Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1013

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1013 av den 8 juni 2016 om ändring av förordning (EG) nr 184/2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar (Text av betydelse för EES)

    EUT L 171, 29.6.2016, p. 144–152 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/1013/oj

    29.6.2016   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 171/144


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2016/1013

    av den 8 juni 2016

    om ändring av förordning (EG) nr 184/2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 338.1,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande (1),

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

    av följande skäl:

    (1)

    Till följd av att Lissabonfördraget har trätt i kraft bör kommissionens befogenheter enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 184/2005 (3) anpassas till artiklarna 290 och 291 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

    (2)

    Statistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar som är av hög kvalitet och har en hög grad av jämförbarhet är av avgörande betydelse för dem som ansvarar för offentlig politik i unionen samt för forskare och för alla EU-medborgare. Kommissionen (Eurostat) bör vidta alla nödvändiga åtgärder för att möjliggöra enkel och användarvänlig online-tillgång till dataserier samt för att ge användarna en lättförståelig presentation av uppgifterna.

    (3)

    Den europeiska statistiken över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar är av avgörande betydelse för att säkerställa välgrundade beslut avseende den ekonomiska politiken och för ett korrekt utarbetande av ekonomiska prognoser.

    (4)

    I och med att Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 (4) antagits har kommissionen, genom ett uttalande (5), åtagit sig att mot bakgrund av de kriterier som fastställs i EUF-fördraget se över de lagstiftningsakter som för närvarande innehåller hänvisningar till det föreskrivande förfarandet med kontroll.

    (5)

    Förordning (EG) nr 184/2005 innehåller hänvisningar till det föreskrivande förfarandet med kontroll, och bör därför ses över mot bakgrund av de kriterier som fastställs i EUF-fördraget.

    (6)

    I syfte att anpassa förordning (EG) nr 184/2005 till artiklarna 290 och 291 i EUF-fördraget, bör de genomförandebefogenheter som kommissionen har enligt den förordningen ersättas med befogenheter att anta delegerade akter och genomförandeakter.

    (7)

    Befogenheten att anta akter enligt artikel 290 i EUF-fördraget bör delegeras till kommissionen när nivåer för geografisk fördelning, nivåer för institutionella sektorer och nivåer för fördelning efter näringsgren i tabellerna 6, 7 och 8 i bilaga I i förordning (EG) nr 184/2005 behöver uppdateras till följd av ekonomiska eller tekniska förändringar, förutsatt att sådana uppdateringar varken påverkar rapporteringsbördan eller ändrar den tillämpliga underliggande begreppsramen. Befogenheten att anta akter enligt artikel 290 i EUF-fördraget bör också delegeras till kommissionen när vissa krav på dataflöden i bilaga I i den förordningen behöver tas bort eller minskas, förutsatt att ett sådant borttagande eller en sådan minskning inte försämrar kvaliteten på den statistik som tas fram enligt denna förordning. Dessa delegerade akter bör även omfatta förlängningen av tidsfristen för rapporten om resultaten av studierna om statistik över utländska direktinvesteringar på grundval av begreppet verklig huvudman och statistik över utländska direktinvesteringar med åtskillnad mellan utländska direktinvesteringar i form av nyetableringar och sådana som resulterar i förvärv. Kommissionen bör se till att dessa delegerade akter inte innebär någon betydande extra börda för medlemsstaterna eller uppgiftslämnarna, utöver vad som är nödvändigt för tillämpningen av denna förordning, och att de inte ändrar den tillämpliga underliggande begreppsramen. Det är särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå, och att dessa samråd genomförs i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning (6). För att säkerställa lika stor delaktighet i förberedelsen av delegerade akter erhåller Europaparlamentet och rådet alla handlingar samtidigt som medlemsstaternas experter, och deras experter ges systematiskt tillträde till möten i kommissionens expertgrupper som arbetar med förberedelse av delegerade akter.

    (8)

    I syfte att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av förordning (EG) nr 184/2005 bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter för att harmonisera kvalitetsrapporternas form, struktur och periodicitet. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med förordning (EU) nr 182/2011.

