This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32017R0881
Commission Implementing Regulation (EU) 2017/881 of 23 May 2017 implementing Regulation (EC) No 763/2008 of the European Parliament and of the Council on population and housing censuses, as regards the modalities and structure of the quality reports and the technical format for data transmission, and amending Regulation (EU) No 1151/2010 (Text with EEA relevance. )
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/881 av den 23 maj 2017 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 763/2008 om folk- och bostadsräkningar vad gäller formerna för och uppställningen i kvalitetsrapporterna och tekniskt format för dataöverföringen, samt om ändring av förordning (EU) nr 1151/2010 (Text av betydelse för EES. )
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/881 av den 23 maj 2017 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 763/2008 om folk- och bostadsräkningar vad gäller formerna för och uppställningen i kvalitetsrapporterna och tekniskt format för dataöverföringen, samt om ändring av förordning (EU) nr 1151/2010 (Text av betydelse för EES. )
C/2017/3397
EUT L 135, 24.5.2017, p. 6–14
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
24.5.2017 |
SV |
Europeiska unionens officiella tidning |
L 135/6 |
KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/881
av den 23 maj 2017
om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 763/2008 om folk- och bostadsräkningar vad gäller formerna för och uppställningen i kvalitetsrapporterna och tekniskt format för dataöverföringen, samt om ändring av förordning (EU) nr 1151/2010
(Text av betydelse för EES)
EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING
med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,
med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 763/2008 av den 9 juli 2008 om folk- och bostadsräkningar (1), särskilt artiklarna 5.5 och 6.3, och
av följande skäl:
(1) |
Genom förordning (EG) nr 763/2008 fastställs gemensamma bestämmelser för tillhandahållande av omfattande uppgifter om befolkning och bostäder vart tionde år. |
(2) |
I enlighet med kommissionens förordning (EU) 2017/712 (2) bör nästa folk- och bostadsräkning avse referensåret 2021. |
(3) |
I kommissionens förordning (EU) nr 1151/2010 (3) fastställs formerna för och uppställningen i kvalitetsrapporterna och det tekniska formatet för överföring av data om folk- och bostadsräkningar för referensåret 2011. |
(4) |
Inför nästa folk- och bostadsräkning 2021 och i syfte att bedöma kvaliteten på data som överförs till kommissionen (Eurostat) bör nya former och en ny uppställning för kvalitetsrapporterna och ett nytt tekniskt format för dataöverföringen fastställas. |
(5) |
Enligt artikel 5.5 i förordning (EG) nr 763/2008 ska medlemsstaterna översända sina validerade data och metadata i elektronisk form, i ett lämpligt tekniskt format som ska fastställas av kommissionen. Initiativet SDMX (Statistical Data and Metadata eXchange) för statistiska och tekniska standarder för utbyte av data och metadata, som plattformen Census Hub baserar sig på, lanserades av Banken för internationell betalningsutjämning, Europeiska centralbanken, kommissionen (Eurostat), Internationella valutafonden, OECD, FN och Världsbanken. För utbytet av officiell statistik tillhandahåller SDMX och Census Hub statistiska och tekniska standarder samt överföringsstandarder. Ett tekniskt format i enlighet med dessa standarder bör därför införas. |
(6) |
Enligt förordning (EU) nr 1151/2010 ska medlemsstaterna lagra uppgifter från sina folk- och bostadsräkningar för referensåret 2011 till och med den 1 januari 2025. För att användare ska kunna jämföra de båda folk- och bostadsräkningarna bör undersökningsdata för 2011 finnas tillgängliga till och med den 1 januari 2035 vid sidan av data för 2021. |
(7) |
Förordning (EU) nr 1151/2010 bör därför ändras i enlighet med detta. |
(8) |
De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det europeiska statistiksystemet. |
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Syfte
I denna förordning fastställs formerna för och uppställningen i medlemsstaternas rapporter om kvaliteten på de uppgifter som de överför till kommissionen (Eurostat) från sina folk- och bostadsräkningar för referensåret 2021 samt det tekniska formatet för dataöverföringen.
Artikel 2
Definitioner
I denna förordning gäller definitionerna och de tekniska specifikationerna i förordning (EG) nr 763/2008, kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/543 (4) och förordning (EU) 2017/712.
Dessutom gäller följande definitioner:
1. statistisk enhet : den grundläggande observationsenheten, närmare bestämt en fysisk person, ett hushåll, en familj, ett bostadsutrymme eller en konventionell bostad.
2. räkning av enskilda individer och enskilda bostäder : insamling av uppgifter om varje statistisk enhet så att dess egenskaper kan registreras separat och korsklassificeras med andra egenskaper.
