här strategin”, vilket har bekräftats av merparten av medlemsstaterna och de lokala myndigheterna.

    2.2.2

    Den temainriktade strategi som föreslås har koncentrerats kring följande frågor:

    Rådgivning om integrerad förvaltning av miljön.

    Rådgivning om planering för hållbara stadstransportsystem som skall utarbetas av de lokala myndigheterna, bland annat med stöd av tekniska råd om de viktigaste inslagen i transportplaneringen, inklusive exempel på bästa metoder som kommer att offentliggöras av kommissionen år 2006.

    Gemenskapsåtgärder för att stödja utbyte av bästa metoder inom hela EU.

    Kommissionens Internetportal för lokala myndigheter som skall underlätta tillgången till alla dokument som publicerats på olika webbplatser avsedda för lokala myndigheter som en del av handlingsplanen för att förbättra kommunikationen i Europa.

    Utbildning i fråga om de särskilda kunskaper som krävs för antagandet av en integrerad förvaltningsstrategi, bland annat med hjälp av utbytesprogram för de lokala myndigheternas tjänstemän och initiativ från ESF för att öka effektiviteten inom den offentliga förvaltningen på lokal och regional nivå (19).

    Tillämpning av annan gemenskapspolitik: sammanhållningspolitiken (20) och politik som främjar forskningen (21).

    2.2.3

    Eftersom kommissionens förslag har en övergripande karaktär bör det granskas mot bakgrund av de andra temainriktade strategierna, i synnerhet strategierna beträffande luftföroreningar och hushållsavfall liksom den strategi som syftar till att skydda kuststäderna från föroreningar av den marina miljön och strategin för markskydd.

    2.2.4

    Det skulle vara mycket värdefullt om kommissionen lägger fram en konsoliderad version av all lagstiftning som rör hållbar utveckling i städer och storstadsområden, olika gemenskapsprogram som rör stadsmiljön samt strategiska riktlinjer som av olika skäl påverkar utvecklingen i städerna.

    2.3   Allmänna kommentarer

    2.3.1

    Kommittén gläder sig åt kommissionens meddelande, eftersom det behandlar ett ärende som är synnerligen viktigt för EU:s medborgare och påverkar livskvaliteten i städer och i stadsområden och lyfter fram den grundläggande roll som dessa spelar när det gäller att främja ekonomisk, social och kulturell utveckling.

    2.3.2

    Man bör i synnerhet uppmärksamma kriterierna för strategiska åtgärder såsom föreskrivs i Bristolavtalet från december 2005 (22) om utveckling av hållbara samhällen i Europa: Ekonomisk tillväxt, som är en förutsättning för investeringar i utveckling och upprätthållande av hållbara samhällen.

    Förmågan att anta en helhetsstrategi som säkerställer jämvikt mellan hållbar utveckling å ena sidan och ekonomiska, sociala och miljömässiga utmaningar å andra sidan, och säkerställer social integration och rättvisa.

    En stark kulturell identitet som kan bidra till att omvandla Europas städer till internationella centrum för spetskompetens i syfte att uppnå målen i Lissabonstrategin.

    Förmåga att hantera de utmaningar som social segregation medför.

    Insikt om att hållbara samhällen kan existera på olika nivåer, både lokalt, regionalt och i städerna.

    2.3.3

    I linje med principen om ”färre men bättre lagar” anser kommittén att följande åtgärder bör vidtas:

    Anta frivilliga samordningsmetoder som kombinerar den nya helhetsstrategin för stadsförvaltning med innehållet i miljödirektiven (vatten, luft, buller, avfall, gasutsläpp, klimatförändringar, natur och biologisk mångfald) och andra tematiska strategier inom ramen för det sjätte handlingsprogrammet 2002–2012.

    Utveckla system för att kunna förutsäga utvecklingen i stadsområden som tillämpas av alla aktörer inom näringsliv och samhälle, berörda parter och slutanvändargrupper, häribland sårbara och marginaliserade grupper. På basis av dessa system kan lokala beslutsfattare fatta självständiga beslut och resultaten skulle kunna utnyttjas för att kartlägga gemensamma indikatorer på europeisk nivå för övervakning och benchmarking.

    Förstärka samarbetet på alla styrelsenivåer (lokalt, regionalt och nationellt) och mellan de lokala myndigheternas olika enheter, bland annat i fråga om medborgarskydd och ekonomiska insatser mot kriminalitet och småbrottslighet i städer.

    Vidta konkreta åtgärder för att lösa de problem som uppstår till följd av den åldrande befolkningen i städer, bland annat genom att jämföra erfarenheter i olika europeiska städer.