    (9)

    Den betalningsbalanskommitté som avses i artikel 11 i förordning (EG) nr 184/2005 har gett råd till och bistått kommissionen när denna utövat sina genomförandebefogenheter. Enligt strategin för en ny struktur för det europeiska statistiksystemet (ESS) som syftar till bättre samordning och partnerskap i en tydlig pyramidstruktur inom systemet, bör kommittén för det europeiska statistiksystemet (ESS-kommittén), som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 (7), ha en rådgivande funktion och bistå kommissionen när denna utövar sina genomförandebefogenheter. Förordning (EG) nr 184/2005 bör därför ändras genom att hänvisningarna till betalningsbalanskommittén ersätts med hänvisningar till ESS-kommittén.

    (10)

    Det goda operativa samarbetet mellan de nationella centralbankerna och de nationella statistikbyråerna samt mellan Eurostat och Europeiska centralbanken (ECB) är en tillgång som bör upprätthållas och vidareutvecklas för att förbättra den övergripande enhetligheten hos och kvaliteten på den makroekonomiska statistiken, såsom betalningsbalansstatistiken, finansmarknadsstatistiken, statistiken över den offentliga förvaltningens finanser och nationalräkenskaperna. Genom att delta i de relevanta expertgrupper som ansvarar för frågor som rör betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar ska de nationella centralbankerna och statistikbyråerna fortsätta att vara delaktiga i utarbetandet av alla beslut i dessa frågor. Samarbetet mellan det europeiska statistiksystemet och Europeiska centralbankssystemet (ECBS) samordnas på strategisk nivå i det europeiska statistikforumet, som inrättats i enlighet med samförståndsavtalet om samarbete mellan medlemmarna i det europeiska statistiksystemet och medlemmarna i ECBS, som undertecknades den 24 april 2013.

    (11)

    För att stärka samarbetet mellan ESS och ECBS ytterligare bör kommissionen höra kommittén för valuta-, finans-, och betalningsbalansstatistik, som inrättades genom rådets beslut 2006/856/EG (8) i alla ärenden som omfattas av dess behörighet enligt det beslutet.

    (12)

    I enlighet med artiklarna 127.4 och 282.5 i EUF-fördraget bör ECB höras om varje förslag till unionsrättsakt inom dess behörighetsområde.

    (13)

    Medlemsstaterna bör tillhandahålla de uppgifter som krävs för att framställa europeisk statistik om betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar i lämplig tid och i lämpligt format samt av nödvändig kvalitet.

    (14)

    Sedan förordning (EG) nr 184/2005 antogs har de internationella kapitalflödena både ökat och blivit mer komplexa. Den ökade användningen av företag för särskilda ändamål och rättsliga strukturer för att kanalisera kapitalflöden har gjort det svårare att övervaka sådana kapitalflöden så att spårbarhet säkerställs och dubbel eller multipel bokföring undviks.

    (15)

    Förordning (EG) nr 184/2005 bör därför uppdateras för att öka transparensen och detaljnivån avseende betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar.

    (16)

    I syfte att samla in de uppgifter som krävs enligt denna förordning bör medlemsstaterna använda sig av alla relevanta och lämpliga källor, inbegripet administrativa uppgiftskällor, som företagsregister eller EuroGroups-registret. Transparensen skulle också kunna förbättras om de senaste innovationerna utnyttjades, såsom den globala identifieringskoden för juridiska personer och de register över verkligt huvudmannaskap som inrättades inom ramen för Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/849 (9).

    (17)

    I syfte att förbättra statistiken över utländska direktinvesteringar på grundval av begreppet verklig huvudman och statistik över utländska direktinvesteringar med åtskillnad mellan utländska direktinvesteringar i form av nyetableringar och sådana som resulterar i förvärv, som under en given period i allmänhet inte ökar bruttoinvesteringen i medlemsstaterna, bör lämpliga metoder på dessa områden utformas och förbättras. Detta bör göras i samarbete med relevanta aktörer, till exempel Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, Internationella valutafonden och FN:s konferens för handel och utveckling.

    (18)

    Genom pilotstudier bör villkoren fastställas, inbegripet metoderna, för införande av nya datasamlingar avseende årsstatistik över utländska direktinvesteringar och bedöma kostnaderna för den tillhörande datainsamlingen, statistikens kvalitet, liksom jämförbarheten mellan länder. Resultaten av dessa studier bör bli föremål för en rapport som utarbetas av kommissionen och översänds till Europaparlamentet och rådet.

    (19)

    För att säkerställa att den statistik som medlemsstaterna tillhandahåller håller hög kvalitet bör kommissionen använda sig av alla tillämpliga rättigheter och befogenheter som fastställs i artikel 12 i förordning (EG) nr 223/2009.

