Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0475

    2003/475/EG: Rådets beslut av den 18 juni 2003 om ändring av beslut 2000/604/EG om sammansättningen av och stadgarna för Kommittén för ekonomisk politik

    EUT L 158, 27.6.2003, p. 55–57 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/475/oj

    32003D0475

    2003/475/EG: Rådets beslut av den 18 juni 2003 om ändring av beslut 2000/604/EG om sammansättningen av och stadgarna för Kommittén för ekonomisk politik

    Europeiska unionens officiella tidning nr L 158 , 27/06/2003 s. 0055 - 0057


    Rådets beslut

    av den 18 juni 2003

    om ändring av beslut 2000/604/EG om sammansättningen av och stadgarna för Kommittén för ekonomisk politik

    (2003/475/EG)

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 209 i detta,

    med beaktande av kommissionens yttrande(1), och

    av följande skäl.

    (1) I artikel 272 i fördraget föreskrivs det om Kommittén för ekonomisk politik.

    (2) Rådet antog den 29 september 2000 beslut 2000/604/EG om sammansättningen av och stadgarna för Kommittén för ekonomisk politik(2).

    (3) Dessa stadgar har gjort det möjligt för kommittén att fungera på ett korrekt sätt hittills.

    (4) Efter det beslut som fattades av stats- och regeringscheferna vid Europeiska rådets möte i Köpenhamn i december 2002 undertecknade tio nya medlemmar den 16 april 2003 ett fördrag om anslutning till Europeiska unionen och de förväntas ansluta sig den 1 maj 2004.

    (5) Kommittén för ekonomisk politik bör fortsätta att arbeta effektivt efter utvidgningen.

    (6) Sammansättningen av och stadgarna för Kommittén för ekonomisk politik bör revideras i enlighet härmed.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Beslut 2000/604/EG ändras härmed på följande sätt:

    a) Skäl 14 skall ersättas med följande:

    "(14) Medlemsstaterna, kommissionen och Europeiska centralbanken bör företrädas på lämpligt sätt i kommittén. De bör vardera utse två ledamöter."

    b) Bilagan skall ersättas med bilagan till det här beslutet.

    Artikel 2

    Detta beslut träder i kraft den 1 juli 2003.

    Utfärdat i Luxemburg den 18 juni 2003.

    På rådets vägnar

    G. Drys

    Ordförande

    (1) EUT C 127, 29.5.2003, s. 33.

    (2) EGT L 257, 11.10.2000, s. 28.

    BILAGA

    "BILAGA

    STADGAR FÖR KOMMITTÉN FÖR EKONOMISK POLITIK

    DEL I KOMMITTÉNS UPPGIFTER

    Artikel 1

    1. Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 114 och 207 i fördraget skall Kommittén för ekonomisk politik, nedan kallad "kommittén", bidra till förberedelserna av rådets arbete med samordningen av medlemsstaternas och gemenskapens ekonomiska politik samt ge råd till kommissionen och rådet.

    2. Kommittén skall bidra till förberedelserna av rådets arbete genom att tillhandahålla ekonomiska analyser, yttranden om metoder och utkast till politiska rekommendationer, särskilt i fråga om strukturpolitik som syftar till att förbättra tillväxtpotentialen och sysselsättningen i gemenskapen. I detta sammanhang skall kommittén särskilt inrikta sig på

    a) varu-, kapital-, tjänste- och arbetsmarknadernas funktion, inbegripet löne-, produktivitets-, sysselsättnings- och konkurrenskraftsutvecklingen,

    b) den offentliga sektorns roll och effektivitet samt de offentliga finansernas hållbarhet på lång sikt,

    c) följderna för ekonomin i sin helhet av specifika handlingsprogram, exempelvis i fråga om miljö, forskning och utveckling och social sammanhållning.

    3. På ovannämnda områden skall kommittén, utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 114 och 207 i fördraget, stödja rådets arbete, särskilt när det gäller att utarbeta de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken samt bidra till det multilaterala övervakningsförfarande som avses i artikel 99.3 i fördraget. I samband med detta skall kommittén genomföra regelbundna granskningar i varje land, med intresset särskilt inriktat på strukturreformer i medlemsstaterna.

    4. Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 130 och 207 i fördraget skall kommittén bidra till rådets arbete enligt fördragets avdelning om sysselsättning.

    5. Kommittén skall särskilt bistå Ekonomiska och finansiella kommittén med att övervaka den makroekonomiska utvecklingen på kort och medellång sikt i medlemsstaterna och i gemenskapen genom att tillhandahålla analyser och yttranden främst om metoderna på det område som rör samspelet mellan strukturell och makroekonomisk politik och löneutvecklingen i medlemsstaterna och i gemenskapen.