3. samtidighet : det att uppgifter som erhålls i en folk- och bostadsräkning avser samma tidpunkt (referensdag).
4. allmängiltighet inom ett fastlagt territorium : det att uppgifter tillhandahålls för alla statistiska enheter inom ett exakt fastlagt territorium. Om de statistiska enheterna är personer avses med ”allmängiltighet inom ett fastlagt territorium” att uppgifterna som tillhandahålls grundar sig på information om alla personer som är stadigvarande bosatta i det fastlagda territoriet (totalbefolkning).
5. tillgång till uppgifter för mindre områden : tillgång till uppgifter för små geografiska områden och små grupper av statistiska enheter.
6. fastställd periodicitet : regelbundna folk- och bostadsräkningar i början av varje årtionde, inbegripet kontinuerlig registerföring.
7. datakälla : de uppgiftsposter för statistiska enheter och/eller företeelser med anknytning till statistiska enheter som direkt ligger till grund när undersökningsdata om en eller flera variabler tas fram för en fastställd målpopulation.
8. målpopulation : alla statistiska enheter i ett fastlagt geografiskt område som på referensdagen uppfyller rapporteringskriterierna för en eller flera angivna variabler. I den räknas alla giltiga statistiska enheter endast en gång.
9. beräknad målpopulation : bästa möjliga uppskattning av målpopulationen. Den består av undersökningspopulationen plus undertäckning minus övertäckning.
10. undersökningspopulation : de statistiska enheter som faktiskt bidrar, med en eller flera angivna variabler, till folk- och bostadsräkningens resultat för en fastställd målpopulation. Undersökningspopulationens uppgiftsposter är datakällans uppgiftsposter för den fastställda målpopulationen, inklusive alla imputerade poster och exklusive alla raderade poster. Om en datakälla till följd av metodprincipen endast inkluderar uppgiftsposter för ett urval av de statistiska enheterna i en beräknad målpopulation, består undersökningspopulationen av de kompletterande statistiska enheterna vid sidan av de statistiska enheterna i urvalet.
11. kompletterande statistiska enheter : de statistiska enheter som hör till en beräknad målpopulation, men som det inte finns några uppgifter om i datakällan till följd av den urvalsmetod som tillämpats.
12. täckningsbedömning : en studie av skillnaden mellan en fastställd målpopulation och dess undersökningspopulation.
13. uppföljande undersökning : en undersökning som genomförs en kort tid efter räkningen för att bedöma täckningen och innehållet.
14. undertäckning : alla statistiska enheter som hör till en fastställd målpopulation, men som inte ingår i motsvarande undersökningspopulation.
15. övertäckning : alla statistiska enheter som ingår i en undersökningspopulation som används för att rapportera om en fastställd målpopulation, men som inte hör till den målpopulationen.
16. imputering av post : det att en artificiell men sannolik uppgiftspost tilldelas för exakt ett geografiskt område på den mest detaljerade geografiska nivå som undersökningsdata tas fram för och denna uppgiftspost imputeras i datakällan.
17. radering av post : det att en uppgiftspost som ingår i en datakälla som man använder för rapportering om en fastställd målpopulation, men som inte redovisar giltiga uppgifter om någon statistisk enhet i målpopulationen, raderas eller ignoreras/inte beaktas.
18. partiell imputering : det att ett artificiellt men sannolikt värde på en specifik variabel förs in i en uppgiftspost som redan finns i en datakälla men som inte innehåller detta värde eller innehåller ett värde som anses osannolikt.
19. frågeformulärbaserade uppgifter : uppgifter som ursprungligen erhållits från uppgiftslämnare genom ett frågeformulär, i samband med att statistiska uppgifter som avser en specifik tidpunkt samlats in.
20. koppling av poster : sammanslagning av uppgifter från olika datakällor genom jämförelse av poster i enskilda statistiska enheter samt sammanslagning av uppgifter som hänvisar till samma statistiska enhet.
21. unik identifierare : en variabel eller olika variabler i uppgiftsposterna i en datakälla eller en förteckning över statistiska enheter, som används
— |
för att kontrollera om datakällan (eller förteckningen över statistiska enheter) endast har en uppgiftspost för varje statistisk enhet och/eller |
— |
koppling av poster. |
22. register : en lagringsplats för information om statistiska enheter, som omedelbart uppdateras när något som påverkar de statistiska enheterna inträffar.
23. registerbaserade uppgifter : uppgifter i eller från ett register.
24. registermatchning : koppling av poster där alla matchade datakällor finns i register.
