EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0008

2003/8/EG: Kommissionens beslut av den 23 december 2002 om tillämpning av rådets förordning (EEG) nr 1612/68 med avseende på förmedling av lediga platser och platsansökningar (Text av betydelse för EES) [delgivet med nr K(2002) 5236]

EGT L 5, 10.1.2003, p. 16–19 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2013; upphävd genom 32012D0733

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/8(1)/oj

32003D0008

2003/8/EG: Kommissionens beslut av den 23 december 2002 om tillämpning av rådets förordning (EEG) nr 1612/68 med avseende på förmedling av lediga platser och platsansökningar (Text av betydelse för EES) [delgivet med nr K(2002) 5236]

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 005 , 10/01/2003 s. 0016 - 0019


Kommissionens beslut

av den 23 december 2002

om tillämpning av rådets förordning (EEG) nr 1612/68 med avseende på förmedling av lediga platser och platsansökningar

[delgivet med nr K(2002) 5236]

(Text av betydelse för EES)

(2003/8/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 1612/68 av den 15 oktober 1968 om arbetskraftens fria rörlighet inom gemenskapen(1), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 2434/92(2), särskilt artikel 44 i denna, och

av följande skäl:

(1) Många framsteg har gjorts sedan nätverket för europeiska arbetsförmedlingar (EURES-nätverket) inrättades genom kommissionens beslut 93/569/EEG(3) om genomförandet av rådets förordning (EEG) nr 1612/68.

(2) Mot bakgrund av erfarenheterna sedan 1993 och för att beakta och befästa den nya utvecklingen av EURES-verksamheten, bör nätverket nu stärkas och fullt ut integreras i medlemsstaternas arbetsförmedlingsverksamhet. Den nuvarande ansvarsfördelningen och de nuvarande beslutsförfarandena bör få en ny utformning.

(3) Med hänsyn till den kommande utvidgningen av Europeiska unionen bör införandet av EURES-nätverket i kandidatländerna beaktas i full utsträckning samtidigt som man ser till att systemet fortfarande är effektivt och hanterbart.

(4) De möjligheter som ny informations- och kommunikationsteknik ger att ytterligare förbättra och rationalisera de tjänster som erbjuds bör också beaktas.

(5) EURES-nätverket bör därför befästas och stärkas som ett viktigt instrument för att övervaka den transnationella rörligheten, stödja arbetstagarnas fria rörlighet, integrera de europeiska arbetsmarknaderna och informera medborgarna om relevant gemenskapslagstiftning.

(6) Den yrkesmässiga och geografiska rörligheten behöver stimuleras i enlighet med den europeiska sysselsättningsstrategin med sikte på att genomföra handlingsplanen för kompetens och rörlighet(4) och rådets resolution av den 3 juni 2002 i samma fråga(5).

(7) För tydlighetens skull är det lämpligt att återupprätta EURES-nätverket och samtidigt tydligare fastställa dess sammansättning, uppbyggnad och funktioner. Detta innebär att beslut 93/569/EEG bör ersättas.

(8) De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från Tekniska kommittén för fri rörlighet för arbetstagare.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

EURES-nätverket

Kommissionen, medlemsstaternas arbetsförmedlingar och övriga nationella partner som de kan ha skall upprätta ett europeiskt nätverk för arbetsförmedlingar, som skall betecknas "EURES-nätverket" (EURopean Employment Services) och ansvara för utvecklingen av det informationsutbyte och samarbete som föreskrivs i del II i förordning (EEG) nr 1612/68.

Artikel 2

Mål

EURES-nätverket skall bidra till en samordnad tillämpning av bestämmelserna i del II i förordning (EEG) nr 1612/68. Nätverket skall stödja den europeiska sysselsättningsstrategin och bidra till att stärka EU:s gemensamma marknad.

EURES-nätverket skall särskilt till förmån för arbetssökande, arbetstagare och arbetsgivare sträva efter att främja

a) utveckling av europeiska arbetsmarknader som är öppna och tillgängliga för alla,

b) förmedling av lediga platser och platsansökningar mellan olika länder och regioner och i gränstrakter,

c) öppenhet och utbyte av information om europeiska arbetsmarknader, inklusive om levnadsvillkor och utbildningsmöjligheter,

d) utveckling av metoder och indikatorer för detta ändamål.