    (20)

    Förordning (EG) nr 184/2005 bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EG) nr 184/2005 ska ändras på följande sätt:

    1.

    I artikel 2 ska följande punkt läggas till:

    ”3.   Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 10 när nivåer för geografisk fördelning, nivåer för institutionella sektorer och nivåer för fördelning efter näringsgren i tabellerna 6, 7 och 8 i bilaga I behöver uppdateras på grund av ekonomiska eller tekniska förändringar, under förutsättning att sådana uppdateringar varken påverkar rapporteringsbördan eller ändrar den underliggande begreppsramen.

    Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 10 när vissa krav på dataflöden i bilaga I behöver tas bort eller minskas, förutsatt att ett sådant borttagande eller en sådan minskning inte försämrar kvaliteten på den statistik som tas fram i enlighet med denna förordning.

    När kommissionen utövar dessa befogenheter ska den se till att de delegerade akterna inte innebär någon betydande extra börda för medlemsstaterna eller uppgiftslämnarna.

    Kommissionen ska vidare vederbörligen motivera de åtgärder som fastställs i de delegerade akterna, där så är lämpligt med beaktande av kostnadseffektivitet, inbegripet bördan för uppgiftslämnarna och produktionskostnaden i enlighet med artikel 14.3 i Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 223/2009 (*).

    (*)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).”"

    2.

    Artikel 4 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 4

    Kvalitetskriterier och rapporter

    1.   Vid tillämpningen av denna förordning ska kvalitetskriterierna i artikel 12.1 i förordning (EG) nr 223/2009 gälla för de uppgifter som överförs i enlighet med artikel 5 i den här förordningen.

    2.   Medlemsstaterna ska tillhandahålla en rapport till kommissionen (Eurostat) om kvaliteten på de uppgifter som lämnats (nedan kallad kvalitetsrapport).

    3.   Vid tillämpningen av de kvalitetskriterier som avses i punkt 1 på de uppgifter som omfattas av denna förordning ska kommissonen genom genomförandeakter fastställa kvalitetsrapporternas form, struktur och periodicitet. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 11.2.

    4.   Kommissionen (Eurostat) ska utvärdera de insamlade uppgifternas kvalitet på grundval av lämplig analys av kvalitetsrapporterna, med bistånd av den kommitté för det europeiska statistiksystemet som avses i artikel 11.1, och den ska utarbeta och offentliggöra en rapport om kvaliteten på den europeiska statistik som omfattas av denna förordning. Den rapporten ska sändas till Europaparlamentet och rådet för kännedom.

    5.   Medlemsstaterna ska meddela kommissionen (Eurostat) om större förändringar vad avser metoder eller andra typer av förändringar som påverkar de uppgifter som lämnas senast tre månader efter det att sådana eventuella förändringar blir tillämpliga. Kommissionen ska underrätta Europaparlamentet och övriga medlemsstater om detta.”

    3.

    Artikel 5 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 5

    Dataflöden

    1.   Den statistik som ska framställas ska vid överföringen till kommissionen (Eurostat) grupperas i enlighet med följande dataflöden:

    a)

    Månadsstatistik över betalningsbalansen.

    b)

    Kvartalsstatistik över betalningsbalansen.

    c)

    Internationell handel med tjänster.

    d)

    Utländska direktinvesteringar, flöden.

    e)

    Utländska direktinvesteringar, positioner.

    2.   Kommissionen (Eurostat) och medlemsstaterna ska i samarbete med relevanta internationella partner utforma en lämplig metod för att sammanställa statistik över utländska direktinvesteringer på grundval av begreppet verklig huvudman, detta utöver statistik på grundval av den omedelbara motparten, med åtskillnad mellan utländska direktinvesteringar i form av nyetableringar och sådana som resulterar i förvärv.

    3.   Senast den 20 juli 2018 ska kommissionen (Eurostat) inleda pilotstudier som ska genomföras av medlemsstaterna avseende årsstatistik om utländska direktinvesteringar på grundval av begreppet verklig huvudman, med åtskillnad mellan utländska direktinvesteringar i form av nyetableringar och sådana som resulterar i förvärv. Syftet med dessa studier ska vara att fastställa villkoren, inbegripet metoderna, för införande av dessa nya datasamlingar avseende årsstatistik över utländska direktinvesteringar, att bedöma kostnaderna för den tillhörande datainsamlingen och att bedöma den statistiska kvalitet som förutsätts samt att möjliggöra en bedömning av jämförbarheten mellan länder.

