Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994D0023

    94/23/EG: Kommissionens beslut av den 17 januari 1994 om gemensamma procedurregler för europeiskt tekniskt godkännande

    EGT L 17, 20.1.1994, p. 34–40 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1994/23(1)/oj

    31994D0023

    94/23/EG: Kommissionens beslut av den 17 januari 1994 om gemensamma procedurregler för europeiskt tekniskt godkännande

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 017 , 20/01/1994 s. 0034 - 0040
    Finsk specialutgåva Område 13 Volym 25 s. 0235
    Svensk specialutgåva Område 13 Volym 25 s. 0235


    KOMMISSIONENS BESLUT av den 17 januari 1994 om gemensamma procedurregler för europeiskt tekniskt godkännande (94/23/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets direktiv 89/106/EEG av den 21 december 1988 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om byggprodukter(1), särskilt bilaga 2 till detta, och

    med beaktande av följande:

    Enligt artikel 8 i det ovannämnda direktivet kan europeiska tekniska godkännanden meddelas för vissa produkter, särskilt för sådana för vilka det varken finns en harmoniserad standard eller en nationell standard och för sådana som påtagligt skiljer sig från harmoniserade eller erkända nationella standarder.

    Bestämmelser har fastställts om införande av gemensamma procedurregler för ansökan om samt behandling och utfärdande av godkännanden. I bilaga 2 till det ovannämnda direktivet föreskrivs också att dessa gemensamma procedurregler skall antas av kommissionen på grundval av kommitténs yttrande i enlighet med artikel 20 i direktivet.

    Dessa gemensamma procedurregler godkändes vid sammanträdet den 22 april 1993 av den kommitté som avses i direktivet, i enlighet med det förfarande som fastställs där.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Enda artikel

    Ansökan om europeiskt tekniskt godkännande samt behandling och utfärdande av godkännandet skall enligt direktiv 89/106/EEG göras i enlighet med de gemensamma procedurregler som föreskrivs i bilagan till detta beslut.

    Utfärdat i Bryssel den 17 januari 1994.

    På kommissionens vägnar

    Martin BANGEMANN

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT nr L 40, 11.2.1989, s. 12.

    BILAGA

    GEMENSAMMA PROCEDURREGLER FÖR ANSÖKAN OM SAMT BEHANDLING OCH UTFÄRDANDE AV EUROPEISKA TEKNISKA GODKÄNNANDEN

    0. Inledning

    0.1. I dessa gemensamma procedurregler fastställs de förfaranden som skall användas vid ansökan om samt behandling och utfärdande av europeiska tekniska godkännanden enligt punkt 3 i bilaga 2 till rådets direktiv 89/106/EEG(1) av den 21 december 1988 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om byggprodukter, nedan kallat "direktivet".

    0.2. EOTA är en organisation som inrättats i enlighet med bestämmelserna i direktivet och som utgörs av de organ som Europeiska gemenskapens medlemsstater utsett för utfärdande av europeiska tekniska godkännanden, enligt vad som föreskrivs i direktivet.

    1. Allmänna bestämmelser

    1.1. EOTA:s sekretariat för en uppdaterad förteckning över de godkännanden som utfärdats. Förteckningen offentliggörs minst en gång om året.

    1.2. EOTA:s tekniska råd ansvarar för att de kommittéer inrättas som är nödvändiga för att planera och samordna utarbetandet av europeiska tekniska godkännanden.

    1.3. Godkännandeorganen offentliggör de godkännanden de utfärdat på sina respektive officiella språk.

    1.4. Problem som uppstår i samband med direktivet, och som inte kan lösas av EOTA:s exekutivkommitté, överlämnas till Europeiska gemenskapernas kommission (nedan kallad "EG-kommissionen") för avgörande.

