Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1933

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/1933 av den 14 juli 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 576/2013 vad gäller bestämmelser för förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland (Text av betydelse för EES)

    C/2021/5167

    EUT L 396, 10.11.2021, p. 4–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/1933/oj

    10.11.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 396/4


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2021/1933

    av den 14 juli 2021

    om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 576/2013 vad gäller bestämmelser för förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 576/2013 av den 12 juni 2013 om förflyttning av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte och om upphävande av förordning (EG) nr 998/2003 (1), särskilt artikel 5.5, artikel 17.2 andra stycket och artikel 19.1 första stycket, och

    av följande skäl:

    (1)

    I förordning (EU) nr 576/2013 fastställs de djurhälsovillkor som ska tillämpas vid förflyttningar av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte, inklusive de fåglar som avses i del B i bilaga I till den förordningen (nedan kallade sällskapsfåglar), och där föreskrivs att förebyggande hälsoåtgärder får antas genom delegerade akter för att skydda djurs och människors hälsa mot sjukdomar eller infektioner som kan spridas i samband med förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland.

    (2)

    I förordning (EU) nr 576/2013 föreskrivs också att förebyggande hälsoåtgärder ska baseras på adekvata, pålitliga och validerade vetenskapliga uppgifter och att de ska stå i proportion till risken för människors eller djurs hälsa när det gäller spridningen av dessa sjukdomar eller infektioner vid gränsöverskridande förflyttningar av sällskapsfåglar.

    (3)

    Av skäl som rör enkelhet och insyn avseende unionens bestämmelser samt i syfte att underlätta tillämpningen av dessa bestämmelser och undvika överlappning bör bestämmelser om förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland fastställas i en enda akt, snarare än i ett antal separata akter med många korshänvisningar. Detta tillvägagångssätt överensstämmer också med den nuvarande strategin i unionslagstiftningen om djurhälsa, exempelvis i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 (2), som främjar en förenkling av unionens bestämmelser för att underlätta tillämpningen av dem och minska den administrativa bördan.

    (4)

    Aviär influensa är en smittsam virussjukdom hos fåglar som kan ha en negativ inverkan på djurs och människors hälsa. I synnerhet orsakar infektioner med aviära influensavirus hos tamfjäderfä två huvudformer av denna sjukdom som har olika virulens. Den lågpatogena formen orsakar vanligen endast milda symtom, medan den högpatogena formen leder till mycket hög dödlighet hos de flesta fjäderfäarter. Sjukdomen kan därför få allvarliga konsekvenser för lönsamheten inom fjäderfäuppfödningen. Fastän aviär influensa förekommer huvudsakligen hos fåglar kan under vissa omständigheter även människor bli smittade, även om risken i allmänhet är mycket låg.

    (5)

    Efter den första förekomsten 2005 av ett fall av högpatogen aviär influensa (HPAI) av subtyp H5N1 hos en fågel i fångenskap som förts in i unionen, fastställdes genom kommissionens beslut 2005/759/EG (3) skyddsåtgärder som syftar till att förhindra att HPAI-virus introduceras och sprids i unionen vid förflyttningar av sällskapsfåglar som åtföljer sin ägare. Beslut 2005/759/EG upphävdes och ersattes med kommissionens beslut 2007/25/EG (4) på grund av den fortsatta risken för djurhälsan som sådana förflyttningar utgör. Beslut 2007/25/EG ändrades därefter på grund av att den epidemiologiska situationen i unionen förändrades och dess tillämpningsdatum har sedan förlängts flera gånger, senast genom kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/2107 (5). Beslut 2007/25/EG kommer att upphöra att gälla den 31 december 2021.

    (6)

    Eftersom det globala hotet från aviär influensa har ökat under de senaste åren och den epidemiologiska situationen inte förväntas förbättras inom en nära framtid, är det lämpligt att fastställa permanenta skyddsåtgärder på grundval av förordning (EU) nr 576/2013 för att säkerställa att förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till unionen inte utgör någon risk för att aviärt influensavirus introduceras och sprids.