Artikel 3

Sammansättning

EURES-nätverket skall omfatta följande parter:

a) EURES-medlemmar, som skall vara särskilda förmedlingar som medlemsstaterna utser enligt artikel 13.2 i förordning (EEG) nr 1612/68, och Europeiska samordningsbyrån, enligt artiklarna 21, 22 och 23 i den förordningen, och

b) EURES samarbetspartner, enligt artikel 17.1 i förordning (EEG) nr 1612/68, dvs.

i) regionala arbetsförmedlingar i medlemsstaterna,

ii) arbetsförmedlingar som ansvarar för gränstrakter,

iii) särskilda arbetsförmedlingar som anmälts till kommissionen enligt artikel 17.2 i förordning (EEG) nr 1612/68.

Dessa parter skall inbegripa de fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer som EURES medlemmar utser.

Artikel 4

Europeiska samordningsbyråns roll

Kommissionens generaldirektorat för sysselsättning och socialpolitik skall ansvara för Europeiska samordningsbyrån.

Europeiska samordningsbyrån (nedan kallad "EURES samordningsbyrå") skall övervaka iakttagandet av bestämmelserna i del II i förordning (EEG) nr 1612/68 och hjälpa nätverket att genomföra sin verksamhet.

EURES samordningsbyrå skall särskilt

a) analysera den geografiska och yrkesmässiga rörligheten och utarbeta en generell metod för transnationell rörlighet i enlighet med den europeiska sysselsättningsstrategin,

b) utforma en samstämmig och övergripande metod samt lämpliga former för att främja samarbete och samordning mellan medlemsstaterna,

c) ansvara för den övergripande övervakningen och utvärderingen av EURES-verksamheten och vidta åtgärder för att kontrollera att den genomförs enligt bestämmelserna i förordning (EEG) nr 1612/68 och i det här beslutet.

Artikel 5

EURES-logotypen

Akronymen EURES får användas endast för verksamhet inom EURES-nätverket. Den skall illustreras med en logotyp som är definierad i ett grafiskt dokument.

Logotypen skall registreras som ett gemenskapsvarumärke vid Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken och formgivning). Den får användas av EURES medlemmar och samarbetspartner.

Artikel 6

Högnivågrupp för strategiska frågor

En högnivågrupp för strategiska frågor inrättas härmed. Gruppen skall bestå av cheferna för EURES-medlemmarna och ha en företrädare för kommissionen som ordförande. Den skall bistå kommissionen med att främja och övervaka utvecklingen av EURES-nätverket.

Kommissionen skall samråda med högnivågruppen i frågor som rör strategisk planering, utveckling, genomförande, övervakning och utvärdering när det gäller de tjänster och verksamheter som avses i det här beslutet, inklusive

a) EURES-stadgan, enligt artikel 8.2,

b) EURES-nätverkets riktlinjer, enligt artikel 9.1,

c) kommissionens utkast till årsrapport som föreskrivs enligt artikel 19.1 i förordning (EEG) nr 1612/68,

d) den rapport som kommissionen vartannat år skall lämna till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén enligt artikel 19.3 i förordning (EEG) nr 1612/68.

Ledarna för arbetsmarknadsorganisationerna på EU-nivå skall inbjudas till att delta i gruppens möten.

Gruppen skall själv fastställa sina arbetsmetoder och anta sin arbetsordning. Gruppen skall sammankallas av ordföranden minst två gånger per år. Den skall anta sina yttranden med enkel majoritet.

EURES samordningsbyrå skall ställa sekreterartjänster till förfogande.

Artikel 7

Arbetsgrupp

För att bistå högnivågruppen med utvecklingen, genomförandet och övervakningen av EURES-verksamheten skall EURES samordningsbyrå inrätta en arbetsgrupp som består av EURES-ansvariga ("EURES-managers"), som var och en företräder en EURES-medlem. EURES samordningsbyrå skall bjuda in företrädare för arbetsmarknadens parter på EU-nivå och, i lämpliga fall, företrädare för andra samarbetspartner och experter inom EURES att delta i arbetsgruppens möten.

Artikel 8

EURES-stadga

1. EURES samordningsbyrå skall anta EURES-stadgan enligt de förfaranden som anges i artiklarna 14.2 och 15.2, artikel 22.1 a, b och c samt artikel 23 i förordning (EEG) nr 1612/68, efter samråd med den högnivågrupp för strategiska frågor som inrättas genom artikel 6 i det här beslutet.