    4.   För att underlätta genomförandet av de studier som avses i punkt 3 får unionen ge ekonomiskt stöd till medlemsstaterna i form av bidrag i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (**).

    5.   Senast den 20 juli 2019 ska kommissionen (Eurostat) utarbeta en rapport om resultaten av de studier som avses i punkt 3. Den rapporten ska överlämnas till Europaparlamentet och rådet, och i förekommande fall ska den identifiera de övriga villkor som måste uppfyllas för att den metod som avses i punkt 2 ska kunna utvecklas.

    6.   Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter enligt artikel 10 i syfte att med 12 månader förlänga den tidfrist för rapportering som fastställs i punkt 5 i den här artikeln, om kommissionen i sin bedömning av de pilotstudier som avses i den punkten konstaterar att det är lämpligt att göra en sådan identifiering av övriga villkor.

    När kommissionen utövar dessa befogenheter ska den se till att de delegerade akterna inte innebär någon betydande extra börda för medlemsstaterna eller uppgiftslämnarna.

    Kommissionen ska vidare vederbörligen motivera de åtgärder som fastställs i de delegerade akterna, där så är lämpligt med beaktande av kostnadseffektivitet, inbegripet bördan för uppgiftslämnarna och produktionskostnaden i enlighet med artikel 14.3 i förordning (EG) nr 223/2009.

    7.   Senast 12 månader efter dagen för utfärdandet av den rapport som avses i punkt 5 ska kommissionen, i tillämpliga fall, och särskilt beroende på kommissionens bedömning av resultatet av de pilotstudier som avses i punkt 3, lägga fram ett förslag till ändringar av denna förordning för att fastställa metodkraven och uppgiftskraven för årsstatistik över utländska direktinvesteringar uppdelade enligt begreppet verklig huvudman och med åtskillnad mellan årlig statistik över utländska direktinvesteringar i form av nyetableringar och förvärv.

    (**)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).”"

    4.

    Artikel 9 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 9

    Spridning

    1.   Kommissionen (Eurostat) ska sprida den europeiska statistik som framställts enligt denna förordning med en periodicitet liknande den som anges i bilaga I. Denna statistik ska göras tillgänglig på kommissionens (Eurostat) webbplats.

    2.   I enlighet med artikel 18 i förordning (EG) nr 223/2009 och utan att det påverkar skyddet för den statistiska konfidentialiteten ska medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat) säkerställa spridning av de data och metadata som krävs i denna förordning samt den metod som använts för att sammanställa dem.”

    5.

    Artikel 10 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 10

    Utövande av delegeringen

    1.   Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

    2.   Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artiklarna 2.3 och 5.6 ska ges till kommissionen för en period av fem år från och med den 19 juli 2016. Kommissionen ska utarbeta en rapport om delegeringen av befogenhet senast nio månader före utgången av perioden av fem år. Delegeringen av befogenhet ska genom tyst medgivande förlängas med perioder av samma längd, såvida inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning senast tre månader före utgången av perioden i fråga.

    3.   Den delegering av befogenhet som avses i artiklarna 2.3 och 5.6 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.

    4.   Innan kommissionen antar en delegerad akt, ska den samråda med experter som utsetts av varje medlemsstat i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning (***).

    5.   Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

    6.   En delegerad akt som antas enligt artiklarna 2.3 och 5.6 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av tre månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med tre månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

    (***)  EUT L 123, 12.5.2016, s. 1.”"

    6.

    Artikel 11 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 11

    Kommittéförfarande

    1.   Kommissionen ska biträdas av kommittén för det europeiska statistiksystemet, som inrättats genom förordning (EG) nr 223/2009. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 (****).

    2.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

    (****)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).”"

    7.

    Artikel 12 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 12

    Rapporter om genomförandet

    Senast den 28 februari 2018, och därefter vart femte år, ska kommissionen lämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av denna förordning.

    Denna rapport ska i synnerhet

    a)

    utvärdera kvaliteten på uppgifterna om betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar,

    b)

    utvärdera vilka fördelar den framställda statistiken medför för unionen, medlemsstaterna och leverantörerna och användarna av statistik i förhållande till kostnaderna,

    c)

    kartlägga områden som kan förbättras och ändringar som anses nödvändiga med hänsyn till de resultat som erhållits.”

    8.

