Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D2444

    Rådets beslut (Gusp) 2022/2444 av den 12 december 2022 om Europeiska unionens militära partnerskapsuppdrag i Niger (EUMPM Niger)

    ST/14820/2022/INIT

    EUT L 319, 13.12.2022, p. 86–90 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 29/06/2024; upphävd genom 32024D1498

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2444/oj

    13.12.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 319/86


    RÅDETS BESLUT (Gusp) 2022/2444

    av den 12 december 2022

    om Europeiska unionens militära partnerskapsuppdrag i Niger (EUMPM Niger)

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 42.4 och 43.2,

    med beaktande av förslaget från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och

    av följande skäl:

    (1)

    I sina slutsatser av den 16 april 2021 fastställde rådet Europeiska unionens integrerade strategi i Sahel. Rådet uttryckte särskilt sin oro över den gradvisa ökningen av osäkerhet och dess konsekvenser, som främst drabbar civilbefolkningen, har förvärrat en situation med flera kriser, med aldrig tidigare skådade humanitära konsekvenser i regionen, däribland en ökning av antalet internflyktingar och andra flyktingar, tvångsförflyttningar, övergrepp, spänningar mellan grupper och inom samhället, spridning av återkommande livsmedels- och nutritionskriser, en ökning av hälsobehoven, och svårighet att upprätta statliga tjänster i konfliktområden, och konstaterade att instabilitet också bidrar till irreguljär migration. Rådet underströk även att unionen kommer att fortsätta att bidra till kapacitetsuppbyggnad på försvars- och säkerhetsområdet genom mobilisering av gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP) uppdragen. Rådet betonade att respekten för och främjandet av de mänskliga rättigheterna, inbegripet jämställdhet mellan kvinnor och män, och skyddet mot varje angrepp på den personliga integriteten fortsatt står i centrum för unionens arbete på alla insatsområden i Sahel.

    (2)

    Den 30 juni 2022, när den övergripande strategiska översynen av GSFP-uppdragen EUTM Mali och Eucap Sahel Mali avslutades ansåg kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) att inrättandet av ett särskilt militärt GSFP-uppdrag tillsammans med en stödåtgärd inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten skulle vara lämpligt för att ge Niger nödvändigt stöd.

    (3)

    Den 18 juli 2022 inrättade rådet en stödåtgärd inom ramen för den europeiska fredsfaciliteten för att stödja Nigers försvarsmakt. Stödåtgärden stöder särskilt inrättandet av ett centrum för utbildning av tekniker inom försvarsmakten.

    (4)

    Genom en skrivelse av den 30 november 2022 uppmanade Republiken Nigers utrikes- och samarbetsminister unionen att placera ett militärt GSFP-partnerskapsuppdrag i Niger för att bidra till att stärka den nigeriska försvarsmaktens militära kapacitet i syfte att stödja Niger i dess kamp mot väpnade terroristgrupper i enlighet med människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt

    (5)

    Den 12 december 2022 godkände rådet ett krishanteringskoncept för ett eventuellt militärt GSFP-partnerskapsuppdrag i Niger till stöd för genomförandet av en plan för kapacitetsuppbyggnad för Niger genom att stödja inrättandet av ett centrum för utbildning av tekniker inom försvarsmakten tillsammans med den stödåtgärd som antogs den 18 juli 2022, på begäran tillhandahålla särskild utbildning för specialister inom Nigers försvarsmakt och stödja inrättande av en ny bataljon för kommunikation och ledningsstöd. Det uppdraget bör inrättas.

    (6)

    Kusp bör, på rådets och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitiks (den höga representanten) ansvar, utöva politisk kontroll över det militära GSFP-partnerskapsuppdraget i Niger, tillhandahålla strategisk ledning och fatta lämpliga beslut i enlighet med artikel 38 tredje stycket i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget).

    (7)

    Det är nödvändigt att förhandla fram och ingå internationella avtal om statusen för EU-ledda enheter och personal i Niger och om tredjestaters deltagande i uppdraget.

