EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Den interna marknaden för el (från och med 2021)

Den interna marknaden för el (från och med 2021)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv (EU) 2019/944 om gemensamma regler för den inre marknaden för el

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

  • I direktivet anges regler för produktion, överföring, distribution, leverans och lagring av el, tillsammans med aspekter avseende konsumentskydd, i syfte att skapa integrerade, konkurrensutsatta, konsumentorienterade, flexibla, rättvisa och transparenta elmarknader inom EU.
  • Bland annat innehåller direktivet regler om slutkundsmarknader för el, medan förordning (EU) 2019/943, som antogs samtidigt, huvudsakligen innehåller regler om grossistmarknaden och nätdrift.
  • Genom direktivet upphävs direktiv 2009/72/EG (se sammanfattningen om den interna marknaden för el) från och med den 1 januari 2021.

VIKTIGA PUNKTER

Konsumenträttigheter

Genom direktivet förtydligas och förstärks de befintliga konsumenträttigheterna och införs nya konsumenträttigheter, närmare bestämt:

  • Rätten att fritt välja leverantör och begränsningar av avgifterna för att byta leverantör och lämna ett avtal, förutom när avtal med fast pris och fast löptid sägs upp före sitt slutdatum.
  • Rätten att få tillgång till åtminstone ett prisjämförelseverktyg som uppfyller vissa förtroendekrav. Privat drivna verktyg som uppfyller kraven kan beviljas en förtroendemärkning.
  • Rätten att gå med i en medborgarenergigemenskap och samtidigt behålla fullvärdiga konsumenträttigheter, inbegripet rätten att utan påföljder lämna gemenskapen.
  • Rätten till ett avtal med dynamiska priser (på grundval av priserna på spotmarknaden eller dagen före-marknaden) från åtminstone en leverantör och varje leverantör med mer än 200 000 kunder, och rätten att få tillgång till information om medföljande möjligheter och risker.
  • Rätten till ett aggregeringsavtal oberoende av elleverans.
  • Rätten att producera, förbruka, lagra och sälja el, enskilt eller via en aggregator*.
  • Rätten att begära installation av en smart mätare inom fyra månader, samtidigt som EU-länderna måste sörja för uppsättning av smarta mätsystem förutom där det ännu inte anses vara kostnadseffektivt.
  • Rätten för energifattiga eller utsatta kunder att få tillgång till riktat skydd, dock med förbehållet att reglerad prissättning bara är tillåten under vissa förhållanden.
  • Rätten för kunder som drabbas av bortkoppling att få information om alternativ såsom betalningsplaner eller ett betalningsanstånd god tid i förväg.

Fakturering

  • Fakturor ska vara tydliga, korrekta, koncisa och presenteras på ett sätt som underlättar jämförelser.
  • Faktureringsinformation ska tillhandahållas minst var sjätte månad eller, på begäran, en gång var tredje månad eller, om slutkunden har valt elektronisk fakturering, minst en gång i månaden om mätarna kan fjärravläsas.

Aggregatorer

EU-länderna måste

  • säkerställa att aggregatorerna kan erbjuda kunderna aggregeringsavtal utan att kunderna behöver inhämta samtycke från sin leverantör,
  • säkerställa deltagande på rättvisa villkor för aggregatorer på alla elmarknader och att operatörer av överförings- och distributionssystem behandlar aggregatorer likvärdigt med andra marknadsaktörer, också när de upphandlar tjänster,
  • fastställa transparenta regler för fördelning av roller och ansvarsområden för alla marknadsaktörer och ange regler för utbyte av uppgifter mellan marknadsaktörer,
  • fastställa regler för ersättning mellan aggregatorer och leverantörer när aktiveringen av efterfrågeflexibilitet ger upphov till en obalans. Sådan ersättning ska strikt taget täcka de kostnader som uppstår, och vid beräkningen av sådan ersättning får den systemrelaterade nyttan med efterfrågeflexibilitet beaktas.

Medborgarenergigemenskaper

  • är delägar- eller medlemskontrollerade enheter som bygger på frivilligt och öppet deltagande, vilka får delta i produktion, distribution, leverans, förbrukning, energieffektivitetstjänster eller laddningstjänster för elfordon, eller tillhandahålla andra energitjänster till sina medlemmar eller delägare,
  • har rätt att bli anslutna till distributionsnät och till att bli behandlade på ett icke-diskriminerande sätt i fråga om reglering av eller tillträde till alla energimarknader,
  • har rätt att dela sin egen elproduktion med sina medlemmar i enlighet med en kostnads–nyttoanalys av distribuerade energiresurser,
  • har, i den mån det berörda EU-landet tillåter det, rätt att äga, inrätta, köpa eller hyra distributionsnät om inte annat följer av gällande föreskrifter.