    (7)

    Vissa territorier och tredjeländer tillämpar djurhälsobestämmelser för förflyttning av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till sitt territorium, vilka motsvarar bestämmelserna i denna förordning. Förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte från dessa territorier och tredjeländer till unionen kan därför anses utgöra en minimal djurhälsorisk för unionen och de bestämmelser för förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte som fastställs i denna förordning bör inte gälla vid förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till unionen från dessa särskilda territorier och tredjeländer.

    (8)

    För att förhindra att kommersiella förflyttningar av fåglar till unionen i bedrägligt syfte utges för att vara förflyttningar utan kommersiellt syfte, bör det högsta antalet sällskapsfåglar som får åtfölja sin ägare eller en auktoriserad person begränsas till fem sällskapsfåglar i en enstaka förflyttning utan kommersiellt syfte. Eftersom ett större antal fåglar utgör en större risk för att det aviära influensaviruset introduceras och sprids, bör förflyttningar till unionen av fler än fem sällskapsfåglar inte betraktas som en enstaka förflyttning av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte, och sådana förflyttningar bör inte omfattas av bestämmelserna i denna akt. Dessa förflyttningar bör i stället även framöver genomföras i enlighet med kraven för införsel till unionen av fåglar i fångenskap i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/692 (6) och också omfattas av offentlig kontroll vid gränskontrollstationer enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 (7).

    (9)

    I denna akt bör det dessutom fastställas bestämmelser om hur de sällskapsfåglar som ska flyttas till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland ska identifieras, för att säkerställa att det finns ett samband mellan sällskapsfågeln och den motsvarande identitetshandlingen.

    (10)

    Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har i sitt vetenskapliga yttrande om aviär influensa, som offentliggjordes den 16 oktober 2017 (8), konstaterat att de djurhälsokrav som fastställs i beslut 2007/25/EG är effektiva när det gäller att minska risken för att aviärt influensavirus introduceras i unionen vid förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till medlemsstater från territorier eller tredjeländer. Därför bör djurhälsokraven i det beslutet ligga till grund för de krav som fastställs i denna förordning.

    (11)

    De förebyggande hälsoåtgärderna vid förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till unionen bör innehålla flera alternativ vad gäller kraven för införsel, inklusive isolering antingen före sådana förflyttningar utan kommersiellt syfte eller på destinationsorten samt även testning före förflyttning med avseende på HPAI-virusets subtyper H5 och H7 och vaccinering mot HPAI-virusets subtyper H5 och H7.

    (12)

    Alternativet med isolering före förflyttningen utan kommersiellt syfte till unionen bör dock endast vara tillåtet för sällskapsfåglar med ursprung i territorier eller tredjeländer som har bedömts med avseende på aviär influensa och andra sjukdomar som är relevanta för de fågelarterna. Detta alternativ bör därför begränsas till de tredjeländer eller territorier som förtecknas i tabellen i del 1 i bilaga V, XIV eller XIX till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/404 (9) för införsel till unionen av fjäderfä och avelsmaterial från fjäderfä, färskt kött från fjäderfä och fjädervilt respektive ägg och äggprodukter.

    (13)

    När det gäller alternativet med isolering av sällskapsfåglar på destinationsorten bör detta dessutom endast genomföras i en anläggning som kan garantera djurens hälsostatus. Därför bör det enligt detta alternativ krävas att sällskapsfåglar placeras i en karantänanläggning som godkänts i enlighet med artikel 14 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 (10).

    (14)

    För att ytterligare minska risken för spridning av aviärt influensavirus till unionen via förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte från territorier eller tredjeländer, bör det under en lämplig tidsperiod efter införseln till unionen vara förbjudet för dessa sällskapsfåglar att delta i föreställningar, mässor, utställningar eller andra platser där fåglar samlas. Det bör därför krävas att sällskapsfåglar under den tidsperioden hålls isolerade under officiell kontroll, i enlighet med den officiella kontroll som föreskrivs i artikel 35.1 b i förordning (EU) nr 576/2013.