    Ge EU-stöd till åtgärder för att stärka de lokala förvaltningarnas kapacitet, liksom kapaciteten hos organisationer inom arbets- och näringsliv och det civila samhället i det berörda området.

    Ge EU-stöd till teknisk utbildning, utbyte av välfungerande metoder och utbyte av tjänstemän och sakkunniga mellan lokala förvaltningar i olika medlemsstater.

    Upprätta offentlig-privata partnerskap, i synnerhet när det gäller förvaltningen av de integrerade programmen för ekonomisk utveckling och främjandet av ekonomisk och miljörelaterad verksamhet inom ramen för en hållbar stadsplanering och återupprustning av förfallna eller övergivna områden samt socioekonomisk återuppbyggnad av små och mellanstora samhällen eller nedgångna kvarter i storstäder (23).

    Man bör se till att verksamheten i de enheter inom kommissionen som ansvarar för den politik och de strategier som rör olika ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter i anslutning till stadsutvecklingen är samordnade och stämmer överens med varandra genom att inrätta en enda kontaktpunkt för alla enheter med klart definierade uppgifter och som är lätt att kontakta för utomstående samarbetsparter.

    Ge EU-stöd till genomförbarhetsstudier för att få en tydlig och realistisk uppfattning om kostnaderna i samband med utarbetande, antagande, genomförande, certifiering, kontroll och övervakning, kvalitetsbedömning och översyn av helhetsstrategier för miljön, planer för hållbar stadstrafik och miljöförvaltningssystem för städer och stadsområden (24), i enlighet med deras typologi och särdrag.

    Förstärka gemenskapsstödet till konkreta utvecklingsprojekt och nätverk mellan europeiska städer och utomeuropeiska städer, exempelvis European Urban Knowledge Network, Eurocities, Mercociudades, Civitas-Mobilis och Urbact.

    Utveckla informationssamhällets tekniska potential, e-förvaltning, e-lärande och distansarbete för att främja utvecklingen av stadsmiljön.

    Utveckla läroplaner till skolor och yrkesutbildningsinstanser på olika nivåer för att öka medborgarnas ansvarskänsla när det gäller miljöfrågor och utbilda arbetstagare med goda kunskaper på området.

    Utveckla konsekvensbedömningssystem som kan bidra till harmoniserade framgångsrapporter om det miljömässiga, ekonomiska, sociala, kulturella och tekniska läget i Europas städer. För detta ändamål vore det lämpligt att utforma gemensamma riktlinjer för konsekvensbedömningar i enlighet med EU:s riktlinjer för konsekvensanalyser (EU Draft Handbook for Sustainability Impact Assessment).

    2.3.4

    Kommittén fäster stor vikt vid den process som bidrar till att en region eller stad skall kunna betecknas som ”socialt ansvarstagande område (25). En förutsättning för att ett område skall kunna uppnå denna status är att följande aspekter integreras:

    Sociala och miljömässiga aspekter i ekonomiska beslut.

    Värdenormer i kombination med en metod som bygger på samråd i beslutsprocesserna i syfte att stimulera konkurrenskraften med hjälp av gemenskapsinitiativet Jessica (26).

    God praxis och kontinuerligt samspel mellan alla inblandade parter i syfte att främja nyskapande och konkurrens.

    Välfärd i kombination med ansvar för miljö och hälsa.

    En lyhörd och aktiv strategi rörande hållbar stadsutveckling från politikernas sida.

    2.3.4.1

    Kommittén är övertygad om att den sociala och kulturella utvecklingen av stadsmiljön är

    av största betydelse, i synnerhet med hänsyn till den demografiska utvecklingen och migrationsströmmarna.

    2.3.4.2

    Kommittén är övertygad om att en effektiv strategi för en hållbar utveckling av städerna måste bygga på att man bekämpar ekonomisk, social och kulturell fattigdom, försämrad fysisk och mental hälsa, social utslagning och marginalisering av de mest utsatta befolkningsgrupperna i städerna i syfte att förbättra den sociala integreringen av olika etniska och kulturella grupper.

    2.3.5

    Denna process bör ske i tydligt fastställda etapper och bland annat omfatta följande:

    Klarläggande av den lokala och regionala gemenskapens gemensamma värderingar.

    Kartläggning av resurser och behov.

    Identifiering av målsättningar för att uppnå förbättring samt indikatorer för en harmoniserad utvärdering.

    Utformning av en operativ plan och en kartläggning av instrument.

    Förvaltning och kontroll av projekt för socialt ansvarsfulla lokala och regionala myndigheter enligt en nedifrån och upp-strategi.

    Kraftfulla upplysnings- och fortbildningsinsatser för att utveckla en lokalt och regionalt förankrad kultur.