    2. Bestämmelser om ansökan om europeiskt tekniskt godkännande

    2.1. Ansökan om europeiskt tekniskt godkännande kan göras av en tillverkare eller dennes ombud inom gemenskapen, nedan kallad "sökanden". Ombudet skall vara särskilt utsett av tillverkaren att företräda denne.

    2.2. Ansökan skall göras till något av de EOTA-organ som ansvarar för området i fråga. Det är emellertid inte tillåtet att ställa en ansökan för samma byggprodukt till mer än ett organ.

    2.3. När en ansökan görs enligt dessa bestämmelser bemyndigar sökanden det godkännandeorgan till vilket han har ställt sin ansökan att underrätta EG-kommissionen, de övriga EOTA-organen och EOTA:s sekretariat om innehållet i ansökan.

    2.4. Innan sökanden lämnar sin ansökan skall han, på egen begäran och efter att ha lämnat de upplysningar godkännandeorganet kräver, få information om

    - godkännandeförfarandet,

    - godkännandeorganets uppskattning av hur lång tid godkännandeförfarandet förväntas ta för den berörda produkten,

    - den uppskattade kostnaden för behandling av ansökan samt betalningsvillkoren.

    Om inte ämnesområdet redan har godkänts som lämpligt för europeiska tekniska godkännanden eller om produkten i fråga påtagligt skiljer sig från harmoniserade standarder eller erkända nationella standarder lämnas ovanstående information till sökanden först efter det att ett beslut om huruvida det är möjligt att utfärda ett europeiskt tekniskt godkännande har fattats i enlighet med förfarandet i 3.2.

    Sökanden skall underrättas om beslutet.

    2.5. I ansökan skall ett standardformat användas (se tillägg 1), och ansökan skall göras på språket i den medlemsstat där godkännandeorganet är beläget, om inte något annat har överenskommits med godkännandeorganet.

    2.6. Till ansökan skall fogas en beskrivning av byggprodukten, specifikationer, ritningar och provningsrapporter som i detalj redogör för produkten och den avsedda användningen.

    2.7. På ansökningsformuläret skall sökanden ange alla tillverkningsställen. Han skall säkerställa att godkännandeorganet eller dess företrädare ges möjlighet att besöka dessa ställen under arbetstid, med anledning av utfärdandet av det europeiska tekniska godkännandet.

    2.8. Godkännandeorganet skall inom två månader bekräfta mottagandet av ansökan och bekräfta att den kommer att inleda förfarandena (se standardformatet i tillägg 2).

    Om ansökan avslås skall godkännandeorganet ange skälen till detta. Sökanden kan sedan ansöka hos ett annat godkännandeorgan.

    2.9. Godkännandeorganet skall meddela sökanden vilka dokument, provningsresultat, beräkningar etc. han skall lämna för att godkännandeorganet skall kunna bedöma hur lämpad produkten är för den avsedda användningen.

    Det är sökandens skyldighet att förse godkännandeorganet med de nödvändiga dokumenten och att bistå godkännandeorganet vid bedömningen av produkten.

    2.10. EOTA-organen skall vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att alla viktiga upplysningar de får kännedom om under utövandet av sin verksamhet behandlas konfidentiellt.

    2.11. Sökanden skall på ett juridiskt bindande sätt förklara att han kommer att betala alla kostnader som uppkommer i samband med godkännandeförfarandet och upprättandet av kringdokumenten i enlighet med nationella bestämmelser.

    2.12. Om sökanden inte uppfyller sina förpliktelser enligt detta dokument kan godkännandeorganet, efter en lämplig tidsperiod, ogiltigförklara ansökan.

    3. Bestämmelser om utfärdande av europeiskt tekniskt godkännande

    3.0. Det europeiska tekniska godkännandet gäller endast de aspekter på produkten som hänger samman med de väsentliga kraven såsom dessa definieras i bilaga 1 till direktivet och i tillämpningsdokumenten enligt artikel 3.3 i direktivet. Endast dessa aspekter hänger samman med CE-märkningen.

