Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2064

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/2064 av den 25 augusti 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 vad gäller fastställandet av ett undantag av mindre betydelse från landningsskyldigheten för vissa demersala fisken i Adriatiska havet och sydöstra Medelhavet

    C/2021/6163

    EUT L 421, 26.11.2021, p. 9–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2023: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/2064/oj

    26.11.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 421/9


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2021/2064

    av den 25 augusti 2021

    om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 vad gäller fastställandet av ett undantag av mindre betydelse från landningsskyldigheten för vissa demersala fisken i Adriatiska havet och sydöstra Medelhavet

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma fiskeripolitiken, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1954/2003 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2371/2002 och (EG) nr 639/2004 och rådets beslut 2004/585/EG (1), särskilt artikel 15.7, och

    av följande skäl:

    (1)

    Genom kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/86 (2) upprättades en utkastplan för vissa demersala fisken i Medelhavet som var tillämplig från och med den 1 januari 2017 till och med den 31 december 2019 och som byggde på tre gemensamma rekommendationer som lämnades till kommissionen under 2016 av ett antal medlemsstater med ett direkt förvaltningsintresse i fisket i Medelhavet (Grekland, Spanien, Frankrike, Kroatien, Italien, Cypern, Malta och Slovenien). De tre gemensamma rekommendationerna gällde västra Medelhavet, Adriatiska havet respektive sydöstra Medelhavet.

    (2)

    För att undvika oproportionella kostnader för hantering av oönskade fångster fastställdes i delegerad förordning (EU) 2017/86 ett undantag av mindre betydelse för demersala arter. Den förordningen upphör att gälla den 31 december 2021.

    (3)

    Kroatien, Italien och Slovenien (högnivågruppen Adriatica) samt Grekland, Italien, Cypern och Malta (högnivågruppen Sudestmed) har ett direkt fiskeriförvaltningsintresse i Adriatiska havet respektive sydöstra Medelhavet. Den 7 och 14 maj 2021 lämnade högnivågruppen Adriatica respektive högnivågruppen Sudestmed vetenskapligt underlag för en begäran om förlängning av det undantag av mindre betydelse som fastställs i delegerad förordning (EU) 2017/86.

    (4)

    Undantagen av mindre betydelse för små pelagiska arter inom riktade fisken efter dessa arter fastställs i kommissionens delegerade förordning (EU) 2018/161 (3). Undantag av mindre betydelse för bifångster av små pelagiska arter som tas i demersala fisken bör däremot föras in i denna förordning såsom begärts i det vetenskapliga underlag som lagts fram av högnivågrupperna.

    (5)

    Det vetenskapliga underlaget bedömdes av vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerinäringen (STECF) mellan den 17 och 21 maj 2021 (4). Den 13 och 21 juli 2021 lämnade högnivågruppen Adriatica respektive högnivågruppen Sudestmed uppdaterade vetenskapliga underlag som anpassats till STECF:s vetenskapliga utlåtanden.

    (6)

    När det gäller Adriatiska havet och sydöstra Medelhavet konstaterar kommissionen att arterna fångas samtidigt, i mycket varierande kvantiteter, vilket försvårar en strategi inriktad på ett enskilt bestånd. De arterna fångas dessutom av fartyg för småskaligt fiske och landas på många olika landningsplatser som är geografiskt spridda längs kusten, vilket resulterar i oproportionella kostnader för hantering av oönskade fångster.

    (7)

    STECF noterade att den kombinerade strategi för undantag av mindre betydelse som tagits med i det vetenskapliga underlag som lämnats omfattar en bred grupp arter med många olika utkastnivåer, men ansåg att en sådan bred täckning fungerar med tanke på fiskets komplexitet i Adriatiska havet och sydöstra Medelhavet. STECF ansåg vidare att enskilda undantag av mindre betydelse som omfattar en enda art sannolikt skulle resultera i många separata undantag som skulle vara lika svåra att övervaka.

    (8)

    Högnivågruppen Adriatica har lämnat uppdaterade vetenskapliga belägg för oproportionella kostnader för hantering av oönskade fångster. STECF noterade att uppskattningar av kostnadsökningen tillhandahållits, men betonade svårigheterna att bedöma i vilken utsträckning kostnaderna är oproportionella. STECF noterade också att den information som lämnats om oproportionella kostnader skulle kunna kompletteras ytterligare och att det bör göras en utvärdering av effekterna av undantaget. STECF konstaterade vidare att man bör prioritera en minskning av andelen oönskade fångster genom användning av selektiva redskap eller införande av marina skyddsområden. Kommissionen välkomnar det åtagande som högnivågruppen Adriatica gjort att fortsätta att prioritera arbetet med selektivitet och geografiska begränsningar för fisket, för att åstadkomma en minskning av oönskade fångster. Kommissionen anser att undantaget bör förlängas, med tillämpning av de procentnivåer som föreslås.