    (8)

    Enligt artikel 41.2 i EU-fördraget och i enlighet med rådets beslut (Gusp) 2021/509 om inrättande av en europeisk fredsfacilitet (1) ska de driftsutgifter som uppkommer till följd av det här beslutet och som har anknytning till militära frågor eller försvarsfrågor belasta medlemsstaterna.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Uppdrag

    1.   Unionen ska genomföra ett militärt partnerskapsuppdrag i Niger (EUMPM Niger) i syfte att stödja Niger i dess kamp, i enlighet med människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt, mot väpnade terroristgrupper.

    2.   Det strategiska målet för EUMPM Niger ska vara att stödja kapacitetsuppbyggnad i Nigers försvarsmakt, att stärka dess förmåga att begränsa hotet från väpnade terroristgrupper, att skydda befolkningen i Niger och att säkerställa en trygg och säker miljö.

    3.   För detta ändamål ska EUMPM Niger

    a)

    stödja inrättandet och uppbyggnaden av ett centrum för utbildning av tekniker inom försvarsmakten, genom att tillhandahålla rådgivning och utbildning, även till utbildare,

    b)

    stödja utvecklingen av den nigeriska försvarsmaktens särskilda kapacitet genom att tillhandahålla specialiserad utbildning på begäran,

    c)

    stödja inrättandet och uppbyggnaden av en bataljon för kommunikation och ledningsstöd genom utbildning och mentorskap för dess enheter, specialister och befälsordning, för att möjliggöra dess efterföljande utplacering till stöd för Nigers insatser i enlighet med människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt.

    4.   Internationell humanitär rätt, mänskliga rättigheter och principen om jämställdhet mellan kvinnor och män, skyddet av civila samt agendorna enligt Förenta nationernas (FN) säkerhetsråds resolution 1325 (2000) om kvinnor, fred och säkerhet, FN:s säkerhetsråds resolution 2250 (2015) om ungdomar, fred och säkerhet, samt FN:s säkerhetsråds resolution 1612 (2005) om barn och väpnad konflikt ska integreras fullt ut och proaktivt i EUMPM Nigers strategiska och operativa planering, verksamhet och rapportering.

    5.   Dessutom ska EUMPM Niger underlätta det stöd som ges till Niger genom den europeiska fredsfaciliteten med avseende på centrumet för utbildning av tekniker inom försvarsmakten och, om rådet beslutar om nödvändig stödåtgärd, till den utvalda bataljonen för kommunikation och ledningsstöd. Uppdragsverksamheterna ska i god tid samordnas med tillhandahållandet av utrusning genom den europeiska fredsfaciliteten

    Artikel 2

    Utnämning av EU:s uppdragschef

    Direktören för den militära planerings- och ledningskapaciteten (MPCC) ska vara uppdragschef för EUMPM Niger.

    Artikel 3

    Utseende av plats för uppdragshögkvarteret

    1.   MPCC ska vara den statiska ledningsstrukturen på den militärstrategiska nivån utanför operationsområdet. Den ska vara ansvarig för den operativa planeringen och genomförandet av EUMPM Niger.

    2.   Uppdragsstyrkans högkvarter för EUMPM Niger ska förläggas till Niger och ska verka under ledning av EU-uppdragets styrkechef.

    3.   En stödenhet i Bryssel för uppdragsstyrkans högkvarter ska ingå i MPCC till dess att MPCC har nått full operativ kapacitet.

    Artikel 4

    Planering och inledande av EUMPM Niger

    Beslutet att inleda EUMPM Niger ska antas av rådet efter dess godkännande av en uppdragsplan och insatsregler.

    Artikel 5

    Politisk kontroll och strategisk ledning

    1.   Kusp ska på rådets och den höga representantens ansvar utöva den politiska kontrollen över och den strategiska ledningen av EUMPM Niger. Rådet bemyndigar härmed Kusp att fatta lämpliga beslut i enlighet med artikel 38 i EU-fördraget. Detta bemyndigande ska omfatta befogenheten att ändra planeringsdokumenten, inklusive uppdragsplanen, och befälsordningen. Det ska också inbegripa befogenhet att fatta beslut om utnämningen av EU-uppdragets framtida styrkechefer. Befogenheten att fastställa målen för EUMPM Niger och befogenheten att avsluta EUMPM Niger ska ligga kvar hos rådet.