    Om hänsyn tas till andra aspekter skall den bedömning som görs i det sammanhanget tydligt skiljas från de bedömningar som hänger samman med de väsentliga kraven, efter en överenskommelse mellan medlemmarna i EOTA. Sådana bedömningar är frivilliga.

    Godkännandets format skall motsvara det "allmänna format" som EG-kommissionen enats om.

    3.1. Utfärdande av ett europeiskt tekniskt godkännande på grundval av riktlinjer för europeiskt tekniskt godkännande (enligt artikel 9.1 i direktivet)

    3.1.1. Godkännandets innehåll och format skall motsvara den relevanta riktlinjen.

    3.1.2. Det godkännandeorgan som utfärdar det europeiska tekniska godkännandet skall sända det till

    - alla övriga EOTA-organ,

    - generalsekretariatet som sänder en kopia till EG-kommissionen.

    3.1.3. För att säkerställa jämförbarheten mellan de europeiska tekniska godkännanden som utfärdas av godkännandeorganen skall, under en övergångsperiod som EOTA fastställer individuellt för varje riktlinje, förslag till godkännande tillsammans med de åtföljande handlingarna (provningsresultaten) överlämnas för samråd till de relevanta EOTA-organen(2) och till generalsekretariatet. Dessa skall lämna sina synpunkter inom två månader.

    3.1.4. Om EG-kommissionen, i enlighet med artikel 5.1 i direktivet och efter utlåtande från Ständiga kommittén, konstaterar brister i ett utfärdat europeiskt tekniskt godkännande som beror på brister i en riktlinje, får inte godkännandeorganen utfärda fler europeiska tekniska godkännanden på grundval av denna riktlinje.

    3.2. Utfärdande av ett europeiskt tekniskt godkännande utan riktlinjer för europeiskt tekniskt godkännande (enligt artikel 9.2 i direktivet)

    3.2.1. Godkännandets innehåll och format skall motsvara det "allmänna format" som EG-kommissionen enats om.

    3.2.2. Ett godkännandeorgan som mottar en ansökan i enlighet med punkt 2.4 eller en ansökan om europeiskt tekniskt godkännande för en produkt av en typ för vilken inga ansökningar tidigare gjorts, skall samråda med tekniska rådet om huruvida detta i princip samtycker till utfärdandet av ett godkännande för produkten i fråga och till principen för det föreslagna förfarandet för bestyrkande av överensstämmelse.

    Om enighet nås i tekniska rådet om ansökningar enligt artikel 8.2 a i direktivet, skall de nödvändiga upplysningar som EG-kommissionen begärt med godkännande från EOTA:s ordförande sändas till EG-kommissionen, i syfte att få tillstånd att utfärda europeiska tekniska godkännanden. Om inte enighet kan nås i tekniska rådet går ärendet vidare till exekutivkommittén som skall fatta beslut om huruvida det bör överlämnas till EG-kommissionen.

    Vad gäller ansökningar om europeiskt tekniskt godkännande enligt artikel 8.2 b i direktivet skall EG-kommissionen på grundval av EOTA:s bedömning och de relevanta upplysningarna avgöra om en produkt av en typ som omfattas av harmoniserade standarder eller erkända nationella standarder påtagligt skiljer sig från dessa, och om ett europeiskt tekniskt godkännande därför kan utfärdas.

    3.2.3. Om enighet nås enligt 3.2.2 skall det godkännandeorgan till vilket en ansökan ställs överlägga med de övriga relevanta EOTA-organen och då redogöra för hur ansökan, omfattande provningsprogrammet, prestationskraven samt det sätt på vilket bestyrkandet om överensstämmelse skall göras, kommer att behandlas.

    Godkännandeorganet skall ta hänsyn till synpunkter från de övriga EOTA-organen.

    3.2.4. När ansökan om europeiskt tekniskt godkännande gäller en produkt av en typ för vilken det förfarande som avses i 3.2.3 redan har fastställts, skall godkännandet baseras på detta fastställda förfarande.