    (15)

    Efterlevnaden av de krav som fastställs i den här förordningen bör intygas av en officiell veterinär i det avsändande territoriet eller tredjelandet eller alternativt av en förordnad veterinär och därefter godkännas av den behöriga myndigheten i det avsändande territoriet eller tredjelandet i enlighet med det veterinärintyg som fastställs i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1938 (11), vilken ska tillämpas parallellt med bestämmelserna i den här förordningen.

    (16)

    För att undvika ett rättsligt tomrum vad gäller bestämmelserna för förflyttning av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till en medlemsstat från territorier eller tredjeländer bör denna förordning börja tillämpas från och med den 1 januari 2022, eftersom de bestämmelser som fastställs i denna förordning ersätter ett antal bestämmelser som för närvarande fastställs i beslut 2007/25/EG som ska tillämpas till och med den 31 december 2021.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Innehåll och tillämpningsområde

    1.   I denna förordning fastställs djurhälsokrav för förflyttningar utan kommersiellt syfte av sällskapsdjur av de fågelarter som avses i del B i bilaga I till förordning (EU) nr 576/2013 (nedan kallade sällskapsfåglar) till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland.

    2.   Denna förordning ska inte tillämpas

    a)

    om det totala antalet sällskapsfåglar vid en enstaka förflyttning är fler än fem,

    b)

    vid förflyttningar av sällskapsfåglar från Andorra, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten.

    Artikel 2

    Högsta antal sällskapsfåglar i en förflyttning utan kommersiellt syfte

    Det högsta antalet sällskapsfåglar som får åtfölja sin ägare eller en auktoriserad person vid en enstaka förflyttning utan kommersiellt syfte till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland får inte överskrida fem.

    Artikel 3

    Märkning av sällskapsfåglar

    1.   Sällskapsfåglar får endast föras in till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland om de har märkts i det avsändande territoriet eller tredjelandet med en permanent, outplånlig och läsbar individuell märkning med en alfanumerisk kod.

    2.   Om sällskapsfåglarna flyttas i enlighet med villkoren i artikel 4.1 b i, ii eller iii ska märkningen enligt punkt 1 i denna artikel ha anbringats innan de isoleras, testas för eller vaccineras mot aviär influensa av subtyperna H5 och H7.

    3.   Genom undantag från punkt 1 ska det räcka med en beskrivning av sällskapsfåglarna, förutsatt att sällskapsfåglarna uppfyller följande krav:

    a)

    De flyttas enligt de villkor som anges i artikel 6.

    b)

    De har placerats i en container som förseglades av den behöriga myndigheten i det avsändande territoriet eller tredjelandet före avsändandet till unionen, och de hålls kvar i den förseglade containern under den karantän som avses i artikel 6.1 a.

    Artikel 4

    Förebyggande hälsoåtgärder vid förflyttningar av sällskapsfåglar utan kommersiellt syfte till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland

    1.   Sällskapsfåglar får endast flyttas till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland om de uppfyller följande krav:

    a)

    Det avsändande territoriet eller tredjelandet är medlem i Världsorganisationen för djurhälsa (OIE).

    b)

    Sällskapsfåglarna uppfyller en av följande uppsättningar villkor:

    i)

    De har sitt ursprung i ett tredjeland eller territorium som förtecknas i den första kolumnen i tabellen i del 1 i bilaga V, XIV eller XIX till genomförandeförordning (EU) 2021/404, där de ska ha hållits isolerade under officiell tillsyn i minst 30 dagar före dagen för avsändandet från territoriet eller tredjelandet.

    ii)

    De har under de senaste sex månaderna, dock senast 60 dagar, före dagen för avsändandet till unionen genomgått en fullständig första vaccinering och i förekommande fall omvaccinerats, i enlighet med tillverkarens anvisningar, med ett godkänt vaccin mot aviär influensa av subtyperna H5 och H7, som inte får vara ett levande försvagat vaccin, och det ska ha administrerats av en förordnad veterinär eller en officiell veterinär i det avsändande territoriet eller tredjelandet.