    2.   Kusp ska regelbundet rapportera till rådet.

    3.   Kusp ska regelbundet erhålla rapporter från ordföranden för EU:s militära kommitté (EUMC) om hur EUMPM Niger genomförs. Kusp får om lämpligt bjuda in EU:s uppdragschef och EU-uppdragets styrkechef till sina möten.

    Artikel 6

    Militär ledning

    1.   EUMC ska övervaka att EUMPM Niger genomförs korrekt under ansvar av EU:s uppdragschef.

    2.   EUMC ska regelbundet erhålla rapporter från EU:s uppdragschef. EUMC får om lämpligt bjuda in EU:s uppdragschef och EU-uppdragets styrkechef till sina möten.

    3.   Ordföranden för EUMC ska fungera som den primära kontaktpunkten för EU:s uppdragschef.

    Artikel 7

    Enhetlighet i unionens reaktion och samordning

    1.   Den höga representanten ska säkerställa genomförandet av detta beslut och dess förenlighet med unionens yttre åtgärder som helhet, inklusive unionens utvecklingsprogram och dess humanitära biståndsprogram.

    2.   Utan att det påverkar Kusps befälsordning, politiska kontroll och strategiska inriktning, ska EU-uppdragets styrkechef få lokal politisk vägledning från chefen för unionens delegation i Niger.

    3.   EUMPM Niger ska nära samordna med Eucap Sahel Niger om de relevanta expertområdena för att bidra till interoperabilitet mellan Eucap Sahel Niger, EUMPM Niger och Nigers säkerhets- och försvarsstyrkor.

    4.   Dessutom ska EUMPM Niger samordna sin verksamhet med medlemsstaternas pågående eller framtida bilaterala initiativ, ansträngningar och verksamhet i Niger och, när så är lämpligt, med likasinnade partner som stöder den nigeriska försvarsmaktens plan för kapacitetsuppbyggnad.

    Artikel 8

    Tredjestaters deltagande

    1.   Utan att det påverkar unionens beslutsautonomi eller enhetliga institutionella ram får tredjestater inbjudas att delta i EUMPM Niger i enlighet med Europeiska rådets relevanta riktlinjer.

    2.   Rådet bemyndigar härmed Kusp att uppmana tredjestater att erbjuda bidrag och att fatta vederbörliga beslut om godtagande av föreslagna bidrag på rekommendation av EU:s uppdragschef, i samråd med EU-uppdragets styrkechef, och EUMC.

    3.   Närmare villkor avseende tredjestaters deltagande ska omfattas av avtal, som ska ingås i enlighet med artikel 37 i EU-fördraget och i överensstämmelse med förfarandet i artikel 218 i EUF-fördraget. Om unionen och en tredjestat har ingått ett avtal om upprättande av en ram för tredjestatens deltagande i unionens krishanteringsuppdrag, ska bestämmelserna i det avtalet även tillämpas inom ramen för EUMPM Niger.

    4.   Tredjestater som lämnar betydande militära bidrag till EUMPM Niger ska ha samma rättigheter och skyldigheter som de medlemsstater som deltar i EUMPM Niger när det gäller den löpande förvaltningen av EUMPM Niger.

    5.   För det fall att tredjestater ger betydande militära bidrag till EUMPM Niger, bemyndigar rådet härmed Kusp att fatta lämpliga beslut om inrättande av en bidragande länders kommitté.

    Artikel 9

    Den EU-ledda personalens status

    Statusen för de enheter och den personal som leds av EU, inbegripet privilegier, immunitet och eventuella ytterligare garantier som krävs för att deras uppdrag ska kunna genomföras och fungera smidigt, ska vara föremål för ett avtal som ingås enligt artikel 37 i EU-fördraget och i enlighet med förfarandet i artikel 218 i EUF-fördraget.

    Artikel 10

    Finansiella arrangemang

    1.   De gemensamma kostnaderna för EUMPM Niger ska förvaltas i enlighet med beslut (Gusp) 2021/509.

    2.   Det finansiella referensbeloppet för de gemensamma kostnaderna för EUMPM Niger för en period på tre år efter den dag då detta beslut antas ska vara 27,3 millioner EUR. Den procentsats av referensbeloppet som avses i artikel 51.2 i beslut (Gusp) 2021/509 ska vara 15 % för åtaganden och 10 % för betalningar.