    6. Kommittén skall ange en ram inom vilken den makroekonomiska dialogen mellan företrädare för kommittén (inbegripet Europeiska centralbanken), Ekonomiska och finansiella kommittén, Sysselsättningskommittén, kommissionen samt parterna på arbetsmarknaden skall äga rum på teknisk nivå.

    7. Kommittén skall rådfrågas av kommissionen om den maximala procentuella ökningen av de icke-obligatoriska utgifterna i Europeiska unionens allmänna budget, såsom det föreskrivs i artikel 272 i fördraget.

    Artikel 2

    Kommittén skall avge yttranden, antingen på begäran av rådet eller kommissionen eller Ekonomiska och finansiella kommittén eller på eget initiativ.

    Artikel 3

    Kommittén skall vid fullgörandet av sina uppgifter stå i nära kontakt med Ekonomiska och finansiella kommittén när rapporter överlämnas till rådet. Kommitténs bidrag till förberedelserna av de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken skall lämnas till Ekonomiska och finansiella kommittén. Kommittén skall samordna sitt arbete med Sysselsättningskommittén och andra kommittéer och arbetsgrupper som förbereder rådets arbete på de områden för vilka dessa kommittéer och arbetsgrupper har behörighet.

    DEL II SAMMANSÄTTNING

    Artikel 4

    1. Medlemsstaterna, kommissionen och Europeiska centralbanken skall vardera utse två ledamöter i kommittén.

    2. Kommitténs ledamöter skall utses bland högre tjänstemän med framstående kompetens i fråga om att utarbeta ekonomisk politik och strukturpolitik.

    Artikel 5

    Kommitténs ledamöter skall vid fullgörandet av sina plikter vägledas av gemenskapens allmänna intresse.

    DEL III ORDFÖRANDE OCH SEKRETARIAT

    Artikel 6

    1. Kommittén skall bland sina ledamöter med majoritetsval välja en ordförande och högst tre vice ordförande för en period av två år. Tvåårsperioden skall som regel inte kunna förnyas.

    2. Ordföranden skall delegera sin rösträtt till en annan ledamot i sin delegation.

    Artikel 7

    Om ordföranden har förhinder och inte kan utföra sina uppgifter skall han/hon ersättas av en av kommitténs vice ordförande.

    Artikel 8

    1. Kommittén skall biträdas av ett sekretariat under ledning av en sekreterare. Kommissionen skall tillhandahålla sekreteraren och den personal som krävs för att utföra sekretariatets uppgifter. Kommissionen skall utnämna sekreteraren efter samråd med kommittén. Sekreteraren och personalen skall handla enligt kommitténs instruktioner när de utför de åtaganden de har gentemot kommittén.

    2. Kostnaderna för kommittén skall ingå i kommissionens beräkningar.

    DEL IV FÖRFARANDEN

    Artikel 9

    Yttranden eller rapporter skall antas av en majoritet av ledamöterna om omröstning begärs. Varje ledamot skall ha en röst. Om kommittén lämnar förslag eller yttranden i frågor där rådet senare kan komma att fatta beslut, får emellertid ledamöterna från centralbankerna och kommissionen delta i diskussionerna fullt ut men inte delta i omröstningar. Kommittén skall också lämna rapport om minoritetssynpunkter eller avvikande åsikter som kommit fram under diskussionen.

    Artikel 10

    Som regel får endast ledamöter yttra sig under kommitténs möten. I undantagsfall får ordföranden samtycka till alternativa arrangemang.

    Artikel 11

    Kommittén får överlåta utredningen av specifika frågor till underkommittéer eller arbetsgrupper. Ordförandeskapet för sådana arbetsgrupper skall innehas av en av kommitténs ledamöter och skall utnämnas av kommittén.

    Artikel 12

    Kommittén, underkommittéerna eller arbetsgrupperna får anlita experter för att biträda dem.

    Artikel 13

    Kommittén skall sammankallas på ordförandens eget initiativ eller på begäran av rådet, kommissionen eller minst fem ledamöter.

    Artikel 14

    1. Som regel skall ordföranden företräda kommittén; ordföranden kan särskilt få kommitténs tillåtelse att lämna rapporter om diskussioner och lämna muntliga kommentarer till yttranden och rapporter från kommittén.

    2. Kommitténs ordförande skall ha ansvaret för att upprätthålla kommitténs kontakter med Europaparlamentet, som skall informeras om kommitténs arbete när så är lämpligt.

    Artikel 15

    1. Om inget annat beslutas skall kommitténs överläggningar omfattas av sekretess. Samma regel skall gälla för överläggningar inom dess underkommittéer eller arbetsgrupper.

    2. Rapporter eller yttranden från kommittén skall göras tillgängliga för allmänheten efter det att de har förelagts mottagaren, såvida det inte finns tvingande skäl att bevara sekretessen.

    Artikel 16

    Kommittén skall själv anta sin arbetsordning."

    Top