    (9)

    I det uppdaterade vetenskapliga underlaget för Adriatiska havet föreslås en förlängning av undantaget av mindre betydelse för ansjovis (Engraulis encrasicolus), sardin (Sardina pilchardus), makrillar (Scomber spp.) och taggmakrillar (Trachurus spp.), upp till högst 5 % under 2022 av de totala årliga bifångster av dessa arter som tas med fartyg som använder bottentrålar (OTB, OTT, PTB, TBN, TBS, TB, OT, PT, TX). STECF ansåg att utkasten är mycket betydande inom detta fiske, men konstaterar att selektivitetsprojekt fortfarande genomförs. Kommissionen anser att undantaget bör förlängas med ett år, med tillämpning av de procentnivåer som föreslås. Högnivågruppen Adriatica bör senast den 1 maj 2022 lägga fram ytterligare data på grundval av pågående studier och en utvärdering av undantagets effekter.

    (10)

    Högnivågruppen Sudestmed har lämnat uppdaterade vetenskapliga belägg för oproportionella kostnader för hantering av oönskade fångster. STECF noterade att uppskattningar av kostnadsökningen tillhandahållits, men betonade svårigheterna att bedöma i vilken utsträckning kostnaderna är oproportionella. STECF noterade också att den information som lämnats om oproportionella kostnader skulle kunna kompletteras ytterligare och att det bör göras en utvärdering av effekterna av undantaget. STECF konstaterade vidare att man bör prioritera en minskning av andelen oönskade fångster genom användning av selektiva redskap eller införande av marina skyddsområden. Kommissionen välkomnar det åtagande som högnivågruppen Sudestmed gjort att fortsätta att prioritera arbetet med selektivitet och geografiska begränsningar för fisket, för att åstadkomma en minskning av oönskade fångster. Kommissionen anser att undantaget bör förlängas, med tillämpning av de procentnivåer som föreslås.

    (11)

    Med tanke på det stora antalet olika arter som fångas samtidigt vid demersalt fiske med krokar, linor, nät och grimgarn i sydöstra Medelhavet har högnivågruppen Sudestmed föreslagit ett lägre tröskelvärde för undantaget av mindre betydelse för vissa arter när de fångas oftare än när de fångas mindre ofta. Eftersom detta återspeglar verkligheten för blandfisket i sydöstra Medelhavet anser kommissionen att undantaget bör beviljas, med tillämpning av de föreslagna procentnivåerna.

    (12)

    I det uppdaterade vetenskapliga underlag som lämnats för sydöstra Medelhavet föreslås en förlängning av undantaget av mindre betydelse för ansjovis (Engraulis encrasicolus), sardin (Sardina pilchardus), makrillar (Scomber spp.) och taggmakrillar (Trachurus spp.), upp till högst 5 % under 2022 av de totala årliga bifångster av dessa arter som tas med fartyg som använder bottentrålar (OTB, OTT, PTB, TBN, TBS, TB, OT, PT, TX). STECF ansåg att utkasten är mycket betydande inom detta fiske, men konstaterar att selektivitetsprojekt fortfarande genomförs. Kommissionen anser att undantaget bör förlängas med ett år, med tillämpning av de procentnivåer som föreslås. Högnivågruppen Sudestmed bör senast den 1 maj 2022 lägga fram ytterligare data på grundval av pågående studier och en utvärdering av undantagets effekter.

    (13)

    I sina uppdaterade vetenskapliga underlag har medlemsstaterna förnyat sitt åtagande att öka fiskeredskapens selektivitet i enlighet med resultaten av pågående forskningsprogram, för att minska och begränsa oönskade fångster och i synnerhet fångster som understiger minsta referensstorlek för bevarande.

    (14)

    I de uppdaterade vetenskapliga underlagen har medlemsstaterna också åtagit sig att fastställa ytterligare fredningsområden för att minska dödligheten hos ungfisk.

    (15)

    De begärda åtgärderna är i överensstämmelse med artikel 15.4 c.

