De interne markt voor elektriciteit

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn (EU) 2019/944 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

KERNPUNTEN

Consumentenrechten

In de richtlijn, zoals gewijzigd, worden bestaande consumentenrechten verduidelijkt en versterkt, en de volgende nieuwe geïntroduceerd:

Facturering

Aankoopgroeperingen

De lidstaten moeten:

Energiegemeenschappen van burgers

Energiegemeenschappen van burgers:

Toegang tot gegevens en interoperabiliteit

Elektromobiliteit

Distributiesysteembeheerders

DSB’s:

Transmissiesysteembeheerders

Transmissiesysteembeheerders3 (TSB’s):

Nationale energieregulators

Nationale energieregulators:

Flexibele verbindingsovereenkomsten

Met Wijzigingsrichtlijn (EU) 2024/1711 kunnen lidstaten besluiten om een systeem te ontwikkelen voor TSB's en DSB's om flexibele verbindingsovereenkomsten in te voeren op gebieden waar de beschikbaarheid van netwerkcapaciteit beperkt is of niet voor nieuwe verbindingen beschikbaar is. De systeemgebruiker moet via een flexibele netwerkverbinding een energiecontrolesysteem installeren dat is gecertificeerd door een erkende certificerende instantie.

Energie delen

Onder Wijzigingsrichtlijn (EU) 2024/1711 moeten de lidstaten ervoor zorgen dat alle huishoudens, kleine en middelgrote ondernemingen, overheidsinstanties en, indien zij dat besluiten, andere eindgebruikers het recht hebben om deel te nemen aan gedeeld energieverbruik als actieve klanten4 op niet-discriminerende wijze, binnen dezelfde biedzone of in een meer beperkt geografisch gebied.

Beheer van leveranciersrisico

Op grond van Wijzigingsrichtlijn (EU) 2024/1711 moeten de regelgevende instanties van de lidstaten, of een alternatieve bevoegde autoriteit die hiertoe is aangewezen, ervoor zorgen dat leveranciers:

Bescherming tegen afsluiting

Op grond van Wijzigingsrichtlijn (EU) 2024/1711 moeten lidstaten ervoor zorgen dat kwetsbare afnemers en afnemers die te kampen hebben met energiearmoede, volledig worden beschermd tegen elektriciteitsafsluitingen door passende maatregelen te nemen, onder meer door afsluitingen of andere soortgelijke maatregelen te verbieden.

Toegang tot betaalbare energie tijdens een elektriciteitsprijscrisis

Op grond van Wijzigingsrichtlijn (EU) 2024/1711 kan de Raad van de Europese Unie, op voorstel van de Commissie, een elektriciteitsprijscrisis op regionaal of EU-niveau afkondigen indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

Intrekking

Richtlijn (EU) 2019/944 strekt tot intrekking van Richtlijn 2009/72/EG van de Raad met ingang van .

VANAF WANNEER TREDEN DE REGELS IN WERKING?

Richtlijn (EU) 2019/944 moest per in nationaal recht zijn omgezet. De regels zijn van toepassing sinds .

Wijzigingsrichtlijn (EU) 2024/1711 moest uiterlijk op zijn omgezet.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

  1. Aankoopgroepering. Een natuurlijke persoon of rechtspersoon die de belasting of de opgewekte elektriciteit van verschillende afnemers voor de verkoop, koop of veiling op een elektriciteitsmarkt combineert.
  2. Distributiesysteembeheerder. Een natuurlijke persoon of rechtspersoon die in een bepaald gebied verantwoordelijk is voor de exploitatie en ontwikkeling van het elektriciteitsdistributiesysteem, evenals voor de interconnecties ervan met andere systemen, en die ervoor moet zorgen dat het systeem op lange termijn kan voldoen aan een redelijke vraag naar distributie van elektriciteit.
  3. Transmissiesysteembeheerder. Een natuurlijke persoon of rechtspersoon die in een bepaald gebied verantwoordelijk is voor de exploitatie en ontwikkeling van het elektriciteitstransmissiesysteem, evenals voor de interconnecties ervan met andere systemen, en die ervoor moet zorgen dat het systeem op lange termijn kan voldoen aan een redelijke vraag naar transmissie van elektriciteit.
  4. Actieve klant. Een eindklant, of een groep van gezamenlijk handelende eindgebruikers, die in andere gebouwen elektriciteit verbruikt of opslaat binnen haar gebouwen en binnen haar nauwe grenzen, dan wel zelf gegenereerde of gedeelde elektriciteit, of die zelf opgewekte elektriciteit verkoopt of deelneemt aan flexibiliteits- of energie-efficiëntieregelingen, mits deze activiteiten niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteiten van de klant vormen.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn (EU) 2019/944 van het Europees Parlement en de Raad van betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit en tot wijziging van Richtlijn 2012/27/EU (herschikking) (PB L 158 van , blz. 125-199).

Achtereenvolgende wijzigingen in Richtlijn (EU) 2019/944 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

laatste bijwerking