    iii)

    De har i det avsändande territoriet eller tredjelandet

    hållits isolerade under en förordnad veterinärs eller officiell veterinärs tillsyn i minst 14 dagar före dagen för avsändandet till unionen,

    och

    med negativt resultat genomgått ett test för påvisande av H5- och H7-antigen eller H5- och H7-genom på ett prov som tagits av en förordnad veterinär eller officiell veterinär tidigast den sjunde dagen av isoleringen.

    c)

    Sällskapsfåglarna har, inom 48 timmar eller under den sista arbetsdagen före dagen för avsändandet från territoriet eller tredjelandet, genomgått en klinisk besiktning av en förordnad veterinär eller officiell veterinär i det avsändande territoriet eller tredjelandet och har konstaterats vara fria från uppenbara tecken på sjukdom.

    d)

    Sällskapsfåglarna har inte varit i kontakt med några andra fåglar under tidsperioden mellan den kliniska besiktning som avses i led c och avresan från det avsändande territoriet eller tredjelandet.

    2.   De tester som ska utföras och de vacciner som ska administreras i enlighet med punkt 1 b ii och iii i denna artikel ska uppfylla kraven i kapitel 3.3.4 i OIE:s Manual of Diagnostic Tests and Vaccines for Terrestrial Animals (8:e upplagan, 2018).

    Artikel 5

    Förflyttningar av sällskapsfåglar efter ankomst till unionen

    Ägare eller auktoriserade personer får endast flytta sällskapsfåglar som har förts in till unionen från ett territorium eller tredjeland direkt från den resandes inreseort till ett hushåll eller en annan bostad i unionen, där sällskapsfåglarna ska hållas under officiell kontroll i minst 30 dagar efter dagen för införsel till unionen, och under denna period får sällskapsfåglarna inte delta i föreställningar, mässor, utställningar eller andra platser där fåglar samlas.

    Artikel 6

    Undantag från kraven i artiklarna 4.1 b och 5

    1.   Genom undantag från kraven i artiklarna 4.1 b och 5 får sällskapsfåglar som inte uppfyller villkoren i artikel 4.1 b endast flyttas till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland om de uppfyller följande villkor:

    a)

    De är avsedda för en karantänanläggning som godkänts i enlighet med artikel 14 i delegerad förordning (EU) 2019/2035 i destinationsmedlemsstaten, där de ska hållas i karantän i minst 30 dagar omedelbart efter ankomsten till unionen.

    b)

    Ägaren eller den auktoriserade personen ska flytta sällskapsfåglarna direkt från den resandes inreseort i unionen till den godkända karantänanläggning som avses i led a.

    c)

    Fåglarna släpps ut från karantänen endast efter skriftligt tillstånd från en officiell veterinär.

    2.   Den behöriga myndigheten ska

    a)

    övervaka sällskapsfåglarnas ankomst till den godkända karantänanläggning som avses i punkt 1 a,

    b)

    kontrollera förhållandena i karantänen, inbegripet en undersökning av dödlighetstalet och en klinisk besiktning av fåglarna, åtminstone i början och i slutet av karantänperioden,

    Artikel 7

    Hälsointyg

    1.   Sällskapsfåglar får endast flyttas till unionen om de uppfyller ett av följande krav:

    a)

    En officiell veterinär från det avsändande territoriet eller tredjelandet har intygat att sällskapsfåglarna uppfyller kraven i den här förordningen, i enlighet med det veterinärintyg som fastställs i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2021/1938.

    b)

    En förordnad veterinär från territoriet eller tredjelandet har intygat att sällskapsfåglarna uppfyller kraven i den här förordningen, i enlighet med det veterinärintyg som fastställs i bilagan till genomförandeförordning (EU) 2021/1938 och det intyget har därefter godkänts av den behöriga myndigheten i territoriet eller tredjelandet.