    2.3.5.1

    De lokala myndigheterna arbetar redan med ett antal instrument. Som exempel kan följande nämnas:

    Elektriska minibussar som alternativ till privata fordon i stadscentrum (Salzburg).

    Användning av bussar som drivs med biobränsle (Bologna).

    Användning av elcyklar (27) som är mycket användbara för äldre och i städer med föga kuperad terräng (Ferrara, Milano).

    Utveckling av spårvägar som förbinder flygplatserna med intermodala terminaler i städernas centrum.

    Utformning av lokala planer för stadsplanering med Versailles (28) som förebild i syfte att främja en förnyelse av städerna och bevara deras arkitektur och miljö.

    2.3.5.2

    EESK stöder kommissionens förslag, som syftar till att främja spridningen av ”rena fordon” vid vägtransporter och att beskatta personbilar på grundval av fordonets koldioxidutsläpp i stället för dess cylindervolym.

    2.3.6

    EESK anser att man på samtliga nivåer, men främst på lokal nivå, bör intensifiera upplysningskampanjerna avseende dessa frågor i syfte att utveckla medborgarnas och företagens engagemang och ansvarskänsla (även inom ramen för en framtidsmodell) när det gäller det arbete som olika internationella organ som kommissionen, FN, OECD och det europeiska institut som arbetar med samhällsbalansräkning har utfört de senaste åren på området för hållbar utveckling och företagens sociala ansvar.

    2.3.6.1

    De förfaranden som bör antas fokuserar på forskning och innovation, en politik till stöd för renovering av infrastruktur samt utbildning och spridning av system för miljöförvaltnings- och kontrollsystem.

    2.3.6.2

    Förutom information och spridning av en kultur präglad av ansvarstagande, utgörs de mest adekvata instrumenten av ISO 14001, EMAS (29), GHG (30), skattestöd och finansiellt stöd för att uppfylla dessa målsättningar, förenklade förfaranden samt undantag från miljöförpliktelser för dem som erhållit en relevant certifiering.

    2.3.6.3

    Kommittén anser att det vore lämpligt att inrätta ett europeiskt pris för gröna städer. Ett sådant pris kan bidra till att optimera de insatser som görs av lokalsamhällena och de offentliga och privata aktörer som dessa består av i syfte att utveckla en integrerad metod och förfaranden som ligger i linje med denna.

    2.3.6.4

    EESK anser att det är viktigt att kommittén tillsammans med Regionkommittén föregår med gott exempel och undersöker möjligheterna att inrätta ett årligt pris för det civila samhället som skulle kallas ”Eurogreen City”. Vidare bör man bidra till att verifiera de framsteg som registrerats av ESPON (31), kartlägga vilka hinder som föreligger samt säkerställa en uppföljning av bästa lösningar beträffande en hållbar utveckling i städerna inom ramen för OIM.

    2.3.7

    Grundvalen för en effektiv utvecklingsstrategi för städerna är enligt EESK:s uppfattning att kartlägga lämpliga styresformer för att i ett senare skede kunna övergå till en integrerad förvaltning av komplexa situationer där man tar hänsyn till följande faktorer:

    De olika förvaltningsnivåer som omfattas av åtgärder och beslut.

    Flera beslutscentrum med egna särdrag och prioriterade mål.

    En tidsplan för mål på kort, medellång och lång sikt.

    2.3.8

    Enligt EESK:s uppfattning är följande aspekter av avgörande betydelse i strävan att förbättra det socialt ansvarsfulla förvaltningssystemet:

    Förbättringar av kommissionens interna samrådsprocess.

    Deltagande av alla berörda parter i utarbetandet av förslag till åtgärder för att främja den socioekonomiskt och miljömässigt hållbara utvecklingen i städer.

    En kontinuerlig och strukturerad dialog med det civila samhället för att säkerställa öppen spridning av information om miljörisker, val av miljövänlig teknik och behov att göra städerna trivsammare.

    Gemensamt perspektiv när det gäller projekt på medellång sikt genom framtidsforskning som omfattar alla offentliga och privata beslutscentrum.

    Verktyg för konsekvensbedömning baserade på kriterier och indikatorer som fastställts på EU-nivå och som bygger på en integrerad helhetsstrategi.

    Analys av god praxis, i synnerhet beträffande social integration, säkerhet och social samexistens.

    Förstärkt miljöundervisning i skolor och kurser för vuxna, inklusive äldre människor.

    Gemensamma insatser som med stöd av bland annat gemenskapsinitiativen Jeremie och Jessica syftar till att utveckla ett finansieringstekniskt system som kan främja tillväxt, sysselsättning och social integration i städer genom strukturfonderna och Sammanhållningsfonden, EIB, EIF och med stöd av offentlig-privata partnerskap.