25. dataextrahering : hämtning av undersökningsdata från uppgifter som finns i ett register och avser enskilda statistiska enheter.
26. kodning : konvertering av uppgifter till koder som representerar klasser i ett klassificeringssystem.
27. datafångst : import av insamlade uppgifter till en form där de kan vidarebehandlas.
28. redigering av poster : kontroll och ändring av uppgiftsposter för att göra dem sannolika samtidigt som största delen av dem behålls.
29. generering av ett hushåll : identifiering av ett hushåll enligt begreppet med gemensam konsumtion som definieras i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2017/543 under variabeln ”hushållsställning”.
30. generering av en familj : identifiering av en familj baserat på uppgifter om huruvida personerna bor i samma hushåll, men utan eller med ofullständiga uppgifter om deras inbördes familjeförhållanden. Termen familj specificeras i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2017/543 under variabeln Familjeställning.
31. enhetsbortfall : det att uppgifter inte har kunnat samlas in för en statistisk enhet i undersökningspopulationen.
32. kontroll av utlämning av statistiska uppgifter : de metoder och processer som tillämpas för att minimera risken för att uppgifter om enskilda statistiska enheter lämnas ut när statistiska uppgifter publiceras.
33. skattning : beräkning av statistiska skattningar med en matematisk formel och/eller algoritm som tillämpas på de tillgängliga uppgifterna.
34. datastrukturdefinition : strukturerande metadata kopplade till en datamängd, som innehåller information om hur variabler kopplas till en hyperkubs mått, dimensioner och attribut samt indelningar, information om hur uppgifterna ska återges och relaterade beskrivande metadata.
Artikel 3
Metadata och kvalitetsrapportering
Medlemsstaterna ska senast den 31 mars 2024 skicka en rapport till kommissionen (Eurostat) med den bakgrundsinformation samt de kvalitetsrelaterade data och metadata som anges i bilagan till denna förordning, som avser deras folk- och bostadsräkningar för referensåret 2021 samt de data och metadata som överförts till kommissionen (Eurostat) enligt förordning (EU) 2017/712.
Artikel 4
Datakällor
Medlemsstaterna ska rapportera om alla datakällor som kan användas för insamling av den information som behövs för att uppfylla kraven i förordning (EG) nr 763/2008, och de ska särskilt
a) |
uppfylla de väsentliga inslagen i artikel 2 i i förordning (EG) nr 763/2008, |
b) |
vara representativa för målpopulationen, |
c) |
överensstämma med de relevanta tekniska specifikationerna i genomförandeförordning (EU) 2017/543, och |
d) |
bidra till att förse programmet för statistiska data med de uppgifter som fastställs i förordning (EU) 2017/712. |
Artikel 5
Tillgång till relevant information
1. Medlemsstaterna ska på kommissionens (Eurostats) begäran ge den (Eurostat) tillgång till all information som är relevant för att göra en kvalitetsbedömning av data och metadata som översänds i enlighet med förordning (EU) 2017/712.
2. I överensstämmelse med punkt 1 är medlemsstaterna inte skyldiga att förse kommissionen (Eurostat) med mikrodata eller konfidentiella uppgifter.
Artikel 6
Tekniskt format för dataöverföringen
Det tekniska format som ska användas vid överföringen av data och metadata för referensåret 2021 ska vara formatet SDMX (Statistical Data and Metadata eXchange), såsom det används i Census Hub. Medlemsstaterna ska överföra de uppgifter som krävs enligt de datastrukturdefinitioner och relaterade tekniska specifikationer som kommissionen (Eurostat) har tillhandahållit. Medlemsstaterna ska lagra föreskrivna data och metadata till och med den 1 januari 2035 i händelse att kommissionen (Eurostat) begär en överföring vid ett senare tillfälle.
Artikel 7
Ändring av förordning (EU) nr 1151/2010
I artikel 6 i förordning (EU) nr 1151/2010 ska tredje meningen ersättas med följande:
”Medlemsstaterna ska lagra data och metadata för referensåret 2011 till och med den 1 januari 2035. Medlemsstaterna ska inte vara skyldiga att ändra eller revidera dessa data efter den 1 januari 2025. Medlemsstater som vill ändra eller revidera data ska informera kommissionen (Eurostat) om ändringarna eller revideringarna innan de görs.”
Artikel 8
Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.
Utfärdad i Bryssel den 23 maj 2017.
På kommissionens vägnar
Jean-Claude JUNCKER
Ordförande
(1) EUT L 218, 13.8.2008, s. 14.