    3.2.5. Innan godkännandeorganet utfärdar det europeiska tekniska godkännandet skall det sända förslaget till godkännande tillsammans med sökandens dokumentation till de relevanta EOTA-organen och till generalsekretariatet och anmoda dessa att lämna sina synpunkter inom två månader.

    Godkännandeorganet skall utfärda det europeiska tekniska godkännandet när alla relevanta EOTA-organ skriftligen har gett sitt medgivande, varvid hänsyn tas till punkt 2 tredje meningen i bilaga 2 till direktivet.

    Det europeiska tekniska godkännandet skall sändas ut enligt 3.1.2.

    Om det finns invändningar som inte kan lösas skall ärendet sättas upp på tekniska rådets dagordning.

    Om enighet nås i tekniska rådet skall godkännandeorganet utfärda det europeiska tekniska godkännandet.

    Om inte enighet kan nås sätts ärendet upp på exekutivkommitténs dagordning, och denna beslutar om vad som därefter skall ske.

    Om inte enighet kan nås i exekutivkommittén skall ärendet via EG-kommissionen hänskjutas till Ständiga byggkommittén (se artikel 9.2 i direktivet).

    4. Återkallande av ett europeiskt tekniskt godkännande

    4.1. Godkännandeorganet skall återkalla det europeiska tekniska godkännandet om EG-kommissionen har underrättat medlemsstaterna i enlighet med artikel 5.1 i direktivet.

    4.2. Godkännandeorganet skall underrätta de övriga EOTA-organen och generalsekretariatet om återkallandet. Generalsekretariatet skall underrätta EG-kommissionen.

    5. Ändring av ett europeiskt tekniskt godkännande

    5.1. Ändring av ett europeiskt tekniskt godkännande görs enligt förfarandet för ny ansökan. Ansökan skall ställas till det godkännandeorgan som utfärdat det godkännande som är föremål för ändring.

    5.2. Bestämmelserna i 3.1 och 3.2 skall tillämpas i enlighet därmed; godkännandeförfarandet skall endast hänföra sig till de punkter som direkt berörs av ändringen.

    5.3. Ett nytt europeiskt tekniskt godkännande skall utfärdas som ersätter det tidigare.

    6. Förlängning av giltighetstiden

    6.1. Enligt artikel 8.4 i direktivet kan giltighetstiden för ett europeiskt tekniskt godkännande förlängas med (normalt) fem år, förutsatt att EG-kommmissionen inte har underrättat de berörda godkännandeorganen och/eller EOTA om att de villkor på vilka det ursprungliga europeiska tekniska godkännandet utfärdades har ändrats. Ansökningar skall vara skriftliga och bör ha inkommit till godkännandeorganet minst sex månader innan giltighetstiden går ut.

    Vad gäller det förfarande som skall följas gäller bestämmelserna i 3.1 och 3.2 i enlighet med detta.

    6.2 Ansökan om förlängning måste åtföljas av den relevanta tekniska dokumentation som enligt riktlinjerna för europeiskt tekniskt godkännande krävs för förlängning. Om det inte finns några sådana riktlinjer skall godkännandeorganet efter samråd med EOTA-organen meddela sökanden vilken teknisk dokumentation som måste lämnas.

    6.3. Ansvaret för sådana förlängningar ligger hos det organ som utfärdar dem, och behandlingen bör vara lika utförlig som den ursprungliga bedömningen.

    Tillägg 1

    >Hänvisning till >

    >Hänvisning till >

    Tillägg 2

    >Hänvisning till >

    >Hänvisning till >

    >Hänvisning till >

    >Hänvisning till >

    (1) EGT nr L 40, 11.2.1989, s. 12.

    (2) Relevanta EOTA-organ: organ som av medlemsstaterna utsetts att arbeta inom ämnesområdet.

    Top