Tillgång till uppgifter och driftskompatibilitet

  • Genom direktivet uppdateras reglerna om nätverksoperatörers, kunders, leverantörers och tjänsteleverantörers tillgång till uppgifter om mätning och förbrukning/produktion. Dessutom anges i direktivet att Europeiska kommissionen kommer att upprätta driftskompatibilitetsregler i sekundärrätten i syfte att underlätta utbyte av uppgifter.
  • Uppgiftsadministratörer måste säkerställa icke-diskriminerande tillgång till uppgifter från smarta mätsystem samtidigt som de efterlever reglerna om uppgiftsskydd.

Elektromobilitet

  • EU-länderna måste upprätta ett regelverk för att underlätta anslutning av laddningsstationer för elfordon till distributionsnätet.
  • Systemansvariga för distributionssystem* skulle bara få äga, utveckla, förvalta eller driva laddningsstationer när inget annat organ har uttryckt intresse för det i ett öppet upphandlingsförfarande, i enlighet med godkännande enligt regelverket och i överensstämmelse med reglerna för tredjepartstillträde.

Systemansvariga för distributionssystem:

  • har ansvar för att säkerställa att systemet på lång sikt kan tillgodose efterfrågan på eldistribution, inbegripet kostnadseffektiv integrering av nya elproduktionsanläggningar och särskilt sådana som producerar el från förnybara källor, samt för att tillhandahålla systemets användare den information de behöver för att på ett effektivt sätt kunna få tillgång till och använda systemet,
  • måste offentliggöra nätutvecklingsplaner där de planerade investeringarna för de kommande fem till tio åren anges,
  • måste, om de ingår som en del i ett vertikalt integrerat företag, vara oberoende av annan verksamhet som saknar koppling till distribution åtminstone i fråga om juridisk form, organisation och beslutsfattande,
  • får inte äga, utveckla, förvalta eller driva lagringsanläggningar, förutom om vissa specifika villkor uppfylls.

Systemansvariga för överföringssystem*:

  • måste säkerställa att systemet på lång sikt kan tillgodose efterfrågan på elöverföring, i nära samarbete med angränsande systemansvariga för överföringssystem och systemansvariga för distributionssystem,
  • ska sköta en säker drift av systemet, vilket inbegriper att upprätthålla balansen mellan efterfrågan på och utbudet av el,
  • får, enligt villkor liknande dem som gäller för systemansvariga för distributionssystem, inte äga, utveckla, förvalta eller driva energilagringsanläggningar.

Nationella energitillsynsmyndigheter:

Ren energi

Detta direktiv är en del av paketet Ren energi för alla i EU.

VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

Det kommer att gälla från den 1 januari 2021.

Direktiv (EU) 2019/944 omarbetar och ersätter direktiv 2009/72/EG och ska ha införlivats i EU-ländernas lagstiftning senast den 31 december 2020.

EU-länderna var tvungna att införliva det ursprungliga direktiv 2009/72/EG i sin lagstiftning senast 2011.

BAKGRUND

Mer information hittar du här:

VIKTIGA BEGREPP

Aggregator: en fysisk eller juridisk person som kombinerar last eller producerad el från flera kunder för försäljning, inköp eller auktionering på alla slags organiserade elmarknader.
Systemansvarig för distributionssystem: en fysisk eller juridisk person som har ansvar för drift och utveckling av eldistributionssystemet inom ett område, för dess sammanlänkningar med andra system och för att säkerställa systemets långsiktiga förmåga att tillgodose rimlig efterfrågan på eldistribution.
Systemansvarig för överföringssystem: en fysisk eller juridisk person som har ansvar för drift och utveckling av elöverföringssystemet inom ett område, för dess sammanlänkningar med andra system och för att säkerställa systemets långsiktiga förmåga att tillgodose rimlig efterfrågan på elöverföring.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/944 av den 5 juni 2019 om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om ändring av direktiv 2012/27/EU (EUT L 158, 14.6.2019, s. 125).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/941 av den 5 juni 2019 om riskberedskap inom elsektorn och om upphävande av direktiv 2005/89/EG (EUT L 158, 14.6.2019, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/942 av den 5 juni 2019 om inrättande av Europeiska unionens byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (EUT L 158, 14.6.2019, s. 22).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/943 av den 5 juni 2019 om den inre marknaden för el (EUT L 158, 14.6.2019, s. 54).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentets och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU samt rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2018/2001 av den 11 december 2018 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (EUT L 328, 21.12.2018, s. 82).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/72/EG av den 13 juli 2009 om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om upphävande av direktiv 2003/54/EG (EUT L 211, 14.8.2009, s. 55).

Senast ändrat 01.10.2019

Top