2. Utifrån principen om att alla lediga platser och platsansökningar som offentliggörs av EURES medlemmar och samarbetspartner skall göras tillgängliga i hela Europeiska gemenskapen, skall EURES-stadgan särskilt innehålla följande information:

a) Beskrivningar av den verksamhet som EURES medlemmar och samarbetspartner skall bedriva, vilket inbegriper

i) arbetsförmedling, inklusive personlig vägledning och rådgivning till kunder, antingen de är arbetssökande, arbetstagare eller arbetsgivare,

ii) utveckling av samarbetet mellan olika länder och i gränstrakter, inklusive arbetsförmedling och social service, arbetsmarknadens parter och andra institutioner som berörs, med sikte på att arbetsmarknaderna skall fungera bättre och integreras samt på att öka rörligheten,

iii) främjande av en samordnad övervakning och bedömning av hinder för rörligheten, överskott och brist på kunskaper samt migrationsströmmar.

b) Verksamhetsmål för EURES-systemet, de kvalitetskrav som skall gälla samt EURES medlemmars och samarbetspartners skyldigheter, vilket inbegriper

i) integrering av medlemmarnas databaser för lediga platser i EURES-systemet för förmedling av lediga platser inom en tidsfrist som skall bestämmas,

ii) typ av information, t.ex. information om arbetsmarknaden, levnad- och arbetsvillkor, lediga platser och platsansökningar samt hinder för rörlighet, som de måste lämna till sina kunder och till nätverket,

iii) utbildning och kvalifikationer som krävs av EURES-personal samt villkor och förfaringssätt för att organisera besök och uppdrag för tjänstemän,

iv) utarbetande, inlämnande till EURES samordningsbyrå och genomförande av verksamhetsplaner, med särskilda regler för EURES-verksamhet som bedrivs över gränserna,

v) villkor för användning av EURES-logotypen för medlemmar och samarbetspartner,

vi) principer för övervakning och utvärdering av EURES-verksamheten.

c) Förfaranden för att upprätta ett enhetligt system och gemensamma former för utbyte av information om arbetsmarknaden och om transnationell rörlighet inom EURES-nätverket, i enlighet med artiklarna 14, 15 och 16 i förordning (EEG) nr 1612/68, inklusive information om lediga platser och utbildningsmöjligheter inom Europeiska unionen som skall integreras i en webbplats för information om rörlighet i arbetslivet.

Artikel 9

Riktlinjer och verksamhetsplaner

1. I enlighet med den EURES-stadga som föreskrivs i artikel 8 och efter samråd med den högnivågrupp för strategiska frågor som avses i artikel 6, skall EURES samordningsbyrå fastställa riktlinjer för EURES-verksamheten för en period på tre år.

I riktlinjerna skall villkoren för det ekonomiska stöd som Europeiska gemenskapen kan lämna i enlighet med punkt 4 anges.

2. Utifrån dessa riktlinjer skall EURES-medlemmarna lämna sina verksamhetsplaner för den period som riktlinjerna omfattar till EURES samordningsbyrå. Verksamhetsplanerna skall innehålla uppgifter om

a) den huvudsakliga verksamhet som EURES-medlemmen skall bedriva inom ramen för nätverket, inklusive sådan transnationell, gränsöverskridande och branschspecifik verksamhet som avses i artikel 17 i förordning (EEG) nr 1612/68,

b) den personal och de ekonomiska resurser som tilldelats för tillämpningen av del II i förordning (EEG) nr 1612/68,

c) formerna för övervakning och utvärdering av den planerade verksamheten, inklusive den information som skall lämnas till kommissionen varje år.

Verksamhetsplanerna skall även innehålla en utvärdering av verksamheten och de framsteg som gjorts under den föregående perioden.

3. EURES samordningsbyrå skall granska verksamhetsplanerna och den information som lämnats om deras genomförande för att bedöma om de följer riktlinjerna och bestämmelserna i del II i förordning (EEG) nr 1612/68. Resultaten av denna bedömning skall granskas tillsammans med EURES-medlemmarna varje år i enlighet med artikel 19.1 i den förordningen samt inbegripas i den rapport som kommissionen vartannat år skall lämna till Europaparlamentet, rådet och Ekonomiska och sociala kommittén i enlighet med artikel 19.3 i den förordningen.

4. Kommissionen får bevilja ekonomiskt stöd för genomförandet av verksamhetsplanerna i enlighet med bestämmelserna om de relevanta budgetmedlen.

Artikel 10

Upphävande

Beslut 93/569/EEG upphävs härmed. Det skall dock fortsätta att tillämpas på verksamhet för vilken en ansökan hade lämnats in innan det här beslutet trädde i kraft.

Artikel 11

Datum för tillämpning

Detta beslut skall tillämpas från och med den 1 mars 2003.

Artikel 12

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 23 december 2002.

På kommissionens vägnar

Anna Diamantopoulou

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 257, 19.10.1968, s. 2.

(2) EGT L 245, 26.8.1992, s. 1.

(3) EGT L 274, 22.10.1993, s. 32.

(4) KOM(2002) 72 slutlig, 13.2.2002.

(5) EGT C 162, 6.7.2002, s. 1.

Top