    Artikel 11

    Projektcell

    1.   EUMPM Niger får ha en projektcell för fastställande och genomförande av projekt. EUMPM Niger ska, i tillämpliga fall, samordna, underlätta och ge råd om projekt som medlemsstater och tredjestater genomför på eget ansvar inom områden som rör EUMPM Nigers mandat och till stöd för dess mål.

    2.   Om inte annat följer av punkt 3 ska EU:s uppdragschef vara bemyndigad att söka finansiella bidrag från medlemsstaterna eller tredjestater för att genomföra projekt som kompletterar EUMPM Nigers övriga insatser och är förenliga med dem. I sådana fall ska EU:s uppdragschef ingå ett avtal med dessa medlemsstater eller tredjestater som särskilt omfattar de särskilda förfarandena för att hantera eventuella klagomål från tredje parter gällande skador som uppkommit på grund av uppdragschefens handlingar eller försummelser vid användningen av medlen från dessa medlemsstater eller tredjestater.

    3.   Under inga omständigheter får unionen eller den höga representanten hållas ansvariga av de bidragsgivande medlemsstater eller tredjestaterna för en handling eller försummelse från EU:s uppdragschefs sida vid användningen av medlen från dessa medlemsstater eller tredjestater.

    4.   Godkännandet av ett finansiellt bidrag från medlemsstater eller tredjestater till projektcellen ska vara villkorat av Kusps godkännande.

    Artikel 12

    Utlämnande av uppgifter

    1.   Den höga representanten ska bemyndigas att till tredjestater som är associerade till detta beslut, i tillämpliga fall och alltefter EUMPM Nigers behov och i enlighet med rådets beslut 2013/488/EU (2) som fastställer säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter, lämna ut säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter som EUMPM Niger ger upphov till

    a)

    upp till den nivå som anges i de tillämpliga informationssäkerhetsavtal som har ingåtts mellan unionen och den berörda tredjestaten, eller

    b)

    upp till nivån ”CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL”, i andra fall.

    2.   Om det föreligger ett bestämt och omedelbart operativt behov ska den höga representanten även vara bemyndigad att i enlighet med beslut 2013/488/EU till Niger lämna ut alla säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter som EUMPM Niger ger upphov till upp till nivån ”RESTREINT UE/EU RESTRICTED”. Det ska i detta syfte upprättas överenskommelser mellan den höga representanten och Nigers behöriga myndigheter.

    3.   Den höga representanten ska vara bemyndigad att till tredjestater som är associerade till detta beslut lämna ut alla icke säkerhetsskyddsklassificerade EU-handlingar med anknytning till rådets överläggningar angående EUMPM Niger vilka omfattas av sekretess enligt artikel 6.1 i rådets arbetsordning (3).

    4.   Den höga representanten får delegera de befogenheter som avses i punkterna 1–3 samt befogenheten att ingå de överenskommelser som avses i punkt 2 till tjänstemän vid Europeiska utrikestjänsten, till EU:s uppdragschef eller till EU-uppdragets styrkechef.

    Artikel 13

    Ikraftträdande och avslutande

    1.   Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

    2.   EUMPM Niger ska avslutas tre år efter den dag då detta beslut antas.

    3.   Detta beslut ska upphöra att gälla samma dag som uppdragsstyrkans högkvarter stängs i enlighet med de planer som har godkänts för avslutande av EUMPM Niger och utan att det påverkar förfarandena för revision och redovisning av räkenskaper för EUMPM Niger, vilka fastställs i beslut (Gusp) 2021/509.

    Utfärdat i Bryssel den 12 december 2022.

    På rådets vägnar

    J. BORRELL FONTELLES

    Ordförande


    (1)  Rådets beslut (Gusp) 2021/509 av den 22 mars 2021 om inrättande av en europeisk fredsfacilitet och om upphävande av beslut (Gusp) 2015/528 (EUT L 102, 24.3.2021, s. 14).

    (2)  Rådets beslut 2013/488/EU av den 23 september 2013 om säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter (EUT L 274. 15.10.2013, s. 1).

    (3)  Rådets beslut 2009/937/EU av den 1 december 2009 om antagande av rådets arbetsordning (EGT L 325, 11.12.2009, s. 35).


    Top