    Incitament och certifieringssystem som belönar frivilliga offentliga och privata initiativ som syftar till att utveckla en hållbar och konkurrenskraftig stadsmiljö.

    Bryssel den 13 september 2006

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Anne-Marie SIGMUND


    (1)  EUT C 65/02/2006, punkt 5.2.2 (föredragande Renate Heinisch) och EUT C 65, 17.3.2006 (föredragande: Gerd Wolf och Antonello Pezzini).

    (2)  Artikel 7 – Miljöskydd”En hög nivå i fråga om miljöskydd och förbättring av miljöns kvalitet skall integreras i unionens politik och tryggas i enlighet med principen om hållbar utveckling”.

    (3)  ”Låt oss förena marknadskrafterna med makten hos universella ideal. Låt oss ställa de skapande krafterna hos privata företag till de fattigas och kommande generationers förfogande.” (Kofi Annan, FN:s generalsekreterare). Förslaget om Global Compact lades fram av FN:s generalsekreterare Kofi Annan under det ekonomiska världsforumet i Davos (Schweiz) i januari 1999 och presenterades formellt vid FN:s högkvarter i juli 2000. Global Compact uppmanar företagen att förbinda sig till nio allmänna principer beträffande mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden och miljön.

    (4)  OECD:s riktlinjer offentliggjordes i juni 2000 och riktar sig till internationella företag.

    (5)  Institutet har utarbetat en stadga för företagsvärderingar, bilaga II.

    (6)  Till storstadsområden räknas områden med mer än 50 000 invånare.

    (7)  De prioriteringar som är försedda med en asterisk har behandlats i ett direktiv.

    (8)  KOM(2005) 446 slutlig.

    (9)  KOM(2005) 505 slutlig.

    (10)  KOM(2005) 667 slutlig.

    (11)  KOM(2005) 670 slutlig.

    (12)  Direktiv 2002/49/EG.

    (13)  KOM(2005) 634 slutlig.

    (14)  Global övervakning av miljön och säkerheten.

    (15)  KOM(2004) 60 ”Formulering av en temainriktad strategi för stadsmiljö”.

    (16)  www.aalborgplus10.dk.

    (17)  Bristolöverenskommelsen, december 2005, www.odpm.gov.uk cod. prod. 05 EUPMI 03584. I Bristolagendan fastställs åtta grundläggande egenskaper för en hållbar gemenskap: Den skall 1) vara aktiv, trygg och omfatta alla, 2) ha goda styresformer, 3) goda förbindelser, 4) en bra infrastruktur för tjänster, 5) vara medveten om miljön, 6) attraktiv, 7) väl strukturerad och uppbyggd samt 8) öppen för alla.

    (18)  EP(2005)0272 av den 21 september 2005.

    (19)  Europeiska socialfonden (KOM(2004) 493) kan bevilja stöd till utbildning av offentliga myndigheter på olika nivåer. Även programmet Life+ har en viktig roll.

    (20)  KOM(2004) 494 och 495.

    (21)  KOM(2005) 1.

    (22)  Se fotnot 12.

    (23)  Europeiska investeringsbankens bidrag på området är omfattande.

    (24)  Se bilaga F till kommissionens arbetsdokument SEK(2006) 16.

    (25)  Jfr även: Översyn av EU:s strategi för en hållbar utveckling – ny strategi. Rådets dokument 10117/06 av den 9.6.2006, punkterna 29 och 30.

    (26)  Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas – Gemensamt europeiskt stöd till hållbara investeringar i stadsområden) syftar till att lösa problem rörande finansiering av stadsförnyelse och stadsutvecklingsprojekt och sociala bostadsprojekt genom en kombination av anslag och lån.

    (27)  Utrustade med elmotor.

    (28)  På inbjudan av Stéphane Buffetaut, Versailles biträdande borgmästare, fick studiegruppen under ledning av dess ordförandeJuan Mendoza Castro möjlighet att på plats ta del av utformnigen och utvecklingen av den lokala stadsutvecklngsplanen förVersailles inom ramen för genomförandet av Agenda 21 och efter ett beslut som fattades av Versailles lokala myndigheter 2003 (se bilaga 3).

    (29)  EMAS, förordning 1836/93, ändrad genom förordning 761/2001.

    (30)  De nya normerna ISO 14064: en ny norm avseende västhusgaser och direktiv 2003/87/EG.

    (31)  ESPON (European Spatial Planning Observation Network) – Observationsorgan i samverkan för europeisk regional utvecklingsplanering.


    Top