    (16)

    Eftersom åtgärderna i denna förordning direkt påverkar planeringen av fiskeåret för unionsfartygen och den ekonomiska verksamhet som är knuten därtill, bör förordningen träda i kraft omedelbart efter det att den har offentliggjorts. Av rättssäkerhetsskäl bör denna förordning tillämpas från och med den 1 januari 2022.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Genomförande av landningsskyldigheten

    Den landningsskyldighet som föreskrivs i artikel 15.1 i förordning (EU) nr 1380/2013 ska tillämpas i unionens vatten i Adriatiska havet och sydöstra Medelhavet på demersala fisken i enlighet med den här förordningen.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    a)

    AKFM:s geografiska delområden: AKFM:s (Allmänna kommissionen för fiske i Medelhavet) geografiska delområden såsom de definieras i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1343/2011 (5).

    b)

    Adriatiska havet: AKFM:s geografiska delområden 17 och 18.

    c)

    sydöstra Medelhavet: AKFM:s geografiska delområden 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 och 27.

    Artikel 3

    Undantag av mindre betydelse

    1.   Genom undantag från artikel 15.1 i förordning (EU) nr 1380/2013 får följande kvantiteter av arter kastas överbord i enlighet med artikel 15.4 c i förordning (EU) nr 1380/2013:

    a)

    I Adriatiska havet,

    i)

    när det gäller kummel (Merluccius merluccius) och mullar (Mullus spp.), upp till högst 5 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder bottentrålar,

    ii)

    när det gäller kummel (Merluccius merluccius) och mullar (Mullus spp.), upp till högst 1 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder nät och grimgarn (GNS, GN, GND, GNC, GTN, GTR, GEN),

    iii)

    när det gäller kummel (Merluccius merluccius) och mullar (Mullus spp.), upp till högst 1 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder bomtrål med jagarkätting (TBB),

    iv)

    när det gäller tunga (Solea solea), upp till 3 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av denna art med fartyg som använder bottentrålar,

    v)

    när det gäller havsabborre (Dicentrarchus labrax), stjärtbandsblecka (Diplodus annularis), spetsnosblecka (Diplodus puntazzo), vitblecka (Diplodus sargus), tvåbandsblecka (Diplodus vulgaris), groupers (Epinephelus spp.), randig sandblecka (Lithognathus mormyrus), silverpagell (Pagellus acarne), fläckpagell (Pagellus bogaraveo), rödpagell (Pagellus erythrinus), rödbraxen (Pagrus pagrus), vrakfisk (Polyprion americanus), guldsparid (Sparus aurata) och djuphavsräkan Parapenaeus longirostris, upp till högst 5 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder bottentrålar,

    vi)

    när det gäller havsabborre (Dicentrarchus labrax), stjärtbandsblecka (Diplodus annularis), spetsnosblecka (Diplodus puntazzo), vitblecka (Diplodus sargus), tvåbandsblecka (Diplodus vulgaris), groupers (Epinephelus spp.), randig sandblecka (Lithognathus mormyrus), silverpagell (Pagellus acarne), fläckpagell (Pagellus bogaraveo), rödpagell (Pagellus erythrinus), rödbraxen (Pagrus pagrus), vrakfisk (Polyprion americanus), tunga (Solea solea) och guldsparid (Sparus aurata), upp till högst 3 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder nät och grimgarn (GNS, GN, GND, GNC, GTN, GTR, GEN),

    vii)

    när det gäller havsabborre (Dicentrarchus labrax), stjärtbandsblecka (Diplodus annularis), spetsnosblecka (Diplodus puntazzo), vitblecka (Diplodus sargus), tvåbandsblecka (Diplodus vulgaris), groupers (Epinephelus spp.), randig sandblecka (Lithognathus mormyrus), silverpagell (Pagellus acarne), rödpagell (Pagellus erythrinus), rödbraxen (Pagrus pagrus), vrakfisk (Polyprion americanus), tunga (Solea solea) och guldsparid (Sparus aurata), upp till högst 1 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder krokar och linor (LHP, LHM, LLS, LLD, LL, LTL, LX),

    viii)

    när det gäller ansjovis (Engraulis encrasicolus), sardin (Sardina pilchardus), makrillar (Scomber spp.) och taggmakrillar (Trachurus spp.), upp till högst 5 % under 2022 av de totala årliga bifångster av dessa arter som tas med fartyg som använder bottentrålar.

    b)

    I sydöstra Medelhavet,

    i)

    när det gäller kummel (Merluccius merluccius) och mullar (Mullus spp.), upp till högst 5 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder bottentrålar,

    ii)

    när det gäller kummel (Merluccius merluccius) och mullar (Mullus spp.), upp till högst 1 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder nät och grimgarn (GNS, GN, GND, GNC, GTN, GTR, GEN),

    iii)

    när det gäller djuphavsräkan Parapenaeus longirostris, upp till högst 5 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av denna art med fartyg som använder bottentrålar,

    iv)

