Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0005

    2004/5/EG: Kommissionens beslut av den 5 november 2003 om inrättande av Kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (Text av betydelse för EES)

    EUT L 3, 7.1.2004, p. 28–29 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 29/01/2009; upphävd genom 32009D0078

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/5(1)/oj

    32004D0005

    2004/5/EG: Kommissionens beslut av den 5 november 2003 om inrättande av Kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (Text av betydelse för EES)

    Europeiska unionens officiella tidning nr L 003 , 07/01/2004 s. 0028 - 0029


    Kommissionens beslut

    av den 5 november 2003

    om inrättande av Kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter

    (Text av betydelse för EES)

    (2004/5/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, och

    av följande skäl:

    (1) I juni 2001 antog kommissionen beslut 2001/527/EG(1) och 2001/528/EG(2) om att inrätta Europeiska värdepapperstillsynskommittén respektive Europeiska värdepapperskommittén.

    (2) I sina resolutioner av den 5 februari och 21 november 2002 lämnade Europaparlamentet sitt godkännande till tillvägagångssättet med fyra nivåer, som föreslogs i vismannakommitténs slutrapport om regleringen av de europeiska värdepappersmarknaderna, och begärde att vissa aspekter av det skall utvidgas till att gälla även bank- och försäkringssektorerna under förutsättning att det finns en tydlig reformvilja i rådet för att säkerställa en rimlig balans mellan institutionerna.

    (3) Den 3 december 2002 uppmanade rådet kommissionen att införa sådana arrangemang i fråga om bank- och försäkringsverksamhet samt tjänstepensioner och att snarast möjligt inrätta en ny kommitté med rådgivande funktion för dessa områden.

    (4) Ett oberoende organ för utredningar, diskussioner och vägledning i frågor som gäller lagstiftning och tillsyn på bankområdet bör inrättas.

    (5) Detta organ, som kommer att kallas Kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (nedan kallad "kommittén"), bör även bidra till att gemenskapens lagstiftning genomförs konsekvent och i tid i medlemsstaterna och till att konvergens skapas mellan tillsynsmetoderna i hela Europeiska unionen.

    (6) Kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter bör främja samarbete på bankområdet, också via informationsutbyte.

    (7) Inrättandet av kommittén inverkar inte på hur banktillsynen organiseras på nationell nivå och EU-nivå.

    (8) Sammansättningen av kommittén bör återspegla organisationen av banktillsynen och även beakta centralbankernas roll på nationell nivå och EU-nivå i fråga om banksektorns övergripande stabilitet. De respektive rättigheter som olika kategorier av deltagare åtnjuter bör tydligt anges. Speciellt ordförandeskap och rösträtt bör förbehållas varje medlemsstats behöriga tillsynsmyndigheter och deltagandet i konfidentiella diskussioner om enskilda institutioner som är föremål för tillsyn kan behöva begränsas till behöriga tillsynsmyndigheter och centralbanker som tilldelats särskilt operativt ansvar i fråga om tillsynen av enskilda kreditinstitut.

    (9) Kommittén bör själv fastställa formerna för sitt löpande arbete, som bör bedrivas i nära kontakt med kommissionen och den kommitté som bildats genom kommissionens beslut 2004/10/EG av den 5 november 2003 om att inrätta Europeiska bankrörelsekommittén(3).

    (10) Kommittén bör samarbeta med övriga kommittéer inom finanssektorn, och i synnerhet med den kommitté som bildats genom beslut 2004/10/EG, med Europeiska centralbankssystemets banktillsynskommitté samt med kontaktgruppen för europeiska banktillsynsmyndigheter. Kommittén får särskilt inbjuda observatörer från andra kommittéer inom bank- och finanssektorn.

    (11) Kommittén bör på ett tidigt stadium hålla omfattande samråd med marknadsaktörer, konsumenter och slutanvändare på ett öppet och överblickbart sätt.

    (12) När kommittén ger råd angående bestämmelser som är tillämpliga både på kreditinstitut och investeringsföretag bör den konsultera myndigheter som utövar tillsyn över investeringsföretag och som inte redan finns företrädda i kommittén.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Härmed inrättas en grupp för bankverksamhet inom gemenskapen, kallad Kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter, nedan kallad "kommittén".

    Artikel 2

    Kommittén skall ha till uppgift att vägleda kommissionen, antingen på kommissionens begäran och då inom en tidsfrist som fastställs av kommissionen med hänsyn till hur brådskande frågan är, eller på eget initiativ, i synnerhet vid utarbetandet av utkast till tillämpningsbestämmelser på bankrörelseområdet.

    Kommittén skall bidra till en enhetlig tillämpning av EU-direktiven och till konvergens mellan tillsynsmetoderna i alla Europeiska unionens medlemsstater.

    Den skall förbättra samordningen av tillsynen, inklusive utbytet av information om enskilda institutioner som är föremål för tillsyn.

    Artikel 3

    Kommittén skall vara sammansatt av höga företrädare från följande organ:

    a) Nationella myndigheter med ansvar för tillsynen över kreditinstitut (nedan kallade "behöriga tillsynsmyndigheter").

    b) Nationella centralbanker med särskilt operativt ansvar i fråga om tillsyn av enskilda kreditinstitut vid sidan av de behöriga tillsynsmyndigheterna.

    c) Centralbanker som inte är direkt involverade i tillsynen av enskilda kreditinstitut, inklusive Europeiska centralbanken.

    Varje medlemsstat skall utse två företrädare på hög nivå som skall delta i kommitténs sammanträden. Europeiska centralbanken skall utse en hög företrädare som skall medverka i kommittén.

    Kommissionen skall vara företrädd vid kommitténs sammanträden, och dess företrädare skall därvid delta i alla diskussioner.

    Vid utbyte av konfidentiell information gällande en enskild institution som är föremål för tillsyn kan deltagandet i diskussionen begränsas till behöriga tillsynsmyndigheter och de nationella centralbanker som tilldelats särskilt operativt ansvar i fråga om tillsyn av enskilda kreditinstitut.

    Kommittén skall välja en ordförande bland företrädarna för de behöriga tillsynsmyndigheterna.

    Kommittén kan inbjuda experter och observatörer till sina sammanträden.

    Artikel 4

    Kommittén skall i sitt arbete stå i nära kontakt med kommissionen och den kommitté som inrättades genom kommissionens beslut 2004/10/EG.

    Kommittén får bilda arbetsgrupper. Kommissionen skall inbjudas att delta i arbetsgrupperna.

    Artikel 5

    Innan kommittén överlämnar sitt yttrande skall den på ett tidigt stadium hålla omfattande samråd med marknadsaktörer, konsumenter och slutanvändare på ett öppet och överblickbart sätt.

    När kommittén ger råd angående bestämmelser som är tillämpliga både på kreditinstitutioner och investeringsföretag skall den konsultera alla myndigheter som utövar tillsyn över investeringsföretag och som inte redan finns företrädda i kommittén.

    Artikel 6

    Kommittén skall överlämna en årlig rapport till kommissionen.

    Artikel 7

    Kommittén skall själv anta sin arbetsordning och fastställa sina arbetsformer, inklusive rösträtt. Endast företrädare för tillsynsmyndigheter kommer att ha rösträtt.

    Artikel 8

    Kommittén skall inleda sitt arbete den 1 januari 2004.

    Utfärdat i Bryssel den 5 november 2003.

    På kommissionens vägnar

    Frederik Bolkestein

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT L 191, 13.7.2001, s. 43.

    (2) EGT L 191, 13.7.2001, s. 45.

    (3) Se sidan 36 i detta nummer av EUT.

    Top