    Följande artikel ska införas:

    ”Artikel 12a

    Samarbete med andra kommittéer

    I de frågor där kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik, som inrättats genom rådets beslut 2006/856/EG (*****), är behörig ska kommissionen begära ett yttrande från denna kommitté i enlighet med det beslutet.

    (*****)  Rådets beslut 2006/856/EG av den 13 november 2006 om upprättandet av en kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik (EUT L 332, 30.11.2006, s. 21).”"

    9.

    Bilaga I ska ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Strasbourg den 8 juni 2016.

    På Europaparlamentets vägnar

    M. SCHULZ

    Ordförande

    På rådets vägnar

    A.G. KOENDERS

    Ordförande


    (1)  EUT C 31, 30.1.2015, s. 3.

    (2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 10 maj 2016 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 30 maj 2016.

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 184/2005 av den 12 januari 2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar (EUT L 35, 8.2.2005, s. 23).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).

    (5)  EUT L 55, 28.2.2011, s. 19.

    (6)  EUT L 123, 12.5.2016, s. 1.

    (7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).

    (8)  Rådets beslut 2006/856/EG av den 13 november 2006 om upprättandet av en kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik (EUT L 332, 30.11.2006, s. 21).

    (9)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/849 av den 20 maj 2015 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/60/EG och kommissionens direktiv 2006/70/EG (EUT L 141, 5.6.2015, s. 73).


    BILAGA

    Bilaga I till förordning (EG) nr 184/2005 ska ändras på följande sätt:

    1.

    Inledningstexten till tabell 2 ska ersättas med följande:

    ”Periodicitet: Kvartalsvis

    Första referensperioden: Första kvartalet 2014

    Tidsfrist: T + 85 från 2014 till 2016; T + 82 från 2017 (2)

    (2)  Övergången till T + 82 ska inte vara obligatorisk för medlemsstater som inte deltar i den monetära unionen”."

    2.

    I tabell 2, under del E. ”Utlandsställning”, ska uppgiften för ”Finansiella derivat (som inte utgör reserver) och personaloptioner” ersättas med följande:

    ”Finansiella derivat (som inte utgör reserver) och personaloptioner

    Efter inhemsk sektor (sektor 2)

    Geo 2 (1)

     

     

    Geo 2 (1)

     

     

    Geo 2 (1)”

    3.

    Tabell 4.1 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Uppgiften ”Direktinvesteringar i utlandet – Transaktioner” ska ersättas med följande:

    ”Direktinvesteringar i utlandet – Transaktioner

    Geo 6

    Geo 6 (*)

    Geo 6 (*)”

    b)

    Uppgiften ”Direktinvesteringar i den rapporterande ekonomin – Transaktioner” ska ersättas med följande:

    ”Direktinvesteringar i den rapporterande ekonomin – Transaktioner

    Geo 6

    Geo 6 (*)

    Geo 6 (*)”

    c)

    Följande slutnot ska läggas till:

    ”(*)

    Geo 6: Geo 6 i fetstil, obligatoriskt från och med referensåret 2015.”

    4.

    Tabell 4.2 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Uppgiften ”Direktinvesteringar i utlandet – Avkastning” ska ersättas med följande:

    ”Direktinvesteringar i utlandet – Avkastning

    Geo 6

    Geo 6 (*)

    Geo 6 (*)”

    b)

    Uppgiften ”Direktinvesteringar i den rapporterande ekonomin – Avkastning” ska ersättas med följande:

    ”Direktinvesteringar i den rapporterande ekonomin – Avkastning

    Geo 6

    Geo 6 (*)

    Geo 6 (*)”

    c)

    Följande slutnot ska läggas till:

    ”(*)

    Geo 6: Geo 6 i fetstil, obligatoriskt från och med referensåret 2015.”

    5.

    Tabell 5.1 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Uppgiften ”Direktinvesteringar i utlandet” ska ersättas med följande:

    ”Direktinvesteringar i utlandet

    Geo 6

    Geo 6 (*)

    Geo 6 (*)”

    b)

    Uppgiften ”Direktinvesteringar i den rapporterande ekonomin” ska ersättas med följande:

    ”Direktinvesteringar i den rapporterande ekonomin

    Geo 6

    Geo 6 (*)

    Geo 6 (*)”

    c)

    Följande slutnot ska läggas till:

    ”(*)

    Geo 6: Geo 6 i fetstil, obligatoriskt från och med referensåret 2015.”



    Top