    när det gäller havsabborre (Dicentrarchus labrax), stjärtbandsblecka (Diplodus annularis), spetsnosblecka (Diplodus puntazzo), vitblecka (Diplodus sargus), tvåbandsblecka (Diplodus vulgaris), groupers (Epinephelus spp.), randig sandblecka (Lithognathus mormyrus), silverpagell (Pagellus acarne), fläckpagell (Pagellus bogaraveo), rödpagell (Pagellus erythrinus), rödbraxen (Pagrus pagrus), vrakfisk (Polyprion americanus), guldsparid (Sparus aurata), havskräfta (Nephrops norvegicus) och tunga (Solea solea), upp till högst 5 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder bottentrålar,

    v)

    när det gäller havsabborre (Dicentrarchus labrax), stjärtbandsblecka (Diplodus annularis), spetsnosblecka (Diplodus puntazzo), vitblecka (Diplodus sargus), tvåbandsblecka (Diplodus vulgaris), groupers (Epinephelus spp.), randig sandblecka (Lithognathus mormyrus), silverpagell (Pagellus acarne), fläckpagell (Pagellus bogaraveo), rödpagell (Pagellus erythrinus), rödbraxen (Pagrus pagrus), vrakfisk (Polyprion americanus), guldsparid (Sparus aurata), tunga (Solea solea), hummer (Homarus gammarus) och languster (Palinuridae), upp till högst 3 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder nät och grimgarn (GNS, GN, GND, GNC, GTN, GTR, GEN); om landningarna av dessa arter utgör mindre än 25 % av de totala landningarna inom fiskena får de kvantiteter som kastas överbord uppgå till högst 5 % under 2022 och 2023 av de totala årliga fångsterna av dessa arter,

    vi)

    när det gäller havsabborre (Dicentrarchus labrax), stjärtbandsblecka (Diplodus annularis), spetsnosblecka (Diplodus puntazzo), vitblecka (Diplodus sargus), tvåbandsblecka (Diplodus vulgaris), groupers (Epinephelus spp.), randig sandblecka (Lithognathus mormyrus), fläckpagell (Pagellus bogaraveo), silverpagell (Pagellus acarne), rödpagell (Pagellus erythrinus), rödbraxen (Pagrus pagrus), vrakfisk (Polyprion americanus), kummel (Merluccius merluccius) och guldsparid (Sparus aurata), upp till högst 1 % av de totala årliga fångsterna av dessa arter med fartyg som använder krokar och linor (LHP, LHM, LLS, LLD, LL, LTL, LX); om landningarna av dessa arter utgör mindre än 25 % av de totala landningarna inom fiskena får de kvantiteter som kastas överbord uppgå till högst 3 % av de totala årliga fångsterna av dessa arter,

    vii)

    när det gäller ansjovis (Engraulis encrasicolus), sardin (Sardina pilchardus), makrillar (Scomber spp.) och taggmakrillar (Trachurus spp.), upp till högst 5 % under 2022 av de totala årliga bifångster av dessa arter som tas med fartyg som använder bottentrålar.

    2.   Senast den 1 maj 2022 ska de medlemsstater som har ett direkt förvaltningsintresse i fiskena i Adriatiska havet och sydöstra Medelhavet till kommissionen lämna ytterligare data på grundval av pågående studier och en utvärdering av undantagets effekter och all annan relevant vetenskaplig information som stöder det undantag som fastställs i punkt 1 a viii och b vii. STECF ska utvärdera dessa data och denna information senast den 31 juli 2022.

    Artikel 4

    Ikraftträdande och tillämpning

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2022 till och med den 31 december 2023.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 25 augusti 2021.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 354, 28.12.2013, s. 22.

    (2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/86 av den 20 oktober 2016 om upprättande av en utkastplan för vissa demersala fisken i Medelhavet (EUT L 14, 18.1.2017, s. 4).

    (3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2018/161 av den 23 oktober 2017 om fastställande av ett undantag av mindre betydelse från landningsskyldigheten för vissa fisken efter små pelagiska arter i Medelhavet (EUT L 30, 2.2.2018, s. 1).

    (4)  Rapporter från vetenskapliga, tekniska och ekonomiska kommittén för fiskerinäringen (STECF) – Evaluation of the landing obligation joint recommendations (STECF-21-05), 2021. Europeiska unionens publikationsbyrå, Luxemburg.

    Finns här: https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2537709/STECF+PLEN+19-02.pdf

    (5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1343/2011 av den 13 december 2011 om vissa bestämmelser om fiske i AKFM:s avtalsområde (Allmänna kommissionen för fiske i Medelhavet) och om ändring av rådets förordning (EG) nr 1967/2006 om förvaltningsåtgärder för hållbart utnyttjande av fiskeresurserna i Medelhavet (EUT L 347, 30.12.2011, s. 44).


    Top