(2) Kommissionens förordning (EU) 2017/712 av den 20 april 2017 om inrättande av ett referensår och programmet för statistiska data och metadata för folk- och bostadsräkningar som föreskrivs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 763/2008 (EUT L 105, 21.4.2017, s. 1)
(3) Kommissionens förordning (EU) nr 1151/2010 av den 8 december 2010 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 763/2008 om folk- och bostadsräkningar vad gäller formerna för och uppställningen i kvalitetsrapporterna och tekniskt format för dataöverföringen (EUT L 324, 9.12.2010, s. 1).
(4) Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/543 av den 22 mars 2017 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 763/2008 om folk- och bostadsräkningar vad gäller tekniska specifikationer för variablerna och deras indelningar (EUT L 78, 23.3.2017, s. 13).
BILAGA
Innehåll och uppställning i kvalitetsrapporterna för dataöverföring
Textmetadata och kvantitativa metadata för de folk- och bostadsräkningar som genomförs i medlemsstaterna för referensåret 2021 inkluderar följande avsnitt:
1. ÖVERSIKT
1.1 Rättslig bakgrund
1.2 Ansvariga organ
2. DATAKÄLLOR
2.1 Klassificering av datakällor enligt artikel 4.1 i förordning (EG) nr 763/2008
2.2 Förteckning över de datakällor som används för 2021 års folk- och bostadsräkning
2.3 Matris ”Datakällor x Variabler”
2.4 Datakällornas ändamålsenlighet: i vilken utsträckning de uppfyller kraven rörande de väsentliga inslagen (artikel 4.4 i förordning (EG) nr 763/2008)
2.4.1 Räkning av enskilda individer och enskilda bostäder
2.4.2 Samtidighet
2.4.3 Allmängiltighet inom det fastlagda territoriet
2.4.4 Tillgång till uppgifter för mindre områden
2.4.5 Fastställd periodicitet
3. UNDERSÖKNINGENS LIVSCYKEL
3.1 Referensdatum
Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen (Eurostat) om vilket referensdatum som valts i enlighet med artikel 3 i kommissionens förordning (EU) 2017/712.
3.2 Förberedelse och genomförande av uppgiftsinsamling
3.2.1 Frågeformulärbaserade uppgifter
— |
Utformning och testning av frågeformulär (inklusive kopior av alla slutliga frågeformulär) |
— |
Upprättande av eventuella adresslistor, förberedande av fältarbete, kartläggning, publicitet |
— |
Uppgiftsinsamling (inklusive fältarbete) |
— |
Rättslig skyldighet att samla in uppgifter, incitament för att lämna sanningsenliga uppgifter eller möjliga anledningar till att lämna falska uppgifter |
3.2.2 Registerbaserade uppgifter
— |
Upprättande av nya register från och med 2011 (i förekommande fall) |
— |
Ändring av befintliga registers utformning från och med 2011 (inklusive ändringar i registrens innehåll, anpassning av undersökningspopulationen, anpassning av definitioner och/eller tekniska specifikationer) (i förekommande fall) |
— |
Registerunderhåll (för alla register som används för 2021 års folk- och bostadsräkning), inklusive
|
— |
Registermatchning och sammanlänkning av register (inklusive en eller flera unika identifierare som används för koppling av poster) |
— |
Dataextrahering |
3.2.3 Data som har samlats in genom urval
När det gäller variabler för vilka uppgifter har samlats in genom urval ska metadata dessutom innehålla beskrivningar av
— |
urvalsplanen, |
— |
metoder för skattningar, modeller eller imputeringar, |
— |
möjliga systematiska avvikelser i skattningen som beror på metoder som tillämpats, och |
— |
formler och algoritmer som använts för att beräkna medelfelet. |
3.2.4 Data som har samlats in genom kombinerade metoder (data som grundar sig på mer än en typ av datakälla)
När det gäller variabler för vilka uppgifter har samlats in genom kombinerade metoder ska metadata dessutom innehålla
— |
en beskrivning av metoderna (typ av datakällor som använts och hur informationen från olika källor kombinerats, hur olika källor och metoder som använts kompletterar och stöder varandra och, om tillämpligt, vilka delar av befolkningen som omfattas av vilken källa) |
— |
övriga kvalitetsfrågor som hänger samman med processen att använda kombinerade metoder. |
3.3 Bearbetning och bedömning
3.3.1 Databehandling (inklusive datafångst, kodning, identifieringsvariabler, redigering av poster, imputering av poster, radering av poster, skattning, koppling av poster inklusive identifieringsvariabler som använts för koppling av posterna, generering av hushåll och familjer, åtgärder för att identifiera eller begränsa enhetsbortfall)
3.3.2 Täckningsbedömning, metoder för att hantera bortfall, uppföljande undersökning(ar) (i förekommande fall), validering av slutdata: metod för att fastställa under- och övertäckning, inklusive uppgifter om kvaliteten på skattningar av under- och övertäckning.