    2.   Sällskapsfåglar får endast flyttas till unionen om det veterinärintyg som avses i punkt 1 har fyllts i av den officiella veterinären eller den förordnade veterinären i det avsändande territoriet eller tredjeland på grundval av en skriftlig förklaring från ägaren eller den auktoriserade personen, som ska ingå i veterinärintyget, och på grundval av

    a)

    uppgifter från ägaren eller den auktoriserade personen om att åtgärder har vidtagits för karantän av sällskapsfåglarna i en karantänanläggning som godkänts i enlighet med artikel 14 i delegerad förordning (EU) 2019/2035, när det gäller sällskapsfåglar som ska hållas i karantän i enlighet med artikel 6 i den här förordningen, eller

    b)

    det tillstånd som destinationsmedlemsstaten har beviljat, när det gäller sällskapsfåglar som beviljats undantag i enlighet med artikel 32.1 i förordning (EU) nr 576/2013.

    Artikel 8

    Ikraftträdande och tillämplighet

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2022.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 14 juli 2021.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 178, 28.6.2013, s. 1.

    (2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (EUT L 84, 31.3.2016, s. 1).

    (3)  Kommissionens beslut 2005/759/EG av den 27 oktober 2005 om vissa skyddsåtgärder i samband med högpatogen aviär influensa i vissa tredjeländer och transport från tredjeländer av fåglar som åtföljer sin ägare (EUT L 285, 28.10.2005, s. 52).

    (4)  Kommissionens beslut 2007/25/EG av den 22 december 2006 om vissa skyddsåtgärder i samband med högpatogen aviär influensa och förflyttning av sällskapsfåglar som åtföljer sin ägare till gemenskapen (EUT L 8, 13.1.2007, s. 29).

    (5)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/2107 av den 14 december 2020 om ändring av beslut 2007/25/EG vad gäller dess tillämpningsperiod (EUT L 425, 16.12.2020, s. 103).

    (6)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/692 av den 30 januari 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser för införsel till unionen samt förflyttning och hantering efter införsel av sändningar av vissa djur, avelsmaterial och produkter av animaliskt ursprung (EUT L 174, 3.6.2020, s. 379).

    (7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 av den 15 mars 2017 om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet för att säkerställa tillämpningen av livsmedels- och foderlagstiftningen och av bestämmelser om djurs hälsa och djurskydd, växtskydd och växtskyddsmedel samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 999/2001, (EG) nr 396/2005, (EG) nr 1069/2009, (EG) nr 1107/2009, (EU) nr 1151/2012, (EU) nr 652/2014, (EU) 2016/429 och (EU) 2016/2031, rådets förordningar (EG) nr 1/2005 och (EG) nr 1099/2009 och rådets direktiv 98/58/EG, 1999/74/EG, 2007/43/EG, 2008/119/EG och 2008/120/EG och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 854/2004 och (EG) nr 882/2004, rådets direktiv 89/608/EEG, 89/662/EEG, 90/425/EEG, 91/496/EEG, 96/23/EG, 96/93/EG och 97/78/EG samt rådets beslut 92/438/EEG (förordningen om offentlig kontroll) (EUT L 95, 7.4.2017, s. 1).

    (8)  EFSA Journal, vol. 15(2017):10, artikelnr 4991.

    (9)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/404 av den 24 mars 2021 om fastställande av förteckningar över tredjeländer, territorier eller zoner däri från vilka djur, avelsmaterial och produkter av animaliskt ursprung får föras in till unionen i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 (EUT L 114, 31.3.2021, s. 1).

    (10)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 av den 28 juni 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser om anläggningar som håller landlevande djur och kläckerier samt om spårbarhet för vissa hållna landlevande djur och kläckägg (EUT L 314, 5.12.2019, s. 115).

    (11)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/1938 av den 10 november 2021 om fastställande av en förlaga till identitetshandling för förflyttningar av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte till en medlemsstat från ett territorium eller tredjeland och om upphävande av beslut 2007/25/EG (EUT L 396, 10.11.2021, s. 47).


    Top