3.4 Spridning (spridningskanaler, säkerställande av insynsskydd för statistiska uppgifter inklusive kontroll av utlämning av statistiska uppgifter)
3.5 Åtgärder för att säkerställa kostnadseffektivitet
4. BEDÖMNING AV DATAKVALITETEN
4.1 Jämförbarhet
För varje variabel ska medlemsstaterna rapportera om alla avvikelser från de föreskrivna begreppen och definitionerna eller praxis i medlemsstaten som kan hindra uppgifternas jämförbarhet över hela unionen.
När det gäller variabeln ”Aktuell sysselsättningsstatus” ska medlemsstaterna rapportera om alla skattningsmetoder som används för att justera uppgifter så att de bättre uppfyller definitionen i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/543. Medlemsstaterna ska rapportera om i vilken omfattning datakällor och andra skattningsmetoder orsakat en avvikelse från definitionen av ”Aktuell sysselsättningsstatus” i den förordningen.
4.2 Aktualitet och punktlighet
Följande information ska tillhandahållas på nationell nivå:
— |
Datum för överföring av uppgifter till kommissionen (Eurostat), indelade efter hyperkuber. |
— |
Datum för större revideringar av de överförda uppgifterna, indelade efter hyperkuber. |
— |
Datum för överföring av metadata. |
I händelse av större revideringar som gjorts den 1 april 2024 eller senare ska medlemsstaterna rapportera de respektive datumen separat till kommissionen (Eurostat) inom en vecka.
4.3 Samstämmighet
Medlemsstaterna ska rapportera om stora inkonsekvenser mellan data som överförts i olika dataset som definierats i kommissionens förordning (EU) 2017/712.
4.4 Täckning och exakthet
I syfte att ange täckning ska följande absoluta värden tillhandahållas för folkräkningar på nationell nivå, och de ska delas upp enligt kön och breda åldersgrupper enligt kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/543:
a) |
Undersökningspopulation |
b) |
Imputering av poster (totalt antal) |
c) |
Radering av poster (totalt antal) |
d) |
Undertäckning (skattad) |
e) |
Övertäckning (skattad) |
f) |
Beräknad målpopulation |
I syfte att bedöma exaktheten ska följande absoluta värden tillhandahållas för folkräkningar på nationell nivå, och de ska delas upp enligt kön och breda åldersgrupper enligt kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/543:
a) |
Undersökningspopulation |
b) |
Antalet faktiska uppgiftsposter om variabeln som härletts från traditionella folkräkningar |
c) |
Antalet faktiska uppgiftsposter om variabeln som härletts från administrativa register |
d) |
Antalet faktiska uppgiftsposter om variabeln som härletts från urvalsundersökningar |
e) |
Antalet faktiska uppgiftsposter om variabeln som härletts från flera datakällor |
f) |
Kompletterande statistiska enheter om variabeln (för urval) |
g) |
Antal observationer för variabeln som har imputerats |
h) |
Antal poster som saknar information om variabeln |
Ovannämnda absoluta värden för bedömning av exakthet ska tillhandahållas för följande räkningsvariabler:
a) |
Civilstånd (LMS) |
b) |
Familjeställning (FST) |
c) |
Hushållsställning (HST) |
d) |
Aktuell sysselsättningsstatus (CAS) |
e) |
Yrke (OCC) |
f) |
Näringsgren (IND) |
g) |
Sysselsättningsstatus (SIE) |
h) |
Arbetsställets belägenhet (LPW) |
i) |
Utbildningsnivå (EDU) |
j) |
Födelseland och Födelseort (POB) |
k) |
Medborgarskap (COC) |
l) |
År för inflyttning till landet från 2010 (YAT) |
m) |
År för inflyttning till landet från 1980 (YAE) |
n) |
Plats för stadigvarande bosättning ett år före folk- och bostadsräkningen (ROY) |
o) |
Boendeförhållanden (HAR) |
4.5 Fullständighet
Medlemsstaterna ska rapportera om hur fullständiga uppgifterna är vad gäller kraven i förordning (EG) nr 763/2008. De ska ge uppgifter om alla räkningsvariabler eller därmed sammanhängande indelningar för vilka data inte har tillhandahållits.
4.6 Relevans
Information om följande ska tillhandahållas på unionsnivå:
a) |
Åtgärder för att fastställa och uppfylla användarbehov. |
b) |
Övervakning av dataextraheringens omfattning. |